Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша) в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Математика
    Несиелер: 5

    Математика курсы маманның математикалық білімінің негізгі іргетасы болып табылады. Бөлімдер (сызықтық алгебра, векторлық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау элементтері) қазіргі заманғы талдау әдістерін қамтиды және қолданбалы есептерде математикалық әдістерді қолдануға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Органикалық химия
    Несиелер: 5

    Студенттерге биологиялық белсенді заттардың химиялық құрамы бойынша терең білім беру: карбон қышқылдары, липидтер, көмірсулар, белоктар және нуклеин қышқылдары. Студенттерді биоорганикалық химияның заманауи әдістерімен таныстыру және үйрету, сонымен қатар биохимияны және студенттердің мамандығы бойынша басқа да пәндерді зерделеуге ықпал ететін биоорганикалық химия бойынша іргелі білім беру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бейорганикалық химия
    Несиелер: 5

    Барлық химиялық элементтер мен олардың бейорганикалық қосылыстарының құрылымын, реактивтілігін және қасиеттерін зерттеумен байланысты химия бөлімі. Бұл аймақ органикалық заттарды қоспағанда, барлық химиялық қосылыстарды қамтиды (көміртегі бар қосылыстар класы, әдетте бейорганикалық қосылыстарға жататын бірнеше қарапайым қосылыстарды қоспағанда). Бейорганикалық химия химиялық элементтерді және олар түзетін қарапайым және күрделі заттарды зерттейді. Жаңа техниканың материалдарын жасауды қамтамасыз етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Жаратылыстану және ғылыми-техникалық прогрестің дамуын анықтайтын материяның құрылысы, онда болып жатқан құбылыстардың табиғаты туралы терең түсінік қалыптастыру. Физиканың басқа жаратылыстану ғылымдарымен, аралас пәндермен байланысы. Техника мен жаңа технологиялардың жаңа салаларын құрудағы және дамытудағы физиканың рөлі. Техниканың физиканың дамуына әсері. Физикалық зерттеу әдістері: тәжірибе, гипотеза, эксперимент, теория.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Техникалық реттеудің негіздері
    Несиелер: 6

    Бұл мамандық бойынша студенттердің негізгі білімін қалыптастыруға ықпал етеді. Пәннің мазмұны техникалық реттеу жүйесінің барлық салаларын қамтиды: стандарттау, сәйкестікті бағалау, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйесі, аккредиттеу, мемлекеттік бақылау және қадағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тауарларды идентификациялау, фальсификация және таңбалау
    Несиелер: 6

    Негізгі назарды практикалық жұмысқа аудару қажет, сәйкестендіру арқылы нақтылығын анықтау, кейбір азық-түлік тауарлары топтарындағы фальсификатты анықтау, азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау курсын студенттердің білімдерін қазіргі заманның талабына сай тағамдық өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауда білім беру, сонымен қатар тағам өнімдерінде түрлі қоспалардың болмауын ажырата білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдеріне сараптама жүргізу әдістері
    Несиелер: 5

    Сараптаманың жолдары мен түрлері; Кешенді талдау; Экономикалық, тауарлық, технологиялық және құқықтық сараптама; Сертификаттауды сараптау; Тауарлардың сапасын тексеру тәртібі; Сараптамалық қорытындының құрылымы мен мазмұны; Емтихандық деректер жүйесі; Сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеу;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Табиғи, техногендік, экологиялық және даулы сипаттағы төтенше жағдайлар қаупі төнген және туындаған жағдайда шаруашылық жүргізу объектілерінде адамдардың өмірін сақтауға және объект жұмысының тұрақтылығын қамтамасыз етуге бағытталған басшылық пен қызметкерлердің іс-әрекеттерін анықтайды. Төтенше жағдайларды болдырмау, алдын алу және жою мүмкіндіктерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Стандарттау және сертификаттау-бұл негізгі мақсаты өнімдер мен қызметтердің сапасын бақылау болып табылатын өзара байланысты екі сала. Бұл курста Техникалық реттеу объектілерін стандарттау мәселелері және оның нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігін растау ережелері, сондай-ақ стандарттау және сертификаттау бойынша құжаттарды өзектендіру; стандарттар жобаларын әзірлеу тәртібі, өнімнің каталог парағынжасау (КБЖ) қарастырылады.)

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәнді оқып-үйрену нәтижесінде студент эстетикалық түсінік мен санаттарды, құқықтық қызметтің кәсіби этикасының мәні мен ерекшеліктерін, кәсіптік қызметінде моральдық қақтығыстың жағдайын шешудің ықтимал жолдарын (тәсілдерін), кәсіби және моральдық ауытқудың мәні мен оны жою жолдарын, кәсіби қызметтің фактілерін және құбылыстарын этикалық тұрғыдан бағалауға, белгілі бір өмір жағдайында мінез-құлық нормаларын нормаларын қолдана білуді үйренеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Бизнес этикасы
    Несиелер: 4

    Кәсіби этика табиғаты мен мәні. Бизнестегі іскерлік қатынастардың этикасы. Бизнес этикасы ерекшеліктері. Іскерлік этика элементтері мен түрлері. Бизнестегі этикалық стандарттар, принциптер мен заңдылықтар. Этика және корпоративтік мәдениет. Заманауи бизнес этикасы. Басқару этикасы және басқару коммуникациясы этикасы. Жетекшінің этикасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экология
    Несиелер: 5

    «Экология» мақсаты - экология саласындағы теориялық білімдер, оқушылардың экологиялық сауаттылығын арттыру, экологиялық білім беру, экологиялық ойлауды дамыту, сондай-ақ осы білімді кәсіптік және басқа қызметте қолдану және қажетті құзыреттерді қалыптастыру дағдыларын меңгеру. Экология жеке организмнен жоғары деңгейдегі жүйелерді зерттейді. Зерттеудің негізгі объектілері: халық - белгілі бір немесе ұқсас түрлерге жататын және белгілі бір аумақты иеленетін организмдердің тобы; экожүйе, соның ішінде биотикалық қауымдастық пен мекендейтін жерлер; биосфера - Жердегі өмірдің таралу аймағы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Іскерлік қағаздар
    Несиелер: 4

    Іскерлік хат алмасудың жалпы талаптары мен ерекшеліктері. Қазақстандағы іскерлік хат. Қазақстандағы хат жазысудың заңнамалық және нормативтік-әдістемелік негіздері. Іскерлік хатты рәсімдеу ережелері. Іскерлік хат бланкілері. Жалпы сұрақтар бойынша хаттар. Іскерлік хат құрылымы. Іскерлік хаттың ақпараттылығы мен сенімділігі. Хат түрлері. Жазбаша жанрлардың ерекшелігі. Ұйымдастыру - тарату құжаттамасының жүйесі. Сыртқы сауда серіктестерінің түрлері мен ерекшеліктері. Іскерлік этикет және хаттамалар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдеріне сараптама жүргізу әдістері
    Несиелер: 5

    Сараптаманың жолдары мен түрлері; Кешенді талдау; Экономикалық, тауарлық, технологиялық және құқықтық сараптама; Сертификаттауды сараптау; Шикізат сапасын тексеру тәртібі; Сараптамалық қорытындының құрылымы мен мазмұны; Емтихандық деректер жүйесі;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экономика
    Несиелер: 5

    Пәннің зерттеу мақсаты экономикалық теорияның жалпы негіздерін ашып көрсету; - әртүрлі деңгейдегі шаруашылық жүргізуші субъектілердің басқару және ұтымды мінез-құлқын зерттеу, экономикалық даму принциптері мен заңдарын түсіндіру; негізгі экономикалық түсініктер мен санаттарды ашу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Метрология
    Несиелер: 6

    Метрологияның ғылыми-әдістемелік негіздерін, қателіктер теориясының негіздерін, өлшеу дәлдігін арттыру тәсілдерін, СИ бірліктерінің халықаралық жүйесі, метрология және стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар, ҚР метрологиялық қызметі туралы, өлшем құралдарын тексеру немесе калибрлеу құқығына метрологиялық қызметтерді аккредиттеу туралы зерделеуді, сондай-ақ өлшем құралдарын метрологиялық қамтамасыз ету қағидаттарын түсінуді көздейді.өлшеу нәтижелерін дөңгелектеу, өлшеу нәтижелерін өңдеу, өлшеу құралдары, өлшеу құралдарының метрологиялық сипаттамалары, өлшеу құралдарын таңдау, тегіс қосылыстардың бөлшектерін бақылау, өлшеу құралдарының метрологиялық сенімділігі, өлшеу процесінің сапасы, метрологиялық сараптаманың негізгі ережелері, дәлдік нормаларын тағайындау және рұқсат етілген ауытқуларды бақылау ережесі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Құрал-жабдық сәйкестігін бағалау
    Несиелер: 6

    Жалпы өнеркәсіптік жабдықтың сәйкестігін бағалау. Жинақтауыштардың, материалдар мен жартылай фабрикаттардың сәйкестігін бағалау ерекшеліктері. Жабдықтардың, жинақтаушылардың, материалдар мен жартылай фабрикаттардың сәйкестігін бағалау. Сынақ формасындағы сәйкестікті бағалау. Жабдықтарды, жинақтаушы материалдарды және жартылай фабрикаттарды қабылдау-тапсыру сынақтары. Мемлекеттік бақылау (қадағалау) нысанында сәйкестікті бағалау. Қабылдау нысанында сәйкестікті бағалау. Сәйкестікті растау нысанындағы сәйкестікті бағалау. Импорттық жабдықтардың, жинақтаушы материалдардың және жартылай фабрикаттардың сәйкестігін бағалау ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнология
    Несиелер: 6

    Ал ұлттық экономиканың жүйесін тамақ өнеркәсібі заманауи аз қалдықты және қалдықсыз технологияларды құру • биологиялық құбылыстар мен табиғат процестерін зерттеу пісіру, сыра қайнату, сүт өнімдері, т.б. -. Азық-түлік өнімдерінің ең маңызды биотехнологиялық процестерді біліңіз

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 6

    Курста сапаны басқару жүйесінің даму тарихы туралы, Өнімнің техникалық және функционалдық сапасы туралы, өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері және оларды қолдау қажеттілігі туралы, өндіріске 9001 отбасының ИСО МС енгізу қажеттілігі туралы; СМЖ құрудың жалпы принциптері мен тәсілдері туралы, СМЖ құрудағы технологиялық және жүйелік тәсілдер туралы; СМЖ құжаттамасы туралы; сапа саласындағы кәсіпорындардың саясаты мен мақсаттары туралы; СМЖ-дегі жоғары басшылықтың рөлі туралы; СМЖ-ны үнемі жақсарту туралы; сапаны қамтамасыз ету туралы; сапаны басқару әдістері туралы, СМЖ сертификаттау ұйымдастыру жобалау және кәсіпорын процестерін басқару; СМЖ ақпараттық қамтамасыз ету туралы; ҚР кәсіпорындарында СМЖ енгізу алгоритмі туралы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өнеркәсіп бойынша сәйкестікті бағалау
    Несиелер: 6

    Ауыл шаруашылығы өнімдері мен тамақ өнеркәсібінің сәйкестігін бағалау жүйесі. Азық-түлік және ауыл шаруашылығының сәйкестігін бағалау: астық пен оның өнімдерінің сәйкестігін бағалау; Жемістер, көкөністер мен олардың өнімдерінің сәйкестігін бағалау тәртібі; Парфюмерлік және косметикалық өнімдерді сертификаттау; Сыра, шарап, бал, этил спирті мен алкоголь өнімдерін сертификаттау; Жұмсақ және алкогольдік сусындарды сертификаттау;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Cалалар бойынша үрдістер мен өнімдерді стандарттау
    Несиелер: 6

    Олар нормативтік құжаттардың технологиялық процестерге, сондай-ақ ауылшаруашылық өнімдерін өндіруде олардың рұқсат етілген параметрлеріне қойылатын талаптарын зерттейді. Шикізаттың, сондай-ақ дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптар. Шикізат пен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлшеудің жалпы теориясы
    Несиелер: 5

    Өлшеудің жалпы теориясын терең зерттеу, өлшеу нәтижелерінің сапасы және математикалық өңдеу теориясының ұғымдары

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Деректер базасы
    Несиелер: 5

    DATABASE DESKTOP жұмыс үстелі утилитасын пайдаланып дерекқор кестелерін құру және өзгерту. Қарапайым реляциялық мәліметтер базасын құру. Кестелер арасында MASTER-DETAIL (негізгі-бағынышты) қатынасымен мәліметтер базасын құру. Динамикалық SQL технологиясын қолдана отырып мәліметтер базасын құру. SQL тілінің мүмкіндіктерін зерттеуде SQL_TEST пакетін қолдану. Автоматтандырылған жобалау жүйелерін қолдана отырып, мәліметтер базасын жобалау (ERWin CASE пакетін қолдану)

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін бұрмалауды анықтау тәсілдері
    Несиелер: 5

    Тауарларды бұрмалау тарихы Ауыл шаруашылығы өнімдерін және азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру әдістері. Астық өнімдерін ұрлау және сәйкестендіру әдістері. Бидай мен қара бидай ұнын анықтау белгілері. Ұн өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау. Пісіретін өнімдерді анықтау. Жемістерді, көкөністерді және өңделген өнімдерді сәйкестендіру және бұрмалау. Дәм өнімдерін, алкоголь және алкогольсіз өнімдерді бұрмалау. Ет өнімдерін, балықты, тағамдық қоспаларды анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің халықаралық стандарттары
    Несиелер: 5

    Алиментариус кодексі. Азық-түлік стандарттары. Арнайы диеталық өнімдер, Сәулеленген өнімдер, минералды су, таңбалау, тағамдық құндылығы туралы ақпарат. Ұсынылатын практика коды-тамақ гигиенасының жалпы принциптері, сүт және сүт өнімдеріне арналған гигиеналық практика, тағамдарды жалпы тасымалдау, жануарларды дұрыс тамақтандыру. Хош иістендіргіштерді, органикалық өнімдерді пайдалану, сынамаларды алу, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша бақылау шараларының валидациясы жөніндегі басшылық. Азық-түлік пен мал азығын жіктеу кодексі, тағамдық қоспаларға қоректік заттарды қолданудың жалпы принциптері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін және үрдістерін сәйкестендіру
    Несиелер: 5

    Өнімді сәйкестеніру әдістері. Үрдістерді сәйкестендіру. Өндіріс үрдістерін тексеру. Сәйкестендіру үрдістерін техникалық қамтамасыздандыру. Сәйкестендіру үрдістерін ұйымдастырушылық қамтамасыздадыру. Қауіп-қатерлерді сәйкестендіру. Өнімдер мен үрдістерді сәйкестендіруде ХАССП қағидаларын қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сынау, бақылау және өнім қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пәннің әдістемелік бағыты: сынаулар мен бақылаудың міндеттері мен түрлерін оқу; технологиялық процесс ретінде сынаулар; сынақтарды дайындау және өткізу; сынаулар бірлігін қамтамасыз етуге қойылатын талаптардың жалпы ережелері; сынақтарды сертификаттау; сынаулар сапасының жүйелері. Механикалық әсерлерге сынау; Климаттық әсерлерге сынау; сенімділікке сынау: сынау нәтижелеріне талдау жүргізу және жоспарлау; сынауларды техникалық қамтамасыз ету; полигондарда, өндірістік кәсіпорындарда және жобалау ғылыми-зерттеу ұйымдарында тәжірибелік пайдалану жағдайында өнеркәсіптің әртүрлі салаларының бұйымдарына зерттеу, анықтау және бақылау сынақтарын жүргізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелерін шешу кезінде білімді кейіннен пайдалану үшін сынақ зертханаларына, өңдеуге, сынақ нәтижелеріне қойылатын талаптарды үйретеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • ЕАЭО жағдайындағы стандарттау, сертификаттау метрология жүйелерін бақылау
    Несиелер: 5

    Пән ЕАЭО жағдайындағы стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі нормативтік құжаттар мен нормативтік актілерді зерделейді. Сондай-ақ осы саладағы бақылау параметрлері. Пәнді оқу тамақ өнімдерінің сапасын бақылау бойынша барлық бағыттар бойынша білім береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеу және бақылау әдістері мен құралдары
    Несиелер: 5

    Пән өлшемдердің мәні мен мақсаты туралы ақпарат береді. Жіктеу, сала, принциптер, әдістер және өлшеу әдістері. Өлшеу құралдары және оларды ӨМЖ бойынша жіктеу. Өлшеу әдістері; сызықтық және бұрыштық өлшеулерді өлшеу әдістері; кешенді өлшеу құралдары. Қысымды өлшеу құралдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімдер мен қызметтерді жіктеу және кодтау жүйесі
    Несиелер: 5

    Пән тауарлар мен қызметтер айналымының маңызды бөлігі болып табылатын тауарлар мен қызметтерді жіктеу жүйелері мен кодтау жүйесін зерттейді. Егер өнім туралы ақпарат жіктелсе және бірегей кодты алса, онда кез-келген өнімді жүйелеу, табу және тану оңайырақ болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын сараптау
    Несиелер: 5

    Пән ауылшаруашылық өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін зерттейді. Зерттеу жүргізу әдістері. Зерттеулер жүргізу жөніндегі нормативтік құжаттар. Мал шаруашылығы, Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын сараптау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • АӨК жүйесіндегібақылау
    Несиелер: 5

    Бақылаудың жіктелуі. Бақылау бөлімшесінің егізгі функциялары. АӨК құрылымдарында бақылау қызметін ұйымдастыру. АӨК құрылымында ішкі бақылау. Шаруаішілік бақылау. Бақылау шаралары. Бақылау процедуралары. Бақылау шараларын жүзеге асыру алгоритмі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Квалиметрия
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді зерттеу нормативтік құжаттардағы сапа көрсеткіштерін, сапа деңгейін және қабылдау процесінде, мерзімді, типті және сертификаттау сынақтарындағы сапаны бақылауды бағалау бойынша қызметтің негізін қалайтын мәселелерді шешу әдістемесі мен әдістемесіне арналған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны бақылаудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Өндірістік факторлардың өнім сапасына қалай әсер етуін бағалау және оларды жетілдіру жолдарын табу; сандық және сапалық сипаттамалардың статистикалық және бақылау әдістерін оқыту; жоғары сапалы өнімді өндіруді қамтамасыз ететін технологиялық үдерістерді реттеу әдістерін зерделеу;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылығы өндірісі саласындағы өнімді және процесті стандарттау
    Несиелер: 5

    Сүт және сүт өнімдерінің технологиялық үрдістерін стандарттау. Сүтті бастапқы өңдеу процестері. Сүт өнімдерін, балмұздақ, ет өнімдері мен ет өнімдерін өндіру технологиялық процестерін стандарттау. қопсыту және кесу, жанама өнімдерді өндіру, ет және шұжық өнімдерін өндіру, астық пен майлы дақылдарды өндіру және өңдеу. көкөніс, жеміс-жидек және жидек дақылдарын өңдеу, құс өнімдерін өңдеу, балық шаруашылығын және ара шаруашылығын дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібінің процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Студенттердің өсімдік шаруашылығында технологиялық үрдістерді механикаландыру құралдары бойынша, қолданылатын машиналар мен жабдықтардың құрылымы, жұмыс принципі және негізгі реттеуі бойынша қажетті білімдерді меңгеруі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпорындағы мониторинг және бақылау
    Несиелер: 5

    Контроллингтің мәні және оның қазіргі кәсіпорындарда пайда болу себептері. Батыстың алдыңғы қатарлы елдерінде контроллингтің заманауи тәсілдері. Контроллинг тұжырымдамасы. Өтімділік кепілдігін ескере отырып нәтижелерді оңтайландыру. Контроллинг түрлері мен бағыттарын жіктеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының иновациялық жобалау
    Несиелер: 5

    Инновациялық жобалаудың теориялық мәселелерін, инновациялық жобаны әзірлеудің әдістері мен жалпы принциптері мен сатылары, өнімнің атауын құрудың жалпы ережелері, инновациялардың бизнес-жоспарлау және маркетингі, инновациялардың тиімділігін бағалау әдістері оқыту

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Азық-түлік сапасын сенсорлық бағалау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік тауарларының сапасын тауарлық сараптаудағы сенсорлық талдаудың рөлі қарастырылады, дегустациялық талдауда объективті және қайталанатын нәтижелерді қамтамасыз ету үшін қажетті негізгі жағдайлар баяндалады. Сарапшы-дегустаторларға қойылатын заманауи талаптар және баллдық шәкілдерді әзірлеу мен бейінді талдауда қолданылатын сараптамалық әдістер. Азық-түлік тауарлары сапасының көрсеткіштері. Өнім сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің номенклатурасы. Өнімдердің компоненттері мен сенсорлық қасиеттері. Органолептиканың психофизиологиялық негіздері. Дәмін талдау әдістері. Дәмдік талдаудағы сараптамалық әдіс. Органолептикалық және аспаптық сапа көрсеткіштерінің өзара байланысы. Заманауи дәмдік талдауды ұйымдастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тауарлардың шығарылуын сертификаттау
    Несиелер: 5

    Тауарлардың шығарылған елін анықтаудың негізгі ұғымдары, мақсаттары, принциптері және экономикалық мәні. ЕАЭО-ның тауарлардың шығарылған елін айқындау жөніндегі нормативтік-құқықтық базасы. Тауарлардың шығарылған елін анықтаудың әлемдік тәжірибесінің жалпы принциптері. Еуразиялық экономикалық одақтың (ЕАЭО) жұмыс істеуі жағдайында тауарлардың шығарылған елін айқындау қағидалары. Тарифтік преференцияларды беру шарттары. Тауарлардың шығарылған елін растау. Тауарлардың шығарылған елін растайтын құжаттарды ұсыну (тауардың шығу тегі туралы декларация, тауардың шығу тегі туралы сертификат). Тауардың шығу тегі туралы сертификатты толтыру жөніндегі талаптар. Тауарлардың шығарылған елі туралы сертификаттарды беру тәртібі. Тауардың шығу тегі туралы алдын ала шешім қабылдау тәртібі, қабылдау мерзімі және оның қолданылу мерзімі. Кеден органдарының декларант мәлімдеген тауарлардың шығарылған елінің дұрыстығын бақылау тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханалары мен орталықтарын аккредиттеу бойынша жұмыстарды практикалық ұйымдастыру және жүргізу әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастыру болып табылады; сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханалары мен орталықтарын аккредиттеу саласындағы практикалық міндеттерді шешу кезінде заңнамалық және нормативтік құқықтық актілерді зерделеу, нормативтік-техникалық құжаттаманы практикада пайдалану білігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорындарға менеджменттің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу
    Несиелер: 6

    ИСО 9001 (сапа менеджменті жүйесі), ИСО 14001 (экологиялық менеджмент жүйесі) негізінде интеграцияланған менеджмент жүйесін, 18000 сериялы OHSAS стандарттарын (өнеркәсіптік қауіпсіздік және еңбекті қорғау менеджменті жүйелері), сондай-ақ кәсіпорын қызметінің бағытына байланысты бірқатар басқа салалық және өзге де стандарттарды әзірлеу. Жүйелердің, саясаттың, мақсат пен міндеттердің, нормативтік құжаттардың қағидаттарын жіктеу және біріздендіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 6

    Метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми-нормативтік базасы. Метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдық негіздері. Теориялық метрологияның құрылымы. Техникалық өлшеу құралдары. Қазақстан Республикасының метрологиялық қызметінің құрылымы. Жеке өлшем бірліктерінің ұлттық стандарттар жүйесі. Физикалық өлшем бірліктерінің өлшемдерін беру жүйесі. Өлшем құралдарының типін бекітуді; өлшем құралдарын метрологиялық аттестаттауды; салыстырып тексеруді; калибрлеуді қамтитын метрологиялық бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық процестерді басқару және сапа жүйесі
    Несиелер: 6

    Пән өндірістің техникалық жүйелерін басқару негіздерін, ТП АБЖ, компьютерлік автоматтандырудың техникалық және бағдарламалық құралдарын әзірлеуге заманауи тәсілдер туралы мәліметтерді, технологиялық процесті орындау барысында және тұтынушыға процесте өнімнің сапасын бақылау және басқару проблемасын кешенді шешуді, техникалық бақылауды ұйымдастыру және өнімнің сапасын басқаруды құқықтық қамтамасыз етуді зерделеуді. ИСО 9001 сериялы халықаралық стандарттар бойынша басқарудың қазіргі заманғы әдістерін қолдана отырып, жаппай менеджмент негіздерін үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірісті технохимиялық бақылау
    Несиелер: 6

    Бұл курста технологиялық процестің дұрыс барысын және жоғары сапалы өнім шығаруды қамтамасыз ететін негізгі іс-шаралар қарастырылады. Студенттер нақты өндірістік жағдайларда сапаны бақылау құралдарын қолдануды, технологиялық процесс параметрлерінің, жабдықтардың санитарлық жағдайының және үй-жайдың нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігін бақылауды үйренеді. Өндірістік жағдайда сапаны бақылаудың принциптерімен теориялық принциптерін түсіндіреді. Технохимиялық бақылау тамақ өнеркәсібінің барлық сатыларын қамтиды және өнім сапасын бақылауда ерекше маңызға ие. Технохимиялық бақылаудың көмегімен шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын, шикізатты қосу нормасын, технологиялық процестердің (процестердің) дұрыстығын және басқаларын анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық жүйесі
    Несиелер: 6

    ИСО 22000 HACCP қағидаттарына негізделген азық-түлік сапасын басқару

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Интеграцияланған менеджмент жүйесі
    Несиелер: 6

    Сапа менеджменті жүйелеріне арналған стандарттардың қиылысу нүктелерін талдау; Менеджмент жүйелерін біріктіру концепциясы; Біріктірілген менеджмент жүйелері мен тәуекелдер менеджментінің сипаттамалары; БМЖ жобалаудың мәні мен мазмұны; БМЖ үрдістерін сипаттау әдістері; Бизнес-үрдістерді сипаттауға арналған ақпараттық жүйелер; БМЖ жобасын басқару; БМЖ жобасын бақылау және реттеу; БМЖ жобасының коммуникацияларын басқару; Менеджментті бағалау әдістері; МС ISO 9001:2000 "Сапа менеджменті жүйелері. Талаптары", МС ISO 14001:2004 "Қоршаған ортаны басқару жүйелері. Қойылатын талаптар мен қолдануға байланысты басшылық", OHSAS 18001:2007 "Кәсіби қауіпсіздік пен еңбекті қорғау саласындағы менеджмент жүйелері", МС ISO 22000:2005 "Тамақ өнімдері қауіпсіздігі менеджменті жүйелері. Азық-түлік тізбегіндегі кез келген ұйымдарға қойылатын талапта"; SА 8000:2001 »Әлеуметтік жауапкершілік".

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінде шикізатты кешенді пайдалану
    Несиелер: 6

    Қайта өңделетін шикізаттан қажетті өнімді неғұрлым толық алу, Өнеркәсіптің маусымдық салалары: қызылша, май-май, консерві, спирт, шарап және крахмал-сірне сияқты негізгі өндірістің жанама өнімдері мен қалдықтарын жақсы пайдалану жөніндегі ұйымдастырушылық және техникалық іс-шаралар қаралды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сынау орталықтары мен зертханалар жабдықтары
    Несиелер: 6

    Сынақ жабдығы туралы жалпы ақпарат. Сынақ жабдықтарын жіктеу. Үлгілерді және реагенттерді іріктеп алу және сақтауға арналған жабдық. Үлгіні дайындау құралдары. Жалпы зертханалық жабдықтар. Аналитикалық жабдықтар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Салалар бойынша аккредиттеу
    Несиелер: 6

    Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді зерттейтін болады: аккредиттеу бойынша қызметке қатысушылар. Сәйкестікті растау жөніндегі органдарды аккредиттеу. Сынақ зертханасын (орталығын) аккредиттеу. Сарапшыларды аккредиттеу тәртібі. Сынақ зертханаларын инспекциялық бақылау. Сынау жабдықтарын аттестаттау. Сынақ зертханасының жұмыс сапасын бағалау. Сынақ және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар. Стандартты үлгілерді дайындаушылардың құзыреттілігіне қойылатын негізгі талаптар. Калибрлеу және сынақ зертханаларын аккредиттеу жүйелері. Аккредиттеу кезінде құжаттарды қарау және өту тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық және энергетикалық менеджмент жүйесі
    Несиелер: 5

    ИСО 14000 және ИСО 50001 стандарттары негізінде экологиялық және энергетикалық менеджмент жүйелері. Ұйым орындауға міндеттелген заңнамалық және басқа да талаптардың орындалуын қамтамасыз ету; Тұрақты жақсартуға жәрдемдесу; қоғамды энергетикалық ресурстарды тұтыну процесін оңтайландыру және қоршаған ортаны қорғау процестерін жүйелі басқару бойынша құрылымдалған және жан-жақты басшылықпен қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Функционалды және арнайы тағайындалған тамақ өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Тағамдарды жіктеу. Функционалдық ингредиенттер. Тағам өнімдерін функционалды құру принциптері. Шикізаттың өмір сүру ұзақтығы өзгерун зерттеуі. Байытудың ғылыми принциптерін зерттеу. Азық-түлік өнімдерінің микроэлементтерімен танысу. Азық-түлікті витаминизациялауын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өнім мен қызметтерге арналған стандарттарды әзірлеу және бекіту тәртібі
    Несиелер: 5

    Пән әзірлеу, келісу, сараптау, бекіту, қолданысқа енгізу тәртібін, күшін жою тәртібін, ауыл шаруашылығы өніміне арналған стандарттарды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Техникалық құжаттаманы әзірлеу және жүргізу тәртібі
    Несиелер: 5

    Пән техникалық-экономикалық ақпаратты әзірлеу, келісу, сараптау, бекіту, қолданысқа енгізу тәртібін, жою тәртібін, стандарттар мен жіктеуіштерді қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    Өндірістің технологиялық және техникалық ерекшеліктерін, шикізат, материалдар, дайын өнім сапасының көрсеткіштерін салыстыру

  • Код ON3

    Ғылыми жаратылыстану пәндері саласындағы базалық негіздерді, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы, экологиялық және экономикалық мәдениеттің құрылымы мен функцияларын, академиялық хат жанрларын есте сақтау, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетінің маңызын ұғыну.

  • Код ON2

    Мемлекетаралық, өңірлік және халықаралық стандарттардың, шет мемлекеттердің стандарттарының және негізінде стандарттар әзірлеу жүзеге асырылатын стандарттау жөніндегі басқа да құжаттардың талаптарын сипаттау

  • Код ON4

    Стандарттау, сәйкестікті растау, аккредиттеу жөніндегі құжаттарды және сапа жүйелерін әзірлеу, бекіту, жаңарту және енгізу тәртібін реттейтін нормативтік құжаттарды көрсету.

  • Код ON5

    Тамақ өнімдерін техникалық реттеу және оны дайындаудың техникалық (технологиялық) процестері бойынша қолданылатын стандарттар мен басқа да құжаттардың сәйкестігін анықтау.

  • Код ON6

    Техникалық реттеу жүйесі саласында коммуникацияға, деректерді жинауға және талдауға IT-технологиялардың білімі мен түсініктерін қолдану

  • Код ON7

    Өнім өндірісінің озық отандық және шетелдік технологияларын практикаға енгізу және ғылыми зерттеу әдістерін білу

  • Код ON8

    Шикізат пен тамақ өнімдерін, сондай-ақ көрсетілетін қызметтерді сараптау, сәйкестендіру және бұрмалау бойынша талдауларды тексеру

  • Код ON9

    Инновациялық өнімнің сәйкестігін растау және стандарттау бойынша жұмыстарды жүргізу ерекшеліктерін түсіндіру және ауыл шаруашылығы және тамақ өнімдерін өндіру процестерін регламенттеу

  • Код ON10

    Шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің, сондай-ақ сапа жүйесінің сәйкестігін растау, сәйкестігін бағалау жүргізуді жоспарлау

  • Код ON11

    Зерттелетін саладағы ғылыми зерттеулердің әдістерін білу және әр түрлі сапа жүйесінің элементтерін жобалау, әзірлеу және сапа аудитінің бағдарламаларын құру

  • Код ON12

    Шығарылатын дайын өнімді сапалы көрсеткіштер мен қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша бағалау және осы саладағы фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділікті білу және түсіну

6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Бакалавриат

Аймақтық әлеуметтік-инновациялық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Бакалавриат

Дәулет Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан техникалық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Халықаралық гуманитарлық-техникалық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Қарағанды техникалық университеті (Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті)

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Тараз инновациялық-гуманитарлық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
Бакалавриат

Торайгыров университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалары бойынша)
Бакалавриат

Қызылорда "Болашақ" университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалары бойынша)
Бакалавриат

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top