7M07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы (қолдану саласы бойынша) в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Теориялық, практикалық-бағытталған және ғылыми - білім беру тәсілдерін қолдана отырып, азық-түлік өнімдерінің технологиясы саласында ұйымдастырушылық-басқару, ғылыми-конструкторлық қызмет дағдыларын меңгерген бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Қалдықтары аз өндірістердің инжинирингі
Бұл курс азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде қалдықтарды азайтудың инженерлік қағидаттары мен тәжірибелеріне арналған. Тақырыптарға қайта өңдеудің тұрақты тәжірибелері, қосымша жанама өнімді басқару, ресурстардың тиімділігі, өнеркәсіптік экология және айналмалы технология тұжырымдамалары кіреді. Тамақ өнімдерін өндіруде процестерді талдауға, оңтайландыру стратегияларына, қалдықтар ағындарын бағалауға және қоршаған ортаға әсерді бағалауға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық, физика-химиялық талдау
Пән тамақ өнімдерінің микроқұрылымдық, физика-химиялық талдауын қарастырады. Игерудің микроқұрылымдық, физика-химиялық әдістерінің жалпы сипаттамасы. Талдаудың аспаптық әдістерінің жіктелуін зерттейді. Флуоресцентті зерттеу әдістері, Жарық шамаларын өлшеу, қатты, сұйық ортадағы жарықтың сыну көрсеткішін өлшеу әдісі. Масс-спектрометриялық, хроматографиялық, электрохимиялық зерттеу әдістері. Электронды, тербелмелі, ядролық магниттік резонанс спектроскопиясы. Потенциометрия. Вольтамперметрия. Кулонометрия. Зерттеудің әртүрлі тәсілдерінің жиынтығы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Заманауи шағын өңдеу кешендері
Бұл курс тамақ өнеркәсібінің шағын, интеграцияланған кәсіпорындарын жобалау және пайдалануды зерттейді. Тақырыптар шағын масштабты операцияларды, жүйелердің модульдік конфигурациясын, процестерді автоматтандыруды, ресурстарды оңтайландыруды және экологиялық тиімді әдістерді енгізуді қамтиды. Модульдік жүйелердің артықшылықтары және оларды тағам өндірісіне қолдану икемділік пен масштабдылықты қамтамасыз етеді. Тағам өнімдерінің жергілікті немесе мамандандырылған өндірісіне арналған өнеркәсіптік процестерді бейімдеуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ инжинирингіндегі ресурс үнемдейтін, Green skills технологиялары
Пән ресурс үнемдейтін, Green skills технологиясын тамақ инжинирингінде қарастырады. Технологиялық ағын, жұмыс, схема, тамақ өнеркәсібіндегі процестер. Тамақ өнеркәсібінде перспективалы электрофизикалық әдістерді қолдану: жоғары жиілікті токтар, ИҚ сәулеленуі, акустикалық әдістер, термиялық өңдеу, электромагниттік өңдеу, өте жоғары жиіліктегі әдістер. Шикізатты өңдеудің заманауи әдістерінің жіктелуі. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды электрофизикалық әдістермен өңдеу, сипаттамалары, тәртіптері. Ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу кезінде электр энергиясын үнемдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қосымша шикізатты өнеркәсіптік өңдеу
Бұл курста тамақ өнеркәсібінің қалдықтары мен қосалқы өнімдері қосылған қосымша құнды тауарларға өңдеу технологиялары қарастырылады. Берілген тақырыптар қосымша шикізат көздерін іздеуді, алу және тазарту әдістерін білу, өнім құрамын әзірлеуді, техникалық-экономикалық талдауды және нормативтік аспектілерді қамтиды. Екінші ресурстарды ұтымды пайдалануға, қайталама өңдеу стратегиялары мен азық-түлік өндірісіндегі циркуляциялық биоэкономика қағидаттарына ерекше көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Глютенсіз өнімдер технологиясы
Пән мамандандырылған өнімдерді, даму бағыттарын, глютенсіз өнімдердің болашағын қарастырады. Глютенсіз ұн өнімдерін, әртүрлі шикізаттарды, пентозаны, бета-глюкан бар өнімдерді, ингредиенттерді, қоспаларды, тағамдық компоненттерді, аспаздық өнімдердің ассортиментін, рецептураларын, қасиеттерін, өндірісін, тұтас дәндерін, тағамдық құндылығын арттыруды, оңтайлы арақатынастарды табуды, өңдеу режимдерін, пайдалы заттармен байыту технологияларын, глютенсіз ұн өнімдерін өндірудің әртүрлі тәсілдерін, ұн өнімдерінің көрсеткіштерін зерттейді сапалар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Геродиетикалық тағам өнімдерінің технологиясын әзірлеуде жасанды интеллектіні қолдану
Пән геродиетиканы жетілдірудің ерекшеліктері мен жолдарын, зерттеулер мен жетістіктерге шолу, геродиетикалық өнімдерді жасау мақсатындағы шикізаттар мен материалдарды қарастырады. Тағамдық қоспалармен, йогуртпен, қара бидай нанымен, нан өнімдерімен байытылған желе өнімдерінің технологиясын, ет және көкөніс консервілерінің технологиясын, сүт ботқалары, ашытылған сүт сусындары, шұжықтар, макарон өнімдері, сүзбе массалары, балық құйылған жартылай фабрикаттар, тағамдық қоспалар, биологиялық белсенділер технологиясын зерттейді. Шикізатты іріктеу, рецептураларды модельдеу және жас және физиологиялық қажеттіліктерді ескере отырып, геродиетикалық өнімдердің тағамдық құндылығын болжау үшін жасанды интеллектті қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және сапалық зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін талдаудың заманауи әдістері
Бұл курс тамақ компоненттері мен өнімдерін сипаттаудың алдыңғы қатарлы аналитикалық әдістерін зерттейді. Қамтылған тақырыптарға спектроскопиялық әдістер, хроматография, термиялық талдау, микроскопия зерттеу және тамақ сапасын бағалауға, қауіпсіздікке және процесті оңтайландыруға қолдануға баса назар аударылатын озық технологиялар кіреді. Аналитикалық әдістердің негіздеріне, үлгілерді дайындауға, деректерді түсіндіруге және әртүрлі тағамдық жүйелерге қолдануға баса назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс жоғары оқу орындарындағы пәндерді оқытудың принциптері, әдістері мен технологияларын зерттеуге бағытталған, білім беруді басқару, кәсіби құзыреттілікті дамытуға арналған оқыту әдістері және білім беру саласындағы психологиялық-педагогикалық мәселелерді шешуге дайындық мәселелері қарастырылады. Дидактика, заманауи білім беру тұжырымдамалары, оқу үдерісін жобалау және жоғары білімнің ерекшеліктері қамтылады. Магистранттар оқу бағдарламаларын әзірлеу, білім беру технологияларын тәжірибеде қолдану және рефлексия дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерін ораудағы инновациялар
Пән тамақ өнімдерін қаптау, ораудағы инновацияларды қарастырады. Вакуумдық және асептикалық қаптама, жоғары молекулалық қосылыстардан (мұнай және биологиялық көзі), өнімдерді газ түрлендірілген ортада сақтау. Қазіргі заманғы тиімді қаптау, орау құрылымдарын қолдануды зерттейді. Азық-түлік өнімдерін ораудың мазмұндық құрылымдары. Тамақтық белсенді қаптама. Микробқа қарсы препараттар. Антиоксиданттар. Оттегі, көмірқышқыл газы, этилен сіңіргіштері. Ақылды қаптама. Датчиктер. Индикаторлар. Радиожиілікті сәйкестендіру. Оттегі тосқауылының қасиеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ақуыз текстураттарының технологиясы
Бұл курста текстураланған ақуыз өнімдерін жасау үшін озық технологиялар мен өңдеу әдістері қарастырылады. Тақырыптар ақуыз көздерін, шоғырландырылған ақуыз өнімдерін алу тәсілдерін, экструзия технологияларын, ақуыз агрегациясын/гельденуін және құрылымдау әдістерін қамтиды. Құрылым қалыптасу механизмдерін, текстуралау қағидаттарын және ет аналогтарына, жоғары ылғалдылығы бар экструзияланған өнімдерге және басқа да құрылымдық өсімдік ақуыздарына қолдануға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулер әдістемесі
Бұл курс ғылыми зерттеулер әдіснамасының негізгі қағидаттары мен тәжірибесін қамтиды. Тақырыптар әдебиетке шолу жасауды, гипотезаларды дамытуды, эксперименттік дизайнды, деректерді жинау мен талдауды, зерттеу этикасы мен ғылыми идеяларды ілгерілету процестері мен тетіктерін қамтиды. Жақсы жоспарланған зерттеулер мен нәтижелерді мұқият түсіндіру арқылы тағам ғылымындағы мәселелерді шешу үшін ғылыми әдістерді қолдануға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Бұл пән азық-түлік, тамақ ғылымы мен технологиясы саласындағы зерттеулердің негізгі әдістерін, оның ішінде әдебиетке шолу жасауды, эксперимент жүргізуді, деректерді талдауды және нәтижелерді талқылауды қамтиды. Білім алушылар заманауи әдістермен, статистикалық құралдармен жұмыс істеу, сондай-ақ ғылыми әдебиеттер мен патенттерді сыни бағалау тәжірибесін алады. Бұл оларды тамақ өнеркәсібіндегі терең зерттеулер мен кәсіби қызметке дайындайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Эксперименттерді ұйымдастыру және жоспарлау
Бұл курс тамақ өнеркәсібіндегі зерттеулерде эксперименттерді жүйелі түрде жобалау және жүргізуге арналған. Тақырыптар статистикалық қағидаттарды, факториалдық жобаларды, кездейсоқтандыруды, блоктауды, үлгі көлемін, деректерді басқаруды және нәтижелерді куәландыруды қамтиды. Тағам өнімдері мен процестерін зерттеу үшін ресурстарды барынша аз жұмсай отырып, максималды ақпарат алуға мүмкіндік беретін тиімді эксперименттік жоспарларды әзірлеуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құсты қайта өңдеу саласындағы қалдықсыз технологиялар
Курс құс шаруашылығындағы инновациялық қалдықсыз технологияларды зерттейді. Білім алушылар тұрақты тәжірибелерді, қосымша өнімдерді пайдалануды және салада қолданылатын айналмалы экономика принциптерін зерттейді. Тақырыптарға қайта өңдеудің озық әдістері, қайта өңделген материалдарды, сүйектерді, қауырсындарды тұрақты пайдалану және ағынды суларды пайдалану кіреді. Пән қазіргі құс етін өңдеу зауыттарында өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін сақтай отырып, қоршаған ортаға әсерді азайтуға баса назар аударады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды тамақ өнімдерінің технологиясы
Бұл пән жасанды немесе синтетикалық тамақ өнімдерін өндіру технологияларын қарастырады. Курс тақырыптарға өсімдік негізіндегі ет баламалары, өсірілген ақуыздар, in vitro ет өндіру технологиялары, молекулалық гастрономия әдістері және микробалдырлар сияқты ингредиенттердің жаңа көздері кіреді. Шикізат көздеріне, өңдеу әдістеріне, өнім тұжырымдауын әзірлеуге және жасанды тамақ өндірісінің нормативтік аспектілеріне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдері өндірістеріндегі технологиялық процестерді модельдеу
Пән тамақ өнімдерін өндіру процестерін модельдеу әдістерімен таныстырады. Білім алушылар тамақ өнімдерін қайта өңдеу операцияларын оңтайландыру үшін математикалық және есептеу модельдерін әзірлеуді және қолдануды үйренеді. Тақырыптарға процесті модельдеу, болжамды модельдеу және деректерді талдау кіреді. Пән тағамдық процестерді тереңірек түсінуге баса назар аударады және олардың тиімділігін арттыру үшін оңтайландыру және нақты уақыттағы басқару сияқты құралдарды пайдалануға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тәжірибелік деректерді өңдеу әдістері
Бұл курс тамақ өнеркәсібіндегі зерттеулерге қатысты эксперименттік деректерді талдаудың статистикалық әдістерін қамтиды. Тақырыптар эксперимент құрастыру және жобалауды, деректерді көрнекі түрде көрсетуді, гипотезаларды тексеруді, регрессиялық талдауды, көпөлшемді әдістер мен компьютерлік құралдарды (бағдарламалық жасақтама) қамтиды. Тиісті талдауларды таңдауға, нәтижелерді дұрыс түсіндіруге және тағам өнімдеріне қатысты эксперименттердің нәтижелерін тиімді ұсынуға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Имитациялық модельдеу жүйелері
Пән имитациялық модельдеу жүйелерін қарастырады. Имитациялық модельдеудің міндеттері, функциялары, зерттеу пәні, моделі. Модельдеу түрлері. Жоғары мамандандырылған, көп мақсатты. Артықшылықтары мен кемшіліктері. Модельдеу модельдерін қолдану. Имитациялық модельдеуді құру процедурасы. Сұрақты анықтау; зерттелетін сұрақты баяндау және зерттеу мақсаттарын тұжырымдау. Модель құру. Деректерді дайындау: сәйкестендіру, спецификация және деректерді жинау. Модельді көрсету. Тексеру. Тексеру. Стратегиялық және тактикалық жоспарлау. Эксперимент. Нәтижелерді талдау. Іске асыру, құжаттау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылымдағы іргелі, қолданбалы зерттеулер
Бұл курс ғылыми салалардағы іргелі және қолданбалы зерттеулердің қағидаттары мен тәжірибесін зерттейді. Тақырыптар іргелі мәселелерді зерделеуді, теорияны дамытуды, трансляциялық (операциялық) зерттеулерін, өнім/процесс инновацияларын, модельдеу әдістерін және зерттеу нәтижелерді коммерциализациялау негіздерін қамтиды. Тағам ғылымдарындағы білімді дамытуға және тиімді шешімдер әзірлеуге іргелі және қолданбалы зерттеулердің өзара толықтырушы рөлдерін түсінуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зияткерлік меншіктегі халықаралық құқық
Пән зияткерлік меншіктегі халықаралық құқықты қарастырады. Зияткерлік құқықтардың субъектісін, объектісін, реттілігін және қолданылу түрін зерттейді. Келісімдер мен пактілер халықаралық. Еуропа Одағының заңнамасы. Еуропалық ережелер, оларды құру мен зерттеудің реттілігі, алыс шетел авторларының құқықтарын реттеудегі айырмашылық. Алыс шет елдердің құқықтық нормаларының жүйелерін салыстыру, авторлардың халықаралық ауқымдағы өкілеттіктерінің сақталуы, даулар және оларды мемлекеттер арасында мақұлдау дәйектілігі келтірілген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гендік түрлендірілген тамақ өнімдері, гендік инженерия әдістері
Пән гендік модификацияланған өнімдерді қарастырады. Түсінігі, зерттеу заты. Шетелде және жақын шет елдерде гендік модификацияланған организмдерді өндірудің ерекшелігі, өсіру кезіндегі қауіптер және гендік инженерия әдістері. Сәйкестендіру. Азық-түлік өнімдеріндегі трансгенді организмдерді анықтау әдістері. Азық-түліктегі гендік-модификацияланған ингредиенттердің қауіпсіздігінің заманауи аспектілері. Азық-түлікті тұтыну проблемалары және адам денсаулығына қауіпті қауіптер, олардың елдердің азық-түлік қауіпсіздігіне әсері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспалардың технологиясы
Пән биоактивті заттар мен олардың концентраттарын алудың өндірістік процесін қарастырады. Тағамдық және май талшықтарынан, ферменттік препараттардан, су мен майда еритін әртүрлі химиялық сипаттағы органикалық қосылыстардан биоактивті заттарды алудың Өндірістік процесін зерттейді. Биоактивті заттардың концентраттарын алудың жүйелеу, анықтау, заманауи өндірістік процесі. Пробиотиктердің тән, айрықша қасиеттерін, артықшылықтарын, кемшіліктерін және рөлін сипаттау. Синбиотикалық препараттар. Азық-түлік өндірісінде биоактивті заттардың концентраттарын қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Патенттану
Пән патенттік-лицензиялық жұмысты қарастырады. Патенттік құжаттардың жүйесі мен ерекшелігі. Өнертабыстардың жіктелуі. Патенттік-ақпараттық ізденістер. Қазақстан патенттік ведомствосы. Патенттік іздеу түрлері. Жаңа техниканы құру және игеру кезінде патенттік ақпаратты пайдалану. Техникалық шешімнің техникалық деңгейін бағалау. Өнімнің патенттік тазалығы. Құрылған ғылыми-техникалық құжаттардағы жаңалықтарды табу. патенттік құқықтарды сақтамағаны, патенттік-лицензиялық қызметті және кәсіпорында өнертапқыштық жұмысты қалыптастырғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бақылау
Пән шикізаттың, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды қарастырады. Микробиологиялық және вирустық қатердің пайда болу қаупін, ксенобиотиктермен, өсімдіктер мен мал шаруашылығынан қосылыстардың, тамақ өнімдерінің табиғи компоненттерінің, геномодификацияланған көздердің ластануын, биоактивті және тағамдық концентраттардың тұтынылуын бақылауды зерттейді. Көрсеткіштер, сапаны бақылау құралдары және әдістері. Сапа менеджменті. Сапаны бақылаудың маңызды әдістері. Сапа бойынша нормативтік құжаттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
НАСРР негіздері
НАСРР ұғымы. НАСРР реттеу объектілері. Негізгі принциптер. Тәуекелдерді зерттеу. Шикізатты жеткізу, ингредиенттерді таңдау, өңдеу, сақтау, тасымалдау, сақтау, сату кезінде нүктелерді белгілеу. Әр нүкте үшін сыни шектерді енгізу. Мониторинг рәсімдерін енгізу. Түзету әсерлерін жасау. Тексеру процедураларын зерттеу және енгізу. Тіркеу деректерін зерттеу және енгізу. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін енгізу тәртібі. HACPP алдын-ала кезеңдері. НАСРР қолданудың артықшылықтары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөністерді, жемістерді, дәнді дақылдарды қайта өңдеудің заманауи технологиялары
Пән көкөністерді, жемістерді, дәнді дақылдарды өңдеудің заманауи жағдайы, даму болашағын, практикалық мәселелерін қарастырады. Сүйекті жемістер: перспективалық бағыттар. Өсімдіктерді қорғау. Заманауи әдістер. Өңдеу тәсілдері: биохимиялық, химиялық, физикалық, механикалық: консервациялау, шокты мұздату, кептіру, озондау; жоғары қысымды, мембраналық технологияларды пайдалана отырып, импульстік электр өрістерінде сәулелену арқылы өңдеу, концентрлік мұздату, вакуумда қуыру, вакуумдық, "ақылды" қаптама. Сақтау ерекшеліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеудің инновациялық технологиялары - етті, сүтті, балықты
Пән ет, сүт, балық өңдеудің инновациялық технологияларын қарастырады. Сақтау кезінде ет шикізатының жаңа технологияларын зерттейді. Етті өңдеу әдістері электроконтактілік, ультрадыбыстық. Етті өңдеудің жаңа әдістері. Ет өнеркәсібіндегі нанотехнология. Балаларға арналған сүт және кілегей, ірімшік, ашытылған сүт, сүзбе, сүзбе және сүт өнімдерін, балық және балық өнімдерін өндірудің жаңа технологиялары. Гидробионт өнімдерінің технологиясы: тұздау, кептіру, түтінмен ыстау арқылы алынған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зияткерлік меншікті қорғау
Пән зияткерлік меншік объектілерін қорғауға байланысты мәселелерді, атап айтқанда, ашылуларға патенттеу мәселелерін, жаңалықтарға патент шығаруға өтініш жасау және енгізу тәртібін, пайдалы үлгіні, лицензиялық шарттарды аяқтау қағидаларын қарайды. Қазақстан Республикасының Заңнамасы. Негізгі ұғымдар мен анықтамалар келтірілген, патенттердің Халықаралық Жүйесінің бөлімдерінің индексін анықтау әдістемесі, патенттік ізденістерді орындау берілген. Қазақстанда ашылған жаңалықтарды патенттеу кезінде өтінім деректеріне ұсынылатын тапсырыстар жазылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шикізат пен өнімнің тағамдық қауіпсіздігі
Пән шикізат пен өнімнің зиянсыздығының ұлттық және халықаралық перспективаларын қарастырады. Азық-түлік өнімдерінің әртүрлі заттармен, сыртқы ортадан табиғи шыққан токсиндермен ластануының негізгі түрлері мен тәсілдері, гендердің көмегімен өзгертілген организмдерді пайдаланудың ықтимал қауіптілігі, шағын бөлшектерге негізделген микроэлектроника, тағамның зиянсыздығының маңызды белгілерін бақылаусыз пайдалы заттармен азық-түлікті байытудың ықтимал қаупі, оны жеткізудің жоспарланған жолдары көрсетілген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.
- Азық-түлік өнімдері саласында заманауи техниканы қолдана отырып, азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясын құру және жетілдіру кезінде ғылыми және әдіснамалық тәсілдерді қолдану
- Өсімдіктер мен жануарлардан алынатын тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін әзірлеу және жетілдіру
- Тамақ өнімдерінің сапалық сипаттамаларын талдау мақсатында кешенді зерттеулерді жобалау және жүзеге асыру. Заманауи аппаратураны пайдалана отырып, зертханалық зерттеулерді орындаудың әдістемелік негіздерін қолдану
- Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін жетілдіру жөніндегі іс-шараларды әзірлеу
- Шикізатты, дайын өнімді бақылау және сәйкестендіру, зияткерлік меншік құқықтарын қорғауды жүзеге асыру
- Ағымдағы өндірістік ақпаратты өңдеу, алынған деректерді талдау және оларды өнім сапасын басқаруда пайдалану
- Азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы инновациялық саясаттың міндеттерін іске асыруда кәсіби білім мен дағдыларды қолдану