Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология сала бойынша в Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

Пәндер

  • Биотехнологиялық жүйелер мен ресурстар

    Курс биотехнологияда қолданылатын негізгі компоненттерді, ресурстарды және ұйымдастыру модельдерін зерттеуге бағытталған. Курста әртүрлі шығу тегінің биожүйелері (микроорганизмдер, өсімдік және жануарлар жасушалары), олардың мақсатты өнімдерді алу үшін қолданылуы, сонымен қатар биотехнологиялық өндірістің жұмыс істеуі үшін қажетті ресурстар – шикізат, энергия, технология және ақпарат қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Курс шеңберінде білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды сақтауға және көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, жеке салықтарды есептеуге және салық есептілігін толтыруға, қаржылық ақпаратты талдауға және қаржы өнімдеріне бағдарлануға үйренеді. «Қаржылық сауаттылық негіздері» курсы білім алушының танымдық қана емес, практикалық қызметін де белсендіретін тәжірибеге бағытталған оқытуды, іскерлік ойынды өткізуді көздейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шоқантану

    Пән қазақтың көрнекті ғалымы, ағартушы, саяхатшы Шоқан Уәлихановтың өмірі мен ғылыми мұрасын жан-жақты зерттеуге бағытталған. Курс студенттерді оның ғылымға, мәдениетке, этнографияға, шығыстануға қосқан үлесімен, сонымен қатар қоғам мен мемлекеттілік туралы озық көзқарастарымен таныстырады. Шоқан Уәлиханов идеяларының призмасы арқылы тарихи ойлауды, азаматтық жауапкершілік пен патриотизмді қалыптастыруға ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнология саласына кіріспе

    Курстың мақсаты студенттерге биотехнологияның ғылым мен өндіріс саласы ретіндегі негізгі түсініктерін беру, оларды биотехнологияның негізгі бағыттары мен қолданбалы салаларымен, негізгі биологиялық объектілермен, технологиялармен және ресурстармен таныстыру. Курс биотехнологияның негізгі бағыттары мен қолданбалы салаларын қамтиды, соның ішінде молекулалық, ауылшаруашылық, тамақ, биологиялық белсенді қосылыстардың биотехнологиясы, өнеркәсіптік биотехнология. Саланың дамуының негізгі кезеңдері, қазіргі заманғы технологиялар, биологиялық объектілер мен пайдаланылатын ресурстар, сонымен қатар биотехнологиялық кәсіпорындар мен өндірістердің құрылымы мен қызмет ету ерекшеліктері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Құқық негіздері

    Пән мемлекеттік құрылымның және құқықтық мемлекеттің негіздерін қарастырады. Конституциялық, отбасылық, азаматтық, әкімшілік, қылмыстық, қаржылық құқықтың жалпы ережелерін зерделейді. Құқық қолдану және құқықтарды қорғау тетіктері туралы түсініктерді қалыптастырады. Белсенді азаматтық ұстанымды, заңға бағынатын азаматтың құқықтық мәдениеті мен құқықтық санасын қалыптастыруға және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жалпы химия

    Химия іргелі жаратылыстану ғылымдарының бірі және ғылыми-техникалық прогресте маңызды рөл атқарады. Негізінде, бұл курс химиялық сауаттылықтың негіздерімен таныстырады. «Жалпы химия» пәнінің мазмұны химияның негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын, атомдық және молекулалық теорияның негіздерін, заттың құрылысын, периодтық заңын, химиялық байланыс, химиялық процестің заңдылықтарын, химиялық процестердің заңдылықтарын қарастырады. ерітінділер туралы ілім, электролит ерітінділеріндегі алмасу реакциялары және тотығу-тотықсыздану реакциялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Пәі студенттердің экономиканың қызмет етуі және кәсіпкерлік қызметті жүргізу негіздері туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Курс шеңберінде негізгі экономикалық категориялар, нарықтық экономика тетіктері, бизнесті ұйымдастыру қағидалары, кәсіпкерліктің құқықтық негіздері, салық салу, қаржылық жоспарлау және ресурстарды басқару оқытылады. Кәсіпкерлік ойлауды дамытуға, кәсіпкердің экономикадағы рөлін түсінуге ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект және нейрожелілік технологиялар

    «Жасанды интеллект және нейрожелілік технологиялар" пәні студенттерді заманауи деректерді өңдеу және шешім қабылдау технологияларының негіздерімен таныстырады. Курс жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамаларын, соның ішінде машиналық оқыту және нейрондық желілерді, сондай-ақ олардың түрлі салалардағы қолданылуын қамтиды. Негізгі назар ЖИ-дің практикалық қолданылуына және оның пәнаралық мүмкіндіктеріне аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экология және тұрақты даму

