7M05102 Биотехнология в Торайгыров университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Еңбек нарығы мен технологиялар талаптарына бейімделген, командада жұмыс істей алатын базалық және бейінді пәндердің іргелі білімдерімен жаңа формациядағы мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Торайгыров университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 7M05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 7M051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Ғылымның тарихы мен философиясы
Аталмыш пән ғылым феномені проблематикасына арнайы философиялық талдаудың пәні ретінде енгізеді және ғылыми танымның жалпы заңдылықтары мен тенденцияларын, олардың дамуында алынған және тарихи өзгермелі әлеуметтік-мәдени контексте қарастырылған ғылыми білімді өндіру бойынша ерекше іс-әрекет ретінде зерттеуге бағытталған
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Ұйымның білімі мен дағдысын қалыптастыру және университетте педагогикалық процесті жүргізу. Педагогиканы білетін магистранттарды қаруландыру орта мектеп Пәннің міндеттері - магистранттарды әдістемемен таныстыру педагогикалық ғылым; - ұйымдастыру формалары, технологиялары мен әдістері туралы білім беру университеттегі оқу процесі; - кәсіби және жеке тұлғаны қалыптастыру магистранттардың сапасы - университеттің болашақ оқытушылары
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шeтeл тілі (кәcіби)
мәдениаралық-коммуникативті қызметтерде тіл жүйесімен оның әдістерін қолдануды меңгеру; - дайындық және қабілеттілік: әр түрлі тақырыптарға тез әңгіме құрастыру жалпы оқу-кәсіптік, сондай-ақ бос уақытқа байланысты, дайындықсыз грамматикалық қате жібермей әңгімелесу; - біреумен дайындықсыз шапшаң әңгімелесу; қандай-да бір іске жеке қызығушылыққа баса назар аудару, қажетті дәлелдердің көмегімен өз көз-қарасын түсіндіру; - студенттер коммуникацияның ауызша және жазбаша түрі бойынша өздерінің дайындығы мен қабілеттіліктерін көрсетеді: - 1. Тілдік тақырыппен оқыған және естіген хабарларды түсініп қабылдау, - 2. Анықтау,дәлілдеу, әңгімелесушінің айтқаның толықтыру, таласты тақырыпқа дәлел, жорамал жасау, серіктесін жұмыс істеуге итермелеу келтіру, мадақтау, көмек ұсыну, серіктесінің араласуына рұқсат ету, ескерту жасау, қатесін түзеу,, бұйыру, әңгімелесушісінің әнгімесін ұзу, қарама-қарсы сұраққа жауап беру, ойнауға жағдай жасау. (жеке қызметке) - 3. Өзінің ойын дәлелдеу; түрлі көз қарастарды салыстыру; қорытынды жасау: мақұлдау, қынжылу, қанағаттандыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Professional-oriented foreign language
Академический иностранный язык в области биотехнологии. Биотехнология как наука. Написание статей на иностранном языке. Структура научного исследования. Методика исследования. Анализ и синтез на иностранном языке статей и диссертаций для академических целей. Профессионально-ориентированный язык. Термины и процессы в биотехнологии.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Генетикалық инженерия
Пәннің негізінде гендік инженерияның молекулалық негіздерін оқу мақсаты Жатыр: рекомбинантты ДНҚ технологиясының әдістері, рестрикцияның негізгі ферменттері, рестрикциялық карталарды құру және нуклеотидті тізбекті анықтау тәсілдері, рекомбинантты ДНҚ құрастыру және оларды клондау, генді клеткаға енгізу тәсілдері, векторлар түрлері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Зертханалық іс әдістемесі
Мақсаты: ЖОО-да Биотехнология мәселелерін оқыту әдістері, тәсілдері және технологиялары туралы білім жүйесін қалыптастыру. Ғылыми дүниетанымды қалыптастыру.Зертханалық іс. Зертханалық талдау әдістемесі. Зертханалық және эксперименталды тәжірибені қою. Биотехнологияның негізгі мәселелері. Биотехнологиялық өндірістегі микроорганизмдер. Микроорганизмдерді өсіру. Жасушалық инженерия. Гендік инженерия. Трансгендік өсімдіктер. Жануарлар жасушалары негізіндегі Биотехнология. Трансгендік Жануарлар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейіндік пәндерді оқыту әдістемесі
тиісті білім беру бағдарламалары бойынша даярлауға құзыреттілік тәсілді іске асыру жағдайында білім алушыларда даярлық бейініне сәйкес келетін пәндерді оқытудың мамандықтары мен бағыттары бойынша әдістемелік дағдыларын қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Foreign language for academic purposes
урс зерттеу мақсатымен ағылшын тілін оқитын магистранттарға арналған. Мақсаты - магистранттарды шет тілінде ғылыми жобаны жүзеге асыру үшін білім, түсіністік және қажетті дағдылармен қамтамасыз ететін әдіснамасын зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Seed production
Пәннің мақсаты-көкөніс дақылдарын іріктеу және тұқым өсіру негіздері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Пәннің міндеттері-көкөніс өсірудің селекциялық процесінің әдістері мен технологияларын игеру, сонымен қатар көкөніс дақылдарының тұқымын өндіру технологияларын зерттеу
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы қазіргі замаңғы әдістер
өсімдік текті қазіргі заманғы биотехнология өнімдерінің жетістіктері, гендік-инженерлік өсімдік өнімдерін өндіру әдістерін студенттерге таныстырады. Биотехнология бөлек азық-түлік өнімдерін өндіру болып саналады. Оқытудың мақсаты - өсімдік текті технологиясы өнімдерінде пайдаланылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді зерттеу және азық-түлік өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы олардың рөлі үшін.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Басқару психологиясы
Пән магистранттарды басқару қызметінің психологиялық компонентінің рөлі мен мазмұны туралы заманауи ұғымдармен таныстыруға бағытталған. Пәннің негізгі негізі еңбек ұжымдарын басқару тәсілдері туралы түсінік; еңбектің әлеуметтік процесімен танысу; адам ресурстарын басқарудың негізгі тәсілдерін меңгеру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Infectious diseases of agricultural plants
Пәнді игерудің мақсаты студенттердің өсімдік ауруларының негізгі түрлері мен көріністері, ауруларды жіктеу принциптері, диагностика әдістері, нақты зақымдану жағдайында қолданылатын қазіргі заманғы бақылау шаралары туралы білімдерін қалыптастыру болып табылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістердің тағамдық қауіпсіздігі
Пәнді игерудің мақсаты Стандарттау, метрология және сәйкестікті растау саласындағы білім, білік және дағдылар жүйесін өнімнің, жұмыстар мен қызметтердің сапасын қамтамасыз етудің негізгі әдістері ретінде қалыптастыру болып табылады. Пәнді игеру нәтижесінде магистранттар биотехнология саласындағы өнімнің, жұмыстардың жоғары сапасын қамтамасыз ету әдістерін кеңінен қолдануға мүмкіндік беретін кәсіби құзыреттерге ие болады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Биоинженерия және биоинформатика
Биоинженерия және биоинформатика гендік инженерия, биология, биофизика және жаңа компьютерлік технологиялар тоғысында пайда болды. Болашақ мамандардың міндеттеріне медициналық проблемаларды шешу мақсатында озық технологияларды практикалық қызметте қолдану негізінде тірі жүйелермен жұмыс жүргізу кіреді. Нуклеотидті эволюция талдауындағы Биоинформатика. Деректер базасындағы гомологияны іздеу: Pam матрица. BLAST.FEST.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Plant biotechnology
"Өсімдіктер биотехнологиясы" пәнін игерудің мақсаты өсімдіктер биотехнологиясы, Биотехнологиялық өндірістің технологиясы мен әдістері, ғылыми-зерттеу жұмыстары саласында білімі бар магистрлерді дайындау болып табылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Industrial agrobiotechnology
"Өнеркәсіптік агробиотехнология" пәнінің мақсаты ауыл шаруашылығы өнеркәсібіне инновациялық биотехнологиялық әдістерді зерттеумен және енгізумен байланысты ғылыми-зерттеу жұмыстарын зерттеу болып табылады. Вирустар, бактериялар, саңырауқұлақтар, өсімдіктердің, жануарлар мен адамның жасушалары мен тіндері, сондай-ақ жасушадан тыс заттар мен жасушалық компоненттер агробиотехнологияларды зерттеу объектілері болып табылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Өсімдіктердің микробтық өзара әрекеттесуі
Пәннің мақсаты микроорганизмдердің биотикалық немесе абиотикалық ортамен қарым-қатынас заңдылықтарымен танысу болып табылады. Курстың мақсаты-микроорганизмдердің табиғи тіршілік ету ортасында, оның ішінде төтенше жағдайларда даму заңдылықтарын қарастыру; судағы, топырақтағы және басқа тіршілік ету орталарындағы микроорганизмдердің маңызды топтарының мазмұны мен маңызы туралы түсінік беру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы тағамдық инновациялар
Пәннің мақсаты-тамақ өнеркәсібінде ғылыми әзірлемелерді инновациялық жоспарлаудың теориялық аспектілерін қалыптастыру. Зерделеу кезінде мынадай міндеттер қойылады: – магистранттарды тамақ саласы үшін басым міндеттермен, патенттік зерттеулер деректері бойынша басым міндеттерді шешу жолдарымен, инновацияларды енгізуге кешенді тәсілмен, тамақ өнеркәсібіндегі инновацияларды сыныптаумен таныстыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Plant protection and quarantine
Бұл пән өсімдіктерді өсімдік шаруашылығына экономикалық зиян келтіретін зиянды организмдерден (зиянкестер, аурулар, арамшөптер) қорғауға байланысты мәселелерді зерттеуге бағытталған. Курс аяқталғаннан кейін мамандар фитосанитариялық мониторинг, ауыл шаруашылығы өсімдіктерін зиянкестерден, аурулардан және арамшөптерден қорғаудың кешенді шараларын жүргізу дағдыларын меңгереді
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер физиологиясының әдістері
"Өсімдіктерді қорғау жүйесі" пәнінің мақсаты студенттердің теориялық және практикалық білімдерін дамыту және ауыл шаруашылығы өндірісінің тәжірибесінде зиянды организмдерден ауылшаруашылық өнімдерінің шығынын болдырмау және азайту саласында дағдыларды игеру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Генетикалық процестердің молекулалық механизмдері
Пән негізінде генетикалық бақылау және репликацияның молекулалық механизмдерін, рекомбинация құбылыстарын (гомологиялық кроссингер, сайтспецификалық рекомбинация) зерттеу мақсаты Жатыр. Мутациялық процесті, гендердің әрекетін транскрипция, трансляция деңгейінде реттеудің молекулалық механизмдерін, генетикалық ақпаратты іске асыру жолдарын генетикалық бақылау
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Геномика және протеомика
Прокариот және эукариот геномдарын зерттеу. Хондриом, теломерлер, мобильді элементтер, молекулалық генетика әдістерін өңдеу (полимеразды тізбекті реакция және ДНК-секвенирлеу)) Протеомика-ақуыздарды зерттеу және олардың тірі организмдерде өзара әрекеттесуі. Массалық спектрометрияға негізделген Протеомика, протеомиканың реттелуі, Даму бағыттары, ДНК-байланыстырушы белоктардың құрылымы. Фолдинг, домендер және геномдық бірліктер. Гендік желі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің ғылыми негіздері
"Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері" пәнінің мақсаты магистранттарда тамақ өнімдерін өндіру технологиясын ғылыми-теориялық білімдерді қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу магистранттарға тамақ өнімдерін өндіру саласында неғұрлым кең және терең білім алуға, жануарлар мен өсімдіктер шикізатынан тамақ өнімдерін өндіру кезінде болатын күрделі процестердің ғылыми негіздерін зерттеуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Plant protection systems
"Өсімдіктерді қорғау жүйесі" пәнінің мақсаты студенттердің теориялық және практикалық білімдерін дамыту және ауыл шаруашылығы өндірісінің тәжірибесінде зиянды организмдерден ауылшаруашылық өнімдерінің шығынын болдырмау және азайту саласында дағдыларды игеру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Қызметтерді құру, дамыту, тарату және пайдаланудағы «білім үшбұрышы» моделі аясында ғалымдар мен инноваторлар арасындағы ғылыми байланысты дамыту.
- Студенттерге құрмет көрсетіп, академиялық адалдық пен жоғары білім беретін оқытушының этикасын ұстану.
- Ақпаратты талдау, дұрыс бағалау және қызметкерлердің қызметін басқару үшін статистикалық әдістерді қолданыңыз.
- биотехнологияда білімі мен түсінігін кәсіби деңгейде көрсету; осы саладағы мәселелерді шешу және дәлелдерді тұжырымдау
- Ғылым және кәсіби қызмет саласында концептуалды білімді меңгеру. Кәсіби биотехнологияның ғылыми және ғылыми - педагогикалық жұмысын жоспарлау және орындау.
- Шикізаттарды, жартылай фабрикаттарды тұтыну нормаларының сақталуын және санитарлық өндіріс режимдерінің орындалуын бақылауға қабілетті.
- Генетика саласындағы алған теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын биомедицина, ауыл шаруашылығы, экология және биотехнологиядағы өзекті мәселелерді шешу үшін қолдану.
- Жоғары мектепте оқытушылық қызметті жүзеге асыру. Өзінің практикалық қызметінде іргелі ғылымдар бойынша білімді пайдаланады.
- Биотехнология саласында тәжірибелік зерттеулерді жүзеге асыру, заманауи зертханалық жабдықтарды пайдаланады.
- Мамандық бойынша ғылыми-педагогикалық жұмыста инновациялық саясатты қалыптастыру
- Кәсіби қызметтің мақсатын анықтайды, оларға қол жеткізудің барабар әдістері мен құралдарын таңдайды, жаңа білім алу бойынша ғылыми, инновациялық қызметті жүзеге асыру, бөлімшелер деңгейінде шешімдер және жауапкершілік қабылдайды
- Биотехнология саласындағы инновациялық және рационализаторлық қызметке қатысу.
- Қазіргі заманғы деңгейде репродукция жүйелерінің жалпы генетика және биология және генетика саласында зерттеулер жүргізу
Ұқсас БББ
7M05102 Өсімдіктер биотехнологиясы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
7M05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
7M05102 Тағамдық Биотехнология
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
7M05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
7M05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
7M05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті