6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласында кәсіби дағдылары бар жоғары білікті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 248
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Физика және биофизика негіздері
«Физика және биофизика негіздері» пәні студенттерге биологиялық заңдар мен заңдылықтардың физикалық негіздерін түсінуге және оларды ветеринарияда, биотехнологияда, агрономияда және экологияда қолдануға бағытталған іргелі физикалық заңдар туралы білім алуға мүмкіндік береді. Классикалық және қазіргі физика мен биофизиканың негізгі заңдылықтары туралы түсініктерді қалыптастыруға және оларды кәсіби қызметте, сондай-ақ өлшеу мен зерттеудің физикалық әдістерінде қолдануға дағдыландырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дара даму биологиясы
«Дара даму биологиясы» курсы білім алушыларға онтогенездің алғашқы эмбриональді кезеңдеріндегі организмінің дәйекті морфологиялық өзгерістерін, онтогенездің негізгі заңдылықтарын игеруге мүмкіндік беретін даму биологиясы саласындағы білім мен дағдыларды қалыптастырады. Студенттер қоршаған орта факторларының жеке дамуға, гаметогенездің кезеңдері мен ерекшеліктеріне, жыныстық циклдарға және олардың гормоналды бақылауына, қолдан ұрықтандыруға және оны практикалық селекцияда қолдануға әсер ету сипатын зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Этика және жануарлардың әл-ауқаты
«Этика және жануарлардың әл-ауқаты» пәні жануарлармен қарым-қатынастың этикалық, құқықтық және ғылыми негіздерін, олардың өмір сүру жағдайларының жақсаруын қамтамасыз ету және адамгершілік қатынас нормаларын сақтау мәселелерін зерттеуге бағытталған. Ауыл шаруашылығында, зоопарктерде, зертханаларда және ауыл шарушылық малдарды пайдаланатын басқа салаларда өмір сүру жағдайларын жақсарту әдістері мен заманауи технологиялар қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жоғарғы математика
Жоғары математика курсы сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистика бөлімдерін қамтитын математикалық білімнің негізі болып табылады. Математиканың теориялық негіздерін білу және практикалық есептерді шешуде тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру негізгі және кәсіби пәндерді зерделеуге және ғылыми және техникалық облыстарда математикалық әдістерді пайдалануға қажеті болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылығы малдарының морфологиясы және физиологиясы
«Ауылшаруашылығы малдарының морфологиясы және физиологиясы» пәні студенттердің ауылшаруашылық жануарлары мен құстарының организмінің морфологиялық ерекшеліктері мен физиологиялық процестерін зерттеуде іргелі және кәсіби білімдерін қалыптастыруға арналған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Бакалаврларда құқықтық сауатты ойлауды дамыту, практикалық міндеттерді шешудегі ғылымның рөлі туралы мағыналы түсінік қалыптастыру, теориялық білімді бекіту, Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте практикалық дағдыларды игеру. Курстың негізгі мәселелері сыбайлас жемқорлық құбылысын зерттеудің заманауи тәсілдерін зерттеуге арналған. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы тәжірибеде халықаралық құқық пен қазақстандық заңнаманы қалыптастыру және қолдану мәселелері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Пән студенттерде кәсіпкерлік қызмет негіздерін түсінуді қалыптастыруға, табысты бизнес үшін негізгі дағдылар мен құзыреттерді дамытуға бағытталған. Курстың мақсаты студенттерді кәсіпкерліктің негізгі аспектілерімен таныстыру, соның ішінде бизнес-идеяны қалыптастыру және оның нәтижесінде бизнес-жоспар құру. Курс барысында студенттер бизнес-жоспарларды әзірлеу және талдау, кәсіпкерлік жобаны басқарудың стратегиялық және тактикалық тәсілдерін қолдану, бизнес мәселелерін тиімді шешу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ботаника мал азығын өндіру негіздерімен
Ботаника - өсімдіктер мен саңырауқұлақтардың тіршілігін оның барлық көріністерін зерттейтін пәндер кешені: жасушалық бірліктерден биосфераға дейін, биологияның теориялық аспектілеріне, оның қолданбалы бағыттарына байланысты толыққанды биологиялық білімге дағдыланады. Курсты бітірген студент өсімдіктер әлемінің биоалуантүрлілігі саласындағы негізгі ұғымдарды, ботаникалық нысандарды бақылау тәсілдерін, сипаттау және сәйкестендіру әдістерін, азықты жинау және сақтау технологияларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Генетика
Курс тірі организм белгілерінің тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігін зерттеу бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады. Тірі организм клеткасының генетикалық элементтерін, белгілердің тұқым қуалау типтерін, генетикалық материалдың табиғатын, прокариоттар мен эукариот геномының құрылысын, геннің орындау қызметін генетикалық инженерияның негізгі кезеңдерін, мутациялық өзгергіштік түрлерін, генетикалық полиморфизмнің маңызын және эволюциялық факторларды организмге әсер ету деңгейлерін меңгеріп шығады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика
«Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биохимия
«Биохимия» пәні студенттің негізгі білімін, тірі ағзаны құрайтын молекулалардың құрылымы мен химиялық қасиеттері, ондағы метаболизм процестерінің заңдылықтары, сондай-ақ жануарлардың тіршілік әрекетін реттеудің әртүрлі механизмдері мен ерекшеліктері туралы білімді қалыптастыруға, арнайы пәндерді кейіннен зерделеу үшін теориялық негізді қалыптастыруға арналған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азаматтық құқық
Азаматтық құқық құқықтағы салалық ғылымдардың ең маңызды саласы. Азаматтық құқықтың мәні азаматтық заңнаманың нарықтық экономикаға зор әсерімен анықталады. Пәнді оқу барысында студент азаматтық құқық түсінігі, қайнар көздері, қағидалары, азаматтық құқықтық қатынас элементтері, жеке тұлға, заңды тұлға, кәсіпкерлік түсінігі, шарт, мәміле, міндеттеме түсінігі, оны орындауды қамтамасыз ету әдістері, интеллектуалдық меншік, мұрагерлік құқық туралы мәліметтер алып шығады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология және тұрақты даму
Барлық табиғат қорғау іс-шараларының, оның ішінде адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның денсаулығын сақтау жөніндегі іс-шаралардың теориялық негізі болып табылатын экологиялық білім негіздерін қалыптастыру, сананы экологияландыру және экологиялық мәдениетті тәрбиелеу, болашақ маманға экологиялық білімді жан-жақты қалыптастыру сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және орнықты даму жолында қозғалысқа жәрдемдесуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі ұғымдарымен, тарихымен және негізгі бағыттарымен таныстырады. Интеллектуалды жүйелерді құрудың әртүрлі әдістерін, соның ішінде машиналық оқытуды, терең оқытуды, табиғи тілді өңдеуді және компьютерлік көруді қарастырады және жасанды интеллекттің этикалық және әлеуметтік аспектілерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Курс қауіпсіздіктің кәсіби мәдениетін қалыптастырады және алған білімдерінің жиынтығын кәсіби қызметте қолдану, кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін біліктілік пен дағдылар қабілеттілігі түсініледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микробиология
Білім алушыларға жалпы микробиология, морфология, физиология, микроорганизмдер генетикасы негіздерін оқытуға көмектеседі. Микроб клеткасына әртүрлі факторлардың әсері, микроорганизмдердің N, C, P, S, Fe қосылыстарының және басқа элементтердің айналуына қатысуын, сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің әртүрлі топтарын және қоздырғыштарды, ауыл шаруашылығы дақылдарының ауруларына қарсы микробты препараттарды зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринария негіздері
«Ветеринария негіздері» пәні студенттерде ауыл шаруашылығы малдарының жалпы патологиясы, клиникалық диагностикасы, хирургиясы, ішкі аурулар терапиясы, фармакологиясы, токсикологиясы, эпизоотологиясы, паразитологиясы бойынша қажетті білім кешенін қалыптастырады. Курсты оқу нәтижесінде студентте ауыл шаруашылығы малдарының жұқпалы және жұқпалы емес ауруларымен күресу және адамдар мен малдарға ортақ аурулардан қорғау бойынша негізгі іс-шараларды ұйымдастыру дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығын механикаландыру және автоматтандыру
Курс мал шаруашылығын азықтандырудағы, күтіп-бағудағы, мал жайылымдарын сумен қамтамасыз етудегі және т. б. процестерді механикаландыру мен автоматтандыруды зерттейді. Пән студенттердің ауылшаруашылығы малдары мен құстарын суаруға арналған автоматты суарғыштарды орнату; жемді ұсақтауға, араластыруға, дайындауға және таратуға арналған жабдықтарды пайдалану бойынша білімдері мен дағдыларын қалыптастырады. Азық цехының жабдықтарымен, сиырларды машинамен сауумен, сондай-ақ сүтті алғашқы өңдеуге, қой қырқуға және көңді тазалауға арналған машиналармен, аппараттармен жұмыс істеу қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биометрия
Пән студенттердің биометрия саласындағы практикалық білім мен дағдылардың негіздерін және оның басқа ғылымдармен байланысын, яғни маманның қазіргі биометрияның қарапайым әдістерін игеруін қалыптастырады. Курс студенттің заманауи биометриялық әдістер мен ақпараттық технологиялардың көмегімен сандық және сапалық белгілер бойынша бастапқы деректерді талдау, өңдеу қабілетіне ықпал етеді. Зерттелетін өзгергермелі белгілердің негізгі сипаттамаларын, таралу түрлерін, популяция параметрлерін, хи-квадрат критерийін, дисперсиялық талдауды, белгілер арасындағы байланыс түрлерін игеруге ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Зоогигиена
Пән ауылшаруашылық малдарының өнімділік сапасына және организмнің табиғи төзімділігіне қасиеттеріне қоршаған орта факторлары кешенінің әсерін зерттейді. Оқу нәтижесінде студенттер қоршаған ортаның зоогигиеналық жағдайлары мен заңдылықтары, олардың жануар ағзасына әсері, денсаулық жағдайы, өнімділігі туралы білімдері мен құзыреттілікке ие болады; сонымен қатар өнімділігі жоғары ауылшаруашылығы малдарын өсіру үшін зоогигиеналық нормалар мен ережелерді, қоршаған ортаның оңтайлы және шекті рұқсат етілген параметрлерін жасай алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Малшаруашылығы өнімдерін стандарттау мен сертификаттау
Курс студенттердің мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау, заңнамалық және нормативтік база, негізгі ұғымдар, мәні, объектілері, түрлері, стандарттау әдістері және өнімнің сәйкестігін растау туралы түсініктерін қалыптастыруға бағытталған. Пән өнімдерге, сапа жүйесіне, қызметтер мен персоналға, халықаралық стандарттау және сертификаттау ұйымдарына арналған стандарттарды терең зерделеуге; Қазақстан Республикасында стандарттау және сертификаттау жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру бойынша дағдыларды алуға қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық акушерлік
Курс көбеюдің негізгі биологиялық заңдылықтарын, малды ұрықтандыруды, репродуктивті органдар мен сүт бездерінің физиологиясы мен патологиясын ашады. Курс ауыл шаруашылығы малдарының репродуктивті функциясының заңдылықтарын терең түсіну негізінде кәсіптік міндеттерді тиімді шешу және кәсіптік қызметті ұйымдастыру үшін қажетті негізгі құзыреттерді қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы 1
Курс студенттерде қолда бар мал тұқымдарын сапалық жақсарту және өнімділігі жоғары, экономикалық тиімді мал тұқымдары мен тұқым ішілік типтерін шығару туралы түсінігін қалыптастыруға бағытталған. Сонымен қатар, курс жануарлардың өнімділік, конституциялық қасиеттерін және алдыңғы буындармен салыстырғанда жаңа ұрпақтарда ең жақсы малдарды алу әдістерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Пән білім алушыларға нарықтың сұранысына сай генотипі құнды ауыл шаруашылығы малдарының санын қарқынды көбейтудің заманауи әдіс тәсілдерін меңгеруге мүмкіндік береді және биотехнология ғылымы бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады. Сондай-ақ, студенттер клетка және молекула деңгейдегі әртүрлі биологиялық обьектілерге микроманипуляциялық жұмыстар жүргізу арқылы бағалы биологиялық ерекшелігі бар организм алу жолдарын үйренеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ветеринариялық репродуктология
«Ветеринариялық репродуктология» пәні ветеринариялық репродуктологияның қазіргі жағдайы мен перспективаларын, ауыл шаруашылығы малдарының аналықтары мен еркектерінің жыныстық аппаратының физиологиясын, буаздылықтың, туудың, туғаннан кейінгі кезеңнің физиологиясы мен патологиясын, сүт безі ауруларын және олардың әртүрлі малдар түрлеріндегі алдын алу әдістерін зерттейді. Ұрықтану мен ұрықтандыру, буаздылық, туу және туғаннан кейінгі кезеңде малдардың ағзасында және төл көтеру органдарында болатын физиологиялық және патологиялық процестер туралы білімді игеріп шығады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал азықтандыру 1
«Мал азықтандыру 1» пәні студенттердің мал азықтандыру саласындағы теориялық және практикалық білімдерін қалыптастырады. Сонымен қатар, студент мал азығына зоотехникалық талдау жүргізіп, олардың сапасы мен азықтануын бағалай алады; малдың негізгі қоректік заттарға мұқтаждығын анықтай алады, азық рационын талдай алады және оны құрастыра алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Клеткалық биотехнология
Курс студенттердің жануарлар мен өсімдіктердің биотехнологиясы саласында құзыреттілігін қалыптастырады. Бұл курста тірі организмдердің генетикалық және жасушалық биотехнологиясының жетістіктеріне негізделген дәстүрлі және соңғы технологиялар көрсетілген. Рекомбинантты ДНҚ, трансгенді жануарлар мен өсімдіктерді алу сияқты биотехнология әдістері қарастырылады. Экологиялық, ауыл шаруашылығы, шикізат проблемаларын шешуде биотехнологиялық процестерді пайдалану мәселелері қаралады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мал шаруашылығындағы цифрландыру
Пән ауыл шаруашылығы малдарының түрлерін және физиологиялық ерекшеліктерін ескере отырып, оларды өсіру, күтіп-бағу және азықтандыру бойынша мал шаруашылығында қолданылатын технологиялық процестерді автоматты түрде реттеу мен басқарудың инновациялық бағыттарын зерттейді. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер мал шаруашылығы өнімдерін алудағы технологиялық процестерін орындаудың цифрлық технологияларын пайдалану бойынша; цифрлық технологияларды пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыруды ұйымдастыру және бақылау бойынша білімдері мен дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Асыл тұқымды малдардың экспорты мен импорты
Курс отандық және халықаралық ережелер мен стандарттарды, технологиялық процестерді, асыл тұқымды малдарды, шикізат пен малдан алынатын өнімдерді экспорттау мен импорттау жолдары мен тәсілдерін зерттейді. Оқыту нәтижесінде студенттер мал союға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды; ауылшаруашылығы малдарын авиа,- су және темір жол көлігімен тасымалдау қағидаларын; оларды түсіру және тапсыру, межелі пунктте қабылдау кезіндегі ветеринариялық-санитариялық бақылау өлшемдерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Аграрлық экономика
Курста экономиканың аграрлық секторын қалыптастыру мен дамытудың объективті алғышарттары, сондай-ақ, макро, мезо және микро деңгейдегі агробизнестің экономикалық тетіктері, бәсекеге қабілетті ауыл шаруашылығы өнімін өндіру процесінде аграрлық сектордың түрлі ресурстарын пайдалану және ұйымдастыру зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы және сараптамасы
Бұл курста студенттер мал шикізатын дайындау, жүн, былғары, аң терісі шикізатының жіктелуі, құрылымы туралы түсініктерді үйренеді; НТҚ және МЕМСТ-қа сәйкес мал шикізатының тауарлық қасиеттерін бағалаудың және сараптаудың объективті әдістерін меңгереді; мал шикізатының алғашқы өңдеу технологиясын; консервілеу әдістерін, сондай-ақ қайта өңдеу кәсіпорындарына жеткізгенге дейін мал шикізатын сақтау шарттарын оқып үйренеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Мал азықтандыру 2
«Мал азықтандыру 2» курсын оқу нәтижелері бойынша студент судың сапасын бақылауды жүзеге асыра алады; мал өсіру, азықтандыру және күтіп-бағу жағдайларына санитарлық-гигиеналық бағалау жүргізе алады; қоршаған ортаның жай-күйін және микроклиматтың жекелеген көрсеткіштерін бағалай алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру
Студенттерде мал өсіру, асылдандыру жұмыстарының әдістерін, есепке алу мен есеп беру және ауыл шаруашылығы жануарларын бағалау, өндірушілерді олардың ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау, туыстық топтарды бөлу, сондай-ақ асыл тұқымдық ядро жинақтау, жұптарды іріктеу және селекция нәтижелерін талдау есебінен өнімділікті арттыру туралы теориялық білімді қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Агробизнесті ұйымдастыру
Бизнестің жекелеген түрлерін зерделеу, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдерін жоспарлау мен өндіруді, нарықтық тауар алмасуды, қаржыландыруды басқаруды ұйымдастыруды, коммерциялық келісімдер жасасу тәсілдерін, іскерлік келіссөздер жүргізуді, жалпы кәсіпкерлік қызметтің экономикалық тиімділігін қарауды зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы 2
Курс малдардың биологиялық ерекшеліктерін, азықтандыру және күтіп-бағу жағдайларын ескере отырып, олардың сапасын жақсарту принциптері мен әдістерін зерттейді. Оқыту нәтижесінде студенттер ауыл шаруашылығы малдарының эволюциясы мен жеке дамуы, тұқымның пайда болуының теориялық негіздерін және мал шаруашылығын интенсификациялау жағдайында селекциялық-асыл тұқымдылық жұмыстарды ұйымдастыру, ауыл шаруашылығы малдарын сұрыптау, жұп таңдау және өсіру әдістері бойынша білім алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығының қосымша салалары
Курс өсіру негіздері, тиімді азықтандыру және араларды, қояндар мен иттерді күтіп-бағудың оңтайлы жағдайларын жасау бойынша теориялық және практикалық білімді зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жылқы және түйе шаруашылығы
Курс жылқылар мен түйелердің пайда болуын, қолға үйретілуін және түрленуін, сыртқы конституциялық және биологиялық ерекшеліктерін, тұқымдарын және оларды жіктеу принциптерін зерттейді. Оқыту нәтижесінде студенттерде жас малдарды өсіру технологиясы мен өсімін молайту, биелердің және түйелердің сүт өнімділігін есепке алу әдістері, сүт өнімдерін өндіру технологиясы, сондай-ақ ҚР-да және шетелде жылқы және түйе шаруашылығының қазіргі жағдайы туралы терең білім қалыптасады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Шошқа шаруашылығы
Пән шошқа тұқымдарының пайда болу эволюциясы мен процесі, жаңа тұқымдарды шығару және қолданыстағы тұқымдарды жетілдіру, шошқалардың өнімділігін арттыру, шошқа шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстарды жүргізу, табындарды молайту, жас төлдерді өсіру және бордақылау техникасы, шошқа өнімдерін өндіру технологиясы мәселелерін зерттейді. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер шошқалардың бордақылау және ет өнімділігін арттыру, азықты пайдалану тиімділігі, шошқа өнімін өндірудің қарқындату әдістері бойынша теориялық білімдері мен практикалық дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Құс шаруашылығы
Пән ауыл шаруашылығы құстарының барлық түрлерінің биологиялық, өнімділік және шаруашылық ерекшеліктерін негізге ала отырып, өсіруін, селекциялық асылдандырылуын, азықтандырылуын және күтіп-бағуын, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын зерттейді. Курсты игеру нәтижесінде студенттер ауыл шаруашылығы құстарын сұрыптаудың, азықтандырудың және күтіп-бағудың әртүрлі әдістері мен тәсілдерін қолдану бойынша білім мен дағдыларды игереді; жұмыртқа мен құс етін өндірудің әртүрлі технологияларын қолданады; технологиялық процестер параметрлерін және өнім сапасын өндірістік бақылау тәсілдерін меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қой және ешкі шаруашылығы
«Қой және ешкі шаруашылығы» пәні студенттердің қазіргі заманғы зоотехникалық ғылым мен озық тәжірибенің жетістіктері негізінде қой және ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық білімдерін қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде студенттер қой мен ешкіден өнім алу және бастапқы өңдеу (жүнді, түбітті қырқу және сұрыптау, бордақылау және азықтандыру, қой мен ешкіні сауу, сүтті қайта өңдеу және т.б.), қой мен ешкіні күтіп-бағу мен азықтандыруды ұйымдастыру дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ірі қара мал шаруашылығы
Бұл курста ірі қара малдың тұқымдары, биологиялық ерекшеліктері мен шаруашылыққа пайдалы белгілері, конституциясы, экстерьері, интерьері, сүт және ет өнімділігі, сүт және ет өндіру технологиясы, табынның көбеюі мен асыл тұқымды мал шаруашылығы зерттеледі. Оқыту нәтижесінде студенттерде біздің елімізде және шетелде ірі қара мал шаруашылығының жай-күйі, ірі қара малды ұтымды өсіру және пайдалану, сүт пен ет өндірудің ең аз еңбек шығындарымен қарқынды технологиялары туралы терең білімдері қалыптасады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеу негіздері
Осы пән бойынша студенттер ғылыми зерттеулердің негізгі тәсілдерін, соның ішінде зерттеу тақырыбын таңдауды, гипотезаны әзірлеуді, деректерді жинау әдістерін таңдауды және нәтижелерді талдауды үйренеді. Олар сондай-ақ мал шаруашылығы бойынша деректерді талдауға және зерттеу нәтижелерінен қорытынды жасауға көмектесетін статистика мен эксперименттік зерттеулердің негіздерін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Фермер шаруашылығын ұйымдастыру
«Фермер шаруашылығын ұйымдастыру» пәні студенттердің фермер қожалығын ұйымдастыру және жүргізу үшін қажетті білімдерін, біліктері мен дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Студенттер ауыл шаруашылығы өндірісін тиімді жүргізу, ғылыми жетістіктер мен заманауи технологияларды фермерлік іске енгізу негіздері бойынша мал шаруашылығы саласындағы теориялық және практикалық дағдылар бойынша білім алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Қазақстан тарихы, философия, биофизика және математика туралы білімдері мен түсініктерін көрсету, сондай-ақ гипотезаны тұжырымдау және мемлекеттік, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби әңгімелер жүргізу, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл, әлеуметтік, экономикалық, құқықтық, мәдени, моральдық-этикалық аспектілер мен салауатты өмір салты туралы білімдерін түсіндіру. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту.
- Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің ең заманауи әдістерін таңдау, қоршаған орта мен тұрақты дамудың сипаттамаларын жасау, тіршілік қауіпсіздігі құралдары мен жүйелерін дәлелдеу, қаржылық сауаттылық принциптерін түсіну, ақпараттық-коммуникациялық технологиялар мен кәсіпкерлік саласының даму тенденцияларын қолдау, зерттелетін салада жасанды интеллект элементтерін қолдана отырып, компьютерлік ғылымдарды тәжірибеде қолдану.
- Ауыл шаруашылығы малдары дара дамуының биологиялық ерекшеліктеріне сипаттама беру, сондай-ақ мал шаруашылығы саласындағы морфологиялық, физиологиялық, биохимиялық, микробиологиялық, зоологиялық және экологиялық міндеттерді шешу үшін теориялық және практикалық білімді қолдану. Жануарлардың әл-ауқат деңгейін бағалау және мониторинг жүргізу әдістерін, сондай-ақ қызметті этикалық тұрғыдан бағалау дағдыларын меңгеру.
- Агробизнесті ұйымдастыру кезіндегі кәсіби міндеттерді шешуде теориялық және практикалық білімді қолдану, зоогигиеналық талаптарды білу мен түсінуді көрсету, ветеринариялық істің, механикаландыру процестерінің, ауыл шаруашылығы малдары мен құстарының биотехнологиясының міндеттерін шешу.
- Ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын өсіру, азықтандыру, жемшөптің берік қорын құру, сондай-ақ стандарттау және сертификаттау үшін мал шаруашылығы өнімдерін ұсыну кезінде білімді кәсіби деңгейде қолдану.
- Өнімділік пен асыл тұқымдық қасиеттерді арттыру, сондай-ақ еліміздің әртүрлі өңірлерінде түрлі меншік нысанындағы кәсіпорындарда өсірілетін ауыл шаруашылығы малдарының және құстарының өсімін молайтуды жақсарту жөніндегі ғылыми негізделген жұмысты орындау үшін оқыту дағдыларына ие болу.
- Зерттеудің генетикалық әдістерін, белгілердің өзгергіштігі мен тұқым қуалаушылық заңдылықтарын білу мен түсінуді қолдану, ауыл шаруашылығы малдарының және құстардың шаруашылыққа пайдалы селекцияланатын белгілерін биометриялық өңдеуге талдау жасау, сондай-ақ одан әрі оқытуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын қолдану.
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына сараптама жүргізу кезінде білімдерін көрсету және технологиялық процестерді цифрландыруды ұсыну, мал шикізатын бастапқы өңдеудің жаңа технологияларын саралау, асыл тұқымды малдардың экспорты мен импортын жүзеге асыруға қатысты міндеттерді кәсіби деңгейде шешу.
Ұқсас БББ
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті