8D05101 Биотехнология в ХИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мақсаты биоинженерия саласында іргелі білімі бар, еліміздің ғылым, білім беру және тамақ өнеркәсібі саласында инновациялық әдістермен алған білімдері мен дағдыларын қолдануға қабілетті жоғары білікті ғылыми және ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 8D05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 8D051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Технологиялық процестердің инжинирингі
өндірісті басқарудың теориялық аспектілері. Өндірістегі өзгерістерді басқару: қайта құрылымдау, реинжиниринг / реинжиниринг. Технологиялық процестердің инжинирингі және менеджменті. Кәсіпорынның өндірістік қуатын тиімді орналастыру. Желілік модельдеу: мәні, принциптері, құралдары. Өндірістік процестерді желілік модельдеу. Өндірістік процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелері. Өндірістің реинжинирингі жобасының тиімділігін бағалау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қазақстандағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің заманауи жүйелері
тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелері, азық-түлік тауарларының сапасы, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету, ISO стандарттары, тамақ шикізаты мен өнімдердің т.б. химиялық заттармен ластануы, тамақ өнеркәсібіндегі зиянды заттардың жіктелуі, Тамақ өнімдеріндегі зиянды заттарды анықтау әдістері , тамақ өнімдерінің бұрмалануы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Оқыту нәтижесінде докторанттың кәсіби құзыреттілігі қалыптасады және аналитикалық мәтіндік қызметпен байланысты коммуникациялық мүмкіндіктері кеңейеді, лингвистикалық және прагматикалық ойлау дағдылары, тілді бағалаудағы мәнерлілікті дұрыс талдай білу және коммуникацияның мақсаттары мен шарттарына байланысты қажетті арнаны дұрыс таңдау қабілеті қалыптасады. Бұдан басқа, докторлық оқу бағдарламасы бойынша жоғары дайындық деңгейін және академиялық ортада тиімді өзара іс-қимылды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Тағам өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері
Тамақ өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері. Өнімді зерттеудің жаңа әдістері. Дайын өнімнің сапасын, сондай-ақ қауіпсіздігін кешенді бағалау. Дайын өнімді зерттеудің инновациялық әдістері. Органолептикалық әдіс. Физика-химиялық әдіс. Биохимиялық әдіс. Физикалық әдіс. Микробиологиялық әдіс.Спектроскопия. Нәтижелерді математикалық өңдеу. Азық-түлік өнімдерін ғылыми-зерттеу. Зерттеудің жаңа әдістерін әзірлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулер әдістері
Оқыту нәтижесінде докторант тамақ және қайта өңдеу салаларында бірегей білімді ғылыми танудың әдіснамасын қолдану біліктері мен дағдыларын қалыптастырады. Зерттеу ортасының негізгі міндеттері-бұл физикалық процестерді модельдеу және модельдеу, есептеу тәжірибесі, оңтайлы сынақтар мен өлшеу нәтижелерін жүргізу әдістемесін игеру саласындағы жаңа білімді ғылыми білімде әдіснамалық құралдарды дұрыс қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағам өнімдерінің заманауи биотехнологиясы және технологиясы
Тамақ биотехнологиясының қазіргі жағдайы және даму перспективалары. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі биотехнологиялық процестердің тұжырымдамаларын дамыту. Тамақ өнеркәсібіндегі биотехнологиялық процестерді ғылыми қамтамасыз ету саласындағы негізгі бағыттар. Тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің тұжырымдамаларын ғылыми және зерттеушілік қамтамасыз ету. Тамақ технологиясындағы биотехнологияның даму мәселелері. Тамақ өнеркәсібінің қазіргі заманғы ғылымды қажетсінетін биотехнологиялары. Азық-түлік өнімдеріндегі жетекші биотехнологиялық процестердің теориясы, сапасы. Жаңа функционалды тамақ өнімдерін өндірудегі инновациялық биотехнологиялық және технологиялық процестер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биоинженериядағы Биоинформатика
Курстың қысқаша сипаттамасы: құрылымдық және салыстырмалы геномика. Биоақпараттық деректер базасы. Бүкіл геномдарды салыстыру. Биологиялық макромолекулалардың кеңістіктік құрылымын қалыптастыру механизмдері. Гендердің экспрессиясы және микромассив деректерін талдау. Генетикалық тізбектің ақпараттық мазмұны.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бионанотехнология
Пәннің мақсаты студенттерге биотехнология өнімдерін әзірлеу және пайдалану саласындағы өндірістік-технологиялық, жобалау және зерттеу қызметі үшін қажетті білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент жаңа өнімдерді әзірлеу және жасау үшін биологиялық наносамосборка және ұйымдастыру принциптерін түсіндіруге, бионосистемаларды зерттеу әдістерін жеке түсінуге және оларды мәселені шешу үшін қолдануға, бионосистемаларды зерттеу үшін әртүрлі физикалық әдістерді қолдануға қабілетті болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инжиниринг және технологиялық процестерді оңтайландыру
Пән докторанттың заманауи инновациялық және технологиялық өндірістер туралы, технологиялық процестердің инжинирингі мен менеджменті туралы, Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің модельдерін жасау туралы білімін қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде докторант негізгі өндірістерді ұйымдастырудың оңтайлы әдістерін және оларды өндірістік процестер мен өндірістің қызмет көрсету құрылымдары ретінде ұйымдастырудың тиімді әдістерін қолдану бойынша практикалық дағдыларды алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- биотехнологиялық процесті оңтайландыру әдістері мен құралдарын талдау.
- заманауи ғылыми білім алудың ғылыми әдістерін меңгеру және ғылыми зерттеу әдістерін тереңдете зерделеу
- қазіргі заманғы биотехнологиялық процестерде ғылыми зерттеулерді модельдеу және жүргізу.
- биоинженерия мен нанотехнологияның жаңа жоғары тиімді алгоритмдерін жасау, биотехнологиялық процесті жобалау және іске асыру әдістерін меңгеру.
- білім беру процесінде заманауи ақпараттық технологияларды қолдану және кәсіби қарым-қатынас пен мәдениетаралық қарым-қатынас, шешендік өнер, күнделікті кәсіби қызметке қажетті ауызша және жазбаша түрде өз ойларын дұрыс және логикалық түрде жобалау қабілеттерін көрсету.
- ғылыми-техникалық ақпаратпен жұмыс істеу, ғылыми-зерттеу қызметі бойынша, оның ішінде шет тілінде материалдар дайындау, редакциялау және ресімдеу және ғылыми танымның рөлі, оның құрылымы, нысандары мен әдістері, ғылымның, техника мен технологияның жетістіктерін дамыту және пайдаланумен байланысты әлеуметтік және этикалық проблемалар туралы түсіну.
- алынған білімді ғылыми зерттеулер контексінде идеяларды қолдану және өзіндік даму үшін пайдалану; процестер мен құбылыстарды талдауда бар тұжырымдамаларды, теориялар мен тәсілдерді сыни тұрғыдан талдау.