Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
7M07203 Азық-түлік қауіпсіздігі в ХИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты: Мал және өсімдік тектес ауыл шаруашылығы шикізатынан азық - түлік өнімдерінің биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласында, сондай-ақ жалпы және кәсіби құзыреттілігі бар, жоғары рухани-адамгершілік қасиеттері бар, тұрақты кәсіби өсуге және жеке басының дамуына ұмтылатын тамақ өнімдерінің сапасын бақылау саласында бәсекеге қабілетті ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Тағамдық өнімдердің қауіпсіздігінің тәуекелдерін бағалау
Ғылым тарихы және философиясы
Жоғары мектеп педагогикасы
Менеджмент психологиясы
Шетел тілі
Өсімдік және жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдердің биологиялық қауіпсіздігі
Азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық жүйесі
Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің халықаралық қауіпсіздігі және сапасын бақылау
Азық-түлік өнімдерін сертификаттау және сапасы
Тамақ өнеркәсібін метрологиялық қамтамасыз ету
Мал шаруашылығының тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары
Зияткерлік меншік және патент
Процесті моделдеу
Тамақ өнімдерін сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары
Патенттелу
-
2 Оқу жылы
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы Менеджмент және сервис
Тамақ өндірісінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың заманауи тәсілдері
Ғылыми зерттеудің әдістемеліктері
Емдік тамақтану, диеталық өнімдер және қауіпсіздік
Тағамдық өнімдердің қауіпсіздігі және тағамдық бағалығын жоғарылату
Зерттеудің инновациялық әдістері
Қайта өңдеу өндірісі өнімдерінің қауіпсіздігі
Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігі
Өнімдерді сақтаудың заманауи тәсілдері мен әдістері
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және экологиялық мәселелері
Оқыту нәтижелері
- ИСО 22000:2005, ИСО 22000:2018, FSSC 22000, IFS халықаралық және мемлекеттік стандарттарының, HACCP (ХАССП) жүйесінің принциптерінің негізгі талаптарын білу және қолдану; - тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың заманауи әдістерін меңгеру. - кәсіпорындардың тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесінің қабілетіне әсер етуі (оң немесе теріс) мүмкін кез келген тәуекелдерді қарау және қажет болған жағдайда жою үшін шаралар қабылдау; - Сапа мен ішкі аудиттерді санитарлық нормалар мен талаптарға сәйкестігіне өндірістік бақылау жүргізу, аудит бойынша есептер ресімдеу.
- Тамақ қауіпсіздігі саласында, атап айтқанда, тамақ өндірісі кәсіпорындарында заманауи білім мен әдістерді қолдану негізінде толыққанды әлеуметтік және кәсіби қызметті қамтамасыз ету.
- Кәсіби, ғылыми қызметте және/немесе жаңа технологияларды әзірлеуде және мал және өсімдік тектес тамақ өнімдерін өндіруде тамақ қауіпсіздігі саласында базалық және мамандандырылған білімді қолдану.
- Тамақ өнімдерінің сапасын, технологиялық процестерді және дайын өнімнің құрамын білікті басқару.
- Адам денсаулығы контексінде тамақ өнімдерінің функционалдығы мен қауіпсіздігін бағалау, тамақтану мәселелерін талдау.
- Өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кезінде техносферадағы әртүрлі жағымсыз факторлардың әсерінен проблемалық жағдайларды шешу әдістері мен тәсілдерін оңтайландыру, сондай-ақ азық-түлік шикізатының, тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету және азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ксенобиотиктермен, механикалық, физикалық және химиялық шығу тегі ластану дәрежесін анықтау бойынша бақылау жүргізу.
- Технологияларды әзірлеу үдерістерінде тағам қауіпсіздігі бойынша стандарттарға сәйкес қазіргі заманғы талаптарды қолдану мал шаруашылығы мен өсімдіктен алынатын тамақ өнімдері мен шикізаттарды өндіру және сақтау жөніндегі қызметті жүзеге асыру.
- Өсімдік және мал шаруашылығы текті қауіпсіз дайын өнімді жабдықтаумен, өндірумен және өткізумен байланысты тиімді жүйелер құру, сондай-ақ қауіпсіз азық-түлік өнімдерін алуға ықпал ететін азық-түліктер.