Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07207 Тағам технологиялар және инженерия в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Пәндер

  • Тамақ өнеркәсібіндегі және ауыл шаруашылығындағы радиациялық технологиялар

    Пән радиациялық технологияларды оқуға бағытталған. Иондаушы сәулеленудің әсер етуінің радиациялық техникасы. Радиациялық өңдеу технологияларындағы иондаушы шығарудың дозиметриясы. Иондаушы сәулелерді қолданудың радиобиологиялық принциптері. Радиациялық зарарсыздандыру, дезинсекциялау, лазерлік шығару, су организмдерін өңдеудің ультра жоғары жиілікті әдістері. Көкөністерді, жемістерді, картопты және азық-түлік дәндерін сақтау кезінде өсу және пісу процестерін тежеу үшін радиациялық өңдеу. Радиациялық технологияларды қолдану бойынша ұлттық және халықаралық нормативтік құжаттар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гендік түрлендірілген тамақ өнімдері

    Пән генетикалық түрлендірілген ағзаларды (ГМО) және олардың тамақ өнеркәсібінде пайдалануын зерттейді. Гендік инженерияның негізгі принциптері мен әдістері. ГМО-ның даму тарихы. Генетикалық түрлендірілген ағзалардың түрлері: (жүгері, соя, мақта, балық, мал және т.б.). ГМО жасау технологиялары. ГМО-ны ауыл шаруашылығында және тамақ өнеркәсібінде қолдану. Халықаралық және ұлттық нормалар мен стандарттар. ГМО-ны пайдалануға байланысты этикалық мәселелер. Денсаулыққа және қоршаған ортаға ықтимал қауіптер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектептің педагогикасы

    Курс жоғары оқу орындарындағы пәндерді оқытудың принциптері, әдістері мен технологияларын зерттеуге бағытталған, білім беруді басқару, кәсіби құзыреттілікті дамытуға арналған оқыту әдістері және білім беру саласындағы психологиялық-педагогикалық мәселелерді шешуге дайындық мәселелері қарастырылады. Дидактика, заманауи білім беру тұжырымдамалары, оқу үдерісін жобалау және жоғары білімнің ерекшеліктері қамтылады. Магистранттар оқу бағдарламаларын әзірлеу, білім беру технологияларын тәжірибеде қолдану және рефлексия дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспалардың технологиясы

    Пән биоактивті заттар мен олардың концентраттарын, тағамдық және май талшықтарынан, ферменттік препараттардан, су мен майда еритін әртүрлі химиялық сипаттағы органикалық қосылыстардан алудың Өндірістік процесін зерттеуге бағытталған. Биоактивті заттардың концентраттарын алудың жүйелеу, анықтау, заманауи өндірістік процесі. Пробиотиктердің тән, айрықша қасиеттерін, артықшылықтарын, кемшіліктерін және рөлін сипаттау. Симбиотикалық препараттар. Азық-түлік өндірісінде биоактивті заттардың концентраттарын қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және сапалық зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құсты қайта өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар

    Замануи техника, қайта өңдеу өнеркәсібінің екіншілік шикізатын қайта өңдеу технологиясы. Ағынды-механикаландырылған, автоматтандырылған желілер, құс өңдеу саласының екіншілік шикізатының қалдықтарын қайта өңдеу. Құс өңдеу саласының екіншілік шикізатының жіктелуі, тағайындалуы, ассортименті, оның рөлі, химиялық құрамы, АӨК-де қолданылуы. Қауырсын, қан, май, сүйектерді өңдеудегі технологиялық параметрлер мен режимдер. Өнімнің сипаттамасы, жаңа өнімнің сапасын бақылау, екіншілік шикізатты одан әрі өңдеу перспективалары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нутрицевтиктер, биоцевтиктер және салауатты тамақтану

    Пән денсаулықты жақсарту және аурудың алдын алу үшін диеталық қоспаларды қолдануды зерттейді. Тамақтану негіздері: Тағамның әртүрлі қоректік заттары мен биологиялық белсенді компоненттерінің денсаулықты сақтаудағы рөлін зерттеу. Нутрацевтикалық және биоцеутикалық препараттардың жіктелуі және әсер ету механизмдері, олардың организмге әсері. Нутрацевтикалық және биоцевтикалық препараттарды өндіру технологиялары. Салауатты тамақтану принциптері, халықтың әртүрлі топтары үшін олардың физиологиялық қажеттіліктерін ескере отырып, рациондар мен диеталар дайындау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ технологиясындағы экструзия

