6B11101 Туризм в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Кәсіби стандартқа сәйкес кәсіби қызметті жүзеге асыруға қабілетті, жоғары әлеуметтік және азаматтық жауапкершілікке ие, заманауи инновациялық технологиялар саласында білімі бар туризм саласының жоғары білікті: туризм жөніндегі менеджер, туризм жөніндегі нұсқаушы-әдіскер, туризм индустриясын және қонақжайлылықты жетілдіруге бағытталған ұйымдастыру-басқару, өндірістік-технологиялық, кәсіпкерлік, ғылыми-зерттеу, жобалық міндеттерді шешуге қабілетті экскурсовод-лектор; ішкі және халықаралық туризмді, оның ішінде оның белсенді нысандарын дамыту; өңір, ел және әлем шеңберінде адами қарым-қатынасты, мәдениетаралық өзара іс-қимылды кеңейтуге ықпал ететін маманды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B091 Туризм
-
ҰБТ-дағы пәндер География және Шетел тілі
-
Білім беру саласы 6B11 Қызмет көрсету
-
Дайындық бағыты 6B111 Қызмет көрсету саласы
Пәндер
-
Туристік өлкетану
Білім және тәрбие жүйесіндегі өлкетанудың рөлі мен маңызы. Өлкетану жұмысының түрлері мен формалары. Кешенді физикалық-географиялық өлкетану зерттеулерінің негізгі әдістері. Туристік өлкетанудағы климаттық, ландшафтық, әлеуметтік-экономикалық зерттеулер. Қазақстан Республикасында өсімдіктер мен жануарлар дүниесін қорғау. Рекреациялық ресурстар. Өз өлкесінің тарихын зерттеудің негізгі әдістері мен көздері. Тарих және мәдениет ескерткіштері. Мұражайтану негіздері. Мұражайдың экскурсиялық қызметі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туристік қызметтің қауіпсіздік негіздері
Туристік қызметтің қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі туристік ұйымдардың рөлі. Спорттық турлар жасау кезіндегі ықтимал қауіптілік факторлары. Саяхаттың түрлік ерекшеліктеріне байланысты тәуекел факторлары. Саяхат қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Туристік қызметтегі авариялық жағдайлар және жазатайым оқиғалар. Туристердің дұрыс емес әрекеттерінен туындайтын қауіптер, жарақаттар мен аурулар: қолайсыз метеожағдайлар; жабайы жануарлар және улы өсімдіктер
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Туризмология негіздері
Туризмдегі негізгі ұғымдар. Туризм әлеуметтік-экономикалық жүйе ретінде рекреациялық қызметтің ресурстық әлеуеті. Табиғи рекреациялық ресурстар және оларды бағалау. Рекреациялық және туристік табиғат пайдалану. Рекреациялық қызмет: ұйымның ерекшеліктері мен принциптері. Білімнің басқа салаларын қолдана отырып туризмді зерттеу. Қазіргі туризмнің жіктелуі, түрлері мен формалары. Туристік өнімнің теориясы. Туристік индустрия және халық шаруашылығының аралас салалары. Халықаралық туризм қызметтер саудасының ерекше түрі ретінде.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмнің белсенді түрлерінің техникасы мен тактикасы
Туризмнің белсенді түрлерінің техникасы мен тактикасының негізгі ұғымдары. Белсенді туристік қызметке физикалық және техникалық дайындық. Белсенді туристік саяхаттарға арналған жабдықтар. Тактикалық әзірлемелердің мазмұны мен әдістемесі. Белсенді туристік саяхатта тамақтануды ұйымдастыру. Туристік саяхаттардың алдын алу шаралары және медициналық қамтамасыз ету. Күрделілігі 1-2 санаттағы тау, су, жаяу, шаңғы, велосипед, ат саяхаттарын ұйымдастыру және өткізу ерекшеліктері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Экскурсиятану
Экскурсия таным әдісі ретінде. Экскурсияның жіктелуі. Экскурсияны дайындау әдістемесі. Экскурсиялық объектілер және олардың түрлері. Экскурсияны өткізу әдістемесі. Экскурсияда әңгіме жүргізудің әдістемелік тәсілдері. Экскурсия - педагогикалық процесс. Әр түрлі тақырыптар бойынша экскурсиялар өткізу ерекшеліктері. Табиғаттану экскурсияларын өткізу ерекшеліктері. Тарихи және әдеби тақырыптарға экскурсия жүргізудің ерекшеліктері. Экскурсиялық қызмет көрсетудің ерекшеліктері. Экскурсияны өткізу техникасы. Экскурсоводтың кәсіби шеберлігі. Әдістемелік жұмысты ұйымдастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Пәнде тіршілік ортасының қазіргі жағдайы мен жағымсыз факторлары, адамзаттың биоэкологиясы мен биосферасы, «адам-тіршілік ету ортасы» жүйесіндегі қауіпсіздік проблемалары, табиғи техногендік және әскери сипаттағы төтенше жағдайлар, адамның тіршілік ету ортасымен өзара іс-қимылының қауіпсіздігін қамтамасыз ету; зиянды және қауіпті факторларды сәйкестендіру туралы оқытады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері және академиялық хат
Пән оқытылатын саладағы ғылыми зерттеулер әдістері мен академиялық хатты зерттеуге бағытталған. Білім алушылар тұжырымдамалық аппаратпен және зерттеу жұмысының негізгі кезеңдерімен, әдістердің жіктелуімен, оларды қолдану салаларымен танысады. Білім алушылар ғылыми зерттеулерді сандық және сапалық талдау дағдыларын игеруге және оның нәтижелерін академиялық ортада мақала мен баяндамалар түрінде ұсынуға үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көшбасшылық негіздері
Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Community Service
Оқыту мақсаттарына және мазмұның стандарттарына қол жеткізу үшін қоғамға оқу стратегиясы ретінде қызмет ету. Өзі және қоғаммен қарым-қатынасы туралы рефлексия. Әртүрлілік пен өзара сыйластық түсінігі. Тәлімгерлердің басшылығымен қоғамға қызмет ету тәжірибесін жоспарлау, іске асыру және бағалау. Алға қойылған мақсаттарға жетудегі іске асыру және прогрестің сапасын бағалау
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Туризм менеджменті
Менеджмент. Басқару ойының эволюциясы. Ішкі және сыртқы орта түсінігі, ұйымдастыру ортасын басқару, әлеуметтік жауапкершілік және өзара қарым-қатынас этикасы. Шешім қабылдау, шешім қабылдаудың модельдері мен әдістері. Менеджерлердің түрлері, көшбасшылық: стиль, жағдай және тиімділік. Қақтығыстарды, өзгерістерді және стресстерді басқару. Ұйымдар қызметінің тиімділігін қамтамасыз ету: еңбек ресурстарын басқару, өндірісті басқарудың операциялық жүйесін құру және оның жұмыс істеуін қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туристік бизнестегі белсенді турларды ұйымдастыру
Қазақстан Республикасында белсенді туризмді дамытудың бағдарламалық-нормативтік негіздері. Белсенді турлардың қатысушылары мен ұйымдастырушыларына қойылатын талаптар. Топтарды, сүйемелдеу бригадаларын және клиенттерді жинақтау. Белсенді туристік жорықтар мен саяхаттарды өткізу кезінде тамақтануды ұйымдастыру. Спорттық және белсенді туристік жорықтар мен саяхаттарды материалдық қамтамасыз ету. Белсенді туристік саяхаттардағы мінез-құлықтың техникалық және тактикалық ерекшеліктері. Коммерциялық белсенді турлардың бағыттарын әзірлеу ерекшеліктері
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пән білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастырады. Пән аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, салықтарды есептеуге, салық есептілігін дұрыс толтыруға, қаржылық проблемалар туындаған кезде қаржылық шешімдер қабылдауға және қаржылық алаяқтықты тануға үйренеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризм тарихы
Ежелгі әлемде және орта ғасырларда туризмнің пайда болу тарихы. Жаңа уақытта туризмнің қалыптасуы мен дамуы. ХХ ғасырда және қазіргі уақытқа дейін халықаралық туризмді дамыту. Ресей империясындағы туризмнің қалыптасу тарихы (1777-1917 ж.ж.). КСРО-дағы туризмнің даму тарихы (1917-1991 ж.ж.). Қазақстандағы туризмнің ежелгі заманнан бүгінгі күнге дейінгі қалыптасу және даму тарихы. ТМД және Қазақстан елдеріндегі туризмнің қазіргі жағдайы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмнің белсенді түрлеріндегі іс-шараларды ұйымдастыру
Туризмді дамытудың ұйымдастырушылық негіздері. Ішкі және халықаралық туризмдегі бұқаралық туристік-спорттық іс-шаралар, олардың мақсаттары мен міндеттері, айрықша ерекшеліктері. Спорттық туризмдегі жарыстардың жіктелуі. Белсенді туризмде бұқаралық іс-шараларды өткізу қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Қысқы түрлері олардың ішкі және халықаралық туризмдегі бұқаралық туристік іс-шаралар құрылымындағы рөлі мен маңызы. Кешенді және мамандандырылған туристік іс-шаралардың мақсаттары, міндеттері, ерекшеліктері
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қонақжайлылық индустриясы
Қонақ үй индустриясы және қонақ үй қызметі. Әлемдік қонақжайлылық индустриясының қазіргі даму тенденциялары. Қонақ үй қызметтерінің нарығы және оның компоненттері. Қонақ үйлердің негізгі қызметтері және олардың қызмет ету ерекшеліктері. Қонақ үй маркетингі және бәсекеге қабілеттілік. Халықаралық қонақ үй тізбектері. Қонақ үй ісін ұйымдастырудың негізгі модельдері
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қонақжайлылықтағы этикалық қызмет көрсету
Бұл пән келесі тақырыптарды қарастырады: этикалық сананың негізгі категориялары. Этиканың негізгі компоненттерінің сипаттамасы. Кәсіби этиканың негізгі санаттары (нормативтері). Кәсіби моральдың құрылымы мен қасиеттері. Кәсіби этика функциялары. Заманауи кәсіби этикалық кодекстер. Іскерлік қарым-қатынастағы коммуникативтік мәдениет. Іскерлік этиканың негізгі нормалары мен талаптары. Іскерлік қатынастардағы этикалық қағидалар. Басқару этикасы және басшының (менеджердің) этикеті. Қонақжайлылық саласындағы мамандарға қойылатын кәсіби-адамгершілік талаптар
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туристік қызметте тамақтануды ұйымдастыру және қызмет көрсету мәдениеті
Қонақ үй кәсіпорнында тамақтандыру өндірісін ұйымдастыру. Спорттық-танымдық турларда туристерді тамақтандыруды ұйымдастыру. Сервистік қызметті ұйымдастыру. Қызмет көрсету мәдениеті және қызмет көрсету мәдениетінің аспектілері. Қызмет сапасының және халыққа қызмет көрсету деңгейінің көрсеткіштері. Сервистік технологиялар. Қонақжайлылық кәсіпорындарында қызмет көрсету этикеті. Сервистік қызметті құқықтық реттеу. Халыққа қызмет көрсету және қызмет көрсету сапасын арттыру жолдары. Жаңа қызмет түрлерін және қызмет көрсетудің прогрессивті нысандарын енгізу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туризм маркетингі
Туризмдегі маркетингтің мәні, мазмұны, негізгі ұғымдары. Туризмдегі маркетинг тұжырымдамасы. Маркетингтік зерттеулердің мазмұны мен бағыты. Туристік кәсіпорынның маркетинг ортасын зерттеу. Туристік нарықты және туристік өнімді маркетингтік зерттеу. Туризмдегі сапаны маркетингтік басқару. Нарықты сегменттеу. Маркетингті жоспарлау. Маркетингтік стратегияны қалыптастыру. Маркетингтегі коммуникация
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Экологиялық туризм
Экологиялық туризмнің пайда болуы. Экологиялық туризмнің негізгі ерекшеліктері, мақсаттары мен функциялары. Экологиялық туризмнің құрылымы, мазмұны және ұйымдастыру формалары мен жіктелуі. Рекреациялық ресурстар және экологиялық туризмнің рекреациялық әлеуеті және оларды бағалау тәсілдері. Туризмнің қоршаған табиғи ортаға әсері. Аумақтың экологиялық жағдайы және оның экотуризмнің дамуына әсері. Қазақстан Республикасындағы экологиялық туризмнің қазіргі жағдайы және даму перспективалары
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Туристік қызметтің құқықтық негіздері
Шет елдердегі туристік қызметті құқықтық реттеудің ерекшеліктері. Қазақстан Республикасында туристік қызметті реттеудің құқықтық негіздері. Қазақстан Республикасында туристік қызметті лицензиялау. Туризмдегі шарттық қатынастар. Елдің құқықтық режимі және халықаралық құқық. Қазақстан Республикасы мен шет елдердің шекарасын кесіп өту кезіндегі кедендік формальдылықтар. Елдің паспорттық режимі. Шекараны кесіп өтудің визалық ережелері. Шекараны кесіп өтудің санитарлық ережелері
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туристік қызмет психологиясы
Басқару психологиясының мақсаты, міндеттері, мазмұны. Туристік қызметтің психологиялық ерекшеліктері. Туризмдегі тұлға психологиясы. Туризмдегі мотивация психологиясы. Туристік қызметтегі қарым-қатынастың психологиялық негіздері. Кеңседе туристерге қызмет көрсету психологиясы, сату психологиясы. Туризмдегі ұжымды басқару ерекшеліктері. Туристік қызметтегі қақтығыстарды шешу ерекшеліктері. Туризмдегі психологиялық қамтамасыз ету негіздері. Туристік тауарлар мен қызметтерді жарнамалау психологиясы. Туризмдегі психодиагностика
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туристік кешендердің ұйымдастыру-шаруашылық қызметі
Туристік кешендердің жіктелуі және оның функциялары. Туристік кешендердің құрамы мен құрылымы. Шикізат және тауарлар қорының мәні, олардың түрлері. Туристік кешендердің жалпы кірісі. Туристік кешендердің негізгі қорлары. Туристік кешендердің айналым қаражаты. Туристік кешендердің қызметкерлеріне еңбекақы төлеу. Туристік кешендердегі қызметтердің өзіндік құны. Туристік кешендердің қаржы-экономикалық қызметін жоспарлау функциялары мен әдістері. Туристік кешендердің тиімділігі. Туристік кешендердегі бәсекелестік
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Event-менеджменті
Осы саладағы негізгі ұғымдардың жіктелуі, туристік іс-шараларды жоспарлау және ұйымдастыру саласындағы аса маңызды аспектілер. Мемлекеттік құрылымдар (департаменттер, бөлімдер, басқармалар) іс-шараларды негізгі ұйымдастырушылар ретінде. Туризмдегі бұқаралық туристік іс-шараларды жоспарлау принциптері. Туристік кадрларды даярлау және қайта даярлау бойынша туристік іс-шараларды жоспарлау және ұйымдастыру. Әртүрлі сипаттағы іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу ерекшеліктері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Білім беру саласындағы туристік қызметті ұйымдастыру
Білім берудегі туризмнің даму тарихы мен перспективалары. Туризм дамуының ұйымдастырушылық негіздері, оның білім беру жүйесіндегі орны мен рөлі. Қазақстан Республикасында туризмді дамытудың бағдарламалық-нормативтік негіздері. Мектеп туризмінің танымал түрлері мен формалары. Балалар-жасөспірімдер туризмін ұйымдастыру ерекшеліктері. Туристік жорықтарға және саяхаттарға қойылатын талаптар. Білім беру жүйесіндегі бұқаралық туристік жұмыс түрлері. Бейіндік далалық туристік лагерьлердің модельдері. Балалар-жасөспірімдер туризмінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Туризм кәсіпорындарының қаржы-шаруашылық қызметі
Туристік индустрия кәсіпорнының негізгі және айналым қаражатын талдау. Туристік индустрия кәсіпорнының еңбек ресурстарын талдау. Туристік өнімнің бәсекеге қабілеттілігін және туристік индустрия кәсіпорындарының сату көлемін талдау. Туристік өнімді өндіру және өткізу шығындарын талдау. Қызметтің қаржылық нәтижелерін талдау, туристік индустрия кәсіпорнының пайдасын бөлу және пайдалану. Туристік индустрия кәсіпорнының қаржылық жағдайын талдау
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмдегі баға белгілеу
Баға белгілеу әдістемесінің ғылыми негіздері. Туристік кәсіпорындардағы баға белгілеу. Баға функциялары. Баға жүйесі. Баға құрудағы және бағаны сақтандырудағы тәуекелдер. Сыртқы экономикалық кешендегі баға белгілеу. Қазақстандағы бағаларды реттеу. Шет елдердегі бағаларды реттеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Емдеу-сауықтыру туризмінің рекреациялық ресурстары
Елдің, өңірдің, аумақтың рекреациялық ресурстары мен рекреациялық әлеуеті. Рекреациялық ресурстардың жіктелуі. Табиғи-климаттық рекреациялық ресурстар; су ресурстары; жалпы климаттық рекреациялық ресурстар. Жалпы және ерекше әсер ететін табиғи-климаттық факторлар. Әлемдегі, ТМД мен Қазақстандағы денсаулықты емдеу, оңалту, жалпы нығайту үшін табиғи ресурстарды пайдалану тәжірибесі. Инфрақұрылым: Қазақстан Республикасы мен Қостанай облысындағы жалпы және арнайы емдеу-сауықтыру туризмі
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект негіздері
Пәнді оқу барысында студенттер қолданбалы жасанды интеллект жүйесі туралы, жасанды интеллекттің қоғам мен адам өміріндегі рөлі туралы жалпы түсінік қалыптастырады. Әр түрлі мақсаттағы интеллектуалды жасанды жүйелерді құрудың теориясы мен практикасының қазіргі жағдайы туралы түсінік қалыптасады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Белсенді маршруттарда туристік топты басқару
Топтарды жинақтау. Жаяу жүруге дайындық. Қатысушылардың физикалық және техникалық дайындық деңгейіне байланысты топтың қозғалыс тактикасы. Маршруттың кестесі мен траекториясын түзету. Жаяу серуендеу кезінде топты басқару ерекшелігі; жоғары санаттағы жаяу серуендеу кезінде; тау саяхаттарында, шаңғы тебуде. Клиенттер тобын басқарудың ерекшеліктері. Спорттық емес сипаттағы белсенді маршруттарда (трекингтерде) клиенттер тобын басқару. Топтардағы психологиялық климат. Эскорт бригадасын жасақтау, міндеттерді бөлу, жабдықтау және басқару. Сүйемелдеу бригадасы (сирдар) басшысының жұмыс ерекшелігі. Оқушылар топтары басшылығының ерекшеліктері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туризмдегі инструкторлық дайындық
Туризмнің белсенді және спорттық түрлерінің менеджер-нұсқаушысының модельдік сипаттамасы. Туризмнің осы саласындағы кадрларды даярлау жүйесі. Менеджер-нұсқаушыларды арнайы даярлау. Белсенді және спорттық туризмдегі мамандандырылған психикалық процестер мен сапалар, олардың көріністері. Туристік топтың психологиялық климаты. Туристердің психоэмоционалдық жағдайын басқару. Нұсқаушыны алғашқы көмек көрсетуге дайындау. Туризмнің белсенді және спорттық түрлері саласында коммерциялық қызметті ұйымдастыру мәселелері
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туристік бизнесті жоспарлау және ұйымдастыру
Туристік кәсіпорындардың жұмысын ұйымдастыру. Туристік кәсіпорында басқару және бақылау негіздері. Туристерге қызмет көрсетуді жоспарлау. Көлік саяхаттарын ұйымдастыру. Көлік саяхаттарын жобалау. Маршруттарды әзірлеу және турларды қалыптастыру. Авиациялық туристік маршруттарды дайындау және өткізу ерекшеліктері. Теміржол және су саяхаттарын жоспарлау және ұйымдастыру. Туристік фирманың бизнес-жоспары. Туристік қызметтегі инвестициялардың тиімділігін бағалау. Туристерге қызмет көрсету мәдениеті мен сапасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Халықаралық туризм географиясы
Білім беру бағдарламасы бойынша базалық пән болып табылады және халықаралық туризм, даму факторлары мен үрдістері туралы білім кешенін қалыптастыруға бағытталған, туризм түрлерінің географиясы мен туристік ағындардың географиясын қарайды. Өңірлер мен континенттердің тақырыптары мен ерекшеліктерін ескере отырып, коммерциялық турларды әзірлеу дағдыларын қалыптастырады, бұл елдердің елдерімен, дәстүрлерімен, көрікті жерлерімен егжей-тегжейлі танысуға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туризм индустриясындағы бизнес-процесті моделдеу
Бизнес-процестер: түсінігі, мәні, жіктелуі. Бизнес-процестердің реинжинирингі. Бизнес-процестерді модельдеу. Бизнес-үдерістерді талдау және негізгі көрсеткіштер. Бизнес-процестерді моделдеу кезінде ақпаратты жинау әдістері. Бизнес-процестерді оңтайландыру әдістерінің негізгі топтары
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Туристік қызметтегі инновациялық технологиялар
Инноватиканың теориялық негіздері. Инновациялық дамуды мемлекеттік реттеу. Инновациялық қызметтің стратегиясы және жоспарлау. Турөнімді өндіру үдерісіндегі инновациялық технологиялар. Туристік компанияны басқару саласындағы инновациялар. Туристік маркетингтегі инновациялық технологиялар. Қонақ үй және мейрамхана бизнесіндегі инновациялар. Туризм саласындағы ақпараттық инновациялық технологиялар. Инновациялық процестердегі зияткерлік меншік
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмдегі елтану
Бұл курс туристік ағындарды тарту және ұстап тұру қасиеті бар, сондай-ақ туристік қажеттіліктерді қанағаттандыру үшін барлық жағдайлары бар тұтас жүйелер ретінде әлемнің туристік аймақтары туралы тұтас түсінік қалыптастырады. Бұл пәнде мәдениеттің туризмдегі рөлін зерттеуге елтану тәсілі қолданылады. Ресурстық-географиялық қамтамасыз етудің сипаттамасы. Туризмді дамытудың саяси шарттары
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Қонақжайлылық индустриясындағы жобалық қызмет
Туристік кәсіпорынның бизнес-жоспарын әзірлеу әдістемесі. Кәсіпорынның ішкі ортасын талдау. Нарық құрылымын талдау және нарық сыйымдылығын есептеу. Туристік қызметтерді тұтынушыларды таңдау. Бәсекелестік ортаны зерттеу. Туристік тауарлар мен қызметтерді әзірлеу. Тарату және өткізу жүйесі. Кәсіпорынның өндірістік және ұйымдық жоспарлары. Қаржы жоспары. Тиімділікті бағалау және тәуекелдерді басқару
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық және ішкі туризм туроперейтингі
Туроператор қызметінің түсінігі және түрлері, туристік өнім. Турды жобалау. Қызмет көрсетушілермен шарттар жасасу. Туристік құжаттама. Өткізу бойынша серіктестерді таңдау. Агенттік келісім. Бағдарламалық туризм заманауи туроперейтингтің негізі ретінде. Туроператордың шетелдік өкілдері. Туроперейтингтің қаржы-экономикалық аспектілері. Туроперейтингтегі біліктілік талаптары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмдегі компьютерлік және PR-технологиялар
PR-технологиялардың жіктелуі. PR-дың жалпы сипаттамасы. Туризмдегі PR заманауи технологиялары. Корпоративтік имиджді құрастыру. Туристік компанияны басқару саласындағы инновациялар. Туристік маркетингтегі инновациялық және компьютерлік технологиялар. Қонақ үй және мейрамхана бизнесіндегі инновациялар және компьютерлік технологиялар. Туризм саласындағы ақпараттық инновациялық және компьютерлік технологиялар. Инновациялық процестердегі зияткерлік меншік. Туризмді дамытуға ғылыми-техникалық жаңалықтардың әсері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмдегі брондау
Осы пәнді оқу барысында студенттер брондау қызметтерін оқиды. Қызмет көрсету персоналына қойылатын талаптар. Қонақтарға қызмет көрсетудің технологиялық циклі. Брондау әдістері. Автоматтандырылған басқару жүйелері. Автоматтандырылған брондау жүйелері. Брондауға арналған шарттардың (келісімдердің) түрлері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық және ішкі туризм менеджменті
Халықаралық туризмдегі кәсіпкерлік құрылымдардың интеграциясы. Халықаралық және ішкі туризмдегі басқару шешімдері. Халықаралық деңгейде туристік ұйымның персоналын басқару. Халықаралық туризмдегі басқару тиімділігі. Іскерлік кеңестер мен келіссөздер жүргізу, келісім-шарттар жасасу. Халықаралық деңгейде Туризмді басқару құрылымы, халықаралық туризм менеджментінің ерекшеліктері, оны басқару ерекшелігі. Туристік ұйымның сыртқы және ішкі ортасы, менеджмент әдістері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Tуризмді ғылыми-әдістемелік қамтамасыз ету
Ғылыми-зерттеу жұмысының әдістемесі. Ғылыми-зерттеу жұмысының нәтижелерін ұсыну нысаны. Туризмдегі ғылыми зерттеу әдістері. Ғылыми қызметтегі заманауи компьютерлік технологиялар. Бақылау сынақтары және оларға қойылатын талаптар. Туризмдегі статистикалық әдістер. Зерттеуді жоспарлау ережелері және оны статистикалық өңдеу. Корреляциялық байланыс және себеп-салдар байланыстарын бағалау. Эксперименталды жоспарлардың түрлері. Эксперимент валидтілігі. Эксперимент нәтижелерін талдаудың логикалық әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризм саласындағы корпоративтік мәдениет және қызметкерлерді басқару
Қызметкерлерге және оларды басқаруға заманауи көзқарас. Ұйымның кадрларына қажеттілікті жоспарлау. Қазіргі ұйымдағы тұлға. Басқару стилі және менеджердің этикасы. Қызметкерлерді ынталандыру. Қызметкерлердің мансабын басқару. Еңбек ұжымын қалыптастыру. Ұйымдастыру мәдениеті. Қызметкерлерді басқару процесіндегі қақтығыстар
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмнің белсенді және экстрималды түрлері
Туризмнің осы саласын дамытудың маңыздылығы; туризмнің белсенді және экстремалды түрлері саласында ұйымдастыру және жобалық кезеңде туристік іс-шараларды дайындау және өткізудің негізгі ережелері. Су туризмінің түрлері. Ат туризмі. Ат спорты қызметі. Альпинизм және тау туризмі, ҚР жартасқа өрмелеу. Альпинизм және тау саяхаттарының әлемдік тәжірибесі белсенді туризм түрі ретінде. Кадрлық қамтамасыз ету және қауіпсіздік
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмнің дамуын мемлекеттік реттеу
Туристік қызметті мемлекеттік реттеу. Туристік индустрия қызметтерінің сапасын қамтамасыз етудегі мемлекеттік реттеудің рөлі. Туризмді мемлекеттік реттеудің функциялары мен әдістері стратегиялық жоспарлау негізінде туризмді дамытудың мемлекеттік саясатын қалыптастыру моделі. Қазақстан Республикасында туризмді дамыту басқармасының мемлекеттік бағдарламасы. Негізгі туристік қызметтерді мемлекеттік реттеу: тасымалдау, орналастыру, тамақтану. ҚР және басқа елдердегі туризмді реттеу жөніндегі мемлекеттік органдар
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Туризмдегі бухгалтерлік есеп және салық салу
Бұл пән студенттерге бухгалтерлік баланс туралы түсініктерді, оның құрылымы мен құрылымын қарастыруға мүмкіндік береді. Шоттар жоспары. Құжаттарды жіктеу. Түгендеу. Қаржылық есептіліктің құрамы мен элементтері. Бухгалтерлік есепті ұйымдастыру. Есеп саясаты. Турлардың өзіндік құнын калькуляциялау. Ақша қаражаты және туристік ұйымның есептері. Туристік ұйымдардың кірістері мен шығыстарын есепке алу ерекшеліктері. Туристік фирмаларға салық салу
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Әлемдік туристік қозғалыс пен туристік бизнесті дамытудың жалпы және ерекше үрдістері мен перспективаларын білуді көрсетеді
- Туристік өнімді және туристік қызметтердің жаңа түрлерін жоспарлау, өндіру және жылжыту процесінде заманауи ақпараттық және коммуникациялық технологияларды қолданады
- Бюджеттік, әлеуметтік-экономикалық саясатты қалыптастыру қағидаттарын, шаруашылық жүргізуші субъектілердің қаржылық тұрақтылығын талдау құралдарын меңгерген
- Туризмнің белсенді және спорттық түрлері саласында оқу-жаттығу процесін ұйымдастыру және жүзеге асыру әдістемесін меңгерген. Нұсқаушы, гид, экскурсовод ретінде жұмыс тәжірибесі бар
- Штаттық, тартылған қызметкерлермен, контрагенттермен, сабақтас қызметтерді өндірушілермен және клиенттермен жұмыс істеу дағдыларына ие
- Кешенді туристік қызмет көрсету процесінде қауіпсіздіктің жоғары деңгейін қамтамасыз етеді және қолдайды
- Клиенттің портретіне сәйкес туристік қызметтерді таңдау дағдыларын меңгерген. Қажетті сапамен тұтыну нарығының сұраныстарының толық спектрін қамтамасыз етеді
- Сатуды пакеттеу және турларды жинақтау дағдыларын меңгерген. Туристік бизнесті болжау, жоспарлау, жүзеге асыру және бақылаудың толық циклін жүзеге асырады.
- Туристік кәсіпорындардың негізгі қызметтері мен бөлімшелерін басқару, Менеджмент дағдыларын меңгерген, туризм психологиясының маңыздылығын түсінеді. Стандартты емес жағдайларда шешім қабылдауға қабілетті
- Академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетінің мәнін түсінеді, туристік бизнестің тұрақтылығы мен ілгерілеуіне ықпал ететін ғылыми зерттеулер мен академиялық хаттардың әдістерін қолданады
Ұқсас БББ
6B11101 Туризм
Абылай хан атындағы Қазақ халықаралық қатынастар және әлем тілдері университеті
6B11101 Туризм
Esil University
6B11101 Туризм
Торайгыров университеті
6B11101 Туризм
Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті
6B11101 Туризм
Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (ХИТУ)
6B11101 Туризм
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B11101 Туризм
«Тұран-Астана» университеті
6B11101 Туризм
Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті (QYZPU)
6B11101 Туризм
Халықаралық білім беру корпорациясы
6B11101 Туризм
Сәрсен Аманжолов атындағы Шығыс Қазақстан университеті
6B11101 Туризм
әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
6B11101 Туризм және сервис
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау университеті
6B11101 Туризм
Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
6B11101 Туризм
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
6B11101 Туризм
«Тұран» университеті
6B11101 Туризм
Қазақ спорт және туризм академиясы
6B11101 Туризм
Ш.Есенов атындағы Каспий технологиялар және инжиниринг университеті (Yessenov University)
6B11101 Туризм
Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
6B11101 Туризм
Еуразия Технологиялық Университеті (ЕТУ)
6B11101 Туризм және қонақжайлылық индустриясын ұйымдастыру
Халықаралық туризм және меймандостық университеті
6B11101 Туризм
Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті
6B11101 Туризм
Қазақстан-Американдық еркін университеті
6B11101 Туризм. Қонақжайлылықты басқару
«Мирас» университеті (Мирас)
6B11101 Туризм
Махамбет Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан университеті