6B05102 Биотехнология в М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Негізгі пәндер бойынша іргелі білімі бар, еңбек нарығы мен технология талаптарына бейімделген, топта жұмыс істей алатын және биотехнология саласында жұмысты ұйымдастыра алатын жаңа мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Ауылшаруашылық ресурстарының агроклиматтық тұрақтылығы
Агроклиматтық орнықтылық, суармалы мелиорация, мелиорациялық жүйелерді пайдалану, топырақ эрозиясы және агроорман мелиорациясы бойынша білімді қалыптастыру және оларды жерді түбегейлі жақсартуға, ауыл шаруашылығы өндірісін дамытудың орнықтылығы мен динамикалығын қамтамасыз етуге, оның ауа райы жағдайларының әсеріне тәуелділігін төмендетуге бағытталған ұйымдастырушылық-шаруашылық, техникалық, агротехникалық іс-шараларды жүргізу үшін кәсіби қызметте пайдалану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіби қызметке кіріспе
Пән "Биотехнология" даярлау бағыты бойынша кәсіби қызметтің негіздерін, биотехнологиялық процестердің негіздерімен, жоғары белсенді өндірушілерді қолдану, жасушалық және генетикалық инженерия әдістерін қолдану негізінде оларды жетілдіру мүмкіндігімен заманауи биотехнологияның мақсаты туралы зерделейді. "Биотехнология"бағыты бойынша кәсіби қызметтің салалары, түрлері мен объектілері, нормативтік негіздері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пән қоғамдық және жеке құқықтық сананы арттыруға, құқықтық мәдениетті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл жөніндегі азаматтық ұстанымды қоғамға қарсы құбылыс ретінде қалыптастыруға мүмкіндік береді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы құқықтық реттеу контекстіндегі оқиғаларға, іс-әрекеттерге талдау жасай алуға қабілетті, нормативтік-құқықтық актілерді біледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршіліктің қауіпсіздігін сақтау негіздері
Пәнде қауіпсіздік мәдениетін тәрбиелеуге, білім алушыларды күнделікті өмірде, қауіпті, оның ішінде табиғи, техногендік және биологиялық-әлеуметтік сипаттағы төтенше жағдайларда қауіпсіз мінез-құлыққа даярлауға, оларда салауатты және қауіпсіз өмір салтын қалыптастыруға, бірінші рет көрсету дағдылары мен дағдыларына арналған қауіпсіздік және тіршілік әрекеті саласындағы заңнамалық және құқықтық актілердің мәселелері зерделенеді мемлекеттің қорғанысы туралы, азаматтардың әскери міндеті туралы бастапқы білім алу, Әскери қызмет негіздері бойынша даярлау, сондай-ақ азаматтық қорғаныс саласында дағдыларды игеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Экономикалық теорияның пәні мен әдісін, қоғам дамуындағы экономикалық теорияның орны мен рөлін, қоғамдық өндіріс негіздерін, қоғамдық шаруашылықтың нысандарын, сұраныс пен ұсыныс теориясының негіздерін, кәсіпкерлікті, өндіріс шығындарын, факторлық нарықтар және факторлық табыстың қалыптасуын, ұлттық экономиканы жүйе ретінде, ақша-несие және фискалдық жүйелерді зерттейтін пән.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экология және тұрақты даму
Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтарын, тірі организмдер мен қоршаған ортаның өзара әрекеті туралы қазіргі жүйелік түсініктердің қалыптасуын, қоршаған ортаға антропогендік әсер етумен байланысты проблемаларды зерттейді; Экология ғылым ретінде. Оның қалыптасуының қысқаша тарихы, негізгі мақсаттары мен әдістері. Экологияның бөлімдері. Экологиялық факторлар және олардың жіктелуі. Абиотикалық және биотикалық факторлар. Антропогендік факторлар – экологиялық факторлардың ерекше тобы. Негізгі абиотикалық факторлардың экологиялық маңызы: жарықтандыру, температура, ылғалдылық, тұздылық және т.б. Шектеу факторлары. Ю. Либихтің минимум заңы. В.Шелфордтың толеранттылық заңы. Төзімділік диапазоны. Стенобионтты және эврибионтты организмдер. Қазақстан Республикасының экологиялық проблемалары, шешу жолдары. Жаһандық экологиялық мәселелер. Тұрақты даму Тұжырымдамасы, Тұрақты дамудың мақсаттарына (ТДМ-ға) қол жеткізу тетіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Зерттеудің негізгі әдістерін, экспериментті жоспарлау әдістерін және эксперименттік деректерді статистикалық өңдеуді зерттейтін пән.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Генетика
Әртүрлі деңгейдегі биологиялық жүйелердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштік заңдылықтары мен механизмдерін, генетикалық талдау негіздерін зерттейтін пән. Пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы гибридологиялық, цитологиялық және популяциялық талдау әдістерін практикада қолдана алады, тұқым қуалаушылықтың барлық түрлеріне генетикалық есептерді шешу дағдыларын меңгереді, генетикалық эксперименттер жүргізе алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Химияның теориялық негіздері
Органикалық және бейорганикалық заттардың жалпы қасиеттерін және оларды ауыл шаруашылығында пайдалану жолдарын зерттейтін пән, химиялық жүйелердің мінез-құлқын сипаттаудағы себеп-салдарлық байланыстардың рөлін білу
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өсімдік шаруашылығындағы биотехнология
Өсімдік шаруашылығы саласындағы биотехнологиялардың заманауи жетістіктерін зерттейтін пән; зиянкестерге және қоршаған ортаның қолайсыз факторларына төзімді өсімдіктердің сорттарын өсіру; ауыл шаруашылығында биотехнологияларды құру үшін биотехнологияның заманауи әдістерін қолдана отырып селекциялық жұмыс
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Жасанды интеллект негіздері
Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі тұжырымдамалары мен принциптерін, оның әртүрлі қызмет салаларындағы рөлін, заманауи құралдар мен технологияларды, сондай-ақ жасанды интеллекттің қоғамға әсерін зерттейді. Курс барысында табиғи тілді өңдеу, компьютерлік көру, генеративті модельдер және деректерді өндіруді қоса алғанда, ЖИ жұмысының негізгі аспектілерін қарастырылады. ЖИ-ті бағдарламалаусыз практикалық қолдануға, оны қолданудың этикалық аспектілеріне және даму перспективаларына ерекше назар аударылады. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы деректерді талдауға және түсіндіруге, кәсіби міндеттерді шешу үшін заманауи ЖИ-құралдарын пайдалануға, жасанды интеллект саласындағы негізгі үрдістерді түсінуге және ЖИ-нің қоғам мен экономикаға әсерін сыни бағалауға қабілетті.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы заманауи әдістер
Пән ферменттердің, аминқышқылдарының, витаминдік кешендердің, антибиотиктердің микробиологиялық синтезін зерттейді; биохимияның, микробиологияның заманауи әдістері, биологиялық объектілердің көмегімен адамға қажетті өнімдерді алудың әдістері мен әдістерінің жиынтығы.тірі организмдерді өнеркәсіптік мақсаттарда пайдалану мүмкіндігі саласында.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Гистология және эмбриология негіздерімен жасуша биологиясы
Пән негізгі жасушалардың ұйымдастырылу, жұмыс істеу және шығу принциптерін зерттейді органеллалар, жасуша циклінің негізгі кезеңдері; жануарлар ағзасының негізгі тіндерін ұйымдастыру, жұмыс істеу және шығу принциптері
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Микробиология
Жалпы және жеке микробиологияның негіздерін зерттейтін пән: систематика принциптері; микроорганизмдердің морфологиясы мен құрылымы; микроорганизмдер мен микроорганизмдердің экологиясына сыртқы орта факторларының әсері; ауру қоздырғыштарының тинкториалдық және биохимиялық қасиеттері; зертханалық диагностика әдістері, сондай-ақ нақты алдын алу және емдеу, инфекциялар мен иммунитет құралдары
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Мал шаруашылығындағы биотехнология
Жануарлардың құнды генотиптерінің тез көбеюіне және селекциялық жұмыстарға ықпал ететін биотехнологияның заманауи әдістерін қолдана отырып, ауылшаруашылық жануарларын өсіру аспектілерін зерттейтін пән
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пән білім алушылардың қаржылық сауаттылық деңгейін арттыруға бағытталған, бұл оларға ұтымды қаржылық шешімдер қабылдауға, туындайтын қаржылық мәселелерді шешуге және қаржылық алаяқтықтарды уақтылы тануға мүмкіндік береді. "Қаржылық сауаттылық негіздері" курсы жеке қаржыны басқару саласында білім мен дағдыларды алуға бағытталған. Курс шеңберінде білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды практикада қолдануды, жинақтауды сақтауды және көбейтуді, бюджетті сауатты жоспарлауды, салықтарды есептеу және төлеу және салық есептілігін дұрыс толтыру бойынша практикалық дағдыларды игеруді, қаржылық ақпаратты талдауды және барабар инвестициялық стратегияны таңдау үшін қаржы өнімдерінде бағдарлауды үйренеді. Осылайша, білім алушылардың практикалық дағдыларына ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістердің биоқауіпсіздігі
Биоқауіпсіздікті қамтамасыз ету саласындағы қатынастарды реттейтін заңнамалық базамен танысуды, биотехнологиялық өндірістердегі қауіпсіздікті реттейтін нормативтік құжаттарды қарауды, өндірістік қызметте биотехнология объектілерін және биотехнологиялық өндірістердің әртүрлі объектілерін пайдалану жөніндегі биоқауіпсіздік шараларын сақтауды зерделейтін пән.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіби имиджді қалыптастыру технологиялары
Кәсіби имиджді қалыптастыру мәселесі, принциптері мен технологиялары. Іскер адамның іскерлік белсенділігінің сәттілігінің оның коммуникативтік құзыреттілігіне тәуелділігі. Іскер адамның коммуникативті құзыреттілігін қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сыни және шығармашылық ойлау
Осы курсты оқу барысында студенттер ұтымды танымның формалары мен әдістерімен танысады, олардың кәсіби қызметі саласында қолданылатын логикалық әдістер мен тәсілдер туралы жалпы түсінік қалыптасады, ұтымды және тиімді ойлаудың практикалық дағдылары дамиды. Қазіргі әлем тұжырымдамалық және аргументтік конструкциялардың анықтығына, анықтығына және негізділігіне өте жоғары талаптар қояды. Сондықтан курстың негізгі міндеттерінің бірі-тыңдаушыларда ұтымды, проблемалық-бағдарлы, сыни ойлауды дамыту.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық биотехнологиясы
Қазіргі заманғы биотехнология, гендік-инженерлік, жасушалық әдістер мен генетикалық түрлендірілген биологиялық объектілерді құру және пайдалану технологияларының негіздерін әртүрлі мақсаттағы өнімдердің өндірісін қарқындату немесе жаңа түрлерін алу үшін зерттейтін пән
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Риторика және сөйлеу мәдениеті
Пән қазіргі сөйлеу этикеті, әдеби тіл нормалары, мәтіндерді модельдеу әдістері, сөйлеудің негізгі композициялық бөліктерінің құрылысына қойылатын талаптар және сөйлеудің логикалық ұйымдастырылуын зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Генетикалық инженерия
In vitro өсірілетін өсімдіктер мен жануарлар жасушаларының биологиясының негіздерін, оларды өсіру әдістерін және оларды ауыл шаруашылығы өндірісінде пайдалану үшін қолдануды, студенттерде қалыптастыруды зерттейтін пән биотехнологиядағы іргелі және қолданбалы бағыттарды болашақта игеру үшін генетикалық ақпаратты сақтаудың, іске асырудың молекулалық механизмдері туралы кешенді түсінік.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жалпы фитопатология және энтомология
Пән өсімдіктердің негізгі зиянкестері мен ауруларын, дақылдарды фитопатогендер мен зиянкестерден қорғау жүйелерін, агроэкожүйелердің фитосанитариялық жай-күйін; өсімдіктерді қорғау жүйелерін; өсімдік шаруашылығының қауіпсіз өнімін алу талаптарымен тиімді кәсіби қызметтің ажырамас бірлігі туралы идеяны қалыптастыруды зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Қарым-қатынас психологиясы және қақтығыстарды басқару
Пән қарым-қатынастың психологиялық ерекшеліктерін, тиімді қарым-қатынастың құрылысын, сонымен қатар қақтығыстың психологиялық түсінігін, қақтығыстың өзара әрекеттесуінің психологиялық мәнін: қатысушылардың мотивтері мен мақсаттарын, өзара әрекеттесу стратегиялары мен тактикасын, әртүрлі типтердің құрылымдық сипаттамаларын зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жемшөп өндірісінің биотехнологиялық негіздері
МЕМСТ талаптарын ескере отырып, жемшөп пен жемшөп қоспаларының химиялық құрамын, биологиялық және тағамдық құндылығын бағалаудың негізгі әдістерін зерделейтін пән;кәсіби қызметте биотехнологиялық әдістерді, тәсілдер мен құралдарды пайдалану дағдыларын қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдіктерді биологиялық қорғау
Өнім өндіру және өсімдіктер мен жануарларды биологиялық қорғау процестеріне қойылатын талаптарды зерделейтін пән; білім алушыларда өсімдіктерді интеграцияланған қорғаудың биологиялық әдістері, зиянкестерді, ауруларды, дақылдардың арамшөптерін биобақылаудың негізгі агенттері, сондай-ақ биобақылаудың практикалық аспектілері туралы білім.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Ауыл шаруашылығы қалдықтарын қайта өңдеу биотехнологиясы
Ауыл шаруашылық экологиялық қауіпсіздігін және сапалы өнім алуды қамтамасыз ететін ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру кезіндегі биотехнологияларды зерттейтін пән; ауыл шаруашылығы, өнеркәсіптік және тағамдық биотехнология саласындағы практикалық дағдыларды қалыптастыру, олардың кәсіби қызметінің салдарын бағалау және оңтайлы шешімдер қабылдау
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Өсімдік шаруашылығы
Пән ауыл шаруашылығы дақылдарының өндірістік және ботаникалық-биологиялық топтастырылуын зерттейді. Дақылдардың ылғалға, жылуға, жарыққа, қоректік заттарға, топырақтың агрохимиялық қасиеттеріне қатынасы. Өсу және даму фазалары органогенез кезеңдері, морфологиялық ерекшеліктері. Дәнді (күздік және жаздық), тамыр дақылдарын, түйнек дақылдарын, дәнді-бұршақты және жарма дақылдарын, майлы дақылдардың жүгерісін, біржылдық және көпжылдық бұршақ және дәнді шөптерді өсірудің жалпы сипаттамасы, биологиялық ерекшеліктері мен биотехнологиялары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Азық-түлік биотехнология
Пән микроорганизмдер биотехнологиясының даму тарихын, микроорганизмдерді пайдалануға негізделген тамақ өнімдерін өндіру технологиясын; өсімдік шикізаты негізіндегі өндірістерге, ашыту процестеріне,ашытылған сүт өнімдерін алуға микроорганизмдердің қатысуына байланысты мәселелерді зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Өсімдік шаруашылығы өнімін сараптау
Пән әртүрлі ауыл шаруашылығы дақылдарына арналған фитосанитариялық сараптама әдістерін, зиянды объектілердің немесе олардың кешендерінің дамуына әсер ететін факторларды айқындауды, сәйкестікті растау, жануарлар мен өсімдіктерден алынатын өнімдерді стандарттау, олардың сапасын басқару саласында құзыреттерді қалыптастыруды зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ұлттық сусындарды өндіру технологиясы
Пән ағзаның денсаулығын қамтамасыз етудегі өсімдік және жануарлардан алынатын шикізаттан алынатын тамақ өнімдерінің рөлін зерттейді; өнім сапасының көрсеткіштері: технохимиялық қасиеттері, медициналық-биологиялық көрсеткіштері, биотехнологиялық әлеуеті
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар
Биотехнологиялық өндірістер технологияларының әртүрлілігін және олардың тиісті аппаратуралық ресімделуін зерттейтін пән; олардың болашақ кәсіби қызметін табысты жүзеге асыру үшін жұмыстың мақсаты, принциптері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Мал шаруашылығы өнімдерін сараптау
Пән ет және ет өнімдерін, сүт және ашытылған сүт өнімдерін пайдалану мен өңдеуді, ауыз сүт және сүт өнімдерін өндіруге арналған шикізатты ветсанэкспертизалау және мемлекеттік қадағалау туралы жалпы ережелерді зерделейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы өнімдерінің органикалық өндірісі
Пән органикалық егіншіліктің негіздерін, нақты агроландрафт аумағында ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің биологиялық технологияларын енгізуді; мынадай: өндірістік-технологиялық, ұйымдастырушылық-басқарушылық, ғылыми-зерттеу түрлерінің кәсіби қызметінің міндеттерін шешуді зерделейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды зерделейді; өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу принциптері туралы және ұн тарту,нан пісіру және консервілеу өнеркәсібіндегі негізгі технологиялық процестер туралы қажетті теориялық білімді қалыптастыру; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу процесін ұйымдастыруда практикалық дағдыларды игеру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
IT-Биотехнология
Пән заманауи дәрілік және биологиялық белсенді заттарды алудың жоғары технологиялық процестері саласында биотехнологиялық өндірісті ұйымдастырудың негізгі принциптерін диагностикалау қабілетін зерттейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өсімдік шаруашылығында ЭМ технологиясын қолдану
Пән технологияға тиімді микроорганизмдерді енгізуді зерттейді. ЭМ препараттарының құрамына кіретін микроорганизмдердің сипаттамасы, олардың қасиеттері, әсер ету механизмдері, практикалық қолданылуы, микробтық топырақ тыңайтқыштары
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Биотехнологиядағы зертханалық зерттеулер
Биотехнологиялық өнімнің әртүрлі түрлерін өндіру кезіндегі технологиялық процестерді талдау үшін зертханалық зерттеулер мен зерттеу жүргізуге арналған аспаптардың әдістерін зерделейтін пән, ғылыми-техникалық ақпаратты жүйелеу құралдарын меңгеру; ғылыми биотехнологиялық зерттеулер әдістері бойынша біліктер мен дағдыларды игеру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Агробизнес
Агробизнесті жүргізудің ғылыми әдістері мен ережелерінің теориялық негіздері мен ережелерін зерттейтін пән ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының пайдаланылатын капиталынан барынша пайда алу, кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық-құқықтық нысандары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы дақылдарын селекциялау және тұқым шаруашылығы
Пән ауылшаруашылық өсімдіктерін өсіруді зерттейді. Селекцияның пайда болуы және дамуы. Ауылшаруашылық өндірісіндегі сорттың маңызы және селекцияның экономикалық тиімділігі. Селекцияны дамытудың негізгі кезеңдері: аналитикалық селекция; мутацияны индукциялау әдістері. Жасушаларды, тіндерді және мүшелерді өсіру әдісін қолдану негізінде таңдау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
Оқыту нәтижелері
- Ақпараттық сауаттылық дағдыларын меңгере отырып, әртүрлі тілдік және мәдени ортада еркін қарым-қатынас жасау үшін ауызша және жазбаша түрде тілдік құралдарды пайдалана отырып, ғылыми зерттеудің негізгі түрлерін жазу және негіздеме жасау үшін ғылыми әдістер мен тәсілдерді пайдалана алады, жасанды интеллекттің мүмкіндіктері мен шектеулерін талдайды, кәсіби қызметте деректерді өңдеу және түсіндіру үшін заманауи ЖИ-құралдарын қолданады.
- Жеке және әлеуметтік-экономикалық тұрақтылықты қамтамасыз ететін өзгермелі әлеуметтік-мәдени және экономикалық жағдайларда оңтайлы бейімделу үшін тәжірибелік қызметте базалық философиялық, әлеуметтік-саяси, құқықтық және қаржылық білімді қолданады, Қазақстанның тарихи дамуының негізгі кезеңдерін талдау негізінде азаматтық ұстанымын көрсетеді.
- Қызмет барысында салауатты өмір салтына бағытталған тіршілік қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау саласындағы нормативтік-техникалық актілерді қолдана отырып төтенше жағдайларда табиғатты ұтымды пайдалану және қорғау білімдері мен дағдыларын пайдалана алады.
- Көпшілік алдында сөйлеу және сөйлеу этикеті дағдыларын көрсете отырып, кәсіби қызмет саласындағы түрлі мәселелер бойынша өз ұстанымын білдіре және дәлелдей алады. Заманауи кәсіпорындардағы басқарушылық процесі мәнін білетіндігін көрсете отырып, басқару процесінің кәсіпорынның тиімді жұмысына әсер ету тетіктерін қолдана алады.
- Биотехнологиялық өнеркәсіптің практикалық және кәсіби міндеттерін шешу үшін биотехнология мәселелерін талдауды жүзеге асырады
- Биологиялық, химиялық және ауыл шаруашылығы ғылымдары саласындағы, оның ішінде биотехнология объектілерін пайдалана отырып зерттеу жұмыстарын ұйымдастырудағы білімдерін, іскерліктерін, құзыреттерін көрсетеді
- Ғылыми зерттеулерде микробиология және генетика әдістерін, генетикалық ақпараттың көбею механизмдерін, жануарлардың жаңа жоғары өнімді тұқымдарын, өсімдік сорттарын жетілдіру және өсіру мақсатында қолданады.
- Өндіріс процесін ұйымдастыру, өндірісті басқару, биотехнология және сабақтас салалар, биоқауіпсіздік, стандарттау және сертификаттау, биотехнологиялық өнімді сараптау саласындағы білімдерін, іскерліктерін, құзыреттерін көрсету саласындағы құзыреттерді меңгерген
- МемСТ талаптарын, өндірістік процестерге және өсімдіктер мен жануарларды биологиялық қорғауға қойылатын талаптарды ескере отырып, азық пен жемшөп қоспаларының химиялық құрамын, биологиялық және тағамдық құндылығын бағалаудың негізгі әдістерін қолданады.
- Өсімдіктер мен жануарлардың өсуі мен дамуын реттеу әдістерін, өндірістік қызметте биотехнология объектілерін және биотехнологиялық өндірістің әртүрлі объектілерін пайдалану кезінде биологиялық қауіпсіздік шараларын сақтау қағидаттарын жүзеге асырады.
- Биотехнологияда пайдалана отырып, селекция үшін бастапқы материал жасауды, қауіпсіз өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында зертханалық эксперименттер қоюды жүзеге асырады
- Өнім қауіпсіздігінің сапасын қамтамасыз етуге бағытталған нормативтік құжаттар мен стандарттарды, биотехнологияны басқару саласындағы экономикалық заңдарды, тиімді басқару қағидаттарын қолданады.
Ұқсас БББ
6B05102 Биотехнология сала бойынша
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B05102 Биотехнология
Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті
6B05102 Биотехнология
Торайгыров университеті
6B05102 Биотехнология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
6B05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
6B05102 Биотехнология
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті