Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Жаратылыстану және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның, биофизиканың, микробиологияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасушалардың құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау.
  • Экономикалық заңдардың әрекеттерін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
  • Жеміс шаруашылығы және жүзім шаруашылығы саласындағы әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпарат жинау және түсіндіру. Жеміс-көкөніс өнімдері мен картоп өндірісін ұйымдастыру.
  • Жеміс-жидек, субтропиктік, жаңғақ жемісті, көкөніс-бақша, сәндік және дала дақылдарының түрлерін көрсету; Қазақстанда бақ шаруашылығының даму тарихын, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.
  • Өсу мен дамудың физиологиялық заңдылықтарын, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары, картоп пен жүзім дақылдарының қалыптасу ерекшеліктерін, сақтау жағдайларын, оларды өңдеу тәсілдерін және сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.
  • Жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақ, көкөніс, картоп, бақша дақылдары мен жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын) отырғызу материалдарын, қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.
  • Жетекші елдердің жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа перспективалы сорттарын, будандарын өсіру, жеміс-көкөніс шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану және жылыжай өндірісіндегі инновациялық технологиялар саласындағы озық тәжірибесін пайдалану. Ашық жерге арналған көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылдардың сұлбаларын жасау.
  • Заманауи машиналар мен жабдықтарды қолдана отырып, жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақ, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру және көбейту кезінде жаңа технологиялар туралы білім мен түсініктерді қолдану.
  • Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-көкөніс, жидек, субтропикалық және жаңғақты дақылдар мен сәндік өсімдіктердің жаңа сорттарын, будандары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалдарын алу үшін зерттеулер жүргізу.
  • Органикалық жеміс-көкөніс шаруашылығында және тыңайтқыштар жүйесінде топырақты өңдеу технологияларын салыстыру және теориялық және практикалық білімді қолдану, органикалық жемістер, жидектер мен көкөністерді өндіру мәселелерін шешу.
  • Бақтардың фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдардық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді қорғаудың кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңыздылығын анықтау үшін ғылыми зерттеу әдістерін білу.
  • Өсіру аймағының метеорологиялық жағдайларын және оларды қайта өңдеу өнімдерін ескере отырып, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезінде агротехникалық жұмыстардың сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.
  • Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету. Жемістер мен көкөністердің органикалық өнімдерін өсіру технологиясы бойынша рационализаторлық ұсыныстармен жұмыстарды ұйымдастыру.
  • Шаруашылықтың топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып, көктемгі егіс, жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді күту және жинау жұмыстарын жүргізу үшін оқыту дағдыларын жоспарлау.
Top