Білім беру бағдарламасы өзекті емес

7M07203 Азық-түлік қауіпсіздігі в ХИТУ

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты: Мал және өсімдік тектес ауыл шаруашылығы шикізатынан азық - түлік өнімдерінің биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласында, сондай-ақ жалпы және кәсіби құзыреттілігі бар, жоғары рухани-адамгершілік қасиеттері бар, тұрақты кәсіби өсуге және жеке басының дамуына ұмтылатын тамақ өнімдерінің сапасын бақылау саласында бәсекеге қабілетті ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау болып табылады.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру

Пәндер

  • Тағамдық өнімдердің қауіпсіздігінің тәуекелдерін бағалау

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі дәрежесінің тәуекелдерін бағалау; Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау; Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау технологиясы; Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігінің мониторингі жүйесі; микробиологиялық Статистика; Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының гигиеналық нормативтері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ғылым тарихы және философиясы

    Жалпыға ортақ мәдениеттің бөлігі ретінде ғылыми ойлаудың тарихын және философиясын терең түсінуге негізделген бакалавриаттың пәнаралық дүниетанымын қалыптастыру мәселесін шешуге мүмкіндік беретін теориялық білімдер және практикалық дағдыларды топтастыру туралы жалпы ақпарат.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    The subject and object of pedagogy and psychology of higher education. The tasks of pedagogy and psychology of higher school. The main categories of discipline. Paradigms of higher education: pedagogical, andragogical, acmeological, communicative. The structure of methodological knowledge: philosophical, general scientific, concrete scientific and technological levels. The tasks of modern pedagogy of higher education. The structure of the university educational process.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Менеджмент психологиясы

    Студенттердің психологиялық білімінің кеңеюі, басқару тақырыптарының жалпы психологиялық базасын қосу, сондай-ақ басқарушылық қарым-қатынас, кәсіби өсу және студенттердің өзін-өзі тану саласындағы менеджмент сәйкестігін кеңейтуге байланысты кәсіби және өмірлік мәселелерді шешуге практикалық дайындық туралы жалпы ақпарат.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Шетел тілі

    Кәсіби бағдарланған шет тілдік коммуникативтік құзыреттілік деңгейіне қол жеткізу, болашақта ғылыми қызметтегі ІЖ-ны іс жүзінде қолдану үшін жеткілікті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Өсімдік және жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдердің биологиялық қауіпсіздігі

    Өсімдік және жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдердің биологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерін; халықаралық және мемлекеттік стандарттар негізінде шикізат пен дайын өнімді өңдеуді бақылау әдістерін ; тамақ өнімдерінің өндірісін, сапасын және қауіпсіздігін бақылауды жетілдіру саласындағы стандарттау және сертификаттау мәселелерін игеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық жүйесі

    ИСО 22000 - 2005 тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесі; fssc 22000 - өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету схемасы; BRC - Насср тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі стандарттарына Британдық қосымша және басшылық; IFS - Насср тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі стандарттарына неміс және француздық қосымша және басшылық; GLOBALGAP –жемістер мен көкөністер, гүлдер, ірі қара мал және т.б. өсіретін фермерлік шаруашылықтарға арналған сертификаттау стандарты; DS3027 НАССР-Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің Дат стандарты.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің халықаралық қауіпсіздігі және сапасын бақылау

    Азық-түлік шикізаты мен мал және өсімдік өнімдерінің сапасын талдау саласында іскерліктер мен дағдыларға ие болу азық-түлік өнімдерінің және жануарлардан және өсімдіктерден алынатын азық-түлік шикізатының қауіпсіздігін бағалау саласында; халықаралық талаптарға сәйкес тамақ өнімдері мен шикізатының сапасын бақылау құралдарын қолданудың кәсіби практикалық дағдыларын а

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін сертификаттау және сапасы

    Мал шаруашылығы және өсімдік тектес тамақ өнімдері мен ауыл шаруашылығы шикізатының қауіпсіздігі. Сапаны қалыптастырудағы Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің негізгі рөлі. ШЖШ, ШЖШ. Тамақ өнімдерін радиологиялық бақылау, бактериологиялық бақылау, токсикологиялық, паразитологиялық, микробиологиялық, ветеринариялық - санитариялық бақылау. Сапа түсінігі. Сапаны қалыптастыру. Тамақ өнімдерінің сапа бірлігі. Тамақ өнімдерінің сапасын бақылау әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібін метрологиялық қамтамасыз ету

    МС ИСО / МЭК 17024 стандарттарына сәйкес кадрларды сәйкестендіруді, тестілеуді, калибрлеуді, калибрлеуді, сертификаттауды, МС ISO / IEC 17025 стандартына сәйкес сынау зертханаларын сертификаттауды, метрологиялық қызметтің жұмысын, сондай-ақ жалпы бақылауды қамтамасыз ету үшін техникалық өлшемдерді енгізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығының тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары

    Мал шаруашылығын дамытудың стратегиялық маңыздылығы; Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің прогрессивті технологиялары; Мал шаруашылығында өнімділікті қалыптастырудың инновациялық факторлары; Мал шаруашылығында асылдандыру ісінің инновациялық технологиясы; Мал шаруашылығында азықтандырудың инновациялық технологиясы; Мал шаруашылығы өнімділігін арттырудың инновациялық технологиясы; Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын жақсартудың инновациялық технологиясы; Сүт және сүт өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары; Сиыр етін өндірудің инновациялық технологиялары; Қой еті мен жүн өндірісінің инновациялық технологиялары; Жылқы еті мен қымыз өндірісінің инновациялық технологиялары; Шошқа еті мен шұжық өндірісінің инновациялық технологиялары; Құс өндірісі мен жұмыртқа өндірісінің инновациялық технологиялары; Құс етін өндірудің инновациялық технологиялары; Мал шаруашылығында өндірістің тиімділігін арттырудың инновациялық технологиялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зияткерлік меншік және патент

    Азық-түлік қауіпсіздігін дамыту, зияткерлік қызмет нәтижелеріне құқықтарға қатысты жалпы ережелер, мыналарға қатысты негізгі ережелер: өнертабыстың патентке қабілеттілік шарттарына, пайдалы модельге, өнеркәсіптік үлгіге; осы объектілерге қатысты патенттік құқықтарға; Патент алу рәсімдеріне.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Процесті моделдеу

    - азық-түлік өнеркәсібінің кеңістік, уақыт және басқа да сипаттамалары бойынша параметрлерді бөле отырып, стационарлық, стационарлы емес есептерді, есептерді шешудің математикалық әдістерінің теориялық негіздері. - Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің технологиялық жүйелерінің модельдерін құру үшін қазіргі заманғы бағдарламалық қамтамасыз етуді қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары

    Сақтау объектісі ретіндегі ауыл шаруашылығы өнімдерінің ерекшеліктері. Өнімнің сақталуы мен сапасына абиотикалық және биотикалық факторлардың әсері. Сақтаудың теориялық негіздері. Ауылшаруашылық өнімдерін сақтау кезінде өтетін үрдістер. Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтаудың оңтайлы режимдері. Ауыл шаруашылығы өнімдерін сараптау. Өнім сапасын бақылау органдары. Дәнді, жарма және дәнді-бұршақты дақылдарды сақтау және қайта өңдеудің инновациялық техологиясы. Жемістер мен көкөністерді сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары . Картопты сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары. Майлы дақылдарды сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары. Қант қызылшасын сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары. Зығырды сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары. Ет және ет өнімдерін сақтаудың және өңдеудің инновациялық т��хнологиялары. Сүт және сүт өнімдерін сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары. Балық және балық өнімдерін сақтау және өңдеудің инновациялық технологиялары. Балалар және диеталық тағам өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары. АҚШ-та ауылшаруашылық шикізатын сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары. Израильде ауыл шаруашылығы шикізатын сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары. ЕО елдерінде ауыл шаруашылығы шикізатын сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары. ТМД елдерінде ауыл шаруашылығы шикізатын сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Патенттелу

    Зияткерлік қызмет нәтижелерінің құқықтық жоспарларының қалыптасуы және қазіргі жағдайы. Қазақстан Республикасындағы Патенттік құқық. Өнеркәсіптік үлгідегі өнертабыстарды құқықтық қорғау, патентке сынамаларды ресімдеу, патенттік құқықтарды қорғау және қорғау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі

    Адам организміне токсинді, канцерогенді, мутагендік немесе басқа да жағымсыз әсерлері болуы мүмкін азық-түлік өнімдерін пайдаланудан туындаған қауіп-қатер критерийлерін зерттеу; студенттердің тамақтану ғылымының теориялық және практикалық негіздерін зерттеу; тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары және олардың адам денесі үшін маңызы; халықтың тамақтануын рационализациялаудағы қазіргі заманғы үрдістер; азық-түлік шикізаты мен химиялық және биологиялық шығу тегі ксенобиотиктерімен және олардың адам ағзасына әсері бар тамақ өнімдерінің ластануы туралы; бөтен заттардан тамақ өнімдерін қорғау ��уралы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы Менеджмент және сервис

    Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорны әлеуметтік-экономикалық жүйе ретінде. Кәсіпорындардың жіктелуі. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы баға. Менеджменттің негізгі түсініктері мен категориялары . Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын басқару ерекшеліктері. Басқару принциптері, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында басқару принциптерін қолдану ерекшеліктері. Жоспарлау функциясы. Бақылау функциясы. Бақылау түрлері, кезеңдері, ережелері. Басқару стилі. Қызмет көрсету процесін ақпараттық қамтамасыз ету. Шетелдік туристерге қызмет көрсетуді ұйымдастыру. Қабылдаулар мен банкеттерге қызмет көрсету. Үстел басында банкеттерге қызмет көрсетуді ұйымдастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың заманауи тәсілдері

    Азық-түлік шикізатының, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі: Мәні, деңгейлері, түрлері, оны бағалаудың негізгі критерийлері; Микробиологиялық және вирусты шығу тегі қауіптері; Тамақ өнімдерінің сыртқы ортадан ксенобиотиктермен (бөтен заттармен) ластануына байланысты қауіптер; Тамақ өнімдерінің табиғи компоненттерінің қауіптері; Гендік-түрлендірілген көздерден тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі; Тағамдық, технологиялық және биологиялық белсенді қоспалардың пайдаланылуын бақылау; Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын ыдыс қаптау материалдарының қауіптері; Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау; Сапаны жалпы басқару тұжырымдамасы; Сапаны бақылау құралдары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеудің әдістемеліктері

    Ғылыми білімнің әдіснамалық негіздері; Ғылыми зерттеу бағытын таңдау; Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу; Теориялық және эксперименттік зерттеулер; Эксперименттік зерттеулер нәтижелерін өңдеу; Магистрлік диссертация ұғымы және құрылымы; Өнертапқыштық шығармашылық негіздері; Ғылыми ұжымды ұйымдастыру. Ғылыми қызметтің ерекшеліктері; Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі Ғылымның әлеуметтік функциялары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Емдік тамақтану, диеталық өнімдер және қауіпсіздік

    Емдік тамақтанудың мақсатын зерттеу, Тамақ өнімдерінің жіктелуі (сүт, ет, тоң майлар, кондитерлік өнімдер, балық, көкөністер мен жемістер), заттардың негізгі топтарының тағамдық және биологиялық құндылығы, тағамдық заттар және олардың адам тамақтанудағы рөлі, халықтың барлық топтары үшін негізгі тағамдық заттарды тұтыну нормалары, санаторийлерде, профилакторийлерде, өндірістік кәсіпорындарда, мекемелерде емдік тамақтануды ұйымдастыру, диеталар, диеталар кезінде тамақтану № 1, № 4, № 5, № 9, № 10, № 11, тағамдарды дайындау кезіндегі ұсыныстар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық өнімдердің қауіпсіздігі және тағамдық бағалығын жоғарылату

    Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін негізгі физикалық және химиялық факторларды зерттеу. Тағам өнімдерінің химиялық құрамы және физикалық-механикалық қасиеттері. Шикізаттың қасиеттері, олардың сапасын анықтау әдістері. Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін технологиялық процестер мен операциялардың параметрлері. Тағамдық заттар химиясы негіздері. Тағам өнімдеріндегі ақуыздар, көмірсулар және липидтер. Тағамдық заттар химиясы негіздері. Курстың пәні, мазмұны, мақсаты және міндеттері. Тамақ өнімдерінің құндылығын арттыру мәселелері. Өсімдік және жануарлар шикізатының бірлігі кезіндегі технологиялық, химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестер бірлігінің рөлі. Жаңа тағамдық шикізат, тағамдық қоспалар және жасанды тамақ. Тамақ өнімдерінің сапасын органолептикалық бағалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зерттеудің инновациялық әдістері

    Қайта өңдеу өндірісінің ғылыми және инновациялық негіздері. Ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттары. Өңдеу өндірісіндегі зерттеудің заманауи әдістері. Өнімдерді өндіру технологиясын жетілдіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу өндірісі өнімдерінің қауіпсіздігі

    Идентификация мен бұрмалаудың мақсаттары мен міндеттері. Сүт, ет, балық өнімдері, майлар, майлар, бал, қант, алкоголь және алкогольсіз сусындар, ұн, жарма, қоғамдық тамақтану өнімдерін бұрмалау. Азық-түлік өнімдерінің табиғаттылығын анықтау әдістері. Өнім бракеражы. Тамақ өнімдерін бұрмалауды жүргізу тәртібі. Құжаттарды ресімдеу, актілер жасау. Тамақ өнімдерінің сапасын мемлекеттік бақылау. Бұрмалау әдістері және оны анықтау, тауарды сәйкестендіру сараптамасы, тауардың түпнұсқалығын сараптау, өнімнің сапасы туралы деректерді талдау әдістері; азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігі

    Азық-түлік қауіпсіздігінің негізгі ғылыми-практикалық ережелерін зерттеу. Азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы мемлекеттік реттеу. Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі. Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдері нарығын дамытудың мемлекеттік маңызы. ҚР аймақтары мен қалаларының азық-түлік қауіпсіздігінің аспектілері. Азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық аспектілері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнімдерді сақтаудың заманауи тәсілдері мен әдістері

    азық-түлік қоспаларын пайдалана отырып, қоғамдық тамақтану және арнайы мақсаттағы өнімдердің сақталу қабілетін арттыратын, сақтау ұзақтығын қамтамасыз ететін, Мал шаруашылығы және өсімдік текті ауыл шаруашылығы шикізаты мен өнімдерін сақтаудың әртүрлі әдістерімен және әдістерімен танысу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және экологиялық мәселелері

    Тамақ өндірісінің қауіпсіздігін басқарудың заңнамалық және нормативтік базасы; тамақ кәсіпорындары қалдықтарының қоршаған орта объектілеріне жағымсыз әсерін төмендету әдістері мен құралдары; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару моделі - НАССР (тәуекелдер мен сыни бақылау нүктелерін талдау). 9000, 14000, 22000 тағам өнімдері мен өндірістердің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша ИСО тобының халықаралық стандарттары; Тамақ кәсіпорындары үшін алдын ала экологиялық зиянды бағалау әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • ИСО 22000:2005, ИСО 22000:2018, FSSC 22000, IFS халықаралық және мемлекеттік стандарттарының, HACCP (ХАССП) жүйесінің принциптерінің негізгі талаптарын білу және қолдану; - тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың заманауи әдістерін меңгеру. - кәсіпорындардың тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесінің қабілетіне әсер етуі (оң немесе теріс) мүмкін кез келген тәуекелдерді қарау және қажет болған жағдайда жою үшін шаралар қабылдау; - Сапа мен ішкі аудиттерді санитарлық нормалар мен талаптарға сәйкестігіне өндірістік бақылау жүргізу, аудит бойынша есептер ресімдеу.
  • Тамақ қауіпсіздігі саласында, атап айтқанда, тамақ өндірісі кәсіпорындарында заманауи білім мен әдістерді қолдану негізінде толыққанды әлеуметтік және кәсіби қызметті қамтамасыз ету.
  • Кәсіби, ғылыми қызметте және/немесе жаңа технологияларды әзірлеуде және мал және өсімдік тектес тамақ өнімдерін өндіруде тамақ қауіпсіздігі саласында базалық және мамандандырылған білімді қолдану.
  • Тамақ өнімдерінің сапасын, технологиялық процестерді және дайын өнімнің құрамын білікті басқару.
  • Адам денсаулығы контексінде тамақ өнімдерінің функционалдығы мен қауіпсіздігін бағалау, тамақтану мәселелерін талдау.
  • Өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кезінде техносферадағы әртүрлі жағымсыз факторлардың әсерінен проблемалық жағдайларды шешу әдістері мен тәсілдерін оңтайландыру, сондай-ақ азық-түлік шикізатының, тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету және азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ксенобиотиктермен, механикалық, физикалық және химиялық шығу тегі ластану дәрежесін анықтау бойынша бақылау жүргізу.
  • Технологияларды әзірлеу үдерістерінде тағам қауіпсіздігі бойынша стандарттарға сәйкес қазіргі заманғы талаптарды қолдану мал шаруашылығы мен өсімдіктен алынатын тамақ өнімдері мен шикізаттарды өндіру және сақтау жөніндегі қызметті жүзеге асыру.
  • Өсімдік және мал шаруашылығы текті қауіпсіз дайын өнімді жабдықтаумен, өндірумен және өткізумен байланысты тиімді жүйелер құру, сондай-ақ қауіпсіз азық-түлік өнімдерін алуға ықпал ететін азық-түліктер.
Top