Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылымда, білім беруде және өндірісте заманауи және практикалық мәселелерді тұжырымдай және шеше алатын, жеміс-көкөніс шаруашылығы және жүзім шаруашылығы саласындағы жоғары білікті, бәсекеге қабілетті PhD докторын даярлау, сондай-ақ жоғары оқу орындары мен колледждер үшін ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау.
  • Академиялық дәреже Докторантура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 3 года
  • Кредиттер көлемі 180
  • Білім беру бағдарламаларының тобы D131 Өсімдік шаруашылығы
  • Дайындық бағыты 8D081 Агрономия

Пәндер

  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Пәнде технологиялық процестерді зерттеу әдістемесі, олардың заңдылықтарын зерттеу, педагогикалық дағдыларды дамыту және қолдану қарастырылады. Пән білім берудегі заманауи технологиялардың мәні мен маңыздылығы туралы, сондай-ақ ғылыми жұмыстың әдістемесін анықтайтын ғылыми зерттеулердің эмпирикалық, теориялық деңгейі туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық хат

    Бұл курс докторанттардың жазбаша және ауызша академиялық мәтіндер жасау дағдыларын, библиографиялық сипаттаманы дұрыс дайындауды, ғылыми қоғамдастық принциптерін қалыптастырады. Пән ғылыми дискурс, дәйексөздер мен плагиат, ақпараттық мәліметтер базасы мен деректер жиынтығы, халықаралық ғылыми дәйексөздер базасы (Web of Science, SCOPUS), орыс ғылыми дәйексөздер базасы (RSCI).

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Әлемдегі алма өнеркәсібі

    "Әлемдегі алма өнеркәсібі" пәні қоңыржай климаттың негізгі жеміс дақылының өндірісін дамытудың инновациялық аспектілеріне негізделген, сорттар мен телітушілер таңдаудағы соңғы жетістіктерді, олардың бейімделу дәрежесі мен сапалық сипаттамаларын, ауруларға кешенді төзімділігін қарастырады. Кешенді механикаландыруды қолдануға негізделген өнімді өсіру, сақтау және тасымалдау процестері, кластерлеу мәселелері, сондай-ақ әлемдік ауқымда алма шаруашылындағы алма өнеркәсібінің тиімділігі мен тұрақтылығын арттыру мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көкөніс шаруашылығын-дағы инновациялық жылыжай технологиялары

    Инновациялық жылыжайлармен (жаңа ұрпақ) және олардың конструктивтік ерекшеліктерімен танысу; жылыжайларда әртүрлі көкөніс дақылдарын өсіру технологиясын игеру; маусым айынан тыс уақытта көкөніс дақылдарын өсіру тәсілдері мен технологиялары; көкөніс өсімдіктерінің биологиялық ерекшеліктері; мамандықтарға сәйкес келетін іргелі ғылымдар негіздері; жылыжай көкөністеріндегі жоғары тиімді ресурс үнемдеуші технологиялар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Органикалық көкөніс шаруашылығы

    Экологиялық таза көкөніс өнімдерін өндірудің органикалық технологиялары. Органикалық өнім нарығы. Биотикалық және абиотикалық факторларға төзімді, табиғи (ГМО емес) сорттар; биологиялық ауыспалы егістер; органикалық тыңайтқыштар; өсімдіктерді қорғау биометоды; су эрозиясын болдырмау және егістіктің фитосанитариялық жағдайын жақсарту үшін су ағызатын технологиялар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бақ және көкөніс шаруашылығындағы агротехнологиялар

    Бұл курс докторанттарда экологиялық қауіпсіздік талаптарын ескере отырып, өнімділікті, өнім сапасын және өндірістің экономикалық тиімділігін арттыруға бағытталған бақ және көкөніс шаруашылығында жоғары технологиялық әдістемелер кешенін құру дағдыларын қалыптастырады. Агротехнологиялар ауыспалы егістер, дақылдар айналымы, топырақты өңдеу, тыңайтқыштар және өсімдіктерді қорғау жүйелері арқылы агроландшафтты басқарудың бірыңғай жүйесін қолдауға мүмкіндік береді, яғни олар бейімді-ландшафттық егіншілік жүйелерінің ажырамас бөлігі болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жүзім шаруашылығындағы бейімдеуге бағытталған технологиялар

    Ашық топырақта жүзім өсірудің прогрессивті тәсілдері. Селекция, өсімдіктер физиологиясы және механикаландыру құралдары саласындағы озық жетістіктерді бейімдеу-бағытталған пайдаланудың теориялық және практикалық аспектілерін зерттеу, жүзімнің икемділігі мен өнімділігінің ресурстық әлеуетін арттыру үшін онтогенездің жылдық циклінде өсімдіктердің өсуі мен дамуын реттейтін агротехникалық компоненттерді пайдалану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ғылыми зерттеу әдістерін жоғары кәсіби деңгейде қолдану. Жазбаша, ауызша және академиялық мәтіндерді құру, библиографиялық сипаттама мен дәйексөз ережелерін дұрыс құрастыру дағдыларын қалыптастыру.
  • Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өнімдерін өндіруді ұйымдастыру. Бау-бақша дақылдары мен жүзімге ғылыми зерттеулер жүргізудегі ғылымның заманауи жетістіктерін сипаттау. Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнен жоғары өнім алудың озық әдістері мен тәсілдерін жүзеге асыруды ұйымдастыруға енгізу сапасын бақылауды жүзеге асыру.
  • Өнімнің жоғары өнімділігі мен сапасын арттыруға бағытталған жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығында жоғары технологиялық әдістердің кешенін құру дағдыларын дұрыс қалыптастыруды көрсету. Білім берудегі заманауи технологиялардың мәні мен маңыздылығын білу және оларды өз қызметіне қосу, сондай-ақ ғылыми зерттеу әдістерін және әдістемелік жұмысты ұйымдастыруға шығармашылық көзқарасты меңгеру.
  • Әлемдік тәжірибе тәжірибесін пайдалана отырып, алма, жылыжай көкөністері мен жүзімнің сапасын, өнімділігін арттыру және өсірілген өнімді сақтау мәселелерімен айналысатын қызметкерлермен іс-шаралар өткізу. Оның сапалы орындалуын, жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің жаңа сорттарын енгізуді, сондай-ақ Қазақстанда, жақын және алыс шетелде технологияның бейімделген элементтерін қамтамасыз ететін жұмысты ұйымдастыру.
  • Ресурстық және энергия үнемдеу технологияларын пайдалана отырып, маусымнан тыс көкөніс дақылдары мен жидектерден жоғары өнім алу үшін инновациялық жылыжайларды (соңғы түрлері) және тиісінше көкөніс және жидек дақылдарын өсіру технологияларын енгізу және бейімдеу.
  • Бақ шаруашылығы және жүзім шаруашылығындағы агротехнологияның заманауи мәселелерін, оның жай-күйі мен даму перспективаларын, жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы саласында қолданылатын агротехнологияның негізгі инновациялық әдістерін меңгеру. Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді өсірудің жаңа технологияларын олардың ресурстық әлеуетін, бейімделгіштігі мен өнімділігін арттыра отырып енгізу.
  • Экологиялық таза көкөніс өнімдерін алу технологиясының элементтерін (табиғи сорттар (ГМО-ны қоспағанда), өсімдіктерді қорғаудағы биотәсілдерді, суды үнемдейтін технологияларды және т.б.) пайдалана отырып, органикалық көкөніс шаруашылығы туралы білім мен түсінікті қолдану.
  • Жоғары сапалы өнім алу үшін жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді өсірудің прогрессивті, бейімделуге бағытталған технологияларын болжау, жоспарлау және қолдану. Шаруашылық жүргізуші субъектілердің қызметкерлерімен өнімділік сапасын арттыру, өсірілген өнімді сақтау және қайта өңдеу мәселелері бойынша іс-шаралар ұйымдастыру.
  • Алма индустриясын дамытудың әлемдік үрдістері мен трендтеріне талдау жүргізу және шаруашылық жүргізуші субъектілердің қызметкерлерімен өнімді өсіруге жұмсалатын еңбек шығындарын қысқарту, оның сапасын, өнімділігін арттыру, өсірілген өнімді сақтау және тасымалдау мәселелері бойынша іс-шаралар жүргізу. Алма ағашының жаңа сорттарын енгізуді сапалы орындау бойынша жұмысты ұйымдастыру.
Top