6B05102 Биотехнология в Торайгыров университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Команда құрамында жұмыс істе алатын, еңбек және технологиялар нарығына бейнелген, негізгі және кәсіби пәндер бойынша фундаменталды білімі бар, жаңа формациядағы маманндықтарды дайындау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Торайгыров университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Биотехнологияға кіріспе (Жоба 1)
«Биотехнологияға кіріспе» мақсаты – меңгеру биологиялық нано өлшемді заттардың физика-химиялық қасиеттері туралы теориялық білім объектілер, олардың дизайны, сипаттамалары және қолданылуы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология объектісі
"Биотехнология объектілері" курсының мақсаты микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарларды Биотехнология объектілері ретінде, сондай-ақ жаңа биообъектілерді жасау үшін қолданылатын негізгі қағидаттар мен тәсілдерді қарау және іс жүзінде маңызы бар негізгі жасушалық метаболиттерді өндіретін организмдердің құрылымдық-функционалдық ұйымының ерекшеліктерін зерделеу болып табылады.биотехнологиялық өндірістің соңғы өнімдерін алу кезеңдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі
Пәнді оқытудың мақсаты-трансгендік организмдерді пайдаланумен байланысты адам денсаулығы мен қоршаған орта үшін қауіп-қатер табиғатын, оларды бағалау әдістері мен алдын алу тәсілдерін оқып үйрену. Биологиялық қауіпсіздіктің басты міндеті-қызметкерлер мен қоршаған ортаның микроорганизмдерді жұқтырудан қауіпсіздігін қамтамасыз ету. трансгенді организмдер, оларды бағалау әдістері және олардың алдын алу тәсілдері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Биотехнология және биоқауіпсіздік
Пәнді оқытудағы мақсат – трансгенді ағзаларды пайдалану кезінде қоршаған ортаға және адам денсаулығына тигізетін әсерін бағалау және оларды қолдану әдістерін зерттеу Пәнді оқытудағы міндеттері: - гендік инженерия ағзаларын алу әдістерін зерттеу; - гендік инженерия саласындағы жағымсыз салдарының базалық принциптерін және әдістемелерін зерттеу; - биоқауіпсіздікты құқықтық реттеу жайлы білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жоғары математика
Студенттерді теориялық және практикалық есептерді шешуге қажетті математикалық аппараттың негіздерімен таныстыру; логикалық ойлауды дамыту, қолданбалы мәселелерді математикалық зерттеу дағдыларын қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Сызықты алгебра элементтері және аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Бір айнымалы функцияны дифференциалдық есептеу. Комлекс сандар. Бір айнымалы функцияны интегралдық есептеу. Дифференциалдық теңдеулер. Сандық қатарлар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Адамның молекулалық генетикасы
Гендерді генетикалық тіркеу және карталау. Адамда генетикалық ілінісуді анықтау және карталау. Адам хромосомаларының генетикалық карталарын құру. Хромосоманың белгілі бір локусында генетикалық ауру локусын карталау. Адамның мультилокусты хромосомдық карталарын құру. Адам геномын физикалық карталау. Адам генінің бағдарламасы. Адам ауруларының гендерін клондау.Генетика, жыныс гномикасы, медициналық генетика саласындағы негізгі жетістіктермен танысады. Студенттерді тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздері туралы жалпы идеялармен таныстыру. Тұқымқуалаушылықтың хромосомалық теориясының белгілері мен позицияларының мұрагерлігінің негізгі заңдылықтарын меңгеру
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Инженерлік сызба
Инженерлік графика жазықтықта кеңістіктік фигуралардың бейнелерін құру және сызбада кеңістіктік есептерді шешу кескіндерін құрудың түрлі тәсілдерін зерттейді. Проекциялау тәсілдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Биохимия
Биологиялық заттардың негізгі кластары (құрылысы, қасиеттері, жұмыс істеу механизмдері); биологиялық функциялар мен молекулалық құрылымның өзара байланысы; биополимерлерді бөлу, органикалық қосылыстардың функционалдық топтарын идентификациялау, әртүрлі кластағы табиғи органикалық қосылыстар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Органикалық химия
"Органикалық химия" пәнін оқытудың мақсаты органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттерін байланыстыратын жалпы заңдарды, Органикалық заттардың әртүрлі кластарын синтездеу жолдарын, химиялық процестердің механизмдерін, сондай-ақ биотехнологияның әртүрлі салаларында органикалық қосылыстарды пайдалану мүмкіндіктерін білу болып табылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Молекулалық физика және термодинамика
Пәнді игерудің мақсаты: студенттердің пән бойынша ғылыми білімді игеруі, физикалық есептерді шешуде дағдыларды, теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін игеру, студенттердің молекулалық физика мен термодинамиканың негізгі құбылыстары мен заңдылықтары туралы, білім беру процесінде физиканың осы бөлімінің рөлі туралы тұтас түсінігін қалыптастыру арқылы болашақ биотехнологтың кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруға жәрдемдесу
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Биофизика
«Биофизика» пәнін меңгеру мақсаты Жүйелік физикалық қасиеттер туралы студенттердің білімін қалыптастыру және биологиялық объектілерде кездесетін физикалық процестер, басқа да академиялық пәндерді оқыту үшін қажет биотехнология маманын тікелей қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 2
-
Микробиология
Жалпы микробиология білім мен практикалық дағдыларды (saprophytic және патогенді микроағзалардың, олардың морфологиясы, таксономия және физиология әр түрлі топтарының зерттеу, микроорганизмдердің қызметі туралы экологиялық факторлардың әсері және табиғатта материяның трансформация микроорганизмдердің рөлі, дені сау жануарлардың өміріне өндірістік процестерді студенттерді қамтамасыз ету және патология) және ауыл шаруашылығы микробиология. Микробтық әлемнің алуан болашақ маман, азық-түлік, ғылыми технологтар дүниетанымды қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Генетика
"Генетика" пәннің мақсаты: генетика және басқа да ғылымдар оның қарым-қатынас саласында студенттер негіздерін және практикалық білім мен дағдыларды үйрену, сондай-ақ тәуелсіз зерттеулер жас мамандар қажет генетикалық ойлау студенттерге ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
AUTOCAD негіздерімен компьютерлік жобалау
AutoCAD-де сызбаларды құру және редакциялаудың негізгі құралдарын CAD-ның автоматтандырылған жобалау жүйесінің ГОСТ жүйесіне сәйкес қарастырады. AutoCAD графикалық жүйесінде компьютерлік графиканың негіздерін қарастырады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пәннің мақсаты білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты, сондай-ақ цифрлық технологияларды пайдалану арқылы қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде олардың құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты процестерді сыни бағалау және талдау қабілетін қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздігі
Пәнді оқытудың мақсаты болашақ мамандарда қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру; Төтенше жағдайлар кезінде болжау және сауатты шешімдер қабылдау; халықты және өндірістік персоналды, шаруашылық объектілерін ықтимал салдарлардан, апаттардан, табиғи апаттардан қорғау және қазіргі заманғы зақымдау құралдарын қолдану; жойылу салдарын жою болып табылады. Қауіпсіздік идеологиясы, қауіпсіз ойлау мен мінез-құлықты қалыптастыру. Қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау. Төтенше жағдайлар кезінде Құзыретті шешімдерді болжау және қабылдау. Халықты және өндірістік персоналды, шаруашылық объектілерін ықтимал салдарлар, апаттар, дүлей зілзалалар тәуекелдерінен және қазіргі заманғы зақымдау құралдарын қолданудан қорғау. Жойылу салдарын жою.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік іс-әрекетінің негіздері
Пәннің мақсаты - студенттерді бәсекелестік ортада кәсіпорындардың кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларына үйрету. Кәсіпкерлік: түсінігі, мәні, негізгі түрлері және ұйымдастырушылық формалары. Кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау. Кәсіпкерлік қызметті ресурстық қамтамасыз ету. Кәсіпкерлік қызмет жүйесіндегі Бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік қызметтегі маркетинг және инновация.Кәсіпкерлік қызметтегі тәуекелдер. Кәсіпкерлік қызметтегі кадрлық қамтамасыз ету. Кәсіпкерлік мәмілелерді ұйымдастыру. Кәсіпкерлік құпия және оны қорғау тәсілдері. Кәсіпкерлік мәдениеті мен этикасы. Кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін талдау және бағалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Экологиялық менеджмент
Пәннің мақсаты - экологиялық менеджменттің жаңа нысандарын талдау (табиғатты пайдаланудың бағдарламалық-нысаналы басқармасы, экологиялық маркетинг, контроллинг, аудит). Экологияға кіріспе және оның сипаттамасы . Биосфера және оның тұрақтылығын сақтау мәселесі. Экологиялық менеджмент – басқарудың негізгі қағидалары. Экологиялық қауіпсіздікті басқару жүйесі және тұрақты даму тұжырымдамасы. Табиғи ресурстар және ресурстарды басқару жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі - ISO 9001 және ISO 14000 сериялы халықаралық стандарты. Энергияны пайдаланудың басқару жүйесі. Экологиялық таза энергия көздері. Кәсіпорынның экологиялық менеджменті (Экологиялық аудит, экологиялық мониторинг, экологиялық сертификация)
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Зертханалық жұмыстар техникасы
Пәннің мақсаты зертханалық зерттеулерді әдістемелік, техникалық, ұйымдастырушылық қамтамасыз ету және практикалық орындау болып табылады. Жұмыс принциптерін түсіну және биологиялық зерттеулерде физика-химиялық зертхананың негізгі аспаптары мен жабдықтарын қолдана білу: спектрофотометр, фотоэлектроколориметр, рН-метр, таразының әртүрлі типтері, центрифугалар және т. б.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 6
-
Экономика және бизнес негіздері
Пәннің мақсаты - кәсіпкерлік туралы түсінікті, кәсіпкерліктің анықтамасын, түрлерін, даму тенденцияларын, рөлін меңгерту. Нарықтық экономиканың негізгі ұғымдарын, бизнестің ұйымдастырушылық негіздерін, бизнестің қаржылық негіздерін практикада қолдануды біледі. Бизнесті дамыту стратегиясын әзірлеу, кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу, кәсіпкерлік қызметтегі маркетинг және инновация, кәсіпкерлік қызметтегі тәуекелдерді меңгеріп шығады. Кәсіпкерлік қызметтегі кадрлық қамтамасыз ету туралы түсінік алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәннің мақсаты мемлекет және құқық мәні, Қазақстан Республикасының конституциялық құқығы, Қазақстан Республикасының құқық қорғау органдары, әкімшілік құқық, азаматтық құқық, еңбек құқығы, қылмыстық құқық, қаржылық, салықтық, экологиялық және жер құқығы туралы түсінік беру. Сыбайлас жемқорлықтың мәні және оның әлеуметтік салдарын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың факторлары мен шарттарын, сыбайлас жемқорлық әрекеттері үшін құқықтық жауапкершілікті практидада қолдануды білетін болады. Сыбайлас жемқорлық әрекеттері үшін моральдық-этикалық жауапкершілікті меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Экология негіздері
Пәннің мақсаты - биосфера туралы ілім, экологиялық факторлар, экологиялық жүйелер,биосфера ресурстарының шектеулілігі туралы түсінік беру. Энергетиканың экологиялық мәселелері, атмосфераның және гидросфераның ластану көздерін, атмосфераны ластанудан қорғауды практикада қолдана алады. Мына тақырыптар бойынша мәліметтер беріледі: қоршаған ортаны қорғаудың нормативтік-құқықтық, ұйымдастырушылық мәселелері. Тұрақты даму бағыттары. Қоршаған ортаны қорғау саласындағы халықаралық ынтымақтастық.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәннің мақсаты - Қазақстан Республикасындағы кәсіпкерлік қатынастарды реттейтін нормалардың мазмұнын зерделеу; - кәсіпкерлік қатынастардың ерекшеліктерін зерттеу; - сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша білім жүйесін қалыптастыру. Кәсіпкерлік шарттар: түрлері, мазмұны және жасалу тәртібі туралы түсінік беріледі. Құқық және мемлекет теориясының негіздерін меңгеру, ұлттық құқықтың жетекші салалары саласында қажетті білім алу, ҚР құқықтық жүйесін дамытудың проблемалары мен перспективаларымен танысу, Әртүрлі өмірлік жағдайларда субъективті құқықтар мен субъективті құқықтық міндеттерді іске асыру үшін қажетті дағдыларды игеру, сондай-ақ сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылға ықпал ететін тұлғаның құқықтық мәдениетін дамыту.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Биотехнологиядағы зертханалық істің негіздері (2 жоба)
The purpose of the discipline is to study the principles of organization of work in microbiological laboratories, modern laboratory technologies. During the course of studying the discipline, the student acquires knowledge about the general safety rules when working in a microbiological laboratory, the rules of fire-fighting equipment, the rules of workplace organization; to know the rules of working with infected material, with various chemicals.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 6
-
Молекулярлық биотехнология негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты-молекулярлық биотехнология негіздері әдіснамасының қазіргі жай-күйін жариялау."Молекулярлық биотехнология негіздері" пәні репликацияның, транскрипцияның және трансляцияның жалпы биологиялық механизмдерін; ДНҚ клондау, амплификациялау және секвенирлеу әдістерін; рекомбинантты ДНҚ-ны құрастыруды; микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар геномына нысана-реттіліктерді енгізуді, сондай-ақ дәрілік заттарды, вакциналарды, өсу факторларын, инсектицидтерді алу үшін гендік инженерияны практикалық қолдануды; гендік терапияны және онымен байланысты моральдық-этикалық проблемаларды, биотехнологиялық өнімдерді патенттеуді және оларды алу тәсілдерін анықтайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 6
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, олардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындығы мен қабілеті болып табылады. Пәнді оқу міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Интерактивті дәрістер, компьютерлік презентацияларды қолдана отырып белсенді практикалық сабақтар өткізу, білім беру процесінде ғылыми зерттеулердің АКТ-мен байланысы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістер
Биотехнологиялық өндірістер-технологиялық міндеттерді шешу үшін тірі организмдерді, олардың жүйелерін немесе олардың тіршілік ету өнімдерін пайдалану мүмкіндіктерін, сондай-ақ гендік инженерия әдісімен қажетті қасиеттері бар тірі организмдерді құру мүмкіндіктерін зерттейтін пән. Заманауи әдістердің көмегімен дәстүрлі биотехнологиялық өндірістер тамақ өнімдерінің сапасын жақсартуға және тірі организмдердің өнімділігін арттыруға мүмкіндік алды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Микроорганизмдер биотехнологиясы
Студенттерге микробиология дегеніміз не, оның тарихи негіздері қандай, негізгі бағыттары және даму перспективалары жөнінде білім беру.Студенттерді микробиологиялық процесстің негізімен, өнеркәсіптік процуценттерді өсіру тәсілдерімен, микроб ақуызымен, амин қышқылдарын,антибиотиктерді, ферменттерді, ауылшаруашылық препараттарын, микроорганизмдерді зерттеп іс жүзіне асыру
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Генетикалық инженерия негіздері
«Генетикалық инженерия негіздері» пәнін меңгерудің негізгі мақсаты эксперименттік молекулярлық биологияның осы жаңа саласының қазіргі заманғы облыстарында білім алып жатқан студенттердің сатып алуы болып табылады. Осы мақсатқа жету үшін әртүрлі ген клондау жүйелерінің молекулярлық векторларын жасаудың заманауи бағыттары, прокариоттық және эукариотикалық жүйелерде протеинді суперпродукторларды алу әдістері туралы лекциялардың ақпараттарында баяндалған міндеттер қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Биотехнология негіздері
Пәнді игерудің мақсаты биотехнология негіздерін және микробиологиялық синтезді пайдалана отырып өнім алу технологиясын, сондай-ақ гендік экспрессияны реттеу тетіктерін әзірлеу бойынша дағдыларды, генетикалық инженерияның қағидаттары мен тәсілдерін; генетикалық инженерия негіздерін және рекомбинантты организмдерді құру әдістерін қалыптастыру болып табыладыМикроорганизмдер-көптеген биотехнологиялық өндірістердің, атап айтқанда, азықтық және тағамдық биомассаны, тыңайтқыш-препараттарды, өсімдіктерді қорғау құралдарын, дәрілік препараттарды және биологиялық белсенді заттарды өндірудің негізі болып табылады. 2) қайталама метаболиттер, фармацевтикалық препараттар мен диагностикумдар өндірісіндегі өсімдіктер мен жануарлар жасушаларын өндіру, өсімдіктердің жаңа нысандарын, сорттарын және жануарлардың жоғары өнімді тұқымдарын алу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Start up жобаларының экономикалық негіздемелері
Пәннің мақсаты - Start up жобаларға түсінік беру, заманауи бизнес-кәсіпкерліктің құралы ретінде қарастыру. Стартап-жобаны әзірлеу алгоритмін құру әдістемесі таныстырады. Бизнес-модельдеуге түсінік беріледі . Кәсіпорынның негізгі капиталына инвестициялық шығындарды бағалау. Айналым капиталына инвестициялық шығындарды бағалау. Кәсіпорынның HR-ресурстарын қалыптастырудағы инвестициялық шығындарды бағалау. Кезең шығындарының, өзіндік құнының және шығыстарының экономикалық негіздемесі. Бағаны қалыптастыру. Қаржылық жоспарлау. Стартап-жобаны инвестициялық талдау. Стартап-жобаны қорғау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Биотехнология процестері мен аппараттары
"Биотехнологиялық процестер мен аппараттар" курсының негізгі мақсаты – болашақ мамандарды Биотехнология процестері мен жабдықтарының тиімділігін процестер мен аппараттардың кинетикалық позициясынан бағалауға үйрету. Курсты игеру мамандарға технологиялық процесті ұтымды таңдауға, оның оңтайлы параметрлерін анықтауға, қолданыстағы процестерді күшейту және жабдықты жетілдіру жолдарын анықтауға, жабдықты технологиялық есептеуді жүргізуге мүмкіндік береді
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның құрал-жабдықтары
Пәндерді меңгеру мақсаты - студенттерді қазіргі заманғы физика-химиялық және молекулалық зерттеу әдістерімен, биотехнологиялық процестермен алынған биологиялық объектілер мен өнімдерді талдау кезінде пайдаланылатын биотехнологиялық жабдықпен таныстыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Биотехнология процестері мен аппараттары (1 бөлім)
"Биотехнологиялық процестер мен аппараттар" курсының негізгі мақсаты – болашақ мамандарды Биотехнология процестері мен жабдықтарының тиімділігін процестер мен аппараттардың кинетикалық позициясынан бағалауға үйрету. Курсты игеру мамандарға технологиялық процесті ұтымды таңдауға, оның оңтайлы параметрлерін анықтауға, қолданыстағы процестерді күшейту және жабдықты жетілдіру жолдарын анықтауға, жабдықты технологиялық есептеуді жүргізуге мүмкіндік береді
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Клеткалық биотехнология
Клеткалық биотехнология пәнін оқыту мақсаты - биотехнологияның болашағы мол бағыттарының дүние жүзінде дамуы туралы баяндау және де оның молекулалық биологияның, клеткалық және молекулалық биофизиканың, биохимияның, клеткалық және молекулалық иммунологияның, биоинформатиканың жетістіктерімен тығыз байланысты екенін көрсету. Пәнді оқыту міндеттері - студенттерге клеткалық, гендік, белоктық инженерия салалары бойынша білімнің негіздерін беру. Студенттер клеткалық биотехнологияны прокариот және эукариот жүйелерінде пайдалану арқасында практикадағы талай табыстар туралы білулері керек және де қазіргі заманда клеткалық биотехнологияның даму бағыттарын, соның ішінде ең тиімділерін білуге міндетті.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Дәрілік заттардың микробиологиялық өндірісі
"Дәрілік заттардың микробиологиялық өндірісі" пәнін меңгерудің мақсаты білім алушыларда микробиологиялық синтез арқылы биофармпрепараттардың негізгі түрлерін алу қағидаттары мен әдістері саласында жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттілікті, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру болып табылады.Пәнді игеру барысында студент микробиологиялық жолмен дәрілік заттарды өндіру мен дайындаудың әртүрлі технологиялық процестерін жүзеге асыру дағдыларын игереді
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 4
-
Өсімдік тектес шикізаттан алынған өнімдер биотехнологиясы
өсімдік текті қазіргі заманғы биотехнология өнімдерінің жетістіктері, гендік-инженерлік өсімдік өнімдерін өндіру әдістерін студенттерге таныстырады. Биотехнология бөлек азық-түлік өнімдерін өндіру болып саналады. Оқытудың мақсаты - өсімдік текті технологиясы өнімдерінде пайдаланылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді зерттеу және азық-түлік өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы олардың рөлі үшін.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Биотехнология процестері мен аппараттары (2 бөлім)
Биотехнологиялық процестер мен аппараттар" курсының негізгі мақсаты – болашақ мамандарды Биотехнология процестері мен жабдықтарының тиімділігін процестер мен аппараттардың кинетикалық позициясынан бағалауға үйрету. Курсты игеру мамандарға қолданыстағы процестерді күшейту және жабдықты жетілдіру жолдарын ұтымды анықтауға, ғылыми негізделген негізге сүйене отырып, жабдықты технологиялық есептеуді жүргізуге мүмкіндік береді
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Ақуыз инженериясының негіздері
"Ақуыз инженериясы негіздері" пәнін меңгерудің мақсаты студенттерді ақуыздардың құрылымы мен қызметі саласындағы қазіргі заманғы түсініктердің негіздерімен таныстыру, энзимологияда, ақуыз химиясында, молекулалық биологияда және биотехнологияда ақуыз инженериясы әдістерін дамыту мен қолданудың негізгі бағыттарымен таныстыру болып табылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық процестерді бақылау
Пәнді оқу барысында студент өсіру кезеңінде өнеркәсіптік штаммды микробиологиялық бақылаудың маңыздылығы және жоғары сапалы мақсатты өнімді өндірудің тиімділігіне кепілдік беретін биосинтетикалық процестердің қатаң реттілігі, сондай-ақ өндірісте жұмыс істейтін персоналдың қауіпсіздігі мен қоршаған ортаны қорғауды қамтамасыз ету үшін экологиялық таза өндірісті құру талаптары туралы білім алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Оқшауланған жасушалар мен тіндердің культурасы
"Оқшауланған жасушалар мен тіндер мәдениеті" пәнін игеру мақсаты: өсімдіктердің микроклональды көбеюінің практикаға бағытталған биотехнологиялары саласында мамандандырылған жүйеленген білімді қалыптастыру. Бұл білімнің кешені: жасуша биологиясы, жасушалық технологиялар және тіндік инженерия, заманауи Биотехнологиялық процестер, жасуша, тін, өсімдік ағзаларын өсірудің негізгі әдістері туралы білім
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Биотехнологиядағы мембраналық әдістер
Осы пәнді оқытудың мақсаты-студенттерге мембраналық процестердің мәнін, сұйық және газ тәрізді жүйелерді бөлудің мембраналық технологиясының физика-химиялық негіздерін, биотехнологияның әртүрлі бағыттарында мембраналық технологияларды қолдануды, соның ішінде тамақ өнімдерін өндіруде, нақты технологиялық мәселелерді шешу және мембраналарды таңдау үшін мембраналық процестердің түрін таңдауға сауатты көзқарасты үйрету
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Технологиялық есептерді шешу үшін тірі организмдерді, олардың жүйелерін немесе олардың тіршілік ету өнімдерін пайдалану мүмкіндіктерін, сондай-ақ гендік инженерия әдісімен қажетті қасиеттері бар тірі организмдерді құру мүмкіндіктерін зерттейтін пән
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы цитология,гистология және эмбриология негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты ауылшаруашылық және үй жануарларының жасушаларының, тіндері мен мүшелерінің өмірлік процестерінің құрылымдық ұйымдастырылуын және онтогенездегі олардың даму заңдылықтарын білу болып табылады. Пәнді оқытудың негізгі міндеті-жасушалардың, ұлпалардың және мүшелердің қалыпты құрылымы туралы білімді еркін қолдана білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Физиология негіздерімен өсімдіктер биотехнологиясы (жоба 3)
"физиология негіздерімен өсімдіктер биотехнологиясы" пәнін игеру мақсатында жаңа немесе жақсартылған белгілері бар формаларды алумен байланысты өсімдіктер биотехнологиясындағы теориялық ережелер мен практикалық нәтижелер туралы базалық білімді қалыптастыру болып табылады. Пәнді игеру барысында студент физиологиялық зерттеулер жүргізу кезінде заманауи жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын игереді
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Биотехнологиялық өндіріс санитариясы және гигиенасы
Биотехнологиялық өндірістердің санитариясы мен гигиенасы" оқу пәнін меңгерудің мақсаты студенттердің адам денсаулығы мен қоршаған орта үшін биологиялық қауіпсіздігі тұрғысынан биотехнологиялық өндірісі бар кәсіпорындарды ұйымдастыру және олардың жұмыс істеуі саласында құзыреттілігін қалыптастыру болып табылады. Пәннің негізгі міндеті-биотехнологиялық өндірісті гигиеналық және санитарлық бақылау әдістері және адам организміндегі тамақтанудың рөлі туралы
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
Пән студенттердің өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасына және оны арттыру жолдарына қатысты мәселелерді зерделеуге, осы өнімдердің жоғалу табиғатын және оларды сақтауды ұйымдастыруды, сондай-ақ ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу мен қайта өңдеудің ұтымды тәсілдерін білуге бағытталған. Бұл курстың мақсаты-студенттердің өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау технологиялары және оларды практикада қолдану туралы білім алуы
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Биотехнологиялық өндіріс қалдықтарын кәдеге жарату
Пәнді оқу барысында студенттер экологиялық таза өндірістерді құрудың, Табиғи ресурстар мен өндіріс қалдықтарын ұтымды пайдаланудың негізгі принциптерімен, қоршаған ортаны қорғауда биотехнологияларды қолдану принциптерімен, Ағынды суларды, газ шығарындыларын тазартумен, улы қалдықтар мен қоршаған ортаны ластайтын поллютанттарды биодеградациялаудың тиімді әдістерімен танысады
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Микрокапсулдау биотехнологиясы
Пәнді оқытудың мақсаты-биологиялық белсенді қоспаларды (биологиялық белсенді заттарды) микрокапсулалаудың теориялық негіздерін, микрокапсулалаудың әртүрлі әдістерін және қолданылатын аппаратураны зерделеу. Пәнді оқытудың міндеттері-биологиялық белсенді қоспаларды (биологиялық белсенді заттарды) микрокапсулалаудың негізгі әдістерінің физика-химиялық негіздері туралы білімді игеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы селекция және тұқым шаруашылығы
Биотехнологиядағы тұқым шарушылығы биотехнология негізінде тұқым өндіру зауытын мәселелерін зерттеуге бағытталған. Биотехнологиядағы тұқым шарушылығы курсын оқыту мақсаты –білім, ілімі мен болашақ ғылыми-практикалық іс орындау үшін қажетті дағдыларын студенттерге дайындау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 4
-
Микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарын іріктеу
Пәннің мақсаты "микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарын іріктеу" пәні "болашақ биотехнолог маманның өнеркәсіптік масштабта адамға қажетті заттарды шығара алатын жоғары генеративті және биосинтетикалық қабілеттері бар бактериялық жасушаларды алу туралы жалпы түсінік беруді мақсат етеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 4
-
Тағамдық биотехнологиясы
"Тамақ биотехнологиясы" пәнін меңгерудің мақсаты студенттердің биотехнологиялық процестердің теориялық және практикалық негіздері және оларды тамақ өнімдері мен түрлі тағам түрлерін алу кезінде пайдалану тетіктері бойынша білім кешенін қалыптастыру болып табылады.Өсімдік шикізаты негізіндегі өндіріспен байланысты мәселелер, ашыту процестері, ашыған сүт және басқа да өнімдерді алу кезінде микрорганизмдердің қатысуы зерттеледі
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Пәнді оқытудың мақсаты: студенттерге Шикізатты қабылдау, сақтау және сапасын бақылауды жүзеге асыруға, өндірістің технологиялық процестерін жүргізуге және әр түрлі мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалауға мүмкіндік беретін теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағамдық шикізатты өңдеудің заманауи әдістері
Пәннің мақсаты – азық-түлік саласындағы әртүрлі физикалық әдістерді қолдану, өндіру сұрақтарын зерттеу болып табылады (жоғары және өте жоғары жиілікті электрлік ток, инфрақызыл шағылу, электрлік өріс, ультрадыбыс, импульстік әдістер). Пәннің міндеті. шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау үшін олардың негізгі құрылымды-механикалық сипаттамаларының өлшемдерін анықтау;шикізат пен дайын өнімдердің әртүрлі физикалық, химиялық, биологиялық және басқа қасиеттерін кешенді зерттеу
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 4
-
Ашытудың биохимиялық негіздері
"Ашытудың биохимиялық негіздері" курсының мақсаты білім алушыларды ашытудың әртүрлі түрлерін жүзеге асыруға қабілетті микроорганизмдер жасушаларының метаболизмі негізінде әртүрлі өнімдерді, оның ішінде тағамдық өнімдерді өндірумен байланысты мәселелердің кең ауқымымен таныстыру болып табылады. Материалдарда ашыту өндірісінде қолданылатын негізгі Өсімдік шикізатын егжей-тегжейлі зерттеуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Өсімдіктердің вирустық аурулары
Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің вирустық ауруларының қоздырғыштарын зерттеу олардың жоғары зияндылығына және биотехнологиядан басқа жолдармен олардан арылудың мүмкін еместігіне байланысты үлкен маңызға ие. Демек, "Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің вирустық аурулары" пәнін оқытудың негізгі мақсаты – ауыл шаруашылығы өсімдіктеріндегі болашақ ғылыми және практикалық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті іргелі теориялық біліммен, оқу-жаттығулармен және дағдылармен студенттерді қаруландыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Нақты өнімдерді бөлу және тазартудың заманауи әдістері
Бұл курстың мақсаты микробиологиялық синтездің мақсатты өнімдерін алу және биотехнология саласында қазіргі заманғы идеяларды қалыптастырудың биотехнологиялық аспектілерін зерттеу болып табылады. Жетістікке жеткенде студенттер жалпы өндірістік схемалармен, сондай-ақ микроорганизмдерді, сондай-ақ жануарлар мен өсімдік жасушаларын өсірудің әртүрлі әдістеріне арналған нақты өнімдерді алудың технологиялық ерекшеліктерімен таныс болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Экологиялық биотехнология
Экологиялық биотехнология" пәнінің мақсаты қоршаған ортаны техногендік ластанудан тазартудың және қалдықтарды қайта өңдеудің биологиялық әдістерін пайдалану мәселелері туралы базалық білім алу, сондай-ақ қоршаған орта проблемаларын шешу үшін биотехнологиялық әдістерді зерделеу болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Вирусология негіздері
Пәннің мақсаты-вирусологиялық зертханалық диагностиканың заманауи әдістері, оларды қолдану және алынған нәтижелерді түсіндіру алгоритмдері туралы түсініктерді қалыптастыру және дамыту; кәсіби қызметте одан әрі кәсіби өсу және бағдарлау үшін қажетті вирусология саласындағы терең білімді қалыптастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірісінің биотехнологиясы
биотехнология саласының негізгі процестер, биотехнологиялық процестерді жүзеге асыру үшін пайдаланылатын инженерлік есептеулер құрылғылар мен машиналар әдістерін теориясы мен практикасы туралы; микробиология ферменттеу салалардың.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Жануарлар тектес шикізаттан алынған өнімдердің биотехнологиясы (3 жоба)
Осы курсты игеру барысында студент жануарлардан алынатын шикізаттан Функционалды және аралас өнімдерді әзірлеу дағдыларын игереді. Әзірленген өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін біріктіру және бағалау принциптерін зерттейді. Әдеби шолуды талдау және алдыңғы жұмыстарды талдау. Зерттеу нәтижелерін талқылау. Зерттеу нәтижелері бойынша ұсыныстар әзірлеу және қорытындылар. Зерттеу нәтижелері бойынша есепті дайындау және қорғау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
ББЗ алу биотехнологиясы
Биологиялық белсенді заттар биотехнологиясы" курсын оқу кезінде студенттер биологиялық белсенді заттарды жіктеу, ассортимент және алу технологиясы саласында білім алады. Пәнді оқытудың мақсаты-негізгі биологиялық белсенді заттар, олардың жіктелуі, құрамы, тамақтану мен алу биотехнологиясындағы рөлі туралы қажетті теориялық білімді қалыптастыру.Пәнді оқытудағы міндеті: студенттерді қазіргі адамдар тамақтанудағы биологиялық белсенді қоспаларды алу үшін кең таралған технологиялары мен мен ролімен таныстыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Азық қоспаларын өндіру биотехнологиясы
Пәнді оқытудың мақсаты: ауыл шаруашылығы өнеркәсібінің осы саласындағы заманауи ғылыми идеялар мен жетістіктер аясында, атап айтқанда, автоматтандырылған жобалау жүйесін қарқынды дамыту негізінде жобалау негіздері саласындағы білімді қалыптастыру. Қарастырылады: жобалаудың, құрылыстың және қайта құрудың негізгі талаптары мен ережелері; зауыттардың бас жоспары, алаңдарды жоспарлау және бас жоспарды құрастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірісі технологиясының биохимиялық негіздері
"Тамақ өндірісінің биохимиялық негіздері" пәнін игерудің мақсаты студенттердің тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы мен сапасы, шикізатты өңдеудің және тамақ өнімдерін алудың биохимиялық негіздері туралы түсініктерін қалыптастыруға және дамытуға ықпал ету болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Азық түлік тағам өнімдерін өндірудегі физико-химиялық және биохимиялық негіздері
«Физика-химиялық және азық-түлік өнімдерін биохимиялық негізі» - Базалық пәндер (БП), шикізат пен дайын өнімнің физикалық-химиялық және биохимиялық өзгерістер, процестерді, сақтау және қайта өңдеу, технологиялық әзірлемелер қарқыны мен тереңдігі әр түрлі факторлардың әсер зерттейді. Оқытудың мақсаты - азық-түлік өнеркәсібі физико-химиялық және азық-түлік өнімдерін биохимиялық негізінде студенттердің күшті білімдері мен дағдыларын қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Биотехнологиялық өндірістерде сапаны бақылау
Шикізаттың ластану және өнімнің биотехнологиялық өндірісінің мәселелері. Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізі. Ластануды гигиеналық регламенттеу тамақ өнімдерін. Тағамдық заттардың қауіптілігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Тағамдық биотехнология өндірістерін жобалау
Пәнді оқытудың мақсаты-студенттерге тамақ биотехнологиялық саласының кәсіпорындарын жобалаудың қазіргі заманғы әдістері саласында білім беру, сондай-ақ өндірістің санитариялық-техникалық бөлігіне қойылатын талаптар туралы, Тамақ өнімдерінің биотехнологиялық өндірістерін жобалау кезінде еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы бойынша білім алу
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында АЖҚК негіздерімен жобалау
Пәнді оқытудың мақсаты: тамақ өнеркәсібінің осы саласындағы заманауи ғылыми идеялар мен жетістіктер аясында, атап айтқанда, автоматтандырылған жобалау жүйесін қарқынды дамыту негізінде жобалау негіздері саласындағы білімді қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Ақуыз препараттарын өндіру
"Ақуыз препараттарын өндіру" пәнінің мақсаты ғылым мен техниканың соңғы жетістіктерін пайдалана отырып, ақуыз заттарын, табиғи және Синтетикалық биологиялық белсенді заттар мен дәрілік заттарды өндіру технологиясын зерделеу, биотехнологиялық өндірістер туралы білімді "Биотехнология"бағыты бойынша ғылыми-зерттеу және білім беру қызметінде қолдану болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы
"Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы" пәнінің мақсаты – студенттердің шикізатты өңдеудің, тамақ өнімдерін өндірудің, дайындаудың, ресімдеудің, босатудың, тасымалдаудың және сатудың технологиялық процестері туралы іргелі білім алуы, сондай-ақ оның сапасы мен қауіпсіздігін бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Биотехнологиялық кәсіпорындардағы сапа менеджменті жүйесі
Білім алушыларды сапа менеджменті жүйесінің негіздерімен, 9000 жанұясының ХС ИСО стандарттарын өндіріске енгізу қажеттілігімен таныстыру; СМЖ құрудың жалпы принциптері мен тәсілдері туралы, СМЖ құрудағы үдерістік және жүйелі тәсілдер туралы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
А/ш өнеркәсіп кәсіпорындарында АЖҚК негіздерімен жобалау
Пәнді оқытудың мақсаты: ауыл шаруашылығы өнеркәсібінің осы саласындағы заманауи ғылыми идеялар мен жетістіктер аясында, атап айтқанда, автоматтандырылған жобалау жүйесін қарқынды дамыту негізінде жобалау негіздері саласындағы білімді қалыптастыру. Қарастырылады: жобалаудың, құрылыстың және қайта құрудың негізгі талаптары мен ережелері; зауыттардың бас жоспары, алаңдарды жоспарлау және бас жоспарды құрастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылық биотехнологиялық өндірістер кәсіпорындарын жобалау
Пәнді оқытудың мақсаты - студенттерге ауылшаруашылық Биотехнологиялық өндірістерінің өндірістік кәсіпорындарын жобалау және пайдалану туралы білім беру. Сондықтан пәнді оқытудың негізгі мақсаты студенттерді дипломдық жобаларды орындау кезінде, сондай-ақ болашақ практикалық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті іргелі теориялық біліммен, нормативтермен және дағдылармен қамтамасыз ету болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі процестерді енгізу және дамыту үшін инженерлік ғылымдардың негізгі білімін қолдану
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінде технологиялық процестерді жүргізу және әзірлеу үшін техникалық ғылымдар саласында базалық білімді қолдану
- Азық-түлік шикізаты мен дайын өнімге талдау жүргізу, технологиялық процестердің параметрлерін өлшеудің заманауи әдістерін меңгеру; технологиялық процестерді және алынған өнімдерді теориялық және тәжірибелік зерттеуді жүзеге асыра білу
- Ауыл шаруашылығы биотехнологиясында биотехнологиялық процестерді басқаруды ұйымдастыру
- ЖОО, облыстық, республикалық деңгейдегі іс-шараларды ұйымдастыру және қатысу кезінде азаматтық және патриоттық, қоғамдық сананы жаңғырту – Рухани жаңғыру, Қазақстанның үшінші жаңғыруы идеяларына негізделген көшбасшылық қасиеттерді көрсету.
- Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық және рационализаторлық қызметке қатысу
- Математикалық ойлауды қолдана отырып, кәсіби іс-әрекеттегі өндірістік есептерді шешу
- Жұмысты ұйымдастыру және стандартты кәсіби міндеттерді шешу үшін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгеруі
- Тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді басқаруды ұйымдастыру
- Қазақстан Республикасының қолданыстағы нормативтік-құқықтық актілерін ескере отырып, кәсіптік қызмет саласында, оның ішінде экология және қоршаған ортаны басқару саласындағы стартап жобаларын әзірлеу
- Сапа менеджменті жүйесінің, экологиялық менеджмент жүйесінің талаптарын орындау
- Ауыл шаруашылығы өнеркәсібі саласындағы инновациялық және рационализаторлық іс-шараларға қатысу
Ұқсас БББ
6B05102 Биотехнология сала бойынша
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B05102 Биотехнология
Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті
6B05102 Биотехнология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
6B05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
6B05102 Биотехнология
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті