Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D09102 Ветеринариялық санитария в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Қолданбалы және іргелі ғылымдарды меңгерген, ғылыми және тәжірибелік міндеттерді шешуге дағдыланған, оқыту, зерттеу және басқару қызметін тұжырымдауға қабілетті Ветеринариялық санитария бағыты бойынша PhD даярлау.
  • Академиялық дәреже Докторантура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 3 года
  • Кредиттер көлемі 180
  • Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
  • Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Қоғамдық-экономикалық формацияның дамуындағы ғылымның маңызын зерттейді. Ғылыми зерттеу кезеңдері. Тәжірибелік зерттеулерді ұйымдастыру. Ғылыми экспериментті дайындау және қою тәртібі, оның нәтижелерін математикалық және статистикалық өңдеу. Зияткерлік меншікті қорғау. Гранттар бойынша қаржыландыруға ұсыну үшін ғылыми-зерттеу жобаларын дайындау тәртібі. Ғылыми-зерттеу жұмыстарының нәтижелерін PhD диссертация түрінде рәсімдеу. Зерттеу нәтижелерін жариялау

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • ХАССП жүйесі негізіндегі ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    ХААСП жүйесінің тарихын зерттейді, принциптерді анықтайды, заңнамалық және нормативтік-құқықтық құжаттарымен таныстырады. Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты дайындау (сою), өңдеу, өндіру, сақтау бойынша кәсіпорындарды өзін-өзі бақылау әдістеріне ережелер мен нормаларды таңдауды талдайды. Ветеринариялық-санитариялық бақылау объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу кезінде ХААСП жоспарын әзірлеу және ресімдеу ережелерін түсіндіреді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық хат
    Несиелер: 5

    Бұл курс докторанттарда жазбаша және ауызша академиялық мәтіндерді жасау, библиографиялық сипаттаманы дұрыс құрастыру, ғылыми ортадағы коммуникация принциптерін қалыптастырады. Пәнде ғылыми дискурс, дәйексөз ережесі және плагиат, ақпараттық базалар мен деректер массивтері, ғылыми дәйексөздің халықаралық базалары (Web of science, SCOPUS), ғылыми дәйексөздің ресейлік базасы (РИНЦ) қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық және азық қоспаларды сараптау, азықтандыру технологиясы
    Несиелер: 5

    Халықаралық талаптарды ескере отырып, азықтандырудың әртүрлі технологияларын қолдану кезінде азықтар мен азықтық қоспаларға сараптама жүргізу әдістерін зерттейді. ЕО директивалары және Канада, Жаңа Зеландия және Австралия үкіметтері жүзеге асыратын тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бағдарламаларын бағытқа ала отырып сараптаудың әртүрлі әдістемелерін талдайды және салыстырады және олардың тиімділігін анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Дезинфектология
    Несиелер: 5

    Дезинфектологияда қолданылатын жаңа препараттарды зерттейді. Белсенді субстанциялар негізінде препараттарды пайдалану тиімділігін анықтайды. Қазіргі заманғы стационарлық, жылжымалы, автоматтандырылған аппараттар мен дезинфекциялауға арналған қондырғыларды көрсетеді, оларға салыстырмалы сипаттама береді және әр түрлі жағдайларда қолдануға мүмкіндік береді.Дезинфекция жүргізудің жоғары технологиялық және қауіпсіз тәсілдерін талдайды және көрсетеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ет, сүт өңдеу нысандарының санитариясы
    Несиелер: 5

    Ет пен сүтті алу, сақтау және тасымалдау үдерістеріне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Ет пен сүтті өндіру барысында санитарлық сапасын қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар. Етті өңдеу үдерістеріне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Сүттің санитарлық-гигиеналық көрсеткіштері және оларды жақсарту тәсілдері. Ет және сүт өңдеу объектілерін санитарлық өңдеу тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы гигиена және санитария
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы нысандарын жобалау және орналастыру кезінде ветеринариялық-санитариялық талаптарды зерттейді. Жануарлардың денсаулығы мен өнімділігін сақтаудағы сыртқы ортаның рөлін регламенттейді. Сыртқы ортада микроорганизмдердің сақталуына әсер ететін факторларды анықтайды. Жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болу ерекшеліктерін талдайды. Мал шаруашылығы кәсіпорындарында қи жинау және кәдеге жарату тәртібін белгілейді. Биологиялық қалдықтардың зарарсыздандырылуын бақылауды көрсетеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал өнімдерінің санитариялық экологиялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән ҚР жақын және алыс шетел аймақтарының санитариялық экологиялық сипаттамасын оқытып, тағам өнімдерінің тағамдық, биологиялық құндылығының және қауіпсіздігінің критерилерін анықтайды. Инфекциялық және паразитарлық ауруларының кенеттен таралуы кезіндегі мал шаруашылығы өнімдерінің санитариялық экологиялық қауіпсіздігін, пестицидтермен ластанған аймақтардағы және антибиотиктерді қолданған кезде, уытты элементтермен ластанған мал шаруашылығы өнімдерінің санитариялық экологиялық қауіпсіздігін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Код ON2

    Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық-санитарлық және экологиялық бағалау жөнінде біліктілігін және түсінігін ветеринарлық санитария мәселелерін шешу үшін кәсіби деңгейде қолдану

  • Код ON1

    Академиялық хатты пайдалана отырып, ғылыми ұйымдармен хат алмасу арқылы, ғылыми зерттеулер әдістері саласындағы біліктілігі мен түсінігін көрсету. Академиялық адалдық қағидалары мен мәдениетінің маңызын түсіну.

  • Код ON3

    Мал шаруашылығы өнімдерінің гигиенасы мен санитариясы бойынша теориялық және практикалық білімін ветеринарлық санитария саласындағы кәсіби міндеттерді шешу үшін қолдану

  • Код ON5

    Ғылыми теориялар, фактілер, құбылыстар және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктер жөніндегі біліктілігі мен түсінігін докторанттың ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау барысында пайдалану

  • Код ON4

    Ғылыми және педагогикалық қызметті өздігінен жалғастыру үшін педагогикалық және зерттеу тәжірибесі барысында алған оқыту дағдыларын пайдалану

  • Код ON6

    Мал өнімдерінің қауіпсіздігі, сапасы, гигиенасы және санитариясы туралы біліктілігі мен түсінігін докторанттың қорытынды аттестаттауы барысында пайдалану;

Top