8D09102 Мал шаруашылығы өнімдерінің санитарлық-экологиялық қауіпсіздігі в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты халықаралық ұйымдардың (ФАО, ДДҰ, ДЖДҰ және т.б.) талаптары мен ұсынымдарына сәйкес өндірістің барлық кезеңдерінде және әртүрлі экологиялық факторлардың әсерінде сапа мен қауіпсіздікті бақылауды және басқаруды жүзеге асыру үшін білімі мен практикалық дағдылары бар мал шаруашылығы өнімдерінің санитарлық-экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласы мамандарын даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
Пәндер
-
Ғылыми зерттеулер әдістері
Курс Ғылыми таным мен ғылыми зерттеулердің әдіснамасын қарастырады, ғылымның қазіргі жағдайын талдауға үйретеді; сыни ойлауды, ақпаратты іздеу, өңдеу дағдыларын, зерттеу нәтижелерін ғылыми мақалалар, есептер, шолулар, диссертациялар түрінде ресімдеу қабілетін дамытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық география
Нақты аумақтардағы эпизоотиялық ахуалдың географиялық, әлеуметтік-экономикалық және табиғи-климаттық факторларға тәуелділігін зерттейді. Профилактикалық және эпизоотияға қарсы шараларды (модельдеу, болжамдау, тәуекелділікті бағалау) инфекциялық аурулардың хронологиялық ерекшеліктерін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды (ArcGIS 10.8, SatScan, Maxent т.б.) қолдана отырып анықтау деректері негізінде құрастыру машығын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
HACCP жүйесіндегі ветеринариялық аспекттер
Ет-сүт кәсіпорындарында HACCP жүйесін құрастырудың принциптері мен әдістерін, стандарттары мен HACCP ендіру тиімділігін, мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне физикалық, биологиялық және химиялық тәуекелділіктер әсерін, ветеринариялық аспекттерді зерттейді. Кәсіпорындарда HACCP жүйесін ендіру, тәуекелділіктерді талдау мен бақылау-қайшылық нүктелерін (БҚН) анықтау, блок-сызбанұсқаларын құру, мониторинг өткізу, құжаттар жүргізу машықтарын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Курс докторанттардың академиялық жазудың тұжырымдамалары мен үлгілерін меңгеруге бағытталған. Докторанттар академиялық, ғылыми мәтінді, әртүрлі жазбаша ғылыми дискурстарды жазу дағдылары мен дағдыларын дамытады. Докторанттар әртүрлі деңгейдегі жазба жұмыстарын талдап, бағалай алады, шынайы дереккөздермен жұмыс істей алады, сондай-ақ өз көзқарасын өз бағасына сәйкес негіздей алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануар текті өнімдердің санитарлық-экологиялық биоқауіпсіздігі
Қоршаған ортаның санитариялық-экологиялық саулығына байланысты азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады, техногенді және биогенді факторлардың тағам өнімдеріне теріс әсерін зерттейді. ҚР жекелеген техногенді-қауіпті өңірлерінде мал шаруашылық өнімдерінің ғылыми негізделген санитариялық-экологиялық бағасы мен қауіпсіздігін өткізу машықтарын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару
Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелерін зерттейді; Қазақстан мен шет елдердегі тағам өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негіздері; өнмідер сапасы мен қауіпсіздігінің негізгі аспекттері; ИСО халықаралық стандарттары; HASSP принциптері негізінде тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесінің басты талаптары. Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесіне қатысты практикалық машықтар қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жануарлар денсаулығы мен өнімділігіне географиялық ортаның әсері мен жануар аурулары таралуының заңдылықтарын білу. Республиканың нақты аумақтарында байқалатын аурулардың алғышарттарын, олардың таралу сипаты мен аурулар ағымына ықпал етуші факторлардың табиғи-аумақтық кешендерін (табиғи-климаттық, әлеуметтік-экономикалық) бағалау кезінде ветеринариялық география әдістерін қолдану.
- Тағам қауіпсіздігі бойынша ғылыми деректерді және тағам қауіпсіздігінің заманауи теориялық концепциялары мен бағыттарын талдай алу және синтездей білу, дұрыс бағалай білу, жазу техникасын пайдалана алу, жоспар құру және эссе құрастыру, ғылыми жазбалармен жұмыс жасай білу
- Ветеринарияда ғылыми зерттеулердің заманауи әдістері мен тәсілдерін пайдалану, алынған нәтижелерді талдау және пайымдау
- Тәуекелділіктерді талдауды өткізу, қайшылық бақылау нүктелерін айқындау, ет, сүт және балық өңдеу өңдеу кәсіпорындарында, тасымалдауда, сақтауда және сату орындарында сапа мен азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесін енгізуді білу.
- Қоршаған ортаның техногенді және биогенді факторлары кезінде жануар және өсімдік текті тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі туралы негізгі ұғымдарды білу және оларды санитариялық-экологиялық нормаларға сәйкес бағалауға машықтану, санитариялық-экологиялық «таза» тағам өнімдерін (сүт, ет, жұмыртқа, бал, балық т.с.с.) зерттеу әдістері мен оларды алу әдіс-тәсілдерін меңгеру