Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07502 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша) в Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті

Пәндер

  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    "Қаржылық сауаттылық негіздері" курсы жеке қаржыны басқару саласында білім мен дағдыларды алуға бағытталған. Сондай-ақ, курс аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды сақтауға және көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, қаржылық ақпаратты талдауға және инвестициялық стратегияны таңдау үшін қаржылық өнімдерге бағдарлануға үйренеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Стандарттау және сертификаттау

    Қазақстан Республикасында стандарттау мен сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен қағидалары, қолданылу салалары, сәйкестікті растау схемалары мен жүйелері, өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сәйкестігін растау рәсімдерін жүргізу қағидалары мен тәртібі, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет

    Мақсаты-білім алушыларды құқықтың негізгі салалары мен институттарымен, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерімен, сондай-ақ мемлекет пен құқықтың пайда болу, даму және жүзеге асыру заңдылықтарымен таныстыру. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет дағдыларын және мемлекеттегі және қоғамдағы құқықтың негізгі функциялары, оның құқықтық мемлекеттің, азаматтық қоғамның дамуына әсері, сондай-ақ әділ және тең құқықтық тәртіптің ажырамас бөлігі ретінде инклюзия құндылықтары туралы теориялық білімнің жоғары деңгейін қалыптастырады. Білім алушылардың әлеуметтік, мәдени, физикалық немесе өзге де ерекшеліктеріне қарамастан, әр адамның құқықтарының маңыздылығын түсінуін қалыптастыруға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері

    Мақсаты – экология, тұрақты даму және өмір тіршілігінің қауіпсіздігі негіздері бойынша білім қалыптастыру; бұл білімдер экологиялық үдерістерді талдауға, антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдарын бағалауға, экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге, сондай-ақ төтенше жағдайларда қолданылатын қорғаныс әдістері мен технологияларын пайдалануға мүмкіндік береді. Адам денсаулығына экологиялық факторлардың әсерін бағалау дағдыларын қалыптастырады; тіршілік қауіпсіздігін арттыру және экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету мақсатында экологиялық үдерістерді болжау, сондай-ақ апаттар, техногендік және табиғи зілзалалардың салдарын ескере отырып, қолайсыз экологиялық және төтенше жағдайларда тұрақты даму қағидаттары негізінде негізделген шешімдер қабылдау қабілетін дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Мақсаты – студенттерді қазіргі қоғам өміріндегі экономикалық мәселелермен таныстыру, экономикалық ойлауды қалыптастыру және кәсіпкерлік саласындағы теориялық негіздер мен практикалық дағдылар бойынша білім алу. Бағдарлама студенттерге экономиканың жұмыс істеу заңдылықтары туралы кешенді түсінік қалыптастыруға, кәсіпкерлік қызметтің әртүрлі салаларында қолданбалы құзыреттерді меңгеруге бағытталған іскерлік білім беруді көздейді. Курс барысында тұрақты даму, ресурстарды ұтымды пайдалану және ұқыпты өндіріс қағидаттарын енгізу арқылы тиімді әрі экологиялық жауапты бизнесті жүргізу мәселелеріне ерекше көңіл бөлінеді. Сонымен қатар, қазіргі заманғы кәсіпкерлікке қойылатын экологиялық және әлеуметтік жауапкершілік талаптарын ескере отырып, жеке бизнесті құру мен табысты жүргізудің ерекшеліктері ашылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ілиястану

    Пәннің мақсаты Ілияс Жансүгіровтың шығармаларын терең әрі жан-жақты зерделеу арқылы қазақ халқының әдебиетін, өнерін, дәстүрлерін, мәдениеті мен тілін бағалайтын, эстетикалық талғамы жоғары терең ойлы тұлғаны дамыту болып табылады. Ілияс Жансүгіров шығармаларының қазақ әдеби тілін дамытудағы маңыздылығын түсінуді, зияткерлік-шығармашылық ойлау дағдыларын, ұлттық-рухани мұра құндылықтарын бағалай білуді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Мақсаты - ғалымдардың қазіргі жетістіктеріне негізделген ғылыми зерттеулер жүргізудің принциптері, технологиялары, практикалық әдістері мен әдістері туралы білімді қалыптастыру. Ғылыми мәдениет пен этиканың базалық негіздерін, ғылыми мәтіндерді икемді қабылдауды, ғылыми-зерттеу жұмысын жоспарлау мен ұйымдастыруда алған білімдерін тиімді қолдану дағдыларын, зерттеу нәтижелерін талдау және жалпылау қабілетін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика

    Математикалық әдістер мен математикалық модельдеу негіздерін зерттейді, объектілер нақты немесе басқа математикалық объектілердің қасиеттерін идеализациялау және осы қасиеттерді ресми тілде жазу арқылы жасалады. Табиғат, техника және инженерия объектілерінің сандық қатынастарын қарастырады. Ойлаудың математикалық мәдениетін және кәсіби қызметте математиканы өз бетінше қолдану дағдыларын қалыптастырады. Сызықтық және векторлық алгебрада, аналитикалық геометрияда және дифференциалды есептеуде білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инженерлік графика

    Проекциялық жазықтық пен геометриялық денелердің көлденең қимасын құрудың теориялық негіздерін, оның нақты шамасын анықтауды және кесілген геометриялық денелердің сыпырғыштарын салуды қарастырады. Объектілерді жазықтықтарда бейнелеу теориясының тұжырымдамалық негіздері, жобалау және конструкторлық жұмыс тәжірибесінде компьютерлік техниканың теориялық ережелерін қолдануға дайындық туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Химия

    Жалпы химия саласындағы негізгі ұғымдар мен заңдарды зерттейді, бұл алынған білімді проблемалар мен мәселелерді шешуде практикада қолдануға мүмкіндік береді. Химия негіздерін , химияның іргелі және жеке заңдылықтарын зерттейді. Білім беру және практикалық іс-әрекетте химияның теориялық негіздерін білу дағдыларын қалыптастырады, химиялық реакцияларды есептейді, эксперимент нәтижелерін қалыптастырады және ұсынады. Қарапайым химиялық эксперимент және химиялық талдау жасау және орындау, химиялық талдауды орындау үшін аспаптарды пайдалану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Өлшеудің жалпы теориясы

    Өлшеудің негізгі ұғымдары мен терминдері, өлшенетін шамалар, физикалық шамалар бірліктері, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторлар, эксперименттік деректерді өңдеу әдістері, өлшеу құралдары, сондай-ақ өлшем бірлігін қамтамасыз ету әдістері қарастырылған. Адам табиғатын танудағы өлшеулердің рөлі, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу процестерінің теңдеулерін құру принциптері. Шамалар бірліктерінің халықаралық жүйесі және өлшемдер теориясының негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің тауарларың тану

    Азық-түлік өнімдерінің тауартану принциптері мен әдістері, азық-түлік өнімдерінің жіктелуі, ассортименті мен кодталуы, сақтау, тасымалдау және өткізу шарттары мен режимдері, сапа мен сапа көрсеткіштерін қалыптастыратын факторлар, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптары, қабылдау тәртібі, ақау түрлері, ақаулар мен бүліну түрлері, сондай-ақ олардың пайда болу себептері, сараптамалық сараптама әдістері туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 6
  • Физика

    Негізгі ғылыми фактілерді, құбылыстарды, заңдылықтарды, ұғымдарды, іргелі теориялар мен идеяларды, физикалық ғылымның эксперименттік және теориялық әдістерін және оларды практикалық қолдануды зерттейді. Аспаптар мен құралдарды пайдалану, өлшеу нәтижелерін өңдеу, эксперименттік деректер негізінде қорытындылар алу бойынша эксперименттік іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруға көмектеседі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Cтандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдар

    Шетелде техникалық реттеу жүйесін дамытудың өзекті проблемаларын, Стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі халықаралық ұйымдарды, халықаралық стандарттардың түрлерін; елде және шетелде стандарттаудың, сертификаттаудың және Метрологияның қазіргі жай-күйін зерделейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Еңбекті қорғау

    Еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғауды қамтамасыз ету, еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғау нормаларын қамтитын нормативтік және құқықтық актілерді пайдалану, сондай-ақ олардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру біліктерін әзірлеу мәселелерін зерделейді. Адамның функционалдық және психофизиологиялық мүмкіндіктерінің өзара байланысы және оның өндірістік ортамен үйлесімділігі туралы ұғымды қарайды, жұмыс орындары мен технологиялық процестердегі қатерлерді болдырмау және азайту жөніндегі шаралармен таныстырады. Өндіріс жағдайларын сипаттайтын қауіпсіздік нормалары туралы білімді қалыптастырады. Жұмысшыларды зиянды факторлардың әсерінен қорғаудың ұйымдастырушылық, техникалық құралдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау мен стандарттау

    Отандық тауарларды сертификаттау мен стандарттауды қарастырады. Сапа сертификаты оның қабылданған стандарттарға сәйкестігін растайды. Тауарды кедендік ресімдеу үшін қажетті құжаттарды зерделейді. Ол өнімдер мен қызметтердің жаңа түрлерінің пайда болуын, нарықта ұзақ уақыт өндірілген тауарларға тұтынушылардың қауіпсіздік талаптарын қатаңдатуды зерттейді, өйткені қазіргі заманғы технологиялардың дамуы осы салалардың дамуын ынталандырады. Басқару жүйесі мен атқарушы органдар, стандарттау және сертификаттау қызметтері туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 6
  • Метрология

    Метрология, Метрологиялық сараптама және конструкторлық, технологиялық және пайдалану құжаттамасын метрологиялық пысықтау; жаңа өлшеу техникасын енгізу жоспарларын дайындау, өлшеудің, сынаудың және бақылаудың прогрессивті әдістерін енгізу саласында білімге ие.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 6
  • Cтандарттар мен нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу технологиясы

    Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлерін, нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу әдістері мен тәсілдерін зерделейді; мемлекетаралық стандарттарды практикада қолдануды; жалпы техникалық стандарттардың негізгі кешендерін зерделейді; студенттерде стандарттау және сертификаттау жөніндегі жаңа стандарттарды, техникалық шарттарды және басқа да құжаттарды әзірлеу және қолданыстағыларын қайта қарау біліктерін қалыптастыруға бағдарланған; әдістемелік және нормативтік Материалдардың, техникалық құжаттаманың жобаларын әзірлеуге және әзірленген жобалар мен бағдарламаларды іс жүзінде іске асыруға қатысу, белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері

    Стандарттау, метрология және сәйкестікті бағалауға негізделген техникалық реттеу негіздері оқытылады. Азық-түлік өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі ұғымдары мен құрамдас элементтері қарастырылады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Сапа менеджменті жүйелері

    Сапа жүйесінің эволюциясын, кәсіпорында сапа жүйесінің технологиясы мен әзірленуі мен енгізілуін, сапа жүйесін ақпараттық қамтамасыз етуді, МС ИСО 9000 бойынша сапа менеджменті жүйесін құру принциптерін, сапа жүйесі мен өндірісті Растауды жүргізу ережелерін зерделейді; Кәсіпорындағы қолданыстағы сапа жүйесін бағалау және талдау, сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ішкі аудитті жоспарлау, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу, сапа менеджменті жүйесін жақсарту дағдыларын дамытады. Кәсіпорында қолданылатын стандарттар мен басқа да нормативтік құжаттарды жүйелі тексеруді жүзеге асыру; кәсіпорын бөлімшелерінің стандарттау жөніндегі жұмыстарды орындауын бақылау дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Квалиметрия

    Заңнамалық және құқықтық актілерді, әдістемелік материалдарды; өнімнің негізгі техникалық және конструктивтік сипаттамаларын; өнімнің сапасын бағалау қағидаттары мен әдістерін, өнім сапасының көрсеткіштерін таңдау ерекшелігін; өнімнің сапасы туралы деректерді талдау әдістерін және ақау себептерін іздеу тәсілдерін зерделейді. Әр түрлі өнім түрлерінің сапа көрсеткіштерін есептеу және таңдау дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 6
  • Өнімнің сапасын бақылау мен басқарудың қазіргі заманғы құралдары

    Өнім сапасы мен кәсіпорын жұмысының тиімділігінің байланысы туралы; сапаны басқару құралдары мен әдістерін қолданудың мақсаты мен принциптері туралы; сапаны басқару бойынша озық отандық және әлемдік тәжірибе; кәсіпорында интеграцияланған жүйелерді құру принциптері, компанияның нәтижелілігін бағалау әдістері, өнім сапасын басқарудың нормативтік-құқықтық базасы туралы білімдерден тұрады. Сапаны басқарудың теориялық негіздері мен заманауи тәжірибесін қолдана білуді дамытуға бағытталған; TQM тұжырымдамасы негізінде ұйымды дамытудың перспективалық саясатын және оны жүзеге асыру жүйесін тұжырымдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 4
  • Қолданбалы метрология

    Практикалық метрологиялық қызметтің негізгі түрлерін қарастырады: өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу, өлшеу әдістерін әзірлеу, стандарттау және сертификаттау, техникалық құжаттаманы метрологиялық сараптау, өлшеу жағдайын талдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібіндегі квалиметрия

    Тағам өнімдерінің сапасын басқарудың негізгі принциптерін, тағам өнімдерінің сапасын өлшеу және бағалау әдістерін зерттейді. Квалиметрияның заманауи сараптамалық әдістері мен сапаны басқару құралдары қарастырылады, оларды тағам өнеркәсібі кәсіпорындарында пайдалану бойынша ұсыныстар беріледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Өнім сапасы мен процестерді бақылау мен басқарудың статистикалық әдістері

    Негізгі сәттерді зерделейді: технологиялық процесті статистикалық реттеу, берілген сапа деңгейін технологиялық қамтамасыз ету үшін жүзеге асырылатын өнім параметрлерін іріктеп бақылау нәтижелері бойынша процесс параметрлерін түзету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін сәйкестендіру

    Тамақ өнімдерін айрықша белгілері бойынша біржақты тануды қамтамасыз ететін процедураларды зерттейді. Сәйкестендіру нәтижелерінің дұрыстығын қамтамасыз етуі тиіс азық-түлік тауарларын сәйкестендіру және бұрмалауды анықтау үшін кешенді әдістер мен тәсілдерді зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері

    Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі түсініктері мен құрамдас элементтері қарастырылады. ҚР және Еуразиялық экономикалық одақта заңның қабылдануына байланысты техникалық реттеудің қазіргі жай-күйін зерделейді. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптардың ерекшелігін және оларды өндіру процестерін көрсететін білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Өнімдер мен қызмет көрсетуді таңбалау

    Өнімді таңбалау туралы білімді қалыптастырады. ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесінде қолданылатын сертификатталған өнімді таңбалау, сәйкестік белгісімен таңбалау, сондай-ақ Өнімді таңбалау және сәйкестік белгісімен таңбалау құқығын көрсету тәртібін зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Сертификаттау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу

    Аккредиттеудің негізгі ұғымдарын, мақсаттары мен қағидаттарын, аккредиттеудің негізгі кезеңдерін, Қазақстандағы мемлекеттік аккредиттеу жүйесін, сертификаттау жөніндегі органдардың функциялары мен міндеттерін, сертификаттау жөніндегі органдарға және сынақ зертханаларына қойылатын жалпы талаптарды, сертификаттау жөніндегі органдар мен сынақ зертханаларын аккредиттеуді, аккредиттеу жөніндегі органның және сарапшы-аудиторлардың құқықтары мен міндеттерін, аккредиттеу жөніндегі халықаралық ұйымдарды зерделейді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібіндегі сынау және сынау жабдықтары

    Тамақ өнеркәсібіндегі сынақтардың жалпы мәселелерін, сынақ жабдықтарының түрлерін, сынау процесі мен сынақ жабдықтарының негізгі сипаттамаларын, өлшеу құралдарын сынауды, сертификаттау сынақтарын, сынақ стендтері мен орталықтарын, сынақтарды автоматтандыру мәселелерін, сынақ жабдықтарын аттестаттауды қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Тауардың шығу тегін сараптау

    Тауардың шығарылған елін, Еуразиялық экономикалық одағы тауарының немесе шетел тауарының мәртебесін айқындау, тауардың шығу тегі туралы сертификат беру және оның күшін жою қағидаларын, СТ KZ қолдану саласын, өтінімдер беру тәртібін, сертификаттар беру мүмкіндігі/мүмкін еместігі туралы қорытындылар беру, сондай-ақ сертификаттар алу тәртібін, ішкі аудит тәртібін, индустриялық сертификаттауды және REX жүйесін (Швейцария мен Норвегияға экспорттаушылар үшін) зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Өнімдерді сынау, бақылау және қауіпсіздігі

    Өнеркәсіптің әртүрлі салаларының өнімдерін сынаудың, бақылаудың және қауіпсіздігінің негізгі ережелері мен бөлімдерін қарайды. Сынау мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу әдістерінің негізгі ережелері туралы, сынау нәтижелерін өңдеу, өнеркәсіптің әртүрлі салаларының бұйымдарын зерттеу, анықтау және бақылау сынақтарын жүргізудің әдістемелік және техникалық мәселелері туралы теориялық білімді қалыптастырады. Сынақтарды технологиялық, математикалық, әдістемелік, метрологиялық және ақпараттық қамтамасыз етудің дамуын қазіргі деңгейде зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пәннің мақсаты-студенттерге жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамаларын, әдістері мен қосымшаларын ұсыну. Пән жасанды интеллектті құру мен қолданудың негізінде жатқан негізгі ұғымдарды, әдістер мен алгоритмдерді зерттеуге бағытталған. Бұл пән бойынша студенттер машиналық оқытудың теориялық негіздерін, нейрондық желілерді, табиғи тілді өңдеу алгоритмдерін және компьютерлік көруді үйренеді. Олар сондай-ақ өмірдің әртүрлі салаларында жасанды интеллектті қолданудың этикалық, әлеуметтік және құқықтық аспектілерімен танысады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету

    Өнімнің сапасын бақылау процесін оның өмірлік циклінің кезеңдерінде қарастырады. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық құрылымын және нормативтік базаны зерделейді. Өндірістегі өлшеу құралдарына метрологиялық қызмет көрсетуді ұйымдастыруды және қамтамасыз етуді сипаттайды. Өндірістің технологиялық процестерінің сапасы, өлшеу және бақылау операцияларының дайын өнімді қабылдау және өндіру процесінде орындалатын сапа туралы білімді қалыптастырады. Ұйымда немесе кәсіпорында өлшеу техникасы құралдарын метрологиялық есепке алуды, калибрлеуді және салыстырып тексеруді ұйымдастыру, жүргізілетін өлшеулердің талап етілетін дәлдігі мен сапасын қамтамасыз ету білімін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Өсімдік өнімдерін өңдеу технологиясы

    Кәсіпорындағы қолданыстағы сапа жүйесін бағалау және талдау, сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ішкі аудитті жоспарлау, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу, сапа менеджменті жүйесін жақсарту дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Малшаруашылық өнімдерін өңдеу технологиясы

    Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеу және сақтау үшін технологиялық схемаларды жасау және пооперациялық Технологиялық нұсқаулықтарды әзірлеу принциптерін зерделейді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиялары, әртүрлі меншік нысанындағы шаруашылықтарда және мал шаруашылығының өндірістік өнімдерін өткізу ұйымдарында бастапқы қайта өңдеу туралы білімді қалыптастырады. Күнделікті өмірде адамдарға қажет өнімдерге шикізатты өңдеудің ең тиімді әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйелері

    ИСО 22000, НАССР халықаралық стандарттары негізінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің принциптері, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйелерін әзірлеу және енгізу кезеңдері бойынша теориялық және практикалық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Лицензиялау және тұтынушылардың құқықтарын қорғау

    Тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау бойынша нормативтік құжаттарды практикада қолдану; тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау үшін бастапқы деректерді жинау және өңдеу дағдыларын қалыптастырады. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заңнаманы қолдану практикасын зерделейді, заңды санаттарды тұжырымдау мен ажырату және заңдарды дұрыс қолдану дағдыларын дамытады. Тұтынушы, тұтынушының негізгі құқықтары, тауарларды сату кезінде тұтынушылардың құқықтарын қорғаудың құқықтық негіздері және тауарлар мен қызметтерді жарнамалаудың құқықтық мәселелері туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібіндегі сапа аудиті

    Студенттердің тамақ өнеркәсібіндегі аудит контекстінде ISO стандарттарының талаптарын түсіндіру; процесті анықтау, оның шекаралары мен өзара іс-қимыл процестерін анықтау; сәйкессіздіктерді тұжырымдау және жіктеу, СМЖ жетілдіру мүмкіндіктерін анықтау; түзету іс-шараларының нәтижелілігін өлшеу; аудиторлық қызметтің арнайы терминологиясын меңгеру; тамақ өнеркәсібінде аудитті ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу дағдыларын меңгеру ISO 9001 сәйкес, аудит нәтижелері туралы есептер жасау. Студенттердің тамақ өнеркәсібінің сапа менеджменті жүйелерінің ішкі аудиттерін қорытындылау дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Экологиялық сертификаттау

    Өнімнің, қызметтің, объектінің қойылатын экологиялық талаптарға сәйкестігін растау рәсімдерін қарайды. ЕО сертификаттары, отандық экологиялық сертификат және Еуро сертификаты сияқты экологиялық сертификаттың өтуі мен тіркелуін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі

    Мақсат-тамақ өнімдерін өңдеуді, дайындауды және сақтауды тағамдық аурулардың алдын алу жолымен сипаттау. Тамақ өнімдеріндегі зиянды заттардың гигиеналық нормалау принциптерін, тамақ өнімдеріндегі биологиялық белсенді қоспаларды, генетикалық түрлендірілген көздерді қолданудағы нормалауды зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Сапа жүйелері мен өндірістерге сертификаттау жүргізу, аккредиттеу және лицензиялау жөніндегі нормативтік құжаттарды іс жүзінде қолдану
  • Сынақтарды жоспарлау және жүргізу; сынақтардан алынған нәтижелерді өңдеу және талдау; сынақ нәтижелері бойынша бұйымдардың сапасы туралы шешімдер қабылдау; өнімдер мен қызметтердің бұрмалануын анықтау және сәйкестендіру қабілетіне ие болу
  • Құқықтық, экономикалық, кәсіпкерлік, өндірістік, экологиялық ортада, сондай-ақ қаржылық сауаттылық, инклюзия құндылықтары, тұрақты даму және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат салаларында қоғамдық, әлеуметтік маңызы бар құбылыстар мен үдерістерді түсінуге зерттеу әдістері мен инновациялық тәсілдерді бағалап, қолдана білу қабілетіне ие болу.
  • Шикізат пен дайын өнімнің сәйкестендірілуін, тауарлық бағалауын, сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды қамтитын тамақ өнеркәсібінде өндірістік және технологиялық бақылауды ұйымдастыру.
  • Стандарттау, сертификаттау және метрологияда шешім қабылдау үшін ғылыми-инженерлік ойлау мен жасанды интеллект технологияларын қолдана отырып, математикалық, физикалық және химиялық процестерді талдау; қауіпсіздік пен еңбекті қорғау талаптарын ескере отырып, жобалау және конструкторлық жұмыстарды орындау.
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша қолданыстағы стандарттарды және басқа құжаттарды бағалау, халықаралық және өңірлік стандарттарды, сондай-ақ аккредиттеу, мемлекеттік бақылау және аудит саласындағы нормативтік құжаттарды талдау, стандарттау жөніндегі құжаттардың мазмұны мен қолдануы бойынша консультацияларды жүзеге асыру
  • Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Сертификаттау жүйесінің негізгі ережелеріне, сәйкестікті растау схемалары мен сәйкестікті растау жүйелеріне, сәйкестікті растауды жүзеге асыру шарттарына, сәйкестікті растау ережелері мен тәртібіне талдау жүргізу
  • Кәсіпорындардың сапа менеджмент жүйесінің өзін-өзі бағалауын ұйымдастыру; Сапа менеджмент жүйесін тексеру кезінде сәйкессіздіктерді анықтау
  • Стандарттардың, әдістемелік және нормативтік материалдардың, техникалық құжаттаманың жобаларын әзірлеу; әзірленген жобалар мен бағдарламаларды іске асыру; белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру
  • Метрология және өлшеу техникасының негіздерін меңгеру, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйесінің нормативтік және әдістемелік құжаттарын қолдану, ӨҚ тексеру, калибрлеу, ӨОӘ және сынау жабдықтарын аттестаттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру, жүргізілетін өлшеулердің талап етілетін дәлдігі мен сапасын қамтамасыз ету дағдыларын қолдану
  • Өнімдердің, жұмыстар мен көрсетілетін қызметтердің сапасын регламенттейтін негізгі нормативтік құжаттарды пайдалану; стандарттарды талдау; өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сапасы мен техникалық деңгейіне сараптамалық бағалау жүргізу; ұлттық және мемлекетаралық техникалық комитеттің жұмысына қатысу.
  • Сертификаттау ережелердің және сертификатталған өнімнің сапасының сақталуын бақылау және қадағалау, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын және өнімдердің, қызметтердің, процестер мен менеджмент жүйелерінің сапа деңгейін бағалау әдістерін таңдауды негіздеу
Top