Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы саласында ғылымда, білім беруде және өндірісте заманауи және практикалық мәселелерді тұжырымдауға және шешуге қабілетті жоғары білікті, бәсекеге қабілетті PhD докторын даярлау.
  • Академиялық дәреже Докторантура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 3 года
  • Кредиттер көлемі 180
  • Білім беру бағдарламаларының тобы D131 Өсімдік шаруашылығы
  • Дайындық бағыты 8D081 Агрономия
  • Жүзім шаруашылығындағы бейімделуге бағытталған технологиялар
    Несиелер: 5

    Жүзім өсіру агротехникасының прогрессивті тәсілдері. Өсу күші орташа жүзім шаруашылығы саланы қарқындатудың негізгі факторы ретінде. Ең перспективті сорт телітуші комбинациялары. Кешенді механикаландыру топырақты дайындау, отырғызу, өсімдіктерді күту және жүзім шаруашылығында өнім жинау. Жүзім өсірудің жаңа технологиялары. Жүзімді шет елдерде өндірудің озық тәжірибесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық хат
    Несиелер: 5

    Бұл курс докторанттарда жазбаша және ауызша академиялық мәтіндерді жасау, библиографиялық сипаттаманы дұрыс құрастыру, ғылыми ортадағы коммуникация принциптерін қалыптастырады. Пәнде ғылыми дискурс, дәйексөз ережесі және плагиат, ақпараттық базалар мен деректер массивтері, ғылыми дәйексөздің халықаралық базалары (Web of science, SCOPUS), ғылыми дәйексөздің ресейлік базасы (РИНЦ) қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет елдердегі жүзім шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Ашық топырақта жүзім өсірудің прогрессивті тәсілдері. Жүзім өсірудің еуропалық технологиясы. Жүзім өсірудің израильдік технологиясы. Израильдік жүзім тамшылатып суару жүйесі. Жүзім өнімін жинау тәсілдері. Голландияда супер жемісті жүзімдіктер құру. АҚШ және Жапонияның жоғары өнімді жүзімдіктері. Жақын және алыс шет елдердің жүзім шаруашылығының жағдайы мен даму үрдістері. Басқа ғылымдармен, салалармен және аралас пәндермен байланыс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Әлемдегі алма өнеркәсібі
    Несиелер: 5

    Алманың дақылы туралы жалпы мәліметтер. Алманың биологиялық ерекшеліктері. Қазақстанда алма өндірісін арттырудағы сорттың рөлі. Өнеркәсіптік өндірісте пайдаланылатын сорттар. Алма ағашының отырғызу материалын өсіру. Кесу және қалыптастыру. Тыңайтқыш. Суару. Алма бақтарының түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Органикалық көкөніс шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Қазақстанда органикалық өнім өндірісі мен нарығы дамудың бастапқы сатысында тұр. 2015 ж. «Органикалық өндіріс туралы» Заң шықты. «Органикалық көкөніс шаруашылығы» дәрістер курсы органикалық көкөніс шаруашылығы өндірісінде ықтимал болатын элементтерді қамтиды. Оның ішінде: биотикалық және абиотикалық факторларға төзімді, табиғи (ГМА) сұрыптар; биологиялық ауыспалы егістер; органикалық тыңайтқыштар; өсімдікті қорғаудың биотәсілі; су эрозиясын болдырмау және танаптардың фитосанитарлық жағдайын жақсарту үшін су қорын үнемдейтін технологиялар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Көкөністер мен жемістерден жоғары функционалды тамақ өнімдерін өндіру технологиялары
    Несиелер: 5

    Биологиялық белсенді және денсаулыққа пайдалы басқа да заттарды сақтауға бағытталған көкөністер мен жемістерді өңдеу технологиялары. Қөкөністер мен жемістерден жоғары емдік және тағамдық қасиеттері бар жоғары функционалды өнімдер дайындауға арналған қазіргі заманғы рецептуралар, жабдықтар. Жоғары функциялы тамақ өнімдерін өндіру кезінде жекелеген жеміс-көкөніс дақылдарының технологиялық қасиеттері мен мүмкіндіктері. Жемістер мен көкөністердің дәрумендерін жоғары деңгейін, тағамдық және диеталық құндылығын қамтамасыз ететін сақтау технологиялары. Көкөністер мен жемістерден түрлі консервілерді өндіру техн��логиялары, рецепт��ралары .

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жеміс-жидек шикізатынан биологиялық құнды өнімдер өндірісінің қазіргі заманғы технологиялары
    Несиелер: 5

    Биологиялық белсенді және денсаулыққа пайдалы басқа да заттарды сақтауға бағытталған жеміс-жидек шикізатынан тамақ өнімдерін дайындаудың заманауи технологиялары. Жоғары емдік және тағамдық қасиеттері бар жеміс-жидек өнімдерін дайындауға арналған қазіргі заманғы жабдықтар, рецептуралар. Құрамында биологиялық белсенді заттар көп тамақ өнімдерін өндіру кезінде жекелеген жеміс-жидек дақылдарының технологиялық қасиеттері мен мүмкіндіктері. Жемістер мен көкөністердің жоғары тағамдық және диеталық құндылығын қамтамасыз ететін сақтау технологиялары. Түрлі жеміс-көкөніс және жидек консервілерін өндіру технологиялары, рецептуралары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Көкөніс шаруашылығындағы инновациялық жылыжай технологиялары
    Несиелер: 5

    ТМД, Қазақстан және алыс шет елдердегі жылыжай көкөніс шаруашылығының жағдайы мен даму болашағы. Көкөніс өсімдіктерінің өсуі мен дамуы үшін жылыжайларда оңтайлы микроклимат құру. Жылыжайда көкөністердің қоректенуін анықтайтын жағдайлар. Топырақтар мен субстраттарды таңдау. Көкөністерді өсіруде топырақты немесе гидропонды әдіс түрлерін пайдалану арқылы дақылдарды өсірудің ең оңтайлы тәсілін таңдау. Ашық және қорғалған топыраққа арналған көкөніс дақылдарының көшеттерін өсіру тәсілдері; көкөніс дақылдарын күту және өнім жинау жұмыстарын ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Пән докторанттардың таңдаған экономика саласында табысты жұмыс істеуге, экономика саласында ғылыми зерттеулер мен педагогикалық қызметті ұйымдастыру мен жүзеге асыруға қажетті әдіснамалық мәдениетті дамытуға мүмкіндік беретін ғылыми зерттеудің әдіснамасы мен әдістемесі саласында кәсіби даярлығын алуын қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Элиталық шарап технологиясы
    Несиелер: 5

    Жетекші елдердегі шарап дайындау. Элиталы шараптар өндірісіне арналған аймақтар. Жоғары сапалы шараптарды өндіруге арналған ишикізатқа қойылатын талаптар. Элиталы шараптардың химиялық құрамы және жүйелеу. Жетекші шарап дайындайтын мемлекеттердегі элиталы шараптардың түрлері және олардың сипаттамалары. Шарап дайындаудың биохимиялық және микробиологиялық негіздері. Элиталы шараптарды өндіру технологиясы. Жетекші шарап дайындайтын мемлекеттердегі шарап дайындау саласындағы мемлекеттік саясат. Жоғары сапалы шараптарды бағалау мен оларды өткеру және маркетинг ерекшеліктері. Әлемдік шарап дайындаудың даму тарихы, қазіргі жағдайы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жеміс шаруашылығындағы заманауи биотехнологиялық әдістер
    Несиелер: 5

    Жеміс шаруашылығындағы заманауи биотехнологиялық әдістер. Биотехнология жетістіктері және оның зерттеулерінің этикалық аспектілері. Жеміс және жидек өсімдіктерін сауықтыру және көбейту процестерінде in vitro дақылдарын пайдалану үшін алғышарттар. Сауықтыру материалын өндіру жүйесіндегі жеміс және жидек өсімдіктерін сауықтыру әдістері. Зертхананы ұйымдастыру және оқшауланған ұлпалармен жұмыстың негізгі принциптері. In vitro әдісімен жеміс және жидек өсімдіктерін алу және көбейту үшін екі кезеңді модельді пайдалану. Ризогенезді бақылау. Сауықтырылған отырғызу материалын өндіру жүйесінде биотехнологиялық әдістерді тәжірибеде қолдану. Биотехнологиялық әдістерді қолданудың экономикалық аспектілері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Код ON7

    Әлемдегі және Қазақстандағы алма индустриясының дамуына өзіндік бірегей зерттеулерімен үлес қосу; алма ағаштарын өсірудің озық технологиялары бойынша жаңа идеяларды, алма ағашын селекциялау мен органикалық өндірудің жаңа бағыттарын бағалау және синтездеу.

  • Код ON11

    Жоғары өнімді және бейімделген сорттарды пайдаланудың қолданылатын технологияларының экологиялық және географиялық аспектілерін, егін жинауды қоса алғанда еңбекті көп қажет ететін процестерді механикаландырудың озық құралдарын, тамшылатып суару мен жаңбырлатуды қамтитын суарудың озық тәсілдерін пайдалануды, үсікпен күресуді және Қазақстан жағдайында неғұрлым озық элементтерді бейімдеуді ескере отырып, жүзімдіктерді отырғызу және қалыптастыру әдістері бойынша Қазақстан жағдайында шетелдік ғалымдардың инновациялық әзірлемелерін практикада жоспарлау.

  • Код ON10

    Ғылыми-зерттеу, іскерлік, жобалық және басқа мақсаттар үшін әртүрлі типтегі мәтіндерді жасау.

  • Код ON2

    Қажетті ғылыми зерттеу әдістері мен оқыту әдістемесін меңгеру; нақты зерттеу міндеттеріне сүйене отырып инновациялық технологиялар мен оқытудың интерактивті әдістерін енгізу; зерттеудің маңызды процесін ғылыми тәсілмен бейімдеу.

  • Код ON4

    Маусымнан тыс кезеңде халықты жаңа көкөністермен қамтамасыз етудегі жылыжай көкөніс шаруашылығының рөлін, маңызын; гидропоникада өсіру әдістерін, маусымнан тыс мезгілде негізгі көкөніс дақылдарын өсіру технологияларын сипаттау.

  • Код ON3

    Алынған жеміс-көкөніс және жүзім өнімдерінің жинағаннан кейінгі маркетингін; жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің өсірілген өнімін сақтаудың, қайта өңдеудің және өткізудің рентабельді тәсілдерін; жемістердің, көкөністер мен жүзімнің жаңа және қайта өңделген өнімдерінің тағамдық құндылығын ғылыми көзқараспен ойлау

  • Код ON1

    Биотехнологияның қазіргі заманғы проблемаларын, оның жай-күйі мен даму перспективаларын, жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы саласындағы маңызды әлеуметтік-экономикалық проблемаларды шешу кезіндегі биотехнологияның негізгі жаңа әдістерін, жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы саласында қолданылатын дағдылар мен зерттеу әдістерін меңгеру.

  • Код ON9

    Шетелдік тәжірибені қолдана отырып, ашық және қорғалған жерде органикалық көкөністер өндірісі туралы ғылыми қоғамдастыққа және көпшілікке жеткізу.

  • Код ON6

    Жоғары сапалы шараптарды бағалау және синтездеу; іске асыру және маркетинг ерекшеліктері; әлемнің жетекші шарап елдерінде элиталық шараптарды өндіру технологиясының жаңа және күрделі идеяларын сыни талдау.

  • Код ON5

    Алынған жеміс-көкөніс және жүзім өнімдерін жинағаннан кейінгі маркетингіне; жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің өсірілген өнімін сақтау, қайта өңдеу және өткізу тәсілдеріне; жемістердің, көкөністер мен жүзімнің жаңа және қайта өңделген өнімдерінің сапасына, қауіпсіздігіне және тағамдық құндылығына сыни талдау жасау және тексеру жүргізу.

  • Код ON8

    Қазіргі заманғы жүзім өсіру принциптерімен үйлестіру үшін жүзімнің биологиясын, физиологиясы және сыртқы ортаның қолайсыз жағдайларына бейімделуі саласындағы теориялық білімді; өсіру аймағының экологиялық әлеуетін және республика аумағындағы нақты учаскенің агроландшафттық ерекшеліктерін ескере отырып қолдау

Top