7M07103 Технологиялық машиналар мен жабдықтар в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тез өзгеретін әлеуметтік-экономикалық жағдайларға тез бейімделуге қабілетті тамақ және ет-сүт өнеркәсібінің технологиялық машиналары мен жабдықтары саласында жұмыс істеу үшін бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ тұлғаның жан-жақты кәсіби және интелектуалдық дамуына қажеттіліктерін қанағаттандыру
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M103 Механика және металл өңдеу
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M071 Инженерия және инженерлік іс
Пәндер
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс жоғары оқу орындарындағы пәндерді оқытудың принциптері, әдістері мен технологияларын зерттеуге бағытталған, білім беруді басқару, кәсіби құзыреттілікті дамытуға арналған оқыту әдістері және білім беру саласындағы психологиялық-педагогикалық мәселелерді шешуге дайындық мәселелері қарастырылады. Дидактика, заманауи білім беру тұжырымдамалары, оқу үдерісін жобалау және жоғары білімнің ерекшеліктері қамтылады. Магистранттар оқу бағдарламаларын әзірлеу, білім беру технологияларын тәжірибеде қолдану және рефлексия дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Шет тілі (кәсіби)
Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жылумассаалмасу
Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы жылу өткізгіштік, конвективті жылу алмасу, масса алмасу, сәулелену заңдары бойынша қажетті негізгі теориялық білімді алады, сонымен қатар жылу электр станциялары жұмысының ерекшеліктерімен танысып, тамақ өндірісі аппараттарының жылулық есептеулерінде жылу өткізгіштіктің, конвективті жылу алмасудың, сәулеленудің негізгі заңдарын қолданады. Зертханалық жағдайда эксперименттер жүргізеді, жылулық жабдықтың технологиялық процесс шарттарына және өндіріс талаптарына сәйкестігін инженерлік есептеулермен растауға мүмкіндік алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал тектес шикізатты механикалық өңдеуге арналған машиналар
"Мал тектес шикізатты механикалық өңдеуге арналған машиналар" пәнін оқудың нәтижелері магистранттардың жануарлардан алынатын мал тектес шикізатты механикалық өңдеуге арналған машиналардың конструкцияларын зерттеу кезінде туындайтын кәсіби мәселелерді шешуде ғылыми әдіснамалық тәсілдерді қалыптастыру үшін қажетті білім алуға және тамақ өндірісінің технологиялық ағындарын механикаландырудың негізгі міндеттерін орындауға, ағынды желілерді үйлестіру принциптерін білуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық шикізаттарды ұсақтауға арналған заманауи машиналар
Магистратураға арналған «Тағамдық шикізаттарды ұсақтауға арналған заманауи машиналар» пәні тағамдық шикізатты ұсақтауға арналған машиналардың құрылымын зерттеуге, негізгі есептерін орындауға және заманауи ұсақтауға арналған машиналар туралы жалпы білімдерді жетілдіруге бағытталған. Курс барысында ұсақтау процесінің теориясы, орташа және жұқа ұсақтауға арналған машиналар, олардың жіктелуі, еттартқыштардың құрылымы (өндірістік еттартқыштар) және еттартқыштардың технологиялық есебінің әдістемесі мен ұсақтау түрлеріне арналған машиналардың құрылымы қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейньютондық сұйықтардың ағуы
Магистранттардың "Бейньютондық сұйықтардың ағуы"пәні бойынша білімдерін қалыптастыру. Болашақ мамандарға алдағы еңбек қызметінде алған білімдерін қолдана білу. Ньютондық емес сұйықтықтардың реологиясы, тамақ өнімдерін зерттеудің реологиялық негіздері, тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерінің технологиялық процестерге әсері, бейньютондық сұйықтардың құрылымдық-механикалық сипаттамалары, тұтқыр ортаның ағымы, араластыру және тасымалдау, тамақ өнімдерін қалыптастыру процестерін қарқындатудың негізгі принциптері туралы ақпарат алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сұйық біртексіз жүйелерді ажыратуға арналған заманауи жабдықтар
"Сұйық біртексіз жүйелерді ажыратуға арналған заманауи жабдықтар" пәнін игеру нәтижесінде магистранттар сұйық біртексіз жүйелердің жіктелімдері мен қасиеттерін, сұйық біртексіз жүйелерді бөлудің негізгі әдістерінің түрлерін, бөлу процестерін есептеудің негізгі принциптерін; тұндыру мен сүзу арқылы сұйық біртексіз жүйелерді бөлуге арналған негізгі типтік жабдықтың құрылысын; бөлу процестерін қарқындату және құрылғының тиімділігін арттыру әдістерін зерттеу үшін қажетті білім алуға бағытталған құзыреттіліктерді қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерінің реологиясы
"Тамақ өнімдерінің реологиясы" пәні тамақ өнімдерінің инженерлік реологиясының негіздерін зерделеуге, технологиялық процестер сатысында шикізат, дайын өнім көрсеткіштерін бақылауға, реттеуге және басқару негізінде тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтауға арналған әдістер мен аспаптар, тамақ массаларының құрылымын қалыптастыру саласында білім алушылардың білімін, іскерлігін және дағдыларын қалыптастыруға негізделген, сонымен қатар нәтижесінде магистранттар қажетті біліктілікке ие болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналардың параметрлерін өлшеу және бақылау әдістері мен аспаптары
Білім алушы «Технологиялық машиналардың параметрлерін өлшеу және бақылау әдістері мен аспаптары» пәнді игеруді аяқталғаннан кейін өлшеу теориясының негізгі түсініктерін, физикалық шамалар мен өлшем бірліктерін және өлшеудің жалпы заңдары мен ережелерін біледі. - Сыртқы факторлардан (қоршаған орта температурасының өзгеруі, электр және магнит өрістерінің әсері және т.б.) туындаған өлшеу қателіктерін өтеу әдістерін таңдай алады. Алған білімдерін практикалық мақсаттарда пайдалану дағдылары бар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің технологиялық ағындарын механизациялау
«Тамақ өндірісінің технологиялық ағындарын механизациялау» пәні жалпы адамзатты сапалы тамақ өнімдерімен қамтуға байланысты мәселелерді, ауыл шаруашылығының тамақ өнімдерін өндіру салаларының дамуын, сол сияқты тамақ өнiмдерi технологияларының теориялық негiзін және адамзаттың негізгі қажеттілігі үшiн жартылай фабрикаттар мен дайын өнім түрлерін өндіру процесінде механикалық өңдеудiң бірқатар тәсілдерінің дайын өнім сапасына әсер етуін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді математикалық және компьютерлік моделдеу негіздері
"Технологиялық процестерді математикалық және компьютерлік модельдеу негіздері" пәнін меңгеру нәтижесінде магистрант технологиялық процестерді математикалық және компьютерлік модельдеу әдістері саласында жүйеленген білім нәтижелерін қалыптастырады және модельдеудің негізгі мақсаттары мен кезеңдерін, сондай-ақ математикалық және компьютерлік модельдеудің түрлерін игереді, қызметтің әртүрлі салаларындағы математикалық және компьютерлік модельдерді таңдау, құрастыру және талдау жүргізуге мүмкіндігі бар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және сапалық зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық шикізатты өңдеу әдістері
Курс тамақ өндірісі саласындағы кәсіби мәселелерді қарастыру кезінде оңтайлы ғылыми-әдістемелік шешімдерді тұжырымдау үшін магистранттардың білімін жалпылайды. Әртүрлі процестерді зерттеудің тәжірибелік және теориялық әдістері, ұқсастық теориясын құрайтын осы әдістердің синтезі, гидромеханикалық процестердің түрлерінің құрамы және олардың ортақ мақсаты, дисперсті жүйелер және әртекті жүйелер, араластыру, сүзу, тұндыру процестерінің технологиялық міндеттері туралы түсінік қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми тәжірибенің теориясы және техникасы
«Ғылыми тәжірибенің теориясы және техникасы» пәні жалпы ғылыми тәжірибенің теориялық және практикалық бөлімдерімен магистранттарды таныстыруға және бұл салада практика жүзінде білім мен тәжірибе қалыптастыруға бағытталған. Курстан алған білімдері ғылыми тәжірибенің теориясы және техникасын оқып үйренуге қабілеттілігі мен дайындығын арттыруға ықпалын тигізеді. Сонымен қатар тамақ өндірісі процестерінің теориялық және тәжірибелік әдістері, ұқсастық теориясы, моделдеу түрлері мен олардың тағайындалуы туралы мәліметтер алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Астық өңдеудегі заманауи жабдықтар
"Астық өңдеудегі заманауи жабдықтар" пәні технологиялық процестер мен астықты қайта өңдеуге, сақтауға арналған жабдықтар мәселелері бойынша білімді қалыптастырады. Пәннің міндеттеріне магистранттарға астықты өндіру, ұн, жарма және құрама жем дайындаудың барлық сатыларына сапалы ғылыми көзқарас қалыптастыру, шикізаттың қасиеттерін зерттеу, оны минималды шығынмен, сапамен және дайын өнім массасының бірлігін өндіруге кететін аз шығын сияқты оңтайлы жағдайларда өңдеуді қамтамасыз етуге үйрету жатады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өңдеудің гидромеханикалық процестерінің теориялық негіздері
Берілген пән магистранттарды гидромеханикалық процестердің теориялық негіздерімен таңыстыруға, сол салада практика жүзінде білім мен тәжірибе алуға арналған. Тамақ өнімдерін өңдеудің гидромеханикалық процестерін оқып үйренуге білім алушылардың қабілеттілігі мен дайындығын қалыптастырады. Араластыру, сүзу және тұндыру сияқты гидромеханикалық процестердің қозғаушы күші, технологиялық тағайындалуы, құрамы туралы түсінік береді. Араластыру және араластыруға түсетін орталар, тәсілдері мен мақсатын түсіндіреді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналар мен жабдықтар - даму болашағы
"Технологиялық машиналар мен жабдықтар - даму болашағы " сүт және ет өнеркәсібіндегі машиналар мен жабдықтардың негізгі түрлері мен түрлерін жетілдірудің неғұрлым перспективалы бағыттарымен танысуға арналған пән болып табылады. Жабдықтың осы түрлерін зерттеудегі басты назар әртүрлі өндірістік мақсаттарда қолданылатын атқарушы механизмдер мен жұмыс органдарын құрайтын негізгі және мақсатты механизмдердің жалпы құрылымына негізделген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Араластыру теориясы және техникасы
«Араластыру теориясы мен техникасы» пәнін игеру осы саламен байланысты кәсіби мәселелерді шешуге арналған білім алушының ғылыми-әдістемелік тәсілдерін қалыптастыруға ықпал етеді. Пәнді оқу барысында араластырғыштар, араластыруға түсетін орталар, араластыру мақсаты мен тәсілдері, қалақшалы, пропеллерлі, турбиналы араластырғыштар түрлері, оларды таңдау, жұмысшы кезеңдегі қуатты есептеу, араластырудың шектік теңдеуі, араластырғыштың графоаналитикалық есебі және араластыруды қарқындату үшін қажет тәсілдерді қолдану сияқты негізгі тараулар қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін престеу арқылы өңдеу
Тамақ өнімдері өндірісінде престеу процесiн қарқындатудың тиімді жолдарын анықтау, зерттеу объектілерін ұйымдастыру және құрастыру. Аралас процестер арқылы престеу процесін қарқындатуда, өнімділік пен престеу қысымның үйлесімді өзара қатынастары арқылы шикізаттың тиімді бөлінуін математикалық модельдеу жүйесі негізінде сипаттау. Престеу процесін қарқындатудың тәуелділігін әртүрлі құрылмалық және анықталған параметрлердің қатынастары арқылы сипаттап, үйлесімді параметрлерін тәжірибе жүзінде анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы жабдықтар
"Биотехнологиядағы жабдықтар" курсы магистранттарды тағамдық биотехнологиялық өндірістерде қолданылатын негізгі жабдықтармен, шикізат сапасын технологиялық бағалаумен және биотехнологиялық өндірістердің негізгі есептерімен таныстырады және магистранттарды тағамдық биотехнологиялық өндірістердің машиналары мен аппараттарын жетілдіру және пайдаланумен байланысты зерттеу қызметіне дайындайды, сондай-ақ биотехнологиялық өндіріс үшін іргелі даярлау нәтижесінде алынған білімді технологиялық жабдықпен байланысты міндеттерді шешуге пайдалануға үйретеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өңдеудің механикалық процестерінің теориялық негіздері
Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы тамақ өнімдерін механикалық процестер арқылы өңдеудің негіздері бойынша қажетті негізгі теориялық білімді алады, сонымен қатар тамақ өндірісіндегі механикалық процестер ерекшеліктерімен танысып, тамақ өндірісі аппараттарының механикалық есептеулерінде негізгі күштік заңдарды қолдана алады. Зертханалық жағдайда эксперименттер жүргізеді, механикалық өңдеуге арналған жабдықтың технологиялық процесс шарттарына және өндіріс талаптарына сәйкестігін инженерлік есептеулермен растауға мүмкіндік алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін буып-түюге арналған заманауи жабдықтар
Магистранттардың жалпы тамақ өнеркәсібінде тамақ өнімдерін буып-түю үшін қолданылатын заманауи технологиялық автомат-машиналар мен басқа да жабдықтар туралы теориялық және практикалық білім алуы. Бұл пәннің мақсаты-тамақ өнеркәсібінің өзара байланысты салаларында буып-түюге және орамдауға арналған технологиялық машиналардың негізгі түрлері мен әдістерін зерттеу. Жабдықтың осы түрлерін зерттеу жабдықты негізгі және мақсатты механизмдердің жалпы құрылымы тұрғысынан қарастыруға негізделген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект көмегімен технологиялық процестерді модельдеу негіздері
«Технологиялық процестерді модельдеу негіздері» курсы магистранттарға тамақ өндірісінің процестерін модельдеу саласындағы кәсіби мәселелерді шешуге қажетті іргелі білімдер береді. Курс модельдердің жіктелуін және технологиялық процестердің математикалық модельдерін құру принциптерін зерттейді. Компьютерлік модельдерді құрудың заманауи технологиялары, оның ішінде модельдеудің дәлдігі мен тиімділігін арттыру үшін жасанды интеллектті қолдану қарастырылған. Кездейсоқ заңдылықтарды талдау әдістеріне, модельдеу нәтижелерін өңдеуге, үздіксіз жүйелерді модельдеу әдістеріне, сондай-ақ тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының нақты жұмыс жағдайларын ескере отырып, өндірістік процестерді модельдеуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнертабыстық қызмет негіздері
«Өнертабыстық қызмет негіздері» пәнінің негізінде өнертабыстық жұмыстар орындау кезінде кездесетін кәсіби мәселелерді шешу үшін ғылыми – әдістемелік білімдерін қалыптастыру бойынша білім алушылардың білімдері жетілдіріледі. Қазақстан Республикасының, алыс және жақын шет елдердің заңдылықтары бойынша жеке немесе өндірістік зияткерлік нысандарды қорғау негіздерімен, патенттік құжаттардың ерекшелігі және құрылымымен, өнертабыс сипаттамаларының құрылымымен, идентификациялау мәліметтерімен танысады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік шикізатын импульсті және дірілді кесуге арналған жабдықтар
"Азық-түлік шикізатын импульсті және дірілді кесуге арналған жабдықтар" курсын оқу процесінде магистранттың тамақ өнеркәсібіндегі мембраналық процестер мен технологиялар саласындағы кәсіби мәселелерді шешуде ғылыми-әдіснамалық тәсілдерді қалыптастыру үшін, сондай-ақ магистрлік жобаларды орындау кезінде және практикалық тұрғыда қолдануға қажетті білім алуға мүмкіндігі бар. Сонымен қатар технологиялық жабдықтар мен машиналар саласындағы білім негіздерін жетілдіреді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін буып – түюге арналған машиналар
Магистранттардың жалпы тамақ өнеркәсібінде тамақ өнімдерін буып-түю үшін қолданылатын заманауи технологиялық автомат-машиналар мен басқа да жабдықтар туралы теориялық және практикалық білім алуы. Бұл пәннің мақсаты-тамақ өнеркәсібінің байланысты салаларында буып-түюге және орамдауға арналған технологиялық машиналардың негізгі түрлері мен әдістерін зерттеу. Жабдықтың осы түрлерін зерттеу жабдықты негізгі және мақсатты механизмдердің жалпы құрылымы тұрғысынан қарастыруға негізделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтану жабдықтары
Жалпы "Қоғамдық тамақтану жабдықтары" курсында қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында кеңінен кездесетін технологиялық жабдықтардың түрлері, сонымен қатар қазіргі уақытта тамақтандыру саласында қолданылатын негізгі, бөлу, сұрыптау, сепарациялау, кесу, қалыптау және т. б. процестеріне арналған қондырғылардың түрлері, жабдықтардың техникалық жетілдірілуінің мәселелері мен жағдайы, механикалық жабдыққа қойылатын негізгі талаптар және пайдаланудың жалпы мәселелері туралы мәліметтер қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Заманауи ғылыми зерттеу әдістері
«Ғылыми зерттеудің заманауи әдістері» пәнін оқу ғылыми-зерттеу жұмыстарының заманауи әдістерін қолдану дағдыларын дамытуға, сонымен қатар зерттеу мәселелерін шешуде оңтайлы ғылыми-әдістемелік шешімдерді әзірлеуге қажетті білімді бекітуге бағытталған. Курс оңтайландырудың типтік есептерін, жіктелуін және оларды шешудің негізгі тәсілдерін, математикалық модельдердің мысалдарын, сондай-ақ ресурстарды талдау және жұмыс ретін жоспарлау мәселелерін қамтиды. Деректерді талдау, модель құру және оңтайлы шешім қабылдауда жасанды интеллект технологияларын пайдалануға ерекше көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге арналған техника және технология
Пәнді меңгеру нәтижесінде магистранттар біртекті емес жүйелердің жіктелуі мен қасиеттері, біртекті емес жүйелерді бөлудің негізгі әдістерінің түрлері, бөлу процестерін есептеудің негізгі қағидаттарын зерделеу; тұндыру және сүзу арқылы біртекті емес жүйелерді бөлуге арналған негізгі үлгілік жабдықтың құрылысы; бөлу процестерін күшейтудің және құрылғының тиімділігін арттырудың негізгі әдістері бойынша қажетті білім алуға бағытталған құзыреттер қалыптасады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гидрогазодинамика және жылумассаалмасу
Бұл пән сұйықтар мен газдардың физикалық қасиеттерін, сұйық динамикасының және жылу және масса алмасудың негізгі заңдылықтарын білуге, алған білімдерін зерттеу жұмыстарын жүргізу кезінде қолдануға, тамақ өнімдерінде қолданылатын процестер мен құбылыстардың гидравликалық және термодинамикалық есептеулерін жүргізуге үйретеді. өнеркәсіп. Гидрогаз динамикасының заңдарын, энергияның түрлену негіздерін, термодинамика және жылу және масса алмасу заңдарын меңгеру, сұйық пен газдың негізгі терминдері мен анықтамалары, статикасы мен динамикасы туралы түсінік қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық шикізатты импульсті кесу
«Тағамдық шикізатты импульсті кесу» пәні келесі мәселерді қарастырады: азық-түлiк шикiзатын кесу негiздерiмен, азық-түлiк шикiзаты мен азық-түлiк өнiмдерiн ұсақтау кезінде әр түрлi сапалық көрсеткiштерi бойынша зерттеу, ұсақтау режимдерін білу, сүйек шикізатын механикалық өңдеу нысаны ретінде қарастыру, қатты денелерді ұсақтау, кесу, бөлу аймағын зерттеу, импульсті бөлшектеу және мпульсті кесу процесін қолданып сүйектің механикалық қасиеттерін зерттеу міндеттері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық тәсілдері
Пәнді меңгеру нәтижесінде білім алушыларда тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық тәсілдері, сондай-ақ инженерлік физика-химиялық механика (инженерлік реология) туралы түсініктер қалыптасады. Сондай-ақ, ол шикізатты өңдеудің физикалық тәсілдері және тамақ өнімдерін өңдеудің электрофизикалық әдістері, олардың анықтамалары мен ерекшеліктері, инфрақызыл сәулелермен тамақ өңдеу, жоғары жиілікті өңдеу, электрофлотация және электростатикалық өңдеу туралы терең білім алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық термодинамика
«Техникалық термодинамика» пәнін оқу магистранттардың жылу алмасу жабдығының сенімді және тиімді жұмысын қамтамасыз ету мақсатында физикалық және химиялық құбылыстарды талдау үшін термодинамика әдістері, идеалды және нақты газдың термодинамикалық процестері мен циклдерін талдау және есептеудің қазіргі заманғы әдістері, термодинамикалық жүйелердің тепе-теңдігі және фазалық ауысымдары, оқшауланған біртекті жүйелердің тепе-теңдік шарттары, айнымалы термодинамиканың негізгі түсініктері бойынша білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу негіздері
«Ғылыми зерттеу негіздері» пәні ғылыми зерттеу аймағында кездесетін кәсіби мәселелерді шешу үшін ғылыми-әдістемелік білімдерді қалыптастыру бойынша магистранттардың түсініктерін жетілдіреді. Тамақ өндірісі өнімдерін өңдеу процестерін зерттеу және талдау, тәжірибені жоспарлау, зерттеу, нәтижелерді талдау және тәжірибелік мәліметтерді өңдеу әдістері, ғылым мен өндірістегі нәтижелер, ғылыми зерттеу негіздерін, физикалық модельдерін және тәжірибе жасай білу, математикалық және физикалық модельдерді жетілдіру бойынша мәлімет береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.
- Зерттеудің қажетті әдістерін таңдайды, нақты зерттеу міндеттеріне сүйене отырып, қазіргі әдістерді түрлендіреді және жаңа әдістерді әзірлейді.
- Технологиялық жабдықтар есептерінде пайдалану үшін тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын анықтайды.
- Ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстарды жүргізуге қатысу.
- Сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге арналған технологиялық жабдықтың жіктелуі мен жұмыс принципін таниды.
- Конструкциялардың білімін, жұмыс істеу принципін, технологиялық машиналар мен жабдықтардың негізгі техникалық сипаттамаларын көрсетеді.
- Мал және өсімдік тектес шикізатты өңдеуге арналған техниканы талдайды
- Тамақ шикізатын престеуге арналған жабдықтардың негізгі түрлерін, престеудің технологиялық процесінің кинетикасы мен динамикасының негіздерін ажыратады және тамақ шикізатын престеуге арналған машиналардың есебін орындайды.
- Өткізілген сынақтардың нәтижелері бойынша ғылыми-техникалық есептерді, шолуларды, жарияланымдарды құрастыру.