Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

Пәндер

  • Аналитикалық химия

    Пән химия ғылымының қазіргі даму тенденцияларын зерттейді; бейорганикалық заттардың құрылымы мен қасиеттері, зерттеулерде қолданылуы, аналитикалық тәжірибелерді жүргізу, алынған заттарды талдау және бөліп алу туралы түсінік береді. Заманауи аналитикалық жабдықтармен (спектрофотометрлер, хроматографтар, pH-өлшеуіштер) жұмыс істеу дағдыларын қалыптастырады, сонымен қатар шикізат пен дайын өнім сапасын бақылауды қоса алғанда, биотехнологиялық маңызы бар қосылыстарды сандық/сапалық талдау әдістерін үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мамандыққа кіріспе

    Пән өз кәсібін түсіну мүмкіндігін және де оған қызығушылықты қалыптастыруға бағытталған; жеке іс-әрекетті ұйымдастыруға, сондай-ақ өзінің кәсіби міндеттерін орындау әдістерін бағалауға ықпал етеді. Пәнді оқу алынған білімді кәсіби қызметте қолдануға мүмкіндік береді. Командада жұмыс істеу дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Математика

    Модуль пәні компьютерлік технологияларды пайдалана отырып, проблемаларды модельдеуге, талдауға және шешуге көмектесетін математикалық аппаратты меңгеруге мүмкіндік береді; математикалық әдістер, студенттердің болашақ қызметінің саласынан мамандар ретінде процестер мен құбылыстарды зерттеуге және болжауға мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнология нысандары

    Пән биотехнологияда қолданылатын нысандарды және тірі организмдерді жасушалық және молекулалық деңгейде басқару әдістерін зерттейді. Пән микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарларды Биотехнология объектілері ретінде, сондай-ақ жаңа биообъектілерді жасау үшін қолданылатын негізгі қағидаттар мен тәсілдерді қарастырады

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Адам және жануарлар физиологиясы

    Пән жануарлар мен адам ағзаларының негізгі жүйелерінің құрылысы мен қызмет етуінің ерекшеліктерін; адам мен жануарлардағы негізгі физиологиялық үрдістерді зерттейді; адам мен жануарларда гомеостазды қамтамасыз етудің реттеуші механизмдері туралы түсініктерді қалыптастыруға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология негіздері

    Пән микробтық метаболизм мен ферментативті биохимиялық қайта құруларға негізделген биотехнологиялық өндірістік процестерді зерттеуге бағытталған. Онда микробтық биосинтездің және ферменттік-катализденген жүйелердің өндірістік және ғылыми мақсаттағы принциптері мен қолданылуы зерттеліп, биологиялық жолмен алынған өндіріс әдістерін оңтайландыруға баса назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инклюзивті өзара әрекеттесу этикасы

    Пән мүмкіндігі шектеулі адамдармен қарым-қатынас жасау процесінде студенттердің коммуникативті және әлеуметтік дағдыларын дамытуды, ерекше денсаулық мүмкіндіктері бар адамдардың әлеуметтік, эмоционалды және мінез-құлық қиындықтарының ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруды қамтиды, сонымен қатар инклюзивті білім беру және кәсіби ортада туындайтын тұлғааралық өзара әрекеттесу мәселелерін шешуге көмектесуге арналған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Цитология

    Цитология курсы жасушаның құрылысын, қызметін және дамуын зерттейді. Жасушаның негізгі компоненті және өмір негізі. Сондай-ақ жасушалардың мамандану ерекшеліктерін қарастырады. жасушалардың құрылысы мен химиялық құрамын, жасушаішілік құрылымдардың функцияларын, жануарлар мен өсімдіктер организміндегі жасушалардың функцияларын, жасушалардың көбеюі мен дамуын, жасушалардың қоршаған орта жағдайларына бейімделуін зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көшбасшылық негіздері

    Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты-биоэкологияның негізгі заңдылықтарын, биосфераның компоненттерін және оларға әсер ететін факторларды, антропогендік қызметтен туындайтын экологиялық проблемаларды, қоғамның орнықты даму қағидаттарын, сондай-ақ табиғи және техногендік сипаттағы түрлі қауіптер жағдайындағы қауіпсіздік негіздерін зерделеу. Нәтижесінде алынған білім мен қалыптасқан дағдылар кәсіби қызметте экологиялық принциптер мен қауіпсіздік негіздерін қолдануға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктің физиологиясы мен биотехнологиясы

    Пәнді оқу өсімдіктер физиологиясы әдістерін кәсіби қызметтің әртүрлі салаларында қолдануға, өсімдік ағзасының негізгі өмірлік процестерін басқаруға, физиологиялық процестерді зерттеу бойынша далалық және зертханалық эксперименттер жүргізуге мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастырады. Пән аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, салықтарды есептеуге, салық есептілігін дұрыс толтыруға, қаржылық проблемалар туындаған кезде қаржылық шешімдер қабылдауға және қаржылық алаяқтықты тануға үйренеді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби бағытталған шет тілі

    Пән аударматану және мәдениетаралық коммуникация саласындағы кәсіби міндеттерді шешу бойынша практикалық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті жалпы мәдени, кәсіби және лингвистикалық құзыреттерді қалыптастырады және дамытады. Пән аясында қазіргі әлемдегі аудармашы мамандығы, ауызша және жазбаша аударма, транскреация, локализация және интернационализация саласындағы негізгі мәселелер қарастырылады. Пән белгілі аудармашылармен сұхбатты тыңдауды және талдауды қамтиды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері және академиялық хат

    Пән оқытылатын саладағы ғылыми зерттеулер әдістері мен академиялық хатты зерттеуге бағытталған. Білім алушылар тұжырымдамалық аппаратпен және зерттеу жұмысының негізгі кезеңдерімен, әдістердің жіктелуімен, оларды қолдану салаларымен танысады. Білім алушылар ғылыми зерттеулерді сандық және сапалық талдау дағдыларын игеруге және оның нәтижелерін академиялық ортада мақала мен баяндамалар түрінде ұсынуға үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық биология негіздері

    Пән жасуша тіршілігінде шешуші рөл атқаратын нуклеин қышқылдары мен ақуыздардың құрылымы, қасиеттері мен функциялары туралы қазіргі теориялық білімдермен және соңғы ғылыми жетістіктермен танысады; биомолекулалар деңгейінде генетикалық ақпаратты сақтау, көбейту, беру және іске асыру тетіктері туралы түсінік қалыптастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы және молекулалық генетика

    Пән микроорганизмдер, жануарлар мен өсімдіктердегі мұрагерлік заңдылықтарымен және белгілердің өзгергіштігімен таныстырады. Ол тұқым қуалайтын ақпаратты ДНҚ-дан РНҚ-ға және одан әрі белгілі бір ақуызға беру процесінің мәнін ашуға бағытталған. Пәнді оқу кезінде студенттер хромосомалардың түрлерін ажырата білуді, әртүрлі био объектілердің кариотипін анықтауды, хромосомалық абберацияларды, сондай-ақ гендік және геномдық мутацияларды ажырата білуді үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Бұл пән микроорганизмдерді биотехнологиялық өндірісте өнеркәсіптік қолданудың теориялық негіздерін қарастырады, оларды адам қажет тіліктері үшін өнім алу үшін пайдалануға баса назар аударады. Ол микробтық дақылдардың жіктелуін, биотехнологиядағы микробиологиялық процестердің негізгі принциптері мен сипаттамаларын, жоғары өнімді өнеркәсіптік микробтық штамдарды жасау әдістемелерін қамтиды. Сонымен қатар, пән мақсатты микробтық өнімдерді өсірудің, оқшаулаудың және тазартудың негізгі әдістерін қарастырады, студенттерді микробтық биотехнологияны қолдану туралы жан-жақты біліммен қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Физика

    Бұл пән физиканың негізгі заңдары мен физикалық құбылыстарын, теориялық және қолданбалы есептерді шешу үшін олардыңіс жүзінде қолданылу мүмкіндіктерін зерттейді. Пән әлемнің қазіргі заманғы физикалық көрінісінің негізгі түсініктерін қамтиды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Микробиология және вирусология

    Микробиологияның заманауи мәселелері қарастырылады: микроорганизмдердің өзара және басқа организмдермен (вирустар, өсімдіктер, жануарлар, адам) өзара қарымқатынасы, әртүрлі экотоптарда прокариоттардың таралу ерекшеліктері, вирустардың прокариотикалық және эукариотикалық жасушалармен өзара әрекеттесуі. Прокариот (бактериялар мен архей), эукариот (микроскопиялық саңырауқұлақтар) және вирустардың жекелеген топтарына сипаттама беріледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Биотехнологиядағы процестер және аппараттар

    Пән өндірістік қызметте процестердің инженерлік есепте улерінің әдістерін, сондай-ақ оларды жүзеге асыру үшін қолданылатын аппараттар мен машиналарды пайдалану дағдыларын қалыптастырады. Пән ферменттерде жүретін биосинтездің негізгі процестерімен; биотехнологиялық процестердің негізгі ұғымдарымен, Тамақ өнімдері мен сусындар алу, амин қышқылдары, ферменттер, бактериялық тыңайтқыштар өндіру үшін продуценттерді таңдау критерийлерімен, заттарды химиялық сәйкестендірудің және олардың реакциялық қабілетін анықтаудың негізгі әдістерімен, биотехнологиялық процестің негізгі кезеңдерімен таныстырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Энзимология

    Пән химиялық құрылым, ферменттердің қасиеттері, ферментативті Катализ ерекшеліктері, жасушадағы ферментативті реакцияларды реттеу және ферменттерді практикада қолдану туралы білім жүйесін құрайды. Пән ферменттердің белсенді орталықтарының негізгі механизмдерімен, ингибиторлар мен фермент активаторларының қатысуымен каталитикалық реакциялардың ерекшеліктерімен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пәнді оқудың мақсаты: әртүрлі салаға бейімделген интеллектуалды жүйелерді құрудың қазіргі теориясы мен тәжірибесі туралы тұтас жүйелі түсінік қалыптастыру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер жасанды интеллекттің негізгі ұғымдары мен терминдерін біледі және олармен жұмыс істеуді үйренеді, өздерінің кәсіби қызметтерінің тиімділігін және нәтижелерін жақсарту үшін жасанды интеллекттің принциптерін, әдістерін және идеологияларын түсінеді, бағдарламалық құралдары мен әдістерін қолданады, сондай-ақ жасанды интеллектті пайдаланудың этикалық аспектілерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гендік және жасушалық инженерия

    Пән болашақ мамандарда биотехнология, гендік және жасушалық инженерия саласында іргелі білім мен кәсіби құзыреттілікті қалыптастырады. Пән рекомбинантты РНҚ мен ДНҚ алудың, организмнен (жасушалардан) гендерді бөлудің, гендермен манипуляцияларды жүзеге асырудың, оларды басқа организмдерге енгізудің және ДНҚ-дан таңдалған гендерді алып тастағаннан кейін жасанды организмдерді өсірудің тәсілдерімен, әдістерімен және технологияларымен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Эксперимент техникасы және нәтижелерді өңдеу

    Пән студентті эксперимент техникасына және алынған мәліметтерді өңдеуге үйретеді, зертханалық жағдайда жұмыс істеуге және зертханадағы қауіпсіздік техникасына және әртүрлі жабдықтармен жұмыс істеуге үйретеді. Пән эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін математикалық өңдеуді жүргізуге, кез-келген экспериментті бақылауға, яғни зерттеуші қандай да бір себептермен қарауға қабылдамаған сыртқы айнымалылардың әсерін болдырмауға үйретеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ақуыз инженериясы

    Пән пайдалы немесе құнды ақуыздарды дамытумен айналысатын Биотехнология бөлімін зерттейді. Бұл пән ақуыздардың қатпарлануын, ақуыздарды өзгерту және құру принциптерін зерттеуге бағытталған. Дисциплина табиғи ақуыздардың құрылымын өзгертуге және берілген қасиеттері бар ақуыздарды алуға бағытталған әдістермен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Салқындату техникасы

    Пән тоңазытқыш техникасын пайдалану саласындағы өндірістіктехникалық қызметке, оны қолдану әдістеріне және тамақ кәсіпорындарындағы негізгі технологиялық жабдықтармен үйлесуге дайындайды. Пән жасанды суықты өндірудің термодинамикалық негіздерімен, хладагенттермен, хладотасымалдағыштармен, Тоңазытқыш машинасының, жылу алмасу және қосалқы аппараттардың құрылғысымен және жұмыс істеу принциптерімен, салқындату жүйелерімен, пайдалану ерекшеліктерімен, Тоңазытқыш жабдықты есептеу ерекшелігімен таныстырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасушалық биотехнология

    Пән тірі организмдер жасушасының құрылымы мен химиялық құрылымымен, белгілі бір органеллаларды биотехнологиялық мақсаттарда пайдалану мүмкіндігімен, генетикалық және жасушалық инженерияның негізгі әдістерімен таныстырады. Пән бір жасушаны манипуляциялау, әртүрлі жасушалар мен олардың генетикалық материалдарын біріктіру, сонымен қатар қоректік ортаның оңтайлы құрамын таңдап, in vitro жасушаларын өсіру қабілеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өндірістік биотехнология

    Пән өндірістік өнімдер мен процестерді құру үшін тірі жасушаларды (бактериялар, ашытқы, балдырлар) немесе ферменттер сияқты жасушалардағы заттарды қолданатын әдістер жиынтығымен таныстырады. Пәнді оқу барысында студент жасушалармен және жасуша культураларымен эксперименттік жұмыс әдістерін, макромолекулаларды зерттеудің физика-химиялық әдістерін, тірі жүйелерді зерттеу және талдау әдістерін, биологиялық зерттеулер нәтижелерін өңдеудің математикалық әдістерін, биоинженерлік объектілерді құру үшін қажетті биоинженерия негіздерін меңгеретін болады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Медициналық және ветеринариялық биотехнология

    Пән медицинадағы және ветеринариядағы биотехнологиялық процестердің заңдылықтары туралы білім алуды қамтамасыз етеді. Адам мен малдарға арналған вакциналарды, антибиотиктерді алу және қолдану ерекшеліктерімен таныстырады. Емдеу кезінде қолданылатын май, паста, эмульсия алу бойынша құзыреттерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Иммунобиотехнология

    Пән биотехнология негізінде тиімділігі жоғары диагностикалық және емдік құралдарды әзірлеу және алу үшін құзыреттерді қалыптастырады. Пән цитокин препараттарын, антигендерді, вакциналарды, антиденелерді алу және қолдану принциптерін; қан плазмасынан препараттар мен иммунопрепараттарды алу тәсілдерін зерделейді, сондай-ақ нанотехнологияларды, гендік-инженерлік технологияларды, дің жасушаларын алу және қолдану технологияларын зерделейді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылығы биотехнологиясы

    Пәнді меңгеру барысында студенттер ауыл шаруашылығы малдарын тиімді пайдалану және селекция сұраныстарына сәйкес қазіргі заманғы биологиялық ғылымның жетістіктерін, әлемдік мал шаруашылығының дамуының қазіргі тенденцияларын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биологиялық белсенді заттарды алу технологиясы

    Пән тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы зерттеу, жобалау және өндірістік қызметте қажетті тағамдық және биологиялық қоспалар мәселелері бойынша теориялық және практикалық біліммен таныстырады. Пән биологиялық белсенді заттарды (ББЗ) микробтық, өсімдік және Жануарлар шикізатынан алудың және бөлудің негізгі әдістерін үйретеді; ББЗ алу технологиясындағы процестерді, негізгі сатыларды аппаратуралық ресімдеумен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Геномдық биоинформатика

    Бұл пән салыстырмалы геномиканың есептеу әдістері бойынша іргелі дайындықты қамтамасыз етеді. Олауқымды реттілік деректер жиынын өңдеу мен талдаудағы маңызды мәселелерді шешеді. Курс геномдық биоинформатиканы қамтиды, әдетте жекелендірілген геномика деп аталады, бұл жеке медициналық емдеу әдістерін, жеке тамақтану жоспарларын, оңтайландырылған физикалық белсенділік режимдерін және жан-жақты геномдық профильдеуге негізделген денсаулық сақтау бойынша жеке ұсыныстарды әзірлеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құрылымдық биоинформатика

    Құрылымдық биоинформатика пәні биологиялық макро молекулалардың үш өлшемді ұйымдастырылуын болжау мен талдаудың есептеу тәсілдерін жасауға бағытталған. Олақуыз құрылымын болжау мен сипаттауға арналған арнайы алгоритмдер мен бағдарламалық құралдарды құруды қамтиды. Негізгі әдістемелік аспектілерге макро молекулалардың рентгендік кристаллографиялық талдауы, кристаллографиялық мәліметтерден алынған құрылымдық модельдерді бағалау, молекулалық беттер мен құрылымдық домендерді есептеу талдауы жатады. Оқу жоспарында молекулалық бетті есептеу, гидрофобты ядроны идентификациялау және құрылымдық домендерді жіктеу сияқты тәсілдер арқылы ақуыз құрылымын анықтаудың негізгі принциптеріне баса назар аударылады. Сонымен қатар, пән құрылымдық туралау әдістерін, SCOP және CATH жүйелері арқылы ақуыз домендерінің жүйелі жіктелуін және биологиялық макро молекулалардағы конформациялық өзгерістерді зерттеуге арналған молекулалық динамиканы модельдеуді қоса алғанда, озық тақырыптарды қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы

    Пән сүт және ет өнімдерінде болып жатқан биотехнологиялық үдерістермен, шикізатпен және ет, сүт өнімдерінің берілген сапалық көрсеткіштерінің қалыптасу, оларды тоңазытып өңдеу және сақтау заңдылықтарымен; ет және сүт өнімдерін өндіру және сақтау процесіндегі биохимиялық, микробиологиялық, физика-химиялық және реологиялық өзгерістермен; микробиологиялық ферментті, биологиялық белсенді заттар мен табиғи ингредиенттерді пайдалана отырып, ет және сүт өнімдерінің технологияларын әзірлеу әдістемелерімен таныстырады. Ашыған сүт өнімдерін алу бойынша құзыреттілікті қалыптастырады, еттің пісуі, өнімнің бүлінуі ұғымымен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияның генетикалық негіздері

    Пән биотехнология саласындағы ғылыми жетістіктердің деңгейі туралы қазіргі заманғы түсініктерді қалыптастырады және дәстүрлі нан бастап гендік-инженерлікке дейінгі әр түрлі деңгейдегі биотехнологиялық үрдістермен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология

    Пән өндірістік қызметте метрология, стандарттау және сертификаттаудың негізгі ережелерін қолдану негізінде қолданыстағы нормативтік базаға сәйкес технологиялық және техникалық құжаттарды ресімдеуге мүмкіндік береді; сапа жүйесінің құжаттарын қолдануға; өнімдер (қызмет) мен процестердің негізгі түрлеріне нормативтік құжаттардың талаптарын қолдануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Эмбриоинженерия

    Пән биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білім және мал шаруашылығындағы эмбрион трансплантациясы мен эмбриоинженерлік зерттеулер бойынша практикалық дағдылар береді. Пән ауыл шаруашылығы жануарларының биотехнологиясындағы жасушаішілік және жасушалық зерттеулер саласындағы негізгі бағыттармен таныстырады, көбеюдің биотехнологиялық аспектілеріне қатысты жаңа дүниетанымдық ұстанымдарды қалыптастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық дайындаудың биотехнологиялық негіздері

    Пән жемшөптің тағамдық құндылығын бағалау әдістерімен, оларды сақтаудың ғылыми негіздерімен, Жем нормаларын анықтаумен, толық рациондарды жобалаумен таныстырады. Пән жемшөп дайындау саласындағы жемшөпті консервілеудің технологиялық процестеріне байланысты әртүрлі өндірістік міндеттерді шешуге дайындайды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің биоқауіпсіздігі

    Пән болашақ маманда малдардан алынатын шикізаттар мен өнімдердің негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы, азық-түлік шикізаттары мен азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау әдістері, тамақ өнімдерін бақылау бойынша практикалық дағдыларды игеру мәселелері бойынша кәсіби құзіреттіліктер мен терең білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Геномика

    Пән күрделілігі әртүрлі деңгейдегі геномдарды құру тетіктері туралы білім негізінде жалпы молекулалық дүниетанымды қалыптастырады; гендік-ақпараттық талдау дағдыларын игеру; геномдарды құру және олардың жұмыс істеуінің әмбебап принциптерімен танысу. Пән гендердің құрылымымен және функцияларымен, тірі организмдердің геномдық карталарын құрумен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам биотехнологиясы

    Пән азық-түлік өнеркәсібіндегі қазіргі биотехнологиялық процестерді зерттеу және әзірлеу негіздеріне оқытады. Пән ашыту өндірістерінің негізінде жатқан микроорганизмдердің метаболикалық белсенділігінің мәселелерін баяндайды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Пән мал шаруашылығында өндірістік үрдісті жетілдіру үшін биологиялық негіздерді және биотехнологияның әдістерін қол-дана отырып, малдардың асыл тұқымды, өнімді қасиеттерін тиімді пайдалану және жақсарту тұрғысынан өндірістік іс-әрекет процесінде жаңа биотехнологияларды құру құзыреттілігін қалы-птастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндіріс биотехнологиясының кәсіпорын жабдықтары

    Пән технологиялық ойлау негіздерін қалыптастырады және перспективалық процестер мен биотехнологиялық және өндірістік өндірістерді құру бойынша белсенді шығармашылық жұмысқа дайындайды химиялық синтез ББЗ-ды. Пән биотехнологиялық Жабдықты баптау және пайдалану міндеттерімен таныстырады; аппаратураны, жабдықты, продуценттердің түрін және нақты биотехнологиялық процесті жүргізу шарттарын таңдау білігін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Биотехнологиядағы озық білімге негізделген биология ғылымдары саласындағы білім мен түсінікті көрсету
  • Биотехнология саласында одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын дамыту
  • Фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді кәсіби деңгейде білу және түсіну, дәлелдер тұжырымдау және биотехнология саласындағы мәселелерді шешу;
  • Өндірістің әдістері мен режимдерін (параметрлерін), сондай-ақ шығарылатын биотехнологиялық өнімнің бәсекелестік деңгейіне дейін сапасын арттыру жөніндегі ұсыныстарды қамтитын технологиялық схемаларды (процестерді) білу және әзірлеу
  • Академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетінің маңыздылығын түсіну
  • Биотехнология саласындағы оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін теориялық және практикалық білімді қолдану, әдіснаманы меңгеру және зерттеу жұмыстарын жүргізуді ұйымдастыра білу
  • Биотехнологиялық өнімді өндіру процесінде шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің құрамы мен параметрлеріне микробиологиялық, химиялық-бактериологиялық және физика-химиялық талдау жүргізу; өндірілетін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне өндірістік бақылауды жүзеге асыру
  • Әлеуметтік, этикалық және ғылыми тұрғыларды ескере отырып, жасанды интеллект құралдарын қоса алғанда, ақпаратты жинау және талдау негізінде тұжырым жасау
  • ДНҚ-мен, гендермен жұмыс істей білу және рекомбинантты ДНҚ жасушаларын түрлендіре білу
  • Ғылыми зерттеулер мен академиялық жазу әдістерін білу және оларды биотехнология саласында қолдану
  • Зертханалық жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын дамыту, аналитикалық аспаптар мен жабдықтардың жұмыс принциптерін білу, оларды дұрыс қолдана білу және калибрлеу.
Top