Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Өсімдіктер биологиясы және физиологиясы
    Несиелер: 6

    "Өсімдіктер биологиясы және физиологиясы" пәні су режимі, өсімдіктердің фотосинтезі және тыныс алуы, олардың онтогенезі, өсу мен даму барысын басқару мақсатында ұйымдастыру сияқты өсімдіктер тіршілігінің физиологиялық процестерінің мәнін ашады, сондай-ақ өсімдіктердің цитологиясы мен гистологиясының, органографиясының, көбеюі мен систематикасының негіздері, олардың биосферадағы және өмірдегі рөлі туралы білім алуға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бейорганикалық және органикалық химия
    Несиелер: 5

    "Бейорганикалық және органикалық химия" пәні химияның негізгі заңдарын; атомның құрылымын және элементтердің периодтық жүйесін; молекулалардағы химиялық байланыс түрлерін, химиялық кинетика мен химиялық тепе-теңдікті; ерітінділерді; электролиттік диссоциация мен тұздардың гидролизін; тотығу-тотықсыздану реакцияларын және күрделі қосылыстарды; биогендік элементтерді; шекті, шекті емес және хош иісті көмірсутектерді; оттегін -, құрамында азот бар органикалық қосылыстар; спирттер, альдегидтер, кетондар, карбон қышқылдары, қарапайым және күрделі эфирлер; көмірсулар; амин қышқылдары; ақуыздар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Жоғары математика курсы сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистика бөлімдерін қамтитын математикалық білімнің негізі болып табылады. Математиканың теориялық негіздерін білу және практикалық есептерді шешуде тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру негізгі және кәсіби пәндерді зерделеуге және ғылыми және техникалық облыстарда математикалық әдістерді пайдалануға қажеті болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Агрометеорология
    Несиелер: 5

    "Агрометеорология" пәні негізгі метеорологиялық элементтердің ерекшеліктерін және олардың ауыл шаруашылығына әсерін зерттейді. Метеоэлементтерді өлшеу және бақылау жүргізеді. Агрометеорологиялық жағдайлардың өзгеруінің ауыл шаруашылығы дақылдарының өсуіне, дамуына және агроклиматтық аудандастырылуына әсерін зерттейді. Ауыл шаруашылығындағы қолайсыз және қауіпті метеоэлементтермен күресу шараларын ұсынады. Ауыл шаруашылығы дақылдарының даму кезеңдерін, топырақтың ылғалдылығын, өнімділігін болжайды және оларды ауыл шаруашылығында дұрыс пайдалануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экономика
    Несиелер: 5

    «Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға, ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Топырақтану
    Несиелер: 6

    «Топырақтану» пәні топырақтың географиялық таралуы, генезисi, химиялық құрамы, қасиетi, оны тиiмдi пайдалану және қорғау топырақтану ғылымының негізі. Топырақ негiзгi өндiрiс құралы және экологиялық жүйенiң бiр бөлiгi. Топырақ табиғи дене болғандықтан, мәдениелендiрген кезде еңбек өнiмi болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Физика биофизика негіздерімен
    Несиелер: 5

    "Физика биофизика негіздерімен" пәні табиғаттағы физикалық және физика-химиялық құбылыстарды (тірі организмдер), әртүрлі физикалық факторлардың тірі жүйелерге әсерін зерттейді. Физика мен биология тірі заттардың құрылымы мен қызметін зерттеу үшін физикалық, химиялық және математикалық әдістерді қолданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулер әдістері
    Несиелер: 5

    "Ғылыми зерттеу әдістері" пәні жеміс-көкөніс шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің тереңдетілген әдістерінің ерекшеліктерін және зерттеу жүргізілетін жерге қойылатын талаптарды, ғылыми зерттеулер жүргізудің дәлдігін, ғылыми зерттеулерді жүргізуді, ең аз еңбек шығындарымен сыртқы ортаны жақсарта және топырақтың құнарлылығын арттыра отырып, жеміс-көкөніс өнімдерінің жоғары және тұрақты өнімін өсіру мен жинаудың әдістері мен технологиясының ерекшеліктерін, қайта өңдеу өнеркәсібі үшін ең жақсы сапалы шикізат алу жолдарын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    "Кәсіпкерлік" пәні кез-келген кәсіпкердің өмірінде пайдалы болатын дұрыс құзыреттерді дамытуға, өз жобасына команданы қалай дұрыс құру керектігін түсінуге, нарықтың қажеттіліктеріне сүйене отырып, дұрыс бизнес-идеяны қалай таңдауға болатындығын білуге, бизнес-модель әзірлеуге және өз бизнесін бастау үшін бизнес-жоспар құруға үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экология
    Несиелер: 5

    "Экология" пәні адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның денсаулығын сақтау жөніндегі барлық табиғат қорғау іс-шараларының теориялық негізі болып табылатын тірі организмдердің дараларының, популяциялары мен қауымдастықтарының өмір сүруінің экологиялық заңдылықтары туралы жаратылыстану-ғылыми жүйелі білімді қалыптастырады, экологиялық мәдениеттер, бұл экологиялық білімді тек кәсіби мүдделерде ғана емес, сонымен бірге қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және қоршаған орта дағдарысынан қозғалуына ықпал етеді. тұрақты даму жолдары және табиғатты қорғау мәселелерін шешу үшін теориялық білімді қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану
    Несиелер: 5

    "Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану" пәні тракторлар мен ауыл шаруашылығы машиналарының жалпы құрылысын, тракторларды ауыл шаруашылығы машиналарымен агрегаттауды, машина-трактор паркін (МТП) өндірістік пайдаланудың теориялық негіздерін қарастырады. Өндірістік процестер мен агрегаттарға жалпы сипаттама беріледі, мобильді энергетикалық құралдар мен жұмыс машиналарының пайдалану қасиеттері, есептеу әдістемесі, жинақтау, қозғалыс әдістері, өнімділік және ауылшаруашылық жұмыстарын орындау кезіндегі пайдалану шығындары қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    "Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет" пәні - Қазақстан Республикасында құқықтық мемлекеттілікті жетілдірудің қажетті шарты ретінде қазақстандық патриотизмге тәрбиелеуге, студенттердің әлемдік танымын қалыптастыруға, қоғамдық, құқықтық мәдениетті және жеке құқықтануды арттыруға ықпал етеді. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама шеңберінде құқықтық сауаттылықты арттырады және студенттердің сыбайлас жемқорлыққа қарсы көзқарастарын, сыбайлас жемқорлықтың кез келген көріністеріне теріс көзқарастың мінез-құлық стандарттарын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    "Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі" пәні кәсіби қауіпсіздік мәдениетін қалыптастырады, ол жеке тұлғаның кәсіби қызметте кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін алған білімдер, дағдылар мен дағдылардың жиынтығын пайдалануға дайындығы мен қабілеттілігін білдіреді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы энтомология
    Несиелер: 6

    Ғылыми теориялық пән «Жалпы энтомология» Бөжектердің (Insecta) морфологиясының, анатомиясының, биологиясының негізгі ерекшеліктерін, алуантүрлігін, жіктелу жүйесін және сыртқы ортамен байланысын оқытады. «Жалпы энтомология» пәні қолданбалы ауылшыруашылық, орман, медициналық, ветеринариялық және биотехнологиялық энтомология пәндерінің ғылыми іргесі болып саналады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Егіншілік
    Несиелер: 6

    "Егіншілік" пәні өсімдік шаруашылығы өнімін қажетті мөлшерде және сапада өндіруді, егіс алқаптарының құрылымын жетілдіру, өнімділіктің өсуі, минералды және органикалық тыңайтқыштарды тиімді пайдалану, ауыл шаруашылығы дақылдарын зиянкестерден, аурулар мен арамшөптерден кешенді қорғау, мелиорацияланған жерлерде және жеткілікті ылғалдандыру аудандарындағы жерлерде дақылдарды кеңейту, жоғары өнімді тыңайтқыштарды енгізу негізінде оның тұрақтылығын арттыруды зерттейді. сорттары мен будандары, ауыл шаруашылығы дақылдарының агротехникасын жақсарту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері
    Несиелер: 6

    "Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері" пәні Қазақстанда, алыс және жақын шетелдердің басқа елдерінде бақ- және көкөніс шаруашылығының даму тарихын, жетістіктерін қарастырады. Жеміс-көкөніс дақылдарының түрлерінің, сорттарының шығу тегі және шаруашылықтық -биологиялық ерекшеліктері. Биология, агроэкология және агротехнология, бақ және көкөніс дақылдарын өсіру мәселелері. Жеміс-көкөніс дақылдарының отырғызу материалын дайындау. Жеміс, жидек және көкөніс дақылдары өнімдерін жинауды ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бақша шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Бақша шаруашылығы" пәнінде бақша дақылдарының биологиялық және морфологиялық ерекшеліктері қарастырылады. Қазақстанның бақша шаруашылығы аймақтары мен түрлері. Бақша дақылдарының ерте өнімін алу тәсілдері. Ашық танапта бақша дақылдарын өсіру технологиясы. Көшеттері мен алғашқы нағыз жапырақтары бойынша бақша дақылдарын ажырата білу. Бақша дақылдарын өсірудің агрожоспарын құру. Бақша дақылдарының жемістерін тасымалдау және сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ара шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Ара шаруашылығы" пәні ара колонияларының биологиясы мен мазмұны бойынша білімі бар, негізгі бал өсімдіктері мен ара шаруашылығының азық-түлік базасын жақсарту әдістерін, ара шаруашылығы өнімдерін өндіру және ара өсіру технологияларын білетін, теориялық тұрғыдан ғана емес, сонымен қатар практикалық жұмыста қолдану үшін де қажет жоғары мамандандырылған мамандарды даярлауға мүмкіндік береді. Ара шаруашылығы-бал араларының тіршілік әрекеті туралы ғылым. Оның негізгі мақсаты-студенттердің логикалық ойлауын, ара шаруашылығы өнімдерін өндіру мақсатында жылдың әртүрлі маусымдарында аралар отбасының өсуі мен даму ерекшеліктерін талдау қабілетін дамыту, сондай-ақ энтомофильді өсімдіктерді тозаңдандырудағы және ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігін арттырудағы аралардың рөлін білу, бұл студенттерді бал араларымен жұмыс істеу принциптерін түсінуге дайындауда негіз болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Cәндік бақ шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Сәндік бақ шаруашылығы" пәні бау-саябақ өнерінің пайда болуы мен дамуының негізгі кезеңдерін қарастырады. Композицияны құру негіздері. Көгалдандыру объектілерін орналастыру қағидалары. Сәндік өсімдіктерді отырғызу. Көгалдарды жіктеу, құрылымы және күтім жасау. Сыртқы және ішкі көгалдандыру элементтері. Ашық және қорғалған топырақтағы гүл шаруашылығы мәселелері егжей-тегжейлі ашылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Бақ шаруашылығының даму тарихы
    Несиелер: 5

    "Бақ шаруашылығының даму тарихы" пәні Қазақстанда, алыс және жақын шетелдердің басқа елдерінде бақ шаруашылығының даму тарихын, олардың жетістіктерін қарастырады. Бақ өсімдіктерінің жіктелуі. Жеміс-жидек дақылдары мен жүзімнің жаңа келешегі мол сорттарын өсірудегі селекциялық жұмыстар. Отырғызу материалдарын өндіру ерекшеліктері. Бақ шаруашылығын дамытуға үлкен үлес қосқан ғалымдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    "Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы" пәнінде көкөністердің тамақтанудағы, халық шаруашылығындағы маңызы, көкөніс дақылдарының ботаникалық және биологиялық ерекшеліктері және қоршаған орта факторларына қатынасы туралы; көкөніс дақылдарының жіктелуі көкөніс өсімдіктерін көбейту әдістері, себіндік және отырғызу материалдарын дайындау, тұқым себу және көшет отырғызу мерзімдері, өсімдіктерге күтім жасаудың жалпы әдістері және өнім жинау жөнінде мәліметтер беріледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тәлімі бақша шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Тәлімі бақша шаруашылығы" пәні білім алушыларды тәлімі бақша шаруашылығының ерекшеліктерімен таныстырады. Тәлімі бақ шаруашылығымен далалы аймақтарда ылғалмен қамтамасыз етілген немесе жартылай қамтамасыз етілген тәлімі жерлерде айналысады. Ылғалмен қамтамасыз ету қысқы жауын-шашын және кеш көктемгі жаңбырдың қорынан тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Өсімдік шаруашылығы" пәні егіншілікті, жеміс–көкөніс шаруашылығын, шалғындықты, орман шаруашылығын біріктіреді, ал пән ретінде - егістік дақылдар, дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары, тамыржемістер, жем-шөп өндірісі, бақша шаруашылығы т.с.с.. Жоғарыда аталған дақылдарды өсіру технологиясын, сондай-ақ өсімдіктердің өнімділігі мен сапасына қолданылатын агротехникалық әдістердің әсерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Агрохимия
    Несиелер: 5

    "Агрохимия" пәні топырақ пен өсімдіктерде болып жатқан процестерді басқаруды қамтамасыз ететін және топырақтың құнарлылығын, өнімділігі мен дақылдардың сапасын арттыруға қабілетті негізгі құрал ретінде өсімдіктердің қоректенуін оңтайландыру, топырақ пен тыңайтқыштардың құнарлылығын басқару мәселелерін қарастырады. Ол ауылшаруашылық дақылдарына тыңайтқыштарды қолданудың агрохимиялық және физиологиялық ерекшеліктерін, тыңайтқыштарды сақтау, дайындау және қолдану технологиясын, қоршаған ортаны қорғау мәселелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Бақ шаруашылығын қарқындату
    Несиелер: 8

    "Бақ шаруашылығын қарқындату" пәні жеміс-көкөніс дақылдарын өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, қарқынды бақтар салуды, ағашбөркінің қарқынды пішііндерін құруды зерттейді. Жеміс шаруашылығындағы стратегия туралы түсінік және қарқындату жлдары. Өндірісті ұйымдастырудағы және оны материалдық-техникалық қамтамасыз етудегі өзгерістер; сатудың жаңа нарықтарының пайда болуы және т. б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар
    Несиелер: 8

    "Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар" пәнінде жеміс өсіруді қарқынды жүргізудің агротехникалық негіздері, озық технологиялық әдістерді қолдану есебінен өнімділікті арттыру, екпелерді отырғызу және күтіп-баптау, сондай-ақ өнім жинау кезінде пайдаланылатын агротехника мәселелері қаралады. Жаңа техниканы, жаңа технологиялық процестерді немесе өндірісті жаңа нарықтық қамтамасыз етуді пайдалану; жаңа қасиеттері бар өнімдерді енгізу. Тамшылатып суаруды қолдана отырып, озық технологиялар бойынша жеміс-жидек дақылдарының жаңа сорттарын өсіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жылыжайда көкөністерді өндіру
    Несиелер: 5

    "Жылыжайда көкөністерді өндіру" пәні қысқы және көктемгі жылыжайларда көкөністерді өсірудің заманауи технологияларының ерекшеліктерін, олардың құрылысы мен пайдалану ережелерін, қорғалған топырақтың басқа түрлерін зерттейді. Культивациялық құрылыстарды пайдалану жүйесі. Жылыжайлар мен ашық жерге арналған көкөніс өсімдіктерін көбейтудің инновациялық технологиялары. Себу және отырғызу материалдарын дайындау, тұқым себу және көшет отырғызу мерзімі, жылыжайларда өсімдіктерді күтудің жалпы әдістері. Зиянкестер мен аурулармен күресудің инновациялық шаралары

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    "Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы" пәнінде жеміс өсімдіктерінің жіктелуі мен биологиясының негіздері, өсу, жеміс беру және көбею заңдылықтары, сондай-ақ материалдық және еңбек ресурстарының ең аз шығындарымен жеміс-жидек дақылдарының жыл сайынғы жоғары өнімділігін арттыру тәсілдері мен әдістерін, бақ отырғызатын орынды таңдау, бақ отырғызу, ағашбөркін шырпу және қалыптастыру, бақтағы ағаштар мен топырақты күту бойынша сұрақтар қарастырылған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аграрлық экономика
    Несиелер: 4

    "Аграрлық экономика" пәні объективті экономикалық заңдардың әрекеттерін және олардың ауыл шаруашылығындағы көріну формаларын, материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара байланыстағы өндірістік қатынастарды зерттейді, жаратылыстану, техникалық және басқа да сабақтас ғылымдарды зерттеу нәтижелеріне сүйенеді

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жүзім шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Жүзім шаруашылығы" пәні жүзімнің шығу тегін, сорттардың түрлері мен экологиялық-географиялық топтарын, қоршаған орта жағдайларына қойылатын негізгі талаптарды зерттейді. Әлемде және Қазақстанда өнеркәсіптік дақылдың таралуы. Бұтаның құрылымы және жүзімнің жылдық даму циклі. Жүзімнің көбеюінің биологиялық негіздері. Бұталарды қалыптастырудың негізгі түрлері, шырпудың биологиялық негіздері. Жүзімдіктер отырғызу және агротехникалық күті-баптау шаралары. Асханалық және техникалық сорттарды жинау, процесті кешенді механикаландыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ампелография
    Несиелер: 5

    "Ампелография" пәні жүзім өсімдіктерін өсірудің биологиялық ерекшеліктері мен технологияларын, сондай-ақ қоршаған орта жағдайлары мен агротехниканың өнім сапасына әсерін зерттейді. Ампелографиялық зерттеу әдістерін игеру, жүзімнің қасиеттері мен белгілерін зерттеу; Қазақстанның әртүрлі аймақтарындағы жүзім дақылының ерекшеліктері және жүзім өсіру аймақтарының шикізат ресурстарын анықтау. Қазақстанда өсірілетін Жүзім сорттарының сипаттамасы. Жүзімдікті отырғызу, күтіп-баптау, өнімін жинау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Суптропикалық және жаңғақты дақылдарды өсіру технологиясы
    Несиелер: 6

    "Суптропикалық және жаңғақты дақылдарды өсіру технологиясы" пәні субтропикалық және жаңғақ дақылдарының маңызды өкілдерінің ерекшеліктерін, олардың экологиялық сипаттамалары мен өнімділіктің ресурстық әлеуетін, алынған өнімді пайдаланудың негізгі бағыттарын зерттейді. Осы топтағы дақылдардың сорттарын таңдау ерекшеліктері және сорттың кең таралуы үшін ең келешегі мол негізгі бағыттары. Дақылдарды өсіру мен көбейтудің технологиялық аспектілері, отырғызу материалын өсіру ерекшеліктері, жеміс ағаштарын отырғызу және күту, өнімін жинау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    "Жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру технологиясы" пәні Қазақстанда жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалын өсіру жағдайларын және даму перспективаларын қарастырады. Жеміс өсімдіктерінің көбею ерекшеліктері. Аналық екпелерді отырғызу, себінді және клонды телітушілерді көбейту тәсілдері, тікпе көшеттерді қалыптастыру бөлімшесінде жүргізілетін жұмыстар, көзсабақтау, қалемшелермен телу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жеміс-көкөніс дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау
    Несиелер: 5

    "Жеміс-көкөніс дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау" пәні жеміс-көкөніс дақылдарының зиянкестері мен ауруларының негізгі түрлерін, олардың биологиялық ерекшеліктерін зерттейді, қожайын өсімдікпен байланысын, олардың жаппай көбеюі мен таралу себептерін анықтайды. Жеміс-көкөніс дақылдарының зиянкестері мен ауруларын диагностикалау және есепке алу әдістерін, экология мен қоршаған ортаны қорғауды ескере отырып, қорғаныс шаралары жүйесін өткізуді дұрыс жоспарлауды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жеміс-көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    "Жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы" пәні жемістер мен көкөністердің сапасының, химиялық құрамының, өсу жағдайларының және сақталуының өзгеруін зерттейді. Сақтау, өңдеу үшін жемістер мен көкөністерді жинау, сұрыптау, буып-түю; жеміс-көкөніс өнімдерін сақтаудың теориялық негіздері, сақтау әдістері, қоймалардың түрлері, сақтау технологиялары; консервілеу түрлері, олардың жіктелуі, сипаттамасы, жемістер мен көкөністерді кептіру жөніндегі мәліметтер берілген.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Зиянкестер мен аурулардың дамуын болжау
    Несиелер: 5

    "Зиянкестер мен аурулардың дамуын болжау" пәнінде зиянды организмдердің саны, таралуы және пайда болу уақыты туралы ғылыми негізделген болжамдар қарастырылады. Болжау үшін жұқпалы аурулар қоздырғыштарының биологиялық ерекшеліктерін, өсірілетін дақылдар сорттарының төзімділігін білу қажет. Вегетация кезеңінде зиянкестер мен қоздырғыштардың даму фазалары, физиологиялық жағдайы және қожайын өсімдіктің дамуы зерттеледі. Болжамдар қорғаныс шараларын өткізу мерзімдерін анықтау үшін қажет.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Көшеттік шаруашылығы
    Несиелер: 5

    "Көшеттік шаруашылығы" пәні жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсірудің заманауи технологияларының ерекшеліктерін, тамырөзіндік және телінген жеміс өсімдіктерінің биологиялық ерекшеліктерін, аналық егістіктерді өсіру ерекшеліктерін зерттейді. Негізгі жеміс дақылдарының телітушілерінің сипаттамалары, отырғызу материалдарын биотехнологиялық жолмен көбейту ерекшеліктері берілген.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Суптропикадағы жеміс шаруашылығы
    Несиелер: 6

    "Суптропикадағы жеміс шаруашылығы" пәні субтропикалық дақылдардың халық-шаруашылықтық маңыздылығын, әлем бойынша өндірісі мен таралуын зерттейді. Субтропикалық дақылдардың экологиялық талаптары мен бейімделу әлеуеті. Өсірудің технологиялық және сорттық аспектілері, учаскелерді таңдау, көшеттерге қойылатын талаптар, отырғызу ерекшеліктері, бақшалардағы топырақты күту, қоректену талаптары және су режимін оңтайландыру. Субтропикалық дақылдарды қалыптастыру және шырпу, дақылдарды қоршаған ортаның қолайсыз факторларынан, негізгі зиянкестер мен аурулардан қорғау. Өнім жинау, оның сапасын анықтаудың негізгі көрсеткіштері және тауарлық өңдеу, уақытша және ұзақ сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жидек шаруашылығы
    Несиелер: 6

    "Жидек шаруашылығы" пәні жидек дақылдарының негізгі агробиологиялық ерекшеліктерін, қоршаған орта жағдайларына қойылатын талаптарын және бейімделу әлеуетін, жаңа жидек дақылдарының халық-шаруашылықтық маңызы мен географиялық орналасқан жерлерін зерттейді. Сондай-ақ сирек кездесетін жидек дақылдарын өсірудің негізгі технологиялық аспектілерін қарастырады. Жидек дақылдарын көбейту технологиясының ерекшеліктерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау
    Несиелер: 6

    "Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау" пәні республикалық және халықаралық стандарттарға негізделген тауарлық, биохимиялық және химиялық көрсеткіштерді қамтитын жеміс-көкөніс өнімдерінің сапалық индикаторларымен танысуға мүмкіндік береді. Тауар индикаторлары - бұл өлшемдерді, өнімнің сыртқы түрін, оның пісу дәрежесін және консистенциясын қамтитын параметрлік және көрнекі белгілер. Биохимиялық көрсеткіштер арнайы жабдықтар мен арнайы әдістерді қолдана отырып, жедел немесе зертханалық әдістермен анықталады. Химиялық көрсеткіштер өнімдегі әртүрлі элементтердің мазмұнын және олардың ШРК сәйкестігін көрсететін арнайы зертханаларда анықталады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жеке жеміс шаруашылығы
    Несиелер: 6

    "Жеке көкөніс шаруашылығы" пәні Қазақстанда өсірілетін көкөніс дақылдарының түрлерін, әрбір дақылдың халықшаруашылық маңызын, ботаникалық және биологиялық сипаттамаларын, өмір сүру ұзақтығын, өсу кезеңдері мен фазаларын, топырақ-климаттық жағдайларға қатынасын, оларды оңтайландыру тәсілдерін, әрбір дақылды өсірудің агротехникасын, жоғары өнімді сорттарын, өнім жинауды, тұқымдарды себу алдындағы дайындау тәсілдерін, биологиялық ерекшеліктерін ескере отырып көшеттерді дайындау әдістерін, көкөніс дақылдарын өсірудің агротехникалық жоспарын құру тәсілдерін оқып үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жеке көкөніс шаруашылығы
    Несиелер: 6

    "Жеке көкөніс шаруашылығы" пәні Қазақстанда өсірілетін көкөніс дақылдарының түрлерін, әрбір дақылдың халықшаруашылық маңызын, ботаникалық және биологиялық сипаттамаларын, өмір сүру ұзақтығын, өсу кезеңдері мен фазаларын, топырақ-климаттық жағдайларға қатынасын, оларды оңтайландыру тәсілдерін, әрбір дақылды өсірудің агротехникасын, жоғары өнімді сорттарын, өнім жинауды, тұқымдарды себу алдындағы дайындау тәсілдерін, биологиялық ерекшеліктерін ескере отырып көшеттерді дайындау әдістерін, көкөніс дақылдарын өсірудің агротехникалық жоспарын құру тәсілдерін оқып үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON9

    Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-жидек, көкөніс, субтропикалық және жаңғақты дақылдардың, сәндік өсімдіктердің жаңа сорттары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалын алу үшін зерттеулер жүргізу.

  • Код ON14

    Шаруашылықтың топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып жеміс-жидек, көкөніс және жүзім дақылдары бойынша көктемгі-танаптық және егін жинау жұмыстарын жүргізу дағдыларын қалыптастыру.

  • Код ON2

    Экономикалық заңдардың іс-әрекетін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау бойынша нормаларды, адамгершіліктің даму ережелерін, әр түрлі физикалық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.

  • Код ON10

    Органикалық егіншілікте топырақты өңдеу технологиясын және тыңайтқыштар жүйесін салыстыру және теориялық-практикалық білімдерін қолдану, органикалық жеміс-жидек және көкөністерді өндіру мәселелерін шешу.

  • Код ON7

    Жеміс-көкөніс шаруашылығы саласында жетекші елдердің озық тәжірибесін және жылыжай шаруашылығында инновациялық технологияларды пайдалану.

  • Код ON6

    Жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақтылар, көкөніс-бақша дақылдарының және жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын), қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.

  • Код ON11

    Ашық және қорғалған топырақта егістің фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және өсімдіктерді қорғаудың, кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңызын білу.

  • Код ON5

    Жеміс-жидек, көкөніс дақылдары және жүзімнің өсу және дамуының физиологиялық заңдылықтарын, өнімін қалыптастыру ерекшеліктерін, сақтау ережелері мен оларды өңдеу, сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.

  • Код ON1

    Жаратылыстану-ғылыми және әлеуметтік-саяси пәндер негіздерін, химияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасуша құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау.

  • Код ON3

    Жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығы саласында әлеуметтік, этикалық және ғылыми жинақтарды ескере отырып, пайымдаулар жасау үшін ақпаратты жинау және түсіндіру;

  • Код ON12

    Жеміс-жидек және көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезіндегі агротехникалық жұмыстардың және оларды қайта өңдеу өнімдерінің сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.

  • Код ON4

    Жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақтылар, көкөніс-бақша, сәндік және егіс дақылдарының, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.

  • Код ON13

    Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету.

  • Код ON8

    Заманауи машиналар мен жабдықтарды қолдана отырып, жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақты дақылдар мен жүзімді өсіру және көбейту кезінде жаңа технологиялар туралы білім мен түсініктерді қолдану.

Top