6B05101 Биотехнология в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тағам, ауыл шаруашылық және фармацевтикалық биотехнология саласында жоғары білімі бар, кәсіби және әлеуметтік құзыреттері бар жоғары білікті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Биофармацевтика
Фармакогнозияның теориялық негіздері. Дәрілік өсімдік шикізатының көздері. Дәрілік өсімдіктер биологиялық белсенді заттардың (ББЗ) көздері ретінде. Өсімдіктердің биологиялық белсенді заттардың жинақталу динамикасы. Өсімдіктердің химиялық құрамы, өсімдіктерде биологиялық белсенді заттардың жинақталуына сыртқы орта факторларының әсері. Дәрілік өсімдіктер ресурстарын зерттеу. Өсімдіктердің шикізат базасын анықтау. Дәрілік шикізатты стандарттау және сапасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жануарлар биотехнологиясы
Жануарлар биотехнологиясының пәні мен әдістері. Мал шаруашылығындағы биотехнологияның негізгі бағыттары. Эмбриондарды трансплантациялау. In vitro ұрықтандыру және денеден тыс эмбриондардың дамуы. Криоконсервациялау және витрификациялау әдістері. Эмбриоинженерия. Жануарлар селекциясы. Жануарларды клондау. Химерлік жануарлар: алу әдістері, пайдалану бағыттары. Трансгенді жануарлар-биореакторлар: алу әдістері және коммерциялық пайдалану
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологиялық өндіріс аппараттары
Процестер мен құрылғылардың негізгі түрлері. Мерзімді және үздіксіз жұмыс істейтін құрылғылар жұмысын есептеу. Шикізат пен аппараттарға қойылатын талаптар. Сұрыптауға арналған процестер мен аппараттар. Материалдарды қысыммен өңдеу процестері. Ұсақтағыш аппараттардың негізгі түрлерінің құрылымы мен жұмысы. Тұндыру және тұндыру процестері. Сүзу процестері. Мембраналық технология негіздері. Кептіру процесін есептеу. Кептіргіштердің құрылысы және жұмыс істеу принципі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өсімдік тектес биологиялық өнімдер
Өсімдіктерден биологиялық өнімдерді алу технологиялары; Өсімдіктердің биологиялық өнімдерін және олардың табиғи шығу тегін зерттеу; Өсімдіктердің биологиялық өнімдерінің химиялық құрамы мен қасиеттері; Өсімдік текті биологиялық өнімдерді медицинада, косметологияда, тамақ өнеркәсібінде және ауыл шаруашылығында қолдану; Өсімдік тектес биологиялық өнімдердің адам ағзасына және қоршаған ортаға әсері; Өсімдік тектес биологиялық өнімдерді қолданудың практикалық аспектілері
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Фармацевтикалық өндірістердің биотехнологиялық жабдықтары
Курс құрастыру негіздері және фармацевтикалық өндірістің машиналары мен аппараттарына қойылатын талаптармен таныстырады. Технологиялық машиналар мен биотехнологиялық құрал-жабдықтардың жіктелуі. құрал-жабдықтарды таңдау принциптері және олардың техника-экономикалық сипаттамалары. Микроорганизмдер мен өсімдік жасушалары мен тіндерін өсіруге арналған биореакторлар. Шикізатты дайындау, қоректік орта, биокаталитикалық процестерді дайындау және көп компонентті өнімдерді бөлуге арналған құрал-жабдықтар. Өнімдерді кептіру, салқындату және мұздатуға арналған аппараттар. Өнімді мөлшерлеу, орауға арналған құрал-жабдықтар. Биотехнологиялық құрал-жабдықтарға техникалық қызмет көрсету және жөндеу жүйесі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Адам және жануарлар физиологиясы
Қозғыш жүйелердің физиологиясы. Реттеуші функциялардың физиологиясы. Орталық жүйке жүйесінің моторлық қызметі. Сенсорлық жүйелердің физиологиясы. Вегетативті функциялардың реттелуі. Жүрек-тамыр жүйесінің физиологиясы. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Қан физиологиясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық биотехнология
Тағам өнімдерін алудың теориялық негіздері. Негізгі тағам өндірісі. Тағамдық қоспалардың түрлері. Оларды жіктеу, кодтау, алу әдістері, тамақ өнеркәсібінде қолдану. Биологиялық белсенді заттар, оларды тамақ өндірісінде қолдану. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Жалпы фармакология
Дәрілік препараттар өндірісінің биотехнологиясына кіріспе. Дәрілік, профилактикалық және диагностикалық препараттар өндірісінің биотехнологиялық аспектілері. Дәрілік заттардың қасиеттері, әсері және қолданылуы. Дәрілік заттардың әсер ету заңдылықтары. Дәрілік препараттарды дозалау және сақтау ережелері. Дәрілік препараттардың жекелеген ағза мүшелері мен жүйелердің функцияларына әсері. Дәрілік заттарды қолдану мен қарсы көрсетілімдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)
Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеудің негіздері
Мақсаты: Ғылыми зерттеулер жүргізу, ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және талдау әдістерін қолдану дағдыларын игеру, сондай-ақ ғылыми жұмыстар жазуға дайындық Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Фундаменталды, қолданбалы және ізденістік ғылымдар. Теориялық және эмпирикалық зерттеу деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және тақырыптың негіздемесі. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнім жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапханалардағы әдебиетті жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазба жанрлары және олардың сипаттамасы (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, аннотация). Ғылыми еңбектің тілі мен стилі. Ғылыми еңбектерді редакциялау және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық қағидаттары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағамдық хош иістендіргіш өнімдерді өндіру биотехнологиясы
Тамақ өнімдерін биотехнологиялық өндіру процестері мен әдістері; Микроорганизмдер мен ферменттерді өндірісте пайдалану; Тамақ өнеркәсібіндегі биохимиялық өзгерістер; Функционалды өнімдерді өндіру технологиялары; Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Физика
Мақсаты: жалпы теориялық және арнайы инженерлік пәндерді табысты оқу үшін физикалық процестерді теориялық және эксперименттік зерттеу дағдыларын меңгеру. Механика: механикалық және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты тоқ. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атомдық және ТКанттық физика
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биотехнологиялық процестер мен аппараттар
Биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері және мерзімді және үздіксіз әрекет ететін қолданылатын аппараттар. Шикізатты сұрыптау процестері және Материалдарды қысыммен өңдеу. Тұндыру, Тұндыру, сүзу процестері. Осы процестерде қолданылатын аппараттар мен ферментаторлар. Мембрана сүзгісі мен кептіргіштердің құрылысы және жұмыс принципі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологияның негіздері
Мақсаты: білім алушыларға биотехнологиялық әдістер мен процестердің негіздерін, соның ішінде гендік инженерия, жасушалар мен микроорганизмдерді өсіру, биосинтез және т.б. оқыту Биотехнология негіздері пәнінің пәні мен міндеттері. Биологиялық объект және биотехнологиялық өндіріс кезеңдері. Жасушаларды өсіру. Моноклоналды антиденелер. Дің жасушаларының биотехнологиясы. Жасуша технологиясы. Тіндік инженерия. Гендік инженерия. Трансгеноз. Рекомбинантты ДНҚ. Биотехнологияны дамыту перспективалары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
Сызықтық алгебра элементтері. Матрицалар, детерминанттар, матрицалар бойынша операциялар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық Алгебра элементтері. Векторлардың скалярлық, векторлық және аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі Аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектер теориясы. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық есебі. Туынды арқылы функцияны зерттеу. Бір айнымалы функцияның интегралды есебі. Интегралды есептеудің негізгі түсініктері мен әдістері. Бірнеше айнымалылар функциясының дифференциалдық есебі. Ішінара туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықтық дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі түсініктері мен әдістері. Сандық қатарлар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Мақсат: Студенттерді жасанды интеллектінің (ЖИ) негізгі концепциялары мен принциптерімен таныстыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ЖИ жүйелерінің негізінде жатқан әдістер мен құралдар туралы бастапқы білім беру. Курс ЖИ-дің теориялық және практикалық аспектілерін, сондай-ақ оның әртүрлі салаларда қолданылуын түсінуді дамытуға бағытталған. Дисциплина жасанды интеллектінің негізгі теориялық принциптері мен әдістерін, соның ішінде машиналық оқыту мен нейрондық желілерді қамтиды. Студенттер ЖИ дамуының тарихымен, оның негізгі тәсілдерімен және қазіргі заманғы бағыттарымен, сондай-ақ ЖИ-дің әртүрлі салалардағы нақты қолдану мысалдарымен танысады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Химия
Мақсаты: білім алушыларға тағам өнімдерін өндіру, консервілеу, орау және сақтау процестеріне тән химия негіздерін үйрету Атомдардың периодтық жүйесі және құрылысы. Химиялық байланыстардың қалыптасу процесі. Бейорганикалық, кешенді және органикалық қосылыстардың сипаттамасы, жіктелуі және қасиеттері. Бейорганикалық гидроксидтердің қасиеттері, кешенді қосылыстағы донорлық-акцепторлық байланыс. Көмірсутектер және олардың туындылары. Химиялық реакциялардың өту заңдылықтары. Ерітінділер мен процестер: электролиттік диссоциация, гидролиз, ЖВР, электрохимиялық процестер. Талдаудың химиялық әдістері. Талдаудың физика-химиялық әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі
Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назар аударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биохимия
Мақсаты: тірі ағзаларда болатын химиялық процестерді зерттеу, сонымен қатар химиялық молекулалардың биологиялық жүйелермен әрекеттесуін түсіну. Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулалық биология негізіндегі генетика
ДНҚ мен РНҚ-ның молекулалық құрылысы мен қызметін зерттеу. Геномның репликациясы. Жасушалардағы генетикалық ақпараттың екі еселену процесін түсіну. Транскрипция және трансляция. Транскрипция (РНҚ синтезі) және трансляция (ақуыз синтезі) механизмдерін зерттеу. Генетикалық код және гендік мутациялар. Генетикалық кодты, мутация механизмдерін және олардың салдарын қарастыру. Жасушалардағы ген экспрессиясының реттелу механизмдерін талдау. Геномдар мен жасуша белоктарын зерттеуге кіріспе.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Генетикалық инженерия
Бактериялар мен эукариоттық жасушаларда генетикалық материалды жобалау, клондау және экспрессиялау, сондай-ақ жаңа генетикалық бағдарламамен ағзаларды құрудың теориялық негіздері бойынша студенттердің теориялық білімдерін қалыптастыру. Рекомбинантты ДНҚ технологиясы; Гендік инженерия әдістері; Трансгенез; Геномдық инженерия; Клондау; Геномды модификациялау технологиялары; Гендік инженерияның медицинада, ауыл шаруашылығында, өнеркәсіпте қолданылуы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өсімдіктер мен жануарлар биохимиясы
Мақсаты: өсімдіктер мен жануарлардың тіршілік әрекетіне биохимиялық процестердің әсерін түсіну үшін химиялық процестерді организмдердің физиологиялық функцияларымен байланыстыру. Өсімдіктер мен жануарлар биохимиясына кіріспе. Өсімдік жасушасының биомолекулаларының құрылымы мен қызметі. Көмірсулардың синтезі. Ақуыз синтезі. Липидтердің синтезі. Фотосинтездің негізгі процестері. Кальвин Циклінің Химиясы. Тыныс алу кезеңдері. Гликолиз процестері. Трикарбон қышқылдарының циклі. Метаболизм және энергия, қан биохимиясы, жануарлардың бұлшықет тінінің биохимиясы; сүт және сүт түзілу биохимиясы, жұмыртқа биохимиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
микробиология
Қазіргі микробиологияның негізгі бөлімдерін және зерттеу әдістерін зерттейді. Микроорганизмдердің негізгі токсиндерінің жіктелу принциптері, сипаттамасы. Прокариоттардың спецификалық ерекшеліктері, морфологиясы мен физиологиясының ерекшеліктері. Қоректену түрлері және өсіру әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Фармацевтикалық биохимия
Мақсаты: Фармацевтикалық өндірісте қолданылатын биотехнологияның негізгі принциптері мен әдістерін меңгеру. Биотехнологиялық әдістерді қолдану арқылы алынған дәрілік заттардың сапасын бақылау және өндіріс процестері туралы түсінік. Фармацевтикалық биотехнологияда қолданылатын заманауи технологиялармен және жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын дамыту.Фармацевтикалық биохимияға кіріспе: фармацевтикалық препараттар контекстіндегі биохимияның негізгі түсініктері мен принциптері. Биомалекулалардың құрылысы мен қызметтері. Белоктарды, көмірсуларды, липидтерді және нуклеин қышқылдарын олардың адам ағзасындағы биохимиялық процестердегі рөлі тұрғысынан зерттеу. Дәрілік заттардың метаболизмі. Зат алмасу процестерін және дәрілік заттардың ағзаға әсерін талдау. Дәрілік заттардың әсер етуінің биохимиялық механизмдері. Биохимиялық деңгейде дәрілік заттардың әсер ету принциптерін түсіну. Аурулардың биохимиясы және емі. Патологиядағы биохимиялық процестердің рөлі және фармацевтикалық препараттарды қолданумен емдеу принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Тағам биохимиясы
Мақсаты: көмірсулар, белоктар, майлар, витаминдер, минералдар және басқа да биологиялық белсенді заттарды қоса алғанда, тамақ өнімдерінің химиялық құрамын зерттеу. Зат алмасу туралы түсінік. Организмдердің элементарлық құрамы, судың маңызы, ақуыздар, амин қышқылдары, ақуыз құрылымының теориялары, ақуыздар денатурациясы, ақуыздардың биологиялық ерекшеліктері, ақуыздардың жіктелуі, липидтер, майлар, липоидтар, көмірсулар, моносахаридтер, дисахаридтер, полисахаридтер, минералды тұздар, ферменттер, ферменттердің химиялық табиғаты және қасиеттері, ақуыз, көмірсулар, майлар мен липоидтардың алмасуы, ақуыз, майлар мен көмірсулар алмасуының байланысы
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Өсімдіктер биотехнологиясы және селекциясы
Өсімдіктердің жаңа формаларын, линиялары мен гибридтерін алу әдістері және технологиялары. Абиотикалық және биотикалық экологиялық факторларға төзімді өсімдіктер алу. Өсімдіктерді сауықтыру, егу және отырғызу материалдарын алу. Өсімдіктердің биоалуантүрлілігін бағалау, сақтау әдістері. Жасуша культивациясы. Өсімдіктердің екінші реттік метаболиттерін алу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Өндірістік биотехнология
Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Биотехнологиялық өндірістің үлгілік сызба-нұсқасы. Биотехнологиялық өндірісте қоректік ортаны жасау принциптері. Зең саңырауқұлақтарын өсіру арқылы лимон қышқылын алу. Микроорганизмдерді сандық есептеу әдістері. Өнеркәсіптік биотехнологияның негізгі бағыттары
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Фармацевтикалық биотехнология
Фармацевтік өндірістердегі дәрілік заттар мен биопрепараттардың биотехнологиясы. Дәрілік препараттарды өндіру әдістері. Заманауи зертханалық және өндірістік құрал жабдықтардың құрылысы мен жұмыс принциптері. Фармацевтік биотехнологияның даму тенденциялары. Дәрілік нысандардың барлық түрлерінің сапасын бақылау. Заманауи дәрі-дәрмектер мен терапевтік жүйелерді құрудағы жаңа бағыттар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Гендік инженерия және селекция
Гендік инженерия:тарихы, дамуы және әдістері. Трансгенді микроорганизмдер, өсімдіктермен жануарларды алу. Молекулалық клондау техникасын қолдану. Гендерді тасымалдаушы молекулалар немесе векторлар. Химиялық немесе радиациялық мутагенез тәсілдері. Микроорганизмдер, өсімдіктермен жануарлар селекциясында гендік инженерия жетістіктерін пайдаланудың заманауи бағыттарымен перспективалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін алу биотехнологиясы
Курс келесі бөлімдерді қарастырады: Өнімділік туралы түсінік, өнімділікті арттыру әдістері, мал шаруашылығы және сүт өнімдері мен сиыр етін алу, шошқа шаруашылығы және шошқа етін алу технологиясы, қой шаруашылығы және жүн мен қой етін алу,жылқы шаруашылығы өнімдерін алу, құс шаруашылығы және құс еті мен жұмыртқа алу,омарта және құнды аң шаруашылығының технологиялары,мал шаруашылығы өнімдерін сақтау және технологиясы,мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық биотехнологиясы
Тұқымқуалаушылық және тұқымқуалаушылықты жүзеге асырудың молекулалық негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсімін молайтуды реттеу әдістері. Жануарларды клондаудың биотехнологиялық аспектілері. Азықтық препараттар биотехнологиясының негізгі бағыттары. Ферменттер биотехнологиясы. Ауыл шаруашылығына арналған препараттар биотехнологиясы. Түйнектік және еркін өмір сүретін бактериялар негізінде тыңайтқыштар алу және пайдалану технологиясы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
GMP негіздері
Курс ең маңызды фармацевтикалық стандарттарды және олардың маңыздылығын зерттеу, фармацевтикалық өндірістегі GMP талаптарына негізгі шолуға арналған. Дәрілік заттарды өндіру және сапасын бақылау, GMP ережелерін сақтау. Курс лицензияланған терапевтік тауарларды тіркеу, өндіру, сақтау және жеткізуге қатысты заңнаманы білуді қамтамасыз етеді; Курс GMP негізгі ұғымдары және негізгі терминдерімен таныстырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Иммунобиотехнология
Иммунобиотехнологияның қазіргі заманғы биотехнологияның саласы ретіндегі жалпы түсінігі; өндірістік иммунобиотехнология: биологиялық препараттардың талаптары мен бақылау сапалары; адам ауруларын диагностикалау, емдеу және алдын алу үшін өзекті иммунобиотехнологиялық препараттардың түрлері; антигендер мен антиденелердің иммунобиотехнологиялық препараттары; цитокиндердің иммунобиотехнологиясы; адам қан плазмасынан алынған препараттар мен иммунопрепараттар; адам ауруларын емдеуге арналған жасушалық биотехнологиялар
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін алу биотехнологиясы
Өсімдік шаруашылығының тарихы. Өсімдік шаруашылығының географиясы. Өсімдік шаруашылығының әлеуеті мен маңызы. Жоғары ақуызды ұн технологиясы. Түрлі дәнді дақылдарды кептіру технологиясы. Сұйық ашытқыны дайындау және қолдану. Өсімдік майларын өндіру. Құрама жем өндіру. Қант қамысы мен қант қызылшасынан қант өндіру. Өсімдік шаруашылығы өнімін өндірудің регламенттеуші құжаттамасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Биологиялық өнімдер және оларды сақтау
Биоөнімдерді өндіру және сақтау технологиялары; Биоөнімдердің түрлері және олардың қасиеттері; Биологиялық өнімдердің шарттары мен жарамдылық мерзімі; Сақтау кезінде биологиялық өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері; Биоөнімдерді тасымалдау және орау ерекшеліктері; Биоөнімдерді сақтау саласындағы инновациялар
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Медициналық және ветеринариялық биотехнология
Медициналық және ветеринариялық биотехнологияның даму кезеңдері. Медициналық және ветеринариялық биотехнология нысандары. Ағза тіршілігінің физикалық және химиялық негіздері. Физиологиялық процестер мен функцияларды жүзеге асыру заңдылықтары; патологиялық процестердің патогенезі және олардың жануарлар әр түрлеріндегі ерекшеліктері. Қорғаныс препараттарының биотехнологиясы. Өсімдік тектес дәрілік препараттарды зерттеу әдістері. Генетикалық инженерия әдістерімен дәрі-дәрмектерді алу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Микробтық ферменттер негізіндегі фармацевтикалық биопрепараттар
Пән келесі бөлімдерді қамтиды: Биопроцесс технологиясы (ББЗ продуценттерін алу және қолдану технологиясы). Дәрілік заттар, ферменттер, рекомбинантты ақуыздарды алу үшін микробтық технологияларды жетілдіру. Өнеркәсіп пен ауыл шаруашылығына арналған биологиялық өнімдер (микробтық инсектицидтер, биотыңайтқыштар, микробтық фунгицидтер, ферменттер және т.б.).
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Тағам өнімдерінің биоқауіпсіздігі
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі пәніне кіріспе. Тағам негізгі компоненттерінің сипаттамасы. Микотоксиндерді анықтау әдістері және тағам өнімдерінің ластануын бақылау. Химиялық ластану қаупі. Улану, жіктелуі және сипаттамасы. Токсикометрия. Заттардың токсикологиялық сипаттамаларын анықтау. Уытты заттардың химиялық құрылымы, физика-химиялық қасиеттері және улардың әсер ету сипаты. Уытты заттардың әсері және олардың ағзаға түсу жолдары мен жылдамдығына байланыстылығы. Тағамдық қоспалар қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологиялық қауіпсіздік және өнім сапасы
Биотехнологиядағы қауіпсіздікті қамтамасыз етудің принциптері мен әдістері; Биотехнологиялық өндірістің нормативтік аспектілері; Биотехнологиядағы өнім сапасын бақылау; Тәуекелдер мен ықтимал қауіптерді азайту шаралары; Биоөнімдерді сертификаттау және аккредиттеу; Биоөнімдерді өндірудегі этика және әлеуметтік аспектілер
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Функционалды тағам өнімдерін құрудың биотехнологиялық негіздері
Функционалды тамақтанудың негізгі категориялары; Функционалды өнімдерді құрудың ғылыми негіздері; Функционалды тағамдар (функционалды сусындар, функционалды астық өнімдері, функционалды май өнімдері).
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Қалдықсыз тағам биотехнологиясы
Энергетикалық ресурстар тапшылығын шешудің биотехнологиялық тәсілдері; Биоэтанол: өндіру және пайдалану перспективалары, экологиялық және экономикалық аспектілері; биоэтанол өндіруге арналған субстрат ретінде жаңартылатын биомасса, биомассаның түрлері мен көздері; биоэтанол өндіруге арналған шикізат: құрамында крахмал бар және целлюлоза бар шикізат; құрамында крахмал бар материалдардан биоэтанол өндіру технологиясы; биоэтанолды алу процестері құрамында целлюлоза бар шикізат және олардың ерекшеліктері қолдану; биодизель өндірісінің заманауи технологиялары және олардың экологиялық артықшылықтары; Биоотынның сапа стандарттары және оның қауіпсіздігіне қойылатын талаптар; балдырлардан жасалған биодизель өндірісі: перспективалар мен технологиялық тәсілдер.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Геномика және протеомика негіздері
Курс протеомиканың құрылымдық-функционалдық негіздері, протеомиканың принциптері мен бағыттары, протеомдық карталау, биологиядағы протеомика, медицинадағы протеомика, протеомика әдістері, метаболомика, протеомдық эксперименттер өңдеудің биоақпараттық технологияларын дамыту, нуклеотидті тізбектер бойынша ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері мен функцияларын модельдеу сияқты сұрақтар мен мәселелерді қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Жануарлар мен өсімдік тектес қалдықтарды қайта өңдеу биотехнологиясы
Ресурстарды үнемдейтін және қалдықсыз технологиялардың негіздері, олардың қазіргі өндірістік процестердегі рөлі мен маңызы; тамақ өнеркәсібіндегі қалдықсыз технологиялардың принциптері және олардың орнықты дамуға қосқан үлесі; жемістер мен көкөністерді өңдеуде қалдықсыз биотехнологияларды қолдану: әдістері мен мысалдары; тамақ мақсаттары үшін жарамсыз қалдықтарды жіктеу және оларды одан әрі пайдалану мүмкіндіктері; Нан пісіру, кондитерлік және макарон өндірісіндегі қалдықсыз технологиялар: қалдықтарды азайту тәсілдері; алкогольсіз сусындар мен квас өндірісіндегі қалдықсыз өндіріс технологиялары; сүт өнеркәсібінде қалдықсыз технологияларды құру тәсілдері: жанама өнімдерді қайта өңдеу және пайдалану; сыра қайнату өнеркәсібіндегі қалдықсыз Инновациялық технологиялар және олардың экологиялық артықшылықтары; жеміс шарап жасау қалдықтарын жіктеу және пайдалану, олардың ілеспе өнімдерді өндіру үшін қайта өңдеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Экотоксикология
Экологиялық токсикология пәні улы заттардың тірі организмдерге, экожүйелерге және адам денсаулығына әсерін зерттейді. Курста токсиканттардың негізгі түрлері, олардың көздері, уытты әсер ету механизмдері, сондай-ақ олардың қоршаған ортаға әсерін диагностикалау және бағалау әдістері қарастырылады. Қоршаған ортаның ластануымен байланысты тәуекелдерді талдауға және уытты әсердің алдын алудың ғылыми негізделген тәсілдерін жасауға ерекше назар аударылады. Білім алушылар ластануды бақылау әдістерін, олардың экологиялық және биологиялық қауіптілігін бағалауды және қоршаған ортаны қорғаудың құқықтық және этикалық аспектілерін үйренеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Фармацевтикалық экология
Мақсаты: студенттерде фармацевтикалық препараттардың қоршаған ортаға және адам денсаулығына әсерін түсіну үшін, сондай-ақ дәрілік заттардың экологиялық әсерін болдырмау және азайту әдістерін әзірлеу үшін қажетті білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Фармацевтикалық экологияға кіріспе. Фармацевтикалық Экологияның негізгі түсініктері мен міндеттері. Фармацевтикалық препараттарды өндіруге және пайдалануға байланысты экологиялық мәселелер. Фармацевтикалық экологияның халықтың денсаулығы мен қоршаған ортаны қорғаудағы рөлі. Қоршаған ортаны фармацевтикалық заттармен ластаудың негізгі көздері. Судың, ауаның және топырақтың фармацевтикалық препараттармен ластануы. Ластану көздері: өндірістік процестер, медициналық мекемелер, тұрмыстық қалдықтар, ауыл шаруашылығы. Фармацевтикалық ластаушы заттардың экожүйеге және адам денсаулығына әсері. Дәрілік заттардың флора мен фаунаға уыттылығы. Жасыл фармацевтика және тұрақты өндіріс принциптері. Дәрілік заттарды әзірлеу, өндіру және кәдеге жаратудың экологиялық қауіпсіз әдістері. Фармацевтика өнеркәсібінде экологиялық таза технологиялар мен балама тәсілдерді қолдану. Фармацевтикалық препараттардың экологияға әсерін бақылау және реттеу мәселелері. Экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етудегі фармацевтикалық компаниялар мен ұйымдардың рөлі. Фармацевтикалық экологияны дамыту перспективалары. Фармацевтика саласындағы экологиялық мәселелерді шешудегі ғылыми зерттеулер мен халықаралық ынтымақтастықтың рөлі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экологиялық биотехнология
Энергетикадағы биотехнология. Ағынды суларды тазарту. Ағынды суларды қарқынды тазарту. Биотехнологиялық зерттеулердің Аймақтық аспектілері. Ауаны, суды және топырақты ластағыштардың жіктелуі. Табиғи суларды ластанудан қорғау ережелері. Өнеркәсіптік ағынды сулардың құрамы мен қасиеттері. Сарқынды суларды тазартудың биотехнологиялық әдістері мен құрылыстары. Суды тазартудың электрохимиялық, флотациялық, сорбциялық және мембраналық әдістерінің негіздері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Нутрацевтика, биоцевтика және теңгерімді тамақтану
«Нутрацевтика, биоцевтика және теңгерімді тамақтану» пәні білім алушыларға аурулардың алдын алу және денсаулықты сақтау үшін биобелсенді заттар мен функционалдық тағамдарды қолданудың теориялық және практикалық аспектілері туралы жан-жақты түсінік береді. Ол ұтымды тамақтану принциптерін зерттеуді, метаболизм процестерін оңтайландыру үшін нутрицевтиктерді қолдануды, денсаулық пен өмір сапасын жақсарту үшін диетология мен медицина саласындағы ғылыми білімді қолдану дағдыларын дамытуды қамтиды
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ақуыз заттардың биотехнологиясы
Микробтық синтез арқылы ақуыз заттарын өндіру технологиясы. Жемдік биомасса алудың технологиялық сызба нұсқасы. Көмірсутекті шикізатқа жемдік биомассаны өндірудің технологиялық ерекшеліктері. Төменгі спирттерде микробтық ақуыз алу. Көмірсулар шикізаттарынан ақуыз заттарын алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 9
-
Ферменттік препараттар биотехнологиясы
Ферменттер туралы жалпы мәлімет. Ферменттердің жіктелуі. Ферменттердің тамақ шикізатына енуі. Оксидоредуктаза класының ферменттері. Ферменттердің қасиеттері. Ферменттердің белсенділігіне әсер етуші факторлар. Сүт сапасын бағалауда фермент белсенділігінің шамасын қолдану. Ет өнеркәсібінде ферменттерді қолдану. Ферменттік препараттар технологиясы. Өнеркәсіптік ферменттік препараттар. Ферменттердің биосинтезіне әсер етуші факторлар
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ашытқы культураларын алу биотехнологиясы
Функционалды тамақтану үшін өнімдерін өндіруде қолданылатын микроорганизмдер. пробиотик, пребиотик, симбиотик терминін анықтау, пробиотиктерге микроорганизмдерге қойылатын талаптар. Пребиотикалық қосылыстардың негізгі түрлері. Пробиотиктер мен пребиотиктер препараттарының аманауи сипаттамасы, симбиотикалық сүт өнімдері, биоөнімдер үшін ашытқы культураларын таңдауды негіздеу, ассоциаттардың үйлесімдігі және оларды өсірудің оңтайлы шарттарын таңдау, микробтық консорциум алу үшін ассоциаттардың оңтайлы арақатынасын таңдау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Энзимологияның қолданбалы аспектілері
Қазіргі заманғы практикалық медицинадағы ферменттер: энзимдік патология, энзимдік диагностика және энзимдік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері.Ферментативті белсенділікті анықтау. Жартылай синтетикалық ферменттердің құрылымы, әсер ету механизмі және белсенділігін реттеу. Синтетикалық ферменттердің активтенуі және әсер ету механизмі. Иммобилизацияланған ферменттер. Ферменттерді иммобилизациялау әдістері. Қолданбалы энзимология жетістіктерін практикада қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірістерінің биотехнологиясы
Ашыту өндірісі технологиясының ғылыми негіздері. Ашытқылардың және микроорганизмдердің басқа культураларының өсу заңдылықтары. Ашыту өндірісіндегі биохимиялық процестер. Ашыту өндірістерінде қолданылатын шикізаттар сипаттамасы, этил спирті, наубайханалық ашытқылар, сыра, шарап өндіру, ақырғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 9
-
Инженерлік энзимология
Инженерлік энзимологияны дамыту перспективалары және даму кезеңдері. Рибозимдер - табиғатты ақуыз емес катализаторлар. Рационалды инженерия ферменттерді құру тәсілі ретінде. Ферменттерді құру тәсілі ретінде бағытталған эволюция. Ферменттерді ауыл шаруашылығында және өнеркәсіпте қолдану. Қазіргі заманғы практикалық медицинадағы ферменттер: энзимдік патология, энзимдік диагностика және энзимдік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері. Ферменттік белсенділікті анықтау әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Фармацевтикалық препараттар биотехнологиясының негіздері
Пәннің негізгі мақсаты мен міндеттері; биотехнологиялық процесті және оның компоненттерін жоспарлау; дайын фармацевтикалық препараттар өндірісіндегі ғылым ретінде биотехнологияны дамытудың негізгі бағыттары; фармацевтика ғылымы мен практикасының болашаққа арналған негізгі тұжырымдамалар, теориялық білімдер, іскерліктер, дағдыларды заманауи практикалық фармацияға жақындату, осыған байланысты білімалушылар биотехнологиялық процестерді, зертханалық жабдықтарды пайдалана отырып, практикалық сабақтар және зерттейтін материалдарды мультимедиялық көрсетуге ерекше назар аударылады; Фармацевтикалық препараттардың биоөнеркәсіптік өндірісіндегі нормативтік-техникалық құжаттама.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 9
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіптік қызметте экономика, кәсіпкерлік, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық негіздерін білуді қолданады
- Биотехнология саласындағы кәсіби мәселелерді шешу үшін математика, физика және биология ғылымдары салаларындағы ғылыми әдістер мен білімдерді қолданады.
- Қолданбалы биотехнология саласындағы кәсіби мәселелерді шешу үшін жаратылыстану пәндерінің тәсілдері мен әдістерін және ғылыми талдауды қолданады
- Академиялық этика нормаларын сақтай отырып және ЖИ негіздерін білімін көрсете отырып, зерттеу мәселелерін шешу және ғылыми қорытындыларды қалыптастыру үшін ақпараттық және жасанды интеллект әдістерін қолданады
- Қолданбалы биотехнология саласындағы аргументтерді тұжырымдау және практикалық мәселелерді шешу үшін биология, физиология және генетика негіздері бойынша білімді қолданады.
- Өсімдік және мал шаруашылығына арналған биопрепараттарды өндіру технологияларын жетілдіреді.
- Ғылыми деректерді, сондай-ақ әлеуметтік және этикалық принциптерді ескере отырып, тамақ өнімдері мен дәрілік заттардың биоқауіпсіздігін қамтамасыз етеді.
- Алған теориялық білімдерін биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыруда және ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстарды кәсіптік практикаға енгізуде пайдаланады.
- Өз қызметінің ықтимал этикалық және әлеуметтік салдарын біле отырып, кәсіби мәселелерді шешуде заманауи биотехнологиялық әдістерді қолданады.
- Биотехнологиялық өндірісті, сондай-ақ фармацевтикалық препараттарды, өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығына арналған биопрепараттарды өндіру технологияларын жетілдіреді.
- Биотехнологиялық өндірістің технологиялық жабдықтарын пайдаланады
- Экологиялық мәселелерді шешуде білімін қолданып, адамның табиғатпен үйлесімді қарым-қатынасына және қоғамның тұрақты дамуына ықпал ететін шешімдер әзірлейді
Ұқсас БББ
6B05101 Биотехнология
Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (ХИТУ)
6B05101 Ауылшаруашылық биотехнологиясы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B05101 Өсімдіктер биотехнологиясы және микробиология
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
6B05101 Биотехнология
Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университеті (ҚМТУ)