Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05101 Ауылшаруашылық биотехнологиясы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Пән химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық процестердің жүру заңдылықтарын, ерітінділерді, ерітінділерде жүретін реакцияларды, тотығу-тотықсыздану процестерін, комплексті қосылыстардың қасиеттерін, биогендік элементтерді; қаныққан, қанықпаған және ароматты көмірсутектер, галогенді көмірсутектер, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар – спирттер, эфирлер, альдегидтер және кетондар, карбон қышқылдары, полифункционалды қышқылдар, көмірсулар; құрамында азот бар органикалық қосылыстар – аминдер мен аминқышқылдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия

    Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Морфология

    Ауыл шаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктері; жасушалық құрылымдық ұйымның негіздері, а/ш малдарының органикалық тіндері; цитология негіздері, жалпы және жеке эмбриология және гистология; жүйке жүйесі, қан айналымы жүйесі және лимфа, иммундық жүйе, тыныс алу, асқорыту, лактация, метаболизм, энергия, көбею процесі. Өсімдіктердің өсімдік және генеративті органдарының сыртқы және ішкі құрылымының негізгі ерекшеліктері, жоғары өсімдіктердің тіндік құрылымы мен морфологиясын зерттеу, әртүрлі тіршілік түрлері мен экологиялық топтардың өсімдіктерінің морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері, ұрпақты өсімдіктер биологиясының негізі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Биофизика

    Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Физиология

    Қанның және қанның физиологиясы, тыныс алу, асқорыту, зат алмасу жүйесінің, лактация, көбею, жануарлардың эндокринді бездері. Бұлшықеттер мен нервтердің физиологиялық ерекшеліктері, орталық жүйке жүйесі, жануарлардағы анализаторлар. Өсімдіктер жасушаларының физиологиясы мен химиялық құрамы. Көмірсулардың синтезі және трансформациясы. Аминқышқылдары, ағзасындағы белоктар, ДНҚ мен РНҚ-ның биологиялық рөлі. Өсімдіктердегі судың алмасуы, суарудың физиологиялық негіздері, көміртегі тамақтану түрлері. Өсімдіктердің тыныс алу және минералды азотты тамақтануы. Өсімдіктердің өсуі мен дамуы. Phytohormones, photoperiodism, тропизм. Өсімдіктердің жағымсыз факторларға бейімделуі және тұрақтылығы

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Биохимия 1

    Биомолекулалардың (амин қышқылдары, пептидтер, белоктар), қанттардың, нуклеозидтердің, нуклеин қышқылдарының, май қышқылдарының, витаминдер мен микроэлементтердің құрылымдық ерекшеліктерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биотехнология негіздері

    Биотехнологиялық өндірістің әртүрлі объектілерінің табиғаты мен алуан түрлері, оларды жіктеу және функционалдық ерекшеліктері. Биотехнологияның әртүрлі салалары, өндірістегі биотехнологиялық қондырғыларды тәжірибелік пайдалану, биотехнологиялық өндіріс технологиясы. Биотехнологиялық жабдықтың мақсаттары, принциптері және талаптары. Өсімдік жағдайын және жасуша өсуінің динамикасын бағалау әдістері (өсімдіктер, жануарлар, микроорганизмдер). Мақсатты өнімді алу үшін әртүрлі жағдайларда биотехнология объектілерін өсіру негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Генетика тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздерін зерттейді. Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері. Тұқым қуалаушылықтың хромосомдық теориясы. Жыныс генетикасы. Гетерозис. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері. Мутациялық өзгергіштік. Жануарлардың сандық белгілерінің генетикасы. Селекцияның генетикалық параметрлері

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық биология

    Жасуша биополимерлерінің құрылымы, функциялары және динамикасы. Өсу, даму, тұқым қуалаушылық, өзгермелілігі, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсері, энергияны айырбастау, мембраналық заттарды тасымалдау және өмірдің басқа да көріністері. Нуклеин қышқылдарын оқшаулау және тазарту. Ақуыздардың құрылымы, функциясы және динамикасы. Ақуыздарды оқшаулау және тазарту. Нуклеин қышқылдарының электрофорезі. ДНҚ шектеуін талдау. Матрицалық синтездердің биохимиялық негіздері. ДНҚ-ның ПТР күшейтуі. Геном және протеомның құрылымдық және функционалды ұйымдастыру. Репликация, қалпына келтіру және рекомбинацияның молекулалық механизмдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика, құқық және инновациялық кәсіпкерлік

    Пән студенттерде экономикалық, құқықтық және қаржылық факторларды ескере отырып, кәсіпкерлік қызметті жүргізудің негізгі аспектілері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында бизнесті ұйымдастыру мен басқарудың заманауи тәсілдері, кәсіпкерліктің құқықтық негіздері, сондай-ақ кәсіпорындардың тұрақты дамуы үшін қажетті қаржы құралдары қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық генетика және генетикалық инженерия

    Молекулалық биотехнология негіздері. Гендік инженерия мен биотехнологияға кіріспе. ДНҚ құрылымы және геннің экспрессиясы. ДНҚ Генетикалық ақпаратты ажырату: РНҚ және ақуыз. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздарды клондау, білдіру және тазарту. ДНҚ технологиясы рекомбинантты. Полимеразды тізбекті реакция (ПТР). Секвинирлеу әдістері. Ферменттерді шектеу және гендік клондау. Прокариоттардың генетикалық трансформациясы. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздардын өндіру. Микроорганизмдерде, өсімдіктерде және жануарларда гендік инженерия. Шектеу, агароздық гель электрофорезі, лигатура.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми-зерттеу жұмыстары патенттеу негіздерімен

    Ғылыми білімнің әдіснамалық негіздері. Биологиялық ғылымдар саласында қолданылатын негізгі әдістер мен формалар, теориялық негіздері. Эксперимент, зерттеу кезеңдері және олардың дәйектілігі. Зерттеу тақырыбын таңдау, зерттеу нәтижелерін талдау және синтездеу. Патенттік ақпаратты жинау және зерттеу әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Жасанды интеллект қағидаттары, тарихы, этикасы, мәтін өңдеу, компьютерлік көру, шешім қабылдау жүйелері, логика, жоспарлау, сонымен қатар GPT, IBM Watson, Microsoft Azure AI сияқты платформаларды қолданып деректерді талдау және процестерді автоматтандыру әдістері қамтылған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Экология, тіршілік әрекетінің негіздері және ТДМ

    Пән ағзалардың тіршілік ету орталарымен өзара әрекет ету заңдылықтарын, экология ғылымының басқа бағыттармен байланысын, биосфераның әртүрлі бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілк етуі мен дамуының заңдылықтарын, тұрақты даму мақсаттары, адамзаттың ғаламдық проблемалары және оның шешу жолдары, техносферада адамның өмірі мен денсаулығын сақтауға байланысты сұрақтарды, техногенді және табиғи жағдайда пайда болатын қауіп қатерлерден қорғану және қолайлы жағдай жасауды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биохимия 2

    Биологиялық процестердің химиялық негіздерін және тірі организмнің молекулалық логикасының маңызды принциптерін, жасушаның негізгі химиялық құрамдас бөліктерін, биокатализ және тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биотехнологиядағы үрдістер мен аппараттар

    Процестер мен аппараттар пәні биотехнологиялық өнімдердің стандартты өндірісін қамтамасыз ету, биотехнологиялық өнімдерге талдау жүргізу, инновациялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік талдау мәселелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инклюзивті білім беру

    Пән білім алушыларға инклюзивті білім берудің негізгі міндеттері, ерекшеліктері мен принциптері ұғымдарын меңгеруге, жинақталған халықаралық тәжірибені жинақтауға, инклюзивті білім берудің даму деңгейін анықтауға мүмкіндік береді. Пәннің мазмұнында "Білім баршаға" бағдарламалары, Қазақстандағы инклюзивті білім беру мәселелері, мемлекеттік бағдарлама негізінде инклюзивті білім беруде инновациялық тәсілдерді іске асыру жолдары қарастырылған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Микробиология, вирусология және иммунология 1

    Курс тірі организмдер арасындағы прокариоттар мен эукариоттар туралы мәліметтерді, микроорганизмдердің таксономиясын, морфологиясын, физиологиясын, биохимиясын және генетикасын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Курс сыбайлас жемқорлықпен күресу бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осының негізінде осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды дамытады. Пән заңнама негіздерін зерттейді; нормативтік-құқықтық актілер, моральдық-құқықтық нормалар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биостатистика және биоинформатика негіздері

    Биологиялық ақпарат, биологиялық зерттеулердегі өлшеу нәтижелерін статистикалық өңдеу. Sequencing технологиясы. Microsoft Excel. Excel бумасының мүмкіндіктері. Microsoft Excel, Microsoft Access дерекқорындағы статистикалық талдаудың негізгі санаттары. Серологиялық зерттеулер нәтижелерін өңдеу. NCBI электронды ресурстарының генетикалық кодты бөлшектеуі. BLAST бағдарламасын пайдалану мүмкіндігі. BLAST-пен генотипті зерттеу Хромосомалардағы гендердің орналасуын зерттеу. Galaxy веб-платформасымен танысу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Микробиология, вирусология және иммунология 2

    Курста табиғи төзімділік, иммунитет түрлері, антигендер туралы заманауи идеялар, макроорганизмнің қорғаныс механизмдері, иммундық жауаптың реттелуі және қолданбалы иммунология, иммунологиялық әдістер туралы мәліметтер оқытылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Микробиологиялық биотехнологияның негіздері және биотехнологиялық процесті жүзеге асыру принциптері. Штаммдар-мақсатты өнімнің өндірушілері және оларды сақтау талаптары. Продуцент және суперпродуцент штаммдарын алу принциптері мен тәсілдері. Микроорганизмдердің өсуін және оған РН мен өсіру температурасының әсерін зерттеу. Микробтық ақуызды, органикалық қышқылдарды және бейтарап өнімдерді, микроорганизмдердің бастапқы метаболиттерін өндірушілердің сипаттамасы және алу технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жасушалық биотехнология

    Жасанды жағдайларда жасуша өсіру негіздері және оларды жіктеу. Жануарлар мен өсімдіктер жасушаларының бірігу механизмі. Гибридті жасушаларды өндіру және өсіру әдістері, моноклоналды антиденелер және олардың медицинада және ветеринарлық медицинада қолданылуы Гибридомаларды өнеркәсіптік өсіру, жасушалық инженерия саласындағы жаңа бағыттар. Ісік клеткалары, жануарлардың клондау техникасы, химерлер және мозаикалық жануарлар мен өсімдікте

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Орман шаруашылығындағы биотехнология

    Орман шаруашылығындағы биотехнологияның пәні, міндеттері және әдістері. Өсімдіктердің гендік және жасушалық инженериясының негіздері. Өсімдіктің иммунитеті. Өсімдік шаруашылығындағы in vitro технологиясын қолдану. Ұяшықтарды таңдау, клональды микропрогация және өсімдіктердің денсаулығы. Криоконсервация Трансгендік микроорганизмдер мен өсімдіктер өндірісі. Фитопатогендерге, гербицидтерге, жәндіктерге, абиотикалық кернеулерге өсімдіктердің төзімділігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық өнімдерін биотехнологияларды қайта өңдеу

    Түрлендіру түрлері, биоконверсия және тікелей биоконверсия. Биоконверсияда қолданылатын өсімдіктердің, ферменттер мен ферментативті препараттардың негізгі түрлері. Қалдықтарды шығару тұжырымдамасы. Өндірістік қалдықтарды жою бойынша ғылыми-техникалық шешімдер. Ауылшаруашылық шикізаттың қалдықсыз циклін өңдеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Агробиотехнологиядағы экологиялық проблемалар

    Ауыл шаруашылығындағы экологиялық проблемалар. Ағынды суларды тазарту. Ағынды суларды тазартудың қарқындылығы. Биотехнологиялық зерттеулердің аймақтық аспектілері. Атмосфераға ластаушы заттардың, судың және топырақтың классификациясы. Табиғи суларды ластанудан қорғау ережесі. Өнеркәсіптік ағынды сулардың құрамы мен қасиеттері. Электрохимиялық, флотация, сорбция және мембрана әдістерінің негіздері суды тазарту. Радиоактивті, мұнай және басқа химиялық қалдықтармен ластанған топырақты биоремедиациялау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Экотоксикология

    Курс қоршаған ортаның уыттылығын бағалау үшін әртүрлі текті токсиканттардың биожүйелерге әсер ету заңдылықтарын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Аквакультура балықтарындағы биотехнологиясы

    Биотехнологиядағы қазіргі заманғы жетістіктер, балық аквакультурасы. Балық өнімділігін арттыру үшін заманауи зерттеу әдістерін қолдану, биотехнологияның заманауи әдістерін қолданудың қолданылатын аспектілері. Жыныстық генетика, полиплоидия, қашықтық будандастыру және балықтар дамуының биологиясы бойынша негізгі зерттеулердің болашағы. Өсім жылдамдығы және балықтардан трансген балықты алу. Суррогат балықтарына арналған оогония және сперматогенді трансплантация әдіс.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ветеринариядағы биологиялық препараттардың биотехнологиясы

    Биопрепараттардың өнеркәсіптік технологиясының негізгі принциптері. Суда еритін және майда еритін дәрумені белсенді қосылыстардың кофермент каталитикалық функцияларымен биосинтезінің технологиясы. L-аминқышқыл биосинтез технологиясы. Антибиотиктердің биологиялық синтезінің технологиясы. Протеин биопрепараттарын өндіру технологиясы. Әртүрлі заттардағы белоктардың биомассасын өндіру технологиясы. Микробтық липидтердің технологиясының ерекшеліктері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ветеринариялық биотехнология

    Ветеринария және мал шаруашылығы проблемаларын шешудегі биотехнологияның мәні. Жасушалармен жұмыс істеу ерекшеліктері. Мутанттарды анықтау әдістері. Иммунобиотехнология негіздері. Антиген-антиденелер реакциялары Туынды және толық монокомпонентті антигендерді алу технологиясы. Гипериммунды сары өнімдерді өндіру технологиясы. Гибридома және моноклоналды антиденелерге негізделген жалпы ауруларды диагностикалау. Терапиялық мақсаттар үшін моноклоналды антиденелерді қолдану. Анти бактериалдық, вирусқа қарсы және анти функционалдық вакциналар алу. Вакциналар мен биологиялық өнімдердің сапасын бақылау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Өсімдіктер биотехнологиясы

    Пән қазіргі заманғы өсімдіктер биотехнологиясы, биотехнологиялық процесс, формаларды құрудың гендік инженерия әдістерінің принциптері, биотехнологиялық өндірістің нақты мысалдары және өсімдік шаруашылығындағы биотехнологияның рөлі туралы жүйелі білімді қалыптастырады. Өсімдік шаруашылығындағы молекулалық таңбалау және генетикалық редакциялау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы

    Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы өнеркәсібінің дамуының негізгі бағыттары. Тамақ өнімдерінде ферменттер мен бояғыштарды қолдану. Сақтаудың әр түрлі түрлерінде ет пен сүт өнімдерінде кездесетін биотехнологиялық процестер. Қалдық микрофлораның өнім сапасына әсері. Ет және сүт өнімдерінің сапасын анықтаудың негізгі әдістері. Қоян етінен тағам өнімдерін өндірудің биотехнологиясы. Микробиологиялық тамақ өнімдерінің технологиясы

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Биотехнологиялық өндірісті микробиологиялық бақылау

    Пән биотехнологиялық өндіріске, өнім сапасы мен өндірістік орта объектілеріне қойылатын талаптардың сақталуын микробиологиялық бақылауды игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылығы жануарларына арналған азық қоспаларын өндіру

    Биологиялық қоспалардың түрлері, өсімдік, жануар, минералды шикізат және оның тағамдық құндылығы биокомбикорманың рецептурасын жасау және жемшөп базасын құру үшін. Өндірілетін биокомбикормалардың ассортименті мен сапасы; биокомбикормды өндіру технологиясын анықтайтын процестердің теориялық негіздері. Жемшөп рецептурасын жасау әдістері және олардың тағамдық құндылығын бағалау. Құрама жем өндірісінің прогрессивті инновациялық технологиясы; биокомбим жем өндірісінің қазіргі жағдайы мен даму перспективалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Геномика және протеомика негіздері

    Курс геномның картированиесінің заманауи әдістері бағытында іргелі білімді тереңдету, организмдердің протеомдарының анализін жүргізу және геномика мен протеомиканың колдану аудандарын көрсету жайында білім береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Өнеркәсіптік биотехнология

    Өнеркәсіптік өндірістің түрлі салаларында биотехнологиялық әдістерді қолдану мүмкіндігін қалыптастыруға мүмкіндік береді. Өндірістік штаммтарға қойылатын талаптар. Өнеркәсіптік биотехнологиялық процестердің типтік схемаларының негізгі элементтері. Биотехнологиялық өндірістерді жобалаудың заманауи құралдары. Микробиологиялық өндірістердің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің әдістері мен әдістері. Биотехнологиялық өндірістің тиімділігі. Түрлі өндірушілерді өсіру әдістерін практикалық қолдану. Процестің барысын қадағалау және соңғы өнімді алу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Экологиялық биотехнология

    Экологиялық биотехнологияның, биоқауіпсіздіктің құқықтық аспектілері мен бағыттарын және нормативтік заңнамалық құжаттарды қарастырады. Биоәртүрлілікті сақтау және тірі организмдерді пайдалану, трансгенді организмдерді құру және пайдалану кезіндегі қауіп-қатерлерді бағалау және типтері бойынша халықаралық хаттамалар мен конвенцияларды зерттейді. Дүние жүзінің экологиялық жағдайын жақсартудағы микроорганизмдердің рөлін игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ауылшаруашылығы биотехнологиясы

    Өсімдіктердің, жануарлардың тұқымдары мен микроорганизмдердің штаммдарының жоғары өнімді сорттарын өндіру және жасау үшін биологиялық процестер мен объектілерді пайдалану. Жануарлар мен құстардың өнімділігін арттыру. Ауыл шаруашылығы жануарлары мен ауыл шаруашылығы дақылдарының жаңа сорттары мен тұқымдарын жасау. Ауыл шаруашылығы жануарларының көбеюін реттеу әдістері. Азық препараттарының, ферменттердің, белоктардың, ауыл шаруашылығына арналған препараттардың биотехнологиясы Тыңайтқыштарды өндіру және пайдалану технологиясы. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығындағы жасушалық және гендік инженерия.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зооантропоноздар

    Жануарлардың пайда болуы және трансшекаралық аурулары. Риккетцциоздар, хламидиоз, микоплазмоз, прион инфекциялары. Лабораториялық зерттеулерге биологиялық материалдарды жинау және беру ережелері. Сібір жарасы, туберкулез, бруцеллез, лептоспироз, пастереллез, құтыру, сальмонелла, эсерхициозбен күресудің диагностикасы, алдын-алу және шаралары. сіреспе, ботулизм, туляремия. Паразиттік және олардың диагностикасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ағаштан алынатын негізгі органикалық заттарды өнеркәсіпте, орман шаруашылығында, целлюлоза-қағаз және гидролиз өнеркәсібінде қолдану. Ауылшаруашылық биотехнологиясының, өсімдік шаруашылығындағы жасуша және ұлпа биотехнологиясының тарихы мен міндеттерін, өсімдік гендік инженерия негіздерін, фитогормондарды және биотехнология мен өсімдік шаруашылығында өсімдіктердің өсуі мен дамуының синтетикалық реттегіштерін, қазіргі биотехнология жетістіктерін агроөнеркәсіпте қолдануды білу, өнеркәсіптік өндіріс, биотехнология және биоқауіпсіздік. Микроорганизмдерді өсіру үшін жасанды қоректік орталарды дайындау, әртүрлі орталардағы микроорганизмдердің сандық есебін жүргізу, талшықты ашытатын, май мен талшықты тотықтыратын бактериялардың дақылдарын алу
  • Студенттердің экономика және құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық салаларындағы құзіреттілігін дамыту, инклюзия құндылықтарын, тұрақты дамуды, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті, ғылыми зерттеу дағдыларын, өмір қауіпсіздігі экологиясын және жасанды интеллектті дамыту.
  • Дайын биотехнологиялық өнімді өндірудің стандартты режимін қамтамасыз ету мақсатында технологиялық процестерді ұйымдастыруды бақылау, биотехнологиялық өнімдерге талдаулар жүргізу, инновациялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік талдау мәселелерін шешу, өндіріс пен сапаны ұйымдастыру және бақылау бойынша кәсіби қызметтерді көрсету. Әртүрлі шығу тегі токсиканттардың биожүйеге әсер ету заңдылықтарын талдаңыз.
  • Ағынды суларды, топырақты және газ-ауа шығарындыларын тазарту бойынша іс-шараларды сипаттау және жүргізу үшін биологиялық әдістерді қолдануды меңгеру. Микроорганизмдерді өсіру негіздерін, биомасса және микробиологиялық синтез өнімдерін алудың технологиялық процестерін білу. Экологиялық биотехнологияның жағдайын тұжырымдау, экологиялық биотехнологияның теориялық және қолданбалы аспектілерін шешу. Микроорганизмдердің тіршілігі мен дамуының құрылымдық, биохимиялық, молекулалық, генетикалық және физиологиялық негіздері, биотехнологияда микроорганизмдерді қолдану негіздері туралы түсінікке ие болу. Су экожүйелерінің қызмет етуінің және сапасын басқарудың негізгі заңдылықтарын, негізгі акваөсіру объектілерінің балық шаруашылығының биологиясы мен сипаттамаларын, олардың экологиясын, аквакультура және молекулалық биологияның заманауи әдістерін білу. Балық шаруашылығындағы технологиялық процесті бақылау, технологиялық процестерді автоматтандыру және механикаландыру схемаларын құрастыру
  • Әртүрлі заттардың табиғаты мен әртүрлілігін ажырату; өндірістік қызметте биотехнология объектілерін пайдалану, ауаның, судың, топырақтың ластану дәрежесін анықтау, микроскопия жүргізу, аспаптар мен жабдықтарды пайдалану, әртүрлі объектілерді өсіру үшін қоректік орталарды дайындау және кейбір мақсатты өнімдерді алу технологиясын іс жүзінде қайта шығару. Жалпы, жеке микробиология және вирусология, микробиологиялық зерттеудің заманауи әдістері, микроорганизмдердің функцияларын білу бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Микробиологиялық синтез өнімдерін алу үшін биокатализ және нанобиотехнологиялардың гендік және жасушалық инженериясының нәтижелерін тәжірибеде қолдану мүмкіндіктерін бағалау. Генетикалық және жасушалық инженерияда қолданылатын негізгі ұғымдар мен әдістерді үйреніңіз
  • Жануарлар биотехнологиясының зерттеу бағыттары мен әдістерін тану; молекулярлық-генетикалық, жасуша мәдениетін, эмбриондық инженерияны және трансплантация әдістерін меңгеру. Жоғары өнімді жануарларды іріктеу әдістері мен тәсілдерін меңгеру. Геномды картаға түсіру, организмдердің протеомдық талдауы және геномика мен протеомиканың қолдану аймақтары. Эпизоотологиялық тексеру, диагностикалық зерттеулер, емдік, эпизоотияға қарсы шараларды жүргізе білу.
  • Органикалық, бейорганикалық қосылыстардың қасиеттерін зерттеу және маңызды кластарын анықтау үшін химиялық экспериментті дайындау және жүргізу; заттардың физика-химиялық константаларын анықтау; зерттеу барысында қажетті аспаптар мен зертханалық жабдықтарды пайдалану, эксперимент нәтижелерін өңдеу. Биохимияның негізгі бөлімдері мен түсініктерін білу; тірі организмдердің химиялық құрамының ерекшеліктерін; биоорганикалық қосылыстардың негізгі кластарын; зерттелетін кластардың биоорганикалық қосылыстарының құрылымын; зат алмасудың негізгі жолдарын
  • Өсімдік негізіндегі тағам өндірісін басқару үшін өсімдік негізіндегі биоконверсия технологиясының негізгі білімін қолдану. Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру, биологиялық белсенді қосылыстар және биотехнологиялық өнімдердің сапасын бақылау бойынша практикалық дағдыларды қолдану. Халықаралық талаптар мен стандарттар жүйесіне сәйкес заманауи технологиялар негізінде биологиялық өнімдерді өндіру технологиясына, биологиялық өнімдерді дайындауға, сапасын бақылауға, сақтауға және пайдалануға қатысты негізгі нормативтік құжаттарға ие болу. Жануарларға арналған жемшөп қоспаларын өндірудің озық технологияларын меңгеру. Биологиялық азықтарды өндіру дағдыларын меңгеру, өндірісте ресурстарды үнемдейтін технологияларды қолдану. Оқшауланған ұлпалар мен мүшелерді өсіру әдістерін және оларды өсімдік биотехнологиясында қолданудың тиімділігін білу
  • Иммунологиялық зерттеулердің кең ауқымды әдістері мен тәсілдеріне ие болу және антигендер мен антиденелерді анықтау үшін иммунологиялық сынақтарды қолдану дағдыларына ие болу. Биоматериалмен жұмыс істеу кезінде биологиялық қауіпсіздік негіздері, жалпы эпизоотология негіздері, медициналық, ветеринариялық профилактикалық және диагностикалық биопрепараттарды өндіру технологиясы, олармен күресу әдістері, диагностика мен жаңа ұрпақ вакциналарын жасауда қолданылатын гендік инженерия әдістері туралы дағдыларды меңгеру. Гибридома технологиясына байланысты операциялар кешенін орындау.
  • Матрицалық алгебра мен математикалық талдаудың формальды және қолданбалы есептерін шешу. Қазіргі заманғы зертханалық биотехнологиялық зерттеулерді жүргізу, органдардың, тіндердің және дене жүйелерінің күйі мен белсенділігін функционалды түрде көрсететін биоматериал үлгілерінің құрамын зерттеудің практикалық дағдылары мен дағдыларын дамыту. Биологиялық мәліметтерді талдауда, биостатистика және биоинформатика әдістерін қолдануда қолданылатын бағдарламалық құралдармен жұмыс істеу дағдыларының болуы; зерттеу нәтижелерін өңдеу және талдау. Ғылыми зерттеулер мен патенттік зерттеулердің негізгі әдіснамалық әдістерін білу.
  • Жануарлар мен өсімдіктердің морфологиясы мен физиологиясы бойынша теориялық және практикалық дағдыларды меңгеру; ұлпалардың, мүшелердің микроқұрылымын және олардың өзара байланысын ажырату; тіршілікті ұйымдастырудың молекулалық-генетикалық және жасушалық деңгейлерінің айырмашылығын талдау; гендік, хромосомалық және геномдық деңгейде тұқым қуалайтын материалдың құрылымдық және қызметтік ұйымдастырылуы.
  • Жануарлардан алынатын шикізаттың ұлпасы мен химиялық құрамын білу; әртүрлі шығу тегі шикізат көздерінің тағамдық және биологиялық құндылығын анықтау; жануарлардан алынатын шикізат негізінде тамақ өнімдерін алудағы биотехнологиялық процестерді игеру. Микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды биотехнологияның әртүрлі салаларында қолдану мақсатында ғылыми зерттеулер мен практикалық жұмыстардың объектісі ретінде таңдауды негіздеу. Азық пен тағамдық ақуызды, иммунобиологиялық препараттарды, органикалық қышқылдарды, спирттерді, биологиялық белсенді қосылыстарды алу дағдыларын меңгеру. Микроорганизмдердің дақылдарымен жұмыс жасау, продуценттердің өсуін бақылау; микроорганизмдерді қолдану арқылы алынатын тамақ өнімдерінің негізгі түрлерін дайындау. Стартерлік дақылдарды дайындау үшін өндірістік микроорганизмдерді таңдау және таңдаудың өзіндік әдістерін білу
Top