Жаңа білім беру бағдарламасы

7M05102 Тағамдық Биотехнология в Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында Қазақстанның солтүстік өңірі жағдайында жұмыс берушілердің талаптарына сай тамақ өнімдерін өндіру саласындағы қазіргі заманғы үрдістерді ескере отырып, оқыту процесін жүзеге асыру, оқу-тәрбие және ғылыми-инновациялық қызметті іске асыру үшін ғылыми мәдениеттің жоғары деңгейімен тамақ биотехнологиясы бойынша кәсіби құзыреттерді қалыптастыру
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
  • Тамақ өндірісінің қалдықсыз биотехнологиялары
    Несиелер: 5

    Мақсаты: өнімді өндірудің интеграцияланған, қалдықсыз технологиясын негіздеу және сыни тәуекелдерді азайту. Жанама өнімдер мен тамақ қалдықтарын ұтымды пайдаланудың биотехнологиялық әдістері. Тиімді технологияларды енгізу, заманауи жабдықтар негізінде өндірістік қуаттарды техникалық қайта жарақтандыру. Биологиялық шикізатты және алынатын өнімді кешенді қайта өңдеудің жоғары сапасын қамтамасыз ету.Ресурстарды үнемдеуді өндірістік базаны нығайту мен кеңейтудің нақты көзіне айналдыру. Қоршаған ортаға зиянды әсерді жою немесе айтарлықтай азайту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шетел тілі (Кәсіби)
    Несиелер: 3

    Курстың мақсаты: сөйлеу әрекетінің әр түрлі аспектілерін үйрету: оқу дағдыларын жетілдіру, монологтық және диалогтік сөйлеу, дыбысты сөйлеуді тыңдау арқылы түсіну. Курс барысында магистранттар кәсіби сөздік қорын кеңейтеді, әр түрлі электронды сөздіктермен және анықтамалықтармен жұмыс жасауды үйренеді. Оқыту процесінде коммуникативті, интерактивті әдістер, жеке және топтық жұмыс түрлері қолданылады, интернет -ресурстар белсенді қолданылады. Материалдар мен дереккөздер әр түрлі мамандықтардың ерекшеліктерін ескере отырып таңдалады

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік шикізатының биоконверсиясы
    Несиелер: 5

    Мақсаты: өсімдік шикізатының құрамына кіретін заттардың биотрансформациясының теориялық негіздерін түсіндіру. Өсімдік шикізатының биоконверсиясының бағыттарын анықтау. Өсімдік материалына біріктірілген ферментті препараттарды салыстыру. Аминқышқылдарын, ақуыздарды, тамақ қышқылдарын, ферментті препараттарды, дәрумендерді алу үшін өндіруші микроорганизмдердің өндірістік штамдарына қойылатын талаптар мен таңдау принциптерін негіздеу. Тамақ саласында микробиологиялық синтез өнімдерін қолдану тәсілдерін қарастыру. Өсімдік шикізатын ұтымды пайдалану кезінде биологиялық өңдеу және технологиялық жобалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Зерттеу мәдениеті және ғылыми этика
    Несиелер: 5

    Мақсаты: Зерттеу тақырыбы бойынша қажетті ғылыми әдебиеттерді іздестіру, оларды ғылыми-педагогикалық іс-әрекетте практикалық қолдану бойынша негізгі білім мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Ғылыми зерттеудің әдістемесі және әдістері туралы түсініктер. Зерттеу этикасының принциптері. Зерттеушінің ғылыми саналылығы және плагиат мәселесі. Ғылыми дәйексөздің принциптері мен мәдениеті. Зерттеу этикасының нормалары мен механизмі. Зерттеу қызметін этикалық реттеудің халықаралық мойындалған стандарттары. Оқытудың белсенді әдістері: ризома әдісі, жобалық әдіс, кейс-стади.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік шикізаты мен тамақ өнімдерінің дәмі, түсі мен хош иісі химиясы
    Несиелер: 5

    Мақсаты: дәм, түс, иіс химиясының теориялық-практикалық негіздерін қалыптастыру. Анықтайтын қосылыстар тобының пайда болуының химиялық табиғатын зерттеу өсімдіктер негізінде алынған тамақ өнімдерінің дәмдік, түсті және иісті белгілерінің пайда болуы. Сақтау кезінде дайын өнім сапасының өзгеруі. Заттардың тағамның физикалық, химиялық және органолептикалық қасиеттеріне әсері. Өнімдердің дәмі, хош иісі мен түсіне жауап беретін қосылыстардың маңызды топтарына сапалы реакциялар; табиғи нысандарды сапалы талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Гендік түрлендірілген өнімдер өндірісінің теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: гендік түрлендірілген тамақ көздерінің артықшылықтары мен кемшіліктерін анықтау. Гендік инженерия және қауіпсіздік мәселелері.Азық-түлік базасын құрудың өзекті тәсілдерін салыстыру. Шаруашылық-құнды дақылдардың генотипін қазіргі заманғы әдістермен жақсарту.ГМО өндіру және алу ерекшеліктерін құрастыру. Берілген сипаттамалары бар өнімдерді алу процестерін оңтайландыру. Гендік түрлендірілген дақылдарды өндіру мен пайдалануды жетілдіру инженериясындағы халықаралық бағыт. Трансгенді дақылдарды тағамдық токсикологиялық-гигиеналық бағалауды зерттеу. Гендік түрлендірілген көздерді анықтау және салыстыру әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 3

    Курстың мақсаты: ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастыру. Мазмұны: қазіргі ғылым философиясының негізгі мәселелерін, оның тарихи эволюциясының негізгі кезеңдерін, ғылыми танымның, дәстүр мен дүниетанымның дамуын зерттеу; ғылым философиясының негізгі ұғымдары: логикалық-гносеологиялық, позитивизм, постпозитивизм; қазіргі өркениет мәдениетіндегі тарих ғылымы; қазіргі білім берудегі, тұлға мен қоғамдық сананы қалыптастырудағы ғылымның рөлі. Оқыту технологиялары мен әдістері: топтық жұмыс, жобалық жұмыс.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 3

    Мақсаты – магистранттардың басқару психологиясы бойынша білімдерін және стратегиялық, жобалық және басқа да басқару түрлеріндегі негізгі психологиялық механизмдерді меңгеру негізінде басқарушылық шешімдерді қабылдаудың практикалық дағдыларын дамыту. Мазмұны: Басқару қызметінің тиімділігінің психологиялық факторлары. Жанжал психологиясы, медиация, кәсіби қызмет, іскерлік қарым-қатынас және команда құру. Психодиагностика және персоналды бағалау әдістері. Психологиялық тренингті әзірлеу және өткізу әдістемесі. Сабақ беру әдістері: тамыр әдісі, жобалық әдіс, кейс-стади.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 3

    Курсты оқытудың мақсаты-жоғары мектеп оқытушысының кәсіби педагогикалық мәдениетінің негіздерін меңгеру, болашақ оқытушыларды жоғары мектеп педагогикасының жалпы проблемаларымен, әдіснамалық және теориялық негіздерімен, оқыту мен тәрбиелеуді талдаудың, жоспарлаудың және ұйымдастырудың қазіргі заманғы технологияларымен, оқытушы мен студенттің ЖОО-ның білім беру процесіндегі субъектілік-субъектілік өзара іс-қимылының коммуникативтік технологияларымен таныстыру, Мультимедиялық презентациялар мен бейнематериалдарды көрсету, әдістемелік материалдарды пайдалана отырып практикалық сабақтар өткізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Суды өңдеудің электрофизикалық әдістерінің оның микрофлорасына әсері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: электрофизикалық өңдеу әдістерінің әсерінен су микрофлорасын залалсыздандыруды қарастыру. Суды зарарсыздандырудың электрофизикалық әдістерінің жіктелуі. Әр түрлі шыққан суды өңдеудің электростатикалық, электр байланысы әдістері. Импульсті электр өрісінің су микрофлорасына әсері.Өнеркәсіптік жиіліктегі электр өрісімен суды өңдеу әдістері; суды қыздырудың жоғары жиілікті және аса жоғары жиілікті әдістері.Суды инфрақызыл, ультракүлгін және иондаушы сәулелермен өңдеу. Жоғары қысым мен ультрадыбыстың суға әсері. Суды зарарсыздандырудың импульсті әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін анықтау әдістері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: оңтайлы сақтау режимдерін, шикізаттың сапасын бақылау және бағалау әдістерін қамтамасыз ету үшін шикізат пен дайын өнімдердің сапа көрсеткіштерін анықтаудың аспаптық, органолептикалық және қашықтық әдістерін игеру. Шикізат пен өндірілетін өнім сапасының нормативтік талаптарға, Рецептураларға және өндірістің технологиялық режимдеріне сәйкестігін тексеруді ұйымдастыру, оларға зиянды қосылыстардың:гербицидтердің, инсектицидтердің, хош иістердің, консерванттардың, антиоксиданттардың, толтырғыштардың және т. б. ықтимал түсуіне байланысты шикізаттың қауіпсіздігін белгілеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің санитарлық-гигиеналық және микробиологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: тамақ өнімдерінде патогендік және сапрофиттік микрофлорасының болуын зерттеу және тұқым себудің алдын алу. Тамақ өндірісіндегі санитарлық микробтар.Өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізат пен тамақ өнімдерін дезинфекциялау. Биологиялық қасиеттерді салыстыру, тамақ өнімдерін себетін E. coli дифференциациясы.Escherichia coli санитарлық-гигиеналық мәнін негіздеу, инфекциялық белсенділік.Тамақ саласы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін бағалау және жоспарлау.Азық-түлік кәсіпорындарына қойылатын санитарлық-гигиеналық және микробиологиялық талаптарды қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өнім ассортиментін кеңейтудің микробиологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: микроорганизмдер негізіндегі өнімдер сұрыпталымын кеңейту мүмкіндігін негіздеу. Азық-түлік биотехнологиясының қазіргі жағдайы мен даму перспективалары туралы пікір қалыптастыру. Тағамдық биотехнологиялық процестерде микроорганизмдер-продуценттердің микробтық биотехнологиясын зерттеу. Саңырауқұлақтарды ақуыз көзі ретінде зерттеу.Өнеркәсіптік микробиологияда қолданылатын негізгі әдістер мен тәсілдерді саралау.Биологиялық белсенді заттарды тамақ өнімдеріне қоспа ретінде енгізу. Тағамның жаңа перспективті компоненттерін таңдау.Қазіргі заманғы биотехнологияда пробиотиктерді қолдану перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің шикізаты мен өнімін зерттеудің заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: тұтынушылық қасиеттерінің бай ассортименті бар сау, экологиялық таза өнім алу мақсатында өнімдердің тиімділігін, қоректілігін, биологиялық құндылығы мен табиғатын интеграцияланған бағалаудың қазіргі заманғы тәсілдерін талдау. Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын кешенді бағалау кезінде теориялық білім мен физика-химиялық, биохимиялық қасиеттерді анықтаудың практикалық дағдыларын, оның ішінде шығу тегі әртүрлі контаминанттарды бақылаудың заманауи әдістерін құрастыру. Заманауи сандық және сапалық талдау негізінде кешенді бағалау әдістерін таңдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ашыту өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Мақсаты: ашытудың әртүрлі түрлерін орындауға қабілетті жасушаішілік микроорганизмдердің алмасуы негізінде тамақ өнімдерінің өндірісін талдау. Ашыту үшін қолданылатын негізгі Өсімдік шикізатын зерттеу. Физиологиялық пайдалы сусындар мен өнімдердің рецептураларын әзірлеу, олардың өнеркәсіптік өндірісі.Ашыту процестер негізінде биотехнологиялық өндірісті жақсарту тәсілдерін талдау. Ашыту негізінде алынған бірқатар өнімдер. Өндірісті бақылаудың микробиологиялық және биохимиялық әдістері. Ашыту процесінің ерекше ерекшеліктері.Негізгі ашыту өндірістерінің схемаларын құрастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Функционалдық өнімдер өндірісінің биотехнологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: биокатализ процестерін зерделеу, функционалдық өнімдерді жасау және өндіру үшін оларға жаңа қасиеттер беру мақсатында түрлендірілген биообъектілерді алу тәсілдерін пайдалану. Жаңа қаптама материалдары, тамақтанудың биохимиялық және медициналық-биологиялық аспектілері; халықтың әртүрлі топтары үшін мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру технологияларының ғылыми негіздері, өнім сапасының көрсеткіштерін зерттеудің заманауи құралдары мен әдістері; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелері; тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу тәсілдері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісі технологияларындағы микробиологиялық процестер
    Несиелер: 6

    Мақсаты: өнім өндіру үшін өсімдік және жануар шикізатын қолдану кезінде биотехнологиялық, микробиологиялық процестер туралы білімді пайдалану. Өндіріс процесінің тиімділігі мен дайын өнімнің сапасын арттыруға ықпал ететін шикізат пен дайындамаларды талдау дағдыларын қалыптастыру. Ресурстарды ұтымды пайдалану және тамақ өндірісінің технологиялық процесінің сенімділігі. Талаптарға сәйкес шикізат пен өнімдердің сапасын бағалау.Өсімдіктер мен Жануарлар шикізатынан жасалған өнімдердің тұтынушылық қасиеттерін қалыптастыратын, сақталуын қамтамасыз ететін микробиологиялық факторлар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал және Өсімдік шикізатынан жасалған тамақ өнімдерінің сапасын басқару
    Несиелер: 6

    Мақсаты: алынған ғылыми-эксперименттік нәтижелер негізінде халықтың орташа пайдалы тамақтануындағы ҚР заңнамасына сәйкес Азық-түлік өнімдерінің технологияларын басқару жөніндегі білімді жүйелеу. Азық-түлік өндірісі үшін шикізат ретінде пайдаланылатын өсімдіктер мен жануарлар материалдарының қасиеттерін мұқият тексеруді ұйымдастыру. Технологиялық процестің, шикізат пен дайындамалардың форматын өндірістік талдау және сипаттау.Сапаны бақылау құралдары. Сапаны бағалау алгоритмі. Сапаны басқаруда және квалиметрияда қолданылатын сараптамалық әдістердің түрлері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы сараптама және қауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Мақсаты: биотехнологиялық өндірістердегі қазіргі заманғы зерттеу әдістерімен шикізат пен өнімнің биологиялық және микробиологиялық қауіпсіздігін сараптау бойынша білімді қалыптастыру. Жануарлар мен өсімдіктерден алынатын шикізат пен өнімдерді қорғау, өнімдердің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау бойынша дағдыларды игеру, азық-түлік тауарларының сапасын басқару; тамақ өнімдерінің биотехнологиялық өндірісінің негізгі контаминанттарын айқындау; шикізаттың қауіпсіздігін бақылау, экологиялық таза ауыл шаруашылығы өнімі ұғымын, жануарлар мен өсімдіктердің инфекциялық ауруларын аспаптық диагностикалау әдістерін дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірістердің заманауи жабдықтары, ыдыс және қаптама
    Несиелер: 6

    Мақсаты: өндірісті, ыдыс пен қаптаманы жетілдіру мақсатында технологиялық процеске енгізу үшін қазіргі заманғы технологиялар мен материалдарды қолдана отырып, кешенді технологиялық процесті ұйымдастыруды жүзеге асыру. Биотехнологиялық өндіріс жабдықтарын талдау және жүйелеу. Жаңа инновациялық технологиялар мен қаптама материалдарын енгізу бойынша іс-шаралар әзірлеу. Технологиялық процестерді реттеу. Жабдықты таңдау кезінде әкімшілік және сауатты басшылық. Жаңа бұйымдар мен технологиялар кәсіпорнының технологиялық регламенттері мен стандарттарын әзірлеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Дисперсті жүйелер және құрылымдау
    Несиелер: 5

    Мақсаты: дайын өнімді өндіру форматтарын сынау және жетілдіру, өнім сапасын жақсарту үшін дисперсті жүйелер мен беттік құбылыстарды қолдануды негіздеу. Дисперсті жүйелердің сипаттамасы, дисперсті жүйелерді алу әдістері және тұрақтылығы.Түсініктеме қасиеттерін ПАВ, жоғары молекулалы қосылыстар. Қазіргі заманғы өнім технологияларында ғылыми және практикалық мәселелерді шешу үшін зерттеу деректерін түсіндіру әдістерін таңдау. Тамақ өнеркәсібі саласының көрсеткіштерін зерделеуге және ұтымды етуге, өнім сапасын арттыруға арналған құрылымдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын тамақ өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Мақсаты: азық-түлік саласында жануарлар мен өсімдіктердің табиғи өнімдерін пайдалану, өндірістік процестерді жоспарлаудың ғылыми әдістерін қорытындылау. Азық-түлік технологиясын дамытудың негізгі міндеттерін жобалау. Ресурстарды үнемдеу және өндірістің заманауи экологиялық технологияларын ұйымдастыру. Жоғары сапалы тұтынушылық өнімді алу процестерін дамыту. Азық-түлікті өңдеу мен құрудың жаңа технологиялық схемаларын жобалау.Ғылыми-техникалық прогрестің заманауи жетістіктерін пайдалана отырып, шикізатты өңдеу саласындағы теориялық және практикалық нәтижелерді жүйелеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON1

    Заманауи медиа және интернет-ресурстарды қолдана отырып, ақпараттық-талдамалық және патенттік тексеруді жүзеге асыру;

  • Код ON2

    Мәдениетаралық қарым-қатынас, шешендік өнер және ұйымдастырушылық талант модельдерін құру, кәсіби өзара іс-қимыл және оқыту процесінде өз ойларын мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде ауызша және жазбаша түрде дұрыс түсіндіру;

  • Код ON3

    Халықаралық және мемлекетаралық құжаттарды қоса алғанда, ҚР аумағында қолданылатын тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы нормативтік-техникалық және заңнамалық құжаттаманы жүйелеу;

  • Код ON4

    Қазіргі заманғы ақпараттық технологияларды саралай отырып, Кредиттік оқыту технологиясы бойынша ғылыми-техникалық және педагогикалық қызмет жүргізу;

  • Код ON5

    Ғылым мен білімнің қоғам өміріндегі рөлін құрастыру және болжау; зерттеулер жүргізу, диссертациялар, ғылыми мақалалар жазу және ғылыми қызмет нәтижелерін коммерцияландыру мақсатында тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы арнайы пәндер шеңберінде алынған білімді қорыту;

  • Код ON6

    Азық-түліктің жаңа түрлерін жасау, дұрыс және ұтымды тамақтануға қойылатын заманауи талаптарды ескере отырып, рецепттер мен технологиялардың модельдерін жасау;

  • Код ON7

    Азық-түлік технологиясы және кәдеге жарату саласындағы принциптер мен іргелі ғылыми идеялар мен білімді негіздеу, тамақ өнімдерін зерттеудің заманауи әдістерін ұйымдастыру;

  • Код ON8

    Халықаралық қағидаттарда тамақ өнімдерін өндіру саласындағы сапаны басқару әдіснамасын дамытуды кәсіби қызметте практикалық қолдану.

7M05102 Экобиотехнология және табиғатты пайдалану
Магистратура

Алматы технологиялық университеті (АТУ)

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Өсімдік биотехнологиясы
Магистратура

С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Торайгыров университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Computation in chemical and biochemical engineering
Магистратура

Қ.И.Сәтбаев атындағы Қазақ ұлттық техникалық зерттеу университеті (Satbayev University)

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Ағылшын тілі
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top