Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі заманғы ғылыми және практикалық проблемаларды тұжырымдауға және шешуге қабілетті жеміс-көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы, жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу саласында бәсекеге қабілетті, құзыретті кәсіби кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 242
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Жоғарғы математика
Бейорганикалық және органикалық химия
Өсімдіктер биологиясы және физиологиясы
Агрометеорология
-
2 Оқу жылы
Экология
Кәсіпкерлік
Топырақтану
Қаржылық сауаттылық негіздері
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Экономика
Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Физика биофизика негіздерімен
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Жалпы энтомология
Ауылшаруашылық микробиологиясы
Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері
Егіншілік
-
3 Оқу жылы
Бақ шаруашылығының даму тарихы
Ара шаруашылығы
Агрохимия
Бақша шаруашылығы
Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы
Тәлімі бақша шаруашылығы
Өсімдік шаруашылығы
Сәндік бақ шаруашылығы
Бақ шаруашылығын қарқындату
Аграрлық экономика
Шарап дайындау негіздері
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар
Жеміс-көкөніс өнімдерінің тауартануы
Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы
Көкөністердің жылыжай өндірісі
-
4 Оқу жылы
Жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру технологиясы
Жеміс-көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы
Дәрілік көкөніс өсімдіктер
Субтропикалық және жаңғақты дақылдарды өсіру технологиясы
Зиянкестер мен аурулардың дамуын болжау
Органикалық өнімдерді өндіру технологиясы
Көшеттік шаруашылығы
Ампелография
Жүзім шаруашылығы
Жеміс-көкөніс дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау
Субтропикадағы жеміс шаруашылығы
Жидек шаруашылығы
Жеке көкөніс шарушылығы
Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау
Жеке жеміс шаруашылығы
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның, биофизиканың, микробиологияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасушалардың құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау.
- Экономикалық заңдардың әрекеттерін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
- Жеміс шаруашылығы және жүзім шаруашылығы саласындағы әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпарат жинау және түсіндіру. Жеміс-көкөніс өнімдері мен картоп өндірісін ұйымдастыру.
- Жеміс-жидек, субтропиктік, жаңғақ жемісті, көкөніс-бақша, сәндік және дала дақылдарының түрлерін көрсету; Қазақстанда бақ шаруашылығының даму тарихын, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.
- Өсу мен дамудың физиологиялық заңдылықтарын, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары, картоп пен жүзім дақылдарының қалыптасу ерекшеліктерін, сақтау жағдайларын, оларды өңдеу тәсілдерін және сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.
- Жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақ, көкөніс, картоп, бақша дақылдары мен жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын) отырғызу материалдарын, қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.
- Жетекші елдердің жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа перспективалы сорттарын, будандарын өсіру, жеміс-көкөніс шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану және жылыжай өндірісіндегі инновациялық технологиялар саласындағы озық тәжірибесін пайдалану. Ашық жерге арналған көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылдардың сұлбаларын жасау.
- Заманауи машиналар мен жабдықтарды қолдана отырып, жеміс-жидек, субтропикалық, жаңғақ, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру және көбейту кезінде жаңа технологиялар туралы білім мен түсініктерді қолдану.
- Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-көкөніс, жидек, субтропикалық және жаңғақты дақылдар мен сәндік өсімдіктердің жаңа сорттарын, будандары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалдарын алу үшін зерттеулер жүргізу.
- Органикалық жеміс-көкөніс шаруашылығында және тыңайтқыштар жүйесінде топырақты өңдеу технологияларын салыстыру және теориялық және практикалық білімді қолдану, органикалық жемістер, жидектер мен көкөністерді өндіру мәселелерін шешу.
- Бақтардың фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдардық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді қорғаудың кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңыздылығын анықтау үшін ғылыми зерттеу әдістерін білу.
- Өсіру аймағының метеорологиялық жағдайларын және оларды қайта өңдеу өнімдерін ескере отырып, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезінде агротехникалық жұмыстардың сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету. Жемістер мен көкөністердің органикалық өнімдерін өсіру технологиясы бойынша рационализаторлық ұсыныстармен жұмыстарды ұйымдастыру.
- Шаруашылықтың топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып, көктемгі егіс, жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді күту және жинау жұмыстарын жүргізу үшін оқыту дағдыларын жоспарлау.