Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D05101 Биотехнология в АТУ

Пәндер

  • Академиялық хат (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: өз идеяларын құрылымдық түрде ұсыну дағдыларын, академиялық дискурстың ерекшелігін ескере отырып, әртүрлі типтегі ғылыми және ғылыми-ақпараттық мәтіндерді құра білу дағдыларын қалыптастыру. Академиялық жазылымның негізгі жанрлары (аңдатпа, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды мазмұндаудың әдістемелік әдістері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасудың негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-семантикалық талдау. Ғылыми дерекқорлар, электрондық каталогтар. Академиялық қауымдастықтардың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: ғылыми ойлау қабілетін және ғылыми зерттеулерді орындау, оның ішінде диссертациялық жұмысты орындау шеңберінде дағдыларын қалыптастыру. Ғылымның функциялары. Ғылыми білімнің құрылымы. Ғылым мен техникадағы жүйелік тәсілдің мәні. Процестер мен жүйелерді зерттеуге ақпараттық тәсіл. Ғылымды дамыту логикасы. Ғылыми революциялар және парадигмалардың өзгеруі. Процестер мен жүйелерді модельдеу. Ғылыми зерттеу процесінде ақпаратты түрлендіру. Ғылыми зерттеудегі таңдау мәселесі. Ғылыми зерттеудің заманауи құралдары. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және басқару. Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін талдау және ұсыну.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық процестердің теориялық негіздері

    Мақсаты: білім алушыларды биологиялық жүйелерді талдау, модельдеу және оңтайландыру әдістерін қоса алғанда, биотехнологиялық процестердің теориялық негіздеріне оқыту. Микроорганизмдер метаболизмінің биохимиялық заңдылықтарын зерттеу; биохимиялық және микробиологиялық процестердің кинетикасы; әртүрлі жағдайларда микроорганизмдерді өсіру процестерін жүзеге асыру принциптері, биосинтез және биотрансформацияның жасушадан тыс және жасушаішілік өнімдерін алу. Зертханалық және өндірістік жағдайларда процестерді реттеу. Биологиялық белсенді заттарды сынау. Технологиялық тәсілдер мен аппаратура, органикалық қалдықтарды өңдеу, сарқынды суларды және газ шығарындыларын тазарту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін өңдеудің биохимиялық негіздері

    Мақсаты: шикізатты тамақ өнімдеріне, соның ішінде ферментативті және химиялық түрлендірулерге өңдеу кезінде болатын биохимиялық процестерді зерттеу. Өсімдіктер мен жануарлар организмдеріндегі биохимиялық процестер мен заттардың өзіне тән түрленуі, ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеу, тамақ өнеркәсібінің қазіргі заманғы технологиялары: нан пісіру, шарап жасау, сыра қайнату, ірімшік қайнату, майлар өндіру, ет, сүт, балық, жемістер мен көкөністерді қайта өңдеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйесі

    Мақсаты: азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің, сапа стандарттарын сақтаудың және денсаулыққа қауіп-қатерді азайтудың маңыздылығын түсінуге үйрету. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесі, Тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған қауіп критерийлерін зерттеу адам ағзасына тамақ компоненттерінің токсигендік, канцерогендік, мутагендік әсері; тағамның гигиеналық сипаттамасы мен негізгі компоненттері және олардың адам ағзасының тіршілігіне әсері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Геномдық және протеомдық технологиялар

    Мақсаты: заманауи технологияларды пайдалана отырып, генетикалық және ақуыз материалымен жұмыс істеу дағдыларын дамыту. Геномика мен протеомика принциптері мен озық технологиялар қарастырылады. Қысқаша тарихи мәліметтер және басқа ғылымдармен өзара байланыс. Гендердің құрылымы мен функциялары, ген экспрессиясын талдау, гендерді карталау, геномды секвенирлеу, адам геномының жобасы. Протеом, протеомика және практикалық медицина. Геномдық және протеомдық талдаудың қазіргі заманғы әдістері: SNP, ПТР, реал-тайм ПТР, ДНК-чиптер, белоктардың екі өлшемді электрофорезі, белоктардың масс-спектрометриясы (MALDI-TOF).

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өнімдерді алу және өндіру

    Мақсаты: докторанттардың биологиялық белсенді заттар мен ферменттерден бастап биологиялық препараттар мен биоматериалдарға дейінгі әртүрлі бейіндегі биотехнологиялық өнімдерді жасау әдістері мен технологияларын меңгеруі. Биотехнологиялық процестерді өнеркәсіптік ұйымдастырудың перспективалары мен негізгі принциптері. Өнеркәсіптік биотехнология объектілері және олардың функциялары. Заманауи технологияларды әзірлеу перспективасын бағалау мәселелері. Денсаулық сақтау, ауыл шаруашылығы, қоршаған ортаны қорғау, тамақ және өңдеу өнеркәсібіне арналған биотехнологиялық өнімдер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Қоршаған орта, өмір, мәдениет құндылықтары туралы ғылыми білім жүйесін көрсетеді. Қоғамның әлеуметтік немесе мәдени даму міндеттерін шешу үшін зерттеудің жаңа әдістерін меңгереді.
  • Ғылыми және практикалық міндеттерді шешу үшін зерттеу деректерін түсіндіреді. Биотехнология саласындағы қазіргі заманғы теориялар мен талдау әдістері негізінде академиялық тұтастықпен сипатталатын ғылыми зерттеуді әзірлейді, жоспарлайды және жүргізеді.
  • Өнім өндірісінің қауіпсіздігі мен тиімділігін арттыру үшін негізделген инновациялық шешімдерді ұсынады
  • Кешенді ғылыми зерттеулер жүргізу үшін терең мамандандырылған кәсіби теориялық білімді қолданады
  • Ғылымда, техника мен технологияда, кәсіби салада жаңа құбылыстардың биотехнологиялық салдарын бағалайды
  • Жаһандану және интернационализация жағдайында отандық ғылымның дамуының қазіргі бағыттары мен заңдылықтары туралы пікір шығарады
  • Аналитикалық мәтіндік қызмет, ақпаратты сыни бағалау және сандық технологияларды пайдалану арқылы ғылыми және кәсіби коммуникация технологияларын қолданады.
  • Биотехнологиялық өнімдерді зерттеудің заманауи әдістерін біледі және қоғамның әлеуметтік немесе мәдени даму міндеттерін шешу үшін шикізаттың қасиеттері мен сапасын зерттеу әдістерін қолданады.
Top