Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Морфология 1

    Ауыл шаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктері; жасушалық құрылымдық ұйымның негіздері, малдардың органикалық тіндері; цитология негіздері, жалпы және жеке эмбриология және гистология; жүйке жүйесі, қан айналымы жүйесі және лимфа, иммундық жүйе, тыныс алу, асқорыту, көбею процесі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Пән химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық процестердің жүру заңдылықтарын, ерітінділерді, ерітінділерде жүретін реакцияларды, тотығу-тотықсыздану процестерін, комплексті қосылыстардың қасиеттерін, биогендік элементтерді; қаныққан, қанықпаған және ароматты көмірсутектер, галогенді көмірсутектер, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар – спирттер, эфирлер, альдегидтер және кетондар, карбон қышқылдары, полифункционалды қышқылдар, көмірсулар; құрамында азот бар органикалық қосылыстар – аминдер мен аминқышқылдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық химия

    Химия заңдарының негізгі түсініктері, негіздері атом және молекулалық теория, заттың құрылымы, Периодтық заң, химиялық байланыс, заңдылықтар химиялық процесс, ерітінділер туралы ілім, алмасу реакциялары электролиттердің ерітінділерінде, тотығу-тотықсыздану реакциялар

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Органикалық химия

    Органикалық қосылыстар теориясы А.М. Бутлеров. Органикалық қосылыстардың электрондық және кеңістіктік құрылымы. Гибридизацияның әртүрлі түрлері. Органикалық қосылыстардың классификациясы. Органикалық қосылыстардың физикалық қасиеттері. Органикалық қосылыстардың құрылымы және реакциялық қабілеті. Органикалық қосылыстарға тән химиялық қасиеттері және реакция түрлері. Медицинада және фармацияда органикалық қосылыстарды практикалық қолдану; Органикалық табиғаттағы дәрілік заттар. Органикалық қосылыстардың медицинада қолданылуы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Морфология 2

    Өсімдіктердің өсімдік және генеративті органдарының сыртқы және ішкі құрылымының негізгі ерекшеліктері, жоғары өсімдіктердің тіндік құрылымы мен морфологиясын зерттеу, әртүрлі тіршілік түрлері мен экологиялық топтардың өсімдіктерінің морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері, ұрпақты өсімдіктер биологиясының негізі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия

    Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Физиология

    Қанның және қанның физиологиясы, тыныс алу, асқорыту, зат алмасу жүйесінің, лактация, көбею, жануарлардың эндокринді бездері. Бұлшықеттер мен нервтердің физиологиялық ерекшеліктері, орталық жүйке жүйесі, жануарлардағы анализаторлар. Өсімдіктер жасушаларының физиологиясы мен химиялық құрамы. Көмірсулардың синтезі және трансформациясы. Аминқышқылдары, ағзасындағы белоктар, ДНҚ мен РНҚ-ның биологиялық рөлі. Өсімдіктердегі судың алмасуы, суарудың физиологиялық негіздері, көміртегі тамақтану түрлері. Өсімдіктердің тыныс алу және минералды азотты тамақтануы. Өсімдіктердің өсуі мен дамуы. Phytohormones, photoperiodism, тропизм. Өсімдіктердің жағымсыз факторларға бейімделуі және тұрақтылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия 1

    Биомолекулалардың (амин қышқылдары, пептидтер, белоктар), қанттардың, нуклеозидтердің, нуклеин қышқылдарының, май қышқылдарының, витаминдер мен микроэлементтердің құрылымдық ерекшеліктерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Курс сыбайлас жемқорлықпен күрес бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды осы негізде дамыту. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер: заңнамада бағдарлауды; нақты жағдайларда құқықтық актілерді талдау және қолдану, моральдық-құқықтық нормаларды сақтау; сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет мәселелері бойынша өз көзқарасын білдіру және негіздеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биофизика

    Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Генетика тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздерін зерттейді. Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері. Тұқым қуалаушылықтың хромосомдық теориясы. Жыныс генетикасы. Гетерозис. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері. Мутациялық өзгергіштік. Жануарлардың сандық белгілерінің генетикасы. Селекцияның генетикалық параметрлері

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі

    Пән ағзалардың тіршілік ету орталарымен өзара әрекет ету заңдылықтарын, биосфераның әртүрлі бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілк етуі мен дамуының заңдылықтарын, техносферада адамның өмірі мен денсаулығын сақтауға байланысты сұрақтарды, техногенді және табиғи жағдайда пайда болатын қауіп қатерлерден қорғану және қолайлы жағдай жасауды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері

    Білім алушылардың тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларын жасау бойынша, қауіпті жағдайлардың туындау себептері мен жағдайларының алдын алу бойынша, төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан халықты және өндірістік қызметкерлерді, халық шаруашылығы объектілерін қорғау бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастыру. Заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және құқық негіздері

    Экономикалық теория пәні мен зерттеу әдістерін, қоғамдық өндіріс негіздері мен қоғамдық шаруашылық нысандарын, нарықтық жүйенің жұмыс істеу механизмін, өндірісті, компанияның шығындары мен кірістерін, ұлттық экономиканы білуге ықпал етеді. Мемлекет және құқық теориясының негіздері, конституциялық, әкімшілік, азаматтық, еңбек, отбасылық, қылмыстық құқық негіздері туралы білімді меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биостатистика және биоинформатика негіздері

    Биологиялық ақпарат, биологиялық зерттеулердегі өлшеу нәтижелерін статистикалық өңдеу. Sequencing технологиясы. Microsoft Excel. Excel бумасының мүмкіндіктері. Microsoft Excel, Microsoft Access дерекқорындағы статистикалық талдаудың негізгі санаттары. Серологиялық зерттеулер нәтижелерін өңдеу. NCBI электронды ресурстарының генетикалық кодты бөлшектеуі. BLAST бағдарламасын пайдалану мүмкіндігі. BLAST-пен генотипті зерттеу Хромосомалардағы гендердің орналасуын зерттеу. Galaxy веб-платформасымен танысу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Микробиология және вирусология 1

    Тірі организмдер арасындағы прокариоттар мен эукариоттардың негізгі мәліметтері, микроорганизмдердің систематикасы мен морфологиясы, физиологиясы, биохимиясы мен генетикасы, сонымен қатар микроб жасушасындағы зат алмасу. Микроорганизмдерге сыртқы факторлардың әсері. Микроорганизмдердегі зат алмасу механизмдері. Микроорганизмдердің азот қосылыстарының конверсиясы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Молекулалық генетика генетикалық инженерия

    Молекулалық биотехнология негіздері. Гендік инженерия мен биотехнологияға кіріспе. ДНҚ құрылымы және геннің экспрессиясы. ДНҚ Генетикалық ақпаратты ажырату: РНҚ және ақуыз. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздарды клондау, білдіру және тазарту. ДНҚ технологиясы рекомбинантты. Полимеразды тізбекті реакция (ПТР). Секвинирлеу әдістері. Ферменттерді шектеу және гендік клондау. Прокариоттардың генетикалық трансформациясы. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздардын өндіру. Микроорганизмдерде, өсімдіктерде және жануарларда гендік инженерия. Шектеу, агароздық гель электрофорезі, лигатура.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Молекулалық биология

    Жасуша биополимерлерінің құрылымы, функциялары және динамикасы. Өсу, даму, тұқым қуалаушылық, өзгермелілігі, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсері, энергияны айырбастау, мембраналық заттарды тасымалдау және өмірдің басқа да көріністері. Нуклеин қышқылдарын оқшаулау және тазарту. Ақуыздардың құрылымы, функциясы және динамикасы. Ақуыздарды оқшаулау және тазарту. Нуклеин қышқылдарының электрофорезі. ДНҚ шектеуін талдау. Матрицалық синтездердің биохимиялық негіздері. ДНҚ-ның ПТР күшейтуі. Геном және протеомның құрылымдық және функционалды ұйымдастыру. Репликация, қалпына келтіру және рекомбинацияның молекулалық механизмдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия 2

    Биологиялық процестердің химиялық негіздерін және тірі организмнің молекулалық логикасының маңызды принциптерін, жасушаның негізгі химиялық құрамдас бөліктерін, биокатализ және тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Фармакология негіздері

    Жалпы фармакология. Жалпы рецепт. Афферентті иннервацияға, эфферентті иннервацияға, орталық жүйке жүйесіне, метаболизмге және гомеостазға әсер ететін құралдар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасушалық биотехнология

    Жасанды жағдайларда жасуша өсіру негіздері және оларды жіктеу. Жануарлар мен өсімдіктер жасушаларының бірігу механизмі. Гибридті жасушаларды өндіру және өсіру әдістері, моноклоналды антиденелер және олардың медицинада және ветеринарлық медицинада қолданылуы Гибридомаларды өнеркәсіптік өсіру, жасушалық инженерия саласындағы жаңа бағыттар. Ісік клеткалары, жануарлардың клондау техникасы, химерлер және мозаикалық жануарлар мен өсімдікте

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Қаржылық сауаттылықтың түсінігі, мақсаттары мен міндеттері. Ақша, есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кірістер, шығыстар, бюджет. Жеке тұлғаларға салық салу және салық салу. Сақтандыру. Қаржы нарықтары және инвестициялау негіздері. Жеке кәсіпкерлік және стартап. Жеке қаржылық қауіпсіздік.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Фармация және фармакогнозия негіздері

    Фармация және фармакогнозия негіздері. Дәрілік өсімдіктер мен дәрілік өсімдіктердің номенклатурасы. Қазіргі даму кезеңінде фармакогнозия міндеттері. Дәрілік өсімдіктердің химиялық құрамы және дәрілік өсімдік материалдарының жіктелуі. Дәрілік өсімдіктер мен полисахаридтер, витаминдер, майлы майлар, терпеноидтер, алкалоидтер, гликозидтер, монотерпендік ащы, флавоноидтер бар шикізат.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Микробиологиялық биотехнологияның негіздері және биотехнологиялық процесті жүзеге асыру принциптері. Штаммдар-мақсатты өнімнің өндірушілері және оларды сақтау талаптары. Продуцент және суперпродуцент штаммдарын алу принциптері мен тәсілдері. Микроорганизмдердің өсуін және оған РН мен өсіру температурасының әсерін зерттеу. Микробтық ақуызды, органикалық қышқылдарды және бейтарап өнімдерді, микроорганизмдердің бастапқы метаболиттерін өндірушілердің сипаттамасы және алу технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Микробиология және вирусология 2

    Микроорганизмдер мен олардың метаболиттерін өнеркәсіп, ауыл шаруашылығы, ветеринария және тамақ өнеркәсібінде пайдалану. Микроорганизмдердің экологиясы. Вирустардың жалпы химиялық құрамы, құрылысы және түрлері. Вирус пен жасушалардың байланысы Инфекциялар және инфекциялық процестер мен аурулар

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Биотехнология нысандары

    Организмдердің құрылымдық-функционалдық ұйымының ерекшеліктері – негізгі іс жүзінде маңызды жасушалық метаболиттерді өндіретін биологиялық объектілер. Өсімдіктер мен жануарлардың in vitro жағдайында өсірілген жасушаларының биологиясымен, оларды өсіру әдістерімен танысу және теориялық және практикалық есептерді шешуде қолдану. Өнеркәсіптік өндірісте пайдалану үшін биологиялық объектілерді таңдау принциптері. Түрлендірілген биологиялық объектілерге жаңа қасиеттер беру немесе жаңа заттар алу мүмкіндігін беру мақсатында оларды алудың техникалық әдістерімен танысу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Биотехнология негіздері

    Биотехнологиялық өндірістің әртүрлі объектілерінің табиғаты мен алуан түрлері, оларды жіктеу және функционалдық ерекшеліктері. Биотехнологияның әртүрлі салалары, өндірістегі биотехнологиялық қондырғыларды тәжірибелік пайдалану, биотехнологиялық өндіріс технологиясы. Биотехнологиялық жабдықтың мақсаттары, принциптері және талаптары. Өсімдік жағдайын және жасуша өсуінің динамикасын бағалау әдістері (өсімдіктер, жануарлар, микроорганизмдер). Мақсатты өнімді алу үшін әртүрлі жағдайларда биотехнология объектілерін өсіру негіздері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жасанды интеллект негіздері

    Жасанды интеллектке (ЖИ) кіріспе. Әр түрлі салаларда ЖИ қолдану. ЖИ негіздері. Іздеу алгоритмдері және проблемаларды шешу әдістері. Білімді ұсыну. Машиналық оқыту. Нейрондық желілер және терең оқыту. Табиғи тілді өңдеу. Компьютерлік көру және кескінді өңдеу. Робототехника және интеллектуалды агенттер. Жасанды интеллекттің этикалық және әлеуметтік салдары. Когнитивті архитектуралар және адамның ойлау үлгілері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Медициналық биотехнология

    Медициналық биотехнология Медицина мен денсаулық мәселелерін шешудегі биотехнологияның мәні. Биотехнология, фибробласттар, діңгек жасушаларында адам жасушаларын қолдану. IVF - проблемалар мен перспективалар. Өндіріс технологиясы, клеткаларды ұрықтандыру, эмбриондарды in vitro-да қайта құру және сақтау. Шәует және жұмыртқа донорларына қойылатын талаптар. Гаметалар мен адам эмбриондарының банктері. Медицина үшін антигендер мен гипериммунды сары препараттарды өндіру технологиясы. Гибридома және моноклоналды антиденелерге негізделген жалпы ауруларды диагностикалау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Жалпы иммунология

    Табиғи төзімділік және иммунитеті, жүре пайда болған иммунитет, антигендер туралы заманауи түсініктер, макроорганизмнің қорғаныш механизмдері, иммундық жауаптың реттелуі және қолданбалы иммунология ұғымдарына ие. Иммундық жүйенің жұмысы қалыпты, жұмыс істеу заңдылықтары мен принциптері. Т- және В-лимфоциттерді анықтаудың иммунологиялық әдістерін, сондай-ақ иммуноглобулиндерді бөліп алу және зерттеу әдістерін біледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Фармацевтикалық химия

    Дәрілік заттардың химиясымен таныстыру. Фармацевтикалық талдауды реттейтін негізгі ережелер мен құжаттар. Дәрілік заттарды талдау әдістері. Фармациялық байланыс химия басқа ғылымдармен дәрілік заттарды алу көздері. Дәрілік заттардың классификациясы. Дәрілік заттарды стандарттау. Дәрілік заттардың химиялық құрылымы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ветеринариялық биотехнология

    Ветеринария және мал шаруашылығы проблемаларын шешудегі биотехнологияның мәні. Жасушалармен жұмыс істеу ерекшеліктері. Мутанттарды анықтау әдістері. Иммунобиотехнология негіздері. Антиген-антиденелер реакциялары Туынды және толық монокомпонентті антигендерді алу технологиясы. Гипериммунды сары өнімдерді өндіру технологиясы. Гибридома және моноклоналды антиденелерге негізделген жалпы ауруларды диагностикалау. Терапиялық мақсаттар үшін моноклоналды антиденелерді қолдану. Анти бактериалдық, вирусқа қарсы және анти функционалдық вакциналар алу. Вакциналар мен биологиялық өнімдердің сапасын бақылау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өндірісін микробиологиялық бақылау

    Азық-түлік өнімдерінің микробиологиялық негіздері. Тағамның нақты микрофлорасы. Азық-түлікпен аурулар: микроорганизмдер, аурулар және бақылау әдістері. Азық-түлік қауіпсіздігінің кейбір заңды аспектілері. Азық-түлік бұзылуына әкелетін микроорганизмдерді бақылау. Азық-түліктегі бактерияларды анықтау және сәйкестендіру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Өсімдіктер биотехнологиясы

    Пән қазіргі заманғы өсімдіктер биотехнологиясы, биотехнологиялық процесс, формаларды құрудың гендік инженерия әдістерінің принциптері, биотехнологиялық өндірістің нақты мысалдары және өсімдік шаруашылығындағы биотехнологияның рөлі туралы жүйелі білімді қалыптастырады. Өсімдік шаруашылығындағы молекулалық таңбалау және генетикалық редакциялау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам биотехнологиясы

    Тағам биотехнологиясының қазіргі жағдайы мен даму болашағы. ҚР ЕурАзЭҚ, ЕО заңнамалық базасы. Кәсіпорындардағы азық-түлік қауіпсіздігі (HACCP, ISO, GMP, GHP, EU Directives). Тамақ өнеркәсібінде витаминдер, аминоқышқылдарды қолдану. Ферменттік препараттарды алу және оларды тамақ өнеркәсібінде қолдану. Биотехнологиямен алынған тағамдық қоспалар мен ингредиенттерді қолдану. Тамақ өнеркәсібінде пайдаланылатын микроағзалар. Тамақ өнеркәсібіндегі генетикалық түрлендірілген көздер. Жануарлардың, өсімдік тектес шикізаттың азық-түлік биотехнологиясы ферменттеу өндірісі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Инновациялық кәсіпкерлік

    Студенттердің инновациялық дамудың іргелі тұжырымдамалары, нарықтағы инновациялық кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін жаңа технологиялар саласындағы кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың заманауи тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Инновациялық кәсіпкерліктің, бизнесті жоспарлаудың, венчурлық қаржыландырудың экономикалық мәнін түсіну және венчурлық капиталы бар фирмалардың түрлерін білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылығы биотехнологиясы

    Өсімдіктердің, жануарлардың тұқымдары мен микроорганизмдердің штаммдарының жоғары өнімді сорттарын өндіру және жасау үшін биологиялық процестер мен объектілерді пайдалану. Жануарлар мен құстардың өнімділігін арттыру. Ауыл шаруашылығы жануарлары мен ауыл шаруашылығы дақылдарының жаңа сорттары мен тұқымдарын жасау. Ауыл шаруашылығы жануарларының көбеюін реттеу әдістері. Азық препараттарының, ферменттердің, белоктардың, ауыл шаруашылығына арналған препараттардың биотехнологиясы Тыңайтқыштарды өндіру және пайдалану технологиясы. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығындағы жасушалық және гендік инженерия.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптік биотехнология

    Өнеркәсіптік өндірістің түрлі салаларында биотехнологиялық әдістерді қолдану мүмкіндігін қалыптастыруға мүмкіндік береді. Өндірістік штаммтарға қойылатын талаптар. Өнеркәсіптік биотехнологиялық процестердің типтік схемаларының негізгі элементтері. Биотехнологиялық өндірістерді жобалаудың заманауи құралдары. Микробиологиялық өндірістердің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің әдістері мен әдістері. Биотехнологиялық өндірістің тиімділігі. Түрлі өндірушілерді өсіру әдістерін практикалық қолдану. Процестің барысын қадағалау және соңғы өнімді алу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік қызмет

    Кәсіпкерлік қызметті зерттеу түсінігі, мәні, негізгі түрлері мен ұйымдастыру формалары, реттеу және еңбекақыны игереді. Ұйымның шығындары мен қаржылық нәтижелерін, ұйымның экономикалық тиімділігін және кәсіпкерлік жобаларды, ұйымның маркетингі мен менеджментін қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экологиялық биотехнология

    Экологиялық биотехнологияның, биоқауіпсіздіктің құқықтық аспектілері мен бағыттарын және нормативтік заңнамалық құжаттарды қарастырады. Биоәртүрлілікті сақтау және тірі организмдерді пайдалану, трансгенді организмдерді құру және пайдалану кезіндегі қауіп-қатерлерді бағалау және типтері бойынша халықаралық хаттамалар мен конвенцияларды зерттейді. Дүние жүзінің экологиялық жағдайын жақсартудағы микроорганизмдердің рөлін игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Қолданбалы биотехнология

    Пән қауіпсіз композиттік материалдардың биотехнологиясын зерттейді. Органикалық қалдықтардың биоконверсиясы. Теңіз биотехнологиясының қолданбалы бағыттары. Қауіпсіз вакциналардың биотехнологиясы. Өсімдік және мал шаруашылығында қолданбалы гендік инженерия жобалары. Өсімдіктер мен жануарлар дүниесінің гендік қорын сақтаудың биотехнологиялық әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Фармацевтикалық биотехнология

    БТ өндірісінің негіздері. Биоқауіпсіздік және мемлекеттік бақылау. Биотехнологиялық әдістермен алынған препараттарды өндіру және сапасын бақылау үшін GLP-GCP және GMP бірыңғай жүйесі. Иммобилизденген биологиялық заттар, ферменттер. Антибиотиктер. Антибиотиктерді, антибиотиктерді, пробиотиктерді, норма флорасын дайындауды дайындау. Өсімдіктердің биологиялық өнімдері. Жануарлардан шыққан биологиялық өнімдер. Медицинада және ветеринарияда жасушалық технология. Уытты қосылыстар мен биомассаны пайдаланудың биодеградациясы. Экологиялық мәселелерді шешуде биотехнология.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Жануарлар мен өсімдіктердің морфологиясы мен физиологиясы бойынша теориялық және практикалық дағдыларды меңгеру; ұлпалардың, мүшелердің микроқұрылымын және олардың өзара байланысын ажырату; морфология мен физиологияның басқа пәндермен логикалық байланысын түсіну және оларды кәсіби қызметпен байланыстыру; тіршілікті ұйымдастырудың молекулалық-генетикалық және жасушалық деңгейлеріндегі айырмашылықтарды талдау; гендік, хромосомалық және геномдық деңгейде тұқым қуалайтын материалдың құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы; жасушааралық әрекеттесулерді қамтамасыз етудегі биологиялық мембраналардың рөлі
  • Органикалық, бейорганикалық қосылыстардың маңызды кластарының қасиеттерін және идентификациясын зерттеу үшін химиялық эксперимент дайындау және жүргізуді білу; физикалық және химиялық заттардың тұрақтылығын анықтау; зерттеу барысында қажетті құралдар мен зертханалық жабдықтарды қолдануға, тәжірибелік нәтижелерді өңдеуге және оларды әдеби деректермен салыстыру барысында оларды бағалауға мүмкіндік береді. Биохимияның негізгі бөлімдері мен түсініктерін білу; тірі ағзалардың негізгі химиялық құрамының ерекшеліктерін; биоорганикалық қосылыстардың негізгі қосылыстарын; зерттелетін кластардың биоорганикалық қосылыстарының құрылымын; зат алмасудың негізгі бағыттарын білу.
  • Жануарлар биотехнологиясын зерттеудің бағыттары мен әдістерін тану; меншікті молекулалық-генетикалық, жасуша мәдениеті, эмбриондық инженерия және трансплантация әдістері. Жасанды ұрықтандыру, жануарларды клондау, химерикалық дараларды алу дағдыларын меңгеру; ДНҚ-секвенсер, микротехнологиялар, өнімділігі жоғары жануарларды сұрыптаудың заманауи жолдары мен әдістері. Жануарларды ұрықтандыру, криоконсервациялау, өсіру және клондау кезінде практикалық дағдыларды меңгеру және алған білімдерін пайдалану
  • Студенттердің экономика және құқық саласындағы құзыреттіліктерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін, экология және өмір қауіпсіздігін, сонымен қатар кәсіпкерлік дағдыларды, қаржылық сауаттылық негіздерін және жасанды интеллектті дамыту. Экономиканы мемлекеттік реттеудің мәнін, мақсаттарын және әдістерін білу, нормативтік құжаттарда шарлау.
  • Биотехнологиялық өндірістің әртүрлі объектілерінің табиғаты мен әртүрлілігін ажырату; өндірістік қызметте биотехнология объектілерін пайдалану, ауаның, судың, топырақтың ластану дәрежесін анықтау, микроскопия жүргізу, аспаптар мен жабдықтарды пайдалану, әртүрлі объектілерді өсіру үшін қоректік орталарды дайындау және кейбір мақсатты өнімдерді алу технологиясын іс жүзінде қайта шығару. Жалпы, жеке микробиология және вирусология, микробиологиялық зерттеудің заманауи әдістері, микроорганизмдердің қызметі және олардың табиғаттағы рөлі туралы білімдер бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Микробиологиялық синтез өнімдерін алу үшін биокатализ және нанобиотехнологиялардың гендік және жасушалық инженериясының нәтижелерін тәжірибеде қолдану мүмкіндіктерін бағалау; гендік және жасушалық инженерияда қолданылатын негізгі ұғымдар мен әдістерді оқу;
  • Қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және тәжірибелік зерттеулер жүргізу, орындалған және жоспарланған жұмыстар бойынша техникалық, аналитикалық, ғылыми және есептік құжаттамаларды жасау мен ресімдеуге, бастапқы деректерді, зертханалық талдаулар мен эксперименттердің нәтижелерін өңдеуге қатысу.
  • Экологиялық биотехнологияның жағдайын тұжырымдау, экологиялық биотехнологияның теориялық және қолданбалы аспектілерін шешу. Микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды биотехнологияның әртүрлі салаларында қолдану мақсатында ғылыми зерттеу және практикалық жұмыстардың объектілері ретінде таңдауды негіздеу. Микроорганизмдер туралы білімдерін қолдану. Азық пен тағамдық ақуызды, иммунобиологиялық препараттарды, органикалық қышқылдарды, спирттерді, биологиялық белсенді қосылыстарды алу дағдыларын меңгеру. Тамақ өндірісінің негізгі кезеңдері мен процестерін білу. Микроорганизмдер дақылдарымен жұмыс істей білу, продуценттердің өсуін бақылау; микроорганизмдерді қолдану арқылы алынатын тамақ өнімдерінің негізгі түрлерін дайындау. Стартерлік дақылдарды өндіру үшін өндірістік микроорганизмдерді таңдау және таңдаудың өзіндік әдістері
  • Фармакогнозияның негізгі түсініктерін түсіндіру, фармакогностикалық талдау әдістерін, дәрілік өсімдік материалдарын жинау принциптерін көрсету, негізгі биологиялық белсенді заттарға сапалық және микрохимиялық реакциялар жүргізу; биотехнологиялық өндірісте қолданылатын мақсатты өнім топтарын, өндірушілерді өсірудің негізгі әдістерін таңдау; (антибиотиктер, ферменттер, полисахаридтер, витаминдер, амин қышқылдары және т.б.); өндірушілерді өсіру әдістерін жүргізу дағдыларын меңгеру. Қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізу, техникалық, аналитикалық, ғылыми және есеп беру құжаттамасын дайындауға және ресімдеуге қатысу
  • Матрицалық алгебраның, аналитикалық геометрияның және математикалық талдаудың формалды және қолданбалы мәселелерін шешуге, математикалық модельдерді құруға және экономикалық мазмұнмен проблемаларды шешуге; қолданбалы міндеттерді шешуде ықтималдық және статистикалық әдістерді, статистикалық деректерді жинауды және өңдеуді жүзеге асырады және алынған мәліметтерді талдау әдістерін қолданады. Биологиялық деректерді талдау кезінде қолданылатын бағдарламалық қамтамасыз етумен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру; Биотехнологиялық тәжірибеде биостатистика және биоинформатика әдістерін қолдана отырып ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізеді; курстық жұмыстар мен диссертацияларды орындау барысында өз зерттеулерінің нәтижелерін өңдеу және талдауды білу.
  • Иммунологиялық зерттеу әдістері мен тәсілдерінің кең спектрін және антигендер мен антиденелерді анықтау үшін иммунологиялық тесттерді қолдана отырып иммунологиялық әдістердің кең ауқымы және зерттеу тәсілдерін меңгеру. Биоматериалдармен жұмыс істеуде жалпы эпизоотология негіздері, инфекция, ветеринарлық-профилактикалық және диагностикалық биопрепараттарыд дайындуа әдістерін, оларды бақылау әдістерін, заманауй вакцина және балау жүйелерін жасау үшін гендік инженерия әдісін пайдаланылады және биологиялық қауіпсіздікті сақтау негіздерін білу. Гибридомдық технологиямен байланысты кешенді операцияларды жүзеге асыру, жануар-продуценттерді гиперимунизация жүргізіп, поликлоналды антиденелерді және МКА алу.
  • Ауыл шаруашылығындағы молекулалық-генетикалық әдістер мен технологиялардың негізгі принциптерін меңгеру. Өсімдіктердің өнімділігін қалыптастыру және жануарлардың көбеюі факторларын бағалау үшін молекулалық-генетикалық процестер туралы білімді пайдалану; биологиялық объектілерге молекулалық-генетикалық зерттеулер жүргізу. Молекулалық-генетикалық және жасушалық деңгейлердегі айырмашылықтарды талдау; гендік, хромосомалық деңгейлердегі тұқым қуалайтын материалдың құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы.
  • Бағалы генотиптерді сақтау және көбейту, қоздырғыштардан отырғызу материалының саулығын жақсарту, абиотикалық және биотикалық факторларға төзімді екінші реттік метаболизм өнімдерін алу үшін өсімдік шаруашылығында оқшауланған ұлпалар мен мүшелерді өсіру әдістері туралы білімдерін пайдалану. Генетикалық, жасушалық инженерия және геномды редакциялау негіздерін ашыңыз. Генетикалық құрылымдарды құру және өсімдіктерді өзгерту әдістерін білу. Дайын заманауи биоөнімдерді өндіру технологиясына шығармашылық көзқараспен қарау қабілетін дамыту.
Top