7M08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мемлекеттік, жергілікті, өңірлік, шетелдік мекемелер үшін жеміс-көкөніс шаруашылығы бойынша еңбек нарығында бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ жоғары оқу орындары мен колледждер үшін ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M131 Өсімдік шаруашылығы
-
Білім беру саласы 7M08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 7M081 Агрономия
Пәндер
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Пән педагогика ғылымын және оның адам туралы ғылымдар жүйесіндегі орнын қарастырады. Қазіргі білім беру парадигмасы, жоғары білім беру жүйесі, маманның жеке басын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент. Курсты оқу кезінде педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқыту әдістері мен формалары туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді. Оқыту теориясы, білім беру мазмұны, оқу процесін ұйымдастыру, білім алушының өзіндік жұмысын ұйымдастыру, жаңа білім беру технологиялары, оқу-әдістемелік материалдарды құрастыру технологиялары туралы білімдерін қалыптастырады. Ғылыми қызмет теориясы туралы идеяларды дамытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс – бақша дақылдарының тектік қоры
Көкөніс дақылдарының тектік қор жиынтығын қалыптастыру және оларды сақтау,сонымен қатар, тұқым шаруашылығы үшін олардың бастапқы материалдарының маңызы. Көкөніс дақылдарының сорттарын жақсартудың генетикалық негіздері, олардың Қазақстанда таралған жабайы түрлері мен агроәртүрлілігі. Ескі сорттарды селекцияда қолдану және сақтап қалу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс дақылдары мен жүзімнің тектік қоры
Жеміс дақылдары мен жүзімнің тектік қор жиынтығын қалыптастыру және оларды сақтау, сонымен қатар, тұқым шаруашылығы үшін олардың бастапқы материалдарының маңызы. Жеміс дақылдары мен жүзімнің сорттарын жақсартудың генетикалық негіздері, олардың Қазақстанда таралған жабайы түрлері мен агроәртүрлілігі. Ежелгі сорттарды селекцияда қолдану және сақтап қалу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс - бақша және картоп дақылдарының өнімділігін басқару
Пән сыртқы ортаның – бақша және картоп дақылдарының өнімділігіне және оның сапасына әсерін қарастырады. Жылу және су режимдері және олардың көкөніс-бақша дақылдары мен картоптың өнімділігіне әсері. Өсімдіктердің өнімділігін басқару әдістері ретінде орналастырудың ұтымды сұлбаларын, себудің, отырғызудың, қоректену алаңының және т.б. іс-шаралардың оңтайлы мерзімдерін оқып үйретеді. Жоспарланған өнімді жинау үшін көшеттерді өсіру технологиясы. Өнімділікті басқаруға көкөніс – бақша және картоп дақылдарының жоғары өнімді сорттарды мен будандарын пайдаланудың әсері. Көкөніс дақылдарының жоғары өнімді сорттарын пайдалану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс - жидек және жүзім дақылдарының өнімділігін басқару
Пән жеміс өсімдіктерінің биологиясының олардың шығу тегімен байланысын, әртүрлі климаттық жағдайларда олардың генетикалық және фенотиптік өзгерістерінің заңдылықтары негізінде жеміс дақылдарының өнімділігі мен өсіру процесін басқаруды, олардың өнімділігіне әсер ететін көрсеткіштерді, жеміс - жидек дақылдары мен оларды өңдеу өнімдеріндегі сияқты био - және агроценоздардағы жалпы фосфор мен азоттың сандық анықтамаларын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс және жүзім дақылдарының отырғызу материалдарын өсірудің агробиологиясы
Жоғары сапалы, сауықтырылған материалдар алуға мүмкіншілік беретін жеміс дақылдарын көбейтудің жаңа тәсілдері туралы мәліметтер. Жеміс дақылдарын көбейтудің биологиялық негіздері. Жеміс дақылдарының телітушілері, олардың жіктелуі және пайдаланылуы. Репродукциялық сатылар (супер-супер элита, супер элита, элита т.б.). Телітушілерді түстеу және апробация жүргізудің техникасы мен әдістемесі. Біртектес телітушілерді биологиялық, морфологиялық белгілерімен анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс дақылдары және картоптың отырғызу материалдарын өсірудің агробиологиясы
Көкөніс дақылдары түрлерінің және картоптың отырғызылатын тұқымдық материалдарын өндірудің агробиологиялық ерекшеліктері. Көкөніс дақылдары және картоп тұқымдарының (ғылыми мекемелерде немесе тұқым өндіретін шаруашылықтарда) жоғары репродукциялы тұқымдарын өндіру кезінде (оригинал, элита және басқа тұқымдар) қолдану. Бұл Қазақстанда көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығы жүйесін реттеуде және дамытуда аса маңызды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің әдістемесі
Жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы салсасындағы ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастырудың теориясымен, әдістемесімен танысу.Ғылыми агрономиядағы зерттеулер әдісі, егістік тәжірибелерді жоспарлау, бақылаулар мен есептерді жүргізу тәртібі, жеміс, көкөніс дақылдары және жүзіммен жүргзілетін тәжірибелерді қою, алынған мәліметтерді статистикалық өңдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
"Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Көкөністерді жинағаннан кейін пайдалану технологиясы
Көкөністерді жинау, тауарлық өңдеу, сақтау мен консервілеу, сату технологияларының дамуы, жетістіктері, казірғі жағдайы; көкөністерді сақтау мен өңдеудің теориалық негіздеу; көкөністерді консервілеудің заманға сай әдістері, құрал-жабдықтары, технологиялары; көкөністерді консервілеудің заманға сай құрал-жабдықтары; Көкөніс өнімдерінің нарық жағдайында бәсекелестік қабілетін арттыру жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жемістерді жинағаннан кейін пайдалану технологиясы
Жемістерді жинау, тауарлық өңдеу, сақтау мен консервілеу, сату технологияларының дамуы, жетістіктері, казіргі жағдайы; жемістерді сақтау мен өңдеудің теориалық негіздеу; жемістерді консервілеудің заманға сай әдістері, құрал-жабдықтары, технологиялары; жемістерді консервілеудің заманға сай құрал-жабдықтары; Жемістер өнімдерінің нарық жағдайында бәсекелестік қабілетін арттыру жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Бау-бақша шаруашылығындағы сирек таралған және дәрілік өсімдіктер
Пән жеміс-көкөніс, жидек дақылдарын тек тамақ ретінде ғана емес, сонымен қатар дәрі-дәрмек ретінде және әртүрлі ауруларға арналған емдік, диеталық өнімдер ретінде пайдалану, оларды дәрілік және профилактикалық агент ретінде пайдалану, сондай-ақ белгілі бір емнің емдік әсерін арттыру аспектілерін қарастырады. Олардың химиялық және биохимиялық құрамын зерттейді. Олар жоғары биологиялық сіңімділікке ие болуын және басқа өнімдердің сіңімділігін жақсартуын, метаболизмді ынталандыруын, зиянды заттарды бейтараптандыруын және оларды ағзадан шығаруды тездетуін, дененің қорғанысын күшейтуін және иммунитетті арттыруын оқып үйретеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс және жидек шаруашылығында жылыжай технологияларын қолдану
Қорғалған топырақтағы көшеттік шаруашылығының, жеміс шаруашылығының (цитрус және субтропикалық жеміс дақылдары) және жидек шаруашылығының жай-күйі мен даму перспективалары. Жеміс-жидек өсімдіктерінің толық өсуі мен дамуы үшін жылыжайларда оңтайлы микроклимат құру. Қорғалған топырақта жеміс және жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру тәсілдері; жеміс және жидек дақылдарына күтім жасау және жылыжайда өнім жинау жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Конфликтология
Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бизнес шешімдерді модельдеу
Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жүзімді өңдеу технологиясы
Жүзімді жинау, өңдеу, шарап дайындау, сату үшін арналған заманауи технологиялары және іс жүзінде пайдалануы. Жүзімді жинау, консервілеу, шарап дайындау, және сату кезінде инновациялық технологияларды қолдана отырып, өнімнің сапасын, тиімділігін, бәсекелестігін артыру жолдары. Жүзімнен алынатын өнім түрлері, олардың жіктелуі, химиялық құрамы. Жүзімнен шырын, концентірленген өнімдер дайындау технологиялары. Шарап дайындаудың озық технологиялары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс-бақша дақылдарының тұқым шаруашылығы
"Көкөніс-бақша дақылдарының тұқым шаруашылығы" пәні мынадай мәселелерді зерделеуді көздейді: Қазақстандағы көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығының жай-күйі мен перспективалары; тұқым шаруашылығы питомниктері (суперэлита, элита, репродукциялар); елдің көкөніс дақылдарының тұқымына қажеттілігі; тұқымдық өсімдіктерді күту; тұқымдарды жинау, пысықтау, сақтау; екі жылдық дақылдардың тұқым шаруашылығының ерекшеліктері (қырыққабат, пияз, сәбіз, қызылша); тұқымдарды қалыптастыру процесі; тұқым шаруашылығы егістіктерінің апробациясы; тұқымның себу сапасы (кондициялылығы, өнгіштігі, өну энергиясы, 1000 дана); тұқым шаруашылығының экономикалық тиімділігі (өзіндік құн, таза пайда, рентабельділік).
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Бақ шаруашылығындағы ландшафты жобалау
Бақ шаруашылығында ландшафты жобалаудың маңызы, принциптері. Жеміс және сәндік өсімдіктерді ландшафты жобалауда пайдалану. Жеміс дақылдарының бөрікбастарын қалыптастырудың табиғи және өндірістік түрлері, техникалары. Жобалауда пайдаланатын өсімдіктердің биологиялық ерекшеліктері. Жасыл егістердің негізгі түрлері мен сәндік үлгілері. Елді мекендерді көкжелектендіру жобасын құру принциптері және өсімдіктер құрамын таңдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Шет елдердегі көкөніс шаруашылығы
«Шет елдердегі көкөніс шаруашылығы» әлемнің жетекші елдеріндегі көкөніс шаруашылығы жағдайын көрсетеді. Дәріс курсы келесі сұрақтарды қарастырады: шет елдердегі адам басына шаққандағы көкөніс дақылдарын өндіру және тұтыну; шет ел селекциясының ең жақсы көкөніс дақылдары сұрыптары (гибридтері); көкөністер өндірісінде жаңа агротехнологиялар; көкөніс шаруашылығында жоғары технологиялы машиналар; жылыжай өндірісі; көкөністерді сақтау және қайта өңдеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жанжалдарды шешу жолдарын кәсіби деңгейде қолдану, күшті эмоционалды сезімдерді бақылау және этикалық нормалар бойынша басқару шешімдерін қабылдау. Бау-бақша шаруашылығындағы және кеңірек пәнаралық контекстегі мәселелерді шешу үшін ағылшын тілін меңгеру.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің геноқорын зерттеуде және олардың өнімділігін арттыратын заманауи технологиялар мен агротехника әдістерін қолдана отырып, құнды донорларды бөлуде дамып келе жатқан білім мен түсінікті көрсету. Көшеттік жұмысын жоспарлау және ұйымдастыру.
- Жеміс-көкөніс, аз таралған және дәрілік дақылдарды, көшеттік құрылысын, құрылымын, ғылымды ұйымдастыру және жұмыс істеу принциптерін сипаттау; заттарды талдаудың заманауи әдістерінің жалпы сипаттамасы, ғылыми және философиялық ойдың байланысы.
- Көкөніс дақылдары мен картоптың тұқымын себуге дайындаңыз, көшеттердің қажетті мөлшерін есептеп, оны әртүрлі тәсілдермен өсіріңіз. Шетелдік селекциядағы көкөніс дақылдарының ең жақсы сорттарын (будандарын) және көкөніс өсіру саласының тұрақты дамуы үшін жаңа агротехнологияларды зерттеу. Көкөніс-бақша дақылдары мен картоптың тұқым шаруашылығын ұйымдастыру.
- Жобаларды іске асыру нәтижелерін, стандартты процестер тобы арқылы жобаларды басқару тұжырымдамасына негізделген PMBOK стандарты түрінде тұжырымдалған PMI әдіснамасын бағалау. Ашық және қорғалған топырақта топырақ құнарлылығын сақтау және сақтау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өндіру үшін өсіру құрылымдарының конструкциялары мен өсіру технологияларын пайдалану және жоғары сапалы отырғызу материалын алу тәсілдерін меңгеру. Картоп пен көкөністерден жоғары өнім алу үшін шет елдердің тәжірибесін ескере отырып, қопсытқыш материалдарды, топырақтың басқа компоненттерін және тыңайтқыштарды қолданудың инновациялық әдістерін ұйымдастыру.
- Көшеттік қызметін жақсарту бойынша қабылданған жоспарлы іс-шаралардың іске асырылуын бақылауды енгізу. Жеміс-көкөніс өнімдері мен жүзімнің өнімділігі мен сапасын арттыруға мүмкіндік беретін бау-бақша агротехникасының озық әдістерін қолдану. Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің сақтау сапасы мен технологиялық қасиеттерін анықтау.
- Қоғамның дамуындағы, өз кәсіпорнын ұйымдастырудағы және тиімді басқарудағы, математикалық модельдерді құра және шеше білудегі, компьютерде осы шешімдерге талдау жасаудағы, кәсіби қызметтегі жобаларды басқарудағы ғылымның рөлін түсіндіру.
- Өнім сапасын сараптау және нарықты маркетингтік талдау негізінде жеміс-көкөніс дақылдарын, картоп пен жүзімді егін жинаудан кейінгі пайдаланудың оңтайлы технологияларын таңдаңыз.
- Жалпы және кәсіби сипаттағы шет тілінің лексикалық минимумын қолданыңыз. Ландшафтты жоспарлау үшін жеміс-көкөніс, сирек кездесетін, дәрілік дақылдар мен сәндік өсімдіктерді таңдап, бау-бақшада ландшафттық жоспарлауды жасаңыз. Бау-бақша дәрілік өсімдіктерін өсірудің заманауи әдістерін қолдана отырып, өндірістік жұмысты жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу.
- Генетикалық ресурстарды талдау, оны ауыл шаруашылығында қолдану және жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің жаңа сорттары мен будандарын өсіру әдістерін қолдану. Елде және шетелде жабайы түрлер мен сорттардың геноқорын сақтау, генқор жинағын сақтау және құру тәсілдерін әзірлеу, сорт немесе будан моделін және оларды өсіру технологиясын жасау.