7M07207 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы (сала бойынша) в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мемлекеттік, жергілікті, өңірлік, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары үшін азық-түлік өнімдерінің технологиясы бойынша еңбек нарығында бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ жоғары оқу орындары үшін ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Жасанды тамақтану өнімдері
Пән синтетикалық жасанды тамақ өнімдерін жасау тарихын және оларды алу әдістерін, қазіргі синтетикалық органикалық химия, химиялық синтезделген тағамдардан алынатын синтетикалық тамақ өнімдер. Ақуыз жасанды тамақ үшін шикізат ретінде алынуы. Жасанды өнімдер (тартылған ет өнімдеріне сияқты ет өнімдер, қуырылған картоп, дәнді уылдырық, басқа да түрлері).
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс педагогикалық ғылымды және оның адам туралы ғылым жүйесіндегі орнын, білім берудің қазіргі парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқытудың әдістері мен түрлері туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің химиялық ластануын анықтау
Пән курсы Қазақстандағы тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізін оқытады. Сынамаларды дайындау мен химиялық талдаулардың жалпы қағидаларын. Хроматографиялық талдау үшін сынамаларды дайындау қағидаларын. Азық-түліктегі ветеринарлық препараттарды, антибиотиктерді және өсу стимуляторларын анықтау әдістерін. Микотоксиндерді анықтау әдістерін. Тамақ өнімдерінің улы металдармен ластануын. Тағамдағы пестицидтерді анықтауын. Тағам өнімдерінің азотты қосылыстармен ластануын. Тағамдағы полициклді хош иісті көмірсутектерді, өнімдердегі нитрозаминдерді сонымен қатар, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиоактивті ластағыштарын сәйкестендіруді үйретеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің ксенобиотиктермен ластануы
Пән негізгі заңнаманы және нормативтік құжаттарды, терминдер мен анықтамаларды, мемлекеттік азық – түлік қауіпсіздігінің түрлерін, шикізат пен өнімдердің қауіпсіздігін қамтамасыз ету қағидаларын, ксенобиотиктердің түрлерін, шикізат пен тамақ өнімдерінің ксенобиотиктермен ластану көздерін, тағамдық қоспалардың қауіпсіздігін бағалау қағидаларын, шикізат пен дайын өнімдердің қауіпсіздігін бақылаудың қазіргі заманғы әдістерін зерделуді оқиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтанудың гигиеналық негіздері, тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі
Пән салауатты өмір салтын қалыптастыруды зерттейді. Республиканың азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасы, азық-түлік қауіпсіздігінің сенімді деңгейін құру, азық-түлік шикізатын бөгде қосылыстармен ластау жолдары, технологиялық процестерді жеделдететін заттар, тағамдық қоспалар мен биологиялық белсенді қоспаларды тағамға қолдану туралы оқиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сенсорлық талдау (тереңдетілген курс)
Пән азық-түлік тауарларының сапасының құрамдас бөлігі ретінде сенсорлық сипаттаманы, сенсорлық талдаудың психофизиологиялық негіздерін, тауарлардың сенсорлық белгілерін қабылдаудың теориялық негіздерін, заманауи сенсорлық талдауды ұйымдастыру, дәмдік талдаудағы сараптамалық әдістеме, дәмдік және аспаптық талдау нәтижелерінің өзара байланысын оқиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қалдықсыз технологиясы
Пән дәстүрлі технологияларды жетілдіру, қалдықтары аз және қалдықсыз технологиялар мен оларды жүзеге асырудың техникалық құралдарын енгізуге, шығындарды азайтудың негізгі көзін, сүт, ет, көкөністер, және балық өнімдер сапасын жақсарту және шығару көлемін ұлғайту үшін шикізаттың қосымша көздерін іздеуге, өндірістің экономикалық тиімділігін арттыруға және экологиялық қауіпсіздігіне байланысты сұрақтарды қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
"Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің технологиясындағы ғылыми зерттеулер әдіснамасы
Пән – зерттеуге міндеттер қоюды, эксперименттік жұмыс әдістерін таңдауды, ғылыми зерттеулердің нәтижелерін түсіндіру мен ұсынуды; шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің заманауи құрал-жабдықтар мен әдістерін пайдалана отырып, ғылыми-зерттеу және өндірістік міндеттерді шешу үшін зерттеулерді өз бетінше орындау қабілетін үйретеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдерін өндірудегі инновациялық технологиялар
Пән - сүт өндіруге арналған ауыл шаруашылық кәсіпорындарында заманауи инновацияларды енгізу, сүт және құрғақ сүт өнімдерін өндіру, лактозасыз сүт өнімдерін өндіру,сүт-ақуыз концентраттарын өндіру, сүтті -өсімдік ақуыз өнімдерін өндіру, гидролизденген лактозасы бар сүзбе сарысуын өндіру, нитратсыз сүт өнімдерін өндіруді оқиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Басқару психологиясы
Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы (тереңдетілген курс)
Пән сүт өнімдерін өндіруді, өндірілетін өнімдердің жіктелуін, ассортиментін, оларды өндіру процесін, операцияларды орындау тәртібін, шикізат пен жабдықты ұтымды пайдалануды, ассортименттерді жақсартуды, теориялық және практикалық ерекшеліктерді дайындауды оқиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Бизнес шешімдерді модельдеу
Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерін сараптау
Пән сүт және сүт өнімдерінің сапасын, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды, бағалау әдістері және сапаға әсер ететін негізгі факторларды, сапа көрсеткіштерін талдау негізінде тұтынушылылардың қажеттілігін қанағаттандыруды, оларға проблеманы талдаудың негізгі әдістерін шешуді оқиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Cүт өнеркәсібіндегі қалдықсыз технология
Пән сүт қалдықтарын тиімді пайдалану негіздерін, сүт қалдықтарының сипаттамасы мен сапасын, сарысудан өндіретін өнімдердің түрлері және олардың технологияларын, сүт сарысуына негізделген өндіріс түрлері және өндіріс технологиясы, сүт майынан және олардың өндіріс технологияларынан өндірілетін өнім түрлерін зерттеуді оқиды. Пән сүт және сүт өнімдерінің сапасын, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды, бағалау әдістері және сапаға әсер ететін негізгі факторларды, сапа көрсеткіштерін талдау негізінде тұтынушылылардың қажеттілігін қанағаттандыруды, оларға проблеманы талдаудың негізгі әдістерін шешуді оқиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ет өнімдерін өндірудегі инновациялық технологиялар
Пән функционалдық және арнайы мақсаттағы ет өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамын, олардың тағамдық, биологиялық құндылығын, технологиялық қасиеттерін, шикізатқа физикалық, химиялық, микробиологиялық әсер етуді және басқа да заманауи тәсілдерін пайдалана отырып, өнімдерді өндіру технологиясын, прогрессивті бағыттарды, өндірілетін өнім ассортиментінің сапасын жетілдіруді оқиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ет және ет өнімдерінің технологиясы (Tереңдетілген курс)
Пән мұздатылған кептірілген ет өнімдерінің технологиясын, ет шикізатын жануар, өсімдік және басқа да ақуыздармен біріктіруге негізделген аралас өнімдердің жаңа түрлерін, консервіленген банкалар өндірісін, желім мен желатин өндірісі, сүйекті кешенді өңдеуді оқиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Конфликтология
Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және ет өнімдерін сараптау
Пән - Кеден одағының «Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» техникалық регламентіне сәйкес ұғымдарды, союдан кейінгі еттегі өзгерістер, ет және ет өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама, жануарлардың инфекциялық және инвазиялық аурулары, санитариялық маңызы бар, ақаулары, ақаулары және оларды тудыратын себептері бар нормалардан ауытқулар кезіндегі ветеринариялық-санитариялық сараптаманы зерделейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Емдік-профилактикалық тағамдық өнiмдерiн өндіру үшін дәстүрлі емес ет шикізатын пайдалану
Пән марал еті, жылқы еті, түйеқұс еті және олардың ішкі өнімдері сияқты емдік - профилактикалық азық-түлік өнімдерін өндіруге арналған ет шикізатының дәстүрлі емес көздерін, ет шикізаты мен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды зерттеу. Егде жастағы адамдардың тамақтануындағы коллаген бар шикізаттың рөлі. Функционалдық бағыттағы ет шикізаты негізінде тамақ өнімдерін жасауға қойылатын тағамдық-технологиялық талаптарды зерделеуді оқиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Оқытудың қазіргі заманауи әдістемелерін пайдалана отырып, ғылым философиясы, психология, педагогика және конфликтология мәселелерінде дамып келе жатқан білімдер мен түсініктерді көрсету.
- Өз білімін кәсіби деңгейде әр түрлі шет тілдерінде қолдана білу, ғылыми - техникалық және педагогикалық мәселелерде әңгіме жүргізе білу.
- Өндірісті басқару процестеріндегі мәселелерді анықтау, сонымен қатар әртүрлі тағамдық анализдерді ақпараттық талдау және бағалау.
- Басқарушылық қызметте жобалар идеяларын табысты іске асыру үшін білім мен іскерлікті пайдалану және елдің экономикалық дамуы болжамының экономикалық-математикалық модельдерін құру.
- Тамақ өнімдерінің технологиясы мен өндірісі саласындағы ғылыми-зерттеу қызметінің қазіргі заманауи бағыттарын тәжірибеге енгізу.
- Белгіленген нормаларға сәйкес шикізат пен дайын өнімнің сапасын технологиялық және микробиологиялық бақылауды бағалау.
- Тұжырымдар негізінде азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін шешу.
- Өндіріс процестерінің оңтайлы параметрлерін анықтау, тамақ өнімдерін өндіру кезінде технологиялық жабдықты таңдау мен пайдаланудың инновациялық және прогрессивті әдістерін пайдалана отырып, технологиялық есептеуді жүргізу.
- Термиялық өңдеу процесі кезінде шикізат қасиеттерінің өзгеруін, сондай-ақ қалдықсыз өндірісін ескере отырып, өнімнің инновациялық түрлерін әзірлеуді, оның технологиялық процестерін жоспарлау.
- Тамақ өнімдерінің сапасын сараптаудың заманауи әдістерін ұсыну және олардың табиғилығын анықтау.