Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Физика
    Несиелер: 3

    Аталған пәнді оқу барысында студенттер физиканың барлық бөлімдерінің негізгі заңдарымен, тұжырымдарымен оқып танысады. Физика эксперименттік ғылым саласы болғандықтан теория мен практиканың, эксперименттердің біртұтастығына студенттер зертханалық жұмыстар мен есептер шығару арқылы көз жеткізеді. Физика техникалық мамандықтардың негізі болып табылатындақтан, студенттер пән бойынша алған алған білімдерін болашақта өз мамандықтарының кез келген саласында қолдана алуға мүмкіндіктер жасалады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Бұл курстың мақсаты-студенттердің математика саласында іргелі білім алуы болып табылады. Курс білім алушыларда математикалық ойлаудың жеткілікті жоғары мәдениетін қалыптастыруға және мәселелерді шешуге шығармашылық тұрғыдан қарау қабілеттерін дамытуға бағытталған. Жоғары математиканың іргелі негіздерін (Аналитикалық геометрия, сызықтық алгебра элементтері, Математикалық талдау, Дифференциалдық теңдеулер) зерттеумен қатар курста кәсіби мамандану саласындағы өндірістік есептерді шешуге математиканың әртүрлі қосымшаларын қарастыру болжанады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ет және сүт өндірісіндегі микробиология және биотехнология
    Несиелер: 5

    «Ет және сүт өндірісіндегі микробиология және биотехнология» пәні ауылшаруашылық өнімдерін өндіруді микробиологиялық бақылау әдістерін; ет және сүт өнімдерін микробиологиялық зерттеу әдістерін оқытады. Ет және сүт өнімдері арқылы адамға берілетін патогендерді микроорганизмдердің индикациясы және идентификациясын; микроорганизмдердің ет және сүт өнімдерін өңдеу мен сақтаудың технологиялық процестеріне әсерін; микробиологиялық көрсеткіштер бойынша ет және сүт өнімдерінің сапасын бағалауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағамдық микробиология
    Несиелер: 5

    Пән стерильдеу әдістері мен құралдарын; микроорганизмдер препараттарын дайындау әдістерін; микроорганизмдерді культивирлеуді; қоректік ортаға микроорганизмдерді егу техникасын; мицелиальды саңырауқұлақтардың, дрожжылардың, бактериялардың морфологиясын; бактериялардың культуралдық және физиологиялық-биохимиялық белгілерін; сүт қышқылды бактериялардың таза культураларын бөлуді; микроорганизмдерді сандық есепке алу әдістерін; бөлме ауасының микрофлорасын зерттеуді; судың санитарлы-бактериологиялық талдауын; топырақтың санитарлық-микробиологиялық талдауын; тағам өнімдерінің бүлінуін тудыратын бактериялардың сипаттамасын; тағам өнімдерінің микробиологиялық талдауын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағамдық микробиология және санитарлық гигиена
    Несиелер: 5

    «Тағамдық микробиология және санитарлық гигиена» пәні санитариялық-көрсеткіштік микроорганизмдерді; тамақ өндірісін санитариялық-микробиологиялық бақылауды; микробиологиялық бақылау қағидаларын; объектілерді микроорганизмдерден залалсыздандыру тәсілдерін; өндірістік санитарияны; спирт, шарап, сыра, дрожжы алу, нан пісіру, сүт қышқылды өнімдер өндірісінде қолданылатын микроорганизмдердің биологиялық қасиеттері мен тіршілік ету процестерін; тамақ өнімдерін бүлінудің қоздырғыштарын; тамақ өнімдерін санитариялық-микробиологиялық зерттеу; тұрмыстық заттар мен персоналдың қолын санитарлық-бактериологиялық бақылауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 3

    Пән биотехнологияның қоғам дамуы үшін биотехнологияның маңызын; биотехнология объектілері мен олардың анықтамаларын; биотехнологияның қалыптасу тарихын; тағам биотехнологиясы мен оның қалыптасуын; тамақ өнеркәсібінің биотехнолог-түлегінің кәсіби қызметін; тамақ өнеркәсібі мен оның биотехнологиямен байланысты даму перспективаларын; тамақ биотехнологиясында микроорганизмдерді қолдануды; перспективалық биотехнологиялық объектілерді; генетикалық инженерияға кіріспені; биоэнергетика негіздерін; экологиялық биотехнологияны; функционалдық тамақ өнімдерін оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім негіздері
    Несиелер: 5

    Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экономика, кәсіпкерлік және көшбасшылық, экология және тіршілік қауіпсіздігі саласындағы негізгі мәселелер мен қағидаттарды қамтитын интеграцияланған пән болып табылады. Нормативтік құқықтық актілерді пайдалану ерекшеліктері, Қоғамның іскерлік, этикалық, қоғамдық, экономикалық, кәсіпкерлік және экологиялық нормаларын пайдалана білу. Экологиялық-құқықтық, экономикалық, кәсіпкерлік қатынастардың, көшбасшылық қасиеттердің және сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес қағидаттарының ерекшелігі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 5

    Пән компьютерлік графиканың қысқаша тарихын; компьютерлік графиканың қолданылу аясын; компьютерлік графиканың негізгі ұғымдарын; пайдаланылатын бағдарламалық қамтамасыз ету мен жабдықты; компьютерде графикалық ақпаратты ұсыну принциптерін; графикалық файлдардың форматтарын; графикалық ақпаратты енгізу және шығару құрылғыларын; графикалық адаптерлер мен мониторларды; сканерлер мен дигитайзерлерді; плоттерлер мен принтерлерді; компьютерлік редакторлар мен графикалық бағдарламаларға шолу; векторлық графикалық редакторлар; растрлық графикалық редакторларды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кескінді геометрия және сызу
    Несиелер: 5

    Бұл пәнде сызбаларды құру теориясы; позициялық есептер; сызбаларды жасау және оқу ережелері; кешенді сызбаны түрлендіру тәсілдері, қисық беттер, түрлері, қималары, тілімдері, біріктіру, дәнекерлеу, бұранда және бұранда қосылыстары, желім, шлицті және кілттік қосылыстар, эскиздер; тісті доңғалақтар; жұмыс және құрастыру сызбалары; жобалық құжаттаманы әзірлеу, өңдеу және рәсімдеу тәртібі бойынша өзара байланысты ережелер мен ережелер белгіленген КҚБЖ негізгі ережелері оқытылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби-бағытталған тілдер
    Несиелер: 3

    Пәнді оқу барысында кәсіби терминология, арнайы кәсіби бағытталған материал және оны кәсіби жағдайларда қолдану оқытылады. Қазақ, орыс және ағылшын тілдеріндегі мәтіндердегі бағыт, кәсіби мазмұндағы монологтық сөздер. Кәсіби қазақ, орыс және ағылшын тілдерінің мамандық пәндерімен байланысы. Кәсіби бағытталған тілді оқыту адамның кәсіби маңызды қасиеттерін қалыптастыру және кәсіби білім алу мақсатында оны арнайы пәндермен біріктіруден тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы және молекулалық генетика
    Несиелер: 5

    Пән гендік инженерияны; медициналық генетиканы; адам генетикасын; популяция генетикасын; даму генетикасын; гендер әрекетін реттеудің принциптері мен механизмін; геннің құрылымы мен функцияларын; мутацияны; мутация түрлерін; мутация процесін; ядродан тыс тұқымқуалау; тіркес тұқымқуалау мен кроссинговерді; жыныспен тіркес тұқымқуалау; аллельді емес гендердің өзара әрекеттесу түрлерін: гендердің комплементарлық әсері, эпистаз, полимерия; жынысты хромосомалық анықтау және жыныспен байланысқан белгілердің тұқым қуалауын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 5

    Пән химияның негізгі ұғымдары мен заңдарын, атомның және химиялық байланыстың құрылымы туралы классикалық және кванттық-механикалық түсінікті зерделеуге; химиялық элементтердің периодтық заңдары мен периодтық жүйесінің құрылымын, химиялық байланыс типтерін қарастыруға; термодинамика, химиялық кинетика және химиялық тепе-теңдік, металдардың коррозиясы заңдарын, ерітінділердің концентрациясын білдіру тәсілдерін меңгеруге; алынған білімді қолдана білуге ықпал етуге, іс жүзінде кәсіби дайындықтағы мәселелерді шешу үшін бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инженерлік графика
    Несиелер: 5

    Бұл пәнде графикалық жұмыстарды орындау және ресімдеу ережелері зерделенеді; геометриялық және проекциялық сызудың есептері шешіледі; сызбалар мен схемаларды орындау кезінде шартты графикалық белгілерді қолдану ережелері зерделенеді. Білім алушылар осы пәнді зерделей отырып, түрлер, тіліктер мен қималар көмегімен бөлшектердің бейнелеуін орындау, эскиздер мен жұмыс сызбаларын, құрастыру сызбаларын орындау; позициялардың өлшемдері мен нөмірлерін салу, спецификацияларды жасау дағдыларын алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған мәтінмен жұмыс
    Несиелер: 3

    Пән кәсіби, ғылыми, қоғамдық–саяси қарым-қатынас салаларындағы ауызша және жазбаша сөйлеу ерекшеліктерін; лекциялардың, әңгімелердің, баяндамалардың негізгі ережелерін зерделейді; кәсіби тақырыпқа нақты, логикалық түрде құрылған баяндама жасайды; кәсіби қарым-қатынас саласындағы ағылшын тілінің сөздік құрамының стилистикалық ерекшеліктерін түсінуді және қабылдауды; әр түрлі мәтіндердің жанрларын және оларды талдай алуды және ақпаратты коммуникацияда қолдана алуды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақтану физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән адам ағзасының негізгі жүйелерінің қызмет етуіндегі тамақтанудың рөлін және ағзаның тағамдық мәртебесін бағалауды; энергияның тәуліктік жұмсалуын; ағзадағы зат алмасудың негізгі процестерін; тамақтану рационы ұғымын; әртүрлі тамақ өнімдерінің физиологиялық мәнін, құрамын, тағамдық және энергетикалық құндылығын; адамның қоректік заттарға қажеттілігінің тәуліктік нормасын; халықтың әртүрлі топтары үшін тиімді теңгерімді тамақтану принциптері мен нормаларын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Академиялық мақсаттағы ағылшын тілі
    Несиелер: 3

    Пәнді оқу барысында жазбаша және ауызша қарым-қатынастың ерекшелігі, академиялық қарым-қатынас, аналитикалық сөйлеу шығармаларының тілдік ерекшеліктері, ғылыми стиль, академиялық оқу, аналитикалық қарым-қатынастың ауызша формалары, аналитикалық сөйлеу туындыларын дайындау кезеңдері, ғылыми мәтіннің техникалық рәсімделуі, академиялық жазу, ғылыми зерттеу жүргізу техникасы оқытылады. Ақпарат талданады, мәтіндер реферирленеді және аннотацияланады; анықтамалық материалдарды, оның ішінде Интернет ресурстары қолданылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік ағзалары тіршілігінің жалпы заңдылықтарын, өсімдік ағзаларының минералдар мен суды сіңіру процестерін, өсу және даму, гүлдену және жеміс беру, тамақтану, тыныс алу, биосинтез және әртүрлі заттардың жинақталу процестерін зерттейді. Өсімдік ағзаларының жалпы өнімділігін, қоректік құндылығын, олардың ұлпалары мен мүшелерінің технологиялық сапасын арттыру тәсілдері мен әдістері; өсімдіктер физиологиясы саласындағы жаңа әзірлемелер мен жетістіктерді оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    «Биотехнология нысандары» пәні тірі жүйелердің (микроорганизмдер, жасушалар, жануарлар, өсімдіктер,) қасиеттері мен ұйымдастыру деңгейлерін, жануарлар мен өсімдіктер жасушаларын, жануарлар мен өсімдіктер жасушаларының культуралары, ұлпалары мен мүшелерін ұйымдастырудың құрылымдық-функционалдық ерекшеліктерін оқытады. Пән биообъектілерді қоректік орталарда культивирлеу тәсілдерін, биотехнологиялық маңызы бар организмдерді іріктеудің негізгі талаптары мен қағидалары, оларды сақтау әдістерін оқытуды қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар мен өсімдік жасушаларын культивирлеудің типтік тәсілдерін; биотехнологиялық процестердің сатылары мен оларды жүзеге асыру принциптерін; продуценттерді құрастыру әдістерін; микроорганизмдерді, клеткалық инженериясының әдістерін; ББЗ бөлу, тазарту және тестілеу процестерінің типтік схемаларын; биотехнологияның қазіргі жағдайы мен даму перспективалары; шикізаттың қолжетімділігінің техникалық-экономикалық негізділігі, микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының, мақсатты өнімдердің технологиялылығы, асептикалығы мен масштабталуы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдік жасушаларының культурасы
    Несиелер: 5

    Пән культурадағы жасушалардың өсуін зерттейді; дедифференциация және каллус түзілуі; жасуша культивирлеу биологиясы; сұйық ортада жасуша культивирлеу; қоректік орталар; өсімдік жасушаларын культивирлеу принциптері мен әдістері; өсімдіктердің клондық микро көбеюі; өсімдік жасушалары мен ұлпаларының культуралары арқылы екіншілік метаболиттерді алу; коллекциялар мен криобанктерде жоғары өсімдіктердің гендік қорын сақтау; өсімдіктер биологиясының теориялық мәселелерін шешу үшін жасуша культурасын қолдануды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Пән негізгі биохимиялық процестердің заңдылықтарын зерттеуге, биомолекулалардың функциялары мен жасушалық метаболизм реакцияларына қатысатын құрылым арасындағы өзара байланысты анықтауға; биологиялық заттардың негізгі кластарын (құрылысы, қасиеттері және олардың жұмыс істеу механизмі), табиғи қосылыстардың биологиялық және физика-химиялық қасиеттерін, зат алмасудың негізгі жолдарын, реттеу тетіктерінің, метаболикалық процестердің өзара байланысын зерттеуге; әр түрлі технологиялық өңдеудегі заттардың өзара айналымының мәні бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жасушалық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән жасушалық биотехнологияның теориялық негіздерін; геномиканы, протеомиканы және биоинформатиканы; жасушалық деңгейде гендік-инженерлік конструкцияларды жасаудың негізі ретінде құрылымдық, функционалдық және салыстырмалы геномиканы; организмдердің әртүрлі түрлерінің протеомасын, оның функционалдық ұйымдастырылуы мен реттелуін; биотехнологиялық міндеттерді жоспарлаудағы, ұйымдастырудағы және іске асырудағы биоинформатиканы; in vitro культивирленетін жасушалардың сипаттамасын; қоректік орта және культивирлеу жағдайлары; биологиялық белсенді қосылыстар өндірісіндегі жасуша культурасы оқытылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биоинженерия
    Несиелер: 5

    Пән биология ұғымдары мен әдістерін (және, екінші кезекте, физика, химия, математика және информатика) тірі организмдер туралы ғылымдармен байланысты өзекті мәселелерді шешу үшін инженерлік аналитикалық және синтетикалық әдістемелерді қолдана отырып зерттейді; биоинженерлік есептерді шешуде қолданылатын жаңа зерттеу әдістері. Биоинженерия негізінен тірі организмдерді қолдануды зерттеу және дамыту үшін молекулалық биологияның тез дамып келе жатқан саласын қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Абай әлемі
    Несиелер: 3

    Пән тарихи фактілерді, Абай Құнанбайұлы, Шәкәрім Құдайбердіұлы шығармаларының идеялық-эстетикалық құндылықтарды қалыптастыратын философиялық-көркемдік негіздерін игерте отыра, студенттің өз пікірін айта білу, практикалық дағдыларды және адамгершілік, адалдық, көркем мінез сияқты адами қасиеттерді қабылдауды меңгертеді. Қазақ әдебиеті қаламгерлерінің данышпандық қырлары мен М.Әуезовтің Абай мұрасын зерттеу, насихаттаудағы рөлін, шығармаларының тарих, әдебиет, ғылым үшін маңызын айқындайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық жабдықтар
    Несиелер: 5

    Пән жартылай фабрикаттар мен шикізаттарды өңдеу құрал-жабдықтарын; тағам өнімдерінің аппараттары мен машиналары туралы жалпы мағлұматтарын; тамақ өндірісінің инженерлік міндеттерін және оларды шешудің машина-аппараттық нұсқаларын; жартылай фабрикаттар мен шикізаттарды өңдеу кезінде массаалмасу және жылу үрдістерін жүзеге асыру үшін қолданылатын құрал-жабдықтарын; микробиологиялық процестерді жүргізуге арналған құрал-жабдықтарын; шикізат пен жартылай фабрикаттарды электрофизикалық өңдеуге арналған құрал-жабдықтарын; мәре операцияларын орындауды механикаландыруға арналған құрал-жабдықтарын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тауартану негіздері
    Несиелер: 5

    Пән жіктеу және кодтау әдістерін қолдана отырып, тауарларды жүйелеуді; ұйымның ассортиментін басқаруды; тауардың пайдалану құнын құрайтын оның негізгі сипаттамаларын, сондай-ақ тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде олардың мүмкін болатын өзгерістерін; нақты тауарлардың тауартану сипаттамасын; тауарлардың сапасына қажеттіліктер мен талаптарды; тауарларды тауартану талдауы мен сараптамасын; тауарлардың тұтыну қасиеттерін; тауарлардың сапа көрсеткіштерін зерделейді; тауартанудағы бағалау қызметі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән тағам биотехнологиясының негіздерін; биологиялық белсенді заттар мен препараттардың микробиологиялық өндірісін; тамақ өнімдерінің химиялық құрамын; шикізат пен қосалқы материалдарға қойылатын талаптарды; ашытқы, зең саңырауқұлақтарын және бактерияларды тамақ өндірісінде қолдануды; спирт өндіруді; сыра қайнатуды; шарап өндіруді; нан-тоқаш өндірісін; крахмал технологиясын; жемістерді қайта өңдеу технологиясын; генетикалық түрлендірілген өнімдерді; шұжық өнімдерінің технологиясын; кондитерлік өнімдердің технологиясын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Микроорганизмдер биотехнологиясының негіздері
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологияның даму тарихын, мақсаттары мен міндеттерін; микробиологиялық биотехнология негіздерін; даму перспективаларын; биотехнологияның негізгі бағыттарын; "автоселекция" және "популяциялық орнықтылық" ұғымдарын; микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарын жасаудың қазіргі заманғы әдістерін және олардың құнды қасиеттерін сақтау проблемаларын; микроорганизмдер штаммдарын сақтаудың негізгі әдістерін; биотехнологиялық процестерді: жүйелеуді, сатысын және жүзеге асыру қағидаттарын; микроорганизмдерді культивациялау; микроорганизмдерді культивациялау үшін қоректік орта рецептурасын жасауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
    Несиелер: 5

    Пән жоғары сапалы дайын тамақ өнімдерін алу мақсатында технологиялық процестерді басқару тәсілдерін; оларды өңдеу кезінде өнімдерде болатын биохимиялық, физикалық және химиялық процестерді; өндірістің, шикізат пен дайын өнімнің технологиялық процестерін зерттеу әдістерін; консервілеу әдістері мен қағидаларын; тамақ өнімдерінің технологиялық қасиеттерін; эмульсиялық және көбікше тәрізді құрылымдарды; тамақ өнімдерінің адгезиялық қасиеттерін; дисахаридтер мен полисахаридтер гидролизін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән қауіпсіздік негіздерін және оның түрлерін; өнім сапасының көрсеткіштерін; өнім сапасын арттыруды; өнім сапасы туралы деректерді талдау әдістерін; азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптарды; шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін; азық-түлік қауіпсіздігінің негізгі ғылыми-практикалық ережелерін; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге қойылатын талаптарды, материалдар мен бұйымдарды; азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық аспектілерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Пән ұқсастық теория негіздерін; тамақ өндірісінің аппараттары мен процестерін есептеудің жалпы принциптері; өндірістің гидромеханикалық процестері; өндірістің механикалық процестері; тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттарын модельдеу негіздері; әртекті жүйелердің сипаттамасы; газды әртекті жүйелерді ажырату; технологиялық процестердің кинетикасы мен динамикасының негіздері; гидромеханикалық және механикалық процестердің, машиналардың, аппараттардың есептері; механикалық және гидромеханикалық процестер мен аппараттардың заманауи мәселелерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам биотехнологиясының қазіргі заманғы даму бағыттары
    Несиелер: 5

    Пән қазіргі заманғы биотехнологияның бағыттары мен кезеңдерін зерттейді. Тамақ және өнеркәсіптік биотехнологияның даму үрдісі. микробтық, жануарлар, өсімдік жасушаларының көмегімен адам үшін пайдалы заттар мен қосылыстар алу процестері; тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында пайдаланылатын Биотехнологиялық процестер және олардың тамақ өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлі; тамақ биотехнологиясының бүгінгі жетістіктері және оның дамуының негізгі үрдістерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірістік биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық өндіріс өнімдерін қолдану салаларын зерттейді; биологиялық объектілер-биотехнологиялық өндіріс компоненті; ферментациялық жабдықтың масса алмасу сипаттамалары; микробтық культураларды ұзақ уақыт сақтау әдістері; биотехнологиялық процесті басқару модельдері; биопестицидтер және топырақ тыңайтқыш препараттар; биотехнологиялық процесті басқару модельдері; қазіргі иммунобиотехнологияның негіздері; Микробтық синтез өнімдерін бөлу және тазарту процестерін аппаратуралық ресімдеу; технологиялық биоэнергетика; этанол алу отын ретінде оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Индустриалды биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық өндірістердің типтік сызбасы мен негізгі сатыларын зерттейді; ашыту процесі: негізгі сипаттамалары; ферменттеу процестерінің кинетикасының математикалық модельдері; микроорганизмдерді үздіксіз культивациялау; ашытудың кезеңдік және жартылай кезеңдік процестерінің технологиялық режимдерін басқару; биокатализ және биотрансформация; биосинтез өнімдерін бөліп алудың сорбциялық әдістері; Биотехнологиядағы мембраналық әдістер; биогендік элементтердің негізгі көздері; микробтық процестер процесінің жалпыланған технологиялық схемасы микроағзаларды культивациялауға арналған аппаратураны оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы фитогормондар
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік фитогормондарының негізгі түрлерін, сондай-ақ оларды алудың биотехнологиялық әдістерін; өсімдіктердің гормоналдық жүйесін; өсімдіктердің дамуы мен өсуінің синтетикалық реттегіштерін; өсімдіктер биотехнологиясындағы синтетикалық реттегіштер (өсу заттары) мен фитогормондарды; фиторегуляторлар мен фитогормондарды алудың биотехнологиялық әдістерін; өсу реттегіштерін қолданудың генетикалық және экологиялық қауіпсіздігін; фитогормондардың жалпы әрекет ету ерекшеліктерін; фитогормондарды жіктеуді зерделейді; ауксиндер; өсімдіктердегі құрамы мен таралуы; ауксиндердің химиялық құрылымы; ауксиндердің метаболизмін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірістің микробиологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән жасуша құрылымы, жасушаның химиялық құрамы, тіршілік процсіндегі судың рөлі, зат алмасу және ферментативті процесстер, ферменттер және коферменттер, ферментативті реакциялардың кинетикасы, маңызды энергетикалық процесстер, ақуызбен нуклеин қышқылдарының биосинтезі, метаболизм тұрақтылығының принциптері, микроағзаларды культивирлеу, культивирлеудің оптимальді шарттары, өсу және көбею, культивирлеу әдістері, микробиологиялық өндірістің негіздері, шикізат, технологиялық құрал-жабдықтар, технологиялық процестердің кезеңдерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән клондау әдістерін; жануарлар гендерінің құрылымын; жануарлардың ұрық және соматикалық жасушаларының генетикалық трансформациясын; жасанды ұрықтандыру әдістерін; трансгенді жануарларды алуды; аллофенді жануарларды (генетикалық химераларды) алуды және жыныс және ұрық жасушаларын криоконсервациялау мәселелерін зерттейді; Жануарлар биотехнологиясының жалпы биологиялық негіздері; жасушалық және эмбриологиялық инженерияның амалдары; соматикалық жасушаларды клондау және генетикалық трансформациялау қағидалары; биотехнологиялық әдістерді мал шаруашылығы ғылымы мен практикасында қолдану туралы түсінік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық процестердің алуан түрлілігін; биотехнологияның негізгі бағыттарын; өсімдіктер биотехнологиясын, оның ерекшелігін; биотехнологияның даму перспективаларын, өсімдіктердің культивирленетін жасушаларын ботехнология объектісі ретінде; өсімдік жасушаларын культивирлеудің теориялық және әдістемелік қағидаларын; культивирленетін жасушалардың қоректенуі; қоректік ортаның жалпы сипаттамасын зерттейді; дәрілік препараттарды, ферменттерді, ақуыздарды, бояғыштарды, хош иісті заттарды, дәрумендерді және бірқатар биологиялық белсенді қосылыстарды өндіруге бағытталған практикалық іс-әрекетте іргелі биологиялық білімді қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің экспертизасы
    Несиелер: 5

    Пән азық-түлік тауарларының тауартану сараптамасын; азық-түлік тауарларын сараптаудың теориялық негіздерін; сапасыз және қауіпті тамақ өнімдерінің сараптамасын; азық-түлік тауарларының ветеринариялық-санитариялық сараптамасын; сараптама жүргізуді регламенттейтін негізгі құжаттарын, сараптама қорытындысының құрылымын; азық-түлік тауарларының санитариялық-эпидемиологиялық сараптамасын; тамақ өнімдерінің биологиялық құндылығын; тағам биотехнологиясының принциптері, әдістері мен жабдықтары; азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің химиялық текті ксенобиотиктермен және поллютанттармен ластануын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Пән технологиялық жабдық туралы ұғымды, жіктелуін, негізгі параметрлерді; жабдықтағы өнім кинетикасы мен қозғалысының жылдамдығын; сүтті стерильдеуге арналған құрал- жабдықты; сары май өндіруге арналған жабдықты; балмұздақ өндіруге арналған құрал- жабдықты; ірімшік өндіруге арналған құрал- жабдықты; технологияның ерекшеліктерін және құрал- жабдықтың жіктелуін; сүзбе өндіруге арналған құрал- жабдықты; ақуызды сүт өнімдерін өндіруге арналған құрал- жабдықтың технологиялық есептеулерін; сүт құюға арналған құрал- жабдықты оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірістік биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдердің биотехнологиялық өндіріс объектілері ретіндегі мәнін; микробтық жасушалардағы зат алмасу жылдамдығы мен өзіндік ерекшелігін, мысалдарды (екі еселену уақыты, қайталама метаболиттерді синтездеу қабілеті, метаболикалық реакциялар жылдамдығын реттеу мүмкіндігі); биоөндіріс типіне байланысты микроорганизмдердің әртүрлі штаммдарын пайдалануды; биологиялық объектілердің метаболизмін, биотехнологиялық өндіріс үшін шикізатты (субстраттарды) пайдалануға қойылатын талаптарды зерттейді биотехнологиялық өндірістердің үлгілік схемалары мен негізгі кезеңдерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Микроорганизмдердің өндірістік штаммдарын құрудың заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пән микробтық жасушадағы метаболизмнің реттелуін, ферменттер синтезінің индукциясы мен репрессиясын, метаболизмнің реттелуі мен протеолизін, мутанттар мен мутагенезді оқшаулау әдістерін, эукариотты микроорганизмдерді будандастыруды, өнеркәсіптік маңызды микроорганизмдердің гендік инженериясын, адам интерферондары өндірушілерінің штамдарын құруды зерттейді. микроорганизмдердегі бөгде гендердің көрінісі, бактериялардағы конъюгация және плазмидтер, векторлық молекулалар, протопласттардың қосылуы, бастапқы метаболиттер продуценттерінің штаммдарының құрылысын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Патенттану
    Несиелер: 5

    Пән зияткерлік (өнеркәсіптік) меншік объектілерін қорғау саласындағы шет елдер мен Қазақстан Республикасы заңнамасының негіздерін; өнеркәсіптік меншік объектілерін патенттеу жүйесінің мәнін; зияткерлік меншікті қорғау бойынша Қазақстан Республикасының нормативтік-құқықтық құжаттамасын; патенттік құжаттаманың ерекшеліктері мен құрылымын; өнертабыс сипаттамасының құрылымын; өнеркәсіптік меншік объектілерін патенттеу жүйесінің мәнін; библиографиялық деректерді сәйкестендіру үшін ИНИД кодтарын өнертабыстың сипаттамасында; мәтінді құру ерекшеліктері; өнеркәсіптік меншік объектісіне өтінімнің құрамын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Медициналық және ветеринарлық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән медициналық және ветеринариялық биотехнологияның даму кезеңдерін; биотехнологиялық фармацевтикалық және ветеринариялық препараттарды жасаудың негізгі тәсілдерін; медициналық және ветеринариялық биотехнология объектілерін; дәрілік заттардың клиникаға дейінгі және клиникалық сынақтарын; иммуногендер мен вакциналардың биотехнологияларын; гендік-инженерлік микробиологиялық өндірісті; иммунобиотехнологияны; диагностиканың иммунологиялық жүйелерін; мал шаруашылығындағы қазіргі заманғы биотехнологияларды; трансгендік жануарларды; алу әдістері мен перспективаларын; зертханалық жануарларды азықтандыру негіздерін зерттеуді оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мамандық бойынша ҒЗЖ
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми зерттеулерді жоспарлауды, міндеттерді қоюды; ғылыми зерттеулер әдістерін; эмпирикалық немесе теориялық зерттеулер жүргізуді; нәтижелерді бағалауды, қорытындыларды, перспективаларды; процестер мен өнімдерге арналған нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеуді; жаңа тамақ өнімдерін жасау жөніндегі практикалық жұмысты; зерттеу тақырыбын таңдауды және негіздеуді; негізгі нәтижелер мен ережелерді талдауды; олардың тиімділігін бағалауды; зерттеу шеңберінде олардың тиімділігін бағалау; мәселе бойынша эксперименттік зерттеулерді жоспарлау және жүргізуді оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ашыту өндірісінің микроорганизмдері
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдерді қолдануға негізделген өндірістердің негізгі сипаттамаларын; культивирлеу тәсілдері мен даму сатыларын; ашыту мен оның түрлерінің жалпы сипаттамаларын, микроорганизмдер мен ашытқылардың басқа культураларының өсуі мен көбеюінің негізгі заңдылықтарын; ашыту өндірістерінде қолданылатын ферменттердің сипаттамаларын, олардың жіктелуі мен қасиеттерін, микроорганизмдердің өзара қарым-қатынасы; спиртті ашыту негіздері: ашытқы жасушасының химиялық құрамы, құрылымы; ашыту өндірісінде қолданылатын ашытқылардың рассалары мен сипаттамасын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сүт өнімдерін өндіру және екіншілік шикізатты өңдеу биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән сүттің құрамы мен қасиеттерін – биотехнологиялық үдерістерге арналған объект ретінде; ферменттелген сүт өнімдеріне арналған бактериялық препараттар; сүт өнімдерін өндіруде пайдаланылатын микроорганизмдерді жіктеу; бактериялық препараттарды іріктеу; бактериялық ұйытқыларды қалыптастыру; өндірістік жағдайларда бактериялық препараттарды дайындау және қолдану; сүт өнімдерінің технологиялары; сүт қышқылды өнімдерін; майсыздандырылған сүттен, пахтадан және сүт сарысуынан жасалған өнімдер; екіншілік шикізаттан жасалған сусындар; екіншілік шикізаттан алынған ақуыз өнімдерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән санитариялық-көрсеткіштік микроорганизмдер мен биотехнологиялық өндірістердің негізгі микроорганизмдер-контаминанттарының сипаттамасын; тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігін; тамақ өнеркәсібінде қолданылатын дезинфекцияны стерильдеу және консервілеу әдістерін; микробиологиялық өндірістің стерильділігін қамтамасыз ету тәсілдерін; тамақ өнімдерін бөгде микроорганизмдермен контаминациялауда және инфекциялық аурулардың таралуында ауа, су, топырақ микрофлорасының рөлін; өндірістік процестерге және өнеркәсіптік жабдыққа қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптарын; қатерлерді талдау жүйелерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерін талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Пән шикізат пен тамақ өнімдері сапасының көрсеткіштерін анықтау әдістерін; шикізат пен өнімдердің сынамаларын алу және оларды талдауға дайындауды; бөлу және шоғырландыру әдістерін; тамақ өнімдеріндегі ылғалды анықтау әдістерін; тамақ өнімдерінің қышқылдығын анықтау әдістерін; тамақ өнімдерін талдауға арналған рефрактометриялық әдістерді; функционалдық-технологиялық қасиеттерін; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде физикалық-химиялық әдістерін оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ғылыми –зерттеу жұмысының методологиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми-зерттеу жұмыстарының негізгі кезеңдерін; теориялық зерттеу әдістерін; ғылыми танымның әдіснамалық негіздерін; ғылыми ақпаратты іздеу мен өңдеуді жүргізу және эксперименттік зерттеулер нәтижелерін ресімдеуді; ғылыми зерттеулердегі модельдеу мәселелерін; ғылыми зерттеу бағыттарын таңдау әдістері мен мақсаттарын; ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеуді; теориялық және эксперименттік зерттеулерді; эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін өңдеуді; магистрлік диссертацияның құрылымы мен түсінігін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ұлттық сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән сүт саласының жағдайы мен даму перспективаларын; тарихын; сақтау және оны бастапқы өңдеу тәртібін; қауіпсіз сүт алуға қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптарды; ауыл шаруашылығы жануарлары сүтінің қасиеттері мен құрамын, сондай-ақ оларды негіздейтін факторларды; ұлттық сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін; сүт қышқылды өнімдерін, майларды, ірімшіктерді, сүт консервілерін, балмұздақты, балалар тағамы және екіншілік сүт шикізаты өнімдерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібінде функциональды стартерлі культуралар
    Несиелер: 5

    Пән бастапқы культуралардың селекциясын; генотиптік әдістердің көмегімен микроорганизмдердің идентификациясын; таксономияның даму тарихын, өнеркәсіптік штаммдарда антибиотиктерге төзімділіктің таралу мәселесін; тамақ өнеркәсібінде ашытқы және мицелиалды саңырауқұлақтар культурасын қолдануды, бастапқы культуралардың биотехнологиясын; тамақ өнеркәсібінде денитрификациялайтын микроорганизмдер мен нитриттерді қолдануды, бастапқы культураларды хош иісті қосылыстардың түзілуін, бастапқы культураларда оттегінің рөлін, бастапқы культуралар – бактериоцин продуценттерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны басқаруда зияткерлік меншік
    Несиелер: 5

    Зияткерлік меншік пен авторлық құқықтарды қорғауды; кәсіпорындардың материалдық емес активтерінің көлемі мен құрамын, олардың жағдайы мен дамуын; кәсіпорындардың инновациялық қызметін; персоналдың біліктілік деңгейін арттыруды; өндіріс барысында рационализаторлық ұсыныстар мен өнертабыстарды есепке алуды; сапаны басқарудағы зияткерлік меншікті; зияткерлік тауарды, зияткерлік меншікті; өнеркәсіптік меншік объектілері мен оның түрлерін; өнеркәсіптік меншік объектілерін; авторлығын куәландыратын құжаттарын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ашыту өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән ашытудың жалпы сипаттамаларын және оның түрлерін; микроорганизмдерді қолдануға негізделген өндірістердің негізгі сипаттамаларын; ашытқылардың және микроорганизмдердің басқа да өсірінділерінің көбеюі мен өсуінің негізгі заңдылықтарын; ашыту өндірістерінде қолданылатын ферменттердің сипаттамаларын; спирт ашытуының негіздерін; ашыту өндірістеріндегі ашытқыларды; уыттарды өндіру технологиясын; құрғақ және ауа-құрғақ заттарға қатысты арпадан дайын уыттың шығуын есептеуді оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми-зерттеу қызметін және оның ерекшеліктерін; ғылыми-зерттеу қызметінің кезеңдерін; зерттеу қызметінің ақпараттық ресурстарын; библиографиялық ақпаратты және оның өмір сүру нысандарын; ақпараттық іздестіру стратегиясын; ғылыми-зерттеу қызметінің нәтижелерін; ҒЗЖ презентациясының нысандарын; магистрлік диссертацияны зерделейді: мақсаты, міндеттері, құрылымы; ғылыми танымның әдіснамалық негізі; теориялық және эмпирикалық зерттеулердің әдістері әдістері; ғылыми-техникалық шығармашылықтың теориясы мен әдіснамасының элементтерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Фототрофты микроорганизмдер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән фототрофты микроорганизмдерді, олардың табиғаттағы және адам өміріндегі рөлін; биологиялық белсенді заттарды алу үшін жаппай өсіруде микробалдырларды пайдалану мүмкіндіктерін, фототрофты организмдердің әртүрлі топтарының фотосинтезінің механизмдері мен өнімділігін; фотобиотехнологияның дамуындағы фототрофты микроорганизмдердің рөлін, атап айтқанда микробалдырлар негізінде биологиялық белсенді заттарды алуды; биотехнологиялық өндірістегі фототрофты микроорганизмдердің рөлін, фототрофты микроорганизмдердің перспективті штаммдар және оларды өсіру әдістерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Стандарттау, сертификаттау және техникалық өлшеулер
    Несиелер: 5

    Пән стандарттардың мемлекеттік жүйесін, өлшеу құралдары мен әдістерін стандарттауды, ҚР метрологиялық қызметін, өлшем бірліктерін стандарттауды, өлшеу әдістері мен құралдарын жіктеуді, нормалардың сақталуын және олардың таралуын бақылауды, өнімге қойылатын талаптар мен ережелерді құрастыруда, өндірісте, өнім өндірушілер мен тұтынушылар үшін өнімнің қолданылуы мен қауіпсіздігін зерттейді; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалауды жүргізу нормативтік құжаттаманы әзірлеуді оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өндірісінде ферменттік препараттарды қолдану
    Несиелер: 5

    Пән ферменттер туралы жалпы мәліметтерді; тамақ өнеркәсібінде қолданылатын ферменттік препараттар топтарын; сүт өнеркәсібінде ферменттік препараттарды қолдануды; сүт сапасын бағалау үшін ферменттер белсенділігінің шамаларын пайдалануды; тамақ өнеркәсібінің ет саласындағы ферменттерді; нан пісіруде ферменттерді қолдануды; сыра қайнату саласында және крахмал-сірне өнеркәсібінде ферменттік препараттарды қолдануды; жеміс-жидек және жүзім шырындарын, шараптарды және алкогольсіз сусындарды өндіруде ферменттік препараттарды қолдануды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән ағынды сулардың негізгі сипаттамаларын; суды тазартудың аэробты процестерін; тұрмыстық және өнеркәсіптік ағынды сулардың ластануымен байланысты қоршаған ортаның негізгі экологиялық проблемаларын; ауадағы, судағы және топырақтағы, ҚР аумағындағы радионуклидтер мен ауыр металдардың жоғары концентрациясын; гомогенді реакторларды; өнеркәсіптік, ауыл шаруашылығы және тұрмыстық ағынды суларды, олардың сапасын және құрамын бағалау өлшемшарттарын; қозғалмайтын биопленкасы бар реакторлар оқытылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шығындарды басқару
    Несиелер: 3

    "Шығындарды басқару" курсының мақсаты-студенттердің шығындарды басқаруда құзыреттіліктерін қалыптастыру, шығындарды басқару саласында аналитикалық жұмыстарды жүргізе білу. Бұл пән студенттерде шығындардың мәні мен оларды басқару негіздерін түсіну үшін қажетті теориялық білім жиынтығын, сондай-ақ шығындарды стратегиялық басқару мақсаттары үшін қажетті практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ашыту өндірісінің кәсiпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Пән ашыту өндірісінің кәсiпорындарын орналастыру регламентін белгiлейтiн факторларды; ашыту өндірісінің кәсiпорындарының құрылымын; өндiрiстiк ғимараттарға қойылатын талаптарды; құрылыстың техника-экономикалық сипаттамасын; тағам өндірісі өнеркәсiбі кәсiпорындарын жобалау негiздерiн; өнеркәсiп көлiгiн; өндiрiстiк бөлмелердегi ауа тазарту жүйелерiн жобалауды; шикiзатты есептеу және ассортимент сипаттамасын, технологиялық жабдықты; өндірістік ауданды есептеу; ашыту өнеркәсібі кәсіпорындарының спирт, ликер-арақ өнімдері, нан пісіру ашытқылары, уыт, сыра өндірісінің жағдайы мен даму перспективаларын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік қалдықтарды өңдеу биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми – техникалық прогресті және қоршаған ортаның ластануын зерттейді; жекелеген элементтердің техногендік және табиғи биогеохимиялық ағындарын (циклдерін); ластану түрлері және олардың сипаттамалары; техногендік ластану проблемаларын шешу тәсілі ретінде аз қалдықты және қалдықсыз өндірістерді құру; техногендік ластаушы заттардың топыраққа, суға және атмосфераға түсу көздері мен жолдары; биоремедиация, биостимуляция және биоагментация – органикалық заттарды ыдырату үшін биологиялық объектілерді пайдаланудың негізгі бағыттары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау
    Несиелер: 3

    «Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау» пәні өнеркәсіптік сипаттағы өндірісті ұйымдастыру, жоспарлау негіздері, оның тиімді қызметін бағалау әдістері туралы әртүрлі түсінік береді. Сондай-ақ кәсіпорынның өндірістік тәуекелдері мен залалдарын талдау және болжау, оның ішінде оларды тез арада жою тәсілдері. Білім алушылар кәсіпорынның өнеркәсіптік өндірісін іске асыру, ұйымдастыру және жоспарлау саласында білім мен дағдыға ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарын ПРЖА қолданумен жобалау
    Несиелер: 5

    Пән тамақ өнімдерін өндіру бойынша биотехнологиялық кәсіпорындарды жобалау негіздерін; жекелеген өндірістерді жобалау принциптерін және олардың арасындағы өзара байланысты, кәсіпорынның технологиялық құрылымын, жобалардың құрамы мен түрлерін, жобалаудың техникалық-экономикалық негіздемесін, өндірісті қайта құру принциптерін зерделейді. ПРЖА пайдалана отырып кәсіпорынды жобалау; технологиялық процестерді ұйымдастыру кестесі; сүт комбинатының өнім есебі; ірімшік комбинатының өнім есебі; ассортиментті таңдау; технологиялық жабдықты есептеу және таңдауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорын экономикасы
    Несиелер: 3

    Экономикалық реформалардың қазіргі кезеңінде экономикада, әсіресе микроэкономикалық деңгейде елеулі өзгерістер орын алуда: кәсіпорындардың шаруашылық қызметінің сипаты мен әдістері өзгеруде. Бұл курста кәсіпорынның ресурстары, оларды пайдалану тиімділігі, рентабельділігі және кәсіпорын қызметінің негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштері жан-жақты қарастырылады. Сонымен қатар берілген курста кәсіпорынның өндірістік қуаты мен капиталын оңтайландыру мақсатында еңбек ресурстарын ынталандыру әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биоиндустрияда биологиялық белсенді заттарды қолданудың заманауи технологиялары
    Несиелер: 5

    Пән ферменттердің, гормондардың және дәрумендердің жіктелуін зерттейді; катализ және активтендіру энергиясы; метаболизмді реттеу; ферменттер мен гормондардың әсер ету механизмі; ферменттердің көздері мен қолданылуы; витаминдер өндірісі; ферментативті препараттарды бөлу және тазарту технологиясы; иммобилизацияланған ферменттер; жасуша иммобилизациясы; ферменттер мен жасушаларды қолдану арқылы өнеркәсіптік процестер; ферменттерді иммобилизациялау әдістері; микробиологиялық медицинада биологиялық белсенді заттарды қолдану биологиялық белсенді заттарды қолданудың экологиялық және генетикалық қауіпсіздігін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Пробиотикалық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән пробиотиктер, пребиотиктер және синбиотиктер, метаболитті, лактулозды және аралас пробиотикалық препараттар; пробиотикалық бактериялар негізінде жасалатын жаңа бактериялық препараттарды жасау мәселесі, пробиотикалық препараттарды алу технологиясымен, биологиялық белсенді заттардың жаңа түрлерін және тағамдық және емдік-профилактикалық мақсаттағы өнімдерді әзірлеуді; қазіргі тамақтану құрылымындағы функционалды өнімдерді; сүт қышқылы бактерияларын таңдау критерийлері; пребиотиктер; ашытқы культурасын таңдау негіздемесін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ және өнеркәсіптік өндірістерде биоқауіпсіздіктің қазіргі мәселелері
    Несиелер: 5

    Пән тамақ өндірістеріндегі биоқауіпсіздік туралы ұғымды; қауіпті биологиялық организмдер мен олардың өнімдерін; биотехнология мен биоқауіпсіздікті; биоинженериядағы биоқауіпсіздік тұрақтылығын; генетикалық түрлендірілген организмдер құруды; биологиялық, экологиялық, экономикалық, азық-түлік және басқа да қауіпсіздікті; тамақ өнімдерінің негізгі құрамдас заттарын және олардың өндіріс процесіндегі қасиеттерін, құрылысын, жіктелуін және олардың өзгеруін; ұлпалық, жасушалық және органогендік биотехнологиядағы биоқауіпсіздікті оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының селекциясы
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық процестердегі ұйытқылардың рөлін; ашытатын микроорганизмдердің таза культураларын алуды, оларды іріктеудің қазіргі заманғы әдістерін және тамақ өнімдері өндірісінің белсенді биотехнологиялық процестерін қамтамасыз ететін бактериялық ұйытқыларды жасау үшін штаммдарды іріктеу принциптерін; микробиологиялық өндірістің пайда болу тарихы мен даму перспективаларын; ұйытатын микрофлораның өндірістік-құнды қасиеттерін жақсарту тәсілдерін; бактериялық ұйытқылардың сапасын бақылау; микроорганизмдерді өнеркәсіптік культивирлеу технологиясының тәсілдері мен ерекшеліктері; эукариоттық жасушаның құрылысын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірістік биотехнологиядағы дрожжилар мен микромицеттер
    Несиелер: 5

    Пән ашытқы жасушасын, цитологияны; ашытқы жасушасының компоненттерін; әр түрлі өсу жағдайындағы ашытқының цитологиялық ерекшеліктерін; морфология мен жыныссыз көбеюді; ашытқының микроморфологиясын; жасушалық циклді; ашытқының жыныстық көбеюі мен өмірлік циклдерін; аскомицет ашытқысын, базидиомицет ашытқысын; метаболизм ерекшеліктерін; ашытқы саңырауқұлақтарының табиғатта таралуын; ашытқыны өнеркәсіптік қолдануды; ашытқы қоздырғыш ретінде адам аурулары; ашытқы систематикасы оқытылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Е т және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Пән өндiрiстiк ғимараттарға қойылатын талаптарды; сүт және ет өнеркәсіп кәсiпорындарының құрылымын; құрылыстың техника-экономикалық сипаттамасын; сүт және ет өнеркәсiп кәсiпорындарын жобалау негiздерiн; ассортимент сипаттамасын және шикiзатты есептеу; технологиялық процестерді ұйымдастыру графигiн; өндiрiс цехтарындағы аудандарды есептеуді; технологиялық жабдықты құрастыруды; ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының қазіргі жағдайы және оның даму перспективаларын; шұжықтар, сүт қышқылды өнімдерінің, жартылай фабрикаттар өндірісінің жағдайы мен даму перспективаларын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өндірістерінің қалдықтарын қайта өндеу биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән аз қалдықты технологияларды; ресурс үнемдейтін технологияларды құрудың жалпы қағидаларын; экономиканың техногендік дамуын шектеуді; қалдықтардың сипаттамасы мен жіктелуін; қатты қалдықтарды кәдеге жаратудың жалпы әдістері мен қағидалары; ауыл шаруашылығы қалдықтарын кәдеге жаратуды; газ тәрізді қалдықтарды кәдеге жаратудың жалпы әдістері мен қағидалары; тамақ өндірісінде қолданылатын химиялық заттарды, қалдық заттарды су қоймаларына ағызуды, су ресурстарын қайта пайдалануды, тамақ өнеркәсібіне кең мүмкіндіктер ашатынын; қалдықтарды өңдеудегі биотехнологияны оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON5

    Тірі және жансыз табиғатта болып жатқан негізгі үдерістер мен құбылыстарды талдау, биологиялық объектілердің құрылымдық және функционалдық ұйымдастыру принциптерін анықтау, биотехнологиялық процестің оңтайлы жағдайларын таңдау үшін негізгі ингредиенттер мен мақсатты өнімдердің биосинтезінің ықтимал жолдарын анықтау

  • Код ON2

    Әлеуметтік және кәсіби маңызы бар тәжірибені талдау және сыни тұрғыдан түсіну, мәдениетаралық ортада ауызша және жазбаша түрде, оның ішінде шет тілінде тиімді қарым-қатынас жасау

  • Код ON10

    Заманауи ғылыми-зерттеу, білім беру және ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу тәртібін анықтау, сондай-ақ объектіге және қойылған міндеттерге байланысты талдау әдістерін таңдай алу

  • Код ON4

    Есептік есептерді шешуде химияның негізгі стехиометриялық заңдарын қолдану, реакциялардың әртүрлі түрлерінің өту заңдылықтары, химиялық процестердің энергетикалық сипаттамаларын және берілген концентрациядағы ерітінділер компоненттерінің санын есептеу

  • Код ON7

    Биотехнологияның әртүрлі салаларында қолданылатын микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды ғылыми зерттеулер мен практикалық мақсаттар үшін объектілер ретінде қолдану

  • Код ON1

    Қоғам дамуының заманауи тенденцияларын ескере отырып, әлеуметтік-мәдени, экономикалық, құқықтық, экологиялық білімді, коммуникативті дағдыларды көрсету, ақпараттық технологияларды қолдану

  • Код ON6

    Далалық, зертханалық және өнеркәсіптік жағдайларда биообъектілердің қызмет етуінің морфофизиологиялық, биохимиялық, молекулярлық-генетикалық ерекшеліктерін түсіндіру және микроағзалардың жекелеген жасушаларын өсіруде физикалық-химиялық және микробиологиялық әдістерді қолдана отырып, сапалық және сандық талдауларды орындау

  • Код ON11

    Ақпаратты іздеу және сақтау үшін ақпараттық ресурстарды пайдалану, электрондық кестелермен жұмыс істеу, деректерді жүйелеу, деректер қорымен жұмыс істеу

  • Код ON8

    Экологиялық менеджмент бойынша халықаралық стандарт талаптарына сәйкес биотехнологиялық өндірістің және өнеркәсіптік қалдықтарды өңдеудің технологиялық процесін жүзеге асыруға қабілетті

  • Код ON9

    Санитарлық және басқа да регламенттер талаптарына сәйкес биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарын АЖЖ элементтерімен, инженерлік графиканы және өндірістің экономикалық тиімділігін қамтамасыз ету жолдары пайдалана отырып жобалау

  • Код ON3

    Физиканың іргелі заңдарын, сызықтық алгебра элементтерін, физиканың математикалық есептеріндегі дифференциалдық және интегралдық есептеулерді және табиғатта, оның ішінде тірі тіршілік ағзасында өтетін физикалық процестерді сипаттаудың математикалық әдістерін қолдану

6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
Бакалавриат

Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B05102 6B05102-Биотехнология
Бакалавриат

Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті (ҚарМУ Е.А.Бөкетов)

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B05102 Биотехнология сала бойынша
Бакалавриат

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Абай атындағы Қазақ Ұлттық педагогикалық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Торайгыров университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Қ. Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік мемлекеттік университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05102 Биотехнология
Бакалавриат

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top