8D09102 Ветеринарлық санитария в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ветеринария саласындағы педагогикалық, ғылыми және зерттеу жұмыстарын жүргізу дағдысына ие болатын, биологиялық және тағамдық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
Пәндер
-
Ветеринариядағы ветеринариялық-санитариялық ережелер, нормативтер және стандарттар
Әр түрлі жануарларды ұстау бойынша қазіргі заманғы ветеринариялық-санитариялық ережелер, әр түрлі мал шаруашылығы объектілерін жобалау, дезинфекция, дезинсекция, дератизация бойынша ветеринариялық-санитариялық ережелер егжей-тегжейлі зерттеледі. Докторанттар ветеринарлық-санитарлық ережелерді, норма мен стандарттарды отандық жағдайда қолдану және пайдалану дағдыларын меңгереді. Жасанды интеллект осы стандарттарға сәйкестікті жақсартуға және аурудың алдын алу, тағам сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың тиімді және дәл әдістерін жасауға көмектеседі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Ғылыми контекст шеңберінде академиялық хат, реферат және аннотация ерекшеліктері оқытылады. Докторанттар ғылыми-зерттеу жұмысының, ғылыми мақаланың мәтінін жасау және рәсімдеу, дәйек сөздің ережелерін қолдану, ғылыми зерттеу тақырыбына презентация-баяндаманы қалыптастыру дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Малшаруашылығы өнімдерінің санитариялық-экологиялық қауіпсіздігі
Жануарлар организміне қоршаған орта факторларының әсері, сондай-ақ жануарлар ауруларының алдыналудың қазіргі заманғы жалпы шаралары; мал шаруашылығы, балықшаруашылығы және өсімдік шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау мәселелері зерттеледі; докторанттар қоршаған орта объектілеріне ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүзеге асыраалады және жануарларды ұстау, азықтандыру және пайдалану жағдайларын және ветеринариялық-санитариялық режимді оңтайландыру бойынша ұсыныстар әзірлейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптаудын қазіргі заманның лабораториялық әдістері
Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың сапасын анықтау және сараптау бойынша ветеринарлық-санитарлық талаптар, сараптауға арналған заманауи жабдықтар, сондай-ақ жаңа эспресс-әдістер қарастырылады. Докторанттар жаңа әдістер мен құралдарды пайдалана отырып, өнімдер мен шикізаттарға ветеринариялық - санитариялық бағалау жүргізу дағдыларын алады. Білім, ғылым және инновациялардың интеграциясын ескере отырып, осы пән бойынша оқу-әдістемелік материалдарды әзірлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Ғылыми зерттеудің әдістері мен әдістемесі, ғылыми сөйлеу стилі, ғылыми жұмыс түрлері, ғылыми экспериментті жоспарлаудың әдістері, кезеңдері, принциптері, ветеринариялық объектілермен жүргізілетін тәжірибелердің ерекшеліктері, кәсіби ветеринариялық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті ғылыми-зерттеу жұмыстарының түрлері мен нысандары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімді малға арналған азықтардын және азық қосымшаларының сараптамасы
Жемшөп пен жемшөп қоспаларының қазіргі заманғы жіктелуі; қоректендіруді бағалау әдістері; жемшөптің сапалық көрсеткіштері; азық қоспаларын бағалау әдістері және сапасының халықаралық стандарттары; өндіріс технологиясы, сақтау және қоректендіруге дайындау тәсілдері мен талаптары; уланудың алдын алу оқытылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ХАССП жүйесі негізіндегі ветеринариялық санитариялық сараптау
Пәнді оқу кезінде шығарылатын жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың қауіпсіздігіне әсер ететін қатерлерді сәйкестендіру және бағалау бойынша теориялық білім мен практикалық дағды игеріледі; рұқсат етілген шектерде тәуекелдердің туындауының алдын алу немесе тоқтату үшін қажетті технологиялық бақылау тетіктерін енгізуді меңгереді, бақылау механизмдерінің жұмыс істеу мониторингін және ағымдағы есепті жүргізуді меңгереді; кәсіптегі инновацияларды оқу процесіне экстраполяциялау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми-әдістемелік жұмысты жүзеге асыру, өзінің зерттеу нәтижелерін ұлттық және халықаралық деңгейде таныстыру және жариялау;
- Заманауи теориялар мен әдістер негізінде дербес ғылыми зерттеу жүргізу, зерттеу ақпаратын талдау және өңдеу;
- Ветеринариялық-санитариялық бақылауға жататын өнімдер мен шикізаттардың қауіпсіздігі аумағындағы талаптарды орындау үшін мемлекеттік бақылауды жүргізуді ұйымдастыру және нұсқауландыру жұмыстары;
- Санитариялық-эпидемиологиялық бақылауға жататын тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы техникалық регламенттерді әзірлеу, сондай-ақ жануарлар ауруларының алдын алуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық және профилактикалық іс-шараларды жүргізу;
- Тағам өнімдерін айналдыру және өндіріс (дайындау) сатысындағы санитариялы-эпидемиологиялық бақылауға жататын тағам өнімдері қауіпсіздігін бақылауды жүргізу;
- Тағам өнімдерінде токсиндік элементтерді, патогенді қоздырушыларды, генді-модифицирленген және тағы басқа нысандарды анықтау;
- Қойылып отырған зерттеу міндеттеріне сәйкес, жасанды интеллект негізінде жаңа әдістерді құрастыру және қазіргілерді оңтайластыру, қажетті зерттеу әдістерін таңдау, білім алушы жастарды әлеуметтендіру;
- Табысты педагогикалық қызметке ықпал ететін білім алушылармен қарым-қатынас құру және дамыту, оқытудың белсенді әдістерін қолдана отырып педагогикалық қызметті жобалау, оқылатын оқу пәні тақырыптарының мазмұнын білім алушыларға жеткізу, сондай-ақ ұлттық және халықаралық дерекқорлармен жұмыс істеу.