Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07203 Тағам қауіпсіздігі в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты 7М07203 "Тағам қауіпсіздігі" білім беру бағдарламасының мақсаты ҚР индустриялық - инновациялық даму стратегиясын кадрлық қамтамасыз ету үшін, азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы мемлекеттік, жергілікті, өңірлік, шетелдік мекемелер, кәсіпорындар үшін еңбек нарығында бәсекеге қабілетті кадрларды дайындау болып табылады. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі маман қызметінің басты функциясы кәсіпорынның өнім сапасын басқару жөніндегі қызметі мәселелері бойынша әдістемелік жұмысты ұйымдастыру, өнімнің, жұмыстардың (қызметтердің) ғылым мен техниканың қазіргі заманғы даму деңгейіне, қауіпсіздік талаптарына, ішкі нарықта тұтынушылардың талаптарына, сондай-ақ экспорттық талаптарға сәйкестігін қамтамасыз ету бойынша кәсіпорын бөлімшелерінің қызметіне бақылауды жүзеге асыру және т. б. болып табылады
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
  • Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу» пәні инженерлік физика-химиялық механиканың ғылыми негіздерін, құрылымдардың түрлерін, дисперсия түрлерін, реологиялық денелердің классификациясын және шикізат пен дайын өнімдердің негізгі құрылымдық-механикалық қасиеттерін және басқа да технологиялық факторларды зерттейді. Білімалушы тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын, тамақ өнімдерінің, сұйық және қатты өнімдердің ығысу сипаттамаларын өлшеу әдістері мен құралдарын меңгереді. Сығымдау сипаттамаларына технологиялық факторлардың әсерін және тығыздығын анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 3

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау» пәні тамақ өнімдерінің сапасы мен құрамына әсер ететін негізгі физикалық-химиялық факторларды анықтау әдістерін, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен физикалық-механикалық қасиеттерін зерттеу әдістерін, тағамдық шикізаттың қасиеттері, олардың сапасын анықтау әдістері және дұрыс пайдалану . Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін технологиялық процестер мен операциялардың өлшемдерін оқып үйрену және тағам химиясының негіздерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    «Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу» пәні өнеркәсіптік қауіпсіздікті реттеудің негізгі және негізгі пәні ретінде техникалық реттеуді, техникалық реттеу және техникалық реттеу функцияларын зерттейді. Технологиялық процестермен және тапсырмаларды орындау талаптарымен, қолданыстағы техникалық регламенттерге өзгерістер мен толықтырулар енгізумен танысу. Тамақ өнеркәсібіндегі техникалық реттеу саласындағы техникалық регламенттердің сақталуын және қазіргі заманғы бақылау құралдарымен жұмыс істеуді қамтамасыз ету бойынша бақылау жүйелерін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 3

    Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    «Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері» пәнін оқудың нәтижесі тағам өнімдерін талдау әдістерінің классификациясын, тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық әдістерін әзірлеу болып табылады. Гравиметрия ұғымымен, экстракциялық талдаумен, тағам өнімдерінің молекулалық спектрлік талдау әдістерімен және атомдық спектрлік талдаумен, нысаналы радиометриямен және түрлерімен танысу. Тағамды талдаудың оптикалық әдістерімен, тағамдық зерттеулердің химиялық әдістерімен, соның ішінде хроматографиямен зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биологиялық шикізат пен материалдардың микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу
    Несиелер: 5

    «Биологиялық шикізат пен материалдардың микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу» пәні тамақ өнімдерінің сапасын зерттеуге және оны бақылауды қамтамасыз етуге, зиянды әсер ететін тағамның табиғи компоненттерін, сыртқы ортадан бөгде заттарды анықтауға негізделген, биологиялық текті ксенобиотиктер, тағамдық қоспалар. Тамақ өнімдері мен өнімдердің химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктермен ластану жолдарын зерттеу. Жалған тағамдар, нитраттар, нитриттер, нитрозаминдер, тыңайтқыштарды анықтау. Бөгде қосылыстардың алмасуын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары
    Несиелер: 5

    «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары» пәні шикізат пен тамақ өнімдерінің ластаушы заттары туралы білімді, қауіпсіздік стандарттарын, тамақ өнімдерінде ластаушы заттардың жиналуын болдырмау дағдыларын береді. Тағамдық қоспалар туралы негізгі білім: жіктеу, реттеу, бақылау. Тағамдарды таңбалау. Ол табиғи тағамның ағзаға кері әсерін тигізетін компоненттерін және олардың тағамды өңдеудің аспаздық техникасы мен технологиялық процестеріне әсерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экологиялық қауіпсіздік және тамақ өнімдерінің сапасы
    Несиелер: 5

    «Экологиялық қауіпсіздік және тамақ өнімдерінің сапасы» пәні бойынша тамақ өнімдерінің қоршаған ортаға әсерін бағалау бойынша білім алады. Олар тамақ өнімдеріне экологиялық сараптама жүргізу негіздерін, тамақ өнімдеріне экологиялық сараптама жүргізу объектілері мен құралдарын меңгереді. Олар экологиялық сараптаманың әдістері мен нәтижелерін, мәліметтерді өңдеуді және тамақ өнімдерінің ластануының негізгі жолдарын, ластану мүмкіндігін және алдын алу жолдарын, тағамдық қоспаларды және басқа заттарды пайдалануды гигиеналық бақылауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Су ресурстарын техникалық реттеу және қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    «Су ресурстарын техникалық реттеу және қауіпсіздігі» пәні балық өнімдерінің сапасы мен оларға қойылатын талаптарды, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі үшін балық шикізатына қойылатын талаптарды, балық шаруашылығында өндірістің өндірістік қабілеттілігін зерттейді және мемлекеттік, мемлекетаралық, су биологиялық ресурстарын халықаралық басқару, бақылау органдары, қазіргі әлемдік балық аулау мәселелері. Ғылыми-зерттеу қызметін ынталандыру негізі ретінде балық шаруашылығы профиліндегі инновациялық орталықтарды құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Консервілер өндірісіндегі техникалық реттеу және қауіпсіздік нормалары
    Несиелер: 5

    «Консервілер өндірісіндегі техникалық реттеу және қауіпсіздік нормалары» пәні шикізаттың технологиялық сипаттамаларын, тағамдық өнімдерді консервациялау микробиологиясын және шикізат пен тамақ өнімдерін бұзылудан қорғау жолдарын зерттейді. Ыдыстарға бұйымдарды дұрыс орауды, ыдыс түрлерін үйретеді. Тағам өнімдерін термиялық зарарсыздандырудың микробиологиялық және термофизикалық негіздерін, тамақ өнімдерін асептикалық консервациялауды меңгеру. Консервілеу кезіндегі тағам өнімдеріндегі биохимиялық өзгерістерді және консервілеу өнеркәсібінде ферменттік препараттарды қолдануды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    «Технологиялық процестер мен тамақ өндірісінің қауіпсіздігі» пәні тағам өнімдерінің технологиясын зерттеудің ғылыми негізі болып табылады. Тамақтану саласындағы ғылыми ақпаратты іздеу және талдау. Өңдеу саласындағы ғылыми, анықтамалық әдебиеттермен және нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу дағдысы. Өңдеу өндірістерінің технологиясында тәжірибелерді жоспарлаудың математикалық әдістерін қолдану. Эксперименттік зерттеу нәтижелерін өңдеу. Өңдеу өндірістерінің технологиясы бойынша зерттеулерді жүзеге асыру және тиімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібіндегі ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнеркәсібіндегі ғылыми зерттеу әдістері» пәні тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің ғылыми-инновациялық негіздерін, тамақ өндірісіндегі ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттарын және тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі заманауи зерттеу әдістерін зерттейді. Өсімдік және мал шикізатынан өнім өндіру технологиясын жетілдіру мүмкіндігін, жалпы халыққа қолжетімді азық-түлік өнімдерін өндіру тиімділігін арттырудың негізін қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Рационалды тамақтанудың принциптердің ұйымдастырылуы
    Несиелер: 5

    «Рационалды тамақтанудың принциптердің ұйымдастырылуы» пәні рационалды тамақтануды және дұрыс тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздерін, ішу режимінің физиологиялық және гигиеналық негіздерін үйретеді және түсінік береді. Тамақтану кезіндегі адам ағзасындағы негізгі зат алмасу, бірқалыпты тамақтану туралы, оларға қойылатын ережелер мен талаптар туралы түсінік береді. Ішу режимінің физиологиялық-гигиеналық негіздері туралы білім береді және т.б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану
    Несиелер: 5

    «Инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану» пәні адамның тамақтануы, тағам өнімдері және олардың химиялық құрамы туралы ғылымның негіздерін меңгеруге, кейбір тағамдық компоненттердің адам ағзасы үшін маңызын, негізгі және қосалқы қасиеттерін, тамақ өндірісінде қолданылатын құрамдас бөліктер, тамақтың технологиялық процестері мен өңдеу өнеркәсібінің ғылыми негіздері, тамақ өндірісінің негізгі және қосымша шикізаттары түсінуге мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сараптамасы тамақтанудың гигиеналық негіздері
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сараптамасы тамақтанудың гигиеналық негіздері» пәнін оқу кезінде тыңдаушылар тағамдық және тағамдық қауіпсіздік бойынша сапа көрсеткіштерін, негізгі критерийлерді, категориялар мен шкалаларды меңгереді. Олар халықтың тамақтану сапасы, жұқпалы аурулардың, тағамнан улану және гельминтоздардың алдын алу туралы негізгі түсініктерді алады. Олар шет елдерге барғанда алдын алу шаралары туралы білім алады. Жиі қолданылатын тамақ өнімдерінің гигиеналық сараптамасы және қауіпсіздігі бойынша дағдыларды алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау
    Несиелер: 5

    «Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау» пәнін оқудың негізгі мәні сынау және тамақ өнімдерінің сапасын бақылау органдарының міндеттерімен және түрлерімен таныстыру, сынау тамақ өндірісінің технологиялық процесі ретінде. Көмекші материалды дайындау және сынау, үлгіні дайындау. Ғылыми-техникалық құжаттама және тағамдық шикізатты сынауды қамтамасыз ету талаптары туралы жалпы мәлімет беру. мүмкіндігі Ағымдағы сынақтарды сертификаттау, тамақ өнімдерінің сапа жүйесін сынау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдерінің тағамдық технологияларының қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Бұл «Генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдерінің тағамдық технологияларының қауіпсіздігі» пәні биотехнологияның заманауи әдістерін қолдану арқылы алынған тамақ өнімдерін пайдалану, тамақ өнеркәсібін бақылау және дамыту, гендік модификацияланған организмдермен байланысты адам денсаулығы мен қоршаған ортаға ықтимал қауіптер туралы білім береді. генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдері. Жаңадан пайда болған тағамдық биотехнология үшін нормативтік және қауіпсіздік жүйелерін құру: әлеуетті арттырудағы қиындықтар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері» пәні қоғамдық тамақтандыру және арнайы мақсаттағы өнімдер технологиясында микроорганизмдер мен ферменттік препараттарды қолдану бойынша білім мен тәжірибені береді. Пәнді оқу кезінде студент өсімдік және жануар тектес шикізаттан консервілер жасау технологиясы бойынша дағдыларды меңгереді және пробиотикалық өнімдерді өндіру ерекшеліктерін зерттейді. Азық-түлік өнімдерінің рецептураларын және технологиялық схемаларын әзірлейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері» пәні әлеуметтік-гигиеналық мониторинг түрлерін және оның негізгі міндеттерін, мониторинг критерийлерін, сондай-ақ халықтың тамақтануының экологиялық аспектілерін зерттеуге мүмкіндік береді. Қазақстан Республикасының. Қазақстандағы тамақ өнімдерінің нормативтік-құқықтық базасы және тамақ өнімдерін экологиялық сертификаттау туралы білім алу. Нормативтік-техникалық құжаттарды әзірлеу және өндіріске енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету механизмі
    Несиелер: 5

    «Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету механизмі» пәні білімалушыларды тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауға қатысты заңнамалық және нормативтік базамен таныстырады. Кәсіпорынның өндірістік ортасын, сатып алынған материалдарды басқару дағдыларын береді. HACCP принциптеріне негізделген жабдықты, тағамдық қауіпсіздік жүйесін тазалау және техникалық қызмет көрсету дағдыларын, жарамдылығын анықтау. Критикалық және бақылау нүктелерінің анықтамасы, әрбір нүкте үшін критикалық шектерді белгілеу және оларды бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі факторлары
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі факторлары» пәні тамақ өнімдерінің сапасының негізгі көрсеткіштерін зерттейді және тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесінің көрсеткіштерін талаптар мен стандарттарға сәйкестігін зерделеу және тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесін әдістерді қолдана отырып тексеру дағдыларын береді. Сонымен қатар пәнді оқу барысында Азық-түлік өндірісін химиялық-технологиялық, биохимиялық және микробиологиялық бақылауды өткізуге үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивті ластанудың қауіптілігі
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивті ластанудың қауіптілігі» пәнін меңгеру кезінде магистрант радиоактивтілік пен иондаушы сәулеленуді және оның тағамға әсерін, радионуклидтердің адам ағзасына түсу көздері мен жолдарын, табиғи және жасанды сәулеленуді және оның әсерін зерттейді. тамақ бойынша. Иондаушы сәулеленудің адам ағзасына әсері және сәулеленудің адам ағзасына биологиялық әсері туралы түсінік алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптар
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптар» пәні жануар және өсімдік шикізатынан алынатын тамақ өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттамаға қойылатын талаптарды меңгеруге және тағамдық шикізат пен тағам өнімдерінің ксенобиотиктермен ластануын анықтауға мүмкіндік береді. химиялық және биологиялық шығу тегі, өсімдік және өсімдік шикізатынан алынатын тағам өнімдеріне микробиологиялық сараптама жүргізу. Қоғамдық тамақтану орындарының санитарлық нормалары мен ережелерінің сақталуын тексеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын басқару
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің сапасын басқару» пәні өнім сапасы жүйесінің дамуының негізгі кезеңдерін, өнім сапасының қалыптасу кезеңдерін және сапа менеджменті тұжырымдамасын, оларға қойылатын талаптарды, TQM функцияларын зерттейді. Магистрант өнімнің сапасын жоспарлау мен қамтамасыз етуді, өнім сапасы саласындағы стандарттау негіздерін, жолдары мен әдістерін меңгереді. Стандарттау жүйесінің даму тұжырымдамасын, стандарттау түрлерін және өнім сапасын басқару саласындағы халықаралық стандарттарды ұғым алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Астық өнімдерінің тауартану сипаттамасы және сараптамасы
    Несиелер: 5

    «Астық өнімдерінің тауартану сипаттамасы және сараптамасы» пәні азық-түлік тауарларының бөлшек және көтерме саудасын ұйымдастыру, сауда және сатып алуды басқару қызметін жүзеге асыру үшін қажетті дағдыларды береді. Азық-түлік саудасындағы заманауи технология саласында білім алады және азық-түлік өнімдерінің сапасы мен оларға қойылатын талаптарды зерттейді. Құжаттамалық сәйкестендіруді әзірлейді және жүргізеді және сәйкестікті тексереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
    Несиелер: 5

    Сапаны жабдықтау модельдері. Сапаны басқару: схемалар композициялық және функционалды. Сапа құрылымы бөліктерінің құрамы мен мәніне қойылатын талаптар, оларды шолу. Мемлекеттік стандарттар, ИСО. Нормативтік-техникалық құжаттар, олардың сапаны қалыптастырудағы рөлі. Сапаның жалғыз белгісі. Өнімдердің сапасын жабдықтау, олардың тұжырымдамасы. Кәсіпорынның құрылысы: құру және басқару. Сапаны нашарлататын себептерді анықтау әдістері және оларды алып тастау. Кәсіпорындардағы сапаны бақылау нысандары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    «Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі» пәні жемістер мен көкөністерді сақтаудың теориялық негіздері туралы жалпы түсінік береді, жемістер мен көкөністерді сақтау параметрлерін анықтайды. Жемістер мен көкөністерді сақтайтын кәсіпорындардың қажетті материалдық-техникалық базасы туралы білу және оқу. Кептірілген және тез мұздатылған жемістер мен көкөністерді өндіру технологиясы саласында дағдыларды алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    «Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері» пәнін оқу кезінде магистрант тамақ өнімдерін зерттеудің электромеханикалық әдістерін, органикалық, бейорганикалық заттарды зерттеудегі вольтометриялық әдістерді меңгереді. Зерттеу әдістері мен әдістерін қолдана отырып, титрлеуді, полярографияны, кулометрияны және тағамдық зерттеулердің басқа түрлерін жүргізеді. Атомдық, молекулалық секторларды кванттық-механикалық бейнелеу оптикалық спектроскопияның жиі қолданылатын ұғымдарын қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сәйкестендіру және бұрмалау мәселелері мен ақпараттық-аналитикалық әдістері
    Несиелер: 5

    «Сәйкестендіру және бұрмалау мәселелері мен ақпараттық-аналитикалық әдістері» пәні азық-түлік өнімдерінің бұрмалану тарихы туралы мәлімет береді. Азық-түлік өнімдерін идентификациялау және критерийлер бойынша тамақ өнімдерін сәйкестендіру әдістері және контрафактілік азық-түлік өнімдерін анықтау, оның классификациясы және сәйкестендірумен байланысы бойынша зерттеулер жүргізу бойынша білім береді. сәйкестендіру сараптамасын, тамақ өнімдерінің түпнұсқалығын сараптауды жүргізу. Азық-түлік өнімдерін бұрмалаудың салдары, бұрмалаудың алдын алу шаралары туралы ақпарат береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау, сапасын басқару, сапасын моделдеу
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау, сапасын басқару, сапасын моделдеу» пәні математикалық модельдеу және оларды зерттеудің заманауи әдістерін, модельдеу әдістерінің түрлерін және оларды қолдануды үйретеді. Өндіріс технологиясын жасаудағы математикалық модельдеу принциптерін, талаптарын, объектінің математикалық моделін құрудың негізгі кезеңдерін, объектілік модельдерді құрудың жүйелік, классикалық тәсілдерін игереді. Модельдеу, бағдарламалауды ақпараттық-коммуникациялық қамтамасыз ету дағдыларын алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау
    Несиелер: 5

    «Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау» пәнін оқу кезінде магистрант тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау ережелеріне және Мемлекеттік тізілім тұжырымдамасына сәйкестігін мемлекеттік және аймақтық қадағалау, Тізілімге сәйкес ақпараттық қызметтер туралы ақпарат алады және стандарттау мен сертификаттауды басқару мен техникалық саясатты жүзеге асырудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. Азық-түлікті зерттеу әдістерін қолдана отырып, тағам сапасының көрсеткіштерін зерттейдң.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қалдықсыз технологиялардағы гигиеналық қауіпсіздік
    Несиелер: 5

    «Қалдықсыз технологиялардағы гигиеналық қауіпсіздік» пәні қалдықсыз және қалдықсыз технологияның негізгі бағыттарын және қалдықсыз өндіріс түсінігін және тамақ өндірісіндегі экологиялық мәселелерді шешу жолдарын зерттейді. Ет өнеркәсібінде қалдықсыз өндіріс және жемшөп ұнына сүйек өңдеу, ет өнеркәсібінің қалдықтарын құрғақ экструзия әдісімен өңдеу, мал қанын жемдік мақсатта тамақ және өңдеу өндірістерінің салаларында білім береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON10

    Тамақтану қауіпсіздігі мен гигиенасының нормативтік-техникалық құжаттамаларымен жұмыс істейді, шикізаттың, дайын өнімнің бөтен текті заттармен ластану қауіптілігінің дәрежесін бағалайды, тамақ өндірісінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша алдын алу іс-шараларын жүргізеді

  • Код ON12

    Инновациялық технологиялар мен тамақ өнімдерінің рецептураларын жасау кезінде нутрициология білімін пайдаланады, технологиялық процестер мен өнімдердің сапасын арттыруға мүмкіндік беретін заманауи технологияларды жетілдіреді

  • Код ON3

    Өндірістік процесте нормативтік-техникалық құжаттаманы, техникалық регламентті, санитарлық нормалар мен ережелерді қолдану

  • Код ON4

    Қауіпсіздік көрсеткіштері, тұтынушылық қасиеттері бойынша тамақ өнімдерінің сапасына сараптамалық бағалау жүргізу

  • Код ON8

    Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі, бұрмалануы саласындағы проблемаларға ие, тауартану сараптамасы кезінде азық-түлік өнімдерін сәйкестендіруді жүргізуге қабілетті

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті біліммен дағдыларды қолдану.

  • Код ON6

    Шикізат, астық және жарма өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалаудың заманауи әдістерін қолдану

  • Код ON9

    Азық-түлік өнімдерінің гигиеналық қауіпсіздігін зерттеу әдістерін меңгерген, зерттеу міндеттеріне сүйене отырып, қолданыстағы әдістемелерді түрлендіреді және жаңа әдістемелерді әзірлейді

  • Код ON11

    Өсімдік және мал шикізатынан алынған тамақ өнімдерінің сапасын басқаруда білімді қолданады, кәсіпорында сапаны басқару бойынша іс-шараларды ұйымдастырады

  • Код ON5

    Кәсіптік қызметте технологиялық процестердің және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі білімін қолданады

  • Код ON7

    Өсімдік және жануарлар шикізатынан биологиялық белсенді заттардың сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау бойынша стандартты сынақтарды жүзеге асыру

  • Код ON2

    Инновациялық әдістерді қолдана отырып ғылыми зерттеулерді өткезеді және шикізат, материалдар, жартылай фабрикаттар, дайын өнім сапасының көрсеткіштерін анықтайды

Top