    Пән экструзия процесінің теориялық және практикалық аспектілерін қамтиды. Экструзия процесінің принциптері мен механизмдері, материалдарда болатын физикалық және химиялық өзгерістер. Экструдерлердің түрлері, олардың конструкциялық ерекшеліктері және жұмыс істеу принциптері. Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын экструзия технологиялары (макарон өнімдерін, жеңіл тағамдарды, мал азығын және басқа да өнімдерді өндіру). Әртүрлі экструзиялық бұйымдарды, олардың сипаттамаларын және қолданылуын зерттеу. Экструзия өнімдерінің сапасын бақылау әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Бейіндік пәндерді оқыту әдістері

    Пән болашақ тамақ технологиясы оқытушыларын тәжірибелік жұмысқа дайындап, тиімді зертханалық сабақтар өткізуге, тәжірибелік сабақтарды ұйымдастыруға және заманауи құрал-жабдықтармен жұмыс жасауға үйретеді. Мамандандырылған пәндерді оқытудың әдістері мен тәсілдері. Оқытудың интерактивті әдістерін қолдану. Оқытудың инновациялық әдістері – симуляциялар, онлайн платформалар. Электрондық білім беру ресурстарын әзірлеу және пайдалану. Оқытушының кәсіби шеберлігін арттыру. Бақылау-өлшеу материалдарын әзірлеу. Оқу үдерісіне цифрлық технологияларды енгізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің технологиялық процестерін модельдеу және оңтайландыру

    Пән математикалық модельдерді құрудың жалпы тәртібін, технологиялық процестердің математикалық схемаларын жүйелеуді, динамикалық бағдарламалау модельдерін, жылыту және салқындату процестерін модельдеуді, кестелік деректерді өңдеуді, интерполяцияны және функцияны жуықтауды, сызықтық емес теңдіктерді шешу жолдарын, дифференциалдық теңдіктерді шешу жолдарын, оңтайландыру әдістерін, инженерлік есептеулерге арналған бағдарламалық құралдарды (Excel, MathCad, Mathlab, Mathematica пакеттері), өндірістен деректерді өңдеу, алынған мәліметтерге шолуды зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібіндегі сапаны қамтамасыз етудің нанотехнологиялық аспектілері

    Пән нанобөлшектерді және наноматериалдарды қолданатын технологияларды зерттейді. Нанобөлшектер, наноматериалдар, наноқұрылымдар. Өнімдердің құрылымын, түсін және дәмін жақсарту үшін нанобөлшектерді пайдалану. Тұрақтылық пен сақтау мерзімін жақсарту үшін наноматериалдарды қолдану. Наноматериалдармен қаптамаларды әзірлеу. Өндірістік процестерде су мен ауаны тазартуға арналған нанотехнологиялар. Тамақ өнімдерін тазарту мен өңдеудегі нанофильтрация. Сапа параметрлерін бақылау үшін нанометрлік сенсорларды және аналитикалық құралдарды қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін жорамалдау және талдау

    Пән тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді басқару және жетілдіру әдістерін зерттейді. Болжау әдістері – уақыттық қатарлар, регрессиялық талдау, машиналық оқыту. Болжамдарды жасау үшін деректерді жинау және талдау. Өнімге болашақ сұранысты болжау және бағалау. Тиімділік пен өнім сапасын арттыру үшін технологиялық тізбектерді талдау және оңтайландыру. Өндірістік процестерді талдау және жақсарту үшін жасанды интеллект, оның ішінде автоматты бақылау және аномалияны анықтау үшін қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібін нормативтік-техникалық реттеу

    Пән тамақ өнеркәсібіндегі нормалар мен стандарттарды әзірлеуді, қолдануды және бақылауды зерттейді. МЕСТтарды, техникалық шарттарды (ТШ) және халықаралық стандарттарды, шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді стандарттау процестерін, сондай-ақ технологиялық карталар мен ережелер сияқты технологиялық құжаттамаларды жасауды қамтиды. Сондай-ақ сапа мен өнімнің қауіпсіздігін бақылау әдістерін қамтиды, стандарттаудағы ағымдағы үрдістер мен инновацияларды талдайды. Пән стандарттарды сақтауды және сертификаттау органдарымен өзара әрекеттесуді тиімді қамтамасыз ету үшін мамандарды дайындайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары

    Тамақ өнімдерінің зиянсыздығын бақылау жүйелерін және қауіптілік мүмкіндіктерін азайту құралдарын игеру. Жеке тамақ өнімдері жөніндегі халықаралық кодекс комитеттері, тамақ қоспалары, тамақ индустриясында сәулеленуді пайдалану жөніндегі сарапшы комитеттері, Дүниежүзілік азық-түлік ұйымы/Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы Алиментариус Кодексінің комиссиялары, Тамақ өнімдерінің зиянсыздығы жөніндегі Еуропалық орган (EFSA). Азық-түлік қауіпсіздігін жарақтандыру стратегиясының негізгі артықшылықтарына шолу, өнімді қадағалаудың белгілі бір тәртібін ғылыми енгізу және цифрландыру негіздері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулерді жоспарлаудың заманауи әдістері мен ұйымдастырылуы

    Пән заманауи әдістерді зерттеуге және ғылыми зерттеулерді жоспарлауды ұйымдастыруға бағытталған. Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау принциптері, әдістері, объектісі, мақсаттары мен міндеттері; әдебиеттерге шолу, эксперимент схемасын әзірлеу, деректерді талдау және нәтижелерді талқылау. Заманауи әдістермен, статистикалық құралдармен және ғылыми әдебиеттерді, патенттерді сыни бағалаумен жұмыс істеудің практикалық тәжірибесі білім алушыларды кәсіби қызметте тереңдетілген зерттеулерге дайындайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісін цифрландыру

    Пән білім алушылардың тамақ өнеркәсібінде цифрлық технологияларды қолдану құзыреттілігін дамытуға бағытталған. Білім алушылар үлкен деректерді жинау, өңдеу және талдау принциптері мен әдістерін меңгереді, өндірістік процестерді оңтайландыру, өнім сапасын жақсарту және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін арнайы бағдарламалық қамтамасыз етуді және жасанды интеллектті пайдалануды үйренеді. Курс тамақ өнеркәсібіндегі IoT-шешімдерін, өндірісті автоматтандыру және қадағалау жүйелерін қамтиды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сенсорлық талдау, тамақ сапасын модельдеу

    Пән тамақ сапасын сенсорлық талдау мен модельдеуді зерттейді. Сенсорлық қасиеттер, сезімдік сипаттамалар. Органолептикалық сынақтардың түрлері. Сенсорлық панельдерді таңдау және дайындау (сарапшылар мен тұтынушылар). Сенсорлық мәліметтерді статистикалық талдау әдістері. Сенсорлық бағалаудың сапасы мен сенімділігі. Сапалы модельдеу контекстінде машиналық оқыту негіздері. Қолдану мысалдары: жіктеу, кластерлеу, болжау. Сенсорлық зерттеу деректеріне негізделген модельдерді құру. Сапаны талдау және болжау үшін модельдерді қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі менеджмент жүйесі

    Пән азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің сапасын камтамасыз етуін; ішкі және сыртқы жағдайлардың зиянсыздығы мен өнім сапасына әсер етуін зерделеуге бағытталған. Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық жүйелерін олардың сапасының параметрлері бойынша бағалаудың сандық критерийлері; технологиялық жүйелердің жұмыс істеуінің бұзылу қаупін сапалық және сандық зерттеу әдістемелері. ХАССП, 9000 және 22000 сериялы халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін үйлестіру құралдары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қалдықтары аз өндірістердің инжинирингі

    Пән тамақ өнімдерін өндіру кезінде қалдықтарды азайтудың инженерлік принциптері мен тәжірибелерін зерттеуге бағытталған. Тұрақты өңдеу әдістері, қайталама (қосымша) өнімдерді пайдалану, ресурстарды пайдалану тиімділігі, Өнеркәсіптік экология және циклдік технология тұжырымдамалары. Процестерді талдауға, оңтайландыру стратегияларына, қалдықтар ағындарын валоризациялауға және азық-түлік өндірісіндегі қоршаған ортаға әсерді бағалауға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Балық пен теңіз өнімдерін сақтау және өнеркәсіпте өңдеудің өзекті мәселелері

    Пән осы саладағы заманауи мәселелер мен инновацияларды қарастырады. Балық пен теңіз өнімдерін тоңазытқышта сақтау, мұздату және консервілеудің заманауи әдістері. Инновациялық технологиялар және сақтау жабдықтары. Дәстүрлі және заманауи өңдеу әдістері, соның ішінде тұздау, кептіру, ыстау және консервілеу. Теңіздің ластануының теңіз өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсері. Ресурстарды ұтымды пайдалану. Даму перспективалары және жаңа технологияларды енгізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды тамақ өнімдерінің технологиясы

    Пән жасанды немесе синтетикалық тамақ өнімдерін өндіру технологиясын, өсімдік негізіндегі ет баламаларын, сүт және сүт өнімдерін, өсірілген ақуыздарды, қуырылған картопты, in vitro ет өндіру технологиясын, жарма, макарон өнімдерін, молекулалық гастрономия әдістерін және микробалдырлар сияқты ингредиенттердің жаңа көздерін зерттеуге бағытталған. Шикізатты іздеуге, өңдеу әдістеріне, өнімнің рецептурасын әзірлеуге, өндірістің технологиялық процесіне және жасанды тамақ өндірісінің нормативтік аспектілеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ақуыз текстураттарының технологиясы

    Пән текстуралы ақуыз өнімдерін жасау үшін озық технологиялар мен өңдеу әдістерін зерттеуге бағытталған. Ақуыз көздері, концентрацияланған ақуыз өнімдерін алу әдістері, экструзия технологиялары, ақуызды біріктіру/гельдеу және құрылымдау әдістері. Құрылымды қалыптастыру механизмдері, текстуралау принциптері және ет аналогтарында, жоғары ылғалды экструзияланған өнімдерде және басқа құрылымдық өсімдік ақуыздарында қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жемістер мен көкөністерді қайта өңдеудегі прогресс

    Курс жемістер мен көкөністерді өңдеудегі соңғы жетістіктерді, соның ішінде жаңа өңдеу технологияларын, сақтау, орау және тасымалдау әдістерін зерттеуге арналған. Көкөністер мен жемістердің сапа көрсеткіштерін, тағамдық құндылығын және оларды бақылау әдістерін, сондай-ақ жоғары сапалы өңделген өнімдерді өндіруді, жаңа сорттарды әзірлеуді, геномодификацияны және басқа да инновациялық технологияларды қоса алғанда, соңғы ғылыми және технологиялық жетістіктерді зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Зияткерлік меншікті қорғау

    Пән зияткерлік меншік объектілерін қорғауды, атап айтқанда, ашылуларға патенттеу мәселелерін, ашылуларға патент шығаруға өтініш жасау және енгізу тәртібін, пайдалы үлгіні, лицензиялық шарттарды аяқтау қағидаларын зерделеуге бағытталған. Қазақстан Республикасының Заңнамасы. Патенттердің халықаралық жүйесінің бөлімдері индексінің жұмыс әдістемесі, патенттік өнертабыстарды орындау. Қазақстан Республикасында ашылған жаңалықтарды патенттеу кезінде өтінім деректеріне ұсынылатын сұрау салулар жазылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Органикалық шикізатты өндіру және қайта өңдеу

    Пән шикізатты қабылдаудан, оны өңдеуден бастап түпкілікті өнімдерді шығаруға дейінгі органикалық өнімді өндіру циклін, органикалық өндірісті жүргізуге және дайын өнімді сертификаттауға қойылатын негізгі талаптарды, органикалық өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін; экологиялық талаптарды сақтай отырып, органикалық шикізатты өндіруді бақылау әдістерін, органикалық өнімнің жарамдылығын ескере отырып, оның сапасы мен қауіпсіздігін бағалауды зерттеуге бағытталған сақтауға және қайта өңдеуге.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Астық және май саласындағы ғылым мен технологиядағы прогресс

    Курс астық пен майды өндіру, қайта өңдеу саласындағы соңғы жетістіктерді зерттеуге бағытталған. Астық пен майды өңдеу, сақтау, тасымалдау әдістерімен; генетикалық түрлендіру, астық пен майдың жаңа сорттарын әзірлеу саласындағы соңғы ғылыми зерттеулермен және технологиялық жетістіктермен; астық пен майды өндіру мен қайта өңдеудің әртүрлі инновациялық технологияларымен; астық пен май сапасының негізгі көрсеткіштерімен, оларды бақылау әдістерімен танысу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жаңа буын қазақтың ұлттық тағам өнімдерінің технологиясы

    Пән дәстүрлі қазақ тамақ өнімдері саласындағы инновацияларға қатысты. Қазақ асханасының негізгі ингредиенттері. Өсімдік және жануарлар шикізатын іріктеу мен өңдеудің заманауи тәсілдері. Дәстүрлі технологияларды заманауи жағдайларға бейімдеу. Қазақ ет, сүт, астық өнімдерін өндірудегі инновациялық технологиялар. Функционалды ұлттық тағамдар. Тағамдық қоспаларды және микроорганизмдерді қолдану. Қазақтың ұлттық бұйымдарының маркетингі, өндірістің экологиялық тазалығы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Менеджмент және маркетинг негіздерімен тамақ өнеркәсібінің ресурс үнемдейтін технологиялары

    Пән ресурстарды үнемдейтін технологияларды менеджмент және маркетинг принциптерімен зерттейді. Тамақ өнімдерін өңдеудің заманауи әдістері. Шығындарды азайтуға және өнім сапасын жақсартуға бағытталған сақтау технологиялары. Тамақ өнеркәсібінде жаңартылатын энергия көздерін пайдалану. Қайта өңдеу технологиялары және оларды тамақ өнеркәсібінде қолдану. Өндірістік процесті басқарудың принциптері мен әдістері. Кәсіпорынды ұйымдастыру және оңтайландыру. Негізгі түсініктер, маркетинг стратегиялары. Өнімді нарыққа жылжыту және брендтеу стратегиялары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Фитоөнімдер өндірісіндегі және өсімдік шикізатын қайта өңдеудегі биотехнологиялық процестер, биоконверсия

    Пән өсімдік шикізатын өңдеуде және фитоөнімдерді өндіруде биотехнологияны қолданудың әртүрлі аспектілерін зерттейді. Өсімдік материалдарын бағалы өнімдер мен заттарға айналдырудың биохимиялық және биологиялық процестері. Ашыту түрлері мен принциптері. Өсімдік материалдарын ашыту үшін микроорганизмдерді пайдалану. Ферменттік технологиялар. Өсімдік жасушалары мен ұлпаларын өсіру. Биоконверсия механизмдері. Фитоөнімдерді өндіру технологиялары: экстракция, концентрация, тазарту.Фитоөнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау. Фитоөнімдердің маркетингі және қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудегі прогресс

    Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндіру саласындағы қазіргі тенденциялар мен инновацияларды зерттеуге бағытталған. Жануарларды өсіру мен ұстаудың инновациялық әдістері. Мал шаруашылығындағы және тамақ өнеркәсібіндегі процестерді роботтандыру. Жануарлардың генетикалық потенциалын жақсарту. Ет, сүт және басқа да өнімдерді өңдеудің заманауи әдістері. Қалдықтарды басқару және қоршаған ортаға тигізетін экологиялық ізді азайту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Геродиеталық азық-түлік өнімдерінің технологиясы

    Пән егде жастағы адамдардың тамақтану ерекшеліктерін зерттейді. Егде жастағы адамдар үшін қоректік заттарға қажеттілік. Геродиетикалық өнімдерді жасау үшін қолданылатын арнайы шикізат пен ингредиенттер . Биологиялық белсенді компоненттер: қартаю процесін бәсеңдетуге көмектесетін антиоксиданттар, витаминдер мен минералдар. Рецепттер құру, өңдеу әдістерін қарастыру және биотехнологиялық процестерді, баромембраналық технологияларды, ультрадыбыстық өңдеуді қолдана отырып, геродиетикалық өнімдерді өндіру. Геродиетикалық өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасын, микробиологиялық тазалығын қамтамасыз ету әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби қызметте іргелі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативтік білім мен дағдыларды қолдану.
  • Мамандандырылған деректер базасы мен ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, ғылыми-техникалық ақпаратты талдау.
  • Ғылыми және өндірістік қызметте эксперименттік зерттеулер жүргізуде заманауи тәсілдерді қолдану.
  • Жаңа тамақ өнімдері мен биологиялық белсенді қоспаларды жасау кезінде медициналық-биологиялық талаптар мен нутрициология, экологиялық қауіпсіздік нормаларын қолдану.
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті, өндірістік-шаруашылық, қаржы-экономикалық қызметті ұйымдастыруды басқару.
  • Ақпараттық-коммуникациялық технологиялар құралдарын қолдана отырып, технологияларды, рецептураларды, процестерді, талдау әдістерін әзірлеу.
  • Өндірістік қызметтегі тамақ индустриясының ғылыми-техникалық прогресіне сәйкес техника және технология саласындағы инновацияларды қолдану.
  • Тамақ өнеркәсібінің инновациялық әзірлемелерін пайдалана отырып, жаңа рецептуралар мен технологияларды әзірлеу кезінде ғылыми зерттеулерді өткізу.
  • Техникалық регламенттердің халықаралық талаптарына сәйкес тамақ өнімдерінің сапасын, азық-түлік қауіпсіздігін басқару.
Top