6B07201 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қайта өңдеу өнеркәсібі саласында іргелі білімі бар, сенімді кәсіби білімі мен дағдысы бар, өз кәсіби қызметінде жаңа қажетті құзыреттілікті өз бетінше игере алатын және жаңа білімді жинақтай алатын жоғары білікті маманды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Кәсіби табыстылық менеджменті
Студенттерге кәсіби жетістіктің теориялық және қолданбалы модельдерінің тетіктерін жан-жақты түсінуге, жеке компанияларда да, қоғамда да қолдануға болатын іскерлік жазбаша бизнес және мансаптық коммуникация стратегияларын, кәсіби көшбасшылық және тиімді командалық жұмыс дағдыларын игеруге мүмкіндік береді. Өзін-өзі таныстырудың, идеяларды қалыптастырудың және іскер адамның имиджін қалыптастыруға бағытталған шығармашылық ойлаудың маңызды дағдыларын қалыптастыру
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің контаминациясы
Пән ағзаға тағаммен бірге келетін бөгде химиялық және биологиялық заттарды қарастырады. Химиялық және биологиялық сипаттағы әртүрлі токсиканттарды – санитарлық-эпидемиологиялық қауіпсіздікті, тағам өнімдерінің ластануының антропогендік сипатын, адам денсаулығына қолайсыз әсер етуді, басым ластаушы заттарды анықтайды. Тағам өнімдерімен заттардың кешенді түсуі кезіндегі әсерлердің даму тәуекелдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақтану гигиенасы
Пәнді оқу өндірістің санитарлық-гигиеналық мәдениеті туралы түсінік қалыптастырады. Пәнде рационалды тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздері; тамақ өнімдерін талдау әдістемесі; мемлекеттік санитарлық қадағалаудың ұйымдастыру және құқықтық негіздері; азық-түлік өнімдерінің санитарлық сараптамасы, алдын алу және ағымдағы санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау; тамақ кәсіпорындарын санитарлық-гигиеналық тексеру әдістемесі қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Химия
Берілген пәнді оқыту периодтық заң мен элементтердің периодтық жүйесінен туындайтын заңдылықтар негізінде заттардың қасиеттерін сипаттаудағы негізгі түсініктерді, білім мен дағдыларды; химияның негізгі түсініктері мен заңдарын; ерітінділердің концентрациясын білдіру тәсілдерін; ерітінділердің физикалық - химиялық қасиеттерін; электролиттік диссоциацияны; ерітіндідегі реакцияларды, гидролизді және ортаның реакцияларын; тотығу - қалпына келтіру процестерін қалыптастырады .
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Пәнді оқу физикалық құбылыстар мен физиканың заңдары, олардың қолданылу шегі, заңдарды маңызды практикалық қосымшаларда қолдануды; механика және арнайы салыстырмалылық теориясын; материалдық нүктенің және қатты дененің кинематикасы туралы білімді қалыптастырады. Классикалық механикадағы салыстырмалылық принципі. Динамика заңдары. Сақталу заңы. Тарту өрісіндегі қозғалыс. Айнымалы масса денелерінің қозғалысы. Молекулалық физика. Электр және магнетизм.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану биохимиясы
Пән тамақтану негіздерін және ас қорыту биохимиясын, тамақтану принциптерін, адамның тағамдық заттарға қажеттілігін, ас қорыту биохимиясы туралы ұғымды, адам ағзасына ақуыз, көмірсулар, көмірсулардың тамақтанудағы маңызын, тамақтану физиологиясын, зат және энергия алмасуын меңгеруге бағытталған. Сондай-ақ амин қышқылдарының, ферменттердің, витаминдердің, гормондардың, антибиотиктердің, токсиндердің және биологиялық белсенді заттардың сипаттамасын,мәнін және қолданылуын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жоғары математика
Пәнді игерудің мақсаты математикалық аппаратты кеңінен қолдана отырып, теориялық және практикалық есептерді талдау, модельдеу және шешу дағдыларын, білімдерді қалыптастыру болып табылады. Пәнде дискретті математика негіздері, ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика қарастырылады. Жиындар және қатынастар. Жиындар операциялары. Қатынас қасиеттері. Сандық тізбектер. Сандық тізбектің шегі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Пәнді оқыту студенттерді тағамдық өндіріс технологиясындағы теориялық және эксперименттік зерттеулерге арналған аналитикалық және физколлоидтық химия негіздерін қолдану дағдыларын қалыптастырады. Талдау әдістерінің жіктелуі; тұнбаның гравиметриялық және тұндыратын түрі; тұндырғышты таңдау. Қышқылдық-негізгі титрлеу. Бейтараптандыру процесін бейнелеудің графикалық әдісі. Индикаторлар теориясы. Редоксиметрия әдістері. Редокс-индикаторлар. Перманганатометрия және йодометрия әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техносфералық қауіпсіздігі
Адам әрекетімен, қауіпті табиғат құбылыстарымен байланысты тіршілік ету ортасының қауіптілігін зерттейді; қауіпсіздік, техника қауіпсіздігі, өнеркәсіптік қауіпсіздік, электр қауіпсіздігі, өрт қауіпсіздігі, еңбекті қорғау, қауіпті химиялық заттармен, реагенттермен, прекурсорлармен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік, алғашқы медициналық көмек көрсету, төтенше жағдайларда қорғау саласындағы реттеу мәселелері жөніндегі нормативтік құқықтық актілер жағдайлар, қоршаған ортаны қорғау және экология. Қауіптерді бақылау және болжау әдістері, адамды және қоршаған ортаны техногендік және табиғи қауіптерден, оларды жүзеге асыру қаупінен бағалау мен қорғаудың техникалық құралдары зерттелуде; қоршаған ортаны адам қызметінің зардаптарынан сақтау, оның табиғатқа техногендік әсерін барынша азайту.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
IT және цифрлық мәдениет
Пәнде оқытылады: операциялық жүйелермен жұмыс, сандық қауіпсіздік, электрондық кестелер, мәліметтер базасын құру, мультимедиялық технологияларды әзірлеу, графикалық редакторлармен жұмыс істеу мәселелері қарастырылады, сондай-ақ заманауи интернет-кеңістіктің базалық сервистері мен Е-technology-мен практикалық жұмыстар зерделенеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Теориялық және қолданбалы механика
Пән статиканың негізгі ұғымдары мен аксиомаларын оқытады. Байланыс және олардың реакциялары. Күш жүйесінің жіктелуі. Проекциялар әдісі. Үш күшке теоремасы. Нүкте мен оське қатысты күш моменттері. Параллель күштерді қосу. Күш жұбы және оның қасиеттері. Күштің параллель ауысуы туралы теорема. Күш жүйесін берілген ортаға келтіру. Басты вектор және басты момент. Вариньон теоремасы. Жазық және кеңістіктік күштер жүйесінің тепе-теңдік шарттары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шетел тілі 2
Өз қызметін табысты орындау үшін кәсіби маманға қажетті, кәсіби сапаға кәсіби бағытталған шет тілін оқыту аясында қалыптасатын қажетті құзіреттіліктер қарастырылады, сонымен қатар қоғам мен мемлекеттің қазіргі мамандардың құзыреттеріне қойылатын талаптарын қарастырады, шет тілді коммуникативтік құзыреттілікті қалыптастыру, мәдениетаралық коммуникативтік құзыреттілікті дамыту, арнайы мақсаттар үшін шет тілін оқыту, шет тілінде сөйлесе білуді дамыту.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері және құқық
Құқықтың негізгі салаларының мәселелерін және мемлекеттің сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатының негізгі бағыттарын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл жөніндегі қолданыстағы заңнаманың негіздерін, сондай-ақ жазаның бұлтартпастығын қамтамасыз ететін жекелеген құқықтық институттардың қызметін, құқықтық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін қорғау мен көтермелеудің құқықтық кепілдіктерін қарастырады, құқықтық мәселелерді шешуде бағдарлану үшін қажетті білімді ұсынады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 2
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық есептері мен инженерлік шешімдер
Курсты зерттеу білім алушылардың қайта өңдеу өндірістері технологиясының негізгі процестері мен аппараттары туралы білімдерін дамытуға бағытталған. Технологиялық процестердің жалпы заңдылықтары зерттеледі; қайта өңдеу салалары процестерінің жіктелуі; процестер мен құрылғыларды модельдеу; ұқсастықтың негізгі теориялары; гидромеханикалық процестер: сусымалы материалдарды ұсақтау, кесу, елеу; жылу процестері: қыздыру, салқындату, конденсация, булану сияқты технологиялық процестерде қолданылатын процестерді есептей отыра, инженерлік шешімдерді таңдау қарастыралады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам микробиологиясы
Пән оқытады: микроорганизмдердің табиғаттағы маңызы, морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі (мицелиалды саңырауқұлақтар және ашытқылар); вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдердің өсірілуі және өсуі. Қарастырылады: Сала кәсіпорындарында қолданылатын микроорганизмдердің маңызды биохимиялық процестері және Сала кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық бақылау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
"Инженерлік және компьютерлік графика" пәні беттерді бейнелеу әдістерін, олардың қиылысу сызықтарын, сызбада және AutoCAD ортасында фигуралардың проекцияларын оқытады. Конструкторлық және технологиялық құжаттаманы ресімдеудің негізгі ережелері. Сызбаларда өлшемдерді салудың негізгі ережелері. Бөлшектердің контурын сызудың геометриялық құрылымы мен тәсілдері. Жазықтықта геометриялық бейнелерді жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Пәнді оқыту өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау бойынша студенттердің білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде сақтаудың теориялық негіздері; ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және консервілеудің жалпы принциптері; әртүрлі мақсаттағы астықты сақтау; астық сақтау қоймаларының типтері; астықты жинаудан кейінгі өңдеу; астықты ұнға қайта өңдеу технологиясы; астықты жармаға қайта өңдеу технологиясы; салалар технологиясы оқытылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жеңіл тағамдарды өндіру
Курсты оқу білім алушылардың азық-түлік өнімдерінің жаңа бағыты жеңіл тағамдарды өндіру технологиясы бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пән бойынша табиғи картоп чипсы, чипсы түйіршіктері, кептірілген және ысталған теңіз өнімдері, крекерлер мен крутондар, жержаңғақ, пісте және т.б. тағамдар технологиясын қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
Пән климаттық факторлардың сапалы астықтың қалыптасуына әсерін зерттейді. Астықтың табиғи салмағы жоғары, тұрақты өнімділігі жоғары және глютені жақсы сорттарды таңдау. Топырақты дайындау, тыңайтқыштар жүйесі, арамшөптермен, зиянкестермен және аурулармен күресу, жоғары сапалы шикізатты алудың міндетті шарты ретінде. Егін жинау. Бастапқы өңдеу технологиялары, өсімдік шикізатының сапасын бағалау. Сақтау. Қорлардың зиянкестері мен аурулары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пәнді оқу экономика түсінігі, қоғамның экономикалық қажеттіліктері, қоғамның еркін және экономикалық игіліктері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Маңызды экономикалық ресурстар қарастырылады: Еңбек, жер, капитал, кәсіпкерлік; экономикалық ресурстардың шектеулілігі – экономиканың басты проблемасы; өндірістік мүмкіндіктер шекаралары; экономиканың теориялық негіздері; Кәсіпкерлік: ұғым, оның негізгі түрлері және ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қауіпсіздік техникасы және еңбекті қорғау
Пәнді оқыту студенттердің өндірісте еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғауды басқару жүйесі бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Еңбек қауіпсіздігінің құқықтық, нормативтік және ұйымдастырушылық негіздері; өз қызметінің салдары және технологиялық процестерді сақтамау және олардың еңбек қауіпсіздігі деңгейіне әсері; өндірістік санитария және еңбек гигиенасы; өндірістік ортаның жағымсыз факторларының адамға әсері және идентификациясы қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістері өнімдерін стандарттау және сертификаттау
Пән өнімнің сапасын арттыру бойынша ұйымдастырушылық, техникалық іс-шараларды жүргізуді регламенттейтін ережелерді әзірлеу және қолдану мәселелерін, стандарттау әдістерін, нормативтік құжаттарды, өнімнің сапасына қойылатын стандарттардың талаптарын және өнімді сертификаттау тәртібін оқытады. Стандарттау бойынша халықаралық ұйымдар. сертификаттау және метрология. Сертификаттарды беру тәртібі, сертификаттау схемасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің ғылыми зерттеу негіздері
Пәнді оқу барысында білім алушылар ғылыми таным мен шығармашылықтың әдіснамалық негіздерін оқып-үйренуді, ғылыми зерттеу жұмыстары жүйелерін зерделеуді, ақпараттарды іздестіруді, жинақтауды және өңдеуді, зерттеу жұмыстарының нәтижелерін шығаруды үйретеді. Қайта өңдеу өндірістері салаларында зерттеу проблемаларын шешу, ғылыми жобаны айқындауды, зерттеудің мақсаты мен міндеттерін, болжамын, жаңашылдығын, нысанын, кезеңдерін және оларды практика жүзінде зерттеуді меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндірістерге арналған шикізаттардың сипаттамасы
Пән шикізаттың негізгі және қосымша түрлерінің сипаттамасы туралы негізгі ұғымдарды қарастырады. Шикізатты алмастыру ережелері және өзара алмастыру туралы түсінік. Нан-тоқаш, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру кезінде пайдаланылатын материалдар. Шикізат пен қосалқы материалдардың шығынын есептеу. Шикізат сапасына қойылатын стандарттар талаптары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бизнес жоспарлау
Курста экономикалық заңдардың іс-әрекетін және олардың аграрлық өндірісте көрініс түрлерін оқып үйренуді, бизнес-жоспардың мәнін, саланың өзіндік ерекшеліктерін ескере отырып, экономикалық арақатынасын зерттеуді, салалардың материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара іс-қимылын, басқарудың, маркетингтің ерекше түрі ретінде менеджменттің өзара байланысын қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Алкогольсіз және алкогольді сусындарды өндірудің технологиялық жабдықтары
Пән студенттерде болашақ инженерлерді ашыту өндірісін ұйымдастыру және пайдалану бойынша дербес жұмысқа даярлауды, нақты өндірістің технологиялық процестеріндегі ықтимал өзгерістер кезінде ахуалдық міндеттерді есептеу және талдау негізінде оңтайлы шешім қабылдау қабілетін алуды, сондай-ақ қажетті технологиялық жабдықты есептеу мен таңдауды дербес жүргізуге дайындауды қалыптастырады, содан кейін мәліметтерді курстық және дипломдық жобаларда қолдануға болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
Пәнді оқыту студенттердің қайта өңдеу өндірісінің жалпы технологиясы бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат; ұн өндіру технологиясы; шикізат және дайын өнімнің қасиеттері; қайта өңдеудің жетілдірілген технологиялық процесінің сипаттамасы; жарма өндіру технологиясы; макарон өндіру технологиясы; ашытқы өндіру технологиясы; крахмал өндіру технологиясы; қант өндіру технологиясы оқытылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Астық өңдеу кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
Пән астық өңдеу өндірісінің машиналары мен жабдықтарының жалпы мәліметтері туралы; технологиялық машиналардың жіктелуі және олардың конструкциясына қойылатын негізгі талаптар туралы; астықты қоспалардан тазалауға арналған машиналар туралы; астық бетін құрғақ өңдеуге арналған машиналар туралы; астықты гидротермиялық, жылумен өңдеуге арналған аппараттар туралы; біліктеу станоктары туралы; астықты қауыздауға, жарма дақылдарының ядросын ажарлауға және жылтыратуға арналған машиналар туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Наубайхана, макарон және кондитерлік өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
Пәнді оқыту студенттердің салалар бойынша жабдықтарды жіктеу бойынша; машина-аппараттық өндіріс сұлбасы; шикізатты тасымалдауға, сақтауға, өндіруге дайындауға арналған жабдықтарға және оны ұтымды және қауіпсіз пайдалануға қойылатын жалпы талаптар; қамырды дайындауға, бөлшектеуге, ашытуға, пісіруге, кептіруге, буып-түюге, дайын бұйымдарды сақтауға арналған жабдықтар туралы білімін қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджменті негізіндегі өңдеу өндірістеріндегі технохимиялық бақылау
Пәнді оқыту студенттердің шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық бақылауды ұйымдастырылуы және функциясы, рекламацияны рәсімдеу тәртібі, астық, ұн, жарма, құрама жем сапасын бағалау үшін қолданылатын зертханалық жабдықтар қарастырылады. Өнімнің сапасы туралы құжаттарды ресімдеу, беру және есепке алу тәртібі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Элеватор өндірісінің технологиясы
Пән элеваторлы өнеркәсіптің қысқаша даму тарихын; элеваторлы-қойма шаруашылығының құрылымын; астықты сақтау бойынша кәсіпорындардағы астықпен жасалатын операцияларды; элеваторлардың сұлбалары мен конструкцияларын; элеваторлардың технологиялық желілері және олардың астықты сақтау тәсілін және механикаландыру дәрежесі бойынша жіктелуін; астықты қабылдау және элеваторларда орналастырудың негізгі принциптерін, оның сапасы мен технологиялық қасиеттерін ескере отырып қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шарап жасау технологиясы
Пән жеміс шараптарын (табиғи жеміс-жидек, байытылған винтаж, арнайы технология, жетілдірілген) және жүзім шараптарын, коньяктарды және шампандарды өндіру технологиясын; жалпы өндірістің негізгі технологиялық схемаларын және оның жеке технологиялық кезеңдерін; жеміс шараптарының аурулары, ақаулары мен кемшіліктері. Жеміс шараптарын өндіру, олардың классификациясы. Құрамында артық көмірқышқыл газы бар шараптардың технологиясы. Күшті жеміс сусындарының технологиясы. Жүзім шараптарын өндіруге арналған шикізаттар туралы қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрама жем өндірісінің технологиясы
Пәнде құрама жем өнімдерінің сипаттамасы және олардың технологиялық процесі туралы жалпы мәліметтер оқытылады. Құрама жем өндіру үшін пайдаланылатын шикізат. Шикізатты қабылдау, орналастыру және сақтау. Арнайы компоненттер. Құрама жем рецептерін өндіру кезіндегі процестер және оларды әзірлеу принциптері. Құрама жем өндірісін құрудың нормативтік құжаттамасы және құрылымы. Өндірісті бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірісінің биохимиялық негіздері
Пән уыт өндірісіндегі негізгі процестерді және оны өндіруді интенсификациялауды; сыра суслосын дайындаудағы негізгі процестерді және оны өндіру әдістерін жетілдіруді; уыт, сыра, алкогольсіз сусындар мен шарап өндірісіндегі технологиялық процестер кезіндегі химиялық, биохимиялық және физика-химиялық өзгерістер туралы соңғы ғылыми идеялар, сондай-ақ перспективалы ғылыми-техникалық отандық және шетелдік әзірлемелерді курстық және дипломдық жобаларда; сондай-ақ содан кейін сала кәсіпорындарында мамандардың жұмысы кезінде қолдануға болатын мәліметтерді оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік майы өндірісінің технологиясы
Пәнді оқу барысында студенттерді тағамдық эмульсиялық өнімдерді жасау технологиясын оқып үйренуде, маргарин мен майонездердің перспективті түрлерін құру бойынша міндеттерді шешуде дұрыс амалдарды қалыптастырады. Пән өсімдік майларын өндіру процестерін; өсімдік майларына арналған шикізаттың құрамы мен қасиеттерін; майлы тұқымдарды тазалау және сақталуын; тұқымдардан майды алуға дайындауды, май алуды; өсімдік майларын рафинациялауды оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан өндірісінің технологиясы
Пән нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру технологиясын оқытады. Нан пісіру шикізатын сақтау және өндіріске дайындау. Қамырды дайындау. Қамырды бөлу. Нан-тоқаш өнімдерін пісіру. Нан-тоқаш өнімдерін өткізуге дайындау және оларды кәсіпорында сақтау. Нан-тоқаш өнімдерінің шығуы. Нан-тоқаш өнімдерінің сапасы. Ақаулар мен аурулар. Нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық өнімдері негізінде тағамдық концентраттар өндіру
Пәнді оқу барысында студент жарма, бидай үлпектерін, қара бидай, сұлы, жүгері немесе басқа жарма үлпектерін және олардың қоспаларын, тағамдық концентраттарды өндіру сияқты тағамдық жармаларды өндіру технологиялары туарлы білімді қалыптастырады. Астық өңдеудің барлық технологиялық процестерін жүргізу, өндірістік рецептура бойынша қоспаларды дайындау, өнімнің сапасын бақылау, өндірілген өнім мен қалдықтардың мөлшерін есепке алу, барлық желілік түйіндердің бірқалыпты жұмысын қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан және макарон өнімдерінің реологиялық негіздері
Пәнді оқыту студенттердің нан пісіру, кондитерлік және макарон өндірістерінің шикізаттары, жартылай фабрикаттар және дайын өнімдердің реологиясы бойынша негізгі түсініктерді қалыптастырады. Бидай қамырының реологиялық қасиеттері. Қара бидай ұны мен қамырдың реологиялық қасиеттері. Шикізат пен макарон қамырының реологиялық қасиеттері. Адгезия және үйкеліс. Ұн мен қамырдың қасиеттерін өлшеуге арналған аспаптар. Жартылай фабрикаттар мен дайын бұйымдардың реологиялық қасиеттерін пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұздықтарды өндіру
Пән тұздық өндірісінің классификациясын, ауқымын, рецепттік компоненттерді технологиялық дайындауды, әртүрлі топтағы тұздықтарды өндірудің технологиялық схемаларын, сапа талаптарын, сақтау және сату шарттарын, өнеркәсіптік тұздықтар технологиясын дайындау туралы білімдерді қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
САПР негіздерімен ашыту өндірісін жобалау
Пән студенттердің ашыту өндірісі кәсіпорындарын жобалау және білім алушыларды оқудың соңғы кезеңіне-дипломдық жобаны орындауға дайындау кезінде технологиялық есептеулер мен инженерлік шешімдер дағдыларын қалыптастырады. Пән технологиялық есептеулер мен инженерлік шешімдер туралы ұғымды қамтиды; ашыту өндірістері кәсіпорындарының сипаттамасы; жобалау алдындағы және жобалау жұмыстарын ұйымдастыру; ашыту өндірістері кәсіпорындарын реконструкциялау кезіндегі жобалау құжаттамасының құрамы мен мазмұны; ашыту өндірістері кәсіпорындарының бас жоспары; энергетикалық тиімділік бойынша инженерлік шешімдерді қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тағам өндірістерін цифрландыру элементтерімен автоматтандыру
Курсты оқу студенттердің тамақ өнеркәсібін цифрландыру элементтерімен тамақ өндірісін автоматтандыру туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Технологиялық кибернетиканың негізгі түсініктері мен анықтамалары және тамақ өндірісінің технологиялық процестерін автоматты басқару теориясы; кәсіпорындардың өндірістік процестерін автоматтандыру жүйесі мен құралдары; процестерді басқарудың әдістері мен функциялары; салалар технологиясын басқару мен реттеудің автоматтандырылған жүйелері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Алкогольсіз сусындарды өндіру технологиясы
Пән алкогольсіз сусындар өндірісінің технологиясы саласындағы теориялық білімнің қажетті көлемін, алкогольсіз сусындарды өндіру кезеңдерінің технологиялық процестерінің негіздерін қалыптастырады; оңтайлы технологиялық сұлбаларды құру және жабдықты таңдау принциптерін; қалдықсыз технологияны құру мәселелері, саланың және сабақтас салалардың шикізат базасын дамытудың жағдайы мен перспективалары; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылаудың негізгі түрлері мен әдістерін үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
САПР негіздерімен өңдеу өндірісін жобалау
Пәнді оқыту студенттердің қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау саласында білім, дағды және дағдысын қалыптастырады. Пән бойынша автоматтандырылған жобалау жүйелері; жаңа құрылыс жобалары және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды қайта құру; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі; қабылданған жетекші жабдықтар мен ассортиментке сәйкес кәсіпорынның өнімділігін есептеу әдістемесі; жобаланатын кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын және құрастырушы шешімдерін таңдау негіздемесі қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Нан, макарон, кондитер өндірістерін жобалау
Пәнді оқыту жобалаудың жалпы мәселелері туралы; жобалау типтері туралы; автоматтандырылған жобалау жүйелері туралы; жаңа құрылыс жобалары және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды қайта құру туралы; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі туралы; қабылданған жетекші жабдықтар мен ассортиментке сәйкес кәсіпорынның өнімділігін есептеу әдістемесі туралы; өндірістің аппаратуралық-технологиялық сызбаларын қалыптастыру туралы; жобаланатын кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын таңдау және құрастыру шешімдерін негіздеу туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Кондитер өнімдерінің технологиясы
Пәнді оқу білім алушыларда ғылыми дүниетанымды қалыптастырады, функционалдық тамақтануға арналған ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестері мен схемаларын зерделеуге ғылыми негізделген кешенді тәсіл жасау, ұн өнімдерінің, мармеладтың, пастиль бұйымдарының, жеміс-жидек және сбивалық кәмпиттердің жіктелуі мен сипаттамасы, осы өнім түрлерін өндірудің технологиялық схемалары,шикізаттың сапалық көрсеткіштеріне қойылатын технологиялық талаптар, жартылай фабрикаттар, қосалқы материалдар және дайын өнімдер. Курсты оқу студенттердің кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясы туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Макарон өндірісінің технологиясы
Пән макарон саласының даму болашағы мен жағдайы туралы білімді қалыптастырады. Ұзын және қысқа макарон өнімдерін өндірудің технологиялық сұлбалары; макарон қамырын илеу, престеу; макарон өнімдерін қалыптау және бөлу; макарон қамырын илеу және қалыптау кезінде термоөңдеу; макарон өнімдерінің жартылай фабрикатының сапасына қойылатын талаптар; макарон өнімдерін кептіру, сұрыптау, буып-түю және сақтау қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұн және жарма өндіру технологиясы
Пән ұн мен жарма өндіру технологиясын меңгеру бойынша білім қалыптастырады. Диірмендердің дайындық және ұнтақтау бөлімдерінің технологиялық схемалары. Ұнтақтау қоспасын қалыптастыру. Ұнтақтаудың жіктелуі. Білікті станоктарда астықты ұсақтау. Ұн тарту және Жарма зауыттарының технологиялық процесінің әртүрлі кезеңдерінің мақсаты мен режимдері. Ұн тарту және Жарма өндірісіндегі негізгі процестерді бақылау және басқару. Әр түрлі дәнді дақылдардан Жарма өндірудің технологиялық процесінің схемалары. Балалар тағамы үшін Аюлы және ұн өндіру
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Ашыту технологиясы
Пәнді оқыту студенттердің таңдаған мамандықтарына деген қызығушылығын және сыра, квас және спирт өндірісінің жалпы технологиясы саласында және Ашыту өндірісі өнімдерінің тағамдық құндылығы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерін регламенттеу мәселелері бойынша білімдерін тереңдетуді қалыптастырады. Пәнді оқу барысында келесі міндеттер шешіледі: алғашқы өңдеуге қойылатын негізгі талаптарды зерттеу, құлмақ пен оны қайта өңдеу өнімдерін қабылдау, өңдеу және сақтау бойынша негізгі технологиялық операциялар мен схемаларды зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 10
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызметінде ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың әртүрлі түрлерін қолданады: интернет-ресурстар, ақпаратты іздеу, сақтау, өңдеу, қорғау және тарату бойынша бұлтты және мобильді сервистерді пайдаланады
- Автоматтандыруды, технологиялық процесті цифрландыруды, астықты қайта өңдеу және ашыту өндірістерінің жабдықтарын таңдауды және жинақтауды ұйымдастырады
- Кәсіби қызмет саласында басқарушылық шешімдер қабылдайды, кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың экономикалық шарттарын бағалау дағдыларын меңгереді
- Астықты қайта өңдеу және ашыту, жеңіл тағам өндірістерінде өнімдердің технологиялық схемаларын әзірлеуге және жобалауға қабілетті
- Тұлғааралық, мәдениетаралық және өндірістік (кәсіби) қарым-қатынас міндеттерін шешу үшін қазақ, орыс және шет тілдерінде ауызша және жазбаша нысандарда коммуникацияға түседі
- Экология, өндірістік санитария, еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы талаптарын ескере отырып, кәсіпорындардың техникалық жабдықталуын және өндірістік қызметін талдайды
- Нан пісіру, макарон және кондитерлік өнімдердің реологиялық қасиеттері мен технологиялық процестерін негіздеуге қабілетті
- Ғылыми зерттеу негізінде стандарттау және сертификаттау қағидаттарымен қайта өңдеу өндірістерін технохимиялық бақылауды, бағалауды жүргізеді
- Өңдеу кәсіпорындарында технологиялық процесті ұйымдастыруда, есептерімен инженерлік шешімдер шығаруда компьютерлік графика, теориялық және қолданбалы механика білімдерін қолданады
- Тамақ гигиенасы талаптарын сақтау үшін тағамдық биохимия және микробиология негізінде ашыту өндірісі және алкогольсіз сусындар технологиясы бойынша базалық білімді қолданады
- Әлеуметтік және кәсіби міндеттерді шешуде әлеуметтік-гуманитарлық және жаратылыстану ғылымдары саласында базалық білімді қолданады
Ұқсас БББ
6B07201 Азық түлік өңімдерінің технологиясы
Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (ХИТУ)
6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B07201 Өңдеу өндірістерінің технологиясы (салалар бойынша)
Сәрсен Аманжолов атындағы Шығыс Қазақстан университеті
6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
6B07201 Тамақ өнімдерінің технологиясы
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті