Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M05100 Биотехнология в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 5

    Оқыту және тәрбиелеу теориясының психологиялық негіздерін оқу, адамды жетілдірудегі психологиялық-педагогикалық ғылымның рөлін білу, білім беру процесін жетілдіруде заманауи психологиялық әдістер мен техниканы қолдану, оқыту уәждемесін арттыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Философияның әрбір даму кезеңінде философиялық мәселелердің мәнін ашу және оларды шешу ерекшеліктерін әртүрлі философиялық бағыттармен қарастыру арқылы біртұтас, теориялық дүниетанымды қалыптастыру; негізгі философиялық ұғымдардың мазмұнын, болмыстың философиялық түсінігінің мәнін, адамның танымдық қызметін ашу; адамды, оның рухани әлемін, адамның өмірі мен өлімін, оның өмірі мен құндылықтар жүйесінің мәнін қарастыру; қоғам болмысының ерекшелігін және олардың даму мәдениетін ашу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы зерттеу әдістемесі
    Несиелер: 5

    Биотехнология саласындағы эксперименттік зерттеудің негізгі әдістері мен әдістерін оқып үйрену. Жаңа ақпараттық технологияларды ескере отырып, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жоспарлау және орындау, орындалған жұмыс нәтижелерін есептер, шолулар, ғылыми баяндамалар, жарияланымдар, магистрлік диссертация түрінде ұсыну дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 2

    Психология пәні туралы мәселені шешудегі көзқарастардың пікірталастығы. Әлеуметтік психология мәселелерінің шеңбері. Гуманитарлық білім жүйесіндегі психология орны, оның басқа психологиялық пәндермен байланысы. Адам мен қоғамның қазіргі мәселелерін шешудегі психологияның рөлі мен маңызы. Психологиялық идеялардың қалыптасу тарихы. Қазіргі психологияның негізгі теориялық бағыттары. Психология әдістері. Ғылыми зерттеу әдіснамасы түсінігі. Психологиядағы ғылыми зерттеуге қойылатын негізгі талаптар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шетел тілі (кәсіби)
    Несиелер: 2

    Негізгі мамандыққа сәйкес кәсіби аударма дағдыларын дамыту; - шет тілінде білім саласына сәйкес түпнұсқа әдебиетті оқуға үйрету, магистранттың ғылыми жұмысына байланысты тақырыптарға жазбаша ғылыми қарым-қатынасты дамыту ( ғылыми мақала, баяндама, түйіндеме, аннотация).

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнологияның заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өнімдерді оқшаулау және тазалаудың механизмдерін, биологиялық және химиялық синтез өнімдерін оқшаулау мен тазартудағы ұқсастықтар мен айырмашылықтарды, технологиялық үрдістерде пайдаланылған кезде тазарту және оқшаулау әдістерінің артықшылықтары мен кемшіліктерін біледі. Биотехнология өнімдерін тазалаудың физикалық, механикалық, химиялық, биологиялық механизмдерін қолдануға болады. Қазіргі заманғы биотехнологиялық жабдықтарды пайдалану әдіснамасына ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Генетикалық және жасушалық инженерия әдістері
    Несиелер: 5

    Бактериалды және эукариотты жасушалардағы генетикалық материалды жобалаудың, клондаудың және өрнектің теориялық негіздерін, сонымен бірге жаңа генетикалық бағдарламамен организмдердің құрылуын зерттейді. Студенттерде генетикалық және жасушалық инженерия әдістерін практикалық іс-әрекетте қолдану үшін терең теориялық білімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлардың ауруларын зертханалық диагностикалау
    Несиелер: 5

    Жануарлардың ауруларын зертханалық диагностикалаудың заманауи әдістерін және жаңа зертханалық технологиялар мен диагностикалық жүйелерді енгізу арқылы зерттеу сапасын жақсарту жолдарын зерттеу. Курс студенттерге жануарлардың ауруларын диагностикалау және алдын-алу мақсатында биохимиялық, гематологиялық, иммунологиялық, бактериологиялық және басқа зерттеу әдістерінің дағдыларын алуға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығындағы иммуногенетика
    Несиелер: 5

    Организмнің иммунологиялық реакцияларының тұқым қуалайтын тәуелділігін (антигендердің антиденелермен әрекеттесуі, мүшелерді трансплантациялау кезіндегі тіндердің үйлесімділігі және т.б.), қан топтарының кейбір аллельдерінің жануарлардың өнімділігімен байланысының болуын зерттейді. Жануарлар организмінің табиғи тұрақтылығын иммуногенетикалық бағалау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығындағы геномдық селекция
    Несиелер: 5

    Жануарлардың генетикалық қорын өзгерту және олардың қасиеттерін жақсарту мақсатында мал шаруашылығында геномдық селекцияның қолданылуын зерттеу. Ол белгілі бір құнды аллельдердің генінде мұрагерлікті құру әдісін игеруге және жануардың ерте жаста тұқымдық құндылығын болжауға, экономикалық маңызды белгілердің пайда болуымен байланысты ДНҚ маркерлері туралы мәліметтерді қолдануға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Шетел тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Үшбірлік тілдерді оқытудың ұлттық моделіне сәйкес күнделікті қарым-қатынаста және кәсіби коммуникацияда шет тілдерін оқытудың және практикалық меңгерудің қазіргі заманғы тенденцияларын қамтиды. Магистрантта ғылыми зерттеулер жүргізу және эксперименттің деректерін апробациялау кезінде шет тілін белсенді қолдану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлардың көбеюінің биотехнологиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Курста жануарлардың көбеюінің биотехнологиялық әдістері зерттеледі және жасанды ұрықтандыру, шәуетті терең мұздату және ұзақ мерзімге сақтау дағдыларын алуға, жануарлардың репродуктивтік қасиеттерін ерте анықтауға, эмбрион трансплантациясына, сонымен қатар аналық ұрықтылықты арттырудың және жас фермерлік малдардың көбеюінің инновациялық бионотехнологиялық әдістеріне бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологияның процестері мен құрылғылары
    Несиелер: 3

    Биотехнологиялық салаға арналған құрылғылардың процестері, құрылғылары мен конструкциялары, оларды биотехнологиялық зерттеулерде қолдану. Ғылыми-өндірістік және технологиялық қызметке қажетті құзыреттіліктерді, сонымен қатар минималды шығындар бойынша максималды өнімділікке қол жеткізу үшін машиналар мен құрылғыларды дұрыс таңдау және ғылыми есептеу дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өндірісін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Бақыланатын объектінің бактериалды ластану дәрежесін анықтауға байланысты зерттеу және бақылау әдістерін, сонымен қатар микрофлораны сандық есепке алу әдістерін зерттейді. Микроорганизмдер, олардың тағамды қайта өңдеу және сақтау кезіндегі рөлі туралы, тағамның сапасын бақылау мақсатында микробиологиялық зерттеу дағдылары туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірісті жобалау
    Несиелер: 3

    Жобалық жұмыстарды ұйымдастыру және биотехнологиялық өндірістерді жобалау, сонымен қатар негізгі технологиялық жабдықтың инженерлік есептеулері және осы жабдықты таңдау туралы білім қалыптастырады. Жобалық-сметалық құжаттаманың негізгі ережелері, жүйесі мен жобалау принциптері зерттелген. Технологиялық процестерді жобалау, технологиялық процестердің жекелеген кезеңдерін есептеу және жобалау, әзірленген жобалардың сәйкестігін бақылау үшін бастапқы деректерді жинау жүзеге асырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инженерлік энзимология
    Несиелер: 5

    Ферменттердің зат алмасу мен энергиядағы жіктелуін, құрылымдық ұйымдастырылуын және іргелі рөлін, тірі организмдегі метаболикалық процестердің реттелуі мен интеграциялануын зерттейді. Курс студенттерге ферментативті реакциялардың кинетикалық параметрлерін есептеу, өлшеу құралдарымен, ферментативті зерттеулерде қолданылатын жабдықтармен жұмыс жасау және азық-түлік өнімдерін өндіруде ферменттерді қолдану дағдыларын алуға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биологиялық белсенді заттар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өндірістердің стандартты жабдықтарын технологиялық есептеуді жүзеге асыра алады, қазіргі заманғы биотехнологияларды қолдануға негізделген биотехнологиялық өнімдерді алудың жаңа тиімді жолдарын іздестіру және дамыту. (ДНҚ технологиялары мен ұялы технологиялар), биосинтез және биотрансформация өнімдерін оқшаулауға, анықтауға және талдауға, мақсатты биологиялық өнімдердің жаңа штамм өндірушілерін алуға мүмкіндік береді. Командалардағы ұйымдастырушылық және басқарушылық жұмыс дағдыларына ие болу. Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастырудың экономикалық және ұйымдастырушылық-құқықтық мәселелерінде құзыретті болыңыз.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Биотехнологиямен алынған тамақ өнімдерін зерттеу. Өсімдіктер, жануарлар мен микроб жасушаларын пайдаланатын адамдар үшін пайдалы заттар мен қосылыстар алудың негізгі процестері, сонымен қатар тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестер туралы мәселелерді қарайды. Тамақ өндірісінің әртүрлі технологиялық процестерінде алған білімдеріңізді қолданылуы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON1

    Тарих туралы білімдерін көрсету және философиялық мәдениет, адамгершілік және рухани, адам өмірі және өмір құндылықтарын бағдарлау

  • Код ON2

    Кәсіби тақырыптар бойынша сөйлеу және қарым-қатынас кезінде коммуникативтік білім дағдыларын қалыптастыру

  • Код ON3

    Педагогикалық шеберлікке, оқыту технологияларына және зерттеу нәтижелерін оқу процесіне енгізу

  • Код ON4

    Жоспарлау зерттеу жұмыстарын жүргізеді және өз зерттеулерінің нәтижелерін сауатты ұсынады

  • Код ON5

    Жануарлардың көбеюінің заманауи, биотехнологиялық әдістеріне ие

  • Код ON6

    Тұқымдық материалды өзгерту және жануар тұқымының пайдалы қасиеттерін жақсарту үшін геномдық селекцияны қолданып, асыл тұқымды кәсіпті жоспарлау

  • Код ON7

    Ғылыми зерттеулерде генетикалық және жасушалық инженерия әдістерін қолдану

  • Код ON8

    Табиғи төзімділікке иммуногенетикалық баға беру және жануарлар ауруларының зертханалық диагностикасы

  • Код ON9

    Биотехнологиядағы перспективті процестер мен құрылғыларды қолдана отырып, биотехнологиялық өндірісті жобалау

  • Код ON10

    Тамақ өндірісін ұйымдастырады және өнімнің сапасына биотехнологиялық бақылау жүргізеді

  • Код ON11

    Азық-түлік алуға арналған ферменттердің құрылымдық құрылымын жіктейді және анықтайды

Top