Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Пәндер

  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Пәнің мақсаты- білім алушылардың жеке қаржысын басқарудағы негізгі білімдері мен практикалық дағдыларын дамытуға бағытталған. Курс негізгі экономикалық түсініктерді, ұтымды бюджеттеу, инвестициялау, жинақтау және қаржылық тәуекелдерден қорғау принциптерін қамтиды. Несиелеу, инвестициялау, қаржылық қызмет көрсету мәселелеріне ерекше көңіл бөлінеді. Бұл курсты аяқтау білім алушыларға негізделген қаржылық шешімдер қабылдауға, қарыз тұзақтарынан, қаржылық пирамидалардан аулақ болуға және өз қаражаттарын тиімді басқаруға көмектеседі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инклюзивті қоғам құндылықтарын қалыптастыру

    Пән студенттердің инклюзия құндылықтарын, әртүрлілікке құрметпен қарау, мүмкіндіктер мен білім алуға қолжетімділікте теңдік қағидаларын түсінуін дамытуға бағытталған. Курсты оқу барысында білім алушылар инклюзивті тәжірибе қағидаттарын меңгеріп, инклюзияның құқықтық және этикалық аспектілерін талдайды, сондай-ақ мультимәдениетті және инклюзивті ортада тиімді өзара іс-қимыл жасау дағдыларын қалыптастырады. Бағдарлама әлеуметтік жауапкершілік пен төзімділікті негізгі кәсіби құзыреттер ретінде дамытуға ықпал етеді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика

    Бұл курстың мақсаты-студенттердің математика саласында іргелі білім алуы болып табылады. Курс білім алушыларда математикалық ойлаудың жеткілікті жоғары мәдениетін қалыптастыруға және мәселелерді шешуге шығармашылық тұрғыдан қарау қабілеттерін дамытуға бағытталған. Жоғары математиканың іргелі негіздерін (аналитикалық геометрия, сызықтық алгебра элементтері, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер) зерттеумен қатар курста кәсіби мамандану саласындағы өндірістік есептерді шешуге математиканың әртүрлі қосымшаларын қарастыру күтіледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері

    Бұл пән өмірдің әртүрлі салаларында қауіпсіздік негіздерін оқытуға, сондай-ақ адамның табиғатпен өзара әрекеттесуін зерттеуге бағытталған. Ол қоршаған ортаны қорғау мәселелерін қамтиды және жаһандық экологиялық және әлеуметтік қиындықтарды шешу үшін стратегияларды бағалау мен әзірлеу дағдыларын қамтиды. Курстың аясында су ресурстарының, ауа сапасының, жердің деградациясының, азық-түлік қауіпсіздігінің, сондай-ақ адам әрекетімен туындаған табиғи және техногендік апаттардың қауіпсіздігі мәселелері қарастырылады және олардан қорғау әдістері тұрақты даму мақсаттары контекстінде талқыланады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құқық негіздері және антикоррупциялық мәдениет

    Пәннің мақсаты-негізгі құқықтық ұғымдарды , қағидаттар мен нормаларды, азаматтардың құқықтарын қорғау тетіктерін зерделеу, сондай-ақ құқық бұзушылықтардың алдын алу мақсатында қоғамда сыбайлас жемқорлыққа қарсы сананы қалыптастыру. Курс заңнаманы талдауды, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес тетігін және этикалық стандарттарды қамтиды. Құқықтық сауаттылықты дамытуға және әрбір азаматтың құқықтық тәртіп пен әділеттілікті сақтаудағы рөлін түсінуге баса назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мамандыққа кіріспе

    Пән биотехнологияның қоғам дамуы үшін биотехнологияның маңызын; биотехнология объектілері мен олардың анықтамаларын; биотехнологияның қалыптасу тарихын; тағам биотехнологиясы мен оның қалыптасуын; тамақ өнеркәсібінің биотехнолог-түлегінің кәсіби қызметін; тамақ өнеркәсібі мен оның биотехнологиямен байланысты даму перспективаларын; тамақ биотехнологиясында микроорганизмдерді қолдануды; перспективалық биотехнологиялық объектілерді; генетикалық инженерияға кіріспені; биоэнергетика негіздерін; экологиялық биотехнологияны; функционалдық тамақ өнімдерін оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физика

    Аталған пәнді оқу барысында студенттер физиканың барлық бөлімдерінің негізгі заңдарымен, тұжырымдарымен оқып танысады. Физика эксперименттік ғылым саласы болғандықтан теория мен практиканың, эксперименттердің біртұтастығына студенттер зертханалық жұмыстар мен есептер шығару арқылы көз жеткізеді. Физика техникалық мамандықтардың негізі болып табылатындақтан, студенттер пән бойынша алған алған білімдерін болашақта өз мамандықтарының кез келген саласында қолдана алуға мүмкіндіктер жасалады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Бұл негізгі экономикалық принциптерді, нарықтық тетіктерді, меншік нысандарын және экономикалық қызмет заңдылықтарын зерттейтін пән. Курс сұраныспен ұсыныстың, бәсекелестіктің, салық салудың, қаржыландырудың, инвестициялаудың және бизнесті жоспарлаудың негізгі аспектілерін қамтиды. Кәсіпкерлік ойлауды дамытуға, тәуекелдерді талдауға және бизнесті басқару стратегияларына ерекше назар аударылады. Бұл пәнді оқу бизнес жүргізудің, экономикалық негізделген шешімдер қабылдаудың практикалық дағдыларын қалыптастыруға көмектеседі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Пән микроорганизмдердің негізгі қасиеттерін; микроорганизмдердің жіктелуін; микроорганизмдердің табиғатта және адам өміріндегі рөлін; микробтарды биологиялық белсенді заттар өндіруде пайдалану мүмкіндіктерін, стерилизацияның әдістері мен құралдарын; микроорганизмдер препараттарын дайындау әдістерін; микроорганизмдерді өсіруді; микроорганизмдерді қоректік ортаға себу техникасын; мицелиалды саңырауқұлақтардың, ашытқылардың, бактериялардың морфологиясын; бактериялардың мәдени және физиологиялық-биохимиялық қасиеттерін; сүтқышқылды бактериялардың таза культурасын бөлу; микроорганизмдерді сандық есептеу әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химия

    Пән химияның негізгі ұғымдары мен заңдарын, атомның және химиялық байланыстың құрылымы туралы классикалық және кванттық-механикалық түсінікті зерделеуге; химиялық элементтердің периодтық заңдары мен периодтық жүйесінің құрылымын, химиялық байланыс типтерін қарастыруға; термодинамика, химиялық кинетика және химиялық тепе-теңдік, металдардың коррозиясы заңдарын, ерітінділердің концентрациясын білдіру тәсілдерін меңгеруге; алынған білімді қолдана білуге ықпал етуге, іс жүзінде кәсіби дайындықтағы мәселелерді шешу үшін бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық биотехнология

    Пән молекулалық және генетикалық тәсілдерге негізделген биотехнологиядағы негізгі принциптерді, әдістерді және технологияларды; нуклеин қышқылдары мен ақуыздардың құрылымы мен функциясының негізгі аспектілерін; гендік инженерия әдістерін, рекомбинанттық ДНҚ технологияларын; гендердің әрекетін реттеудің принциптері мен механизмдерін; геннің құрылымы мен функциясын; мутация түрлерін; мутациялық процесті; ядродан тыс тұқым қуалауды; жынысқа байланысты тұқым қуалауды; жынысты хромосомалық анықтау және жыныспен байланысты белгілердің тұқым қуалауын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология нысандары

    «Биотехнология нысандары» пәні тірі жүйелердің (микроорганизмдер, жасушалар, жануарлар, өсімдіктер,) қасиеттері мен ұйымдастыру деңгейлерін, жануарлар мен өсімдіктер жасушаларын, жануарлар мен өсімдіктер жасушаларының культуралары, ұлпалары мен мүшелерін ұйымдастырудың құрылымдық-функционалдық ерекшеліктерін оқытады. Пән биообъектілерді қоректік орталарда культивирлеу тәсілдерін, биотехнологиялық маңызы бар организмдерді іріктеудің негізгі талаптары мен қағидалары, оларды сақтау әдістерін оқытуды қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Компьютерлік графика

    Пән компьютерлік графиканың қысқаша тарихын; компьютерлік графиканың қолданылу аясын; компьютерлік графиканың негізгі ұғымдарын; пайдаланылатын бағдарламалық қамтамасыз ету мен жабдықты; компьютерде графикалық ақпаратты ұсыну принциптерін; графикалық файлдардың форматтарын; графикалық ақпаратты енгізу және шығару құрылғыларын; графикалық адаптерлер мен мониторларды; сканерлер мен дигитайзерлерді; плоттерлер мен принтерлерді; компьютерлік редакторлар мен графикалық бағдарламаларға шолу; векторлық графикалық редакторлар; растрлық графикалық редакторларды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктердің жасушалық биотехнологиясы

    Пән өсімдіктердің жасушалық биотехнологиясының теориялық негіздерін зерттейді; жасушалық биотехнологияда қолданылатын принциптер мен тәсілдерге жасушалар мен ұлпа дақылдары, өсімдік жасушасының метаболизмінің молекулалық және биохимиялық негіздері, гендік инженерия әдістері мен тәсілдері, өсімдіктердің гендері мен геномдарын редакциялаудың заманауи әдістері, сондай-ақ негізгі морфологиялық, мәдени, физиологиялық, биохимиялық және молекулалық-генетикалық аспектілерді түсіну және қолдану, өсімдік жасушасының стресс туғызатын сыртқы факторларға бейімделу механизмдері кіреді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Абай әлемі

    Пән тарихи фактілерді, Абай Құнанбайұлы, Шәкәрім Құдайбердіұлы шығармаларының идеялық-эстетикалық құндылықтарды қалыптастыратын философиялық-көркемдік негіздерін игерте отыра, студенттің өз пікірін айта білу, практикалық дағдыларды және адамгершілік, адалдық, көркем мінез сияқты адами қасиеттерді қабылдауды меңгертеді. Қазақ әдебиеті қаламгерлерінің данышпандық қырлары мен М.Әуезовтің Абай мұрасын зерттеу, насихаттаудағы рөлін, шығармаларының тарих, әдебиет, ғылым үшін маңызын айқындайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Пән микробиологиялық биотехнологияның негіздерін зерттейді; өнеркәсіптік микроорганизм штаммдарын құрудың заманауи әдістері және олардың құнды қасиеттерін сақтау мәселесі; микроорганизм штаммдарын сақтау негізгі әдістері; биотехнологиялық процестер: жүйелеу, кезеңдері және жүзеге асыру қағидаттары; микроорганизмдерді өсіру; микроорганизмдерді өсіруге арналған қоректік ортаның рецептурасын жасау; микроорганизмдерді әртүрлі биотехнологиялық салаларда пайдалану негізгі аспектілері қарастырылады, ашыту, биосинтез, биокатализ және биоремедиация, микроорганизмдердің өсу шарттарын оңтайландыру, биореакторларды қолдану ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістегі талдау әдістері

    Пән биотехнологиялық өндірісте қолданылатын заманауи аналитикалық әдістерді зерттеуге бағытталған. Олар шикізаттың, аралық өнімдердің, соңғы өнімнің сапасын бақылауға, сондай-ақ технологиялық процестің параметрлеріне, шикізат пен өнім үлгілерін алуға және оларды талдауға дайындауға арналған. Сонымен қатар, бөліп алу және концентрлеу әдістері, физика-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және молекулалық-генетикалық талдау әдістері (спектрофотометрия, хроматография, электрофорез, титриметриялық талдау, биосенсорлық талдау әдістері және ПТР-диагностика) қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнология негіздері

    Пән жануарлар мен өсімдік жасушаларын культивирлеудің типтік тәсілдерін; биотехнологиялық процестердің сатылары мен оларды жүзеге асыру принциптерін; продуценттерді құрастыру әдістерін; микроорганизмдерді, клеткалық инженериясының әдістерін; ББЗ бөлу, тазарту және тестілеу процестерінің типтік схемаларын; биотехнологияның қазіргі жағдайы мен даму перспективалары; шикізаттың қолжетімділігінің техникалық-экономикалық негізділігі, микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының, мақсатты өнімдердің технологиялылығы, асептикалығы мен масштабталуы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пән негізгі биохимиялық процестердің заңдылықтарын зерттеуге, биомолекулалардың функциялары мен жасушалық метаболизм реакцияларына қатысатын құрылым арасындағы өзара байланысты анықтауға; биологиялық заттардың негізгі кластарын (құрылысы, қасиеттері және олардың жұмыс істеу механизмі), табиғи қосылыстардың биологиялық және физика-химиялық қасиеттерін, зат алмасудың негізгі жолдарын, реттеу тетіктерінің, метаболикалық процестердің өзара байланысын зерттеуге; әр түрлі технологиялық өңдеудегі заттардың өзара айналымының мәні бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Стандарттау, сертификаттау және техникалық өлшеулер

    Пән стандарттардың мемлекеттік жүйесін, өлшеу құралдары мен әдістерін стандарттауды, ҚР метрологиялық қызметін, өлшем бірліктерін стандарттауды, өлшеу әдістері мен құралдарын жіктеуді, нормалардың сақталуын және олардың таралуын бақылауды, өнімге қойылатын талаптар мен ережелерді құрастыруда, өндірісте, өнім өндірушілер мен тұтынушылар үшін өнімнің қолданылуы мен қауіпсіздігін зерттейді; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалауды жүргізу нормативтік құжаттаманы әзірлеуді оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Өсімдіктер биотехнологиясының биохимиялық негіздері

    Пән өсімдік ағзасының эволюциялық, генетикалық, физиологиялық, жасушалық, метаболикалық негіздері мен құрылымдық элементтері сияқты негізгі бөлімдерді, метаболизмнің фундаменталды негіздерін, биомолекулалардың анаболизмі мен катаболизмін, өсімдіктің бастапқы және екінші реттік метаболиттері мен жасушаның генетикалық потенциал экспрессиясын зерттейді. Сондай-ақ жаңа өсімдік сорттарын құру және әзірлеу негіздері, өсімдік қасиеттерін жақсарту, өсімдіктердің бейімделу механизмдерін модельдеу мен басқару, өсімдіктердің гендік қорын және биоәртүрлілігін сақтау мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктердің жоғары мәдениеттерін алу биотехнологиялық принциптері

    Пән қазіргі биотехнология әдістерін қолдана отырып, жоғары дәрежелі өсімдік мәдениетін алу бойынша теориялық және практикалық негіздерді зерттейді. In vitro-культивирлеудің негізгі кезеңдері мен әдістері: апекс, меристема, каллустық мәдениеттер, өсімдіктерді регенерациялау, микроклондық көбейту, соматикалық гибридтеу, фитогормондарды қолдану, гендік инженерия, жасушалық селекция және молекулярлық диагностика әдістері арқылы агрономиялық қасиеттері жақсартылған, стресс пен патогендерге төзімді өсімдіктерді жасау зерттеледі. Микропропагацияға арналған биореакторлар, криоконсервация, инкапсуляция әдістері де қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология өнеркәсібінде функционалды стартерлі культуралар

    Пән бастапқы культуралардың селекциясын; генотиптік әдістердің көмегімен микроорганизмдердің идентификациясын; таксономияның даму тарихын, өнеркәсіптік штаммдарда антибиотиктерге төзімділіктің таралу мәселесін; тамақ өнеркәсібінде ашытқы және мицелиалды саңырауқұлақтар культурасын қолдануды, бастапқы культуралардың биотехнологиясын; тамақ өнеркәсібінде денитрификациялайтын микроорганизмдер мен нитриттерді қолдануды, бастапқы культураларды хош иісті қосылыстардың түзілуін, бастапқы культураларда оттегінің рөлін, бастапқы культуралар – бактериоцин продуценттерін оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндірістік биотехнология

    Пән биотехнологиялық процестерде қолданылатын негізгі қағидалар мен әдістерді зерттейді, микроорганизмдерді, жасушалық мәдениеттерді және ферменттік жүйелерді қолдана отырып биомассаны алу технологиялары қарастырылады, биотехнологиялық өндірістерді масштабтау, жобалау және оңтайландыру процестері, биореакторларды басқару, экологиялық қауіпсіздік талаптары және өнім сапасын бақылау, ферментациялық жабдықтар, биопестицидтер мен топыраққа арналған тыңайтқыштар, технологиялық биоэнергетика және этанолды жанармай ретінде алу мәселелері зерттеледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық жабдықтар

    Пән жабдықтардың құрылысын, жұмыс істеу қағидаттарын, жіктелуі мен қолдану саласын зерттейді, биореакторлар, ферментерлер, стерилизация, сүзу, сепарация, кептіру аппараттары, сондай-ақ технологиялық процестерді автоматтандыру және бақылау жүйелері қарастырылады. Биотехнологиялық процеске, асептика, энергия үнемділігі және қауіпсіздік талаптарына байланысты жабдықтарды таңдау мен есептеуге ерекше назар аударылады. Инновациялық жабдықтарды әзірлеу мен оны өнеркәсіптің түрлі салаларында қолданудағы заманауи үрдістер зерттеледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Функционалды биопродуктілер өндірісінің биотехнологиясы

    Пән физиологиялық белсенді қасиеттері бар тағам өнімдерін жасауға арналған теориялық негіздер мен практикалық әдістерді зерттейді, сондай-ақ функционалды тағам өнімдерін әзірлеу мен өндіруде биотехнологиялық процестерді – микробиологиялық, ферментативтік, жасушалық және гендік инженерия әдістерін қолдануды қарастырады. Биологиялық белсенді заттардың көздері, оларды бөліп алу және биоөнім құрамына енгізу технологиялары, олардың тиімділігі мен қауіпсіздігін бағалау әдістері, сондай-ақ саланың қазіргі заманғы үрдістері мен даму перспективалары қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Фототрофты микроорганизмдер биотехнологиясының негіздері

    Пән фототрофты микроорганизмдерді, олардың табиғаттағы және адам өміріндегі рөлін; биологиялық белсенді заттарды алу үшін жаппай өсіруде микробалдырларды пайдалану мүмкіндіктерін, фототрофты организмдердің әртүрлі топтарының фотосинтезінің механизмдері мен өнімділігін; фотобиотехнологияның дамуындағы фототрофты микроорганизмдердің рөлін, атап айтқанда микробалдырлар негізінде биологиялық белсенді заттарды алуды; биотехнологиялық өндірістегі фототрофты микроорганизмдердің рөлін, фототрофты микроорганизмдердің перспективті штаммдар және оларды өсіру әдістерін оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қолданбалы биотехнология

    Пән биологиялық үдерістерді, микроорганизмдерді, жасушалар мен биомолекулаларды жаңа технологиялар мен өнімдер жасау үшін практикалық қолдану аспектілерін зерттейді. Қолданбалы биотехнологияның негізгі бағыттары қарастырылады, атап айтқанда: сүт және сүт өнімдерінің биотехнологиясы, ашыту өндірісінің биотехнологиясы, пробиотикалық биотехнология, биотехнологиядағы ашытқылар мен микромицеттердің рөлі, сапаны бақылау, биологиялық қауіпсіздік, нормативтік реттеу әдістері, сондай-ақ қолданбалы биотехнологияның заманауи жетістіктері мен даму перспективалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • БАӘ және ББҚ өндірісінің биотехнологиялық негіздері

    Пән биологиялық белсенді заттардың классификациясын және қасиеттерін, адамның денсаулығын сақтаудағы ББЗ және ББҚ -тың рөлін, олардың әртүрлі салаларда қолданылуын, ББЗ көздері мен оларды алу әдістерін, ББҚ өндірісінің технологиялық процестерін (ферментация және биокатализ принциптері, ББЗ инкапсуляциясы мен тұрақтандыруы, функционалдық тағамдық қоспалар өндірісі), сапаны бақылау мен қауіпсіздікті, заманауи биотехнологияларды пайдалана отырып алу, талдау және қолдану принциптерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктер биотехнологиясындағы заманауи әдістер

    Пән каллусты мәдениеттерді өсімдіктер селекциясы үшін пайдалану, протопластарды культивирлеу арқылы гибридтер жасау, жасушаларды жаппай көбейту үшін суспензионды мәдениеттерді қолдану, стресс, аурулар мен зиянкестерге төзімділікті қамтамасыз ететін гендерді енгізу әдістерін зерттейді. Сондай-ақ, агрономиялық қасиеттері жақсартылған трансгенді өсімдіктерді жасау әдістері, генетикалық маркерлерді анықтау үшін ДНҚ мен РНҚ талдау әдістері, генотиптерді нақты анықтау үшін ПЦР және жасанды тұқымдар жасау үшін инкапсуляциялау әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық шикізатын биотехнологиясы

    Пән ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу негіздерін (өсімдік шикізаты – дәнді дақылдар, көкөністер, жемістер, қант қызылшасы және т.б., жануар шикізаты – ет, жұмыртқа, бал және т.б.) және биотехнологияның шикізатты тиімді пайдалану мен алынатын өнімдердің сапасын жақсартудағы рөлін зерттейді; өсімдік және жануар шикізатын өңдеуде қолданылатын микробиологиялық, ферментативтік және жасушалық технологиялар, өнім сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері; ауыл шаруашылығында қолданылатын заманауи биотехнологиялық процестер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Патенттану

    Пән шетел мемлекеттері мен Қазақстан Республикасының интеллектуалдық (өнеркәсіптік) меншік объектілерін қорғау саласындағы заңнамасының негіздерін зерттейді; өнеркәсіптік меншік объектілерін патенттеу жүйесінің мәнін; Қазақстан Республикасының интеллектуалдық меншікті қорғау жөніндегі нормативтік-құқықтық құжаттамасын; патенттік құжаттаманың ерекшеліктері мен құрылымын; өнертабыс сипаттамасының құрылымын; өнеркәсіптік меншік объектілерін патенттеу жүйесінің мәнін; өнертабыс сипаттамасындағы библиографиялық деректерді сәйкестендіру үшін ИНИД кодтарын; өнеркәсіптік меншік объектісіне өтінімнің құрамын.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Пән ғылыми зерттеулерді жүргізудің негізгі принциптері мен әдістерін, курс аясында студенттер ғылымның теориялық аспектілерімен, ғылыми процестің кезеңдерімен, гипотезалар мен теорияларды құру принциптерімен, сондай-ақ мәліметтерді жинау және талдау әдістерімен танысады, ғылыми әдістердің әртүрлі түрлері қарастырылады, соның ішінде эксперименттік, бақылау және теориялық зерттеулер, сонымен қатар мұнда ғылыми қызметтегі этикалық нормаларды, ғылыми жұмыстар мен басылымдарды ресімдеу ережелерін.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми –зерттеу жұмысының методологиясы

    Пән ғылыми-зерттеу жұмыстарының негізгі кезеңдерін; теориялық зерттеу әдістерін; ғылыми танымның әдіснамалық негіздерін; ғылыми ақпаратты іздеу мен өңдеуді жүргізу және эксперименттік зерттеулер нәтижелерін ресімдеуді; ғылыми зерттеулердегі модельдеу мәселелерін; ғылыми зерттеу бағыттарын таңдау әдістері мен мақсаттарын; ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеуді; теориялық және эксперименттік зерттеулерді; эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін өңдеуді оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістердегі экологиялық қауіпсіздік

    Пән биотехнологиялық өндірістің әсерінен атмосфералық ауаның, су, жер ресурстарының, топырақтың, өсімдіктер мен жануарлар дүниесінің экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету әдістері мен тәсілдерін зерттейді; қауіпсіз биотехнологиялық өндірісті қамтамасыз ету принциптері қарастырылады; биотехнологиялық өндірістің қоршаған ортаға әсерін бағалау және экологиялық қауіпсіздік мәселелерін шешуде алынған білімдерді қолдану; биотехнологиялық өндірісте экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету бойынша іс-шараларды әзірлеу және жүзеге асырудың негізгі кезеңдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі

    Пән биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздік принциптері бойынша студенттердің білімін қалыптастырады, оның негізіне биологиялық, технологиялық және инженерлік міндеттер кіреді. Ол биообъектілердің гигиеналық сипаттамаларын, инфекциялық процесс ұғымдарын, штаммдардың патогенділігін анықтау әдістерін қарастырады. Сондай-ақ, студенттер негізгі технологиялық схемаларды әзірлеуге қатыса алады, биотехнологиялық өндірістердің инженерлік-технологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, қолданыстағы биотехнологиялық процестерді қауіпсіздікті сақтау және қоршаған ортаны қорғау мақсатында жетілдіруге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктер биотехнологиясының молекулалық негіздері

    Пән өсімдіктердің жаңа мәдениеттерін жақсарту және жасау үшін қолданылатын биотехнологиялық процестердің негізінде жатқан молекулалық механизмдерді, трансгенді өсімдіктер жасау үшін гендерді енгізу әдістерін, CRISPR/Cas9 және басқа геномды редакциялау технологияларын пайдалану, екінші реттік метаболиттер синтез жолдарын, құнды қосылыстарды өндіру үшін жасушалық мәдениеттерді қолдану, молекулалық технологияларды қолданудың экологиялық және этикалық аспектілерін, сондай-ақ өсімдіктер биотехнологиясы саласындағы нормативтік-құқықтық негіздерді зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шығындарды басқару

    "Шығындарды басқару" курсының мақсаты-студенттердің шығындарды басқаруда құзыреттіліктерін қалыптастыру, шығындарды басқару саласында аналитикалық жұмыстарды жүргізе білу. Бұл пән студенттерде шығындардың мәні мен оларды басқару негіздерін түсіну үшін қажетті теориялық білім жиынтығын, сондай-ақ шығындарды стратегиялық басқару мақсаттары үшін қажетті практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сапа менеджменті жүйелері

    Сапа менеджменті жүйелері - бұл өнімдер мен қызметтердің тұрақты сапасын қамтамасыз етуге бағытталған процестердің, әдістердің және стандарттар жиынтығы. Негізгі халықаралық стандарт ISO 9001 болып табылады, ол сапа менеджментіне қойылатын талаптарды анықтайды. Сапа менеджменті жүйесін енгізу ұйымдарға тиімділікті арттыруға, тәуекелдерді азайтуға және тұтынушылардың қанағаттануын жақсартуға көмектеседі. Негізгі принциптерге тұтынушыға бағдарлану, көшбасшылық, процеске көзқарас және үздіксіз жетілдіру кіреді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биофармацевтикалық биотехнология

    Пән биофармацевтикалық препараттарды биотехнологиялық өндіруде қолданылатын биологиялық объектілерді, биотехнологиялық дәрілік заттарды әзірлеу және тіркеу ерекшеліктерін, биофармацевтикалық препараттарды алу үшін қоректік орталар мен биореакторларды зерттейді. Сондай-ақ, пробиотиктерді, витаминдерді, аминқышқылдарын, органикалық қышқылдар мен антибиотиктерді алу және стандарттау технологиясы қарастырылады. Фармацевтикалық биотехнологияда гендік инженерияны қолдану, цитокининдер негізінде дәрілік заттар алу және иммунобиотехнология негіздері зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптік қалдықтарды өңдеу биотехнологиясы

    Пән ластану түрлерін және олардың сипаттамасын зерттейді; қалдықсыз және аз қалдықты өндірістерді құру; қоршаған ортаға кері әсерді азайтатын және екінші реттік ресурстарды тиімді пайдалануға мүмкіндік беретін биотехнологиялық тәсілдер зерттеледі; ағынды суларды биологиялық тазарту қарастырылады; биотехнологияларды биогаз, компост және басқа пайдалы өнімдер алу үшін қолдану; полимер материалдардың биодеградациясы - биоыдырағыш полимерлерді жасау және олардың қолдану әдістерін зерттеу; микроорганизмдерді қалдықтарды қайта өңдеуде қолдану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістегі инновациялық технологиялар жасанды интеллектті интеграциялау арқылы

    Пән биотехнологиялық өндірістерде қолданылатын инновациялық технологияларды зерттейді, ашыту процестерін, сапаны бақылауды және препараттардың тиімділігін болжауды оңтайландыруда жасанды интеллектті пайдалану; биологиялық өзара әрекеттесуді IT модельдеу және гендік модификация әдістерін оңтайландыру; функционалдық азық-түлік өнімдерін жасауға ықпал ететін жаңа биотехнологиялық әдістер мен әзірлемелер; биотехнологиялық өнімдерді өндіруде инкапсуляция әдістерін қолдану; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау және биологиялық қауіпсіздік әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Энзимология

    Пән ферменттер туралы жалпы мәліметтерді, олардың құрылымын, катализ және белсенділікті реттеу механизмдерін қамтитын негізгі жұмыс принциптерін зерттейді. Негізгі назар ферменттердің зат алмасудағы, энергетикалық процестердегі және биотехнологиялық процестердегі рөліне аударылады. Олар тамақ өнеркәсібінде (сүт, ет, нан-тоқаш, сыра қайнату, жеміс-жидек және жүзім шырындары, шарап және алкогольсіз сусындар), биоэтанол мен биотандырғыштар өндіруде, сондай-ақ биопрепараттар алу үшін қолданылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарын жобалау

    Пән биотехнологиялық кәсіпорындарды жобалаудың негіздерін зерттейді; жекелеген өндірістерді жобалау қағидаттары мен олардың арасындағы өзара байланыс, кәсіпорынның технологиялық құрылымы, жобалардың құрамы мен түрлері, жобалаудың техникалық-экономикалық негіздемесі, өндірісті қайта құру қағидаттары қарастырылады. САПР (автоматтандырылған жобалау жүйесі) көмегімен кәсіпорынды жобалау; технологиялық процестерді ұйымдастыру кестесі; сүт комбинатының өнімдік есебі; ірімшік зауытының өнімдік есебі; ассортиментті таңдау; технологиялық жабдықты есептеу және іріктеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жоғары сатыдағы өсімдіктерді зерттеудің инновациялық әдістері

    Пән жоғары өсімдіктердің физиологиясын, биохимиясын, морфологиясын және молекулалық биологиясын зерттеудің заманауи және болашағы зор әдістерін зерттейді, бұзбайтын талдау әдістері, спектроскопия, флуоресцентті әдістер, генетикалық және молекулалық-биологиялық тәсілдер, микроскопия әдістері, фитохимиялық талдау, сондай-ақ ботаникалық зерттеулерде биоинформатика мен цифрлық технологияларды қолдану, өсімдіктердің күйін бақылау, олардың өнімділігін бағалау және қоршаған ортаның стресс факторларына төзімділігін бағалау үшін инновациялық жабдық пен бағдарламалық қамтамасыз етуді тәжірибелік пайдалану қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Кәсіпорын экономикасы

    Пән кәсіпорын деңгейіндегі экономикалық процестерді басқарудың негізгі принциптері мен әдістерін, өндірістік қызметті ұйымдастыруды, қаржылық есеп пен талдауды, шығындар мен кірістерді жоспарлауды, ресурстарды тиімді пайдалануды, кәсіпорын қызметінің экономикалық тиімділігін бағалаудың нысандары мен әдістерін, сондай-ақ оның бәсекеге қабілеттілігі мен қаржылық тұрақтылығын арттыру стратегияларын әзірлеуді қамтиды. Пән шеңберінде алынған игерілген білім мен дағдылар негізделген басқару шешімдерін қабылдауға және өндірістік нәтижелерді арттыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау

    Пән санитариялық-көрсеткіштік микроорганизмдер мен биотехнологиялық өндірістердің негізгі микроорганизмдер-контаминанттарының сипаттамасын; тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігін; тамақ өнеркәсібінде қолданылатын дезинфекцияны стерильдеу және консервілеу әдістерін; микробиологиялық өндірістің стерильділігін қамтамасыз ету тәсілдерін; тамақ өнімдерін бөгде микроорганизмдермен контаминациялауда және инфекциялық аурулардың таралуында ауа, су, топырақ микрофлорасының рөлін; өндірістік процестерге және өнеркәсіптік жабдыққа қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптарын; қатерлерді талдау жүйелерін оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау

    Өндірісті ғылыми білім жүйесі және практикалық қызмет саласы ретінде ұйымдастыру; өндірісті ұйымдастыру теориясының даму кезеңдері; өндірісті ұйымдастырудың ғылыми негіздері; өндірістік жүйелер және олардың түрлері, өндірістік жүйе ретінде кәсіпорын. Өнімді өндіру мен сатуды жоспарлау жылдық жоспардың негізгі көрсеткіштерін әзірлеу және орындау процесін білдіреді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Қоғам дамуының заманауи тенденцияларын ескере отырып, әлеуметтік-мәдени, экономикалық, құқықтық, экологиялық білімді, коммуникативті дағдыларды көрсету, ақпараттық технологияларды қолдану
  • Әлеуметтік және кәсіби маңызы бар тәжірибені талдау және сыни тұрғыдан түсіну, мәдениетаралық ортада ауызша және жазбаша түрде, оның ішінде шет тілінде тиімді қарым-қатынас жасау.
  • Физиканың іргелі заңдарын, сызықтық алгебра элементтерін, физиканың математикалық есептеріндегі дифференциалдық және интегралдық есептеулерді және табиғатта, оның ішінде тірі тіршілік ағзасында өтетін физикалық процестерді сипаттаудың математикалық әдістерін қолдану.
  • Есептік есептерді шешуде химияның негізгі стехиометриялық заңдарын қолдану, реакциялардың әртүрлі түрлерінің өту заңдылықтары, химиялық процестердің энергетикалық сипаттамаларын және берілген концентрациядағы ерітінділер компоненттерінің санын есептеу.
  • Тірі және жансыз табиғатта болып жатқан негізгі үдерістерді мен құбылыстарды талдау және биологиялық объектілердің құрылымдық және функционалдық ұйымдастыру принциптерін анықтау, биотехнологиялық процестің оңтайлы жағдайларын таңдау үшін негізгі ингредиенттер мен мақсатты өнімдердің биосинтезінің ықтимал жолдарын анықтау.
  • Зертханалық және өнеркәсіптік жағдайларда биообъектілердің қызмет етуінің морфо-физиологиялық, биохимиялық, молекулярлық-генетикалық ерекшеліктерін түсіндіру және микроағзалардың жекелеген жасушаларын өсіруде физикалық-химиялық және микробиологиялық әдістерді қолдана отырып, сапалық және сандықталдауларды орындау.
  • Биотехнологияның әртүрлі салаларында қолданылатын микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды ғылыми зерттеулер мен практикалық зерттеулер үшін объектілер ретінде қолдану.
  • Биотехнологиялық өндіріс пен өнеркәсіптік қалдықтарды қайта өңдеу технологиялық үдерісін экологиялық менеджмент бойынша халықаралық стандарт талаптарына сәйкес жүзеге асыру, тұрақты даму тұжырымдамасын түсінуді қамтамасыз ету. Биотехнологиялық өнім өндіру процесінде шикізаттың, дайын өнімнің құрамын және параметрлерін микробиологиялық, химиялық-бактериологиялық және физика-химиялық талдау жүргізу. Өндірілетін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне өндірістік бақылау жүргізу
  • Микробиологиялық, ферментативтік және клеткалық тех-нологияларды қолдана отырып, ауыл шаруашылық шикіза-тын өңдеу кезеңдерін және әдістерін сипаттау. Шикізатты тиімді пайдалану мен дайын өнімнің сапасын арттыруға бағытталған биотехнологиялық тәсілдерді бағалау, сондай-ақ ферментативтік үдерістердің биотехнологиялық өндірістің құрылымы мен ұйымдастырылуындағы рөлін түсіндіру және оларды технологиялық циклдің әртүрлі кезеңдерінде қолдануды негіздеу
  • СНиП және басқа да нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес, САПР элементтерін, инженерлік және компьютерлік графиканы, өндірістің экономикалық тиімділігін қамтамасыз ету тәсілдерін қолдана отырып, биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарын жобалау. Өндіріс әдістері мен режимдерін (параметрлерін) қамтитын технологиялық схемаларды (процестерді) білу және әзірлеу, сондай-ақ шығарылатын биотехнологиялық өнімнің сапасын бәсекеге қабілетті деңгейге дейін арттыру бойынша ұсыныстар әзірлеу
  • Өндіріс технологиялық схемаларын бағалайды және олардың тиімділігін арттыру бойынша шешімдер ұсынады. Биотехнологиялық өнімдерді тіркеу, стандарттау және сапаны бақылау принциптерін түсіндіреді. Нормативтік құжаттардың талаптарын ескере отырып, сапаны бақылау және биологиялық қауіпсіздікті бағалау әдістерін қолданады
  • Биотехнологиялық өндірістерде қолданылатын негізгі және қосалқы жабдықтардың жұмыс істеу принциптері мен жіктелуін түсіндіреді. Биотехнологиялық үдерістің әртүрлі сатыларында қолданылатын жабдықтардың мақсатын, конструкциялық ерекшеліктерін және параметрлерін анықтайды. Үдеріс технологиялық параметрлері мен жабдықты таңдау арасындағы өзара байланысты, сондай-ақ оның өндіріс сапасы мен тиімділігіне әсерін талдайды
  • Ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу тәртібін, сондай-ақ қазіргі заманғы ғылыми-зерттеу, білім беру және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы ғылыми зерттеу дағдыларын дамыту, объектіге және қойылған мақсатқа сәйкес талдау әдістерін таңдай білу. Лабораториялық жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру, аналитикалық құралдар мен жабдықтардың жұмыс істеу принциптерін білу, оларды дұрыс қолдану және калибрлеу, ферментация үдерістерін оңтайландыру, сапаны бақылау және препараттардың тиімділігін болжау үшін жасанды интеллектті қолдану
  • Ақпараттық ресурстарды ақпарат іздеу және сақтау үшін пайдалану, электрондық кестелермен жұмыс істеу, деректерді жүйелеу, дерекқорлармен жұмыс жасау. Ғылыми зерттеулер мен академиялық жазу әдістерін білу және оларды биотехнология саласында қолдану. Биотехнология саласындағы оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешуде теориялық және практикалық білімдерді қолдану, әдістемені меңгеру және зерттеу жұмыстарын ұйымдастыра білу.
Top