Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05121 Биотехнология в Қазақ инновациялық гуманитарлық - заң университеті

  • Тіршілік қауіпсіздігі және экология негіздері
    Несиелер: 2

    Табиғатты пайдалану, төтенше жағдайлар, азаматтық қорғаныс қарқындылығы жағдайында өмір сүру қауіпсіздігінің, экологияның негізгі ұғымдарын, қазіргі заманғы өркениет мәселелерін және адамның шаруашылық және басқа да қызметінің экологиялық салдарларын зерттеу. Қоршаған ортаның әртүрлі факторларынан халықты қорғаудың принциптері мен тәсілдерін, тіршілік қауіпсіздігі саласындағы заңнамалық және құқықтық актілерді ашу. Қоршаған ортаны және биологиялық ресурстарды сақтау.

    Селективті тәртіп
  • Физика
    Несиелер: 4

    Классикалық физиканың негізгі бөлімдері: механика, статистикалық физика және термодинамика, электродинамика, тербелістер мен толқындар, кванттық механика негіздері, атом құрылысы

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: жасушаларды ұйымдастырудың және прокариотикалық, эукариотикалық организмдер метаболизмінің құрылымдық-функционалдық ерекшеліктері; микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар биотехнологияның нысандары ретінде; өсімдіктер мен жануарлардың жасушалары, ұлпалары мен ағзалары өсірінділері; субжасушалық құрылымдар бионысандар ретінде; биотехнология үшін іс жүзінде маңызды жаңа объектілер үшін жасушалық және генетикалық инженерия әдістерін пайдаланудың негізгі бағыттары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Цитология және гистология
    Несиелер: 3

    Бұл пән цитология және гистология негіздерін, жасушаларды зерттеу әдістерін, жасушалардың химиялық құрылымын, прокариоттар мен эукариоттар жасушаларының құрылысының ерекшеліктерін қарастырады: цитоплазмалар, плазмалық мембраналар, цитоплазма органоидтары, жасушалық ядроның құрылысы, сонымен қатар ақуыз биосинтезі, эпителиалды және дәнекер ұлпалар, бұлшық ет ұлпалары, нерв жүйесінің ұлпалары, гистогенезі және жасушалар мен ұлпалардың тіркелген препараттарын дайындау әдістерін.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Cыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және құқық негіздері
    Несиелер: 2

    Құқықтық қатынастардың негізгі түсініктері мен мәні, сондай-ақ құқықтық қатынастарды реттеудің құқықтық механизмдері, құқықтық қатынастарда жауапкершілікті қолдану тәртібі. Сыбайлас жемқорлықтың мәні және оның пайда болу себептері; сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтарына қатысты моральдық және құқықтық жауапкершілікті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл саласындағы қолданыстағы заңнаманы қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Нарықтық экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 3

    Экономика негіздері- экономикалық процестер, экономикалық заңдар, санаттар, өндіріс, бөлу, алмасу, материалдық игіліктерді тұтыну деңгейіндегі қоғамдағы қатынастар туралы білім жүйесі. Курс кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың принциптері, әдістері, шарттары мен формаларын зерттейді. Кәсіпкерлік қызметтің негізгі элементтерімен, коммерциялық мәмілелерді ұйымдастырумен, қоғамдағы бизнестің қалыптасу және даму заңдылықтарын зерттеумен байланысты мәселелер қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Kлеткалық және тіндік биология
    Несиелер: 3

    Бұл пән жасушалық және тіндік биологияның теориялық негіздері мен объектілерін, өсімдіктер, жануарлар, саңырауқұлақ және прокариоттық жасушалар құрылысының ерекшеліктерін, өсімдіктер, жануарлар жасушаларының дақылдарын және оларды пайдалануды, өсірілетін жасушалардың биологиясын, биологиялық құрылымдаудың объектісі ретінде протопласт, соматикалық будандастыруды, микробиологиялық жүйелердің жасушалық биологиясын қарастырады., жасушалық, ұлпалық және гендік инженерия.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жалпы және молекулалық генетика
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: жалпы және молекулалық генетика пәні, міндеттері, даму тарихы; тұқым қуалаушылық, өзгергіштіктің материалдық негіздері; құрылымы, нуклеин қышқылдары; организмдердің көбею типтері; моно-, ди - және полигибридті будандастыру; белгілердің тұқым қуалаушылық заңдылықтары; генетикалық талдау негіздері; тұқым қуалаушылық хромосомдық теориясы; организмдердің түрлері, өзгеру себептері; геннің құрылымы; генетика проблемаларының қазіргі жағдайы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Бейорганика және аналитикалық химия
    Несиелер: 6

    Курстың оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: жалпы химияның теориялық негіздері; стехиометрияның негізгі заңдары; атом құрылысының заманауи теориясы; Д. И. Менделеевтің периодтық заңы және периодтық жүйесі; химиялық байланыс, молекулалардың құрылысы; ерітінділер; тотығу-қалпына келтіру процестері; химиялық тепе-теңдік; тотығу-қалпына келтіру реакциялары, аналитикалық химиядағы кешенді қосылыстар; анықтау әдістері (сапалық талдау), анықтамалар (сандық талдау); физика-химиялық әдістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Микробиология және вирусология
    Несиелер: 6

    Курстың оқу барысында келесі мазмұн ашылады: микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, физиологиясы, тамақтануы, көбеюі, дифференциациясы, өсуі, өсіру, дақылдық қасиеттері, генетика, селекциясы; микробиологиялық зертхана; микроскоптың құрылысы; иммерсиондық жүйе; бояулар; бактериялық препараттарды дайындау; бояу, зерттеу тәсілдері; қоректік орта; микроорганизмдердің рөлі; қасиеттері, құрылымы, химиялық құрамы, архитектурасы, репродукциясы, вирустарды дақылдау; бактериофагтар; микроорганизмдерді тәжірибелік қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы микробиология
    Несиелер: 6

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: жалпы микробиология; жасушалардың морфологиясы және құрылымдық-функционалдық ұйымы және микроорганизмдердің систематикасы, олардың тинкториалдық қасиеттері; өсу, даму, қоректену және тыныс алу типтері, микроорганизмдер; микроорганизмдерді дақылдау, индикациялау және идентификациялау әдістері; бактериялардың геномы; бактериялардың плазмидтері, олардың функциялары мен қасиеттері; гендік инженерияда қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы шикізат ресурстары
    Несиелер: 6

    Курстың оқу барысында келесі мазмұн ашылады: биотехнологияның шикізат ресурстары; биотехнологиялық өндірістер үшін шикізат көздерін таңдаудың жалпы принциптері; шикізаттың, қосалқы материалдардың негізгі түрлері; бастапқы, екіншілік шикізат ресурстары; қоректік ортаның компоненті ретінде көміртегі, азот, фосфор көздері; қоректік ортаның кешенді байытушыларының сипаттамасы; биотехнологияда қолданылатын микроорганизмдерді өсіруге арналған қоректік ортаның жіктелуі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдіктердің клеткалық селекциясы
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: өсімдіктердің клеткалық селекциясының мақсаттары мен міндеттері, клеткалық селекцияның негізгі бағыттары, әдістері; өсімдіктер селекциясындағы сұрыптар мен бастапқы материалдар; селекцияны клеткалық деңгейде пайдалану кезінде мутанттық формаларды алу; түрішілік және алыстан будандастыру; өсімдіктер селекциясындағы іріктеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетика селекция негіздерімен
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздері; жасушалық цикл; митоз; мейоз; белгілердің тұқым қуалаушылық заңдылықтары, тұқым қуалаушылық принциптері; өзгергіштік; ортаның физикалық факторларының мутациялық процеске әсері; онтогенездің генетикалық негіздері; өсімдіктердің даму генетикасы; популяциялар генетикасы; хромосомалық емес тұқым қуалаушылық; мутациялық өзгергіштік; ортаның физикалық факторлары мен химиялық агенттерінің мутациялық процеске әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Клеткалық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: клеткалық биотехнологияның қысқаша тарихы, даму кезеңдері; клеткалық биотехнологияның теориялық негіздері; геномика, протеомика, биоинформатика; клеткалық биотехнологияның нысандары; клеткалар және субклеталық макромолекулалық құрылымдар, оларды қолдану; сомалық гибридизация; микробиологиялық жүйелердің клеткалық биотехнологиясы; эукариотикалық жүйелерде клеткалық биотехнологияны қолдану; медицинадағы Клеткалық биотехнология; клеткалық биотехнологияны коммерцияландыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы фито және зоо ресурстары
    Несиелер: 6

    Курстың оқу барысында келесі мазмұн ашылады: өсімдіктер мен жануарлар дүниесінің өкілдері адам өміріндегі фито - және зооресурстар ретінде; биотехнологияда пайдаланылатын Қазақстан Республикасы, ШҚО және Семей қаласының өсімдіктер мен жануарлардың түрлік құрамы мен экологиялық сипаттамасы және оларды пайдалану перспективалары; биологиялық объектілер қолданылатын биотехнология салалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы физиология
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу барысында пәннің келесі мазмұны қарастырылады: жалпы физиология; қоздырғыш ұлпалардың физиологиясы; ағзаның функциясының механизмдері, реттелуі; ағзаның ішкі ортасы; ішкі ағзалардың жүйесі және олардың реттелуі; қан жүйесі; жүрек, қан тамырларының физиологиясы; тыныс алудың реттелуі; иммундық жүйенің физиологиясы; ас қорыту физиологиясы; биоэнергетика; осмореттелу, бөліну; жыныстық жүйе; лактогенез, лактопоэзді реттеудің биотехнологиялық тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Адам және жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу барысында пәннің келесі мазмұны қарастырылады: физиологиядағы зерттеу әдістері; қоздырушы ұлпалардың физиологиясы; бұлшықет физиологиясы; организм функцияларының реттелу механизмдері; орталық жүйке жүйесінің жеке физиологиясы; жұлын миының құрылымы, функциялары; бас миы; сенсорлық жүйелер; вегетативтік функциялардың нерв регуляциясы; ағзаның ішкі ортасы; ішкі ағзалардың жүйесі және олардың реттелуі; дене қызуы, жылу беру; жыныстық жүйе; адам мен жануарлардың лактациясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Органикалық химия
    Несиелер: 5

    Курстың оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: органикалық химияның теориялық негіздері; көмірсутектер (алкандар, алкендер, диендер, Алкиндер, циклоалкандар, хош иісті көмірсутектер), галогенорганикалық қосылыстар, металл органикалық қосылыстар туралы түсінік, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар (спирттер, фенолдар, карбонильді қосылыстар, карбон қышқылдары), азотты органикалық қосылыстар, гетероциклді қосылыстар, аминқышқылдары, белоктар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Генетикалық инженерия негіздері
    Несиелер: 3

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: ДНҚ молекуласының құрылысы, қасиеттері; гендік инженериядағы ферменттер; векторлық жүйелер; гендерді бөлу әдістері; рДНҚ молекулаларының конструкциясы; рДНҚ молекулаларының жасушаларға трансформациясы; хромосома, ген құрылымындағы генетикалық инженерия; жасушалық инженерия; өсімдіктердің гендік инженерия; трансгендік жануарлар; клондау; БАЗ алуда гендік инженерия әдістерін пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Молекулярлық биотехнология негіздері
    Несиелер: 3

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биоинженерияның жалпы принциптері, әдістері; Escherichia coli жасушаларында клондалған гендермен кодталған ақуыздардың жоғары өнімдеріне қол жеткізу; Escherichia coli жасушаларында клондалған эукариотикалық гендердің экспрессиясы; ақуыздық инженерия; Bacillus текті грам-оң бактериялардың гендік-инженериялық жүйесі; сүтқоректілердің өсірілетін жасушаларының генетикалық инженериясы; жануарлар вирустары негізіндегі векторлық жүйелер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктер анатомиясы және морфологиясы
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: өсімдіктер мен олардың жасушаларының басқа тірі организмдермен ұқсастығы, айырмашылықтары; өсімдік жасушаларының құрылысы; өсімдік тіндері; өсімдіктердің вегетативтік және генеративтік органдары, олардың анатомиясы, морфо-функционалдық ерекшеліктері; өсімдіктердің көбею типтері мен түрлері; гүл және оның құрылысы; гүл формулалары, гүл диаграммалары; өсімдікте гүлдердің орналасуы; тұқым, ұрық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнологияның қазіргі жағдайы, даму болашағы; биотехнологиялық процестерді жүзеге асыру сатылары, принциптері; шикізатқа қол жетімділіктің техникалық-экономикалық негізділігі, өнеркәсіптік штаммдардың технологиялылығы, мақсатты өнімдердің технологиялылығы, асептикалық, масштабтау; микроорганизмдерді, жануарларды, өсімдік жасушаларын өсіру тәсілдері, ерекшеліктері; асептикалық жағдайларды қамтамасыз ету әдістері; ферментация; продуценттерді құрастыру әдістері; әртүрлі биотехнологиялық процестердің типтік сызба-нұсқалары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктер физиологиясы
    Несиелер: 4

    Курстың оқу барысында келесі мазмұн ашылады: өсімдік клеткасының физиологиясы; өсімдіктер физиологиясының объектілері; су алмасуы; судың маңызы, өсімдік бойынша судың қозғалу механизмі; транспирация; фотосинтез; фотосинтездің маңызы; фотожүйе фотосинтезінің І, ІІ жарық кезеңі; тыныс алу; өсімдіктер өмірінде тыныс алудың маңызы; тыныс алу тізбегі; минералды тамақтану; макроэлементтер және микроэлементтер; тыңайтқыштарды қолданудың физиологиялық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктерді қорғау биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өсімдікті қорғаудағы гендік инженерия; зиянкестерге төзімді өсімдіктерді алу технологиясы; өсімдіктерді қорғауға арналған биопрепараттар биотехнологиясы; биопестицидтер; энтомопатогенді бактериялық биопрепараттар; антибиотиктер алу биотехнологиясы және оларды өсімдіктерді қорғауда қолдану; фитопатогендерді диагностикалаудың биотехнологиялық әдістері; өсімдіктерді қорғаудағы жасушалардың, тіндердің және ағзалардың өсінділері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Курстың оқу барысында келесі мазмұн ашылады: ақуыздар; аминқышқылдары; ферменттер; көмірсулар; липидтер; нуклеин қышқылдары; нуклеин қышқылдарының метаболизмі; витаминдер және гормондар; метаболизмнің негізгі жағдайлары; ақуыздар және аминқышқылдарының метаболизмі; көмірсулардың метаболизмі; липидтердің метаболизмі; биохимиялық процестердің энергетикасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірістік микробиология
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өнеркәсіптік микробиологияның тарихы, перспективалық бағыттары; микроорганизмдерді өсіру; ашыту және метаболизмнің басқа да процестерін пайдалану; биологиялық белсенді заттарды және микробтық жасушалардың жекелеген компоненттерін алу; микробтық биомассаны алуға негізделген өндірістер; технологиялық биоэнергетика; жасушаның энергетикалық процестерін биотехнологияда қолдану; фототрофты микроорганизмдер, оларды биотехнологияда қолдану перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдіктер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өсімдіктердің өсірілетін жасушалары биотехнология объектісі ретінде; каллусты алу және өсіру; биосинтетикалық өнеркәсіптегі клеткалық технологиялар; өсімдіктердің клональды микро көбеюі және сауығуы; in vitro прогамдық және постгамдық сәйкессіздікті жеңу; гаплоидтық технология; клеткалық селекция; жасушалық инженерия; өсімдіктердің генетикалық инженериясы; in vitro генофондты сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірістік биотехнология
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: микробиологиялық өндірісті инженерлік ресімдеудің ғылыми негіздері; ферментативтік жабдықтың массаалмасу сипаттамасы; микроорганизмдердің тірі немесе белсенді биомассасын пайдалануға негізделген өндіріс; пробиотиктер; биопестицидтер; қазіргі заманғы иммунобиотехнологиялар негіздері; Микробтық синтез өнімдерін, антибиотиктерді өндіру; иммобилизацияланған биообъектілерге негізделген өндіріс; биотехнологиялық өндірістердің тиімділігін бағалау; микробиологиялық өндірістердің биотехнологиялық қауіпсіздігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнология өнімдерін бөліп алу және тазарту
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнология өнімдерінің техникалық және технологиялық сипаттамасы; ақуыздарды, ферменттерді бөліп алу; амин қышқылдарын синтездеу биотехнологиясы, оларды тазарту; гормоналды препараттарды бөліп алу, тазарту; нуклеотидтер, нуклеин қышқылдарын алу; липидтерді алу көздері, оларды бөліп алудың негізгі тәсілдері; ашыту өнімдерін алу; қант, полисахаридтер алу; витаминдер алу; антибиотиктер, алкалоидтер, вакциналар алу принциптері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарларды қорғау биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: ауыл шаруашылығы дақылдарының жіктелуі және оларды әртүрлі топырақ-климаттық жағдайларда мал шаруашылығы жүйесінде пайдалану ерекшеліктері; агроклиматтық және ауыл шаруашылық аудандастыру; ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында жануарларды қорғау жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру; жануарларды қорғау үшін биологиялық объектілерді қолдану мүмкіндігі, жануарларды қорғаудағы биотехнология әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: микробиологиялық биотехнология негіздері; микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарын жасаудың қазіргі заманғы әдістері; микробтық биомассаны алуға негізделген биотехнологиялық өндірістер; микробты ақуыздың, органикалық қышқылдардың, бейтарап өнімдердің өндірісі; спирттік, ацето-бутил ашу; вакцина алу; металдар, қоршаған орта, дәрілік, профилактикалық құралдар, антибиотиктер биотехнологиясы; тамақ өнімдері мен сусындардың микробиологиялық өндірісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: жануарлар биотехнологиясының жалпы биологиялық негіздері; жануарлар биотехнологиясының әдістері; өсімін молайту биотехнологиясы; жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды трансплантациялау; сүтқоректілердің химералары; жануарларды клондау; генетикалық трансформация; гаметалар мен эмбриондарды криоконсервациялау; жасушалық және эмбриогенетикалық инженерияның қолданбалы аспектілері; трансгендік жануарларды алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: ашыту процестері және басқа да метаболикалық реакциялар негізіндегі тағамдық биотехнология; ашытқы өндірісі; спирт өндірісі; сыра қайнату; шарап жасау; нан пісіру өндірісі; сүт өңдеу өндірісі; Микробтық синтез негізіндегі тағамдық биотехнология; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және санитарлық бақылауы; тағамдық қоспалар; қазіргі заманғы биотехнологиялық өндіріс өнімдерінің биоқауіпсіздік мәселелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Физикалық-химиялық талдау негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: термодинамика заңдары; термодинамиканың бірінші, екінші және үшінші заңдары; термодинамикалық потенциалдар; химиялық тепе-теңдік; фазалық тепе-теңдік; ерітінділер; дисперстік жүйелер; беттік құбылыстардың термодинамикасы; адсорбция; дисперсиялық жүйелердің электрлік қасиеттері, тұрақтылығы және коагуляция; электрохимия; электролиз; химиялық кинетика және катализ.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологияның заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: мембраналық құрылымдарды зерттеу әдістері; биотехнологияда қолданылатын химиялық және физикалық әдістер; биотехнологиядағы биополимерлерді зерттеу әдістері; протеомды талдау әдістері; гендік-инженерлік технологиялардың қолданбалы аспектілері; иммунологиялық зерттеу әдістері; иммунобиотехнология; діңгек жасушаларының биотехнологиясы; молекулалық, жасушалық және ағзалық деңгейлердегі клондау технологиялары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Техникалық микробиология
    Несиелер: 4

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: техникалық микробиологияның пәні мен міндеттері; микроорганизмдердің систематикасы, морфологиясы, физиологиясы; микроорганизмдердің көміртегі қосындыларының түрленуі; ашыту түрлері; целлюлозаның ыдырауы; микроорганизмдердің азот қосындыларының түрленуі; витаминдер, гормондар, аминқышқылдары, азық, ақуыз, липидтер өндірісі; сүрлемдеу және күйдіру кезіндегі микробиологиялық процестер; биологиялық егіншілікті ұйымдастыруда микроорганизмдерді пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологиядағы процестер мен жабдықтар
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: микробиологиялық өндірістерді аппараттық жабдықтау; биотехнология процестерін модельдеу теориясы; жылу процестері мен аппараттары; ферменттердегі жылу процестері; аппараттар, микробтық синтез өнімдерін бөлу процестері; фазалар түйісуінің қозғалмайтын беті бар массаалмасу процестері; биотехнологиядағы мембраналық процестер; фитобиотехнологиялық, зообиотехнологиялық өндірістерді аппараттық жабдықтау; өсімдіктерді өсіруге арналған биореакторлар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Физикалық және коллоидты химия
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: тепе-теңдік; ерітінділер; химиялық тепе-теңдік термодинамикасы; қолданыстағы массалардың Заңы; электрохимия; химиялық кинетика, катализ; дисперсиялық жүйелер, беттік құбылыстардың термодинамикасы; адсорбция; адсорбция теориясы; дисперсиялық жүйелердің электрлік қасиеттері, тұрақтылығы, коагуляция; ЖМҚ ерітінділері, олардың қасиеттері, гельдер және сілікпелер; ЖМҚ ерітінділерінің электрлік қасиеттері; ЖМҚ ерітінділерінің молекулалық-кинетикалық қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биопрепараттар технологиясы
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биопрепараттардың өнеркәсіптік технологиясының негізгі принциптері; микроорганизмдердің таза дақылдарын ферментациялау принциптері; шикізат базасы, биопрепараттар технологиясының экологиялық мәселелері; коферментті каталитикалық функциялары бар суда еритін, май еритін витаминактивті қосылыстардың биосинтезі технологиясы; L – аминқышқылдарының биосинтез технологиясы; антибиотиктер биопрепараттарының өнеркәсіптік биосинтез технологиясы; белокты биопрепараттарды өндіру технологиясы; микробтық липидтердің технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ашыту өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 4

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: ашыту өндірісінің негізгі шикізаты және оның; құрамында қанты және құрамында крахмалы бар шикізат; уыт өндірісі; нан пісіру ашытқылары мен ферменттік препараттар өндірісі; зең саңырауқұлақтары және оларды өсіру тәсілдері; ашытқы өндірісінің технологиялық операциялары; сыра қайнату өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттар өндірісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам өндірісінің технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: машиналық-аппараттық схемалар; биотехнологиядағы көліктік, қосалқы жабдықтар; қатты қоректік ортада микроорганизмдерді стерильдеуге, экстрагирлеуге, сығуға, сүзуге, флотациялауға, өсіруге арналған жабдықтар; ферментаторлар; сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге арналған, тазалауға және шоғырландыруға арналған, микробиологиялық өндіріс өнімдерін кептіруге арналған, ұсақтау, стандарттау, түйіршіктеуге және микрокапсуляциялауға арналған жабдықтар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік текті және жануар текті өнімдердің биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: шикізат бойынша тамақ өнімдерінің жіктелуі; қайталама ресурстар, оларды пайдалану перспективалары; өсімдік және жануарлар шикізатының түрлері, тамақ өнімдері үшін пайдалану ерекшеліктері; аралық және соңғы өнімдерге қайта өңдеу және сақтау кезінде шикізатта өтетін процестер; тамақ өнімдерінің биотехнологиялық процестеріне әсер ететін факторлар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіби қазақ(орыс) тіл
    Несиелер: 3

    Кәсіби қызмет пен қарым-қатынас, кәсіби сала, кәсібилік, кәсіптік сөйлеу, маманның кәсіптік мәдениетінің құрамдас бөлігі, тіл деңгейінің прагматикалық бөліктері - сөз, тіл, сөйлемдер, мәтін, эмоционалдық және стилистикалық бояулармен сөйлеу және т.б. басқалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағамдық микробиология және санитарлық гигиена
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: санитариялық-гигиеналық бақылау; тамақ өнімдері қауіпсіздігінің микробиологиялық критерийлерінің топтары; сүт, сүт өнімдері, балық, балық өнімдері, ет, ет өнімдері, жұмыртқа, жұмыртқа өнімдері микрофлорасы; азық-түлік микрофлорасын анықтау; тамақ өнімдері, қоршаған орта өндірісін санитариялық-микробиологиялық бақылау; санитариялық гигиена; тағамдық инфекциялар, тағамдық улану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірісті жобалау негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өнім есептері; технологиялық бөлікті жобалау; технологиялық жабдықтарды таңдау және есептеу; жабдықтардың жұмыс кестесі; сәулет-құрылыс бөлігі; өндірістік цехтар, зертханалар және қосалқы үй-жайлар алаңдарын есептеу; өндірістік үй-жайларды жобалау және кәсіпорын цехын жинақтау; биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарын жобалау кезінде қолданылатын негізгі нормативтік құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Топырақ пен су қоймаларын тазарту биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: топырақтың, судың, тұнбаның құрамы; топырақ түзуші процесс; топырақ, су биоты; ластанған топырақты және су қоймаларын тазарту үшін биотехнологияны қолдану; топырақты, су қоймаларын биоремидиациялау; топырақты және су қоймаларын ластанудан тазалауда пайдаланылатын өсімдіктердің, микроорганизмдердің түрлік құрамы; топырақты, су қоймаларын тазалауда пайдаланылатын микробиологиялық препараттар; мұнай ластануының биодеградациясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің химиясы
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: тағам өнімдерінің химиясы және адамның тамақтануы; биологиялық объект ретінде тағамдық шикізат; ақуыз заттар; көмірсулар; тағамдық талшықтар; липидтер; минералдық заттар, витаминдер; ферменттер; тамақ өнімдеріндегі су; тағамдық, биологиялық белсенді қоспалар; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі; рационалды тамақтану негіздері; нутрицевтиктер, пробиотиктер, пребиотиктер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіби-бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Курсты оқып-үйрену барысында А1, А2, В1 оқушыларына негізгі тілдік құзыреттілікке қол жеткізуге бағытталған негізгі лексикон тақырыптарын қамту англицерлермен еркін сөйлесуге мүмкіндік береді, ағылшын тілін / американдықты еркін қабылдауға мүмкіндік беретін тиісті деңгейдегі мәтіндерді оқуға, түсінуге, аударуға мүмкіндік береді. тыңдауға және естіген материалдардың мазмұнын жаңғыртуға арналған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шикізаттың және өнімнің биотехнологиялық өндірісінің биотехнологиялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: шикізаттың ластануы және өнімнің биотехнологиялық өндірісі мәселелері; ҚР тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізі; шикізаттың биологиялық ластануы мен биотехнологиялық өндірістің микроорганизмдермен, олардың метаболиттермен, улы элементтермен, гельминттермен, өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығында қолданылатын қосындылармен, радиоактивті элементтермен биологиялық ластануын бақылау және факторлары; тағамдық қоспалардың, ГМО қауіпсіздігін бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Химиялық технология негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: химиялық технологияның технологиясы, жіктелуі; қазіргі заманғы химиялық технологияның дамуының басым бағыттары; химиялық технологияның теориялық негіздері; химиялық өндіріс, химия-технологиялық процесс; химиялық процестердің жалпы заңдылықтары; химиялық процестердің негізгі типтері; химиялық реакторлар, олардың жіктелуі; химиялық-технологиялық жүйелер (ХТЖ); ХТЖ шикізаты және энергетикалық кіші жүйесі; маңызды өнеркәсіптік химиялық өндірістер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің токсикологиялық талдауы
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: азық–түлік тауарларының сапасы, оны бақылауды қамтамасыз ету; токсикологиялық химиядағы улы, күшті әсер ететін заттарды жіктеу; азық-түлік шикізатының, тамақ өнімдерінің химиялық, биологиялық текті ксентобиотиктермен ластануы; тағамдық токсикологиялық-генетикалық бағалау; "у" ұғымы, улану; биологиялық материалдан емделгеннен кейін заттарды оқшаулау, табу және анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық биотехнология негіздері
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: экологиялық биотехнологияның пәні мен міндеттері; экожүйедегі микроорганизмдердің өзара байланысы; ағынды сулардың сипаттамасы; тазарту құрылыстарындағы операциялар; ағынды суларды аэробтық және анаэробтық тазарту; ақаба суларды тазалауға арналған өнеркәсіптік аппараттар; металл биосорбциясы; әртүрлі өндірістердің өнеркәсіптік қалдықтарын биологиялық өңдеу және тазарту; топырақтың биоремидиациясы; болжамды экология.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік экология
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнологиялық қызметпен айналысатын экономика объектілерін орналастыру кезінде жобалық шешімдердің экологиялық негіздемесі; экологиялық бақылау және қадағалау; қоршаған ортаның ластану түрлері; атмосфераның, табиғи сулардың, топырақтың ластануы; биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарының газ шығарындылары мен сарқынды суларын тазарту әдістері; жер қойнауын, жерді, өсімдік және жануарлар ресурстарын қорғау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Инженерлік энзимология
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: инженерлік энзимология ғылым ретінде, иммобилизацияланған ферменттерді қолдануға негізделген өндірістік процестер, целлюлозаны қантқа ферментативтік айналдыру, ферменттерді электрохимиялық жүйелерде пайдалану; инженерлік энзимологияның негізгі әдістері, бастапқы және екіншілік метаболиттер биотехнологиясы, тамақ өнеркәсібіндегі иммобилизацияланған ферменттер, медицинадағы иммобилизденген ферменттер, микроанализ.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастырудағы сапа менеджменті
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: "өнім сапасы" түсінігі; биотехнологиялық өнімдердің сапа көрсеткіштерінің жүйесі; сапаны басқару жүйесінің негізгі механизмдері; сапаны басқару жүйесі: анықтау, талаптар; кәсіпорындағы сапа менеджменті жүйесін әзірлеу; өнім сапасын басқару тетіктері; биотехнологиялық өнім сапасын басқару ерекшеліктері; биотехнологиялық өнімнің қауіпсіздігі мен сапасы; техникалық құжаттаманы жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Биологиялық белсенді заттар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: дайындық кезеңдері, микроорганизмдерді өсіру; ББЗ алу, оларды биологияда және медицинада пайдалану; микроскопиялық балдырларды өсіру; микробтық биомассасы негізінде микроэлементтермен байытылған ББЗ биотехнологиясы; ашытқыларды автолиздеу технологиясы; сыра өндірісінің кейбір биотехнологиялық сатыларының тиімділігін арттыру; өнеркәсіптік микроорганизмдердің биомассасын кешенді қайта өңдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Биоөнімдерді бөлу және тазалау негіздері
    Несиелер: 5

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнология өнімдерінің техникалық және технологиялық сипаттамасы; ақуыздарды, ферменттерді, гормональды препараттарды бөлу, тазалау; амин қышқылдарын синтездеу биотехнологиясы, оларды тазарту; нуклеотидтерді, нуклеин қышқылдарын алу; липидтерді алу, оларды бөлу тәсілдері; ашыту өнімдерін, қанттарды, полисахаридтерді алу, оларды пайдалану саласы; майда және суда еритін витаминдерді, антибиотиктерді, алкалоидтерді, вакциналарды алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өнімдерді стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 6

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: стандарттау, сапаны басқару, сертификаттау саласындағы ұғымдар, анықтамалар; биотехнологиялық өндірістегі биотехнологиялық өнімнің нормативтік-техникалық құжаттамасы; стандарттау әдістері; стандарттар түрлері; мемлекеттік стандарттарға сәйкестік белгісі; стандартты әзірлеу тәртібі; стандарттар жүйесі; техникалық регламенттер; өнім сапасы, тұтынушылардың құқықтарын қорғау; сертификаттауды қолдану саласы; сертификаттауды жүргізу ережелері, тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    Биотехнология саласындағы ғылыми-зерттеу қызметі мен практикалық міндеттерді шешу үшін арнайы зертханалық жабдықтармен және аспаптармен жұмыс істеу дағдысын пайдалану; биотехнологияның әртүрлі объектілерімен жұмыс істеу дағдылары мен білігін пайдалана отырып, эксперименттерді ұйымдастыру және жүргізу.

  • Код ON2

    Биотехнологияның кәсіби қызметінде практикалық міндеттерді шешу үшін физикалық, химиялық және математикалық заңдарды қолдану және талдаудың негізгі түсініктері мен әдістерін қолдана алады

  • Код ON3

    Тамақ өнімдерін, биологиялық белсенді заттарды және екіншілік метаболиттерді өндіру кезінде болатын микробиологиялық процестерді игеру үшін микробиологияның іргелі бөлімдерінің арнайы білімін және зерттеулерді орындау дағдыларын практикалық қызметте қолдану, сондай-ақ алынған нәтижелерге баға беру.

  • Код ON4

    Биотехнология саласындағы заманауи жетістіктерді және биотехнологиялық өнеркәсіпті дамытудағы жаңа бағыттарды талдау, сондай-ақ осы жетістіктерге сәйкес өндірістің кейбір технологияларын пайдалану

  • Код ON5

    Биотехнологияның негіздері мен әдістерін, биотехнологиялық объектілерді таңдау принциптерін және оларға қойылатын талаптарды меңгеру.

  • Код ON6

    Азық-түлік өнеркәсібі өндіретін шикізаттарды, азық-түлік өнімдерінің ассортиментін және өндіріс технологиясын таңдау білімін көрсету.

  • Код ON7

    Әр түрлі шикізат және дайын өнімді бөлу және тазарту процестері негізінде биотехнологиялық өнімдерді алудың технологиялық процесін басқару.

  • Код ON8

    Қазіргі заманғы кәсіби биотехнологиялық жабдықтар мен ғылыми аспаптарды пайдалану, сондай-ақ қолданыстағы биотехнологиялық процестер мен өндірісті ұйымдастыру, жоспарлау және басқару.

  • Код ON9

    Технологиялық схемаларды, техникалық және технологиялық құжаттаманы құру принциптерін; өндірістік цехтар, зертханалар және қосалқы үй-жайлар алаңдарын таңдау критерийлерін және есептеуді меңгеру.

  • Код ON10

    Тұқым қуалаушылық пен өзгергіштіктің негізгі заңдылықтарын, генетикалық материалдың ерекшеліктерін, генетикалық талдау негіздерін, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясын, генетикалық инженерия, селекция саласында, биотехнологиялық процестер үшін практикалық міндеттерді шешу кезінде организмдердің өзгергіштігінің түрлері мен себептерін пайдалану.

  • Код ON11

    Биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарында және өндірістік-технологиялық зертханаларда Тағамдық шикізаттың, тағамдық ингредиенттердің және дайын өнімдердің экологиялық, химиялық (токсикологиялық талдау) және биологиялық қауіпсіздігінің сақталуын бақылау және бағалау.

  • Код ON12

    Стандарттау және сертификаттау саласындағы білімді және нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істей білу.

  • Код ON13

    Биоремедиацияда тірі организмдердің маңыздылығын дәлелдеу, қоршаған ортаны тазалау үшін биореакторларды пайдаланудың және биотазалаудың технологиясының маңыздылығын дәлелдеу.

  • Код ON14

    Кәсіби қызметте, ғылыми және практикалық жұмыста, шетелдік әріптестермен қарым-қатынаста, өздігінен білім алу және басқа да мақсаттар үшін мемлекеттік және шет тілдерін пайдалана алады.

  • Код ON15

    Кәсіби, соның ішінде кәсіпкерлік қызметте қолдану үшін құқықтық және экономикалық ақпаратты жүйелеу, жинақтау. Экономикалық ақпаратты талдау, қорыту және кәсіби қызметте қолдану үшін қауіпсіздік нормаларын жүйелеу.

Top