6B05102 Биотехнология в А.Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім берудің, ғылыми зерттеулердің және практикаға бағытталған оқытудың өзара байла-нысы негізінде өсімдіктердің жаңа сорттарын, малдардың тұқымдарын, тамақ өнімдерін, дәрілік препараттарды, косметикалық құралдарды және т. б. жасау үшін қазіргі заманғы биотехнологиялық әдістерді пайдаланатын жоғары кәсіби мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
Мамандыққа кіріспе
Несиелер: 4Пән өз кәсібін түсіну мүмкіндігін және де оған қызығушылықты қалыптастыруға бағытталған; жеке іс-әрекетті ұйымдастыруға, сондай-ақ өзінің кәсіби міндеттерін орындау әдістерін бағалауға ықпал етеді. Пәнді оқу алынған білімді кәсіби қызметте қолдануға мүмкіндік береді. Командада жұмыс істеу дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Бейорганикалық және аналитикалық химия
Несиелер: 4Пән химиялық ғылымның қазіргі даму тенденцияларын оқытады; Бейорганикалық заттардың құрылымы мен қасиеттері, оларды зерттеулерде қолдану, аналитикалық тәжірибелерді қою, алынатын Заттарды талдау және бөлу туралы түсінік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Молекулалық биология негіздері
Несиелер: 3Пән жасуша тіршілігінде шешуші рөл атқаратын нуклеин қышқылдары мен ақуыздардың құрылымы, қасиеттері мен функциялары туралы қазіргі теориялық білімдермен және соңғы ғылыми жетістіктермен танысады; биомолекулалар деңгейінде генетикалық ақпаратты сақтау, көбейту, беру және іске асыру тетіктері туралы түсінік қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Математика
Несиелер: 5Модуль пәні компьютерлік технологияларды пайдалана отырып, проблемаларды модельдеуге, талдауға және шешуге көмектесетін математикалық аппаратты меңгеруге мүмкіндік береді; математикалық әдістер, студенттердің болашақ қызметінің саласынан мамандар ретінде процестер мен құбылыстарды зерттеуге және болжауға мүмкіндік береді
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Биотехнология нысандары
Несиелер: 4Пән биотехнологияда қолданылатын нысандарды және тірі организмдерді жасушалық және молекулалық деңгейде басқару әдістерін зерттейді. Пән микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарларды Биотехнология объектілері ретінде, сондай-ақ жаңа биообъектілерді жасау үшін қолданылатын негізгі қағидаттар мен тәсілдерді қарастырады
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Несиелер: 5Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Көшбасшылық негіздері
Несиелер: 5Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Физика
Несиелер: 5Бұл пән физиканың негізгі заңдары мен физикалық құбылыстарын, теориялық және қолданбалы есептерді шешу үшін олардыңіс жүзінде қолданылу мүмкіндіктерін зерттейді. Пән әлемнің қазіргі заманғы физикалық көрінісінің негізгі түсініктерін қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Өсімдіктің физиологиясы мен биотехнологиясы
Несиелер: 5Пәнді оқу өсімдіктер физиологиясы әдістерін кәсіби қызметтің әртүрлі салаларында қолдануға, өсімдік ағзасының негізгі өмірлік процестерін басқаруға, физиологиялық процестерді зерттеу бойынша далалық және зертханалық эксперименттер жүргізуге мүмкіндік береді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі
Несиелер: 5Пән экологиялық ойлауды және табиғи экожүйелер мен техносфералардың жұмысында қауіпті, төтенше жағдайлардың алдын алу қабілетін қалыптастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Биохимия
Несиелер: 5Пән мамандықты меңгеру кезінде кәсіби білім мен іскерлікті қалыптастырады. Биологиялық химия – биологиялық молекулалардың химиялық құрамы, құрылымы мен қасиеттері туралы ғылым (статикалық биохимия), сондай-ақ олардың қызметтері мен тірі системалардағы зат алмасуы туралы ғылым (динамикалық биохимия).
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Мал шаруашылығы негіздері
Несиелер: 5Пән мал шаруашылығындағы қазіргі білім мен жетістіктерді ескере отырып, ауыл шаруашылығы малдарының өсуінің, дамуының негізгі заңдылықтарымен таныстырады. Пәнді оқу кезінде студенттер ауылшаруашылық жануарлары мен құстарының арасындағы айырмашылықтарды, оларды ұстаудың зоотехникалық нормаларын анықтау, ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлеріне арналған тамақтану рационын құру техникасын білу дағдыларын қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Цитология
Несиелер: 5Цитология курсы жасушаның құрылысын, қызметін және дамуын зерттейді. Жасушаның негізгі компоненті және өмір негізі. Сондай-ақ жасушалардың мамандану ерекшеліктерін қарастырады. жасушалардың құрылысы мен химиялық құрамын, жасушаішілік құрылымдардың функцияларын, жануарлар мен өсімдіктер организміндегі жасушалардың функцияларын, жасушалардың көбеюі мен дамуын, жасушалардың қоршаған орта жағдайларына бейімделуін зерттейді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Адам және жануарлар физиологиясы
Несиелер: 5Пән жануарлар мен адам ағзаларының негізгі жүйелерінің құрылысы мен қызмет етуінің ерекшеліктерін; адам мен жануарлардағы негізгі физиологиялық үрдістерді зерттейді; адам мен жануарларда гомеостазды қамтамасыз етудің реттеуші механизмдері туралы түсініктерді қалыптастыруға ықпал етеді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Несиелер: 5Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Кәсіби бағытталған шет тілі.
Несиелер: 4Пән білім алушылардың таңдаған бағытына сәйкес және кәсіби тапсырмаларды шешу үшін практикалық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті жалпы мәдени, кәсіптік және лингвистикалық құзыреттерді қалыптастырады және жетілдіреді
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Инклюзивті өзара әрекеттесу этикасы
Несиелер: 5Пән мүмкіндігі шектеулі адамдармен қарым-қатынас жасау процесінде студенттердің коммуникативті және әлеуметтік дағдыларын дамытуды, ерекше денсаулық мүмкіндіктері бар адамдардың әлеуметтік, эмоционалды және мінез-құлық қиындықтарының ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруды қамтиды, сонымен қатар инклюзивті білім беру және кәсіби ортада туындайтын тұлғааралық өзара әрекеттесу мәселелерін шешуге көмектесуге арналған.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Жалпы және молекулалық генетика
Несиелер: 5Пән микроорганизмдер, жануарлар мен өсімдіктердегі мұрагерлік заңдылықтарымен және белгілердің өзгергіштігімен таныстырады. Ол тұқым қуалайтын ақпаратты ДНҚ-дан РНҚ-ға және одан әрі белгілі бір ақуызға беру процесінің мәнін ашуға бағытталған. Пәнді оқу кезінде студенттер хромосомалардың түрлерін ажырата білуді, әртүрлі био объектілердің кариотипін анықтауды, хромосомалық абберацияларды, сондай-ақ гендік және геномдық мутацияларды ажырата білуді үйренеді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Кәсіби қазақ (орыс тілі
Несиелер: 4Пәнді оқу барысында кәсіби қызметте қолданылатын ұғымдар мен ғылыми көзқарастарды терең зерттеуге, кәсіби терминдердің мағынасын түсінуге, кәсіби лексиканы кеңінен қолдануға, өз ойын нақты жеткізе білуге баса назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Молекулярлық биотехнология
Несиелер: 5Пән студенттердің биообъектілердің негізгі молекулалық-генетикалық және жасушалық механизмдері туралы қазіргі заманғы білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Пән жоғары сапалы түпкілікті өнім алу мақсатында биотехнологиялық процесті жаңғыртуға мүмкіндік береді; сондай-ақ талдаудың физика-химиялық, микробиологиялық және биохимиялық әдістерімен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Биотехнология негіздері
Несиелер: 5Пән ферментативті жүйелермен жүзеге асырылатын микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне және биохимиялық процестерге негізделген биотехнологиялық өндірісті зерттеуге бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Академиялық іскерлік хат
Несиелер: 3Бұл пән білім алушыларға ғылыми дерекқорлардан ақпараттар іздеуге, мәтіндерді талдау мен рефераттауға, академиялық жазбалардың әр түрлі жанрларымен (аннотация, эссе, шолулар, аналитикалық шолулар, мақала) жұмыс жасауға байланысты кәсіби іс-әрекеттерді жүзеге асыруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Гендік және жасушалық инженерия
Несиелер: 5Пән болашақ мамандарда биотехнология, гендік және жасушалық инженерия саласында іргелі білім мен кәсіби құзыреттілікті қалыптастырады. Пән рекомбинантты РНҚ мен ДНҚ алудың, организмнен (жасушалардан) гендерді бөлудің, гендермен манипуляцияларды жүзеге асырудың, оларды басқа организмдерге енгізудің және ДНҚ-дан таңдалған гендерді алып тастағаннан кейін жасанды организмдерді өсірудің тәсілдерімен, әдістерімен және технологияларымен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Медициналық және ветеринариялық биотехнология
Несиелер: 5Пән медицинадағы және ветеринариядағы биотехнологиялық процестердің заңдылықтары туралы білім алуды қамтамасыз етеді. Адам мен малдарға арналған вакциналарды, антибиотиктерді алу және қолдану ерекшеліктерімен таныстырады. Емдеу кезінде қолданылатын май, паста, эмульсия алу бойынша құзыреттерді қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Микробиология және вирусология
Несиелер: 5Микробиологияның заманауи мәселелері қарастырылады: микроорганизмдердің өзара және басқа организмдермен (вирустар, өсімдіктер, жануарлар, адам) өзара қарымқатынасы, әртүрлі экотоптарда прокариоттардың таралу ерекшеліктері, вирустардың прокариотикалық және эукариотикалық жасушалармен өзара әрекеттесуі. Прокариот (бактериялар мен архей), эукариот (микроскопиялық саңырауқұлақтар) және вирустардың жекелеген топтарына сипаттама беріледі.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ауылшаруашылығы биотехнологиясы
Несиелер: 5Пәнді меңгеру барысында студенттер ауыл шаруашылығы малдарын тиімді пайдалану және селекция сұраныстарына сәйкес қазіргі заманғы биологиялық ғылымның жетістіктерін, әлемдік мал шаруашылығының дамуының қазіргі тенденцияларын меңгереді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Имундыбиотехнология
Несиелер: 5Пән биотехнология негізінде тиімділігі жоғары диагностикалық және емдік құралдарды әзірлеу және алу үшін құзыреттерді қалыптастырады. Пән цитокин препараттарын, антигендерді, вакциналарды, антиденелерді алу және қолдану принциптерін; қан плазмасынан препараттар мен иммунопрепараттарды алу тәсілдерін зерделейді, сондай-ақ нанотехнологияларды, гендік-инженерлік технологияларды, дің жасушаларын алу және қолдану технологияларын зерделейді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Микроорганизм-дер биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән микроорганизмдердің адам өміріне арналған өнімдерді алу үшін оларды кеңінен қолдану теорияларын үйретеді. Пән микроорганизмдер дақылдарының топтарымен; биотехнологияда пайдаланылатын микробиологиялық процестердің принциптерімен және ерекшеліктерімен; микроорганизмдердің жоғары өнімді өнеркәсіптік штаммдарын алу әдістерімен; мақсатты өнімдерді, микроорганизмдерді культивациялау, бөлу және тазарту тәсілдерімен таныстырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Жасушалық биотехнология
Несиелер: 5Пән тірі организмдер жасушасының құрылымы мен химиялық құрылымымен, белгілі бір органеллаларды биотехнологиялық мақсаттарда пайдалану мүмкіндігімен, генетикалық және жасушалық инженерияның негізгі әдістерімен таныстырады. Пән бір жасушаны манипуляциялау, әртүрлі жасушалар мен олардың генетикалық материалдарын біріктіру, сонымен қатар қоректік ортаның оңтайлы құрамын таңдап, in vitro жасушаларын өсіру қабілеттерін қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Энзимология
Несиелер: 5Пән химиялық құрылым, ферменттердің қасиеттері, ферментативті Катализ ерекшеліктері, жасушадағы ферментативті реакцияларды реттеу және ферменттерді практикада қолдану туралы білім жүйесін құрайды. Пән ферменттердің белсенді орталықтарының негізгі механизмдерімен, ингибиторлар мен фермент активаторларының қатысуымен каталитикалық реакциялардың ерекшеліктерімен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Салқындату техникасы
Несиелер: 5Пән тоңазытқыш техникасын пайдалану саласындағы өндірістіктехникалық қызметке, оны қолдану әдістеріне және тамақ кәсіпорындарындағы негізгі технологиялық жабдықтармен үйлесуге дайындайды. Пән жасанды суықты өндірудің термодинамикалық негіздерімен, хладагенттермен, хладотасымалдағыштармен, Тоңазытқыш машинасының, жылу алмасу және қосалқы аппараттардың құрылғысымен және жұмыс істеу принциптерімен, салқындату жүйелерімен, пайдалану ерекшеліктерімен, Тоңазытқыш жабдықты есептеу ерекшелігімен таныстырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Биотехнологиядағы процестер және аппараттар
Несиелер: 5Пән өндірістік қызметте процестердің инженерлік есепте улерінің әдістерін, сондай-ақ оларды жүзеге асыру үшін қолданылатын аппараттар мен машиналарды пайдалану дағдыларын қалыптастырады. Пән ферменттерде жүретін биосинтездің негізгі процестерімен; биотехнологиялық процестердің негізгі ұғымдарымен, Тамақ өнімдері мен сусындар алу, амин қышқылдары, ферменттер, бактериялық тыңайтқыштар өндіру үшін продуценттерді таңдау критерийлерімен, заттарды химиялық сәйкестендірудің және олардың реакциялық қабілетін анықтаудың негізгі әдістерімен, биотехнологиялық процестің негізгі кезеңдерімен таныстырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Тағамдық химия
Несиелер: 5Азық-түлік химиясы – тағамдық жүйелердің (шикізат, жартылай фабрикаттар, дайын өнім) химиялық құрамы және оның тағамды өңдеу процесіндегі өзгерістері, тағам өнімдерін талдау әдістері туралы ғылым. Негізі органикалық химия, аналитикалық химия, биохимия. Биотехнология және химиялық инженериямен байланысты қолданбалы пән ретінде. Азық-түлік шикізатын өңдеп дайын өнімге айналдыру процесінде заттардың құрамы мен қасиеттерінің өзгеруін зерттейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Өнеркәсіптік биотехнология кәсіпорындарын жобалау
Несиелер: 5Пән биотехнологиялық өнеркәсіп кәсіпорындарының қуатын, жұмыс режимдерін анықтау бойынша есептеу дағдыларын қалыптастырады, Биотехнологиядағы есептеулердің негізгі қағидаттары мен ерекшеліктерін қарастырады. Пән биотехнологиялық процестерді жобалау үшін бастапқы деректерді жинауды, биотехнологиялық процестердің жекелеген сатыларын есептеу мен жобалауды, жұмыс істейтін жобалар мен техникалық құжаттаманың стандарттарға, техникалық шарттарға және басқа да нормативтік құжаттарға сәйкестігін бақылауды жүзеге асырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Тәжирібелік істің әдістемесі
Несиелер: 3Пән алынған нәтижелерді талдауға және түсіндіруге мүмкіндік беретін ғылыми зерттеулерде қолданылатын әдістерді пайдалана білуді және кәсіби білімді қалыптастырады. Пән белгілі бір тұрғыдан ең жақсы эксперимент жоспарын құруға үйретеді; алынған нәтижелердің дұрыстығын және олардың дәлдігін тексеру; эксперименттік мәліметтерді өңдеу әдісін және нәтижелерді ұсыну нысанын таңдау
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Эксперимент техникасы және нәтижелерді өңдеу
Несиелер: 3Пән студентті эксперимент техникасына және алынған мәліметтерді өңдеуге үйретеді, зертханалық жағдайда жұмыс істеуге және зертханадағы қауіпсіздік техникасына және әртүрлі жабдықтармен жұмыс істеуге үйретеді. Пән эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін математикалық өңдеуді жүргізуге, кез-келген экспериментті бақылауға, яғни зерттеуші қандай да бір себептермен қарауға қабылдамаған сыртқы айнымалылардың әсерін болдырмауға үйретеді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Эмбриоинженерия
Несиелер: 5Пән биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білім және мал шаруашылығындағы эмбрион трансплантациясы мен эмбриоинженерлік зерттеулер бойынша практикалық дағдылар береді. Пән ауыл шаруашылығы жануарларының биотехнологиясындағы жасушаішілік және жасушалық зерттеулер саласындағы негізгі бағыттармен таныстырады, көбеюдің биотехнологиялық аспектілеріне қатысты жаңа дүниетанымдық ұстанымдарды қалыптастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Aуыл шаруашылық малдарының түрлері бойынша cелекция және биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән мал шаруашылығы және құс шаруашылығы кәсіпорындарында технологиялық параметрлердің дербес есептеулерін орындау, жануарлар мен құстарға бағалау жүргізу, жинақтау үшін жоғары сапалы жануарларды іріктеу үшін құзыреттерді қалыптастырады. Пән in vitro жануарлардың гаметаларын өсіру, криоконсервациялау, сондай-ақ гаметаларды, эмбриондарды жануарларға трансплантациялау дағдыларын үйретеді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Несиелер: 5Пән өндірістік қызметте метрология, стандарттау және сертификаттаудың негізгі ережелерін қолдану негізінде қолданыстағы нормативтік базаға сәйкес технологиялық және техникалық құжаттарды ресімдеуге мүмкіндік береді; сапа жүйесінің құжаттарын қолдануға; өнімдер (қызмет) мен процестердің негізгі түрлеріне нормативтік құжаттардың талаптарын қолдануға мүмкіндік береді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Биотехнологияның генетикалық негіздері
Несиелер: 5Пән биотехнология саласындағы ғылыми жетістіктердің деңгейі туралы қазіргі заманғы түсініктерді қалыптастырады және дәстүрлі нан бастап гендік-инженерлікке дейінгі әр түрлі деңгейдегі биотехнологиялық үрдістермен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Өндіріс биотехнологиясының кәсіпорын жабдықтары
Несиелер: 5Пән технологиялық ойлау негіздерін қалыптастырады және перспективалық процестер мен биотехнологиялық және өндірістік өндірістерді құру бойынша белсенді шығармашылық жұмысқа дайындайды химиялық синтез ББЗ-ды. Пән биотехнологиялық Жабдықты баптау және пайдалану міндеттерімен таныстырады; аппаратураны, жабдықты, продуценттердің түрін және нақты биотехнологиялық процесті жүргізу шарттарын таңдау білігін қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Биологиялық белсенді заттарды алу технологиясы
Несиелер: 5Пән тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы зерттеу, жобалау және өндірістік қызметте қажетті тағамдық және биологиялық қоспалар мәселелері бойынша теориялық және практикалық біліммен таныстырады. Пән биологиялық белсенді заттарды (ББЗ) микробтық, өсімдік және Жануарлар шикізатынан алудың және бөлудің негізгі әдістерін үйретеді; ББЗ алу технологиясындағы процестерді, негізгі сатыларды аппаратуралық ресімдеумен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Азық дайындаудың биотехнологиялық негіздері
Несиелер: 5Пән жемшөптің тағамдық құндылығын бағалау әдістерімен, оларды сақтаудың ғылыми негіздерімен, Жем нормаларын анықтаумен, толық рациондарды жобалаумен таныстырады. Пән жемшөп дайындау саласындағы жемшөпті консервілеудің технологиялық процестеріне байланысты әртүрлі өндірістік міндеттерді шешуге дайындайды.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Тағам биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән азық-түлік өнеркәсібіндегі қазіргі биотехнологиялық процестерді зерттеу және әзірлеу негіздеріне оқытады. Пән ашыту өндірістерінің негізінде жатқан микроорганизмдердің метаболикалық белсенділігінің мәселелерін баяндайды.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Геномика
Несиелер: 5Пән күрделілігі әртүрлі деңгейдегі геномдарды құру тетіктері туралы білім негізінде жалпы молекулалық дүниетанымды қалыптастырады; гендік-ақпараттық талдау дағдыларын игеру; геномдарды құру және олардың жұмыс істеуінің әмбебап принциптерімен танысу. Пән гендердің құрылымымен және функцияларымен, тірі организмдердің геномдық карталарын құрумен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән сүт және ет өнімдерінде болып жатқан биотехнологиялық үдерістермен, шикізатпен және ет, сүт өнімдерінің берілген сапалық көрсеткіштерінің қалыптасу, оларды тоңазытып өңдеу және сақтау заңдылықтарымен; ет және сүт өнімдерін өндіру және сақтау процесіндегі биохимиялық, микробиологиялық, физика-химиялық және реологиялық өзгерістермен; микробиологиялық ферментті, биологиялық белсенді заттар мен табиғи ингредиенттерді пайдалана отырып, ет және сүт өнімдерінің технологияларын әзірлеу әдістемелерімен таныстырады. Ашыған сүт өнімдерін алу бойынша құзыреттілікті қалыптастырады, еттің пісуі, өнімнің бүлінуі ұғымымен таныстырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Жануарлар биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән мал шаруашылығында өндірістік үрдісті жетілдіру үшін биологиялық негіздерді және биотехнологияның әдістерін қолдана отырып, малдардың асыл тұқымды, өнімді қасиеттерін тиімді пайдалану және жақсарту тұрғысынан өндірістік іс-әрекет процесінде жаңа биотехнологияларды құру құзыреттілігін қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Азық-түлік өнімдерінің биоқауіпсіздігі
Несиелер: 5Пән болашақ маманда малдардан алынатын шикізаттар мен өнімдердің негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы, азық-түлік шикізаттары мен азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау әдістері, тамақ өнімдерін бақылау бойынша практикалық дағдыларды игеру мәселелері бойынша кәсіби құзіреттіліктер мен терең білімді қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Қолданбалы биотехнология
Несиелер: 5Пән тамақ өнеркәсібіндегі заманауи биотехнологиялық процестерді зерттеу және дамыту негіздеріне үйретеді. Пән биотехнологиялық Өнеркәсіпте қолданылатын негізгі әдістермен, жаңа материалдарды жасаудың, жемшөп ақуыздарын алудың, трансгенді өсімдіктер мен жануарларды құрудың технологиялық процестерімен таныстырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Өндірістік биотехнология
Несиелер: 5Пән өндірістік өнімдер мен процестерді құру үшін тірі жасушаларды (бактериялар, ашытқы, балдырлар) немесе ферменттер сияқты жасушалардағы заттарды қолданатын әдістер жиынтығымен таныстырады. Пәнді оқу барысында студент жасушалармен және жасуша культураларымен эксперименттік жұмыс әдістерін, макромолекулаларды зерттеудің физика-химиялық әдістерін, тірі жүйелерді зерттеу және талдау әдістерін, биологиялық зерттеулер нәтижелерін өңдеудің математикалық әдістерін, биоинженерлік объектілерді құру үшін қажетті биоинженерия негіздерін меңгеретін болады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Код ON6
Ғылыми зерттеулер мен академиялық жазу әдістерін білу және оларды биотехнология саласында қолдану
-
Код ON5
Биотехнология саласында одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын дамыту
-
Код ON3
Әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру
-
Код ON1
Биотехнологиядағы озық білімге негізделген биология ғылымдары саласындағы білім мен түсінікті көрсету
-
Код ON7
Биотехнологиялық ғылымдар саласында фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді білу мен түсінуді қолдану
-
Код ON4
Биотехнология саласындағы оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін теориялық және практикалық білімді қолдану
-
Код ON9
Биотехнологиялық өнімді өндіру процесінде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің құрамы мен параметрлеріне микробиологиялық, химиялық-бактериологиялық, химиялық және физика-химиялық талдау жүргізу
-
Код ON10
ДНҚ-мен, гендермен жұмыс істей білу және рекомбинантты ДНҚ жасушаларын түрлендіре білу
-
Код ON2
Білімдер мен түсініктерді кәсіби деңгейде қолдану, аргументтерді тұжырымдау және биотехнология саласындағы проблемаларды шешу
-
Код ON8
Академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетінің маңыздылығын түсіну
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
БакалавриатЛ.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 Биотехнология
БакалавриатҚазақ ұлттық аграрлық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 6B05102-Биотехнология
БакалавриатЕ.А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті (ҚарМУ Е.А.Бөкетов)
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 Биотехнология сала бойынша
БакалавриатШ. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатА.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатС.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатАбай атындағы Қазақ Ұлттық педагогикалық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатИнновациялық Еуразия университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатМанаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатТорайгыров университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатҚ. Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатСемей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша