Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
7M07203 Тағам қауіпсіздігі в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты 7М07203 "Тағам қауіпсіздігі" білім беру бағдарламасының мақсаты ҚР индустриялық - инновациялық даму стратегиясын кадрлық қамтамасыз ету үшін, азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы мемлекеттік, жергілікті, өңірлік, шетелдік мекемелер, кәсіпорындар үшін еңбек нарығында бәсекеге қабілетті кадрларды дайындау болып табылады. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі маман қызметінің басты функциясы кәсіпорынның өнім сапасын басқару жөніндегі қызметі мәселелері бойынша әдістемелік жұмысты ұйымдастыру, өнімнің, жұмыстардың (қызметтердің) ғылым мен техниканың қазіргі заманғы даму деңгейіне, қауіпсіздік талаптарына, ішкі нарықта тұтынушылардың талаптарына, сондай-ақ экспорттық талаптарға сәйкестігін қамтамасыз ету бойынша кәсіпорын бөлімшелерінің қызметіне бақылауды жүзеге асыру және т. б. болып табылады
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу
Басқару психологиясы
Шет тілі (кәсіби)
Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау
Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу
Жоғары мектептің педагогикасы
Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері
Биологиялық шикізат пен материалдардың микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу
Ғылым тарихы мен философиясы
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары
Экологиялық қауіпсіздік және тамақ өнімдерінің сапасы
Су ресурстарын техникалық реттеу және қауіпсіздігі
Консервілер өндірісіндегі техникалық реттеу және қауіпсіздік нормалары
Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігі
Тамақ өнеркәсібіндегі ғылыми зерттеу әдістері
Рационалды тамақтанудың принциптердің ұйымдастырылуы
Инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сараптамасы тамақтанудың гигиеналық негіздері
Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау
Генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдерінің тағамдық технологияларының қауіпсіздігі
Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері
Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету механизмі
-
2 Оқу жылы
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі факторлары
Тамақ өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивті ластанудың қауіптілігі
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптар
Тамақ өнімдерінің сапасын басқару
Астық өнімдерінің тауартану сипаттамасы және сараптамасы
Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі
Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері
Сәйкестендіру және бұрмалау мәселелері мен ақпараттық-аналитикалық әдістері
Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау, сапасын басқару, сапасын моделдеу
Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау
Қалдықсыз технологиялардағы гигиеналық қауіпсіздік
Оқыту нәтижелері
- Тамақтану қауіпсіздігі мен гигиенасының нормативтік-техникалық құжаттамаларымен жұмыс істейді, шикізаттың, дайын өнімнің бөтен текті заттармен ластану қауіптілігінің дәрежесін бағалайды, тамақ өндірісінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша алдын алу іс-шараларын жүргізеді
- Инновациялық технологиялар мен тамақ өнімдерінің рецептураларын жасау кезінде нутрициология білімін пайдаланады, технологиялық процестер мен өнімдердің сапасын арттыруға мүмкіндік беретін заманауи технологияларды жетілдіреді
- Өндірістік процесте нормативтік-техникалық құжаттаманы, техникалық регламентті, санитарлық нормалар мен ережелерді қолдану
- Қауіпсіздік көрсеткіштері, тұтынушылық қасиеттері бойынша тамақ өнімдерінің сапасына сараптамалық бағалау жүргізу
- Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі, бұрмалануы саласындағы проблемаларға ие, тауартану сараптамасы кезінде азық-түлік өнімдерін сәйкестендіруді жүргізуге қабілетті
- Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті біліммен дағдыларды қолдану.
- Шикізат, астық және жарма өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалаудың заманауи әдістерін қолдану
- Азық-түлік өнімдерінің гигиеналық қауіпсіздігін зерттеу әдістерін меңгерген, зерттеу міндеттеріне сүйене отырып, қолданыстағы әдістемелерді түрлендіреді және жаңа әдістемелерді әзірлейді
- Өсімдік және мал шикізатынан алынған тамақ өнімдерінің сапасын басқаруда білімді қолданады, кәсіпорында сапаны басқару бойынша іс-шараларды ұйымдастырады
- Кәсіптік қызметте технологиялық процестердің және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі білімін қолданады
- Өсімдік және жануарлар шикізатынан биологиялық белсенді заттардың сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау бойынша стандартты сынақтарды жүзеге асыру
- Инновациялық әдістерді қолдана отырып ғылыми зерттеулерді өткезеді және шикізат, материалдар, жартылай фабрикаттар, дайын өнім сапасының көрсеткіштерін анықтайды