    Пән тірі ағзалардың, әртүрлі деңгейдегі экожүйелердің, барлық биосфераның жұмыс істеу заңдылықтарын және олардың тұрақтылығын, зерттеу мәселелерін қарастырады. Сонымен қатар, қоршаған ортаға антропогендік (техногендік) әсерге байланысты мәселелерді талдайды. Пән табиғатты қорғау қызметі, тұрақты дамудың тұжырымдамасы, стратегиясы мен практикалық міндеттері туралы түсінік қалыптастырады – бұл мәселелер әлемнің түрлі елдерінде және Қазақстан Республикасында қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудегі биотехнологиялық әдістер

    Курс аясында студенттер өсімдік өнімдерін өңдеуде қолданылатын негізгі ұғымдармен, принциптермен және технологиялармен танысады. Өсімдік шикізатының әртүрлі түрлерін, оның сипаттамалары мен қасиеттерін зерттейді, бұл өңдеу процестеріне және соңғы өнімнің сапасына әсер етеді. Ашыту, гидролиз, тотығу және т. б. сияқты өсімдік өнімдерін өңдеу кезінде пайда болатын негізгі биохимиялық реакцияларды қарастырыңыз. Биотехнологиялық тәсілдерді қолдана отырып, өсімдік өнімдерін сақтау әдістерімен танысыңыз: кептіру, ашыту, сүт қышқылы дақылдарының бактерияларын және басқа микроорганизмдерді қосу және т. б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық биотехнологияға кіріспе

    Курс студенттерді молекулалық биотехнологияның негіздерімен және оның қазіргі ғылыми және өндірістік салаларда қолданылуымен таныстырады. Оқу барысында студенттерге молекулалық биотехнологияның негізгі принциптері мен әдістеріне кіріспе ұсынады. Курстың мақсаты – студенттерге биологиялық, генетикалық және медициналық зерттеулердің әртүрлі салаларында маңызды рөл атқаратын заманауи молекулалық биотехнология әдістерін түсіну, қолдану және зерттеу үшін қажетті негізгі білім мен дағдыларды беру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инклюзивке кіріспе: негіздер мен тәжірибе

    «Инклюзияға кіріспе: негіздер мен практика» пәнінің мақсаты - студенттерде инклюзияның негізгі принциптері мен әлеуметтік практикалары туралы түсінік қалыптастыру, бұл барлық азаматтарға, оның ішінде ерекше қажеттіліктері бар адамдарға тең мүмкіндіктер жасауға бағытталған. Пән инклюзивті тәсілдің теориялық аспектілерін, сондай-ақ болашақ мамандарға өз мамандықтарына байланысты инклюзивті принциптерді кәсіби қызметте қолдануға мүмкіндік беретін практикалық дағдыларды игеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ғылыми зерттеу негіздері

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар және/немесе зертханалық жұмыстар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Жоғары математиканың таңдаулы бөлімдері

    Мақсаты: арнайы курстарды оқытуда математика әдістерін қолдану мақсатында Математикалық есептерді шешудің практикалық дағдыларын қалыптастыру Логарифмдер. Функциялары. Функцияның шегі. Бір айнымалы функцияның туындысы. Дифференциалдық есептеудің негізгі теоремалары. Антидеривативті функция және анықталмаған интеграл. Анықталған интеграл, оның қасиеттері және белгісіз интегралмен байланысы. Ньютон-Лейбниц Формуласы. Ықтималдықтар теориясының элементтері. Математикалық статистика элементтері. Топтық және жеке жұмыс әдістері, проблемалық жағдай

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пән заңнаманың даму динамикасын, сыбайлас жемқорлықтың түсінігін, себептері мен түрлерін, сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін жауапкершілікті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес модельдерін зерттейді. Сыбайлас жемқорлық деңгейін бағалаудың рейтингтік жүйесінің сыбайлас жемқорлыққа қарсы халықаралық стандарттарды, ұйымдарды және сыбайлас жемқорлыққа қарсы және Қылмыстық жолмен алынған ақшаны жылыстатуға бағытталған халықаралық нормативтік құқықтық актілерді қарайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Бейорганикалық және аналитикалық химия

    "Химия" жалпы бөлімінің "Бейорганикалық химия" және "аналитикалық химия"бөлімдерін зерттеу бойынша қысқаша ақпарат берілген. Курстың теориялық мәселелері жан-жақты қарастырылған, бұл студенттерге химия ғылымының заманауи деңгейіне және жоғары білікті мамандарды даярлауға қойылатын талаптарға сәйкес ұсынылған материалды түсінуге және игеруге мүмкіндік береді. Курс соңында студент математиканың негізгі түсініктері мен заңдылықтарын, биотехнологияда математикалық және физикалық есептеулерді қолдану ерекшеліктерін біледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Органикалық және биоорганикалық химия

    Биоорганикалық химия-бұл химия мен биологияның түйіскен жеріндегі іргелі ғылым, ол тірі жүйенің жұмыс істеу принциптерін ашуға ықпал етеді. Органикалық қосылыстардың құрылымдық негіздері мен реактивтілігін зерттейді, монофункционалды қосылыстардың - спирттердің, аминдердің, альдегидтердің, карбон қышқылдарының реактивтілігі келтірілген және биополимерлер, биополимерлердің құрылымдық компоненттері, поли - және гетерофункционалды органикалық қосылыстар, липидтер, органикалық қосылыстардың стереохимиялық құрылымы сипатталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері

    Пән адамның тіршілік ету ортасымен (өндірістік, тұрмыстық, қалалық, табиғи) қауіпсіз өзара әрекеттесу негіздерін қарастыруға бағытталған. Техногендік және табиғи сипаттағы теріс әсер ететін факторлардан қорғаудың негізгі әдістері зерттелуде. Тиімді кәсіби қызмет және салауатты және қауіпсіз өмір салтын ұйымдастыру дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудегі биотехнологиялық тәсілдер

    "Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудегі биотехнологиялық әдістер" курсы студенттерге мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеуде биотехнологиялық әдістер мен технологиялардың негіздері мен қолданылуын үйрететін мамандандырылған Білім беру курсы болып табылады. Бұл курстың мақсаты студенттерге сүт, ет, жұмыртқа және басқа да жануарлардан алынатын өнімдер сияқты мал өнімдерін өңдеу үшін заманауи биотехнологияларды қалай қолдануға болатындығы туралы практикалық және теориялық білім беру болып табылады. Әр түрлі биотехнологиялық әдістердің көмегімен осы өнімдердің сапасын, қауіпсіздігін, беріктігі мен функционалдық қасиеттерін жақсартуға болады, бұл өз кезегінде олардың нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін арттыруға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Курстың мақсаты: теориялық, сонымен қатар практикалық деңгейде биохимиялық процестер саласындағы білім мен дағдыларды дамыту. Тірі ағзалардың макромолекулаларының негізгі кластарына салыстырмалы сипаттама беру: ақуыз құрылымы, ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, ферменттер, нуклеин қышқылдарының құрылысы, көмірсулар алмасуы, липидтердің алмасуы және құрылымы, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсер ету механизмдері, аминқышқылдарының метаболизмі, нуклеотидтер алмасуы. Автоматты биохимиялық анализаторда биохимиялық зерттеулердің жүргізу және нәтижелерін талдау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Техникалық микробиологиясы

    Курс микроорганизмдердің қасиеттерін; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне факторлардың әсерін; микроорганизмдердің физиологиясын,тыныс алуын,ферменттерін қарастырады; тауарлардың сапасын микробиологиялық бақылау; тамақ өндірісі микробиологиясының міндеттері; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне сыртқы орта жағдайларының әсері; микроорганизмдер тудыратын маңызды биохимиялық процестер Микроорганизмдердің физиологиясын,микроорганизмдер жасушасының құрамын, микроорганизмнің қоректенуін, сыртқы орта жағдайларының микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне әсерін, абиотикалық, биотикалық, химиялық және биологиялық факторларды зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Азық-түлік биохимиясы

    Курста Биохимияның мазмұны және оның тамақ технологиясындағы маңызы; ақуыздар мен пептидтердің молекулалық құрылымы, қарапайым ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, зерттеу әдістері және жіктелуі; күрделі ақуыздардың жіктелуі, құрылымы және биологиялық функциялары; тамақ технологиясындағы Биохимияның маңызы; Биохимияның басқа пәндермен байланысы; ақуыздар мен пептидтердің биологиялық рөлі, ағзадағы ақуыздардың функциялары қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Физколлоидтық химия

    Курстың негізгі мақсаты – коллоидтық жүйелерді, коллоидтардың қасиеттерін, соның ішінде диффузияны, коагуляцияны, тұрақтандыруды, электрофорезді және олардың қоршаған ортамен өзара әрекеттесуін зерттеу. Тірі жүйелердегі, соның ішінде өсімдіктердегі, жануарлардағы, сондай-ақ микробтық жасушалардағы химиялық процестердің физикалық-химиялық заңдылықтары тереңірек қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістін негізі

    "Биотехнологиялық өндіріс негіздері" курсын Зерттеудің мақсаты кәсіпорындарда биотехнологиялық өндірістің теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Қазіргі биотехнологияның перспективалық бағыттары. Іргелі химиялық, биохимиялық, биотехнологиялық түсініктер жүйесін меңгеру. Биотехнологиялық өндірістің жалпы блок-схемасы, оның ерекшеліктері. Биотехнологиялық өндірістегі қоректік орта. Негізгі қуат көздерінің көздері. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің Биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиядағы биологиялық белсенді қосылыстар

    Бұл студенттерді биотехнология саласындағы биологиялық белсенді қосылыстарды зерттеу және қолдану негіздерімен таныстыратын курс. Курс аясында студент пәннің негізгі ұғымдарымен, биологиялық белсенді қосылыстардың анықтамаларымен және жіктелуімен, биологиялық белсенді қосылыстардың көздерімен (өсімдіктер, микроорганизмдер, теңіз организмдері және т.б.) танысады. Табиғи көздерден қосылыстарды алу және оқшаулаудың әртүрлі әдістері. Ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібінде биологиялық белсенді қосылыстарды қолдану: өсімдік өнімділігін арттыру үшін биологиялық белсенді қосылыстарды пайдалану, тағамдық қоспалар мен функционалды өнімдердегі қосылыстардың рөлі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық жазу

    Курстың мақсаты: халықтың мәдениеті мен тілдеріне білім алушылардың мәдениеті мен білім деңгейін арттыру, жазбаша қарым-қатынас мәдениетін жетілдіру. Академиялық мәтіндердің түсініктерін, функциялары мен жанрларын таныстыру және кеңейту. Академиялық мәтінді сауатты ресімдеу дағдыларын қалыптастыру (аннотация, эссе, сын-пікір, реферат, курстық және дипломдық жұмыс). Ғылыми және қоғамдық танымды кеңейту үшін академиялық адалдықтың этикалық және құқықтық нормаларын, қағидаттары мен мәдениетін сақтау. Дереккөздермен, кітапханалық, Интернет қорларымен жұмыс істеу дағдыларын дамыту. Академиялық ортада плагиат мәселелерін талқылау. Әдістемелік материалдарды, интерактивті, сандық әдістерді пайдалана отырып сабақтар өткізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биотехнологияда өсімдіктер ұлпаларының мәдениетін пайдалану

    Курста өсімдіктер биотехнологиясының негіздері, өсімдік жасушаларын культивациялау түрлері; биотехнологияда қолданылатын негізгі әдістер-жасуша, тін, тозаң, протопласт мәдениеті, жасушалық селекция, гендік инженерия қарастырылады. білу: өсімдік жасушалары, ұлпалары мен ағзалары культурасын өндіру биотехнологиясын, дарақтардың микроклональды көбею биотехнологиясын, стерильді зертхана жағдайында жұмыс істеу ерекшеліктерін; гендік қорды сақтау үшін өсімдік жасушалары, тіндері мен ағзалары культурасының әдісін пайдалануды білу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    "Тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау" пәнін меңгерудің мақсаты нормативтік құжаттармен өз бетінше жұмыс істеу, биотехнологиялық процестерді іске асыру және басқару үшін тамақ өнімдерін сертификаттау және стандарттау саласындағы білімді пайдалану дағдыларын қалыптастыру; дипломдық жұмысты және одан әрі кәсіби қызметті орындау үшін Стандарттау, сертификаттау саласындағы ережелер мен ережелерді пайдалану үшін қажетті өздігінен білім алуға тұрақты ынталандыру болып табылады. Стандарттау мазмұны, стандарттарды әзірлеу технологиясы, стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік қадағалау жүйесі туралы білімнің, іскерліктің және дағдылардың сомасын қалыптастыру; өнімдер мен қызметтерді сертификаттауды жүргізу ережесі мен тәртібі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Оқшауланған өсімдік жасушаларын өсіру және алу

    Курстың соңында студент қоректік ортаны құруға және дайындауға, зерттеу үшін бастапқы түсініктерді дұрыс таңдауға, өсімдік объектісін зарарсыздандыру әдістерін игеруге, invitro өсімдіктерінің оқшауланған жасушаларын, тіндері мен мүшелерін дұрыс өсіруге қабілетті болады. Регенерант өсімдіктер мен бөлінбеген тіндерді алу, жасушаларды, олардың топтары мен тіндерін бөлу әдістерін меңгеру, өсімдіктердегі негізгі физиологиялық өзгерістер жасуша деңгейінде.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Химиялық зерттеулердің физикалық әдістері

    Курс химиялық процестерді талдауға арналған көптеген әдістер мен құралдарды қамтитын химиялық зерттеулердің физикалық әдістерін қарастырады. Курс аясында студенттер спектроскопия, хроматография, электрофорез, масс-спектрометрия және басқалары сияқты әдістерді үйренеді. Бұл әдістер заттардың құрамын, олардың құрылымын, қасиеттерін және реакция механизмдерін анықтауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясы

    Бұл студенттерді биотехнологияда, фармацевтикада, ауыл шаруашылығында және басқа салаларда биологиялық белсенді заттарды (ББЗ) зерттеу, өндіру және қолдану үшін қолданылатын технологиялар мен әдістермен таныстыратын бейіндік пән. Бұл курстың мақсаты студенттерге микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар және басқа да табиғи көздер сияқты әртүрлі көздерден ББЗ алу және пайдаланумен байланысты процестер туралы терең білім беру болып табылады. Курс зерттеу зертханаларында ББЗ дағдылары мен дағдыларын меңгеру үшін қажетті биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясының маңызды аспектілеріне бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биоотын алудың биотехнологиялық әдістері

    Курстың негізгі мақсаты студенттерде биоотынның әртүрлі түрлерін алудың биотехнологиялық әдістері және олардың тұрақты энергиядағы рөлі туралы түсініктерін дамыту болып табылады. Курста биоотынның негізгі түрлері (биоэтанол, биобутанол, биодизель, биогаз, сутегі), қолданылатын шикізаттар (өсімдік, микробтық, агроөнеркәсіптік қалдықтар), сонымен қатар оларды өндіру негізінде жатқан микробиологиялық және ферментативті процестер қарастырылады. Өндірушілерді өсіру технологиялары, биомассаны түрлендіру, тазарту және соңғы өнімнің сапасын бағалау әдістері қарастырылады. Инновациялық әзірлемелерге, энергия тиімділігіне және биоотын жүйелерінің экологиялық тұрақтылығына ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жоғары молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері

    Курстың мақсаты: метаболизм процестерінде организмде пайда болатын жоғары молекулалық табиғи қосылыстарды қарастыру осы курста студенттер алған білім тірі жүйелердің жұмыс істеуіне негізделген биохимиялық процестердің механизмдерін түсіну үшін қажет және медицина мен ауылшаруашылығы үшін құнды жаңа биологиялық белсенді макромолекулаларды алудың биотехнологиялық әдістерін жасауда теориялық негіз болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Төмен молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері

    Курстың мақсаты: жоғары молекулалы табиғи қосылыстарды қарастыру, төмен молекулалы қосылыстар теориясының негіздері туралы білімдерін және түсініктерін көрсету; галогенді, фосфорды және күкіртті құрамды тазарту және бөлу мәселелері бойынша білімі мен түсінігін қолдану; төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс қолдану; биообъектілерді дұрыс тану, төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс пайдалану;

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты: өсімдік және жануар тектес шикізатты өңдеу кезінде биотехнологиялық процестерді пайдалану туралы білімді қалыптастыру; сүт өнімдерін өндіру, спиртті алу технологиясы,Ет өнімдерін қайта өңдеу технологиясы; шұжық өндірісін дайындаудың технологиялық технологиясы, микроорганизмдер өмірінде физикалық-химиялық әдістерді пайдалану арқылы тамақ өндірісі; тағамды сақтау және сақтау кезіндегі микробиологиялық процестер; микробиологиялық жолмен аминқышқылдарын өндіру; генетикалық түрлендірілген өнімдер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдер биотехнологиясы

    Курс ферментативті, микробиологиялық және жасушалық технологияларды қоса алғанда, тамақ өнімдерін өндірудің заманауи биотехнологиялық тәсілдерін зерттеуге арналған. Студенттер функционалдық, пробиотикалық және байытылған тағамдарды өндіру әдістерімен, сонымен қатар стандарттау және сапаны бақылау принциптерімен танысады. Курстың мақсаты студенттерде аймақтық еңбек нарығына сәйкес келетін қауіпсіздік, сапа және заманауи үрдістерге баса назар аудара отырып, биотехнологияны тамақ өнеркәсібінде қолдану үшін қажетті білім мен тәжірибелік дағдыларды дамыту болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химиялық талдау негіздері

    Курстың мақсаты: химиялық талдау жүргізу әдістемесі мен дағдыларын меңгеру. Қысқаша мазмұны: химиялық талдаудың мақсаттары мен міндеттері; ерітінділер; буферлік ерітінділер; электролиттік диссоциация; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сапалық әдістері; химиялық талдаудағы тұздардың гидролизі, ерітінділердің ерігіштігі; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сандық әдістері; тотығу-тотықсыздану және комплексонометриялық титрлеу әдісі; титрлеу; талдаудың физика-химиялық және электрохимиялық әдістері. Заманауи аналитикалық жабдықты пайдалану, эксперимент нәтижелерін өңдеу үшін мамандандырылған білімді дамыту. Этикалық қағидалар мен кәсіпқойлықты сақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өндірістік биотехнология

    Курсты Зерттеудің мақсаты тамақ өнеркәсібінің түрлі салаларында биотехнологияны пайдалану болып табылады. Биотехнологиялық процестердің басқа технологияларға қарағанда артықшылығы. Биотехнологиялық өндірістің типтік сызбалары мен негізгі кезеңдерін білу. Биотехнологиялық кезең. Дайындық кезеңдері. Сұйықтық пен биомассаның бөлінуі. Биосинтез өнімдерін бөлу әдістері. Өнімді тазарту және концентрациялау. Дайын өнімді алу. Ағынды сулар мен шығарындыларды тазарту. Ферменттеу, микроорганизмдерді культивациялау, биокатализ, биотрансформация процестерінің Негізгі сипаттамалары. Биотехнологиялық өндірістерде өнімді бөлу ерекшеліктерін зерттеу. Өндірістің технологиялық регламенті.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биоэтанол өндірісі

    Курстың мақсаты студенттердің жаңартылатын энергия көзі ретінде биоэтанолды алудың биотехнологиялық принциптері мен технологиялары туралы білімін дамыту. Курста шикізат түрлері (құрамында қант бар, крахмал, лигноцеллюлозды материалдар), биомассаны дайындау кезеңдері, микроорганизмдердің қатысуымен ашыту процестері, тазарту әдістері және соңғы өнімді алу. Биоэтанол өндірісінің заманауи тәсілдеріне, оның ішінде екінші буын технологияларына, сондай-ақ биоотын пайдаланудың экологиялық және экономикалық аспектілеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияның инженерлік негіздері

    Пәннің мақсаты болып табылады: биотехнологияның қазіргі жағдайы мен келешегін үйрету; биотехнологиялық процестердің сатыларын және оларды жүзеге асыру принциптерін үйрету; ғылыми-зерттеу және өндірістік-технологиялық қызметте қажетті құзыреттерді қалыптастыру, микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының, мақсатты өнімдердің қол жетімділігінің, аептикалықтың және масштабтаудың техникалық-экономикалық негізділігін зерттеу. Бұл курс биотехнологиялық процестерді жүзеге асыруға арналған түрлі аппаратура мен жабдықтарды қарастырады. Биотехнологиялық процестің негізгі аппаратуралық элементі биореактор-ферменттер болып табылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Биотехнология құрал-жабдықтарының процестері

    "Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар" пәнін игерудің мақсаты биотехнологиялық өнеркәсіп аппараттарын құру мен құрастырудың теориялық негіздері бойынша қазіргі заманғы білім алу, ғылыми-зерттеу, ғылыми-өндірістік және жобалық қызметке жарамды мамандарды даярлау, нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу және биотехнологиялық процестерді жүргізуге арналған аппараттарды таңдау; биотехнология бойынша зерттеу міндеттерін шешу үшін ақпараттық желілерді пайдалану болып табылады;

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жануарлар тінін өсіру және дің жасушаларын алу

    Курс аяқталғаннан кейін студент жануарлар жасушаларын, атап айтқанда бағаналық жасушаларды культивациялау негіздерін, сараланған тіндердің биомассасын алудың технологиялық процестерін, бастапқы материалдар мен соңғы өнімге қойылатын талаптарды білетін болады; Технологиялық процестерді талдау үшін эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, зерттеулер жүргізу үшін зерттеу әдістері мен аспаптарын пайдалану дағдыларын меңгеретін болады. Жүйелік білім денесінен тыс жасушаларды өсірудің негізгі бағыттары мен мүмкіндіктері туралы заманауи идеяларды қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Судың химиясы және физиологиясы

    Бұл курс судың физикалық және химиялық қасиеттерінің негізгі сипаттамаларын зерттеуді қамтиды. Судың тірі және жансыз жүйелердегі рөлі, адам ағзасындағы функциялары қарастырылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент табиғи және ағынды сулардың физикалық және химиялық қасиеттерімен, табиғи және ағынды суларды дайындаудың, тазартудың және тазартудың негізгі химиялық негіздерімен, судың микроорганизмдерге әсерімен және Судың физиологиялық қасиеттерімен қабілетті.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Органикалық қышқылдар мен белокты оқшаулағыштар өндірісінің технологиясы

    Курста органикалық қышқылдарды, ферменттік препараттарды және ақуыз изоляттарын алудың теориялық негіздері мен технологиялары ұсынылған. Зертханалық жағдайда биосинтездің, биомассаны және метаболизм өнімдерін оқшаулаудың, шоғырландырудың және тазартудың технологиялық әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азықтық ашытқы өндіру технологиясы

    Курс микроорганизмдердің тіршілігіне және ферментативті жүйелермен жүзеге асырылатын биохимиялық процестерге негізделген биотехнологиялық өндірістің негіздерін қарастырады. Шикізат пен жартылай фабрикаттардың биотехнологиялық қасиеттерін бағалау әдістері; олардың пісіп-жетілуі кезінде болатын биотехнологиялық және микробиологиялық процестер. Тамақ өндірісінде де пайдаланылатын жемшөп ашытқысын (ашытқы, Сұйық ашытқы, ашытқы) алудың технологиялық схемалары. Курс соңында Студент шикізатты бағалау мен біріктірудің технологиялық әдістері мен әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиядағы трансгенді организмдер

    Курстың мақсаты: қазіргі биотехнологияда трансгенді организмдердің теориясын, әдістерін және қолданылуын зерттеу. Курс трансгенездің негізгі ұғымдарын, генетикалық инженерияны, рекомбинантты ДНҚ-ны, сондай-ақ гендердің берілуінің молекулалық механизмдерін және оларды трансгенді организмдерді құру мақсатында қалай өзгертуге болатынын игеруді қамтиды. Курс сонымен қатар ауыл шаруашылығы, медицина, өнеркәсіп және қоршаған орта сияқты трансгенді организмдерді қолданудың әртүрлі салаларына бағытталған. Студенттер трансгенді организмдерді сәтті қолданудың мысалдарын зерттейді және ықтимал қауіптер мен жағымсыз әсерлерді зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашытқы өндірісінің технологиясы

    Бұл курстың мақсаты ашыту процестері технологиясының теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Микроорганизмдер популяциясының өсу, көбею заңдылықтарын білу. Микроорганизмдер ферменттері және ашыту өндірісіндегі шикізат ферменттері. Ашыту өндірісінің шикізатының негізгі сипаттамалары және жіктелуі. Ашыту өндірістерінде суға қойылатын талаптар. Нан пісіру ашытқыларының технологиялық процестерін, ашытумен тағамдық органикалық қышқылдарды алуды, уыт, ферменттік препараттар, этил спиртін өндіруді білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Химиялық синтез

    Бұл курстың мақсаты - химиялық заттарды синтездеу стратегиясы мен тактикасын дамыта білу; таңдалған әдісті теориялық тұрғыдан негіздеу; синтезді дайындау техникасын, суды тазарту әдістерін, төмен және жоғары молекулалық қосылыстарды қолдана білу, химиялық синтезде материалдық тепе-теңдікті құру кезінде технологиялық есептеулер жүргізе білу,синтездеуді жүргізу, синтезделген қосылыстарды тазарту және талдау әдістерін білу, хош иісті қосылыстардағы электрофильді алмастыру реакцияларын білу және түсіну.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдерді өсіру

    Курсты Зерттеудің мақсаты-әртүрлі таксономиялық топтардың микроорганизмдерін өсірудің негізгі бағыттары, мүмкіндіктері туралы қазіргі заманғы идеяларды қалыптастыру. Өсіру әдістері мен әртүрлі жүйелерін біліңіз. Өсіру процесінің негізгі кезеңдері. Қоректік ортаны құру принциптері. Технологиялық процестегі микроағзалар дақылдарын қолдану мен рөлінің өзектілігі. Шикізат пен соңғы өнімге қойылатын талаптар. Микробиологиялық өндірістің әртүрлі салаларында зертханалық зерттеулердің дағдыларын меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Геном биотехнологиясына кіріспе

    Пән аясында студенттер геном биотехнологиясының негіздерімен және оны ғылымның әртүрлі салаларында қолданумен танысады. Организмдердің генетикалық ақпаратын зерттеу, өңдеу және пайдалану әдістері мен технологияларына назар аударылады. Студенттер геномдық мәліметтер базасының жұмысымен, олардың құрылымының ерекшеліктерімен, деректерге қол жетімділік пен пайдаланумен және талдаумен танысады. Курс сонымен қатар ДНҚ мен РНҚ секвенирлеудің әртүрлі әдістерімен, олардың принциптерімен және қолданылуымен танысуды қамтиды. Ауыл шаруашылығында геном биотехнологиясын қолдану, өсімдіктер мен жануарлардың жаңа сорттары мен штамдарын өсіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Органикалық синтез

    Курстың мазмұны мен көлемі студенттердің теориялық білімдерін, практикалық іскерліктері мен дағдыларын бекіту, тереңдету және кеңейту үшін негіз болып табылады. Пәннің міндеттері: қазіргі заманғы өндіріс, ғылым және техника үшін қажетті қасиеттері бар материалдарды құру мәселелерін шешуде синтетикалық органикалық химияның рөлін ашу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Профессии

Оқыту нәтижелері

  • Қазақстан тарихының негізгі заңдылықтарын, философиялық, әлеуметтік-саяси, экономикалық, жаратылыстану және құқықтық білімнің негіздерін, қазақ, орыс және шет тілдерінде ауызша және жазбаша коммуникацияны біледі және түсінеді; зерттелетін салада ғылыми зерттеу, жасанды интеллект және академиялық жазу әдістерін қолданады; академиялық адалдық принциптерін сақтайды; кәсіби қызметте инклюзивті қағидаттарды енгізе алады
  • Өсімдік және мал шаруашылығы салаларында селекциялық бастапқы материалды әзірлеу дағдыларына ие; гендік инженерия технологиялары бойынша базалық білімге ие; өнеркәсіптік биотехнологиядағы қолданбалы міндеттерді шешу үшін микробиология, физиология, жасуша биологиясы, биохимия және молекулалық биология салаларындағы негізгі білімдерді қолдана алады.
  • Өнеркәсіптің әртүрлі салаларында және оларды іріктеу әдістерінде қолданылатын биологиялық белсенді заттардың қазіргі заманғы өндірушілері туралы білімді жіктейді және талдайды; биотехнологиялық өндірістерді жүзеге асыру кезінде биомасса және/немесе жасуша метаболиттерін алу мақсатында әртүрлі субстраттарда микроорганизмдерді өсіру әдістерін өзгертеді
  • Биотехнологиялық процестерді іске асыру және басқару үшін алған білімдерін, іскерліктері мен дағдыларын қолданады; қауіпсіздік техникасы, өндірістік санитария ережелерін сақтайды, өнеркәсіптік және қайта өңдеу салаларында және экологияда биотехнологиялық әдістерді қолданады.
  • Жаратылыстану ғылымдары бойынша білімді меңгерген және оны қолдана алады, өндірістегі биотехнологиялық үдерістерді кәсіби түрде түсіндіреді, әртүрлі мақсаттағы биотехнологиялық өнімдерді өндірумен айналысады, ғылыми-зерттеу жұмыстарының нәтижелерін өндіріске енгізуге ықпал етеді
  • Кәсіби салада эксперименттік зерттеулер жүргізудің негізгі әдістері мен әдістерін түсіндіреді және қолдана алады; шикізаттың, дайын өнімнің және технологиялық процестердің стандартты және сертификаттық сынақтарын жүргізуге және ұйымдастыруға қабілетті, биологиялық объектілердің көмегімен дәрілік препараттарды, тамақ өнімдерін жасауға қабілетті;
  • Инновациялық инженерлік қызметтің Әлеуметтік, этикалық және құқықтық аспектілері туралы кең білімді қолданады, тұрақты даму мәселелерінде құзыретті, тамақ, фармацевтика және басқа да өнімдер өндірісінде сапаны сертификаттаудың нормативтік құжаттары мен мемлекеттік стандарттарын әзірлеуге қатысады.
  • Ұжымда ұйымдастыру-басқару жұмысын жүзеге асырады, қазақстандық және халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес биотехнологиялық өнімнің сапасын бағалайды; кәсіпорынның ресурстық базасын жүйелейді және жинақтайды.
  • Инновациялық Биотехнологиялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік типтегі аналитикалық есептерді шешу дағдыларын түсіндіреді, биологиялық объектілерді ашыту процестеріне техникалық қызмет көрсету және бақылау жүргізеді; қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіреді.
  • Биотехнологиялық өндіріс объектілерімен жұмыс істеу кезінде олардың қасиеттерін және биотехнологиялық алу схемасына сәйкес бастапқы өнімдерді алу кезіндегі тәуекелдерді ескере отырып, қауіпсіздік техникасын біледі. Өндірістік процесті ұйымдастыру, жоспарлау және іске асыру дағдыларын меңгерген.
Top