7M08102 Жеміс-көкөніс шаруашылығы және агротопырақтану в ХИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мақсаты-еңбек нарығында бәсекеге қабілетті, жеміс-көкөніс және АгроӨнім туралы терең білімі бар, ғылым тоғысында ғылыми және практикалық мәселелерді дер кезінде тұжырымдай алатын және шеше алатын, тиісті саладағы әртүрлі мекемелерде ғылыми-зерттеу, педагогикалық және басқару қызметін сәтті жүзеге асыратын мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M131 Өсімдік шаруашылығы
-
Білім беру саласы 7M08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 7M081 Агрономия
Пәндер
-
Шетел тілі (Кәсіби)
Пәннің мақсаты білім алушыда шет тілінде қарым-қатынас жасау қабілеттерін іске асыру және оларды кәсіби қызметте пайдалануға дайын болу үшін тұлғааралық және мәдениетаралық өзара іс-қимыл міндеттерін шешу үшін кәсіптік-бағдарланған шет тілді коммуникативтік құзыреттілік деңгейін қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ғылыми мақала жазу және ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау үшін шет тіліндегі әдебиеттерді оқу, түсіну, түсіндіру, іздеу дағдыларын іс жүзінде қолдана алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылым тарихы және философиясы
Пәннің мақсаты білім алушыда тереңдетілген теориялық білімді қалыптастыру және жалпыадамзаттық мәдениеттің бір бөлігі ретінде ғылыми ойлау тарихы мен философиясын терең ұғынуға негізделген пәнаралық дүниетанымды қамтамасыз ететін практикалық дағдыларды бекіту болып табылады. Пәнді зерделеу нәтижесінде білім алушы ғылыми, ғылыми және ғылыми емес танымның нысандары мен әдістерін, танымның қазіргі заманғы әдістерін түсіндіруге, ғылыми-зерттеу қызметі барысында туындайтын міндеттерді тұжырымдауға және шешуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ технологиясының физика-химиялық, биохимиялық және биотехнологиялық негіздері
Кәсіби проблемаларды шешуге және өндірістің технологиялық үдерістерін басқаруға арналған тамақ өнімдерінің физика-химиялық және биохимиялық процестерінің негіздерін білуді студенттердің дайындауға дайындаған пән. Пәндерді меңгеру мақсаты - өнім өндірісінің негізгі технологиялық процестері саласындағы білімді қалыптастыру; судың биологиялық ресурстарында болған өзгерістерді басқару дағдылары мен дағдылары, қажетті қасиеттері бар тағамдарды алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Пәнді оқытудың мақсаты білім беру ұйымдарында педагогикалық қызметке қабілеттілікті қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы жоғары мектеп дидактикасының, тәрбие теориясы мен білім беру менеджментінің, оқытушылық қызметті талдау мен өзін-өзі бағалаудың білімі негізінде кәсіптік-педагогикалық мәдениет контексінде педагогикалық қызметті жүзеге асыруға қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Басқару психологиясы
Пәнді оқудың мақсаты білім алушыныңіскерлік әрекеттестіктің психологиялық-коммуникативтік әдістері мен технологиялары туралы жүйелі білімдерін қалыптастыру. Оқыту нәтижесінде студенттің психологиялық білімі кеңейіп, жалпы психологиялық базасы менеджмент тақырыптарымен толықтырылып, басқарушылық қатынастар саласындағы кәсіби және өмірлік мәселелерді шешуге арналған практикалық сабақтар өткізіледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылыми-зерттеу қызметі және коммерцияландыру
Пәннің мақсаты білім алушыда ғылыми және ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін енгізу және оларды коммерцияландыру туралы тұтас түсінік алу арқылы аналитикалық, шығармашылық ойлауды қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ғылыми зерттеулерді басқаруға, өндіріске ғылыми әзірлемелер мен технологияларды, сондай-ақ жаңа бұйымдардың, материалдар мен заттардың үлгілерін, макеттерін, үлгілерін енгізуге, Қазақстан Республикасының экономикасын дамытуға бағытталған ғылыми саланың құрамдас бөлігі ретінде ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру кезінде қатысуға қабілетті болады. ұсынылған ҒЗТКЖ нәтижелерін оларды жеке бизнесте пайдалану үшін талдау жүргізу, жеке бизнесті дамыту үшін жаңа технологиялық мүмкіндіктер табу
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары
"Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары" пәнінің мақсаты болашақ мамандарға астықты сақтау мен қайта өңдеудің инновациялық технологиялары бойынша кәсіби білім қалыптастыру; сақтауға келіп түсетін астықтың жай-күйін зерделеу; астықты қайта өңдеу кезіндегі заманауи қалдықсыз технологиялар; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кезінде жаңа өнімдер алу. Пәнді оқытудың міндеттері: болашақ мамандарды әр түрлі дақылдардың астығын, технологиялық процестерді орындау кезінде механикаландыру жабдықтары мен құралдарын өндіру және қайта өңдеу кезінде жоғары өнімді пайдалану үшін қолдануға үйрету; - магистранттарды астықты өндіру, қайта өңдеу және терең қайта өңдеу саласындағы ғылыми-техникалық прогрестің даму үрдістерімен және бағыттарымен таныстыру; - астықты өндіру, қабылдау, сақтау және қайта өңдеудің технологиялық процестерінің мәнін зерттеу; Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу кезінде ионозондық және гидроионозондық нанотехнологияның жаңа технологиялары мен техникалық шешімдерін әзірлеу. Дәнді, бұршақты, майлы, жеміс, көкөніс және жидек дақылдарын алдын ала өңдеудің қазіргі заманғы әдістерін пайдалана отырып, функционалдық мақсаттағы нанның, макаронның, ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің инновациялық, ресурс үнемдейтін технологияларын әзірлеу және енгізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді моделдеу және оңтайландыру
Пәннің мақсаты білім алушыда тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің технологиялық процестерін модельдеуді жүргізу дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы кәсіпорында өндірістік процесті іске асыруға жұмсалатын шығындарды оңтайландыру бойынша инженерлік міндеттерді шешуге, Тамақ өнімдері өндірісін басқару және бақылау әдістерін жетілдіруге, Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық процестерін оңтайландыру әдістерін қолдануға, тамақтану кәсіпорнының ресурстық әлеуетін оңтайландыру проблемаларын шешуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зияткерлік меншік және патент
Пәннің мақсаты-патенттану мен зияткерлік меншіктің тұжырымдамалық негіздерін зерттеу. Оқыту нәтижесінде білім алушы құқық қорғау құжаттарын ресімдеуге, сондай-ақ зияткерлік қызмет нәтижелеріне құқықтарға, өнертабыстың, пайдалы модельдің, өнеркәсіптік үлгінің патентке қабілеттілік шарттарына қатысты жалпы ережелерді пайдалануға, осы объектілерге қатысты патенттік құқықтарды қорғауға, Патент алу рәсімдерін сақтауға қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зерттеу теориясы мен әдістері
Пәнді оқытудың мақсаты магистранттардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру, жүргізу және нәтижелерін ұсыну, ғылыми зерттеулерді ғылыми зерттеулер, есептер, мақалалар, ғылыми конференциялардағы баяндамалар нәтижесінде орындау бойынша бастапқы кәсіби біліктері мен дағдыларын қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми мен практикадағы ақпараттық технологиялар
Пәннің мақсаты білім алушыда қазіргі заманғы ақпараттық технологиялармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларын дамыту, ақпараттық-есептеу жүйелері мен желілерін құрудың негізгі қағидаттарымен танысу, ақпаратты жинау және өңдеу, құжаттарды дайындау және ресімдеу, ақпараттық желілерде материалдарды ұсыну, ғылыми және білім беру қызметінде қолданбалы бағдарламалардың арнайы пакеттерін пайдалану болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ғылыми қызметте АКТ құралдарын қолдана алады, зерттеу шеңберінде ғылыми ақпаратты іздеу үшін Интернет желісінің тиісті, оның ішінде халықаралық ақпараттық ресурстарын таңдай алады, зерттеу нәтижелерін өңдеу үшін АКТ құралдарын таңдай алады, зерттеудің жаңа әдістерін игеру кезінде қазіргі заманғы ақпараттық технологияларды меңгере алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді модельдеу
Пәннің мақсаты тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ғылыми-зерттеушілік модельдеу әдістемесін зерделеу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы заманауи бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып, сүт өнімдерін, ет өнімдерін және нан пісіру өндірісін өндірудің технологиялық процестерін модельдеуге, сондай-ақ тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін оңтайландыру тәсілдерін қолдануға қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Патенттану
Пәннің мақсаты халықаралық патенттік жіктелімді, патенттік ақпараттың жалпы сипаттамасы мен түрлерін, патенттік құжаттаманың ерекшеліктері мен артықшылықтарын зерделеу, диссертациялық зерттеу шеңберінде патенттік зерттеулер жүргізу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы зияткерлік меншікті, өнеркәсіптік меншікті, өнертабысты, пайдалы модельді және өнеркәсіптік үлгіні ажырата алатын, өнертабысты сипаттауға қойылатын талаптарды сақтай отырып, патент беруге өтінімді сауатты жасай алатын, патент беруге өтінімді қарау тәртібін сақтай алатын болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы Менеджмент және сервис
Оқу пәнінің мақсаты білім алушыларда тамақтандыру кәсіпорындарының менеджменті саласында білім, Дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы ұйымдастырушылық қатынастарды талдауға және құрастыруға, ұжымның жұмысын ұйымдастыруға, кәсіпорын персоналын басқаруда көшбасшылық қасиеттерді көрсетуге, тамақтану индустриясы мен қонақжайлылық кәсіпорнының жұмыс істеу тиімділігін арттыруға қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жүзім өңдеу технологиясы
Пәннің мақсаты: магистранттардың теориялық және практикалық білімді меңгеруі, бау-бақша шаруашылығы бакалаврының өндірістік-технологиялық кәсіби қызметі үшін жүзім шаруашылығы және жүзім өңдеу саласында іскерліктер мен дағдыларды игеруі, жүзімнің негізгі түрлері мен сорттары, өсу, даму заңдылықтары, жүзім отырғызу материалын өндіру технологиялары, жүзімдіктерді отырғызу және күту технологиялары, егін жинау технологиялары, асханалар мен жүзімнің техникалық сорттарының астығын тауарлық өңдеу, буып-түю және тасымалдау технологиялары бойынша білім, жүзімді өңдеу әдістері мен режимдері, жүзім шараптарын өндіру технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астықты сақтаудан кейінгі технология және астық сақтау
Пән астық және астық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды , астықты жинаудан кейінгі өңдеу және сақтау теориясы мен практикасын, сақтау кезінде астық және астық өнімдерінің тұрақтылығын арттыратын іс-шаралар бойынша практикалық білім мен дағдыларды қалыптастыруды зерделейді, Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі тиіс: астық массаларының құрамын, олардың қасиеттерін, астық массаларында болатын процестерді; астықты сақтау, астық және астық өнімдерін қорғау және санитарлық қорғау шарттары мен технологияларын; шикізат пен оны қайта өңдеу өнімдерінің технологиялық қасиеттерін; астықты қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін; астық технологияларын дамыту мен жетілдірудің қазіргі заманғы аспектілерін; астықты терең кешенді қайта өңдеу технологияларын жасауды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс-бақша дақылдарының гендік қоры
Пәннің мақсаты - көкөніс-бақша дақылдарының тұқым шаруашылығы және генофонд негіздері бойынша білім мен дағдыларын қалыптастыру. Пәннің міндеттері: - көкөніс-бақша дақылдарының селекциялық процесінің әдістері мен технологиясын игеру; - көкөніс дақылдарының тұқымын өндіру технологиясын зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бау-бақшадағы дәрілік өсімдіктер
"Бау-бақшадағы Дәрілік өсімдіктер" пәнін игерудің мақсаты магистранттарды бау-бақшадағы дәрілік және эфир майы өсімдіктерін өсірудің алуан түрлілігімен және қазіргі заманғы технологияларымен, дәрілік өсімдіктерді пайдаланудың ұтымды әдістерімен, нормативтік құжаттармен және өсімдік дәрілік шикізатына қойылатын талаптармен, өндірістік міндеттерді шешудің және ақпараттық процестерді ұйымдастырудың әдістері мен құралдарымен таныстыру болып табылады. Міндеттері: 1) бау-бақша, атап айтқанда дәрілік өсімдік шаруашылығы проблематикасына қатысты қазіргі заманғы агротехнологияларды, жинау және кептіру ережелерін теориялық және практикалық тұрғыда игеру; 2) шикізаттың берілген сапасын қамтамасыз ететін қазіргі заманғы талаптарға сәйкес өсімдік дәрілік шикізатын өсіру мен дайындау процесін жоспарлау және ұйымдастыру саласындағы кәсіби қызметке дайындау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ландшафтық жобалау технологиясы
Пәннің негізгі мақсаттары: ландшафтық жобалаудың ерекшеліктерімен, ландшафтық сәулет объектілерін қайта құру және қалпына келтіру мәселелерімен танысу, жобалық құжаттаманың құрамы мен мазмұнын зерттеу, әртүрлі мақсаттар мен функцияларды жобалау кезеңдері мен әдістерін игеру. Пән негізгі пәндер бойынша алынған білімге: бау-бақша өнерінің тарихы, ландшафттану, дендрология, ботаника, топырақтану, сәулет негіздерімен қала құрылысы, сәулет графикасы, құрылыс ісі, метеорология және климатологияға негізделген. Пәнді сапалы игеру үшін магистрант: ландшафтық сәулет объектісіне жобалық құжаттаманы әзірлеуге қойылатын талаптарды, жобалау әдістемесі мен стандарттарын білуі керек. Істеуі керек: жобалау сатысына байланысты объектіге жобалық құжаттаманы әзірлеу. Жобаланатын объектіге жобалау алдындағы кешенді талдау жүргізуді және ландшафтық сәулет объектілеріне жобаны әзірлеу әдістемесін меңгеруі тиіс
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қазақстандағы көкөніс шаруашылығы
бұл теориялық және практикалық көкөніс өсіру негіздерінің презентациясы, магистранттарға осы пәнді жақсы түсінуге мүмкіндік береді. Жеміс және көкөніс дақылдары түрлерінің, сорттарының шығу тегі және шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері туралы жалпы түсінік. Жеміс-көкөніс дақылдарын көбейту, бау-бақша отырғызу және өсіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық білім алу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам қоспалары
Пәннің мақсаты білім алушыларды тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды ұтымды және қауіпсіз пайдалану саласындағы заңнамамен, нормативтік құжаттармен және ережелермен таныстыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы тамақ технологиясы мен тамақтануда тағамдық қоспаларды пайдалану әдістерін қолдануға, сондай-ақ химиялық және биотехнологиялық құрамын айқындауға қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөністерді егістен кейін пайдалану технологиясы/
Мақсаты: АӨК болашақ магистранттарының жеке қасиеттерін, сондай-ақ өсірілген өнімді неғұрлым ұтымды пайдалану үшін өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеу мәселелерінде жалпы мәдени және кәсіби құзыреттерін қалыптастыру, сақтау және қайта өңдеу кезінде өнімнің ысырабын азайту, сақтау мен қайта өңдеудің тиімділігін арттыру, шығарылатын өнімнің ассортиментін кеңейту. Оқу пәнінің міндеттері: - дәнді дақылдарды, шөп және зығыр тұқымдарын, картопты, көкөніс дақылдарын жинағаннан кейінгі өңдеу кезінде машиналар мен жабдықтардың құрылымы, жұмыс процесі, оларды реттеу және баптау бойынша білім алу; - машиналар мен жабдықтарды жұмысқа дайындау бойынша білім мен практикалық дағдыларды игеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жидек питомниктерінде өсірудің инновациялық әдістері
Пәнді игерудің мақсаттары мен міндеттері - магистранттарға жемістер мен жидек питомниктерін өндірудің технологиялары және отырғызу материалын өсірудің жаңа технологиялары туралы білім мен дағдыларды қалыптастыру. Міндеттері: - инновациялық қызметтің түсінігі мен стратегиясын зерттеу; - инновациялар мен инновациялық процестердің жіктелуін зерттеу, Өндіріс уақытын қысқарта отырып, алынған өнімнің сапасын едәуір жақсартуға мүмкіндік беретін штамптарды қолдана отырып, жеміс дақылдарын жедел көбейтудің заманауи әдістері қарастырылады. Көгалдандыруда өсімдіктерді стандартты түрде өсіру үлкен қызығушылық тудырады. Штампты дақылдың өзі - сұрып арқылы да, егілген тұрақты штамм жасағышты қолдану арқылы да қалыптастыруға болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс пен жаңа бақша дақылдарының генофонды
"Жидек және жаңа бау – бақша дақылдарының гендік қоры" пәнін игерудің мақсаты саланы дамытудың ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы білім кешенін қалыптастыру мен бау-бақша шаруашылығының ғылыми негіздерін дамытудың тарихи кезеңдері туралы, қазіргі заманғы объектілер, бау-бақша шаруашылығындағы жүйелі зерттеулердің қағидаттары мен әдістері және оның құрамдас бейіндері-жеміс шаруашылығы, көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы, дәрілік және эфир майы өсімдік шаруашылығы және сәндік бау-бақша шаруашылығы туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Міндеттері: - агроландшафттардың жеміс дақылдарын өсіруге жарамдылығын бағалау; - жидек екпелерін отырғызу, оларды күтіп-баптау жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу; түрлі жағдайларда басқарушылық шешімдер қабылдау; - технологиялық процестер параметрлері мен өнімнің өндірістік сапасын бақылау; - жеміс өсіру, көкөніс өсіру, жүзім өсіру, дәрілік және эфир майлары мен сәндік бау-бақша өсіру дамуының негізгі кезеңдерін зерттеу, бау-бақшаның осы бағыттары бойынша заманауи зерттеулердің әдіснамасы туралы түсінік беру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- алынған білім мен дағдыларды жеке даму және орындалатын ғылыми зерттеулерге идеяларды одан әрі кешенді енгізу үшін пайдалану, процестер мен құбылыстарды жетілдірудің қолданыстағы әдістері мен тәсілдерін талдау.
- ғылыми-зерттеу және педагогикалық қызметті одан әрі орындау үшін ғылыми таным әдіснамасын, психологияны және оқыту сапасын арттыру құралдарын қолдану.
- кәсіптік пәндерді оқытудың инновациялық әдістерін қолдана отырып, оқытудың кредиттік технологиясы бойынша білім беру және педагогикалық қызметті жүзеге асыру.
- ғылыми-зерттеу және білім беру үдерісінде заманауи ақпараттық технологияларды қолдану.
- кәсіби қарым-қатынас және мәдениетаралық коммуникация, шешендік өнер, ауызша және жазбаша түрде ойларды дұрыс және логикалық ресімдеу, күнделікті кәсіби технологиялық қызмет үшін білімдерін кеңейту және тереңдету дағдыларын көрсету.
- өз бетінше әдеби, патенттік іздеу және талдау, ғылыми-зерттеу жұмысының тақырыбы бойынша ақпаратты өңдеу.
- кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін жаратылыстану пәндері саласында базалық негіздерді меңгеру, сондай-ақ ғылым мен ғылыми танымның рөлі, оның құрылымы, нысандары мен әдістері, ғылым, техника мен технология жетістіктерін дамыту және пайдаланумен байланысты әлеуметтік және этикалық проблемалар туралы білімді қолдана білу
- ғылыми-зерттеу қызметінде ауыл шаруашылығы саласындағы күрделі ғылыми міндеттерді шешудің кешенді әдістерін қолдану.
Ұқсас БББ
7M08102 Фитосанитарлық қауіпсіздік
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
7M08102 Топырақтану және агрохимия
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
7M08102 Агротехнология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
7M08102 Топырақтану және агрохимия
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
7M08102 Агрономия
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті