Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07203 Тағам қауіпсіздігі в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Пәндер

  • Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу

    «Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу» пәні өнеркәсіптік қауіпсіздікті реттеудің негізгі және негізгі пәні ретінде техникалық реттеуді, техникалық реттеу және техникалық реттеу функцияларын зерттейді. Технологиялық процестермен және тапсырмаларды орындау талаптарымен, қолданыстағы техникалық регламенттерге өзгерістер мен толықтырулар енгізумен танысу. Тамақ өнеркәсібіндегі техникалық реттеу саласындағы техникалық регламенттердің сақталуын және қазіргі заманғы бақылау құралдарымен жұмыс істеуді қамтамасыз ету бойынша бақылау жүйелерін зерделеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және сапасын нормативтік қамтамасыз ету

    Пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және сапасын нормативтік реттеу саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Халықаралық және ұлттық стандарттар (ISO, Codex Alimentarius, HACCP, КО ТР), техникалық реттеудің құқықтық аспектілері, сертификаттау және өнімді сәйкестендіру жүйелері қарастырылады. Сәйкестікті бағалау әдістеріне, инспекциялық бақылау рәсіміне, сапа менеджменті жүйелерінің аудитіне, сондай-ақ олардың өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін мемлекеттік және өндірістік бақылау тетіктеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Консервілер өндірісіндегі техникалық реттеу және қауіпсіздік нормалары

    Курс консерві өнімдерін өндірудегі техникалық реттеу мен санитарлық-гигиеналық нормалардың негіздерін оқып-үйренуге бағытталған. Заңнамалық және нормативтік құжаттар, халықаралық стандарттар, HACCP жүйесі, қауіпті нүктелерді анықтау және бақылау әдістері, таңбалау мен қадағалау талаптары қарастырылады. Өндірістік процестің барлық кезеңдерінде тәуекелдерді талдау, сәйкестікті бағалау, құжаттандыру және өнім қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша тәжірибелік дағдылар қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және сапалық зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау

    Курс тағам өнімдерінің сапасын сараптау үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Сараптама қағидаттары, нормативтік құжаттар, органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық талдау әдістері, қорытынды рәсімдеу тәртіптері қарастырылады. Стандарттар мен қауіпсіздік талаптарына сәйкестікті бағалау, бұзушылықтарды анықтау және талдау нәтижелерін сапаны бақылау мен растауда қолдану мәселелеріне ерекше назар аударылады. Бұл курс тағам өнімдерін сараптау және сапаны бақылау саласындағы кәсіби біліктілікті арттыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектептің педагогикасы

    Курс жоғары оқу орындарындағы пәндерді оқытудың принциптері, әдістері мен технологияларын зерттеуге бағытталған, білім беруді басқару, кәсіби құзыреттілікті дамытуға арналған оқыту әдістері және білім беру саласындағы психологиялық-педагогикалық мәселелерді шешуге дайындық мәселелері қарастырылады. Дидактика, заманауи білім беру тұжырымдамалары, оқу үдерісін жобалау және жоғары білімнің ерекшеліктері қамтылады. Магистранттар оқу бағдарламаларын әзірлеу, білім беру технологияларын тәжірибеде қолдану және рефлексия дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу

    Курс азық-түлік өнімдерінің физика-химиялық және құрылымдық-механикалық зерттеулерінің теориялық негіздері мен практикалық әдістерін оқытуға бағытталған. Сапа көрсеткіштері, үлгі дайындау, заманауи аспаптар, құрамды, құрылымды және реологиялық қасиеттерді талдау қарастырылады. Мәліметтерді талдау, қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін бақылау және нәтижелерді тағам өнімдері мен технологияларын әзірлеу мен жетілдіруде қолдану дағдылары қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Балық шикізатының қауіпсіздігін техникалық реттеу және бақылау

    Пән балық шикізатын өндірудің, өңдеудің, сақтаудың және сатудың барлық кезеңдерінде оның қауіпсіздігін техникалық реттеу негіздерін және қазіргі заманғы бақылау әдістерін зерттеуге арналған. Курс шеңберінде техникалық реттеу саласындағы нормативтік-құқықтық база (ЕАЭО техникалық регламенттерін, санитарлық ережелерді, Codex Alimentarius халықаралық стандарттарын қоса алғанда), сондай-ақ балық өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптар жүйесі қаралады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ шикізаты мен өнімдерінің микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу

    Пән тамақ шикізаты мен өнімдері қауіпсіздігінің микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін анықтау және бағалау әдістерін игеруге бағытталған. Адам денсаулығына ықтимал қауіпті микрофлораны, сондай-ақ биологиялық және химиялық шыққан токсиканттарды (микотоксиндер, ауыр металдар, пестицидтер және т.б.) зерттеуді қамтиды. Зертханалық зерттеулердің заманауи әдістері, бақылау жүйелері және тамақ өнімдерін санитарлық-гигиеналық бағалау саласындағы нормативтік талаптар қарастырылады. Талдау нәтижелерін түсіндіруге және тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету шараларын әзірлеу кезінде алынған деректерді қолдануға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы

    Пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудің теориялық және практикалық негіздерін оның өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде зерттеуге бағытталған. Сапаның физика-химиялық, микробиологиялық және органолептикалық көрсеткіштері, ықтимал қауіптердің көздері, сондай-ақ оларды сәйкестендіру және бақылау әдістері қарастырылады. Қауіпсіздікті басқарудың заманауи жүйелеріне (HACCP, ISO), нормативтік-құқықтық реттеуге, сапа стандарттарына, сондай-ақ өнімнің белгіленген талаптарға сәйкестігін бағалау технологияларына ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері

    «Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері» пәнін оқудың нәтижесі тағам өнімдерін талдау әдістерінің классификациясын, тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық әдістерін әзірлеу болып табылады. Гравиметрия ұғымымен, экстракциялық талдаумен, тағам өнімдерінің молекулалық спектрлік талдау әдістерімен және атомдық спектрлік талдаумен, нысаналы радиометриямен және түрлерімен танысу. Тағамды талдаудың оптикалық әдістерімен, тағамдық зерттеулердің химиялық әдістерімен, соның ішінде хроматографиямен зерттеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экологиялық қауіпсіздік және тамақ өнімдерінің сапасы

    Курс қоршаған орта факторларының тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсерін зерттеуге бағытталған. Ластану көздері, олардың шикізат пен дайын өнімге түсу жолдары, бағалау және бақылау әдістері қарастырылады. Экологиялық тәуекелдерге, нормативтік талаптарға және зиянды әсерлерді азайтуға бағытталған тұрақты өндірістік тәсілдерге ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздік негіздері

    Курс тамақ өнеркәсібіндегі қауіпсіздікті қамтамасыз етудің, басқарудың мазмұны мен мәнін зерттеуге бағытталған. Құрылымдық бөлімшенің жұмысын жоспарлаудың нормативтік және техникалық құжаттамасын, әдістерін әзірлеуді игеру. Шикізат пен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін анықтау бойынша сынақтар жүргізу әдістері. Шикізат пен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптардың қауіпсіздігін арттыру құралдары мен әдістерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері

    Курс тағам өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін қазіргі заманғы сапа, қауіпсіздік және тағамдық құндылық талаптарын ескере отырып зерделеуге бағытталған. Тағам технологияларының негізінде жатқан химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және физика-техникалық үдерістер қарастырылады. Шикізат пен өңдеу факторларының өзара әрекеттестігіне, сондай-ақ функционалдық және қауіпсіз тағам өнімдерін алу әдістерінің ғылыми негізделуіне ерекше көңіл бөлінеді. Курс аясында ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстар орындалады, сондай-ақ тағам технологиясы мен өнім қауіпсіздігі саласындағы ұлттық және халықаралық дерекқорлармен жұмыс жүргізіледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Рационалды тамақтанудың принциптердің ұйымдастырылуы

    Курс теңдестірілген тамақтану принциптері, тағамдардың биологиялық құндылығы және әртүрлі жас пен физиологиялық жағдайлардағы энергетикалық қажеттіліктерді қоса алғанда, рационалды тамақтанудың ғылыми негіздерін зерделеуге бағытталған. Сабақта тамақтануды ұйымдастырудың заманауи тәсілдері, алиментарлық аурулардың алдын алу, тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі тамақтың рөлі және салауатты өмір салтын қалыптастыру қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігі

    Жасанды интеллектті, машиналық оқытуды және зияткерлік бақылау жүйелерін қоса алғанда, озық цифрлық технологияларды пайдалана отырып, тамақ өнімдерін өндірудің, сақтаудың, қайта өңдеудің және тасымалдаудың барлық кезеңдерінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету қағидаттарын, әдістері мен құралдарын зерделеуге, сондай-ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен технологиялық процестерге байланысты мониторингілеу, диагностикалау, болжау және тәуекелдерді басқару процестерінің тиімділігін арттыруға бағытталған пән.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау

    Курс ғылыми-зерттеу және инновациялық қызметті жоспарлау және ұйымдастыру теориясы саласындағы сұрақтар мен анықтамаларды зерттеуге бағытталған. Ғылыми қызметтің негізгі түрлерімен және ғылыми зерттеу жобаларын іске асыру ерекшеліктерімен танысу. Ғылыми-техникалық жобаларға қатысушылар арасындағы қатынастарды реттейтін заңнамалық және нормативтік құжаттарды талдау. Зерттеу жүргізу әдістемесін таңдау және әзірлеу. Азық-түлік кәсіпорындарында ғылыми қызмет нәтижелерін жоспарлау және енгізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің гигиенасы, қауіпсіздігі және сараптамасы

    Пән гигиеналық бағалаудың, қауіпсіздікті қамтамасыз етудің және тамақ өнімдеріне сараптама жүргізудің негізгі аспектілерін қамтиды. Тамақ өнімдерін өндіру, сақтау және өткізу жағдайларына қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар, микробиологиялық және химиялық ластану көздері мен тәуекелдері қарастырылады. Тамақтан уланудың алдын алу әдістері, гигиеналық сараптама тәсілдері, сондай-ақ тамақ қауіпсіздігі саласындағы нормативтік-құқықтық база зерттелуде. Өнімнің сапасын бақылаудың заманауи әдістеріне және техникалық регламенттер мен стандарттардың талаптарына сәйкестігіне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау

    «Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау» пәнін оқудың негізгі мәні сынау және тамақ өнімдерінің сапасын бақылау органдарының міндеттерімен және түрлерімен таныстыру, сынау тамақ өндірісінің технологиялық процесі ретінде. Көмекші материалды дайындау және сынау, үлгіні дайындау. Ғылыми-техникалық құжаттама және тағамдық шикізатты сынауды қамтамасыз ету талаптары туралы жалпы мәлімет беру. мүмкіндігі Ағымдағы сынақтарды сертификаттау, тамақ өнімдерінің сапа жүйесін сынау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері

    Пән Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдіснамалық тәсілдерін зерттеуге арналған. Бақылаудың заманауи әдістері, бағалау критерийлері, сынамаларды іріктеу және зертханалық зерттеулер жүргізу принциптері қарастырылады. Нормативтік-құқықтық базаға, ұлттық және халықаралық стандарттарға, сондай-ақ сапа мен қауіпсіздікті басқару жүйелеріне (HACCP, ISO) ерекше назар аударылады. Тәуекелдерді сәйкестендіру, нәтижелерді түсіндіру және азық-түлік тізбегінің барлық кезеңдерінде қауіпсіздік пен сапаның тиісті деңгейін қамтамасыз ету бойынша шешімдер қабылдау мәселелері қамтылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану

    Курс рационалды тамақтануды қамтамасыз ететін және тағамдық құндылықты сақтауға бағытталған инновациялық технологияларды зерделеуге арналған. Функционалдық қоспалар, байытылған өнімдер, жекелендірілген тамақтану, нанотехнологиялар мен биотехнологиялық тәсілдер қарастырылады. Өнімдерді физиологиялық қажеттіліктерге сәйкестендіру, қауіпсіздік, сапа және тұрақты, салауатты тамақтану талаптарына бейімдеу мәселелеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері

    Курс азық-түлік өнімдері мен ауыл шаруашылығы шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін зерттеудің заманауи әдістерін меңгеруге бағытталған. Физика-химиялық, микробиологиялық, спектрлік, хроматографиялық және молекулалық биология әдістері қарастырылады. Талдау әдістемелерін валидациялау, нәтижелерді өңдеу және интерпретациялау, деректердің дұрыстығын қамтамасыз ету және сапаны бақылаудағы ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкестік мәселелері оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қалдықсыз технологиялардағы гигиеналық қауіпсіздік

    Курс тамақ өнеркәсібіндегі қалдықсыз технологияларды әзірлеу мен қолданудағы гигиеналық және санитарлық талаптарды зерделеуге бағытталған. Жанама өнімдерді қайта пайдалану, залалсыздандыру әдістері, санитарлық тәуекелдер, нормативтік база және ластанудың алдын алу жүйелері қарастырылады. Қауіпсіздік пен өндірістік тұрақтылықты қамтамасыз ету, қалдықтарды азайту және тұтынушыны қорғау дағдылары қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік сапасын бағалау, басқару және модельдеу

    Пән тамақ өнімдерінің сапасын бағалау, қамтамасыз ету және модельдеу саласында жүйелі білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Азық-түлік тізбегінің барлық кезеңдерінде сапаны басқарудың заманауи тәсілдері, өнім сипаттамаларын сандық және сапалық бағалау әдістері, сапа көрсеткіштерін болжау және оңтайландыру үшін математикалық және ақпараттық модельдерді қолдану зерттеледі. Халықаралық стандарттарға (ISO, HACCP), нормативтік реттеуге және азық-түлік қауіпсіздігі мен сапасы саласындағы инновациялық технологияларға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі факторлары

    Курс азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне олардың бүкіл өмірлік циклі барысында әсер ететін негізгі факторларды зерттеуге бағытталған. Физикалық, химиялық, биологиялық және технологиялық қауіптер мен оларды бақылау және бағалау әдістері қарастырылады. Нормативтік талаптар, халықаралық стандарттар, HACCP жүйесі және өнім сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудің заманауи тәсілдері оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау

    Курс тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау принциптерін халықаралық және ұлттық талаптарға сәйкес зерделеуге бағытталған. Құқықтық негіздер, сертификаттау рәсімдері, санитарлық және фитосанитарлық шаралар, импорттаушы елдердің талаптары қарастырылады. Сондай-ақ құжаттарды рәсімдеу, тәуекелдерді басқару, өнімнің қадағалану жүйесі және халықаралық сауда жағдайында өнім сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелері оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Астық өнімдерінің тауартану сипаттамасы және сараптамасы

    Курс дәнді дақыл өнімдерінің тауарлық сипаттамаларын, жіктелуін, ассортиментін, сапа көрсеткіштері мен тұтынушылық қасиеттерін зерттеуге бағытталған. Сараптама жүргізу әдістері, технологиялық қасиеттерін бағалау, фальсификацияны анықтау және нормативтік құжаттар талаптары қарастырылады. Сонымен қатар сақтау, тасымалдау және өткізу шарттары, сондай-ақ қазіргі стандарттарға сәйкес сапа мен қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселелері оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивті ластанудың қауіптілігі

    Курс тағам өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивтік ластанудың түрлері, көздері және салдарын зерттеуге бағытталған. Уыттар, патогенді микроағзалар, радионуклидтер, олардың тағамға түсу жолдары, бақылау әдістері мен тәуекелді бағалау қарастырылады. Нормативтік талаптар, тұтынушылардың денсаулығын қорғау және өндіріс пен сақтау үдерістерінде ластанудың алдын алу шараларына ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі

    «Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі» пәні жемістер мен көкөністерді сақтаудың теориялық негіздері туралы жалпы түсінік береді, жемістер мен көкөністерді сақтау параметрлерін анықтайды. Жемістер мен көкөністерді сақтайтын кәсіпорындардың қажетті материалдық-техникалық базасы туралы білу және оқу. Кептірілген және тез мұздатылған жемістер мен көкөністерді өндіру технологиясы саласында дағдыларды алу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптар

    Курс тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығын қамтамасыз ететін гигиеналық талаптарды зерделеуге бағытталған. Нормативтік құжаттар, сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері, өңдеу процестерінің құрам мен қоректік құндылыққа әсері қарастырылады. Микробиологиялық, химиялық және физикалық қауіптер, сондай-ақ бақылау, сәйкестікті бағалау және пайдалы қасиеттерді сақтау әдістеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлікті идентификациялау мен бұрмалау

    Курс азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және түрлі фальсификация түрлерін анықтау қағидаларын зерделеуге бағытталған. Фальсификация түрлері мен белгілері, нормативтік және техникалық құжаттар, сынама алу, физика-химиялық, органолептикалық және аспаптық талдау әдістері қарастырылады. Сапа мен қауіпсіздікке байланысты бұзушылықтарды анықтау, нәтижелерді талдау, құжаттау және қауіптерді болдырмау бойынша тәжірибелік дағдылар қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапаны қамтамасыз ету модельдері

    Курс сапаны қамтамасыз ету моделін зерттеуге бағытталған. Сапаны басқарудың құрылымдық және функционалдық схемаларын зерттеу. Сапа жүйесі элементтерінің құрамы мен мазмұнына қойылатын талаптарды зерттеу. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өнімнің сапасын қамтамасыз ету схемасы. Тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде, қауіпті жағдайлар туындауы мүмкін өнімді өндіру, сақтау және өткізу процесінің кез келген нүктесінде бақылауды қамтамасыз ету мәселелерін зерделеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетикалық түрлендірілген тағамдар

    Курс генетикалық түрлендірілген тағамдарды, олардың тұтынушылық қасиеттерін, сапасы мен бәсекеге қабілеттілігін зерттеуге бағытталған. Гендік инженерияның мәні және гендік-модификацияланған организмдерді құрудың негізгі принциптері туралы түсінікке ие болу. Генетикалық түрлендірілген өнімдердің қауіпсіздігі мәселелері қарастырылады. Генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін нормалау саласындағы заңнамалық, нормативтік және техникалық нормативтік құқықтық актілерді зерделеу. Генетикалық түрлендірілген өнімдерді таңбалау талаптарымен танысу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Басқару және жоғары білім беру саласындағы кәсіби коммуникация, ғылыми ойлау, педагогикалық қызмет және психологиялық өзара іс-қимыл негіздерін меңгереді.
  • Қолданыстағы стандарттар мен әдістемелерге сәйкес шикізат, материалдар, жартылай фабрикаттар және дайын өнім сапасының көрсеткіштерін айқындайды.
  • Өндірістік қызметтің шешім қабылдау процесінде нормативтік-техникалық құжаттаманың, регламенттер мен санитарлық нормалардың ережелерін түсіндіреді және қолданады.
  • Қауіпсіздік көрсеткіштері мен тұтынушылық сипаттамалары бойынша талдаудың заманауи әдістерін қолдана отырып, тамақ өнімдерінің сапасына сараптамалық бағалау жүргізеді.
  • Қатерлерді талдау және тамақ кәсіпорындарында сапа мен қауіпсіздікті қамтамасыз ету жөніндегі шараларды әзірлеу кезінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және технологиялық процестер саласындағы білімді қолданады.
  • Заманауи талдау әдістерін қолдана отырып, астық және жарма шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды жүзеге асырады.
  • Өсімдік және жануарлар шикізатынан биологиялық белсенді заттардың сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты талдау әдістерін қолданады.
  • Тауартану сараптамасы аясында сәйкестендіру әдістерін қолдана отырып, тағам өнімдерінің жалғандығына және қауіпсіздігіне қатысты тәуекелдерді бағалайды.
  • Зерттеудің заманауи ғылыми тәсілдері мен мақсаттарын ескере отырып, тамақ өнімдерінің гигиеналық қауіпсіздігін зерттеу әдістерін әзірлейді.
  • Нормативтік-техникалық құжаттама негізінде тамақ шикізаты мен өнімдерінің ластану тәуекелдерін бағалайды және гигиеналық, өндірістік қауіпсіздікті қамтамасыз ету жөніндегі іс-шараларды әзірлейді.
  • Шикізат пен өндірістік процестерді талдау негізінде тамақ өнімдерінің сапасын басқару жөніндегі іс-шараларды ұйымдастырады.
  • Өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыруға, сондай-ақ технологиялық процестердің сапасы мен тиімділігін жақсартуға бағытталған тамақтану принциптерін ескере отырып, тамақ өнімдерінің инновациялық технологиялары мен рецептураларын әзірлейді.
Top