7M07203 Тамақ өндірісінің тұрақты технологиялары мен инновациялары в Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ өндірісі технологиялары саласында зерттеу және инновациялық қызмет дағдыларына ие, тұрақты даму жағдайында озық технологияларды енгізуге қабілетті жоғары білікті ғылыми-педагогикалық және басқарушы кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Көптілді курс Ғылыми зерттеу жұмысын ұйымдастыру және жоспарлау
Курс ғылым мен оның дамуының қазіргі заманғы қоғамдағы рөлін түсіну үшін қажет; теориялық және эмпирикалық ғылыми-зерттеу әдістерін ғылыми-зерттеу жұмысында қолдану мүмкіндіктері тұрғысынан дамыту үшін; дербестендірілген ғылыми-зерттеу жұмысын тиімді ұйымдастыру
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өндірісінің ғылыми негіздері
Курс тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің негізгі заңдылықтары туралы білімді қалыптастыруға бағытталған. Шикізат түрлерін, тәсілдерін, оны қайта өңдеудің және дайын өнімді алудың құралдары мен жалпы принциптерін зерттеу; тамақ өнімдерін өндіру және сақтау кезінде болатын процестерді; жаңа өнім өндірісінің ерекшеліктерін зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (Кәсіби)
Пән кәсіби салада шет тілін қолдану дағдыларын дамытуға бағытталған. Курс мамандандырылған лексиканы, кәсіби терминологияны және әртүрлі кәсіби контексттерде қолданылатын грамматикалық құрылымдарды зерттеуді қамтиды. Курс бағдарламасы іскерлік хат алмасу, презентацияларды дайындау және өткізу, келіссөздер жүргізу, кәсіби әдебиеттерді оқу және аудару сияқты аспектілерді қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Пәнді оқу барысында педагогика ғылымының өзекті мәселелері. Жоғары мектеп педагогикасының негіздері қарастырылады. Педагогика ғылымының әдіснамасына, жаңа білім беру технологияларына, оқу-тәрбие процесіне, білім беру менеджментіне ерекше көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Зерттеу әдістері және деректерді талдау
Пән магистранттарда ғылыми-зерттеу және басқару қызметі үшін қажетті деректерді жинау, өңдеу және талдау әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады. Деректерді жинау және сақтау технологиялары. Деректерді зерттеу мен талдаудың негізгі әдістері. Ғылыми зерттеулердегі деректерді өңдеу және түсіндіру әдістері. Деректерді талдау бойынша заманауи бағдарламалық құралдарын пайдалану. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнының деректерін талдау ерекшеліктері. Сипаттамалық, болжамды және диагностикалық аналитика
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылым философиясы мен тарихы
«Ғылым тарихы және философиясы» пәні қазіргі техногендік өркениет дағдарысы мәселелерін және әлемнің ғылыми бейнесін өзгертудегі жаһандық тенденцияларды, ғылыми ұтымдылықтың түрлерін, ғалымдар басшылыққа алатын құндылықтар жүйесін зерттеуге мүмкіндік береді. Пән ғылымның қазіргі даму кезеңінде туындайтын негізгі идеялық-әдістемелік мәселелерді талдауға және ғылымның тарихи даму тенденциялары туралы түсінік алуға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Оқу пәні білім алушылардың әлеуметтік жүйе және кәсіби қызмет саласы ретінде басқарудың психологиялық мазмұны туралы білімдерін игеруге бағытталған. Басқарудың тиімділігін талдау және болжау, басқарушылық қатынастар мен шешімдерді оңтайландыру үшін қажетті әлеуметтік-психологиялық білімді, сондай-ақ басқару қызметінің психологиясын, басқарушылық қарым-қатынас пен қақтығыстарды, жоғары мектептің оқу-тәрбие процесінде басқарушылық шешімдер қабылдауды қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерінің ресурс үнемдейтін және қалдықсыз технологиялары
Сапалы азық-түлік өнімдерін алудың ресурс үнемдейтін және қалдықсыз технологияларын қолданудың қазіргі заманғы қағидаттарын зерделеуге, тиімді және тұрақты өндірісті құрудың ғылыми проблемалары мен инженерлік міндеттерін шешуге бағытталған курс. Сүт, ет өнімдерін, нан-тоқаш, ұннан жасалған кондитерлік өнімдерін өндіруде ресурстарды үнемдейтін және қалдықсыз технологиялардың ерекшеліктері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жоғары технологиялық тамақ өнімдерін өндіру
Азық-түліктің жоғары технологиялық өндірістерін енгізудің отандық және шетелдік тәжірибесін зерделеуге бағытталған курс. Қазақстан Республикасының тамақ өнеркәсібінің техникалық және технологиялық жай-күйі. Жоғары технологиялық өндірістердің басым бағыттары. Өнімді өңдеудің мембраналық әдістерін қолдану және нанотехнологиялар. Азық-түлік өндірісінің озық шетелдік технологиялары. Азық-түлік өндірісіндегі жаңа технологиялық процестерді игеру әдістемесі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Академиялық хат негіздері (ағыл.)
Пән анықтамаларды ұсынуға және қорытындыларды сипаттауға, нақты және құрылымдық дәлелдер негізінде жазбаша ғылыми коммуникацияны жүзеге асыруға мүмкіндік беретін академиялық мәтінді құру негіздерін зерттеуге негізделген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Инновациялық менеджмент (тереңдетілген курс)
Пән аналитикалық құралдарды қолдану негізінде инновацияларды басқару және компанияның инновациялық қызметін жобалау саласындағы құзыреттерді қалыптастыруға бағытталған. Курс процесс және өнім инновацияларын басқару ерекшеліктерін біріктіреді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жоғары мектепте оқыту әдістері мен технологиялары
Пән жоспары университетте оқу үрдісін жоспарлау, ұйымдастыру және талдау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Пәннің мазмұны оқу процесін жобалау технологиясына негізделген. Университетте оқытудың тиімді әдістерін, формаларын және технологияларын оңтайлы таңдауға жағдайларды қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Қолданбалы жасанды интеллект
Курс білім алушыларға цифрлық ортада жайлы өмір сүру мүмкіндігін және тамақ өнімдерін өндірудің кәсіби саласында цифрлық міндеттерді шешуді қамтамасыз ететін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды пайдалану үшін құзыреттерді меңгеруге мүмкіндік береді. Деректерді өңдеу және талдау үшін алгоритмдерді таңдау зерттелуде, тапсырма қою, осы мәселелерді шешу үшін тиісті технологияларды қолдану және нәтижелерді дұрыс түсіндіру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тұрақты өндіріс
Пәннің мақсаты өндірісті ұйымдастырудың жалпы принциптері туралы білімді қалыптастыру, тәуекелдерді азайтуға және қоршаған ортаға теріс әсерді азайтуға бағытталған кәсіпорынның қызметін, ресурстары мен қалдықтарын тиімді өзара іс-қимыл жасауды басқару. Тұрақты өндірістің міндеттері мен принциптері. Экологиялық талаптарды сақтау. Өндірістік факторлардың тұрақтылығы. Өндірістің экологиялық технологиялары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект жүйелері
Пән тамақ өнімдерін өндіру мен сақтау үдерістерін оңтайландыру, сондай-ақ ғылыми зерттеулер жүргізу мақсатында жасанды интеллект жүйесін қолдану дағдыларын дамытуға бағытталған. Тамақ өнеркәсібіндегі жасанды интеллект арқылы орындалатын сарапшылық жүйелер. Жасанды нейрондық желілер. Өндіріс қалдықтарын азайтуға арналған ЖИ технологиялары. ЖИ-ды ғылыми зерттеу жұмысында қолдану
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сыни тұрғыдан ойлау және шешім қабылдау
Оқу пәні келіп түскен ақпаратты талдау және түсіну дағдыларын қалыптастыруға және шешім қабылдау, пайымдаулар қалыптастыру және өз пікірін қорғаудың осы процестерінің негізінде бағытталған. Пән оқу процесін ұйымдастырудың үш кезеңінің базалық моделіне негізделген оқыту әдістері мен стратегияларының жүйесіне негізделген: "шақыру-түсіну – рефлексия"
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің перспективалық технологиялары
Курс функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеу және өндіру дағдыларын игеруге бағытталған. Функционалды тамақтанудың ғылыми негіздері. Азық-түлікті байытудың ғылыми принциптері. Жабдықтардың заманауи түрлеріне, шикізатты өңдеудің биотехнологиялық әдістеріне, тағамдық құндылығын арттыруға бағдарланған тұтынушылардың әртүрлі нысаналы топтары үшін мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары. Тағамдық қоспалар. Жаңа функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін жасау ерекшеліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдері
Пән синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерін жасау әдістері туралы білімді қалыптастыруға бағытталған. Синтетикалық және жасанды тағамдардың пайда болу себептері, артықшылықтары мен кемшіліктері. Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерін жасаудың негізгі шикізаты мен әдістері. Жасанды тағам түрлері, олардың сапасы мен қауіпсіздігі. Қазіргі ғылыми әзірлемелер мен зерттеулер, қолданбалы аспектілер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің заманауи жабдықтары
Курс отандық және шетелдік өндірістің қазіргі заманғы машиналары мен аппараттарын зерттеуге бағытталған. Өндіріс тиімділігін арттыру үшін оңтайлы жабдықты таңдау бойынша тамақ өндірісінің инженерлік міндеттерін зерттеу. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды, дайын өнімді дайындауға арналған жабдық. Тамақ өнімдерін буып-түюге арналған жабдық.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жекелендірілген тамақтану негіздері
Пән азық-түлік өнімдерінің сапасы мен халықтың денсаулығын жақсарту мақсатында дербестендірілген тамақтану теориясы мен практикасы бойынша білім қалыптастыруға бағытталған. Тамақтану теориялары мен концепциялары. Тамақтану түрлері. Дербестендірілген тамақтанудың ерекшеліктері. Дербестендірілген тамақтануға арналған өнімдерді әзірлеу және олардың сапасын бақылаудың ғылыми негіздері мен принциптері. Дербестендірілген азық-түлік өнімдерінің технологиялары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету
Пән тамақ өндірісінің тиімділігін арттыру үшін қажетті тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы халықаралық және ұлттық заңнама. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелерін әзірлеу және тиімділігін арттыру. Органикалық өнімнің сәйкестігін растау ерекшеліктері. "Халал" өнімдерінің қауіпсіздігін растау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтаудың және өңдеудің инновациялық технологиялары
Пәннің мақсаты өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндіруде инновациялық технологияларды қолдану дағдыларын игеру болып табылады. Тағамдық құндылығы жоғары өсімдік шаруашылығы өнімдерінің шикізатының тұтынушылық қасиеттері. Өсімдік шикізатынан өнімдерді өндірудің, тасымалдаудың және сақтаудың инновациялық технологиялық процестері. Ассортиментті кеңейту жолдары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің инновациялық технологиялары
Курс қоғамдық тамақтандыру саласында технологиялық инновацияларды қолдану бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Молекулалық ас үй. Жаңа дәм жасау технологиясы. Нан-тоқаш және ұнан жасалған кондитерлік өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары. Жартылай фабрикаттар өндірісінің инновациялық технологиялары. Аспаздық өнімдерді өндірудің инновациялық технологиялары. Жергілікті өнімдерді қолдану негізінде технологияларды жетілдіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жабдықтарындағы инновациялар
Курс қоғамдық тамақтандыру кәсіпорны үшін инновациялық жабдықты таңдау және қолдану дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының тиімділігін арттырудағы инновациялардың рөлі. Инновациялық жабдықтың айрықша белгілері мен сипаттамалары. Инновациялық жабдықты енгізудің артықшылықтары. Инновациялық жабдықтар және экологиялық тұрақтылық. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жабдықтарындағы инновациялар саласындағы перспективалық ғылыми әзірлемелер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің заманауи трендтері
Пән тамақ өндірісін дамытудың перспективалық бағыттары туралы білімді қалыптастыруға бағытталған. Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялар, олардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсері. Тамақ өндірісінде дәстүрлі емес шикізатты қолдану. Ақуыздың балама көздері. Модификацияланған өнімдер өндірісі. "Дәл ашыту"арқылы өнім өндіру. Жеуге жарамды қаптамалар. Азық-түлік өнімдерін өндіру және сапасын бақылаудағы нанотехнологиялар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары
Пәннің мақсаты ет және сүт өнімдерін өңдеудің, сақтаудың және өңдеудің инновациялық технологияларын қолдану дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Жаңа өндірістік шешімдер. Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу процесінде ақпараттық технологияларды қолдану. Ет және сүт өнімдерінің сақталуын арттыру жолдары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тамақ өнеркәсібі саласындағы кәсіби міндеттерді шешу үшін заманауи әдістерді қолдана отырып, ғылыми зерттеулер жүргізеді және олардың нәтижелерін талдайды
- Кәсіби және білім беру қызметінде мемлекеттік, орыс және ағылшын тілдерінде ауызша және жазбаша нысанда әлеуметтік өзара іс-қимыл, басқару психологиясы, тұлғааралық, мәдениетаралық және кәсіби-педагогикалық қарым-қатынас дағдыларын қолданады
- Жасанды интеллект пен сыни ойлау технологияларын қолдана отырып, есепке алуды, сараптама жасауды ұйымдастыру, ғылыми-зерттеу және педагогикалық қызметті жүзеге асыру
- Кәсіби және ғылыми қызметте ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, мәселелер мен шешімдерді нақты және дәлелді түрде ұсыну үшін академиялық жазу дағдыларын қолданады
- Өзгермелі өндірістік және ғылыми жағдайларда ғылыми және практикалық міндеттерді шешу үшін тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің әдіснамалық негіздері және олардың тиімділігін арттыру тәсілдері туралы заманауи білімді қолданады
- Инновациялық тәсілдер мен тұрақты даму қағидаттары негізінде кәсіпорынның өндірістік процестері мен ресурстарын тиімді басқарады
- Әлеуметтік, этикалық және ғылыми факторларды ескере отырып, озық білімді қолдану және негізделген шешімдер қабылдау арқылы инновациялық технологиялар мен жаңа тамақ өнімдерін әзірлейді
- Технологиялық процестерді жетілдіру және тамақ өндірісінің өнімділігі мен сапасын арттыру үшін инновациялық жабдықты тиімді пайдаланады
- Ғылыми әдістерді қолдана отырып және тамақ өндірісінің даму перспективаларын ескере отырып, жаңа технологиялар мен инновациялардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсерін талдайды және бағалайды
- Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету процестерін нормативтік талаптарға және тұтынушылардың өзгермелі қалауына сәйкес ұйымдастырады, бақылайды және басқарады
- Тамақ өндірісінің технологиясы саласындағы ғылыми педагогикалық және зерттеу қызметін кәсіби деңгейде қолдана отырып, білімін жүйелейді, интеграциялайды және өзектендіреді