6B07501 Стандарттау және сертификаттау в ХИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты өнім сапасын бағалау, қамтамасыз ету, техникалық құралдарды пайдалану жағдайларын бақылау үшін стандарттау және сертификаттау саласында жоғары білікті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Мамандыққа кіріспе
Пәннің мақсаты студенттердің таңдаған білім беру бағдарламасына сәйкес техника мен технологияны, ғылыми жетістіктерді дамыту туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру болып табылады. Пән студенттерге жаңа ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың мүмкіндіктерін қоса алғанда, тамақ, қайта өңдеу, өнеркәсіп, аграрлық-өнеркәсіптік кешеннің қазіргі жағдайы мен даму үрдістері туралы жүйелі түсінік береді. Пәнді оқу нәтижесінде студент қойылған міндеттерді орындауды ұйымдастыру, сондай-ақ жоғары мотивацияланған стандартты емес кәсіби міндеттерді, проблемаларды қою және шешу және кәсіби қызмет этикасын сақтау бойынша теориялық және практикалық дағдыларға ие болады. Студент алған білімдерін одан әрі мамандандырылған пәндерді, практикалық іс-әрекеттерді оқу кезінде қолдана алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика I
Пәннің мақсаты-студенттердің математикалық аппарат туралы білімдерін қалыптастыру, қолданбалы практикалық есептерді модельдеуге, талдауға және шешуге көмектеседі. Пән студенттерде заманауи математика туралы түсінік пен математиканың негізгі заңдылықтарын қолдану дағдыларын қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде білім алушы математикалық логика негіздерін, әлеуметтік Жалпы ғылыми салада математикалық логика заңдарын қолдану саласын кеңейту қабілетін игереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылу техникасының негіздері
Пәннің мақсаты жылу техникасының теориялық негіздерін, жылу берудің негізгі тәсілдерін және өнеркәсіптік жылу техникасының негіздерін, жылу және масса алмасу теориясын, сондай - ақ отын-энергетикалық ресурстарды үнемдеу, қоршаған ортаны қорғау, жаңартылатын энергия көздерін пайдалану мәселелерін зерделеу болып табылады. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент термодинамикалық есептер мен мысалдарды шешуге, бақылау нәтижелерін өңдеу кезінде зертханалық жұмыстар көлемінде өлшеу құралдарымен жұмыс істеуге, жылу және тоңазытқыш аппараттары мен машиналардың циклдарын құру кезінде әртүрлі салалардағы өнеркәсіптік кәсіпорындарда жұмыс істейтін электр станцияларының, жылу қондырғыларының және жылу машиналарының принципті жылу схемаларымен жұмыс істеуге қабілетті болады. Студент алған білімдерін жылу жүйелері мен желдетуді жобалау кезінде қолдана алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика I
Пәннің мақсаты негізгі заңдар мен теориялар, физика принциптері, физикалық зерттеу әдістері бойынша алынған теориялық және практикалық дағдыларды қолдану, сонымен қатар эксперимент жүргізу, өлшеу құралдарымен жұмыс істеу, нәтижелерді өңдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Математика II
Пәннің мақсаты-студентте жоғары математика бөлімдерінің заңдары мен теорияларының негізгі ұғымдарын қалыптастыру, сонымен қатар нақты процестердің нақты практикалық мәселелерін шешу үшін зерттелген әдістер мен әдістерді қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Пәннің мақсаты білім алушыда өзінің кәсіби қызметінде электрониканың, өлшеу және есептеу техникасының, ақпараттық технологиялардың қазіргі заманғы даму үрдістерін ескере отырып, қолданбалы бағдарламалардың көмегімен растрлық және векторлық бейнелерді жасау және редакциялау дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Стандарттар талаптарына жауап беретін сызбаларды, схемаларды, мәтіндік техникалық құжаттарды зерделеу. Техникалық сызбаларды құрудың теориялық негізі, нақты инженерлік бұйымдардың графикалық модельдері. Оқыту нәтижесінде студент Сызба геометрия, инженерлік графика элементтерін қолдана отырып, инженерлік жобаларды орындай алады, графикалық, сызба материалдарын орындау мен редакциялаудың заманауи бағдарламалық құралдарын қолдана алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика II
Пәннің мақсаты студенттердің механика, электр және магнетизм, тербелістер мен толқындар, кванттық және ядролық физика, статистикалық физика және термодинамика туралы білімдерін қалыптастыру болып табылады. Термодинамика, электр және магнетизм, Электростатика, тұрақты ток, магнит өрісі негіздерін, заттың магниттік қасиеттерін, Максвелл теориясының негіздерін, оптикалық аспаптарды және оларды технологиялық өндірістерде, Атом және ядролық физикада қолдануды зерттеу. Пәнді оқу кезінде қазіргі физиканың ең әмбебап әдістеріне, заңдары мен модельдеріне баса назар аударылады, қоршаған әлемді танудың ұтымды әдісінің ерекшелігі көрсетіледі, студенттер арасында негізгі және пәндік құзіреттіліктерді қалыптастыруға, сонымен қатар жалпы физикалық дүниетаным мен физикалық ойлауды дамытуға бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіби бағытталған шет тілі
Пәннің мақсаты студенттердің коммуникативтік және кәсіби құзыреттерін қалыптастыру болып табылады. Коммуникативтік құзыреттілік құрамында интегративті негізде лингвистикалық (тілдік), дискурсивті (сөйлеу) құзыреттер қалыптасады. Курс сөйлеу әрекетінің барлық түрлеріндегі коммуникативтік дағдыларға қойылатын талаптарда нақтыланады: сөйлеу, тыңдау, оқу және студенттің кәсіби қызметімен байланысты жазу. Практикалық курс бағдарламада болашақ маманның кәсіби қызмет аясында ауызша және жазбаша сөйлеуді түсінуге мүмкіндік беретін білім мен дағдыларды игеру қажеттіліктерін қанағаттандыруға арналған пән ретінде қарастырылады. Серіктестің, осы деңгейдегі мәтін авторларының коммуникативті ниеттерін, шет тілінің даму заңдылықтарын түсінудің тұжырымдамалық негіздерін жүйелеуді зерттеу, стилистикалық бірегейлікті зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін сертификаттау
Пәннің мақсаты тамақ өнімдерін сертификаттауды зерделеу, оның Кеден одағының КО 021/2011 ТР белгіленген сапа және қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін зерделеу болып табылады. Қазақстан Республикасында сертификаттаудың принциптері мен ережелерін, сертификаттауды қолдану саласын, өсімдік шаруашылығы және мал шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растауды жүргізу схемаларын, ережелері мен тәртібін, өнімді сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз етуді, өсімдік шаруашылығы және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарында сапа жүйелерінің сәйкестігін растау ережелері мен тәртібін зерделеу. Қызметтерді сертификаттау. Сертификаттау түрлері. Растау белгілері. Міндетті және ерікті сертификаттау. Оқу нәтижесінде студент өнімнің сәйкестігін растау кезінде Тамақ өнімдеріндегі қауіпті химиялық заттарды анықтау бойынша жұмысқа қатысатын болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сертификация
Пәннің мақсаты-сертификаттау негіздерін зерттеу. Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның өзінің құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білім, білік пен дағдыларды қалыптастыруды зерттеу. Негізгі ұғымдар, сапа көрсеткіштерінің кәсіби элементтері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары. Студент сертификаттау жүргізудің мақсаттарына, қағидаттарына, құрылымы мен қағидаларына сәйкес өнімнің, көрсетілетін қызметтің және сапа жүйесінің ҚР стандарттары бойынша сәйкестігін анықтау бойынша жұмысқа қатысатын болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік
Пәнді оқытудың мақсаты кәсіпкерлікті жүргізудің теориялық және практикалық негіздерін зерделеу негізінде белгілі бір бизнес-орта нарығындағы көшбасшылық қасиеттерді ескере отырып, білім алушыларда кәсіпкерлік қызметтің рөлі туралы білім жүйесін қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы кәсіпкерлік қызметті жүргізу теориясы мен практикасын, кәсіпкерлік қызметті және оның объектілерін мемлекеттік реттеу негіздерін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пәннің мақсаты студенттерге кәсіби саладағы мәселелерді ғылыми зерттеу әдістері бойынша теориялық және қолданбалы білім беру болып табылады. Нәтижесінде студент концептуалды-терминологиялық аппаратты, ғылымның теориялық және эмпирикалық негіздерін, әдіснама негіздерін, қазіргі ғылымның негізгі функцияларын, ғылыми зерттеулердің кезеңдерін меңгереді, бұл заман талабына сай ғылыми жұмыс бойынша есептерді сәйкес орындауға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тауарларды сәйкестендіру және таңбалау
Пәннің мақсаты өнімді сәйкестендіруге және таңбалауға қойылатын талаптарды зерделеу болып табылады. Азық-түлік тауарларын сәйкестендіру және бұрмалау туралы ұғымды, сәйкестендіру түрлері мен тәсілдерін, объектілерді, субъектілерді, сәйкестендіру және бұрмалау құралдары мен әдістерін, азық-түлік тауарларының біртекті топтарын сәйкестендіру көрсеткіштерін зерделеу. Азық-түлік тауарларының жекелеген топтарын бұрмалаудың ықтимал түрлері, азық-түлік тауарларының жекелеген түрлерін бұрмалауды анықтаудың өлшемдері мен әдістері. Нәтижесінде студент осы саладағы нормативтік құжаттарды қолдана отырып, өнімді таңбалауға және сәйкестендіруге қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кеден ісі
Пәннің мақсаты-кедендік бақылауды ұйымдастыру және жүзеге асыру принциптерін оқыту. Кедендік құқық мәселелерінің ерекшелігі туралы идеяны зерттеу. Тауарларды шығарғаннан кейін кедендік бақылау жүйесінің жұмыс істеу ерекшеліктері туралы тұтас түсінікті қалыптастыру, кеден заңнамасы мәселелері бойынша қажетті теориялық және әдіснамалық білім, тексеру іс-шараларын ұйымдастыру және жүргізу, одаққа мүше мемлекеттердің қатысушыларының қаржылық-шаруашылық қызметін бухгалтерлік есепке алу және талдау дағдыларын алу. Оқыту нәтижесінде студент Одаққа мүше мемлекеттер арасында жеткізілетін өнімге қауіпсіздіктің техникалық регламенттерімен, Кеден одағында жұмыс істеу кезінде ЕАЭО-да тауарлардың, көрсетілетін қызметтердің, капиталдың және жұмыс күшінің еркін қозғалысын регламенттейтін нормативтік құжаттармен жұмыс жүргізе алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Стандарттау және техникалық өлшеу
Пәннің мақсаты стандарттаудың, метрологияның дамуын, олардың өнім сапасын арттырудағы рөлін, сапаны бақылауды зерттейді, сондай-ақ студенттердің технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттаудың және техникалық өлшеудің рөлін түсінуін қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өлшем бірлігінің негіздері
Пәннің мақсаты-әр түрлі қызмет салаларында өлшеу теориясының ережелерін зерттеу, өлшеудің дұрыс емес нәтижелерінен материалдық шығындарды азайту туралы білімді қалыптастыру. "Өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы" ҚР Заңын, өлшемдердің негізгі ұғымдары мен терминдерін, өлшенетін шамаларды, физикалық шамалар бірліктерін, өлшемдердің дәлдігі мен дұрыстығын, өлшемдердің белгісіздігі мен қадағалануын, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторларды, эксперименттік деректерді өңдеу әдістерін, өлшеу құралдарын, сондай-ақ өлшем бірлігін қамтамасыз ету әдістерін зерделеу. Пәнді оқу нәтижесінде студент физикалық шамаларды өлшеуге, өлшеу қасиеттерін, дәлдігін, өлшеу нәтижелерінің тұрақтылығын, өлшеу шкаласын, физикалық шамалар шкаласын, физикалық шамалар бірліктерінің жүйесін анықтауға қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Антикоррупциялық мәдениет негіздері
Пәннің мақсаты студенттік ортада Мемлекеттік сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат ұғымын және осы терминнің ерекшеліктерін анықтайтын негізгі ұғымдарды анықтау болып табылады. ҚР құқықтық жүйесі, құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі туралы алған білімдерінің нәтижесінде студенттерге бұзушылықтарды анықтауға мүмкіндік береді, ал сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті білу жүйесі сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтарды болдырмау үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілікке әкеледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шығармашылық жоба
Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты-экология туралы ғылыми пән ретінде идеяны және оның табиғат пен қоғамның тұрақты дамуын қолдаудағы рөлін қалыптастыру. Оқыту нәтижесінде білім алушы тіршілік қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау, экожүйелер мен қоғамның орнықты даму стратегиялары, өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау саласындағы әдістер мен бағдарламаларды әзірлеуді және іске асыруды үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
СС, ТҚ Сапа менеджмент жүйесі
Пәннің мақсаты-өнімнің, процестердің және қызметтердің сапасын қамтамасыз ету әдістерін зерттеу. Сапа МС зерделеу және осы негізде әзірленген сапа менеджменті жүйесіне арналған қазақстандық стандарттар (ИСО 9001:2008, ҚР СТ ИСО 9001:2016), сондай-ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша ҚР СТ ИСО 22000 және т. б. Оқу нәтижесінде студент Сапа менеджментінің принциптерін қолдануға, менеджмент жүйесін, біріктірілген менеджмент жүйесін, кәсіпорында ISO 9001/2016 (СМЖ), ISO 22000/2018 (СМБПП), ISO 14001/2016 (СЭМ) стандарттарын енгізуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология
Пәннің мақсаты метрологиялық қызметтің заңнамалық негіздерін, халықаралық сауда-экономикалық және ғылыми-техникалық қатынастарда өлшем бірлігіне қол жеткізудің рөлі мен маңызын зерделеу болып табылады. Өлшеудің талап етілетін дәлдігіне қол жеткізу тәсілдері туралы, шет елдерде метрология жөніндегі қызметті ұйымдастыру туралы елдегі және шет елдердегі Метрологияның қазіргі жай-күйін зерделеу. Метрологияның теориялық, ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, өлшем бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық негіздері. Нәтижесінде студент өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесінің стандарттарын, калибрлеу жүйесін, метрологиялық аттестаттауды өткізу тәртібін әзірлеуге қатысады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы
Пәннің мақсаты стандарттау теориясының негіздерін зерделеу, стандарттау бойынша нормативтік құжаттар мен НҚ санаттарын, ҚР стандарттарының әзірлеу сатылары мен түрлерін меңгеру болып табылады. Нормативтік құжаттаманың құрылымын зерттеу, ұлттық стандарттарды әзірлеу және үйлестіру, ТР, стандарттардың құрылымдық элементтерін қолдану. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезеңдері, нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары және олардың мазмұны, нормативтік және техникалық құжаттаманы әзірлеудің негізгі қағидаттары мен процесі, сондай-ақ тамақ өнімдеріне арналған нормативтік, техникалық құжаттаманы әзірлеудің базалық дағдыларын игеру. Оқу нәтижесінде студент өнімге арналған стандарттарды әзірлеуге қатыса алады, ҚР заңдарын, ҚР мемлекетінің нормативтік-құқықтық актілерін пайдалана алады, Техникалық реттеу жүйесі субъектілеріндегі нормативтік құжаттардың рөлін анықтай алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект
Пәннің мақсаты жасанды интеллекттің негізгі принциптері мен әдістерін игеру, оларды әртүрлі салалар бойынша практикалық міндеттерде қолдану дағдыларын дамыту, сондай-ақ ақпараттық-коммуникациялық технологиялардағы білімді жетілдіру болып табылады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер деректерді талдай және түсіндіре алады, Машиналық оқыту алгоритмдері негізінде шешім қабылдай алады, сонымен қатар процестерді оңтайландыру және кәсіби қызметінде тиімділікті арттыру үшін жасанды интеллект модельдерін қолдана алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесі
Пәннің мақсаты ҚР техникалық реттеу саласындағы заңнама негіздерін зерделеу болып табылады. "Техникалық реттеу туралы" ҚР Заңын, Техникалық реттеу принциптерін, техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесінің құрылымын, ҚР Үкіметінің Техникалық реттеу саласындағы құзыретін зерделеу. Техникалық реттеу жүйесіндегі барлық жұмыстарды уәкілетті орган, яғни техникалық реттеу және метрология комитеті (ТРМК) жүргізеді. Пәнді игеру нәтижесінде студент одан әрі кәсіби қызметте нормативтік-құқықтық актілерді, стандарттарды, нормативтік-техникалық құжаттарды, техникалық реттеу саласындағы заңдарды қолдана алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
СМЖ жаңа әдістері мен практикасы
Пәннің мақсаты өндірісте және ұйымдарда СМЖ енгізе отырып, сапа жүйесін тұрақты жақсарту бойынша жұмысты ұйымдастыру бойынша студентте дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Тамақ кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін тағайындау мен енгізуді зерттеу. ҚР-дағы тамақ өнімдерінің сапасы жүйесінің нормативтік-заңнамалық негізі. Тамақ өнімдерінің сапа менеджменті жүйесін әзірлеу. Тамақ өнімдерінің сапа менеджменті жүйесінің негізгі элементтері. Пәнді игеру нәтижесінде студент ұйымдастырушылық мәселелерді шешуге, тиімді басқаруға, kaizen, БК, 6 СИГМ, ДЖИТ,TQM, PDCA және т. б. құралдар бойынша білімдерін көрсетуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты-адам ағзасына жағымсыз әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған қауіп критерийлерін зерттеу. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін, оның түрлерін зерттеу. ҚР СТ 16 18 органикалық экологиялық таза өнімдерге. Тағамдық қоспалар және олардың жіктелуі. Өнімдерді ластаудың уытты және негізгі көздерін анықтау. ҚР СТ ИСО 22000:2019 НАССР қағидаттарында әзірленген тамақ өнімдеріне. Оқыту нәтижесінде білім алушы тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасын және олардың адам ағзасы үшін маңызын талдауға, өнеркәсіптің тағамдық және қайта өңдеу салаларында өндірілген өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелері қағидаттарын пайдалана отырып, ISO 22000 халықаралық стандарты бойынша қауіпсіздік менеджменті жүйесін енгізуге қабілетті болады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шығармашылық жоба
Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшемдерді бақылаудың әдістері мен құралдары
Пәннің мақсаты метрология, стандарттау және өлшеу әдістері саласында ғылыми білімді қалыптастыру болып табылады. "Өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы" ҚР Заңын, ӨОӘ, сызбаны зерделеу. Физикалық шамалар мен өлшеу құралдарын, негізгі және қосымша бірліктерді және т.б., өлшеу әдістері мен құралдарын зерттеу. Бақылау-өлшеу құралдары мен аспаптарының құрылғылары өлшеу қателігін құрайды. өлшеу қателіктерін анықтау әдістері және т.б. сигналдар, өлшеу ақпараты. Электр шамаларын өлшеу әдістері мен құралдары, Бақылау түрлері мен құралдары. Пәнді оқу нәтижесінде студент өлшеу әдістері мен құралдарының жалпы сипаттамаларын талдауға, өлшеу және бақылау құралдарымен сынақ талдауын алу бойынша практикалық дағдыларды қолдануға қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа аудиті
Пәннің мақсаты кәсіпорындарда аудит жүргізу негіздерін зерделеу болып табылады. Аудит түрлерін, аудит мақсаттарын, аудит принциптерін, кәсіпорын аудиттерін, аудит бағдарламаларын, аудит процестерін, сапа менеджменті жүйесінің аудит кезеңдерін, процестер аудитін зерттеу. Пәнді оқу нәтижесінде студент халықаралық сапа менеджменті жүйелерінің стандарттарын, сәйкестікті растау және аккредиттеу жөніндегі сарапшы-аудиторлар өнімнің сәйкестігін анықтау барысында анықталған сәйкессіздік белгілерін жою, түзету, қалпына келтіру бойынша міндеттерді шешуге қатысатын болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Менеджмент жүйесінің стандарттары және НҚ
Пәннің мақсаты менеджмент жүйесінің стандарттарымен НД өнеркәсіп салалары бойынша менеджмент жүйесін құру және жұмыс істеу кезінде басшылық және нормативтік құжаттарды зерделеу болып табылады. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттаманы, НҚ санатын; процестерді басқару стандарттарын (сапа, қоршаған орта, азық-түлік қауіпсіздігі, әлеуметтік жауапкершілік және т.б.); менеджмент стандарттарын (ИСО 9001, ИСО 14001, ИСО 22000, ИСО 45000 және т. б.) зерделеу. Сапаны басқару стандарттарына (ИСО 9001-2019) сәйкес сақтауды қамтамасыз ету схемаларын ұйымдастыру қағидаттарын басшылыққа алады. Оқу нәтижесінде студент МС ISO 9001 сериясының сапа менеджменті стандарттарын, ISO 14001 сериясының экологиялық менеджментін және т. б. қолдана алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны бақылау
Пәннің мақсаты қауіпсіздік көрсеткіштерінің белгіленген талаптарға сәйкестік сапасын бақылауды зерделеу болып табылады. "Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі туралы"ҚР Заңын зерделеу. ИСО 9001:1987, ИСО 9001:1994, ИСО 9001:2000, ИСО 9001:2008, ИСО 9001:2015, ҚР СТ ИСО 9001:2016 стандарттарын зерттеу. Ұйымның сапа менеджменті жүйесі (СМЖ) саласында практикалық біліктер мен дағдыларды меңгеру. СМЖ әзірлеу тәсілдерін зерттеу. СМЖ тиімділігі мен тиімділігін бағалауға әдістемелік тәсілдерді меңгеру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студент сапа менеджменті жүйелері туралы ҚР СТ ISO 9001:2016 стандарттарын қолдануға, сапа көрсеткіштеріне қойылатын талаптарды сақтауға, нормативтік құжаттармен жұмыс істеуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық сапа стандарттары және ДСҰ
Пәннің мақсаты сапа менеджменті жүйелері (СМЖ) бойынша МС нұсқасы, ISO-9000 сериялы халықаралық стандарттарды зерттеу болып табылады. Халықаралық сапа стандарттарының құрылымы мен терминологиясын, сапа менеджменті принциптерін, халықаралық сапа сыйлықтарын зерттеу. Дүниежүзілік сауда ұйымының (ДСҰ) тарихын зерттеу. 2015 жылы Қазақстанның ДСҰ-ға кіруі. ДСҰ мүшелеріне қойылатын талаптар және оған кірудің артықшылықтары. Пәнді игеру нәтижесінде студент кәсіпорын ресурстарын ұтымды пайдалануға мүмкіндік беретін ережелерді сақтауға және түсіндіруге қабілетті болады, экономикалық тиімді пайдалануға негізделген ISO 9001:2015 халықаралық сапа стандарты, ДСҰ, тауарлар, қызметтер және зияткерлік меншік саудасын реттейтін халықаралық ұйымдар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
ISO халықаралық стандарттары
Пәннің мақсаты халықаралық саудадағы және өзара көмек саласындағы МС әсерін зерттеу болып табылады. Халықаралық стандарттау негіздерін үйрену. Қазіргі халықаралық стандарттаудың нормативтік құжаттары оның теориялық және заңнамалық базасы болып табылады. Сапаны қамтамасыз етудің жүйелі тәсілі, стандарттаудың технологиялық объектілерін басқару процестері. Құқықтық негіздері және ұйымдастыру-әдістемелік принциптері. Халықаралық стандарттауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету. Пәнді игеру нәтижесінде студент МС және ЕО стандартының 5 нұсқасын және зияткерлік, ғылыми, техникалық және экономикалық қызмет саласындағы ынтымақтастық ұғымдарын түсіндіре алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен процестер сапасын басқарудағы статистикалық әдістер
Пәннің мақсаты-статистикалық Бақылау негіздерін зерттеу және сапаны үнемі жақсартуды қамтамасыз ету, өндірістік процестердегі қабылдау, бақылау принциптері мен әдістері, сондай-ақ менеджмент жүйелеріндегі сапаны басқарудың инновациялық құралдары. Статистикалық бақылау мен өнім сапасын басқарудың ғылыми әдістерін зерттеу және өндірісте осы әдістердің негіздерін практикалық қолдану; статистикалық бақылау мен өнім сапасын басқарудың ғылыми әдістері. Жеті негізгі құрал. Сапа функциясын қолдану (QFD). Ақаулардың сипаты мен салдарын талдау (FMEA). Шухарттың бақылау карталары. Өлшенетін процесс параметрлерін бақылауға арналған FMEA картасы. Оқыту нәтижесінде студент басқарудың инновациялық құралдарын әзірлеуге, бақылаудың статистикалық әдістерін әзірлеуге қатыса алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
ЕАЭО, КО тұжырымдамасы, техникалық регламенттері
Пәннің мақсаты техникалық регламенттердің, стандарттардың және нормативтік құжаттардың талаптарын зерделеу болып табылады. ЕАЭО-ның қалыптасу тарихын, Еуразиялық экономикалық одақ туралы шартты, ЕАЭО-ның құрылымын, басшы органдарын, КО техникалық регламенттері түсінігін, КО мазмұнын зерделеу. Нәтижесінде студент ЕАЭО, КО тұжырымдамасын, өнімге қойылатын талаптарды (сыртқы түрі, құрамы және т.б.) қолдану және орындау жөніндегі міндетті белгілейтін техникалық регламенттерді түсіндіруге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шығармашылық жоба
Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тексеру және сынақ жабдықтар
Пәннің мақсаты сынақ объектілеріндегі әртүрлі сынақ әрекеттерін қолдана отырып, СИ-дің белгіленген нормаларға сәйкестік дәрежесін анықтау болып табылады. Сынақ және бақылау міндеттері мен түрлерін зерттеу. Сынақ технологиялық процесс ретінде. Өнімді, процестерді және қызметтерді сертификаттау кезіндегі сынақ. Сынақтарды дайындау және өткізу, Жалпы ережелер мен талаптар. СИ және жабдықты сынау түрлері, сынау нәтижелерін талдауды жүргізу және өңдеу. Нәтижесінде студент өлшеу құралдарының жұмысын жүргізуге, бекітілген типке сәйкес өлшеу жүйесін жүргізуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерін технохимиялық бақылау
Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін технохимиялық бақылауға үйрету. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін зерттеу (рефрактометрия, хроматография, фотоколориметр, спектрлік талдау). Кіру, операциялық және қабылдауды бақылау қызметтері. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, Ұшпа қышқылдарды, сілтілікті, дәрумендерді анықтау. Шикізатты салудың дұрыстығын анықтау, Тамақ өнімдерін бақылау. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Оқыту нәтижесінде студент дайын өнімнің сапасын анықтау, өнімге технохимиялық бақылау жүргізу, Ауыл шаруашылығы шикізаты мен дайын тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін зерттеу бойынша өнімге эксперименттік талдау жүргізе алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін өндіру жабдықтары
Пәннің мақсаты-тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарының жұмыс принциптерін, машиналардың техникалық сипаттамаларын, оңтайлы технологиялық режимдерге арналған жүйелер мен параметрлерді зерттеу. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары жабдықтарының негізгі түрлерінің құрылымы мен жіктелуін зерттеу. Технологиялық жабдыққа қойылатын негізгі талаптар. Механикалық жабдықтың құрылысы және жұмыс істеу принциптері. Тамақ өнеркәсібі салаларында пайдаланылатын жабдықтар. Кесетін жабдық. Жемістер мен көкөністерді кесуге арналған машиналар мен механизмдер. Ет пен балықты кесуге арналған машиналар. Өнімдерді кесуге арналған механизмдер. Илеу-араластыру жабдығы. Дәнекерлеу аппараттары. Автоклавтар және бу камералары. Оқу нәтижесінде студент өндірістік жұмыстарды жүргізуге, тамақ өнімдерін өндіру үшін машиналар мен жабдықтарды пайдалануға қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерінің тауартануы
Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін жіктеуге үйрету, олардың түрлерін, пайдалы қасиеттері мен сапасын бақылау. Тауарлардың тұтынушылық құндылығын зерттеу. Тауартану негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, функциялар, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары мен факторлары, тауар шығынының түрлері, олардың пайда болу себептері мен есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азық-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқу нәтижесінде студент өнімді сақтау және тасымалдау режимдеріндегі өзгерістерге ұшыраған өнімдерге зертханалық талдау жасай алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сала бойынша бизнес-жоспарлау
Курс қолданбалы бағдарламалық құралдарды, оның ішінде бизнес-жоспарлардың құрылымдары мен функцияларын пайдалана отырып, салалар бойынша биз-нес-жоспарлаудың мәнін; инве-сторлардың бизнес-жоспарларды әзірлеуге қойылатын талапта-рын; бизнес-жоспарлау әдістеме-лерін зерделеуге бағытталған. Курсты игеру нәтижесінде білім алушылар бизнес-жоспар және басқа да Фирмаішілік жоспарлар әзірлей алады, негізгілерін оқи, талдай және түсіндіре алады кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ және қайта өңдеу өндірістері салаларының технологиясы
Пәннің мақсаты тамақ өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясын зерттеу болып табылады. Ұн тарту, нан пісіру, макарон және кондитер өндірісінің қазіргі жағдайын зерттеу. Ұн, жарма, макарон өнімдерін өндіру технологиясы. Нан өндірудің технологиялық процесінің кезеңдері. Нан және нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті мен технологиясы. Карамель, кәмпит, ирис, мармелад өнімдері пастилі, драже, халва, шоколад, какао ұнтағы және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиялық процестері. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқыту нәтижесінде студент тамақ және қайта өңдеу салаларында өнімді жаңарту тәсілдерін, өндірістік-техникалық пайдалануға арналған технологиялық жабдықтарды іс жүзінде қолдана алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Пәннің мақсаты студенттерді ҚР Мемлекеттік метрологиялық қызметінің жұмысына, өлшеу құралдарын тексерудің нормативтік негізіне, эталондармен жұмыс істеу тәсілдеріне оқыту болып табылады. Өндіріс тиімділігін арттыруда метрологиялық қамтамасыз етудің мәнін зерттеу және өнім сапасын басқару. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерінде мамандар шешетін метрологиялық қамтамасыз етудің негізгі міндеттері. Өндірісті дайындауды метрологиялық қамтамасыз ету. Метрологиялық қамтамасыз ету негіздері. Өлшем бірлігін мемлекеттік қадағалау, ведомствоаралық және ведомстволық бақылау жүйесі. Пәнді оқу нәтижесінде студент сәйкестікті бағалауға қойылатын талаптарды игеру арқылы сынақ және калибрлеу зертханаларын сертификаттауға қатысады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнім сертификациясы және қауіпсіздік негіздері
Пәннің мақсаты өнімді сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдарды, ұйымдастырушылық және әдістемелік негіздерді, өнімді сертификаттау жөніндегі барлық заңнамалық және құқықтық актілерді зерделеу болып табылады. Қазақстан Республикасында сертификаттаудың принциптері мен ережелерін, сертификаттауды қолдану саласын, өсімдік шаруашылығы және мал шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растауды жүргізу схемаларын, ережелері мен тәртібін, өнімді сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз етуді, өсімдік шаруашылығы мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарында сапа жүйелерінің сәйкестігін растау ережелері мен тәртібін зерделеу. Қызметтерді сертификаттау. Сертификаттау түрлері. Растау белгілері. Міндетті және ерікті сертификаттау. Оқу нәтижесінде студент ҚР СТ 3.4 стандарттарының нормаларын практикада қолдануға, Техникалық реттеу саласындағы ҚР Заңдарының талаптарын, техникалық регламенттердің ережелерін сақтауға қабілетті болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Пәннің мақсаты сапа көрсеткіштерін, сапа сипатын, сапаны басқаруды зерттеу болып табылады. Оның ішінде нақты бағаланатын объектінің сапасын анықтайтын әдістерді әзірлеу және жетілдіру. Квалиметрияның негізгі ұғымдарын зерттеу. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия объектілері. Сапа деңгейін бағалау әдістері. Әр түрлі объектілердің сапа деңгейін бағалау. Сапаны басқару мәселесімен бірге сапаны өлшеу және бағалау мәселелері. Формализацияланатын объектіге кешенді бағалау жүргізу. Пәнді оқу нәтижесінде студент өндірістегі сапаны, өлшеу әдістерін және сандық бағалауды қамтамасыз ететін сапа менеджменті мен стандарттарын анықтайтын нормативтік құжаттарды дайындауға қатыса алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары оқу орындарын (көрсетілетін қызметтерді) аккредиттеу
Пәннің мақсаты аккредиттеу саласындағы заңнаманы зерделеу болып табылады. Білім беру бағдарламаларының сапасын қамтамасыз ету, білім беру бағдарламасын әзірлеу және бекіту, ақпаратты басқару саласындағы саясатты зерделеу; білім беру бағдарламасының миссиясы, мақсаттары мен міндеттері, нормативтік құжаттама. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент МС, НТҚ және аккредиттеу жөніндегі НҚА талаптарын, халықаралық стандарттарды, білім беру сапасына сәйкестікті растайтын органдардың аккредиттеуді жүргізу тәсілдерін практикада қолдана алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аккредитация
Пәннің мақсаты аккредиттеу, ILAC, IAF халықаралық ұйымдары және менеджмент жүйелері саласындағы заңнама негіздерін зерттеу болып табылады. ҚР <<сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы> > Заңын зерделеу.СРО және СЗ аккредиттеуге қойылатын талаптар Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдаланумен байланысты рәсімдер. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар. Пәнді оқу нәтижесінде студент аккредиттеу бойынша МС және НҚА талаптарын, аккредиттеу сынақтары мен калибрлеу талаптарына қойылатын стандарттарды игеру арқылы аккредиттеу кезінде практиканы қолдана алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шығармашылық жоба
Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сынақ, бақылау және қауіпсіздік өнімдері
Пәннің мақсаты-өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету, бақылау және тестілеу негіздеріне оқыту. Сынақтар мен бақылаудың міндеттері мен түрлерін зерделеу, сертификаттық сынақтар. Өлшеу құралдарын сынау. Сынау жабдықтары. Сынақтарды дайындау және жүргізу, сынақтардың бірлігін қамтамасыз етуге қойылатын талаптардың жалпы ережелері. Механикалық әсер ету сынақтары. Климаттық әсер ету сынақтары, сенімділік сынақтары: жоспарлау, жүргізу және сынақ нәтижелерін талдауға өңдеу: сынақтарды техникалық қамтамасыз ету. Пәнді оқу нәтижесінде студент өнімдегі адам өміріне қауіпті заттардың құрамына сынақ зертханаларында өнім сынамасын жүргізу арқылы өнімнің сапалық көрсеткіштеріне талдау жасай алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сертификаттау СМ
Пәннің мақсаты халықаралық сауда мен шет елдермен ынтымақтастықты дамыту, халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібін зерделеу болып табылады. Менеджмент жүйесінің халықаралық стандарттарын; стандарттар құрылымын, ISO шығу тарихын, өтпелі кезеңдерді; көшбасшылық пен бейілділікті, үдерістік тәсілді, ұйым білімін, жақсартуларды зерттеу. Оқу нәтижесінде студент менеджмент жүйелеріне аудит жүргізуге және сертификаттау органдарына, өнімдерге, процестер мен қызметтерге қойылатын талаптарды анықтауға, стандартты талаптарға сәйкестігін тексеруге қатыса алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жобаны басқару
Курс студенттердің әртүрлі қызмет салаларындағы жобалар-ды басқару әдіснамасы туралы білімдерін қалыптастыруға және жобаларды орындау саласына жаңа ақпараттық технологияларды енгізу үшін жағдай жасауға бағытталған. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушылар жобаларды басқару саласындағы халықаралық стандарттарға сәйкес өмірлік циклдің әртүрлі кезеңдерінде жобаларды басқару әдістерін, басқару мәселелерін шешудің практикалық тәсілдерін меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік қауіпсіздік
Пәнді оқытудың мақсаты білім алушылардың өнеркәсіптік өндірістерді қамтамасыз етуде, еңбек жағдайларын жақсарту және қауіпсіз жұмысты ұйымдастыру бойынша инженерлік шешімдер қабылдауда теориялық және практикалық білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өндірістерді қамтамасыз етуде теориялық және практикалық білім алады, еңбек жағдайларын жақсарту бойынша инженерлік шешімдер алады, ҚР заңнамасы негізінде технологиялық және механикалық жабдықтармен қауіпсіз жұмысты ұйымдастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін әлеуметтік-гуманитарлық және жаратылыстану ғылымдары саласындағы негізгі білімді көрсету, тамақ саласында стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы саласындағы ғылыми және өндірістік қызметте ғылыми зерттеу.
- кәсіпорындарда еңбекті қорғау, экология және өнеркәсіптік қауіпсіздік ережелері мен нормаларын сақтау.
- кәсіпорынның кәсіпкерлік қызметін, бизнес-жоспарларын, инвестициялық жобаларын жоспарлау.
- кәсіби қызмет саласында ақпараттық-коммуникациялық технологияларды, жасанды интеллектті пайдалана отырып, жұмыс істеу дағдыларын көрсету.
- кәсіпорындарда өнімнің, процестер мен қызметтердің, сондай-ақ менеджмент жүйелерінің тиімділігін арттыру, жеке шығармашылық жобаларды әзірлеу және іске асыру
- сапа аудитін, өнімдерді (қызметтерді), процестерді сертификаттау және аккредиттеуді жүргізу.
- қауіпсіздік стандарттары мен техникалық регламенттерінің талаптарына сәйкес келмейтіндігін анықтай отырып, өнімнің бақылауын (мониторингін) жүргізу арқылы ақаудың пайда болу себептерін талдау.
- біріктірілген менеджмент жүйелерін енгізу, олардың қауіпсіздігін қамтамасыз ете отырып, өнім сапасын тұрақты жақсарту.
- тағам қайта өңдеу және ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне бақылау, сараптама жүргізу.
- өндірілетін өнім мен көрсетілетін қызметтердің сапасын нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігіне жүйелі бақылауды жүргізуді жүзеге асыру.
- стандарттардың талаптарына сәйкес азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясы мен тауартану сапасын бағалауды жүргізу.
- инвестициялық жобалауда, бизнесті жоспарлауда, жобаларды басқаруда қолданылатын ұтымды шешімдерді ұсыну.
Ұқсас БББ
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
Халықаралық көлік және гуманитарлық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалары бойынша)
Қызылорда "Болашақ" университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша)
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Д.Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан техникалық университеті (Д.Серікбаев атындағы ШҚТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
Торайгыров университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университеті (ҚМТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Қарағанды индустриялық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті