Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D07202 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (тағам саласы бойынша) в АТУ

Пәндер

  • Академиялық хат (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: өз идеяларын құрылымдық түрде ұсыну дағдыларын, академиялық дискурстың ерекшелігін ескере отырып, әртүрлі типтегі ғылыми және ғылыми-ақпараттық мәтіндерді құра білу дағдыларын қалыптастыру. Академиялық жазылымның негізгі жанрлары (аңдатпа, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды мазмұндаудың әдістемелік әдістері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасудың негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-семантикалық талдау. Ғылыми дерекқорлар, электрондық каталогтар. Академиялық қауымдастықтардың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: ғылыми ойлау қабілетін және ғылыми зерттеулерді орындау, оның ішінде диссертациялық жұмысты орындау шеңберінде дағдыларын қалыптастыру. Ғылымның функциялары. Ғылыми білімнің құрылымы. Ғылым мен техникадағы жүйелік тәсілдің мәні. Процестер мен жүйелерді зерттеуге ақпараттық тәсіл. Ғылымды дамыту логикасы. Ғылыми революциялар және парадигмалардың өзгеруі. Процестер мен жүйелерді модельдеу. Ғылыми зерттеу процесінде ақпаратты түрлендіру. Ғылыми зерттеудегі таңдау мәселесі. Ғылыми зерттеудің заманауи құралдары. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және басқару. Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін талдау және ұсыну.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гендік инженерия негіздері және ГМО қауіпсіздігі

    Гендік инженерияның пайда болу тарихы және басқа ғылымдардағы орны, гендік инженерияның жалпы ережелері мен тәсілдері, жетістіктері мен перспективалары. Эукариот және прокариоттардың ДНҚ және РНҚ құрылымы, гендердің құрылымы мен функциясы, геннің реттеу принциптері, рекомбинантты ДНҚ құру әдістері, векторларды пайдалана отырып тікелей ген трансфері және трансфер әдісі. Жаңа формаларды жобалау үшін гендік инженерия әдістері (мутагенез, будандастыру, конвьюгация, трансволюция, трансформациялау және протопластарды біріктіру). Гендік инженерия әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиялық үрдістерін жүйелі талдау

    Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық процестерін жүйелі талдауды қолдану нәтижесінде неғұрлым негізделген жобалық шешімдерді талдау және іздеу.Техника мен технологияның соңғы жетістіктері және оларды қайта өңдеу кәсіпорындары үшін пайдалану перспективалары. Шикізатты өндіру мен ұтымды өңдеудің технологиялық процестерін талдау, шикізат пен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру режимдері, параметрлері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясының теориясы

    Мақсаты: докторанттарда жаңа өнімдер өндірісіндегі технологиялық процестер туралы терең кәсіби білімді қалыптастыру. Өндіріс технологиясы саласындағы зерттеулерді орындау кезінде өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясының ғылыми негіздері. Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы саласындағы шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің заманауи аппаратурасы мен жаңа әдістерін қолданатын теориялық тұжырымдамалар. Техника мен технологияның жаңа жетістіктері және оларды қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін жетілдіру үшін пайдалану перспективалары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдері өндірісінің биотехнологиялық негізі (ағылшын тілінде)

    Тамақ өнімдерін өндірудің биотехнологиялық негіздері пәні химиялық құрамы бойынша теңдестірілген: ақуыздың жоғары мөлшері, аминқышқылдарының оңтайлы құрамы, майдың төмен мөлшері және дәрумендердің, микро және макроэлементтердің, экстрактивті заттардың жоғары құрамы бар тамақ өнімдерін жасау негіздерін зерттейді. Атаулы мақсаты бар азық-түлік өнімдерін өндіру үшін шикізаттық биоресурстарды пайдалану және халықтың барлық топтары үшін толыққанды өнімдермен қамтамасыз ету. Азық-түлік технологиясын жасау кезінде ашытқыны, сүт қышқылды бактерияны, ферменттік препараттарды қолдану. Биотехнологияның заманауи әдістерін қолдана отырып, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін тамақ өнімдерін өндірудің биотехнологиялық негіздерінің теориясы; Жаңа тамақ өнімдерін жасау үшін микроорганизмдердің таза дақылдарын пайдалану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өңдеу кәсіпорындарында астықты өңдеудің электрофизикалық әдістері

    Астықты өңдеудің электрофизикалық әдістері, қайта өңдеу саласының шикізаты мен өнімдерін өндіру режимдері, параметрлері. Өңдеу кәсіпорындарында астықты өңдеудің инновациялық технологиялық схемалары, процестердің сипаттамалары, астық сапасының көрсеткіштері. Элеваторлар мен астық өңдеу кәсіпорындарында астықты өңдеудің электрофизикалық әдістерін қолдану нәтижесінде астық шығынын азайтуға арналған инновациялық технологиялар. Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өңдеудің электрофизикалық әдістеріне негізделген технология, зарядталған бөлшектердің шоғырланған ағындарымен өңдеу (ионозонды, кавитациялық, лазерлік, электронды-сәулелік және т.б.), өнімді электрмен өңдеу әдістерін біріктіру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ақпаратты сыни бағалаумен және цифрлық технологияларды қолданумен аналитикалық мәтіндік қызметпен байланысты ғылыми және кәсіби коммуникация технологияларын пайдаланады.
  • Бізді қоршаған әлем, өмір мен мәдениет құндылықтары туралы ғылыми білімнің тұтас жүйесін көрсетеді
  • Өсімдік тектес шикізатты өңдеу үшін биотехнологияның инновациялық жетістіктерін пайдаланады
  • Терең теориялық және мамандандырылған білім негізінде кәсіби қызмет саласында кешенді ғылыми зерттеулер жүргізеді.
  • Қайта өңдеу өндірістерінің жаңа функционалды өнімдерін жасау бойынша ғылыми зерттеулерде гендік инженерия мен биотехнологияның жетістіктерін пайдаланады
  • Ғылыми және практикалық мәселелерді шешу үшін зерттеу деректерін түсіндіреді
  • Өңделген өнімдердің қауіпсіздігі мен тиімділігін арттыратын ғылыми негізделген инновациялық шешімдерді ұсынады
Top