7M05102 Биотехнология в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мемлекет пен нарықтың қажеттіліктеріне, университеттің ғылыми-практикалық қызметіне, ғылымның және өндірістің заманауи мәселелерін шешуге қабілетті жаңа білім берудің ғылыми, ғылыми - педагогикалық кадрларын даярлау, сонымен қатар, осы мамандық бойынша бітірушілердің бәсекеге қабілеттілігін қалыптастыру және серпінді технологиялар жасау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 7M05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 7M051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Зияткерлік меншіктің заңнамалық негізі
Пән Патенттік құқықта қолданылатын негізгі ұғымдарды; осы заңмен реттелетін қатынастарды, Патент заңының қолданылу аясын, өнертабыстарды, пайдалы модельдерді, өнеркәсіптік үлгілерді қорғау саласындағы уәкілетті мемлекеттік органның функцияларын; сараптама ұйымының функцияларын, өнеркәсiптiк меншiк объектiлерiн құқықтық қорғауды, өнеркәсiптiк меншiк объектiлерiнiң патентке қабiлеттiлiгiнiң шарттарын, өнертабыстардың, пайдалы модельдердiң, өнеркәсiптiк үлгiлердiң патентке қабiлеттiлiгiнiң шарттарын, өнеркәсiптiк меншiк объектiлерiнiң патент иелерi мен авторларының, патенттік сенім білдірілген өкілдердің жұмыстарын оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зерттеу жұмысының заманауи методологиясы
Пән ғылыми зерттеу әдістемесінің негіздерін: ғылыми зерттеулерді, оның мәні мен ерекшеліктерін; әдіс, әдістеме ұғымын; ғылыми зерттеу процесінің логикасын: ғылыми зерттеудің кезеңдері мен деңгейлерін; гипотезаның мазмұнын, зерттеу процесінің кезеңдерінің мазмұнын; зерттеудің негізгі кезеңдерінің ерекшеліктерін; ғылыми зерттеу әдістерінің жіктелуін; ғылыми зерттеулердің эмпирикалық және теориялық деңгейлерін; ғылыми мәселесін, оның тұжырымдалуын; ғылыми зерттеу кезеңдерін оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесі
Пән ISO стандарттар жүйесін, ISO стандарттарын әзірлеу принциптерін және сапа менеджменті жүйесін қарастырады, сапа менеджменті жүйесінің негізгі сипаттамалары мен ресурстарын, кәсіпорындағы сапа жүйелерін, сапа менеджменті жүйесінің құралдары мен әдістерін зерттейді. Сондай-ақ, стандарттар негізінде стандарттау және жобалау принциптерін дамытуды, ISO халықаралық стандарттау ұйымының мәселелерін, ISO-ның болуы мен дамуын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зияткерлік меншікті қорғау және патенттану
Пән зияткерлік меншікті: жалпы ережелерін; авторлық құқықпен қорғалатын зияткерлік қызмет нәтижелерін; авторлық құқыққа байланысты құқықтарын; патенттік құқықты; заңды тұлғаларды, тауарларды, жұмыстарды, қызметтерді және кәсіпорындарды дараландыру құралдарын; өндірістік құпияға құқықты (ноу-хау); өндірістік құпияның түсінігі мен сипаттамасын; өндірістік құпияға айрықша құқықты; зияткерлік меншік объектілеріне айрықша құқықтарды беруді; Интернеттегі зияткерлік меншік құқықтарын бұзғаны үшін жауапкершілікті оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және сапалық зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеу жұмысының методологиясы
Пән ғылыми танымның логикалық-әдістемелік талдау пәнінің интегративті сипаттамаларын; ғылыми танымның логикасы мен әдістемесінің зерттеу объектісі ретіндегі ғылыми білімнің құрылымын, функцияларын; ғылыми білім әлемде жаңа білімді меңгеру, тарату және іс жүзінде қолдану әрекеті ретінде; ғылыми танымның логикасы мен әдістемесінің негізгі мәселесі ретінде ғылыми танымның табиғатын, ғылыми-зерттеу жұмысы үшін ақпарат іздеудің негізгі әдістерін оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми–зерттеу жұмысының заманауи әдістері
Пән ғылыми ізденістің және ғылыми зерттеулердің мәні мен маныздылығын; Қазақстанда және шетелде ғылыми зерттеулерді дамытуды; ғылыми зерттеу әдістемесін; зерттеу объектісі мен пәнін анықтауды; зерттеудің мақсаты мен міндеттерін анықтауды; эксперименттік ғылыми зерттеулер және оларды жүзеге асыруды; ғылыми зерттеулер үшін ақпаратты іздеудің негізгі әдістерін; халықаралық библиографиялық және абстрактілі мәліметтер қорын және мақалалардың дәйексөздерін қадағалау құралдарын пайдалануды оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Интегрирленген сапа менеджмент жүйелері
Пән ИСО халықаралық стандарттарына сәйкес сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелерін әзірлеу және енгізу тәртібін қарастырады, Сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесінің стандарттарын қарастырады. Сондай-ақ ИСО 9000 стандарттарында қолданылатын СМЖ құжаттамасы мен талаптарын, сапа менеджменті принциптерін, біріктірілген менеджмент жүйелерін сертификаттауды және ИСО 22000 халықаралық стандарттарының талаптарына сәйкес сертификаттау құжаттарын, сапа және қауіпсіздік менеджменті жүйелерін дайындауды зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапамен басқару
Пән ИСО халықаралық стандарттарынын 9000, 9001, 9004 сериялы, сапа түсінігі мен құрылымын, сапаны басқару тәсілдерін, сапа жүйесін құру және енгізу тәртібін қарастырады. ИСО стандарттары негізінде сапаны басқаруды, сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу тәртібін, сондай-ақ ИСО талаптарына сәйкес сапа менеджменті жүйесінің құжаттамасын, сапа көрсеткіштерін белгілеу және өлшеу әдістерін қарайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны басқаруда зияткерлік меншік
Пән зияткерлік меншік нарығын, өнертапқыштық мәселелерді шешу теориясын, инновациялық өнім маркетингін, зияткерлік меншікті басқаруды, зияткерлік меншік нарығына инвестициялауды, өнімнің бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етудің реттеуші шарты ретінде патенттік ресімдеуді, өнеркәсіптік меншікті лицензиялауды, кәсіпорындардың материалдық емес активтерінің көлемі мен құрамын, олардың жай-күйі мен дамуын, кәсіпорындардың инновациялық қызметін, өндіріс барысындағы рационализаторлық ұсыныстар мен өнертабыстардың есебін, кәсіпорындар мен нақты қызметкерлерге сапа сыйлықтарын белгілеуді оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Геномика
Пән әртүрлі организмдердің, соның ішінде адамдардың, өсімдіктердің, жануарлардың және микроорганизмдердің геномдарын зерттеудің заманауи әдістері мен тәсілдерін қарастырады. Курс геномиканың ген құрылымы мен қызметі, ДНҚ тізбегі және биологиялық процестердің генетикалық және молекулалық негіздері сияқты негізгі аспектілерін қарастырады. Геномды секвенирлеу әдістері, соның ішінде келесі ұрпақ секвенциясы (NGN) сияқты жаңа технологиялар және оларды генетикалық вариацияны зерттеу, Гендерді анықтау үшін қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің жоспарлауын ұйымдастыру және қазіргі заманғы әдістері
Пән ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың заманауи әдістерінің негізгі аспектілерін, соның ішінде ғылыми жобаларды жобалау, жоспарлау және іске асыру кезеңдерін қарастырады. Ғылыми зерттеу процесін оңтайландыру үшін жасанды интеллект технологияларын қолдануға баса назар аудара отырып, жоспарлаудың дәстүрлі және инновациялық тәсілдерін қарастырады. Ақпаратты талдау және жүйелеу, сондай-ақ эксперименттерді жоспарлауды автоматтандыру үшін құралдарға және үлкен деректерді өңдеу сияқты құралдарға ерекше назар аударылады. Магистранттар жасанды интеллект ғылыми ізденістің дәлдігі мен тиімділігін қалай жақсарта алатынын, зерттеу әдістерін таңдауға, нәтижелерді болжауға және деректерді түсіндіруге көмектесетінін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биохимиялық талдау әдістері
Пән талдаудың классикалық әдістерін зерттейді: гравиметрия, титриметрия, комплексометрия; оптикалық әдістер (фотометрия, рефрактометрия, поляриметрия, нефелометрия); электрофорез, электрохимиялық әдістер (электрогравиметрия, вольтамметрия, потенциометрия, кондуктометрия); талдаудың хроматографиялық әдістері (адсорбциялық, абсорбциялық, аффинді хроматография, гель хроматографиясы, хемосорбциялық әдістер), центрифугалау әдісі, радиоизотоптық әдістер, оқшаулау және талдау әдістері (сүзу, центрифугалау, қайта кристалдау, сублимация, экстракция, айдау, кептіру). Иммобилизацияланған ферменттерді химиялық анализде қолдану, ферментативті сынау әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері
Пән поли және моноклоналды антиденелерді, цитокин гендерін қолданатын иммуноанализ әдістерін, спектрлік талдауды, цитокиндердің секреторлық формаларын зерттеу үшін заттардың биологиялық белсенділігін анықтау әдістерін зерттейді. Фолликулалық әдісті және спектрлік корреляциялық тестті қарастырады. in situ ағынды цитофлюориметрия, вестерн-блоттинг және иммуногистохимия әдістері, зерттеудің генетикалық әдістері цитокиндердің мРНҚ өрнектері, мРНҚ тұрақтылығы, табиғи анти мағына нуклеотидтер тізбегі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның жасушалық және молекулярлық аспектілері
Пән жасушалық биотехнологияның теориялық негіздерін, жасушалық селекцияға негізделген биотехнологиялық әдістерді практикалық қолдануды, ДНҚ репликациясының, репарациясының және рекомбинациясының молекулалық механизмдерін, жасушаның молекулалық ұйымдастырылуын, хроматин құрылымын, нуклеин қышқылдарының молекулалық ұйымдастырылуын, жасуша мембраналарының құрылымы мен молекулалық динамикасын зерттейді. Гендердің экспрессиясының реттелуі, транскрипциясы, аударма механизмі, генетикалық код, жасушааралық байланыс, цитоскелет, жасушалардың көбеюі мен саралануын басқару, белгі беру жолдарын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның заманауи әдістері
Пән мақсатты гендік-инженерлік өнімдерді алудың негізгі бағыттары мен технологияларын, молекулалық биологияның ғылыми негіздерін, әртүрлі деңгейдегі генетикалық түрлендірілген организмдерді шегерудің және пайдаланудың негізгі бағыттарын, органдар мен тіндердің биоинженериясының әдіснамасын қарастырады, сондай-ақ негізгі жасушалық макромолекулалар мен биотехнологияның мақсатты өнімдерін талдау әдістерінің ғылыми негіздерін, гендік диагностика мен гендік терапияның ғылыми негіздерін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның молекулярлы-генетикалық негіздері
Пән РНҚ мен ДНҚ-ны құрылымдық ұйымдастыру, ДНҚ-ны жөндеу және рекомбинациялау, нуклеин қышқылдарының құрылымдық-функционалды ұйымдастырылуы, репликация механизмдері, қазіргі молекулалық биология мәселелері, геномның жұмыс істеуі және ДНҚ-ның молекулалық механизмдері мен репликациясы туралы қазіргі заманғы идеялар, транскрипция механизмдері, гендік экспрессияны реттеу және ДНҚ-ны шашырату және рекомбинантты технология, РНҚ-ның транскрипциядан кейінгі модификациясы, физикалық және биотехнологияда қолданылатын биофизикалық әдістер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физико - химиялық талдау әдістері
Пән физикалық және химиялық талдау әдістерінің жіктелуін, сонымен қатар химиялық талдаудың қателерін, зерттеудің оптикалық әдістерін, колориметриялық талдау теориясын, концентрацияларды есептеу әдістерін, эмиссиялық және спектрлік талдауларды, молекулалық спектроскопияны, кулонометриялық әдістерді, хроматографиялық әдістер талдау, электрохимиялық әдістер, потенциометриялық әдістер талдау, полярографиялық әдістер талдау, поляриметрия және рефрактометрия. Өлшеу нәтижелерін өңдеу әдістерін, талдау әдістерін жүргізу тәртібін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімді бөлудің және тазалаудың заманауи әдістері
Пән заттарды бөлудің заманауи әдістерін зерттейді: ион алмасу, аффин, гель хроматографиясы, иммуносорбция, электрофорез. Бөлу және шоғырландыру әдістерінің жіктелуін, тұндыру әдістерін, экстракцияның статистикалық және динамикалық әдістерін, Дистилляция және сублимация әдістерін хроматографиялық талдау әдістерін қарастырады. Мембраналар арқылы бөлу: кері осмос, ультра және микрофильтрация. Өнімді сусыздандыру, оны өзгерту және тұрақтандыру әдістері. Тазалау әдістері. Бірнеше бөлу операцияларының үйлесімі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Микробиологиялық талдау әдістері
Пән ет және сүт өндірісіне, сондай-ақ бүкіл тамақ өнеркәсібіне арналған шикізатты талдаудың микробиологиялық әдістерін зерттейді. Спирт өндірісіне арналған қызылша-қант шикізатын, ашытқы өндірісіне арналған шикізатты, нан пісіру өндірісіне арналған шикізатты, спирт өндірісіне арналған крахмалды шикізатты, жұмыртқаны, жұмыртқа өнімдерін, сыра мен сыра, макарон өндірісіне, кондитерлік өндіріске, қант өндірісіне, медициналық препараттарға, биологиялық препараттарға арналған микробиологиялық талдау әдістерін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
БАҚ және БАЗ биотехнологиясы
Пән биологиялық белсенді қоспалардың жіктелуін, биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспалардың препараттарының заманауи микробиологиялық өндірісін ұйымдастыруды, тірі жасушалар мен споралардың негізінде заманауи микробиологиялық өндірісті ұйымдастыруды, биологиялық белсенді заттардың жоғары тазартылған препараттарының микробиологиялық өндірісін зерттейді. медициналық және тағамдық мақсаттарға арналған заттар. Биологиялық шикізатты өңдеуге негізделген биотехнологиялық өндірісті және биологиялық белсенді қоспаларды сараптау, сапасы мен қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биоинформатика
Пән есептеу технологияларын қолдана отырып, биологиялық Деректерді талдаудың негізгі принциптері мен әдістерін қарастырады. Курс аясында магистранттар ДНҚ, РНҚ және белоктар тізбегі деректерін өңдеу және түсіндіру алгоритмдері мен құралдарын, сондай-ақ биологиялық процестерді модельдеу әдістерін зерттейді. Курс тізбекті туралау, филогенетикалық талдау, ақуыздардың құрылымы мен қызметін талдау және деректерді визуализациялау әдістерін зерттеу сияқты көптеген тақырыптарды қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік микроағзалар биологиясы
Пән генетикалық аппараттың құрылымдық ерекшеліктерін, генетикалық ақпаратты беруді, микроорганизмдердің генетикасы мен селекциясының түпкі заңдылықтары мен жетістіктерін, микробтық жасушалардың тіршілігін, олардың қоректену, тыныс алу, даму, көбею процестерін, қоршаған ортамен өзара әрекеттесу заңдылықтарын, жасушалық ұйымдастыру принциптерін, биологиялық объектілердің мембраналық процестері мен молекулалық механизмдерін, заттардың микроорганизмдердегі өзгеру механизмдерін,биохимиялық циклдерді, микроорганизмдердегі организмнің физиологиялық процестерін зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам диагностикасы: сапасын бақылау
Пән тамақ өнімдерін сертификаттау практикасы мен проблемаларын, компоненттер мен шикізатты зертханалық бақылауды, тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін, тағамдық құндылық көрсеткіштерін, микронутриенттерді, технологиялық процестерді зертханалық және аспаптық бақылауды зерттейді. Өнімнің сапасын қалыптастыратын факторлар, шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау әдістері, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар, нормативтік-техникалық құжаттаманы жасау және әзірлеу қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық қышқылдардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы
Пән органикалық қышқылдар мен ақуыз препараттарының технологиясының теориялық негіздерін зерттейді. Тағамдық биотехнологияның дәстүрлі және жаңа бағыттарын қарастырады. Тағамдық биотехнологияның дәстүрлі бағыттарына органикалық қышқылдарды өндіру жатады – лимон, сүт, алма, сірке, янтарь, тамақ өнеркәсібінде қышқылдықты реттегіш және консерванттар ретінде кеңінен қолданылады. Ақуыз препараттарын алудың тағамдық биотехнологиясының жаңа бағыттары, соның ішінде ферменттер, ақуыз өнімдері, концентраттар мен изоляттар өндірісі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны бағалау және биотехнологиялық өндірістердің қауіпсіздігі
Өндірістік объектілердегі қауіпсіздік ережелерін сақтаудың маңыздылығы. Шикізат пен компоненттердің, биологиялық белсенді қоспалардың, дәрілік препараттар мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерін бақылау әдістері. Биотехнологиялық өндірістердің биоқауіпсіздігін қамтамасыз етуге арналған нормативтік база. Биотехнологиялық процестермен байланысты биологиялық қауіптің қазіргі микробтық факторлары. Биотехнологиялық өндірістерді санитарлық микробиологиялық бағалау үшін қажетті әдістер мен көрсеткіштер. Микроорганизмдерді өнеркәсіптік пайдалану кезіндегі биоқауіпсіздік мәселелері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді заттар мен препараттарды микробиологиялық өндіру
Пән микробтық, жануар текті, өсімдік текті биологиялық белсенді заттардың жіктелуін, биологиялық белсенді компоненттердің қолдану аясын, биологиялық белсенді заттардың негізінде жасалған препараттарға қойылатын талаптарды зерттейді. Микробтық синтез арқылы биологиялық белсенді заттарды алу технологиясын, жануарлар жасушасынан алу технологиясын, өсімдік материалынан алу технологиясын қарастырады. Алкалоидтар, флавоноидтар, сапониндер, гликозидтер негізіндегі препараттарды өндіру технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашытқы биотехнологиясы
Пән бактериялық препараттарды қолданудың қазіргі жағдайы мен болашағын, өндіріске бактериялық препараттарды таңдауды, ашытылған өнімдерге бактериялық препараттарды, өндірістік жағдайда бактериялық препараттарды дайындау мен қолдануды зерттейді. Ашыту өндірістерінде пайдаланылатын микроорганизмдерді, ашытқыларды, сүт қышқылды бактерияларды, нан пісіру өндірісінде пайдаланылатын микроорганизмдер композицияларының түрлерін, нан, нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісінде пайдаланылатын сұйық ашытқыларды, бидай және қара бидай ұйытқыларын, нан пісіру ашытқыларын зерделейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоршаған ортаны тазарту мәселелерін шешудегі биотехнология
Пән микроорганизмдер штаммдарының өнімділігін оларды экологиялық биотехнологияда қолдану үшін арттыру әдістерін, генетикалық түрлендіру әдістерімен алынған микроорганизмдерді, сондай-ақ микробтық синтездің жекелеген өнімдерін қауіпсіз пайдалану мәселелерін, әртүрлі өндірістердің өнеркәсіптік қалдықтарын биологиялық қайта өңдеуді зерделейді. Қатты қалдықтарды жою, ағынды суларды тазартудың биологиялық әдістері, су экожүйелерінің ластануын биоиндикациялау, биоремедиация, су қоймаларын өздігінен тазарту, топырақ құнарлылығын қалпына келтіру қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам және өнеркәсіптік өндірістерде биоқауіпсіздіктің қазіргі мәселелері
Пән биотехнология мен биоқауіпсіздікті, проблеманың жай-күйін, қауіпсіздік туралы ұғымды зерттейді. Биологиялық, экологиялық, экономикалық, азық-түлік, әскери және басқа да қауіпсіздік. Тамақ өндірісіндегі биоқауіпсіздік туралы ұғым, биологиялық қауіпті организмдер және олардың өнімдері, жасушалық, тіндік және органогендік биотехнологиялардағы биоқауіпсіздік, биоинженерия мен трансгеноздағы генетикалық қауіп және биоқауіпсіздік, биоинженериядағы биоқауіпсіздік тұрақтылығы, генетикалық түрлендірілген ағзаларды құру қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндірістік биотехнологиядағы микробиологиялық негіздері
Пән микроорганизмдерді культивациялау әдістерін, микробиологиялық өндіріске арналған шикізат пен технологиялық жабдықтың түрлерін, технологиялық процестің кезеңдерін, микроорганизмдерді культивациялаудың оңтайлы жағдайларын, микроорганизмдердің өсуі мен көбеюін, микробтық биомассаны алуды, мелассадан ашытқы, сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын, пропион қышқылы бактерияларын алуды, липидтерді, полисахаридтерді, этил спиртін және органикалық еріткіштерді, вакциналарды, бактериялық еріткіштерді алу технологиясын зерделейді. тыңайтқыштар, бактериялық өсімдіктерді қорғау құралдары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық өнімдердің құрамының және технологиялық процестерін модельдеу, оптимизациялау
Пән биотехнологиялық процестерді компьютерлік модельдеудің әртүрлі аспектілерін қарастырады – есептерді шығарудан және математикалық модельдерді жасаудан бастап оларды компьютерлік іске асыруға және алынған нәтижелерді түсіндіруге, рецептураларды оңтайландыру және есептеу үшін заманауи бағдарламалық өнімдерді қолдануға дейін. Биотехнологиялық процестер мен жүйелерді компьютерлік модельдеудің заманауи әдістемесі зерттелуде. Микроорганизмдерді үздіксіз культивациялау процестерінің кинетикасының, биосинтез, биотрансформация және биокатализ өнімдерінің мембраналық бөлінуінің математикалық модельдері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.
- Ғылыми зерттеулердің кезеңдерін жоспарлау және ұйымдастыру, жасанды интеллект әдістерін қолдана отырып, ғылыми деректерді талдау және жүйелеу және оларды нақты зерттеу міндеттерін шешуде қолдану.
- Сапа жүйесі бойынша халықаралық стандарттар талаптарын пайдалана отырып, ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау кезінде зерттеу әдіснамасын және олардың іске асырылуын айқындау.
- Биология, генетика және биотехнология саласындағы іргелі мәселелерді шешу үшін жаңа әдістемелерді, концепцияларды және теорияларды, технологияларды қолдану.
- Интернет-технологияларды қоса алғанда, мамандандырылған деректер базасын және ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық және патенттік ақпаратты талдау және өңдеу.
- Практикалық және ғылыми-педагогикалық қызметте негізгі физикалық, биофизикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, ақпараттық, микробиологиялық және биологиялық әдістерді қолдану.
- Биотехнологияда молекулалық-генетикалық әдістерді, жасушалық инженерияның және иммунобиотехнологияның әдістемелік негіздерін өзінің ғылыми және кәсіби қызметінде қолдану.
- Негізгі химиялық және биологиялық процестердің математикалық модельдерін есептеу ‐ технологиялық процестерді оңтайландыруда математикалық және компьютерлік модельдеудің теориялық негіздерін пайдалану.
- Шикізаттың және өнімнің сапасын бақылау әдістерін қолдану және регламентке сәйкес биотехнологиялық процестердің қауіпсіздігін жүзеге асыру және бақылау.
- Өз бетінше зерттеулер жүргізу және олардың нәтижелерін түсіндіру әдістерін меңгеру, берілген пәннің дамуына өзіндік үлес қосу (диссертация), өзінің ғылыми-кәсіби қызметін жүзеге асыруда өзіндік ерекшелігі мен шығармашылығын көрсету.
Ұқсас БББ
7M05102 Өсімдіктер биотехнологиясы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
7M05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
7M05102 Биотехнология
Торайгыров университеті
7M05102 Тағамдық Биотехнология
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
7M05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
7M05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)