6B05102 Биотехнология сала бойынша в Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылыми-технологиялық дамудың мемлекеттік басымдықтарына сәйкес зерттеу жұмысын жүзеге асыруға қабілетті, өнірдің биотехнология салаларында еңбек нарығының талабына сай келетін, жоғары кәсіби білігі бар биотехнолог мамандарын дайындау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Биотехнология нысандары
Курс биотехнология объектілерін зерделеуді көздейді, онда Биотехнология объектілерінің иерархиясы мен жіктелуіне, биотехнологиялық өнім өндірудің әртүрлі технологияларында биообъектілерді пайдаланудағы алғышарттарға ерекше назар аударылады, оны зерделеудің өзектілігі экожүйелердің биотехнологиялық ресурстарын ұтымды пайдалануды шешу қажеттілігімен алдын ала айқындалады. Жасуша құрылымы және негізгі жасушалық құрылымдар (нуклеин қышқылдары, ақуыздар, аминқышқылдары, көмірсулар, липидтер) биохимиялық сипаттамалары. Прокариот жасушаларының цитологиясы және эукариот морфологиясы. Биологиялық объектілердің сипаттамасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейорганикалық және аналитикалық химия
"Химия" жалпы бөлімінің "Бейорганикалық химия" және "аналитикалық химия"бөлімдерін зерттеу бойынша қысқаша ақпарат берілген. Курстың теориялық мәселелері жан-жақты қарастырылған, бұл студенттерге химия ғылымының заманауи деңгейіне және жоғары білікті мамандарды даярлауға қойылатын талаптарға сәйкес ұсынылған материалды түсінуге және игеруге мүмкіндік береді. Курс соңында студент математиканың негізгі түсініктері мен заңдылықтарын, биотехнологияда математикалық және физикалық есептеулерді қолдану ерекшеліктерін біледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Экология және тұрақты даму
Пәннің мақсаты экологияның мақсаттары, міндеттері және әдістерімен таныстыру. Экологиялық білімнің қалыптасуы мен дамуының қысқаша тарихы. Табиғат пен қоғамның тұрақты дамуының негізгі заңдылықтарын беру. Экологиялық проблемалар, олардың қазіргі экономикалық және саяси тенденциялардағы орны мен рөлі. Экология бойынша практикалық міндеттерді шешу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шоқантану
Мақсаты: студенттердің Шоқановатану минимумын меңгеруі, Ш.Уалихановтың өмірбаяны мен өмірі саласындағы орыс тарихының негізгі мәселелерін білуі. Аннотация: Бұл пән Ш.Уалихановтың тұқымын, Ш.Уалихановтың жеке басының қалыптасуының тарихи алғышарттарын, оның қызметін зерттейді. Ғылымды насихаттауды, шығыстану мәселелерін оның еңбектерінде, этнографиялық мұраны және Ш.Уалихановтың тарих ғылымына қосқан үлесін қарастырады. Ш.Уалихановтың қоғамдық-саяси және ғылыми көзқарастарымен таныстырады. Эссе жазу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар және/немесе зертханалық жұмыстар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жоғары математиканың таңдаулы бөлімдері
Мақсаты: арнайы курстарды оқытуда математика әдістерін қолдану мақсатында Математикалық есептерді шешудің практикалық дағдыларын қалыптастыру Логарифмдер. Функциялары. Функцияның шегі. Бір айнымалы функцияның туындысы. Дифференциалдық есептеудің негізгі теоремалары. Антидеривативті функция және анықталмаған интеграл. Анықталған интеграл, оның қасиеттері және белгісіз интегралмен байланысы. Ньютон-Лейбниц Формуласы. Ықтималдықтар теориясының элементтері. Математикалық статистика элементтері. Топтық және жеке жұмыс әдістері, проблемалық жағдай
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пәннің мақсаты еңбек, азаматтық, отбасылық және қылмыстық құқықта мемлекеттің түрлері мен нысандары туралы түсінік пен құзыреттілікті қалыптастыруды қарастыру, студенттерге сыбайлас жемқорлыққа жол бермеу бойынша жұмысты басқарудың негізгі технологиялары туралы Сыбайлас жемқорлық туралы түсінік беру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пәннің мақсаты пәннің мазмұны Қазақстан экономикасының даму кезеңдері, монополия және нақтылау, Ұлттық экономика, жұмыс істемейтін және инфляция деңгейі, алдын – ала кәсіпкерлікті ұйымдастырудың дәлдігі мен нысандары, әлеуметтік кәсіпкерлік, кәсіпкерлік тәуекел, кәсіпорындағы жаңа идеялар, тиімді бизнес-жоспарды дамыту, Қазақстан Республикасындағы шағын және орта кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау сияқты тақырыптарды қамтитынын түсіндіру. Бизнес-жобалардың тұсаукесерлерін ұйымдастыру және өткізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздік негіздері
Пәннің мақсаты-адамның тіршілік ету ортасымен (өндірістік, тұрмыстық, қалалық, Табиғи) қауіпсіз өзара әрекеттесуінің негіздерін қарастыру. Техногендік және табиғи сипаттағы теріс әсер ететін факторлардан қорғаудың негізгі әдістері зерттелуде. Тиімді кәсіби қызмет және салауатты және қауіпсіз өмір салтын ұйымдастыру дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Мақсаты: ұтымды экономикалық мінез-құлық тәжірибесін қалыптастыру, қаржылық сауаттылық бойынша білімді игеру. Қысқаша мазмұны: Пән жеке қаржыны басқару, қаржылық жоспарлау саласында арнайы құзыреттерді қалыптастырады. Несиелердің түрлерін, жедел несиелердің оң және теріс жақтарын, Банктік карталар мен тәуекелдерді, оларды басқаруды, интернет-банкингті пайдалану кезіндегі тәуекелдерді зерттейді. Қаржылық алаяқтықты, қаржылық пирамидаларды және алаяқтық әрекеттерден қорғауды қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер биотехнологиясы
Пәннің мақсаты - студенттердің өсімдіктер биотехнологиясы саласында зертханалық зерттеулер жүргізу қабілетін қалыптастыру. Пәнді игеру нәтижесінде студент өсімдіктерді қорғау саласындағы заманауи биотехнологияны дамытуға және практикалық іске асыруға бағытталған биотехнологиялық зерттеулердің жай-күйін анықтай алады. Пәнді оқу нәтижесінде студент биотехнологияның барлық негізгі бағыттары бойынша өсірілетін өсімдік жасушаларының биологиясы туралы білімді игереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулалық биотехнологияға кіріспе
Курс студенттерді молекулалық биотехнологияның негіздерімен және оның қазіргі ғылыми және өндірістік салаларда қолданылуымен таныстырады. Оқу барысында студенттерге молекулалық биотехнологияның негізгі принциптері мен әдістеріне кіріспе ұсынады. Курстың мақсаты – студенттерге биологиялық, генетикалық және медициналық зерттеулердің әртүрлі салаларында маңызды рөл атқаратын заманауи молекулалық биотехнология әдістерін түсіну, қолдану және зерттеу үшін қажетті негізгі білім мен дағдыларды беру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнология негіздері
Пәннің мазмұны мынадай тақырыптарды қамтиды: Биотехнологияның мақсаттары, пәні, міндеттері және әдістері; биотехнологияның ғылым ретінде дамуының қысқаша тарихы; биотехнологияның негізгі бағыттары; Биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері; жасушаларды культивациялау; Биотехнология объектілері және олардың биотехнологиялық функциялары; Биотехнологияның даму перспективалары; Метаболиттер мен ферменттер өндірісінің биотехнологиясы; Тамақ өнеркәсібіндегі биотехнологиялық процестер; адамзаттың биологиялық және экологиялық проблемаларын шешудегі биотехнология. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық химияға қіріспе
Курстың мақсаты: органикалық химияның мектеп курсы бойынша жалпылау мен қайталауды қамтамасыз ету. Келесі бөлімдер бойынша студенттердің білімін тереңдету және кеңейту:органикалық қосылыстардың негізгі сыныптары: көмірсутектер, оттегі, азот және гетероциклді қосылыстар. органикалық қосылыстардың негізгі кластары: көмірсутектер, оттегі, азот және гетероциклді қосылыстар.Бір-бірімен және периодтық жүйенің көптеген элементтерімен қарапайым және бірнеше байланыстармен байланысқан көміртек атомдарынан тұратын қосылыстарды зерттейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биохимия
Курстың мақсаты: теориялық, сонымен қатар практикалық деңгейде биохимиялық процестер саласындағы білім мен дағдыларды дамыту. Тірі ағзалардың макромолекулаларының негізгі кластарына салыстырмалы сипаттама беру: ақуыз құрылымы, ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, ферменттер, нуклеин қышқылдарының құрылысы, көмірсулар алмасуы, липидтердің алмасуы және құрылымы, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсер ету механизмдері, аминқышқылдарының метаболизмі, нуклеотидтер алмасуы. Автоматты биохимиялық анализаторда биохимиялық зерттеулердің жүргізу және нәтижелерін талдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы биологиялық белсенді қосылыстар
Бұл студенттерді биотехнология саласындағы биологиялық белсенді қосылыстарды зерттеу және қолдану негіздерімен таныстыратын курс. Курс аясында студент пәннің негізгі ұғымдарымен, биологиялық белсенді қосылыстардың анықтамаларымен және жіктелуімен, биологиялық белсенді қосылыстардың көздерімен (өсімдіктер, микроорганизмдер, теңіз организмдері және т.б.) танысады. Табиғи көздерден қосылыстарды алу және оқшаулаудың әртүрлі әдістері. Ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібінде биологиялық белсенді қосылыстарды қолдану: өсімдік өнімділігін арттыру үшін биологиялық белсенді қосылыстарды пайдалану, тағамдық қоспалар мен функционалды өнімдердегі қосылыстардың рөлі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясы
Бұл студенттерді биотехнологияда, фармацевтикада, ауыл шаруашылығында және басқа салаларда биологиялық белсенді заттарды (ББЗ) зерттеу, өндіру және қолдану үшін қолданылатын технологиялар мен әдістермен таныстыратын бейіндік пән. Бұл курстың мақсаты студенттерге микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар және басқа да табиғи көздер сияқты әртүрлі көздерден ББЗ алу және пайдаланумен байланысты процестер туралы терең білім беру болып табылады. Курс зерттеу зертханаларында ББЗ дағдылары мен дағдыларын меңгеру үшін қажетті биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясының маңызды аспектілеріне бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Курс эмбриотрансплантация, эмбриокультура және эмбриоинженерия әдістерін зерттеуді қамтиды. Жануарлардың көбеюін қарау жануарлардың репродуктивті жүйесінің физиологиясы; жануарлардың гендік жүйелерін кодтайтын құрылымдық және функционалдық ақуыздар; жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды транспланттау; жануарларды клондау; жануарлардың гендік инженериясы; Жануарлар биотехнологиясының даму мүмкіндіктері мен перспективалары. Пәнді игеру нәтижесінде студент зерттеу нысандарымен және биотехнологияның даму тарихымен танысады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық жазу
Курстың мақсаты: халықтың мәдениеті мен тілдеріне білім алушылардың мәдениеті мен білім деңгейін арттыру, жазбаша қарым-қатынас мәдениетін жетілдіру. Академиялық мәтіндердің түсініктерін, функциялары мен жанрларын таныстыру және кеңейту. Академиялық мәтінді сауатты ресімдеу дағдыларын қалыптастыру (аннотация, эссе, сын-пікір, реферат, курстық және дипломдық жұмыс). Ғылыми және қоғамдық танымды кеңейту үшін академиялық адалдықтың этикалық және құқықтық нормаларын, қағидаттары мен мәдениетін сақтау. Дереккөздермен, кітапханалық, Интернет қорларымен жұмыс істеу дағдыларын дамыту. Академиялық ортада плагиат мәселелерін талқылау. Әдістемелік материалдарды, интерактивті, сандық әдістерді пайдалана отырып сабақтар өткізу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудегі биотехнологиялық әдістер
Курс аясында студенттер өсімдік өнімдерін өңдеуде қолданылатын негізгі ұғымдармен, принциптермен және технологиялармен танысады. Өсімдік шикізатының әртүрлі түрлерін, оның сипаттамалары мен қасиеттерін зерттейді, бұл өңдеу процестеріне және соңғы өнімнің сапасына әсер етеді. Ашыту, гидролиз, тотығу және т. б. сияқты өсімдік өнімдерін өңдеу кезінде пайда болатын негізгі биохимиялық реакцияларды қарастырыңыз. Биотехнологиялық тәсілдерді қолдана отырып, өсімдік өнімдерін сақтау әдістерімен танысыңыз: кептіру, ашыту, сүт қышқылы дақылдарының бактерияларын және басқа микроорганизмдерді қосу және т. б.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Органикалық және биоорганикалық химия
Биоорганикалық химия-бұл химия мен биологияның түйіскен жеріндегі іргелі ғылым, ол тірі жүйенің жұмыс істеу принциптерін ашуға ықпал етеді. Органикалық қосылыстардың құрылымдық негіздері мен реактивтілігін зерттейді, монофункционалды қосылыстардың - спирттердің, аминдердің, альдегидтердің, карбон қышқылдарының реактивтілігі келтірілген және биополимерлер, биополимерлердің құрылымдық компоненттері, поли - және гетерофункционалды органикалық қосылыстар, липидтер, органикалық қосылыстардың стереохимиялық құрылымы сипатталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Химиялық зерттеулердің физикалық әдістері
Курс химиялық процестерді талдауға арналған көптеген әдістер мен құралдарды қамтитын химиялық зерттеулердің физикалық әдістерін қарастырады. Курс аясында студенттер спектроскопия, хроматография, электрофорез, масс-спектрометрия және басқалары сияқты әдістерді үйренеді. Бұл әдістер заттардың құрамын, олардың құрылымын, қасиеттерін және реакция механизмдерін анықтауға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияда өсімдіктер ұлпаларының мәдениетін пайдалану
Курста өсімдіктер биотехнологиясының негіздері, өсімдік жасушаларын культивациялау түрлері; биотехнологияда қолданылатын негізгі әдістер-жасуша, тін, тозаң, протопласт мәдениеті, жасушалық селекция, гендік инженерия қарастырылады. білу: өсімдік жасушалары, ұлпалары мен ағзалары культурасын өндіру биотехнологиясын, дарақтардың микроклональды көбею биотехнологиясын, стерильді зертхана жағдайында жұмыс істеу ерекшеліктерін; гендік қорды сақтау үшін өсімдік жасушалары, тіндері мен ағзалары культурасының әдісін пайдалануды білу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудегі биотехнологиялық тәсілдер
"Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудегі биотехнологиялық әдістер" курсы студенттерге мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеуде биотехнологиялық әдістер мен технологиялардың негіздері мен қолданылуын үйрететін мамандандырылған Білім беру курсы болып табылады. Бұл курстың мақсаты студенттерге сүт, ет, жұмыртқа және басқа да жануарлардан алынатын өнімдер сияқты мал өнімдерін өңдеу үшін заманауи биотехнологияларды қалай қолдануға болатындығы туралы практикалық және теориялық білім беру болып табылады. Әр түрлі биотехнологиялық әдістердің көмегімен осы өнімдердің сапасын, қауіпсіздігін, беріктігі мен функционалдық қасиеттерін жақсартуға болады, бұл өз кезегінде олардың нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін арттыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физколлоидтық химия
Курстың негізгі мақсаты – коллоидтық жүйелерді, коллоидтардың қасиеттерін, соның ішінде диффузияны, коагуляцияны, тұрақтандыруды, электрофорезді және олардың қоршаған ортамен өзара әрекеттесуін зерттеу. Тірі жүйелердегі, соның ішінде өсімдіктердегі, жануарлардағы, сондай-ақ микробтық жасушалардағы химиялық процестердің физикалық-химиялық заңдылықтары тереңірек қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістін негізі
"Биотехнологиялық өндіріс негіздері" курсын Зерттеудің мақсаты кәсіпорындарда биотехнологиялық өндірістің теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Қазіргі биотехнологияның перспективалық бағыттары. Іргелі химиялық, биохимиялық, биотехнологиялық түсініктер жүйесін меңгеру. Биотехнологиялық өндірістің жалпы блок-схемасы, оның ерекшеліктері. Биотехнологиялық өндірістегі қоректік орта. Негізгі қуат көздерінің көздері. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің Биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Химиялық талдау негіздері
Курстың мақсаты: химиялық талдау жүргізу әдістемесі мен дағдыларын меңгеру. Қысқаша мазмұны: химиялық талдаудың мақсаттары мен міндеттері; ерітінділер; буферлік ерітінділер; электролиттік диссоциация; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сапалық әдістері; химиялық талдаудағы тұздардың гидролизі, ерітінділердің ерігіштігі; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сандық әдістері; тотығу-тотықсыздану және комплексонометриялық титрлеу әдісі; титрлеу; талдаудың физика-химиялық және электрохимиялық әдістері. Заманауи аналитикалық жабдықты пайдалану, эксперимент нәтижелерін өңдеу үшін мамандандырылған білімді дамыту. Этикалық қағидалар мен кәсіпқойлықты сақтау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Оқшауланған өсімдік жасушаларын өсіру және алу
Курстың соңында студент қоректік ортаны құруға және дайындауға, зерттеу үшін бастапқы түсініктерді дұрыс таңдауға, өсімдік объектісін зарарсыздандыру әдістерін игеруге, invitro өсімдіктерінің оқшауланған жасушаларын, тіндері мен мүшелерін дұрыс өсіруге қабілетті болады. Регенерант өсімдіктер мен бөлінбеген тіндерді алу, жасушаларды, олардың топтары мен тіндерін бөлу әдістерін меңгеру, өсімдіктердегі негізгі физиологиялық өзгерістер жасуша деңгейінде.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық микробиологиясы
Курс микроорганизмдердің қасиеттерін; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне факторлардың әсерін; микроорганизмдердің физиологиясын,тыныс алуын,ферменттерін қарастырады; тауарлардың сапасын микробиологиялық бақылау; тамақ өндірісі микробиологиясының міндеттері; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне сыртқы орта жағдайларының әсері; микроорганизмдер тудыратын маңызды биохимиялық процестер Микроорганизмдердің физиологиясын,микроорганизмдер жасушасының құрамын, микроорганизмнің қоректенуін, сыртқы орта жағдайларының микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне әсерін, абиотикалық, биотикалық, химиялық және биологиялық факторларды зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашытқы өндірісінің технологиясы
Бұл курстың мақсаты ашыту процестері технологиясының теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Микроорганизмдер популяциясының өсу, көбею заңдылықтарын білу. Микроорганизмдер ферменттері және ашыту өндірісіндегі шикізат ферменттері. Ашыту өндірісінің шикізатының негізгі сипаттамалары және жіктелуі. Ашыту өндірістерінде суға қойылатын талаптар. Нан пісіру ашытқыларының технологиялық процестерін, ашытумен тағамдық органикалық қышқылдарды алуды, уыт, ферменттік препараттар, этил спиртін өндіруді білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жоғары молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері
Курстың мақсаты: метаболизм процестерінде организмде пайда болатын жоғары молекулалық табиғи қосылыстарды қарастыру осы курста студенттер алған білім тірі жүйелердің жұмыс істеуіне негізделген биохимиялық процестердің механизмдерін түсіну үшін қажет және медицина мен ауылшаруашылығы үшін құнды жаңа биологиялық белсенді макромолекулаларды алудың биотехнологиялық әдістерін жасауда теориялық негіз болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Геном биотехнологиясына кіріспе
Пән аясында студенттер геном биотехнологиясының негіздерімен және оны ғылымның әртүрлі салаларында қолданумен танысады. Организмдердің генетикалық ақпаратын зерттеу, өңдеу және пайдалану әдістері мен технологияларына назар аударылады. Студенттер геномдық мәліметтер базасының жұмысымен, олардың құрылымының ерекшеліктерімен, деректерге қол жетімділік пен пайдаланумен және талдаумен танысады. Курс сонымен қатар ДНҚ мен РНҚ секвенирлеудің әртүрлі әдістерімен, олардың принциптерімен және қолданылуымен танысуды қамтиды. Ауыл шаруашылығында геном биотехнологиясын қолдану, өсімдіктер мен жануарлардың жаңа сорттары мен штамдарын өсіру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Төмен молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері
Курстың мақсаты: жоғары молекулалы табиғи қосылыстарды қарастыру, төмен молекулалы қосылыстар теориясының негіздері туралы білімдерін және түсініктерін көрсету; галогенді, фосфорды және күкіртті құрамды тазарту және бөлу мәселелері бойынша білімі мен түсінігін қолдану; төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс қолдану; биообъектілерді дұрыс тану, төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс пайдалану;
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Биотехнология құрал-жабдықтарының процестері
"Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар" пәнін игерудің мақсаты биотехнологиялық өнеркәсіп аппараттарын құру мен құрастырудың теориялық негіздері бойынша қазіргі заманғы білім алу, ғылыми-зерттеу, ғылыми-өндірістік және жобалық қызметке жарамды мамандарды даярлау, нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу және биотехнологиялық процестерді жүргізуге арналған аппараттарды таңдау; биотехнология бойынша зерттеу міндеттерін шешу үшін ақпараттық желілерді пайдалану болып табылады;
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы трансгенді организмдер
Курстың мақсаты: қазіргі биотехнологияда трансгенді организмдердің теориясын, әдістерін және қолданылуын зерттеу. Курс трансгенездің негізгі ұғымдарын, генетикалық инженерияны, рекомбинантты ДНҚ-ны, сондай-ақ гендердің берілуінің молекулалық механизмдерін және оларды трансгенді организмдерді құру мақсатында қалай өзгертуге болатынын игеруді қамтиды. Курс сонымен қатар ауыл шаруашылығы, медицина, өнеркәсіп және қоршаған орта сияқты трансгенді организмдерді қолданудың әртүрлі салаларына бағытталған. Студенттер трансгенді организмдерді сәтті қолданудың мысалдарын зерттейді және ықтимал қауіптер мен жағымсыз әсерлерді зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Биоэтанол өндірісі
Курс екінші шикізат пен тамақ өндірісінің қалдықтарынан биоэтанол алу мысалында биоотын алудың негізгі кезеңдерін, сондай-ақ биоотын алудың әртүрлі технологиялық схемаларын, оның ішінде жүгері өнеркәсібінің қалдықтарынан биоэтанол алуды зерттеуді қамтиды.Этанол ашытуының негізгі принциптерін, этанол өндіру үшін қажетті субстратты, микроорганизмдердің этанол өндіру процесіне әсерін зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Биотехнологияның инженерлік негіздері
Пәннің мақсаты болып табылады: биотехнологияның қазіргі жағдайы мен келешегін үйрету; биотехнологиялық процестердің сатыларын және оларды жүзеге асыру принциптерін үйрету; ғылыми-зерттеу және өндірістік-технологиялық қызметте қажетті құзыреттерді қалыптастыру, микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының, мақсатты өнімдердің қол жетімділігінің, аептикалықтың және масштабтаудың техникалық-экономикалық негізділігін зерттеу. Бұл курс биотехнологиялық процестерді жүзеге асыруға арналған түрлі аппаратура мен жабдықтарды қарастырады. Биотехнологиялық процестің негізгі аппаратуралық элементі биореактор-ферменттер болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
Пәннің мақсаты: өсімдік және жануар тектес шикізатты өңдеу кезінде биотехнологиялық процестерді пайдалану туралы білімді қалыптастыру; сүт өнімдерін өндіру, спиртті алу технологиясы,Ет өнімдерін қайта өңдеу технологиясы; шұжық өндірісін дайындаудың технологиялық технологиясы, микроорганизмдер өмірінде физикалық-химиялық әдістерді пайдалану арқылы тамақ өндірісі; тағамды сақтау және сақтау кезіндегі микробиологиялық процестер; микробиологиялық жолмен аминқышқылдарын өндіру; генетикалық түрлендірілген өнімдер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Микроорганизмдерді өсіру
Курсты Зерттеудің мақсаты-әртүрлі таксономиялық топтардың микроорганизмдерін өсірудің негізгі бағыттары, мүмкіндіктері туралы қазіргі заманғы идеяларды қалыптастыру. Өсіру әдістері мен әртүрлі жүйелерін біліңіз. Өсіру процесінің негізгі кезеңдері. Қоректік ортаны құру принциптері. Технологиялық процестегі микроағзалар дақылдарын қолдану мен рөлінің өзектілігі. Шикізат пен соңғы өнімге қойылатын талаптар. Микробиологиялық өндірістің әртүрлі салаларында зертханалық зерттеулердің дағдыларын меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік биохимиясы
Курста Биохимияның мазмұны және оның тамақ технологиясындағы маңызы; ақуыздар мен пептидтердің молекулалық құрылымы, қарапайым ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, зерттеу әдістері және жіктелуі; күрделі ақуыздардың жіктелуі, құрылымы және биологиялық функциялары; тамақ технологиясындағы Биохимияның маңызы; Биохимияның басқа пәндермен байланысы; ақуыздар мен пептидтердің биологиялық рөлі, ағзадағы ақуыздардың функциялары қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Химиялық синтез
Бұл курстың мақсаты - химиялық заттарды синтездеу стратегиясы мен тактикасын дамыта білу; таңдалған әдісті теориялық тұрғыдан негіздеу; синтезді дайындау техникасын, суды тазарту әдістерін, төмен және жоғары молекулалық қосылыстарды қолдана білу, химиялық синтезде материалдық тепе-теңдікті құру кезінде технологиялық есептеулер жүргізе білу,синтездеуді жүргізу, синтезделген қосылыстарды тазарту және талдау әдістерін білу, хош иісті қосылыстардағы электрофильді алмастыру реакцияларын білу және түсіну.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық қышқылдар мен белокты оқшаулағыштар өндірісінің технологиясы
Курста органикалық қышқылдарды, ферменттік препараттарды және ақуыз изоляттарын алудың теориялық негіздері мен технологиялары ұсынылған. Зертханалық жағдайда биосинтездің, биомассаны және метаболизм өнімдерін оқшаулаудың, шоғырландырудың және тазартудың технологиялық әдістері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Судың химиясы және физиологиясы
Бұл курс судың физикалық және химиялық қасиеттерінің негізгі сипаттамаларын зерттеуді қамтиды. Судың тірі және жансыз жүйелердегі рөлі, адам ағзасындағы функциялары қарастырылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент табиғи және ағынды сулардың физикалық және химиялық қасиеттерімен, табиғи және ағынды суларды дайындаудың, тазартудың және тазартудың негізгі химиялық негіздерімен, судың микроорганизмдерге әсерімен және Судың физиологиялық қасиеттерімен қабілетті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Органикалық синтез
Курстың мазмұны мен көлемі студенттердің теориялық білімдерін, практикалық іскерліктері мен дағдыларын бекіту, тереңдету және кеңейту үшін негіз болып табылады. Пәннің міндеттері: қазіргі заманғы өндіріс, ғылым және техника үшін қажетті қасиеттері бар материалдарды құру мәселелерін шешуде синтетикалық органикалық химияның рөлін ашу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін стандарттау және сертификаттау
"Тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау" пәнін меңгерудің мақсаты нормативтік құжаттармен өз бетінше жұмыс істеу, биотехнологиялық процестерді іске асыру және басқару үшін тамақ өнімдерін сертификаттау және стандарттау саласындағы білімді пайдалану дағдыларын қалыптастыру; дипломдық жұмысты және одан әрі кәсіби қызметті орындау үшін Стандарттау, сертификаттау саласындағы ережелер мен ережелерді пайдалану үшін қажетті өздігінен білім алуға тұрақты ынталандыру болып табылады. Стандарттау мазмұны, стандарттарды әзірлеу технологиясы, стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік қадағалау жүйесі туралы білімнің, іскерліктің және дағдылардың сомасын қалыптастыру; өнімдер мен қызметтерді сертификаттауды жүргізу ережесі мен тәртібі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өндірістік биотехнология
Курсты Зерттеудің мақсаты тамақ өнеркәсібінің түрлі салаларында биотехнологияны пайдалану болып табылады. Биотехнологиялық процестердің басқа технологияларға қарағанда артықшылығы. Биотехнологиялық өндірістің типтік сызбалары мен негізгі кезеңдерін білу. Биотехнологиялық кезең. Дайындық кезеңдері. Сұйықтық пен биомассаның бөлінуі. Биосинтез өнімдерін бөлу әдістері. Өнімді тазарту және концентрациялау. Дайын өнімді алу. Ағынды сулар мен шығарындыларды тазарту. Ферменттеу, микроорганизмдерді культивациялау, биокатализ, биотрансформация процестерінің Негізгі сипаттамалары. Биотехнологиялық өндірістерде өнімді бөлу ерекшеліктерін зерттеу. Өндірістің технологиялық регламенті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азықтық ашытқы өндіру технологиясы
Курс микроорганизмдердің тіршілігіне және ферментативті жүйелермен жүзеге асырылатын биохимиялық процестерге негізделген биотехнологиялық өндірістің негіздерін қарастырады. Шикізат пен жартылай фабрикаттардың биотехнологиялық қасиеттерін бағалау әдістері; олардың пісіп-жетілуі кезінде болатын биотехнологиялық және микробиологиялық процестер. Тамақ өндірісінде де пайдаланылатын жемшөп ашытқысын (ашытқы, Сұйық ашытқы, ашытқы) алудың технологиялық схемалары. Курс соңында Студент шикізатты бағалау мен біріктірудің технологиялық әдістері мен әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар тінін өсіру және дің жасушаларын алу
Курс аяқталғаннан кейін студент жануарлар жасушаларын, атап айтқанда бағаналық жасушаларды культивациялау негіздерін, сараланған тіндердің биомассасын алудың технологиялық процестерін, бастапқы материалдар мен соңғы өнімге қойылатын талаптарды білетін болады; Технологиялық процестерді талдау үшін эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, зерттеулер жүргізу үшін зерттеу әдістері мен аспаптарын пайдалану дағдыларын меңгеретін болады. Жүйелік білім денесінен тыс жасушаларды өсірудің негізгі бағыттары мен мүмкіндіктері туралы заманауи идеяларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Зияткерлік және жалпы мәдени деңгей мен кәсіби біліктілікті жетілдіреді, өнеркәсіптік биотехнологияның қолданбалы міндеттерін шешу мақсатында микробиология, физиология, жасуша биологиясы, биохимия, молекулалық биология саласындағы базалық білімді пайдалануға қабілетті, ғылыми-зерттеу жұмыстарының нәтижелерін өндіріске енгізуге жәрдемдеседі.
- Өсімдік шаруашылығы және мал шаруашылығы саласында селекция үшін бастапқы материалды әзірлеу дағдыларын меңгерген, генетикалық түрлендірілген организмдер мен оларды қайта өңдеу өнімдерін алу үшін қолданылатын гендік-инженерлік технологиялар туралы негізгі білімі бар.
- Өнеркәсіптің әртүрлі салаларында және оларды іріктеу әдістерінде қолданылатын биологиялық белсенді заттардың қазіргі заманғы өндірушілері туралы білімді жіктейді және талдайды; биотехнологиялық өндірістерді жүзеге асыру кезінде биомасса және/немесе жасуша метаболиттерін алу мақсатында әртүрлі субстраттарда микроорганизмдерді өсіру әдістерін өзгертеді
- Биотехнологиялық процестерді іске асыру және басқару үшін алған білімдерін, іскерліктері мен дағдыларын қолданады; қауіпсіздік техникасы, өндірістік санитария ережелерін сақтайды, өнеркәсіптік және қайта өңдеу салаларында және экологияда биотехнологиялық әдістерді қолданады.
- Жаратылыстану пәндері бойынша білімді біледі және қолдана алады, өндірістегі биотехнологиялық процестерді кәсіби түсіндіреді, әртүрлі мақсаттағы биотехнологиялық өнімдерді өндірумен айналысады.
- Кәсіби салада эксперименттік зерттеулер жүргізудің негізгі әдістері мен әдістерін түсіндіреді және қолдана алады; шикізаттың, дайын өнімнің және технологиялық процестердің стандартты және сертификаттық сынақтарын жүргізуге және ұйымдастыруға қабілетті, биологиялық объектілердің көмегімен дәрілік препараттарды, тамақ өнімдерін жасауға қабілетті;
- Инновациялық инженерлік қызметтің Әлеуметтік, этикалық және құқықтық аспектілері туралы кең білімді қолданады, тұрақты даму мәселелерінде құзыретті, тамақ, фармацевтика және басқа да өнімдер өндірісінде сапаны сертификаттаудың нормативтік құжаттары мен мемлекеттік стандарттарын әзірлеуге қатысады.
- Ұжымда ұйымдастыру-басқару жұмысын жүзеге асырады, қазақстандық және халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес биотехнологиялық өнімнің сапасын бағалайды; кәсіпорынның ресурстық базасын жүйелейді және жинақтайды.
- Инновациялық Биотехнологиялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік типтегі аналитикалық есептерді шешу дағдыларын түсіндіреді, биологиялық объектілерді ашыту процестеріне техникалық қызмет көрсету және бақылау жүргізеді; қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіреді.
- Биотехнологиялық өндіріс объектілерімен жұмыс істеу кезінде олардың қасиеттерін және биотехнологиялық алу схемасына сәйкес бастапқы өнімдерді алу кезіндегі тәуекелдерді ескере отырып, қауіпсіздік техникасын біледі. Өндірістік процесті ұйымдастыру, жоспарлау және іске асыру дағдыларын меңгерген.
Ұқсас БББ
6B05102 Биотехнология
Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті
6B05102 Биотехнология
Торайгыров университеті
6B05102 Биотехнология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
6B05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
6B05102 Биотехнология
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті