6B08201 Мал шаруашылығы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мал шаруашылығының барлық салаларында мониторинг жүргізуге, теориялық білім мен практикалық дағдыларды қолдануға қабілетті жоғары білікті және бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Мамандыққа кіріспе
Студенттерді олардың мамандықтарымен таныстыру, қажетті білім мен дағдыларды меңгеруге ынталандыру. Пәнді оқу студенттердің таңдаған мамандығы туралы толық түсінігін қалыптастыру қажеттілігімен байланысты, кәсіби мамандану бағытын таңдауда бағдарлануға көмектеседі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Жасанды интеллект қағидаттары, тарихы, этикасы, мәтін өңдеу, компьютерлік көру, шешім қабылдау жүйелері, логика, жоспарлау, сонымен қатар GPT, IBM Watson, Microsoft Azure AI сияқты платформаларды қолданып деректерді талдау және процестерді автоматтандыру әдістері қамтылған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жануарлар морфологиясы
Пән ауыл шаруашылығы мал ағзасының және оның мүшелерінің анатомиялық құрылысын, ауыл шаруашылығы малының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктерін, мал ағзасының жасушаларының, ұлпаларының құрылымдық қалыптасу негіздерін оқытады,студенттер цитология, жалпы және жеке эмбриология мен гистология, жүйке жүйесі, қан айналымы және лимфаның қалыптасу жүйесі, иммундық жүйе, тыныс алу, ас қорыту, лактация, зат алмасу, энергия, көбею үрдісі негіздерін игереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экология, тіршілік әрекетінің негіздері және ТДМ
Пән ағзалардың тіршілік ету орталарымен өзара әрекет ету заңдылықтарын, экология ғылымының басқа бағыттармен байланысын, биосфераның әртүрлі бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілк етуі мен дамуының заңдылықтарын, тұрақты даму мақсаттары, адамзаттың ғаламдық проблемалары және оның шешу жолдары, техносферада адамның өмірі мен денсаулығын сақтауға байланысты сұрақтарды, техногенді және табиғи жағдайда пайда болатын қауіп қатерлерден қорғану және қолайлы жағдай жасауды оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Білім алушылардың тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларын жасау бойынша, қауіпті жағдайлардың туындау себептері мен жағдайларының алдын алу бойынша, төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан халықты және өндірістік қызметкерлерді, халық шаруашылығы объектілерін қорғау бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастыру. Заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Физика негіздері
Материалдық денелердің қозғалысын және олардың арасындағы өзара әрекеттесуді зерттейтін физика бөлімін біледі; сұйық және газ механикасының элементтерін, қатты және серпімді денелер механикасын, механикалық тербелістер мен толқындарды түсінеді; механикалық жүйелерді сипаттаудың динамикалық және кинематикалық әдістерін, механикадағы сақталу заңдарын, гидродинамиканың негізгі заңдарын, статистикалық физика заңдарын қолданады; идеалды газдарды, нақты газ физикасын, атмосфералық ауаны талдайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық процестердің жүру заңдылықтарын, ерітінділерді, ерітінділерде жүретін реакцияларды, тотығу-тотықсыздану процестерін, комплексті қосылыстардың қасиеттерін, биогендік элементтерді; қаныққан, қанықпаған және ароматты көмірсутектер, галогенді көмірсутектер, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар – спирттер, эфирлер, альдегидтер және кетондар, карбон қышқылдары, полифункционалды қышқылдар, көмірсулар; құрамында азот бар органикалық қосылыстар – аминдер мен аминқышқылдарын зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Экономика, құқық және инновациялық кәсіпкерлік
Пән студенттерде экономикалық, құқықтық және қаржылық факторларды ескере отырып, кәсіпкерлік қызметті жүргізудің негізгі аспектілері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында бизнесті ұйымдастыру мен басқарудың заманауи тәсілдері, кәсіпкерліктің құқықтық негіздері, сондай-ақ кәсіпорындардың тұрақты дамуы үшін қажетті қаржы құралдары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зоология
Пән жер бетіндегі әртүрлі жануарлардың бейімделуін және таралу заңдылықтарын, олардың жүйесін, әртүрлі жануар түрлерінің шығу тегін, даму жолдарын, жануарлардың алуан түрлілігін, табиғаттағы рөлін және экологиясын оқытады. Сондай-ақ, омыртқасыздар мен барлық омыртқалылар түрлері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары математика
Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Генетика
Генетика пәні тұқымқуалаушылықтың материалдық негіздерін, белгілердің тұқымқуалауын басқарудың негізгі заңдылықтары мен принциптерін, хромосомалық тұқымқуалаушылық теориясын, гетерозис мәселелерін, тұқымқуалаушылықтың молекулалық негіздерін, мутациялық өзгергіштікті және селекциядағы генетикалық параметрлерді оқытады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Python тілі және деректерді талдау
Курс Python деректер құрылымын терең зерттеуге арналған, классикалық бағдарламалау парадигмаларын енгізеді және сызықтық алгебра мен оның алгоритмдеріне жақындау үшін Numpy кітапханасын қарастырады; студенттер бұл ойықтарды нақты мәселелерді шешу үшін қолданады. SQL сұрауларына кіріспе және Web дерекқорына қосымшалар жылды аяқтайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Бағдарламалық жүйелерді жобалау
Курс бағдарламалық қамтамасыз етуді (БҚ) жобалаудың негізгі ұғымдарын зерделеуді көздейді. Курс аяқталғаннан кейін студенттер бағдарламалық жасақтаманы жобалауда модельдеуді қолданады, UML тілін тағайындайды. Бағдарламалық қамтамасыз етілу сәулеті. Бағдарламалау сабақтары. Талдау сыныптарын нақтылау. Сыныптардың өзара әрекеттесуін жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Деректерді талдау және интерпретациялау
Пән деректерді талдау және түсіндіру теориясының дамуы туралы қысқаша мәліметтерді береді. Білім алушылар деректерді талдау және нәтижелерді одан әрі түсіндіру әдістерін меңгереді, статистикалық модельдер негізінде мәліметтерді жіктеуді, деректерді талдау және интерпретациялау мәселелеріндегі DATA MINING жүйелерін, мәліметтерді өңдеу мәселелерін шешуге арналған заманауи қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз ету пакеттерін, жалпы мақсаттағы статистикалық пакеттерге қойылатын талаптарды, статистикалық пакеттердің түрлерін оқып, игереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру, жазбаша және ауызша ақпарат алмасуды жүзеге асыру үшін кәсіби шет тілін меңгеру, сөйлеу қызметін одан әрі дамыту үшін болашақ мамандардың кәсіби шет тілінде сөйлеуін қалыптастырады. Әлеуметтік-тұрмыстық және академиялық салалардағы қарым-қатынас стилі мен сипатына байланысты кәсіби қарым-қатынас жағдайларына сәйкес сөйлеу тәртібі ережелері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар гомеостазы
Пән гомеостаз ұғымының анықтамасын, гомеостаздың түрлерін, генетикалық гомеостазды, құрылымдық гомеостазды, дененің ішкі ортасының гомеостазын, иммунологиялық гомеостазды оқытады. Білім алушылар гомеостазды реттеу механизмдерін: нейрогуморальды және эндокриндік, гомеостазды гормондық реттеуді, гомеостазды реттеуге қатысатын органдарды меңгереді. Курс гомеостатикалық реакциялардың жалпы принципін, гомеостаздың түрлік ерекшелігін, гомеостаздың жас ерекшеліктерін, гомеостаздың бұзылуымен бірге жүретін патологиялық процестерді игеруге бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірістік менеджмент
Пән өндірістік менеджмент пен персоналды басқарудың негізгі принциптері мен әдістерін қамтиды. Өндірістік процестерді жоспарлау, ресурстарды басқару (материалдық, еңбек, қаржылық), сондай-ақ өндірістік менеджменттегі оңтайландыру мен инновацияларға заманауи тәсілдер, өндірістің тиімділігі мен сапасын арттырудың заманауи әдістерін енгізу білімін, басқару дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жануарлар физиологиясы
Жануарлардың құрылымдық және функционалдық ұйымдастырылуы, гомеостаз, функциялардың жүйкелік және гуморальдық реттелу принциптері, орталық жүйке, жүрек-қан тамыр, ас қорыту және тыныс алу жүйелерінің физиологиясы бойынша теориялық білімді қалыптастырады. Жануарлар ағзасында болатын физиологиялық процестерді, ішкі секреция бездерінің рөлі мен физиологиясын, энергетикалық және метаболикалық процестердің биологиялық маңыздылығын, ағзаның қалдықтарын бөлу процестерін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Курс сыбайлас жемқорлықпен күресу бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осының негізінде осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды дамытады. Пән заңнама негіздерін зерттейді; нормативтік-құқықтық актілер, моральдық-құқықтық нормалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Микробиология
Микробиология как наука изучает морфологию и физиологию организмов, их разнообразия и роль в качестве патогенов вызывающих изменения в растении организмов, биохимию, систематику, генетику и экологию микроорганизмов.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Агрономия және ботаника негіздерімен мал азығын өндіру
Пән жоғары және тұрақты мал азығын алу ғылымы ретінде азық өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, негізгі табиғи мал азығын алқаптарының сипаттамасын қарастырады; азықты дайындау және сақтау технологиясын зерттейді; табиғи шабындықтар мен жайылымдарды жақсартуды талдайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Статистикалық талдау және деректерді визуализациялау
Pandas деректерді талдау кітапханасын және статистикалық есептеулерге арналған R бағдарламалау тілін, геокеңістіктік деректерді өңдеуге арналған пакетті және сандық талдау үшін Scilab қолданбасын пайдаланып дерекқорларды зерттейді; ауыл шаруашылығы және биоресурстар саласындағы нақты мәселелерді шешу үшін осы құралдарды қолдануды көрсетеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Математикалық модельдеу әдістері
Курс математикалық әдістерді одан әрі зерттеу үшін математиканың қажетті бөлімдерін қамтиды. Пән студенттерге әртүрлі процестерді зерттеу үшін математикалық әдістерді қолдануға мүмкіндік береді. Курс келесі бөлімдерден тұрады: дәрежелі қатарлардың негізі; сандық қатарлар арқылы генеративті функцияларды және дискретті айнымалыларды есептеу, интервалдарда интегралдау; сызықтық алгебрада сандық алгоритмдер, эндоморфизмді және шаршы матрицаларды диагонализациялау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зоогигиена және мал шаруашылығы нысандарын жобалау негіздері
Пән ауа ортасының, топырақ, су және мал суару гигиенасын біледі; азыққа қойылатын зоогигиеналық талаптарды, ауыл шаруашылығы малын тасымалдау, күтіп-бағу, азықтандыру және күту гигиенасын оқытады; білім алушылар азықпен азықтандыруға дайындау, сақтау және тасымалдау кезіндегі малды союға және өнімдерді алғашқы өңдеуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарын меңгереді; мал қораларын санациялауды бағалайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйесі
"Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйе" курсы МША жүйесі туралы жалпы мәліметтер ретінде зерделеуді қарастырады. Зоотехникалық оқиғаларды ақпараттық-талдау жүйесіне (МШАЖ) тіркеу. Асыл тұқымды есептілік нысандары. Автоматтандырылған жұмыс орны. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша міндеттерді шешу; мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарлары үшін рациондарды есептеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 1
Пән ауылшаруашылық малының жеке дамуы кезіндегі белгілердің негізгі тұқым қуалаушылық заңдылықтарын және тұқым қуалаушылық қағидаларын, экстерьері, интерьері және конституциясын оқытады; ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекция теориясының қалыптасу, дамуының негізгі кезеңдері, қазіргі биологиялық ғылымның жетістіктері, мал шаруашылығының даму үрдістері туралы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы цифрлық технологиялар
Пән мал шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, нақты уақыт режиміндегі өндірістік үрдістерді, малдың мұқтаждығына қарай азықтандыру, өнімді өндіру, күтіп-бағу жүйелерін, үздіксіз жинауды, талдауды және ақпаратты пайдалануды, өндірістің барлық тізбегіндегі өнімнің шығу тегі мен сапасының қадағалануын оқытады, бұл аурулардың таралуына және мал шаруашылығы өнімдерінің заңсыз саудасына жол бермейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық істі ұйымдастыру
Ветеринариялық қызметтің ұйымдық құрылымын, республика және облыс деңгейінде оған басшылық етуді, аудандарда, ауылдық округтерде ұйымдастыруды оқып меңгереді. Жұқпалы және жұқпалы емес этиологиядағы жануарлар ауруларының алдын алу және жою кезінде шаруашылық жүргізуші субъектілерде ветеринариялық іс-шараларды ұйымдастыру машығын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиядағы математикалық әдістер
Бұл курс деректерді талдаудың статистикалық және графикалық әдістеріне арналған. Курс ықтималдық теориясының негізгі ұғымдары, статистикалық мәліметтер, деректерді талдаудың сипаттамалық және графикалық әдістері, статистикалық бағалау, статистикалық гипотезаларды тексеру, регрессиялық талдау, корреляциялық талдау, дисперсиялық талдау, сандық және сапалық айнымалылар арасындағы параметрлік емес талдау әдістері сияқты бөлімдерді қамтиды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринария негіздері
Курс патология негіздерін, диагностиканы, алдын алуды, емдеуді және әртүрлі этологиядағы ауруларының жою шараларын, фармакология негіздерін, хирургияны, жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық ауруларының негіздерін, сүт безінің ауруларын, акушерлік және гинекологияны, инфекциялық ауруларды, эпизоотология және паразитология негіздерін ашады; білім алушылар жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық аурулардың клиникалық диагностикасының әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық малын азықтандыру 1
Пән ауыл шаруашылығы малын азықтандыруды, азықтың химиялық құрамы мен қорытылуын, анықтау әдістерін, азықтың қоректік заттарының сіңірілуін және қорытылуын оқытады; білім алушылар азықтың қоректілігінің кешенді бағалауын, азықтың және азықтық заттарының жіктелуі бойынша білім алады; жасыл және ірі азықтарды, шырынды және құнарлы азықтарды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Фермердің машина-тракторлық паркі
Курс барысында машина-трактор агрегаттарын өндірістік пайдаланудың теориялық негіздері, мал шаруашылығындағы технологияларды техникалық қамтамасыз ету, ауыл шаруашылығындағы көлік игеріледі. Білім алушылар машиналарды техникалық пайдалануды, машина-трактор паркін пайдалануды жобалау және талдауды, өндірістік-технологиялық сервисті меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық малын азықтандыру 2
Пән алған білімдерін кеңейтетін тереңірек және мамандандырылған азықтандыру аспектілерін қамтиды; малдардың ас қорытуы, зат алмасуды зерттеу, сүтті және етті ірі қара, құс, жылқы және қой шаруашылығы және мамандандырылған өндірістердегі малдарды азықтандыру ерекшеліктерін зерттеу максималды өнімділікке қол жеткізу үшін оңтайлы рациондар мен азықтандыру режимдері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Балық шаруашылығы
Пән балықты қолдан молайту мен өсірудің заманауи технологияларын, қарқынды балық шаруашылығының формаларын, сондай-ақ балық өсірудің өнеркәсіптік әдістерін оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жануарлар биотехнологиясы
Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
Пән ферма және кешендер туралы жалпы мәліметтерді, мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен жабдықтаудың, жем дайындау және таратудың, сауудың, қойларды қырқу және жуындырудың, өндірістік үрдістерді механикаландыруын оқытады; білім алушылар фермаішілік көлікті, мал тектес шикізатты қайта өңдеу машиналары мен жабдықтарды, мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсетуді меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сүт және ет өнімдерінің тауартануы және сараптау
Пән сүт және ет өнімдерін тауартанудың негізгі түсінігін, азық-түлік тауарларының жіктелуі және сапасын оқытады, студенттер сүт және ет өнімдерін анықтау және сақтау әдістерін, өнімнің түрлері және сүт және ет өнімдеріне сараптама жүргізудің негізгі түрлерін игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Омарташылық
Курс бал араның биологиялық ерекшеліктерін және олардың құрылысын, бал ара ұясының құрамы және құрылымын, бал араларын азықтандыруды, өсіруді, ара тұқымдарын, аурулары мен зиянкестерін; ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдандыруды, шаруашылықтарда араларды өсіруді, ара шаруашылығын ұйымдастыруды меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеу
Пән нормативтік құжаттарды және әртүрлі өнімді зерттеу әдістерін; өнімнің стандарттарын және мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеудің тенденцияларын және құжаттауды; техникалық реттеу ережелерінің тәртібі мен жүзеге асырылуын; техникалық реттеудің дәрежесін меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
НАССР қағидаттары негізінде мал шаруашылығының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесі
Курс мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың нысандары мен әдістерін, өнімнің қауіпсіздік жүйесінің даму тарихын, ғалымдардың сапаны басқару жүйесінің дамуына қосқан үлесін, НАССР принциптерін, негізгі терминдер мен анықтамаларды, мал шаруашылығы өнімдерінің өмірлік циклін оқытуды көздейді, білім алушылар өнім сапасын дамытудағы технологиялық тәсілін, процестерді құжаттау және мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздік жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптарды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 2
Пән ауыл шаруашылығы жануарларын бағалаудың, сұрыптаудың, жұптаудың негізгі принциптері мен өсіру әдістері селекция тиімділігін болжау бойынша нақты табынның өзекті міндеттерін шешу үшін оқытады; селекцияның генетикалық параметрлерін; тұқым құрудың теориялық негіздері және мал шаруашылығын қарқындату жағдайында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Акушерлік және көбею биотехнологиясы
Жануарлардың акушерлік және көбею негіздерін, бедеулік пен қысырлық туралы ілімді, ұрықтандыруды, юуаздылық және оның диагностикасын, төлдеу мен төлдеуден кейінгі кезеңді, сперматозоидтардың физиологиясы мен биохимиясын зерттейді; гинекологиялық және андрологиялық зерттеулер жүргізудің теориялық және практикалық дағдыларын, сондай-ақ жануарлардың бедеулігінің алдын алу жөніндегі іс-шаралар кешенін ұйымдастыруды қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы
Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
Пән ірі қара мал шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызы, ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері, сүт, ет өнімділігі, малды бағалаудың селекциялық-генетикалық параметрлері, ІҚМ тұқымдары, табынды өсіру және көбейту бойынша білім береді; білім алушылар ІҚМ күтіп-бағу және азықтандырудың инновациялық технологияларын, сүт және сиыр етін өндіру технологиясын, ірі қара мал шаруашылығындағы селекциялық-асылдандыру жұмысын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал тектес шикізатты алғашқы өңдеу технологиясы
Курс мал шикізатын алғашқы өңдеу технологиясын; малды союдың, ұшаны бөлшектеудің, шикізатты алғашқы өңдеудің технологиялық үрдісін, малды қайта өңдеуге, қозғалыссыздандыруға және қансыздандыру жолына жылжыту және көтеруге, қан алуды, тері сыпыруды, ет және ет өнімдерін суық өңдеуді оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және ет өнімдерін өңдеу және сақтау технологиясы
Пән сүт және ет өнеркәсібінің жағдайы мен даму болашағын, ауыл шаруашылығы малының сүт және ет өнімінің құрамы мен қасиеттерін, дайындалатын сүтке қойылатын талаптарды, сойылатын малды дайындауға, тасымалдауға және тапсыруға қойылатын талаптарды; мал шаруашылығы өнімдерін стандарттауды; сүтті өңдеуді, сойыс малын алғашқы өңдеуді, сүт және етті қайта өңдеудің ресурс - және энергия үнемдеуші технологияларын, технологиялық жабдықтарды санитарлық өңдеу сұрақтарын оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал сою технологиясы
Курс малды союға дайындауды, Малды бастапқы қайта өңдеудің технологиялық процесін, малды союды және ұшаларды союды, малды қайта өңдеуге беруді, иммобилизациялауды және малды қансыздандыру жолына көтеруді қарастырады. Білім алушылар қансыздандыру жолына көтерілуді, қан жинауды, терілерді ағартуды, түсіруді, сығылған ауамен үрлеуді, ет пен ет өнімдерін тоңазытқышпен өңдеуді, Малды бастапқы өңдеудің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын бақылау токтарын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жануарлар шикізатын қайта өңдеу технологиясы
Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылқы шаруашылығы, жылқы еті мен қымызын өндіру технологиясы
Білім алушылар пәнді оқу барысында жылқы шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызын, жылқылардың эволюциясы мен қолға үйретілуін, биологиялық ерекшеліктерін, конституция түрлерін, экстерьерін, интерьерін, түрлі бағыттағы жылқы шаруашылығын жүргізу технологияларының ерекшеліктерін, көбеюін, жылқылардың сүт және ет өнімділігін игереді; жылқы тұқымдарының жіктелуін, селекциялық-асылдандыру жұмысын, спорттық жылқы шаруашылығын; жылқыларды күтіп-бағу, азықтандыру және өсіру технологиясын, қымыз және жылқы етін өндіру технологиясын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
Пән қойлардың биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын, қоңдылығын, негізгі тұқымдардың жіктелуі мен сипаттамасын, ет және сүт өнімділігін, үлбір, тондық және елтірілік өнімдері сұрақтары бойынша білім мен түсінік береді; студенттер қойды азықтандыру қағидаларын, қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмысын, қойларды өсіру және күтіп-бағу технологиясын, зоотехникалық және асыл тұқымдық есепті, қойларды таңбалау және бағалауды меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығын- дағы ғылыми зерттеулердің негіздері
Курс мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің теориясы мен практикасын кешенді түрде меңгеруге бағытталған. Зерттеу кезеңдері, мал өсіру және сұрыптау әдістері, тақырыпты таңдау, биологиялық және шаруашылық белгілері бойынша деректерді жинау мен талдау, биометриялық өңдеу және нәтижелерді интерпретациялау мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Студенттер түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктерін, түрлерін, тұқымдарын, түйелерді өсіру мен көбеюді, азықтандыру мен күтіп-бағуды игереді, түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, түйелердің асыл тұқымдық құндылығын және оның түйе шаруашылығы өнімдерін өндірудегі рөлін, түйе шаруашылығындағы шұбат, ет және жүн өндіру технологиясын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Спорттық жылқы шаруашылығы
Пән спорттық жылқы тұқымдарын, жылқыларды шығу тегі, экстерьері, мінез-құлқы бойынша іріктеуді, табиғи және жасанды аллюрлерді, спорттық аттарды күтіп-бағуды, азықтандыруды оқытады; студенттер спорттық аттарды зооветеринарлық бақылауды, жалпы жаттықтыруды, және дайындауды, жарыстарға арнайы дайындауды игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, жүн және мамықты өндіру технологиясы
Пән ешкінің биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын және қоңдылығын, негізгі тұқымдарының жіктелуі мен сипаттамасын, ешкі шаруашылығы өнімдерін, табынды көбейтуді, төлдерді өсіруді, ешкілерді азықтандыруды; ешкі шаруашылығы өнімдерін өндірудің экономикалық тиімділігін; ешкі шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын оқытуды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ат туризмі
Пән Қазақстан мен ТМД-дағы спорттық жылқы шаруашылығының қазіргі жағдайын, спорттық жылқы шаруашылығының пайда болу тарихын оқытады. Пән ат туризмнің пайда болу тарихын, Қазақстандағы ат туризмінің маңызы мен қазіргі жағдайын, жылқы туризмі үшін жылқыларды таңдау және оларды пайдалануды, туристерді атпен жүруге үйрету және дайындауды, жылқы туризмі үшін жылқы күтімін, туризм жұмысының принциптері және ат туризмі нұсқаушысының қызметін меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы
Пән шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, шошқа тұқымдарын, олардың шаруашылық – биологиялық ерекшеліктерін, шошқа шаруашылығындағы негізгі техникалық процестерді оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Түйе шаруашылығы, жүн, ет және шұбат өндіру технологиясы
Курс түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктері бойынша білім береді, түйелердің түрлерін, тұқымдарын, өсіруді және көбейтуді, азықтандыруды және күтіп-бағуды, өнімділігін, негізгі ауруларын және оларды алдын алуды; түйелердің асыл тұқымдық құндылығын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кұс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
Пән құс шаруашылығының қазіргі жағдайы және жұмыртқа мен құс етінің өндірісін арттыру перспективаларын, тауық, үйрек, қаз, күрке тауық, мысыр тауығының шығу тегі мен тұқымдарын, линияларын, кросстарын, тауық, үйрек, күрке тауық, қаздарды азықтандыру ерекшеліктерін, асылдандыру жұмысын: құстарды бонитирлеу, бағалау және іріктеуді; гибридтеуді, бройлер, үйрек, күрке тауық, қаз жұмыртқа және ет өндіру технологиясын, құстарды сою және қайта өңдеу технологиясын, қауырсын-мамық шикізатын қайта өңдеу технологиясын оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жануарларды ұрықтандыру мәселелерінің теориялық және практикалық білімді қолдану; буаздылық белгілерін анықтау бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; әртүрлі этологиядағы жануарлар ауруларын диагностикалау, алдын алу, емдеу және жою шаралары дағдыларына ие болу; ветеринария негіздерінің принциптерінің маңызын ұғыну.
- Мал азығын өндірудің теориялық және практикалық негіздеріндегі теориялық және практикалық білімді қолдану; жануарларды азықтандыру нормалары мен рациондарын құрастыру үшін негізгі табиғи мал азығын дақылдардың сипаттамасы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; азықтандыру нормаларын әзірлеуге және арнайы компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарларына арналған рациондарды есептеу дағдыларына ие болу.
- Экономикалық құбылыстар мен процестерді талдау әдістерін, математикалық статистиканың қазіргі заманғы әдістерін, статистикалық деректердің ақпаратын жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру, мал шаруашылығы ұйымдарын басқару жүйесіндегі өндірістік менеджмент негіздерін білу; зерттеулер мен кәсіби қызметте қолдану үшін жасанды интеллект әдістері мен технологияларын пайдалану үшін қолдану; заманауи қаржы құралдарын, цифрлық және қаржылық технологияларды, сондай-ақ мобильді қосымшалар пайдалану дағдыларын қалыптастыру.
- Мал шаруашылығында экономикалық және құқықтық білімді көрсете білу, кәсіби қызметте ғылыми зерттеу әдістерін қолдану, академиялық адалдық пен сыбайлас жемқорлыққа қарсы қағидаттарды сақтау. Инновациялық кәсіпкерлік қызмет үшін ақпаратты жинап, талдай білу. Еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін еңбек қорғау бойынша білімді қолдану, экологиялық аспектілерді, тұрақты дамуды ескеру және аграрлық салада тұрақты даму мақсаттарын (ТДМ) жүзеге асыруға ықпал ету. Кәсіби және әлеуметтік қызметте адамдардың түрлі қажеттіліктерін ескере отырып, инклюзивті қоғам қалыптастыруға үлес қоса білу.
- Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері бойынша фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділікті білу және түсіну; тұқым қуалаушылық хромосомалық теориясы жөнінде білімі мен түсініктерін көрсету; а/ш жануарлары мен құстарының өнімділігін арттырудағы гетерозистің рөлінің принциптерінің маңызын ұғыну; селекцияның генетикалық параметрлерін, мал шаруашылығы салаларында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын білу және түсіну.
- Органикалық және бейорганикалық заттардың құрылысы мен қасиеттері жөніндегі білімі мен түсініктерін көрсету; химиялық және физикалық процестердің өту заңдылықтарының принциптерінің, жануарлар организміндегі заттар мен энергия алмасуының маңызын ұғыну; органикалық емес және органикалық химияның жалпы теориялық және эксперименталды принциптері мен әдістері бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану.
- Бал ара ұясының биологиясы бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану; агроөнеркәсіптік кешен жүйесіндегі ара шаруашылығы саласының рөлі мен маңызын білу және түсіну; омарташылық өнімдерін алу үшін жағдайды талдау және технологиялық тәсілдерді қолдану бойынша білімі мен түсініктерін көрсету.
- Малдан алынатын шикізатты бастапқы өңдеуге арналған машиналар мен жабдықтардың жұмыс принциптерінің маңызын ұғыну; сиырларды сауу және сүт пен етті алғашқы өңдеу сияқты өндірістік процестерді кешенді механикаландыру бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; қиды жою, сақтау және зарарсыздандыру тәсілдерін санитарлық-гигиеналық бағалауды жүзеге асыру.
- Мал шаруашылығының қосымша салаларының маңызын ұғыну; бағыттар бойынша саланың дамуын, жағдайы мен даму перспективасы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; мал шаруашылығының қосымша салаларының технологиялық, өнімділік көрсеткіштерін бағалау бойынша ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру.
- Ауыл шаруашылық малы мен құстар ағзасының жекелеген жүйелерінің анатомо-морфологиялық құрылымы, мал шаруашылығы саласында ғылыми селекциялық жетістіктерді, мал тұқымдары бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану; физиологиялық үрдістерінің ерекшеліктері мен заңдылықтарының принциптері маңызын ұғыну; жануарлардың әртүрлі түрлері үшін физиологиялық, микробиологиялық, зоологиялық, морфологиялық ғылыми зерттеу әдістерін білу және оларды оқытылатын салада қолдану, кең кәсіби және қоғамдық өзара іс - қимылы бар жаңа және (немесе) перспективалы ғылыми бағыттар бойынша негізгі ғылыми (ғылыми-техникалық) мамандану шеңберінен шығатын зерттеулер және (немесе) әзірлемелер жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
- Жылқы шаруашылығын дамытудың тарихын, қазіргі жағдайын, перспективаларын және міндеттерін білу; жылқы шаруашылығы саласының тұқымдық құрылымын, асылтұқымды, өнімділік көрсеткіштерін игеру барысында оқыту дағдыларын қолдану; дүние жүзінде және ҚР спорттық жылқы шаруашылығының дамуы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; түрлі ат спорты жарыстарына арналған жылқылар тренингінің бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану.
- Ірі қара мен ұсақ малдың әртүрлі түрлерінің биологиялық ерекшеліктерінің фактілерін білу және түсіну; малдың шығу тегін, тұқымын, олардың өнімді және технологиялық қасиеттерін сипаттау; малдың өнімділік сапасын бағалау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру туралы білімі мен түсініктерін көрсету, мал азықтандыру, күтіп-бағу, көбейту және есепке алуын ұйымдастыру, ірі қара және ұсақ малмен селекциялық-асылдандыру жұмыстарында заманауи технологияларды пайдалану, ғылыми (ғылыми - техникалық, инновациялық) жобаны іске асыру шеңберінде зерттеу міндеттерін шеше білу, ғылыми (ғылыми-техникалық, инновациялық) жобаларды іске асыру шеңберінде зерттеулер және (немесе) әзірлемелер жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
- Тауық, үйрек, қаз, күркетауық және мысыр тауықтары тұқымдарының, кросстарының шығу тегі бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; ауыл шаруашылығы құсының әртүрлі түрлерінің ет өндірісіндегі рөлінде білу және түсіну; әр түрлі құс түрлерін селекциялау және өсіру оқытылатын салада одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын қолдану; технологиялық процестерді, бақылау мен талдауды ұйымдастыру және жоспарлау, кейіннен басқару міндеттерін шешу, ауыл шаруашылығы құсының өсімін молайту және құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологияларын білу.
- Кез келген ақпараттың мазмұны бойынша фактілерді, теорияларды білу және түсіну; өз ойын жазбаша және ауызша түрде білдіру (тыңдау, сөйлеу, оқу және жазу) бойынша оқыту дағдыларына ие болу; мал шаруашылығы салаларында өндірістік қызметті жүргізу үшін арнайы мақсаттар үшін шет тілдерін және кәсіби терминологияны меңгеру бойынша білімі мен түсініктерін көрсету.
Ұқсас БББ
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру
Торайгыров университеті
6B08201 Мал шаруашылығы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті