7M05102 Биотехнология в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мемлекеттік, жергілікті, өңірлік, шетелдік мекемелер үшін биотехнология бойынша еңбек нарығында бәсекеге қабілетті кадрлар даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 7M05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 7M051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Рекомбинантты ДНҚ биотехнологиясы
Пәнде нуклеаздарды шектеу арқылы ДНҚ-ның ерекше бөлінуі, тазаланған ДНҚ фрагментіндегі барлық нуклеотидтердің дәйектілігі мен нуклеин қышқылының гибридизациясы енгізілген. Курстың ерекшелігі ДНҚ-ны клондау мен гендік инженерия, бактериялық жасушалардан плазмидті ДНҚ-ны оқшаулау және талдау, бактериялар мен ашытқы жасушаларына бөгде ДНҚ-ны енгізу, прокариоттық жүйелерінде клондалған гендердің экспрессиясы (дәлділігі) мен рекомбинантты E.coli жасушаларын өсіру қарастырылған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Салалық биотехнология мен селекцияның қазіргі мәселелері
Пәнді оқытудың мақсаты магистранттарды ашыту өндірістері саласындағы ғылыми зерттеулердің негізгі бағыттарымен таныстыру, субстратты таңдау мәселесі және технологиялық процестің негізгі кезеңдері, оларды оңтайландыру тәсілдері болып табылады. Пәнді оқытудың міндеттері спирт, сыра қайнату және шарап жасау өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер мен ашытқылар болып табылады. Ақуыз препараттарын, биологиялық белсенді қоспаларды және функционалдық азық-түлік өнімдерін өндіру. Жеке органикалық қышқылдардың микробиологиялық өндірісі (лимон, алма, аспарагин қышқылы). Мутагенез, микроорганизмдер селекциясындағы жасушалық және генетикалық инженерия.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология нысандарының биоалуантүрлілігі және олардың генетикалық қоры
Пән биоалуантүрлілікті сақтауды және жаңа сорттарды сәтті құруды қарастырады. Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін маңызды дақылдардың жабайы формаларының, сорттарының және будандарының теориялық ресурстарын сақтау қажет. Биологиялық объектілерді сақтаудың ең тиімді биологиялық әдісі сұйық азоттағы криоконсервация болып табылады, онда өсімдік материалын өте төмен температурада мұздату және сақтау объектілердің генетикалық сипаттамаларын кез келген мерзімде сақтауға мүмкіндік береді. Курста тамақ өнеркәсібінде қолданатын өсімдіктердің биоалуантүрлілігін сақтаудың барлық заманауи биотехнологиялық әдістері жинақталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зақымдалған экожүйелерді қалпына келтіру биотехнологиясының негіздері
Курс өнеркәсіптік және тұрмыстық тұрмыстық қалдық сулардың ластануына байланысты қоршаған ортаның негізгі экологиялық проблемаларын; атом және сутегі бомбаларының жарылыстары, уран және түрлі металдарды өндіру сияқты техногендік факторлардың әсері салдарынан топырақтағы, ҚР аумағының су айдындарындағы және ауасындағы ауыр металдар мен радионуклидтердің жоғары шоғырлануын; мұнай өндіру және өңдеу аудандарына іргелес топырақтағы органикалық ластағыштардың жоғары шоғырлануын қарайды; гербицидтерді, пестицидтерді, инсектицидтерді және т.б. қолданумен байланысты топырақтың ластануы, оларды шешу үшін биотехнологияны қолдану талап етіледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның заманауи әдістері
Пән биотехнологиядағы мембраналық құрылымдарды зерттеу мен ондағы қолданылатын физикалық және биофизикалық, протеомдық талдаулар, нуклеин қышқылдарын бөліп алу және талдау, генетикалық инженерия, иммунологиялық, иммунобиотехнология мен бағана клеткаларының биотехнологиясын және оларды қолдану технологияларын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология
Магистранттарға Қазақстандағы биотехнологияның дамуы мен өзектілігін, ашыту технологиясында ашытқыны қолдану мен тағам азық-түлігінің өндірісіндегі биотехнологиялық сақталу, технологиялық процесстер және наубайханалық өндіріс, спирт пен қант өндірістерінің биотехнологиясы, сонымен қатар шарап, сыра және сүт өндірістерінің биотехнологиясын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс педагогикалық ғылымды және оның адам туралы ғылым жүйесіндегі орнын, білім берудің қазіргі парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқытудың әдістері мен түрлері туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
"Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы ғылыми зерттеулер әдіснамасы
Магистранттардың табысты педагогикалық қызметтегі білімі мен дағдыларын қалыптастыру, биотехнологиядағы жалпы ғылыми әдістер мен білімдерін, дағдыларын қалыптастыру, жасушалық биологияның әдістемелік негіздері мен олар жұмыс істеу тәртіптері: микронысаналарды (визуализациялау), микроскоптау, зерттеуге әзірленген заттарды бояу (препарат), жасушалар мен органеллаларды фракциялау, аэробты және анаэробты микроорганизмдер-дің таза мәдениетін егу, өсіру және оқшаулау әдістемесі мен микроорганизмдердің морфологиялық және культу-ралдық әдістерін зерттеу қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ферменттік препараттарды өндіру және оларды өнеркәсіпте қолдану
Пән магистрлерді микробты ферментті препараттар өндірудің негізгі технологиялық кезеңдерін талдау үрдісінде ферменттерге биосинтездің әсер ететін факторларын, жануарлардың мүшелері мен ткандары, микроағзалар және өсімдіктер культураларынан ферменттік препараттарды алу мен ферменттік ерітінділерді тазалау әдістерін, иммоболизденген ферментті препараттардың қасиеттері және алынуын, құрғақ ферментті препараттарды зеррттеу, негізгі ферменттер амилаза, целлюлаза, гемицеллюлаза, пектиназа, липаза, протеаза және оксидоредуктазалардың қасиеттері мен әсер ету механизмі мен ферменттерді тағам өндірісінде қолданудың негiзгi бағыттарын көрсетедi.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Заманауи тағам қоспалары
Пәнді оқытудың мақсаты магистранттарды сүт, сүтсарысуы, өсімдік ақуыздары мен дәнекер тінінің ақуыздары, олардың гидролизаттары, қант крахмал өнімдері, еритін және ерімейтін тағамдық талшықтар, ашытқы жасушалары мен майлардың ыдырау өнімдері негізіндегі заманауи тағамдық ингредиенттермен таныстыру болып табылады. Белгілі ингредиенттерді (құрғақ сүт, құрғақ кілегей) қолданудың жаңа аспектілері, олардың тауарлық формалары, бұрмалануы және алмастырғыштары. Пайдалы тамақ өнімдерін өндіру үшін шикізат ретінде пайдаланылатын ингредиенттердің функционалдық қасиеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ресурсүнемдеуші биотехнология
Пән бойынша магистранттарды дайындаудың негізгі мақсаты - кәсіби қызметтің түрі бойынша технологиялық мәселелерді шешу үшін қажетті білімдерін қалыптастыру. Қоршаған ортаны қорғау құралдарының технологиялық параметрлерін бақылауды және бақылауды тиімді ұйымдастыруды және тиімді іске асыруды, қоршаған ортаны қорғау құралдарын әзірлеуге, жобалау мен жетілдіруге қатысу үшін теориялық және практикалық дағдыларды қамтамасыз ету. Қоршаған ортаға әсер ету көздерінің сипаттамаларын талдау, қоршаған ортаға қорғаудың қажетті әдістері мен құралдарын пайдаланып, өндірістің қоршаған ортаға әсерін алдын-ала болжау үшін теориялық модельдерді құру туралы білім беру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Бизнес шешімдерді модельдеу
Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Конфликтология
Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі қаптаудың инновациялық технологиялары
Пәннің мақсаты магистранттарды қаптаудың негізгі рационализаторлық, мөлшерлеу, қауіпсіздік, маркетинг, нормативтік-құқықтық, экологиялық, ақпараттық және эксплуатациялық функцияларымен және оларды дайындауға арналған материалдарға қойылатын талаптармен таныстыру. Қаптау құрамының элементтері, олардың жалпы сипаттамасы, жіктелу ерекшеліктері, шыны, металл және ағаш тaрaлар, оларды бақылау және сынау, оның сапасын бақылау құралдары мен әдістері және оларды сынау қарастырылады. Магистранттарға қаптаудың өндірістік және технологиялық үрдістері, оларды белгілі бір қасиеттері бойынша жасаудың жалпы ережелері, ұйымдастыру формалары, критерийлері мен шектеулер жүйесі, қаптама үрдістерін оңтайландыруды қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Фитобиотехнология
Фитобиотехнология пәнінің мақсаты келесі аспектілерді қамтиды: өсімдіктерді және олардың компоненттерін алудың және пайдаланудың жаңа әдістерін зерттеу және тиімді дәрілік заттарды жасау; өсімдіктердің өнімділігін арттыру, олардың сапасын және зиянкестер мен ауруларға төзімділігін арттырудың инновациялық әдістерін жасау; өсімдік шикізаты негізінде табиғи және экологиялық таза өнім өндірудің жаңа технологияларын әзірлеу; фиторемедиацияны қолдану арқылы топырақ пен судағы ластаушы заттарды тазалау сияқты экологиялық мәселелерді шешу, ластаушы заттарды жою үшін өсімдіктер қолданылатын процесс; биоәртүрлілікті сақтау және қоршаған ортаға теріс әсерді азайту үшін тұрақты дамуға және өсімдік ресурстарын пайдалануға жәрдемдесу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісінің биохимиялық және биотехнологиялық негіздері
Курстың мақсаты студенттерді тамақ өнімдерінің биохимиясымен, олардың биологиялық құндылығымен және оларды өндіру технологиясымен таныстыру. Тамақ биотехнологиясының негізгі жалпы ұғымдары мен әдістерін меңгеру. Азық-түлік өнімдерін, шикізатты және жеке тағам өндірісін алу үшін қолданылатын биологиялық объектілердің метаболизмінің биохимиялық негіздерімен танысу. Олар тамақ өнімдерінің спецификалық және бейспецификалық микрофлорасын талдау және органолептикалық сипаттамаларын анықтау .
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Фармацевтикалық биотехнология
Фармацевтикалық биотехнологияның мақсаты дәрілік және басқа да медициналық өнімдерді әзірлеу, өндіру және жетілдіру үшін биологиялық жүйелер мен процестерді пайдалану болып табылады. Фармацевтикалық биотехнологияның мақсатының негізгі аспектілеріне мыналар жатады: дәрілік заттарды өндірудің жаңа әдістерін дамыту: биотехнологиялық әдістерді қолдану қасиеттері жақсартылған, мысалы, биожетімділігі жоғарылаған немесе уыттылығы төмендеген тиімдірек және қауіпсіз препараттарды жасауға мүмкіндік береді; дербес дәрілік препараттарды құру: пациенттердің генетикалық ерекшеліктерін білу негізінде емдеудің тиімділігін арттыратын және жанама әсерлердің қаупін азайтатын жеке қолайлы дәрілік заттарды жасау әдістері әзірленуде.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Гендік түрленген тағамдар биотехнологиясы
Курстың мақсаты гендік түрленген ағзаларды зерттеу. Сондай-ақ тамақ өнеркәсібіне арналған түрлендірілген препараттарды алудың технологиялық процестерін оқыту. Генетикалық түрлендірілген өнімдердің нормативтік базасының айналымы. Зертханалық құралдар және генетикалық түрлендірілген өнімдерді анықтау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Психология мәселелері бойынша психикалық көзқарасты көрсету, әр түрлі психологиялық жағдайларда оңтайлы нұсқаларды табу және этикалық стандарттарға сәйкес басқару шешімдерін көрсету.
- Биотехнологияның теориялық және практикалық білімдерін, жаңа әдістерін, қазіргі биотехнологиядағы негізгі физикалық, биофизикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, ақпараттық және биологиялық әдістерді қолдану. Биотехнология және тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында оқыту дағдыларын қолдану.
- Ғылыми жұмыста биоинформатиканың негізгі әдістерін қолдану; ғылым мен практикаға енгізу үшін теориялық білім, микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар биотехнологиясы бойынша эксперименттерді сауатты жоспарлау; экожүйені қалпына келтіру ; алынған мәліметтер негізінде биометриялық талдау жүргізу.
- Тағам биотехнологиясы, жасыл биотехнология және тағам қауіпсіздігі саласындағы ғылыми-зерттеу қызметінің заманауи бағыттарын білу, мәселелерді зерттеу және шешу бойынша білімдерін көрсете білу.
- Теориялық дайындық деңгейін одан әрі арттыру үшін алған білімдерін қолдану, сондай-ақ практикалық қызметте, негізгі биотехнологиялық процестерді зерттеу бойынша эксперименттер жүргізу дағдыларын игеру.
- Биотехнологиялық әдістермен алынған материалдарды зерттеу үшін кариологиялық, цитологиялық, цитоэмбриологиялық зерттеулер жүргізу; митоз, мейоз, микроспорогенез, макроспорогенез, гистогенез, гаметогенез, эмбриогенез және эндоспермогенез процестерін зерттеу үшін уақытша және тұрақты препараттарды дайындау.
- Рекомбинантты ДНҚ алудың негізгі принциптерін және гендік-инженерлік жұмыстардың негізгі заманауи әдістерін қолдана отырып жоспарлау.
- Қазіргі заманауи биотехнологияның түрлі салаларынан нақты міндеттерді шешуі, соның ішінде өсімдіктер мен жануарлар жасушаларының тотипотенттік қабілетін пайдалана отырып, клондық микроб көбейту әдістерін қолдану.
- Жаңа штаммдарды бөлу және сәйкестендіру үшін негізгі биотехнологиялық дағдыларды көрсету, жасушаларды өсіру, өсімдік және жануар тектес биологиялық белсенді заттарды бөліп алу, генотиптеу, сақтау әдістерін әзірлеу, дәрілік препараттар мен тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу үшін, ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлауды көрсете білу.
- Кәсіпорындар мен биотехнологиялық орталықтарда басшы немесе маман ретінде, оқу орындары мен өндірістік кәсіпорындарда, мемлекеттік органдарда сарапшылар ретінде, сондай-ақ ғылыми қызметкер ретінде жүзеге асыру.
- Оқу орындары мен ғылыми-зерттеу ұйымдарында жұмыс жасай отырып, докторантурада өз бетінше оқуды жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын қолдану.
- Қаптау материалдарының сапасы мен қауіпсіздігін анықтау саласындағы нақты мәселелерді шешу. Магистранттарда қаптаудың технологиялық процестерін оңтайландыру дағдыларын қалыптастыру.
Ұқсас БББ
7M05102 Өсімдіктер биотехнологиясы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
7M05102 Биотехнология
Торайгыров университеті
7M05102 Тағамдық Биотехнология
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
7M05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
7M05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
7M05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті