8D09102 Ветеринариялық санитария в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қолданбалы және іргелі ғылымдар саласын меңгерген, ғылыми және тәжірибелік міндеттерді шешуге дағдыланған, оқыту, зерттеу және басқару қызметін орындауға қабілетті Ветеринариялық санитария бағыты бойынша PhD даярлау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
Пәндер
-
Ет, сүт өңдеу нысандарының санитариясы
Ет, сүт өңдеу нысандарының санитариясы Ет пен сүтті алу, сақтау және тасымалдау үдерістеріне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Ет пен сүтті өндіру барысында санитарлық сапасын қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар. Етті өңдеу үдерістеріне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Сүттің санитарлық-гигиеналық көрсеткіштері және оларды жақсарту тәсілдері. Етжәнесүтөңдеуобъектілерінсанитарлықөңдеутәсілдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы гигиена және санитария
Мал шаруашылығындағы гигиена және санитария мал шаруашылығы нысандарын жобалау және орналастыру кезінде ветеринариялық-санитариялық талаптарды зерттейді. Жануарлардың денсаулығы мен өнімділігін сақтаудағы сыртқы ортаның рөлін регламенттейді. Сыртқы ортада микроорганизмдердің сақталуына әсер ететін факторларды анықтайды. Жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болу ерекшеліктерін талдайды. Мал шаруашылығы кәсіпорындарында қи жинау және кәдеге жарату тәртібін белгілейді. Биологиялық қалдықтардың зарарсыздандырылуын бақылауды көрсетеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дезинфектология
Дезинфектология Дезинфектологиядағы жаңа заманауи препараттар. Белсенді субстанция негізіндегі препараттарды қолдану тиімділігі (электробелсендірілген ерітінділер, нанотехнологиялық өнімдер, тазалауғаа арналған пробиотиктер, комозициялық құрамдастар және т.б.). Дезинфекцияға арналған заманауи қондырғылар мен аппараттар (стационарлық, қозғалмалы, автоматтандырылған және т.б.).Беткейлі белсенді заттар және оларды қолдану әдістері. Хиноксаминдер және оларды қолдану әдістері. Нитрофурандар және оларды қолдану әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пәнде технологиялық процестерді зерттеу әдістемесі, олардың заңдылықтарын зерттеу, педагогикалық дағдыларды дамыту және қолдану қарастырылады. Пән білім берудегі заманауи технологиялардың мәні мен маңыздылығы туралы, сондай-ақ ғылыми жұмыстың әдістемесін анықтайтын ғылыми зерттеулердің эмпирикалық, теориялық деңгейі туралы түсінік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ХАССП жүйесі негізіндегі ветеринариялық санитариялық сараптау
ХАССП жүйесі негізіндегі ветеринариялық санитариялық сараптау ХАССП жүйесінің тарихын зерттейді, принциптерді анықтайды, заңнамалық және нормативтік-құқықтық құжаттарымен таныстырады. Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындау (сою), өңдеу, өндіру, сақтау бойынша кәсіпорындарды өзін-өзі бақылау әдістеріне ережелер мен нормаларды таңдауды талдайды. Ветеринариялық-санитариялық бақылау объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу кезінде ХААСП жоспарын әзірлеу және ресімдеу ережелерін түсіндіреді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Бұл курс докторанттардың жазбаша және ауызша академиялық мәтіндер жасау дағдыларын, библиографиялық сипаттаманы дұрыс дайындауды, ғылыми қоғамдастық принциптерін қалыптастырады. Пән ғылыми дискурс, дәйексөздер мен плагиат, ақпараттық мәліметтер базасы мен деректер жиынтығы, халықаралық ғылыми дәйексөздер базасы (Web of Science, SCOPUS), орыс ғылыми дәйексөздер базасы (RSCI).
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық және азық қоспаларды сараптау, азықтандыру технологиясы
Азық және азық қоспаларды сараптау, азықтандыру технологиясы Силостанған жемшөптің сапасына шунгиттің әсері. Жасыл жоңышқаны силостаған кезде құрғақ шунгитті ендіру нормасын оңатайландыру. Директивалар 65/65/ЕЕС және 75/318/ЕЕС. Директивалар (91/366/ЕЕС және 91/412/ЕЕС). Директивалар ЕО директивалары және Канада, Жаңа Зеландия мен Австралия үкіметтері жүргізетін тағам өнімдері қауіпсіздігін қалыптастыру бағдарламалары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық хатты пайдалана отырып, ғылыми ұйымдармен хат алмасу арқылы, ғылыми зерттеулер әдістері саласындағы біліктілігі мен түсінігін көрсету. Академиялық адалдық қағидалары мен мәдениетінің маңызын түсіну.
- Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық-санитарлық және экологиялық бағалау жөнінде біліктілігін және түсінігін ветеринарлық санитария мәселелерін шешу үшін кәсіби деңгейде қолдану.
- Мал шаруашылығы өнімдерінің гигиенасы мен санитариясы бойынша теориялық және практикалық білімін ветеринарлық санитария саласындағы кәсіби міндеттерді шешу үшін қолдану.
- Ғылыми және педагогикалық қызметті өздігінен жалғастыру үшін педагогикалық және зерттеу тәжірибесі барысында алған оқыту дағдыларын пайдалану.
- Ғылыми теориялар, фактілер, құбылыстар және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктер жөніндегі біліктілігі мен түсінігін докторанттың ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау барысында пайдалану.
- Мал өнімдерінің қауіпсіздігі, сапасы, гигиенасы және санитариясы туралы біліктілігі мен түсінігін докторанттың қорытынды аттестаттауы барысында пайдалану.