Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M05302 Химия в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

Пәндер

  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Пән ғылым феноменінде арнайы философи-ялық талдау пәні ретінде қаралады, ғылым-негіздері мен теориясы туралы, ғылымның даму заңдылықтары мен ғылыми білімнің құрылымы туралы, мамандық және әлеуметтік институттар ретіндегі Ғылым туралы, ғылыми зерттеулер жүргізу әдістері туралы, қоғамның дамуындағы ғылымның рөлі туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физикалық химияның теориясы мен мәселелері

    Пәнді оқу кезінде теориялық және практикалық мүмкіндіктерін ашу үшін термодинамика, молекулааралық өзара әрекеттесу кинетикасы, теориялық және қолданбалы электрохимия мәселелері қарастырылады; физика-химиялық құбылыстардың өту заңдылықтарын анықтау дағдылары қалыптасады; физикалық химияның қазіргі жағдайын көрсететін мәселелер, тәсілдер мен үрдістерді сыни бағалау; зерттеу нәтижелерін статистикалық өңдеуді қолдана отырып, эксперименталды ақпаратты салыстыру, талдау және интерпретациялау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Пән жоғары мектеп педагогикасы бойынша әдіснамалық және практикалық білімдерін дамытуға, магистранттардың оқу-әдістемелік, ғылыми-зерттеу және жобалық қызмет құзыреттерін дамытуға бағытталған. Студентке бағытталған оқыту үрдісінде сандық және ЖИ-технологияларына, критериалды бағалауға, академиялық коммуникацияға, сондай-ақ әлеуметтік құндылықтарды ілгерілетуге және университет жағдайында білім беру процесін ұйымдастыруға ерекше көңіл бөлінеді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Басқару психологиясы

    Пән адамдарды басқарудағы негізгі психологиялық білім мен практикалық дағдыларды игеруге, қазіргі тенденцияларды ескере отырып, кәсіби басқару құзыреттерін қалыптастыруға бағытталған: эмоционалды интеллекті дамыту, тұрақты көшбасшылық, командалық өзара әрекеттесу және коммуникация, бейімделу менеджменті. Бағдарлама сыни және басқарушылық ойлауды, өзіндік талдау және рефлексия дағдыларын дамытуға бағытталған, бұл әсіресе инновациялық технологияларды енгізу, цифрлық трансформация, ЖИ қолдану, инклюзивті білім беру және еңбек нарығының тұрақты дамуы жағдайында маңызды

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Шет тілі (кәсіби)

    Осы пәнді оқу кезінде магистранттар зерттелетін лексикалық және грамматикалық тақырыптар шегінде шет тілінде ауызша және жазбаша қарым-қатынас жасау дағдыларын меңгереді. Кәсіби қызмет саласында арнайы және ғылыми әдебиеттерді түсіну дағдыларын дамытуға көп көңіл бөлінеді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Іскерлік риторика

    Пән магистранттарды риторика өнерінің қалыптасу және даму тарихымен, риторика түрлерімен, заманауи спикерлердің сөйлеу мәдениетінің шарттары мен талаптарымен таныстырады. Ауызша сөйлеуге дайындық кезеңдері (тақырып, мақсат, сөйлеу типі мен түрі), сөйлеудің негізгі формалары (диалог, монолог), риторика түрлері (жалпы және жеке) туралы түсінік береді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Арнайы мақсаттар үшін шет тілі

    Бұл пәнді оқу кезінде кәсіби терминологияға және академиялық жазуға (мақалалар, эсселер, түйіндемелер және т.б.) басты назар аударылады. Магистранттар ғылыми мақалаларды оқу және аудару, кәсіби тақырыптар бойынша қарым-қатынас жасау дағдыларын меңгереді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аналитикалық химияның таңдаулы тараулары

    Пәнді оқу кезінде магистранттар кинетикалық және термодинамикалық талдау әдістері негізінде нақты химиялық жүйелердің параметрлерін есептеуді жүзеге асыруға; бәсекелес процестер мен жанама реакцияларды ескере отырып, негізгі химиялық реакцияның тереңдігін, бағытын және нәтижесін болжауға; қышқылдық-негіздік, комплекс түзуші және тотығу-тотықсыздану үдістерінің графикалық талдауын меңгеруге үйренеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Зерттеудің физика-химиялық әдістері

    Пәнді оқу кезінде зерттеудің электрохимиялық, оптикалық, хроматографиялық әдістері саласында білім алушылардың кәсіби құзыреттілігі қалыптасады. Магистранттар объектінің химиялық құрамын сапалық және сандық анықтауды, талдаудың физика-химиялық әдістерін қолдана отырып заттарды сәйкестендіруді жүргізуді; аспаптық талдауды қолдана отырып, зерттеудің оңтайлы әдісі мен әдістемесін таңдауды; алынған эксперименталды мәліметтерді түсіндіруді үйренеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Коллоидтық химияның таңдаулы тараулары

    Пәнді оқу кезінде дисперсиялық фазалардың қатысуымен өтетін гетерогенді химия-технологиялық процестерді оңтайландыру және интенсификациялау негіздерін білу қалыптасады. Магистранттар дисперсиялық жүйелердің молекулалық-кинетикалық және оптикалық қасиеттерін және олардың орнықтылығын дисперсиялық фазалар мен жағдайларға байланысты анықтауды үйренеді; дисперсиялық жүйелер мен беттік құбылыстарды зерттеу әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қазіргі бейорганикалық химияның тенденциялары

    Пәнді оқу кезінде классикалық емес қосылыстар қарастырылады: супрамолекулалық ансамбльдер, ауыспалы құрамның қосындылары және тотығудың аномалды дәрежесімен, Бейорганикалық синтездің негізгі әдістері; заттардың қасиеттерінің құрылымның барлық деңгейлерінен тәуелділігін түсіну қалыптасады; болжанатын қасиеттері бар Бейорганикалық заттардың синтездеу сұлбаларын құру дағдылары игеріледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жобаларды басқарудың қазіргі технологиясы

    Магистранттарға арналған жобалық менеджмент саласындағы теориялық білімдер жүйесін дамытуға бағытталған: жоспарлау, жоспарлау, ресурстарды бөлу, тапсырмаларды басқару. Магистранттар сонымен қатар арнайы бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, бірқатар құралдар мен әдістерді зерттейді. Microsoft Жоба, Asana, Trello, Jira және Basecamp және оларды практикалық есептерді шешуде қолдануды үйрену. Оқыту нәтижесінде магистранттар АТ құралдарын пайдалана отырып, жобаны тиімді басқару үшін қажетті дағдылар мен білімге ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Интернет технологиялары

    Пән ақпараттық мәдениетті және әртүрлі есептерді шешуде қолданбалы пакеттерді пайдалана білуді қалыптастыруға бағытталған. Сонымен қатар, магистранттар клиент-сервер технологияларын қарастырады, JavaScript, CSS көмегімен веб-қосымшаларды құруда практикалық дағдыларды алады. Оқыту нәтижесінде магистранттар қашықтан жұмыс істеуге арналған веб- қосымшаны әзірлеу және пайдалану, деректерді нақты уақыт режимінде басқару бойынша қажетті дағдылар мен білімге ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химиядағы статистикалық әдістер

    Пән эксперимент деректерін статистикалық өңдеу саласында білім алушылардың кәсіби құзыреттіліктерін қалыптастыруға бағытталған. Магистранттар статистика әдістерін және статистикалық бағдарламаларды меңгереді; зерттеулер жүргізу кезінде алынған ғылыми нәтижелерге статистикалық талдау жүргізуге және ғылыми зерттеулердің алынған нәтижелерін, оның ішінде жасанды интеллекттің қосымшалары мен қолданбалы жүйелерін пайдалана отырып, дұрыс графикалық түрде ұсынуды үйренеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Органикалық химияның қазіргі мәселелері

    Пәнді оқу кезінде молекулалық орбитальдардың пайда болуы нәтижесінде атомдардың молекуладағы өзара әсері туралы түсінік негізінде химиялық реакциялардың механизмдерін түсіну; химиялық реакциялардың ықтимал жолдарын болжау және реакциялардың статикалық және динамикалық факторларының әсерін талдау, органикалық заттардың синтездеу сызбаларын құру, органикалық заттардың биологиялық белсенділігі мен қасиеттерінің тәуелділік заңдылықтарын анықтау білігі қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • IT-сервис менеджментті

    АТ қызметтерін басқару принциптері мен тәсілдері туралы теориялық білімдерін дамытуға, сондай-ақ техникалық шешімдерді жобалау және әзірлеу әдістерімен танысуға бағытталған. Сонымен қатар, магистранттар заманауи АТ сервис құралдарын зерттеп, біріктірілген қызметтерді, платформаларды және кәсіпорын мазмұнын құру үшін оны пайдалануды үйренеді. Оқыту нәтижесінде магистранттар IT қызметтерін тиімді басқару үшін қажетті дағдылар мен білімге ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қазіргі заманғы органикалық синтез

    Пән курсында химиялық синтездің негізгі әдістері мен мәселелері, көміртек-көміртекті байланыстардың пайда болу реакциялары, олефинирлеу, цилклоқосылу, конденсация, қайта топтастыру қарастырылады; органикалық синтез әдістері мен химиялық реакцияларды басқару тәсілдері игеріледі; химиялық реакциялар жолдарын болжау және бағытталған синтездің мүмкіндіктерін қалыптастыру, қойылған мәселеге сәйкес оңтайлы әдісті таңдау, синтез сызбалары мен әдістемелерін қалыптастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Дәрілік өсімдіктер химиясы

    Пән курсында өсімдіктердің химиялық құрамы, өсімдік тектес биологиялық белсенді заттар, фитохимиялық талдау негіздері қарастырылады. Пәнді оқу кезінде магистранттар құрылым – биологиялық белсенділіктің тәуелділігін анықтауды; биологиялық белсенді заттарды бағытталған іздеу үшін өсімдіктің құндылығын болжауды; өсімдіктердің химиялық құрамын сапалық және сандық анықтауды; өсімдіктердің химиялық заттарын анықтауды, бөлуді, ажыратуды, сәйкестендіруді үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Азық-түлік өнімдерін өндірудегі жасыл технологиялар

    Пән тағам өндірісі саласында қоршаған ортаға қауіпсіз құзыреттілікті қалыптастыруға бағытталған. Магистранттар Spirajoule технологиясын, микротолқынды термиялық стерилдеуді, жоғары қысыммен өңдеуді, тамақ өндірісіндегі импульсті электр өрісін зерттейді, тамақ өнімдерінің сапасын сенсорлық бақылау әдістерін және ХАССП жүйесін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қоршаған орта объектілерінің химиялық талдау

    Пән курсында судың, ауаның, топырақтың және түптік шөгінділердің, тағамдық және ауылшаруашылық өнімдерінің, биологиялық материалдардың, геологиялық объектілердің сынамаларын алу және сынамаларын дайындау, концентрациялау, бөлу, талдау қарастырылады. Магистранттар аналитикалық циклдің сатыларын жүзеге асыруда қойылған мәселеге сәйкес объектілерді зерттеу әдісін таңдауда, талдау сызбасын әзірлеуде, алынған нәтижелерді талдау және интерпретациялауда құзыреттілікті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағамдық өнімдері ластағыштарын анықтау

    Пән курсында негізгі назар тамақ өнімдерінің негізгі ластанушыларын, олардың тамаққа түсу жолдарын және оларды анықтау әдістерін зерттеуге бөлінеді. Пәнді оқу кезінде магистранттар азық-түлік өнімдері мен тамақ шикізаттарында ластағыштардың болуын химиялық және физика-химиялық әдістермен анықтауды, азық-түлік өнімдері мен тамақ шикізаттарының жекелеген ластағыштарын сәйкестендіруді үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Талдаудың спектроскопиялық әдістері

    Пәнді оқу кезінде магистранттар атомдық-эмиссиялық, атомдық-абсорбциялық спектрометрия, рентгендік спектроскопия, масс-спектрометрия, электрондық парамагнитті және ядролық магниттік резонанс әдістеріне, соның ішінде ИҚ-, УК-, ЯМР-, ПМР - және масс-спектрлерін ажыратуға үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Нанохимия

    Пәнді оқу кезінде магистранттар қазіргі заманғы нанохимияның негізгі түсініктерін меңгереді; нанобөлшектер мен наножүйелердің қасиеттерінің құрылымы, мөлшері және алу тәсілінен тәуелділігінің заңдылықтарын анықтауды үйренеді; бөлшектердің нанокүйлерінің параметрлерін есептеуді; нанодисперсті жүйелердің фаза түзуінің термодинамикалық және кинетикалық параметрлерін есептеуді; болжанатын қасиеттері бар наноматериалдар синтезінің сызбасын құруды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қатты заттың физика-химиялық эволюциясы

    Пәнді оқу кезінде диссипативті құрылымдар түсінігінің қалыптасуы және қатты зат эволюциясының сипатты белгілері пайда болады. Магистранттар микро-, мезо - және макродеңгейлердегі қатты заттардың эволюциялық үрдісінің модельдерін талдауды; қатты бөлшектерді талдауды, синтездеуді және пайдалануды меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін өндірудегі химиялық процестер

    Пәнді оқу кезінде магистранттар макро - және микронутриенттердің технологиялық ағындағы, сақтау және бүліну кезіндегі айналуын болжауды және анықтауды; тамақ өнімдері мен оның шикізатының химиялық құрамын анықтауды, қажетті қоспалар мен жақсартқыштарды олардың қауіпсіздігін ескере отырып анықтауды; макро - және микронутриенттердің технологиялық ағындағы айналуының сұлбасын құруды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Өнеркәсіптік химиялық-технологиялық процесстері

    Пәнді оқу кезінде магистранттар химиялық реакторларды үлгілеу, жекелеген элементтерді оқу және жобалау, тиімділікті бағалау, оптимизациялау, оңтайлы химиялық процесті таңдау, шикізатты дайындау әдісі, реакциялық қоспаны бөлу әдісі және химиялық-технологиялық процестер үшін мақсатты өнімді бөлу саласындағы құзыреттіліктерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4

Оқыту нәтижелері

  • Ғылыми коммуникацияны оқыту тілінде және шет тілінде жүзеге асыру
  • Ғылыми таным әдіснамасын қолдану; зерттеулерде ғылыми қызметті ұйымдастыру принциптері мен құрылымы
  • Химия саласында заманауи IT шешімдерді, соның ішінде деректерді талдау әдістері мен жасанды интеллект технологияларын пайдалана отырып, ақпараттық-талдамалық жұмыс жүргізу
  • Бакалаврларды оқыту барысында заманауи білім беру технологияларын, техникалық құралдарды және арнайы бағдарламаларды, әлеуметтік желілердің мүмкіндіктерін, ұлттық және халықаралық дерекқорларды қолдану
  • Жоғары оқу орындарында химияны оқытуды жүзеге асыру
  • Қоршаған орта объектілеріне қазіргі заманғы химиялық және физика-химиялық әдістермен талдау жүргізу
  • Технологиялық процестерді жүргізу бойынша іс-қимылдарды орындау, сондай-ақ химиялық өндірістің, тамақ шикізатын қайта өңдеудің химиялық-технологиялық схемасының жеке элементтерін үлгілеу
  • Химиялық заттарды сәйкестендіру және белгісіз заттардың құрылысын химиялық, физикалық және физика-химиялық әдістермен белгілеу
  • Химиялық заттарды бөлу және синтездеу әдістері мен жолдарын әзірлеу және іске асыру
  • Ғылыми-зерттеу ұйымдарында, бақылау-талдау қызметтерінің зертханаларында, өндірістік объектілерде ғылыми және зерттеу-өндірістік қызметті басқару
Top