6B07501 Стандартаттау және сертификаттау (сала бойынша) в БҚИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты ББ мақсаты стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды орындау кезінде өнімдер мен процестердің сапасын бақылауды жүзеге асыра алатын жоғары білікті мамандарды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Математика
Пәннің мақсаты: Негізгі ұғымдарды, заңдарды, формулаларды, теоремаларды және математикалық зерттеулер әдістерін меңгеру болып табылады. Пәннің мазмұны: Пән көптеген айнымалылардың функциясын, айнымалылардың функциясын анықтау аймағын, екі айнымалының функциясының шегін, екі және үш айнымалылардың функцияларының ішінара туындыларын табуды, екі айнымалының функцияларының бірінші және екінші ретті дифференциалдарын табуды, күрделі функцияның дифференциациясын, екі айнымалының функциясының экстремумын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экология, бизнес және құқық негіздері
Мақсаты-білім алушылардың экология, бизнес, құқық, сондай-ақ кәсіпкерлік дағдылары саласындағы құзыреттілігін қалыптастыру. Пән бизнесті ұйымдастыру, жұмыс істеу мәселелерін, кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық-құқықтық нысандары мен түрлерін, бизнес-жоспарлауды, ҚР Азаматтық құқығының негіздерін, әлеуметтік-экономикалық процестерді ғылыми зерттеу әдістерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін, экология және тіршілік қауіпсіздігі ұғымын, қоршаған ортаның ластану мәселелерін оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология
Метрология пәні. Физикалық бірліктер жүйесі. Физикалық бірліктердің халықаралық жүйесі. Өлшеу бірлігі. Эталондар. Өлшеу қателіктері. Өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу құралдары. Өлшеу құралдарының жіктелуі және құрылысы. Өлшеудің салыстырып тексеру сұлбалары. Өлшеу сұлбалары мен аспаптары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сертификаттау
Сертификаттаудың негізгі ұғымдары. ҚР Мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Сертификаттау түрлері. Сертификаттау сұлбалары. Өнімді сертификаттау тәртібі. Декларацияларды тіркеу тәртібі. Өнімді сәйкестендіру. Қызметтерді сертификаттау. Аккредиттеу. Сертификаттау саласындағы ҚР заңдары. Сапа жүйесін сертификаттау. Қызметтерді сертификаттаудың сұлбалары. Өнімді идентификациялау. Өнімді фальсификациялау. Сертификаттаудың құқықтық негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Квалиметрияның даму тарихы. Квалиметрияның негізгі түсінігі. Квалиметрияның аймагы және объектілері. Квалиметрияның принциптері. Квалиметрияның құрылымы. Квалиметрияның әдістері. Квалиметриядағы өнім көрсеткіштерінің сипаттамасы және классификациясы. Эксперттік квалиметрия, өнім сапасы деңгейін бағалау. өнім сапасы деңгейін бағалаудың әдістері. Өнім сапасы деңгейін бағалау әдістемесін дайындаудың негізгі ережесі. Өнім сапасын ынталандыру. Техникалық өнімдердің сапасы және бәсекегеқабілеттілігі. Сапаны басқарудағы квалиметрия.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология және өлшеу теориясы
Өлшеудің ақпараттық негіздері.Объектіден өлшеу ақпаратын алу әдістері. Электрлік және электрлік емес өлшеу шамалары. Өлшеу арналарының құрылымы мен сипаттамалары. Өлшеу сигналдарын түрлендіру. Өлшеу арналарын талдау әдістері. Өлшеу теориялары. ақпараттық, алгоритмдік және басқа өлшеу теориялары. Метрологияның негізгі постулаттары. Қателіктер теориясының негізгі түсініктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Физика
Пәннің мақсаты: студенттерде әртүрлі физикалық ұғымдардың, заңдардың, теориялардың қолданылу шекараларын дұрыс түсінуді қалыптастыру Пәннің мазмұны: Пән Механиканың физикалық негізін, молекулалық физика мен термодинамиканы, электр өрісінің кернеулігі мен бейімділігін, өткізгіштер мен конденсаторлардың электр сыйымдылығын, электр өрісінің энергиясын, тұрақты ток заңдарын, Кирхгоф ережелерін, био-Савар-Лаплас Заңын, ампер күші мен Лоренц Күшін қарастырады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сызба геометриясы және инженерлік графика
Пәннің мақсаты: студенттердің сызбаларды құру және оқу саласында құзыреттіліктерін қалыптастыру. Жобалық құжаттаманың бірыңғай жүйесінің стандарттарын қанағаттандыратын құжаттардың орындалуы. Пәннің мазмұны: Пән нүктелік проекцияны, форматтарды, масштабтарды, аксонометриялық проекцияны, өлшемдерді қолдануды, техникалық формаларды құруды, проекциялық құрылыстарды, техникалық формалардың шеңберлерін құруды, түрлерін, кесінділерін, қималарын, қашықтағы элементтерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Материалтану Конструкциялық материалдар технологиясы
Пәннің мақсаты: Металдарды, қорытпаларды және металл емес материал-дарды алудың заманауи әдістерін игеру. Пәннің мазмұны: Пән металдар мен қорытпалар туралы жалпы мәліметтерді, қорытпалар теориясының негізгі мәліметтерін, қорытпалардың, құрылымдық және аспаптық болаттардың күй диаграммаларын, термиялық өңдеу негіздерін, Құю өндірісінің негіздерін, металдарды қысыммен өңдеуді, Ұнтақты металлургия әдістерімен бұйымдарды алуды, металдарды кесу арқылы өңдеу негіздерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық регламенттерді даярлау және енгізу
Техникалық регламенттерді ғылыми пән ретінде қарасытыру, пәннің мақсаттары мен міндеттері. Техникалық регламенттерді әзірлеудің басқа ғылымдармен байланысы. Техникалық регламенттерді әзірлеудің негізгі бөлімдері және олардың мақсаты. Техникалық реттеудің негізгі мақсаттары мен қағидаттары. Техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесінің құрылымы. ҚР техникалық регламенттерін ұстау. Техникалық регламенттер: түсінігі және мәні. Техникалық регламенттерді қолдану. ҚР техникалық регламентін әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және күшін жою ерекшеліктері. Техникалық регламенттерде белгіленген талаптардың сақталуын мемлекеттік бақылау. Мемлекеттік бақылау объектілері. Мемлекеттік бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдар. Мемлекеттік бақылау нәтижелері бойынша қабылданатын шаралар. Кеден Одағы аумағындағы өнім айналымы мәселелері бойынша нормативтік-құқықтық база. Еуразиялық экономикалық одақ туралы шарт шеңберіндегі техникалық реттеудің негізгі қағидаттары. ЕАЭО-да өнімнің бірыңғай тізбесін қалыптастыру тәртібі. ЕАЭО ТР стандарттарының тізбесін қалыптастыру. Кеден одағының техникалық регламентін әзірлеу, қабылдау, өзгерту және күшін жою тәртібі. КО техникалық реттеу объектілерінің сәйкестігін бағалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау
Стандарттаудың негізгі терминдері. Стандарттау білімінің тарихы. Стандарттау объектілері және қолдану саласы. Стандарттау принциптері мен функциялары.Стандарттау әдістері. ҚР Мемлекеттік стандарттау жүйесі. Стандарттардың түрлері. Өнімді сәйкестендіру. Қызметтерді стандарттау.Қазақстан Республикасының стандарттау саласындағы заңнамалық құжаттары. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар, олардың санаттары. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарды әзірлеу тәртібі. Халықаралық стандарттау. Халықаралық стандарттау ұйымының ұйымдық құрылымы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Химия
Пәннің мақсаты: студенттердің химия туралы жалпы түсініктерін қалыптастыру және қазіргі теориялық химияның маңызды бөлімдерін игеру. Пәннің мазмұны: Пән химияның негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын, атомның құрылымын, химиялық элементтердің систематикасын, химиялық байланыс түрлерін, ерітінділерді, химиялық кинетиканы, электролиттік диссоциация теориясын, тотығу-тотықсыздану реакцияларын, күрделі қосылыстарды, химиялық процестердің заңдылықтары мен энергетикасын, химиялық термодинамиканы, электрохимиялық процестерді зерттейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект негіздері
Пәннің мақсаты: Білім алушыларға қазіргі әлемде жасанды интеллекттің мүмкіндіктері мен қолданылуы және олардың қызметтің әртүрлі салалары үшін маңызы туралы базалық білім беру. Пәннің мазмұны: Пән жасанды интеллекттің тарихы мен негізгі мәселелері , этикалық және құпия аспектілері, білімді іздеу және ұсыну негіздері, агент парадигмалары, классикалық жоспарлау, роботтардың физикалық құрылымы, нейрондық желілер, жасанды эволюция және генетикалық алгоритмдер туралы жалпы ақпаратты зерттеуді қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Электротехника негіздері
Пәннің мақсаты: Электротехника және электроника негіздері бойынша білімді қалыптастыру. Пән мазмұны: Пән электротехникалық және электронды құрылғыларды құрудың негізгі заңдылықтарын, осы білімді электротехникалық және электронды жабдықтардың жұмысында болатын процестерді түсіну үшін қолдануды, оның дұрыс жұмыс істеуін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өлшеу және бақылау әдістері мен құралдары
Метрология және өлшеу негіздері. Өлшеу техникасының құралдары. Электр шамаларын өлшеу. Магниттік шамаларды өлшеу. Электр тізбектерінің параметрлерін өлшеу. Электрлік емес шамаларды өлшеу. Параметрлік түрлендіргіштер. Өлшеу ақпараттық жүйелері. Виртуалды ақпараттық-өлшеу құралдары. Генераторлық түрлендіргіштер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Стандарттау бойынша маман қызметінің пәндік саласымен танысу. метрология және сертификаттау. Метрологиялық қамтамасыз етудің негізгі міндеттері. Қолданыстағы өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету. Метрологиялық бақылау және қадағалау. Техникалық құжаттаманы метрологиялық бақылау. Жаңа бұйымдарды метрологиялық қамтамасыз ету
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімнің тамақ қауіпсіздігі негіздері
Курстың мақсаты: Студенттерді тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы тәжірибемен таныстыру, білім алушылардың өндірілетін өнім мен қызмет көрсету сапасының белгіленген нормаларға сәйкестігін технологиялық бақылауды жүзеге асыру қабілетін қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін мемлекеттік реттеу. Азық-түлік сапасының санаттары. Шикізат пен дайын өнім сапасының стандарттары. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы нормативтік құжаттар. Азық-түлік қауіпсіздігі факторлары. Тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерін ластаушылардың жіктелуі. Тағамдық токсиндер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу негіздері
Техникалық реттеу міндеттері. Өнімнің Мемлекеттік стандарттар мен техникалық регламенттер талаптарына сәйкестігін бағалау. Техникалық регламенттер. "Техникалық реттеу туралы"ҚР Заңы. Негізгі ұғымдар. Техникалық реттеудің мақсаттары мен принциптері. Мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі.Уәкілетті орган. Техникалық комитеттер. Техникалық регламенттер. Сарапшы-аудитор.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық
Пәннің мақсаты: білім алушыларда қаржылық жоспарлау мен жеке қаржыны басқарудың базалық дағдыларын қалыптастыру, жинақтау және инвестициялау құралдары туралы түсінік қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Пән жеке және отбасылық қаржылық жоспарлауды, несие ресурстарын пайдалану принциптерін, электронды есеп айырысуды, цифрлық қаржылық сауаттылықты, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен заңды мүдделерін қорғауды, қаржылық өнімдерді талдауды қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық өнімдерін стандарттау
Стандарттаудың функциялары мен принциптері. "Техникалық реттеу туралы" заң. Қызметтерді стандарттау. Терминдер мен анықтамалар. Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттаудың негізгі міндеттері. Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттаудың мақсаттары мен міндеттері. Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттаудың жұмыс істеуі. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа менеджментінің кешенді жүйелері
Менеджмент жүйелерін терең білу, олардың қазіргі ұйымдардағы маңызы туралы, шаруашылық жүргізудің нарықтық қатынастарын дамыту жағдайында өндірісте менеджмент жүйелерін енгізу және жетілдіру әдістері мен алгоритмдері, тұтынушылардың да, шаруашылық жүргізуші субъектілердің де мүдделерін ескере отырып реттеуді қамтамасыз ету принциптері туралы түсінік қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 10
-
Техникалық реттеу жүйесіндегі мемлекеттік бақылау
Өнімнің сапасын, оның азаматтардың өмірі мен денсаулығы, қоршаған орта үшін қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерінде мемлекеттің мүдделері мен тұтынушылардың құқықтарын қорғау. ҚР "Стандарттау туралы", "Техникалық реттеу туралы", "тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы"заңдары. Стандарттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау. Мемлекеттік қадағалаудың құқықтық негіздері, міндеттері және оны ұйымдастыру. Мемлекеттік қадағалауды жүргізу қағидалары. Қауіпсіздік талаптары мен сертификаттау ережелерінің сақталуын бақылау. Нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылауды жүзеге асыратын лауазымды тұлғалар. Стандарттардың міндетті талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігін басқару жүйесі
Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі менеджменті жүйесіне (ЕҚСЖ) қойылатын талаптарды, Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі саласындағы мақсаттарды, ЕҚТА менеджмент жүйесін, ЕҚТА саласындағы саясатты зерделеу. Тәуекелдерге және мүмкіндіктерді іске асыруға, қауіптерді сәйкестендіруге және ТҚІҚ тәуекелдерін бағалауға, ТҚІҚ тәуекелдерін және ТҚІҚ менеджмент жүйесінің өзге де тәуекелдерін бағалауға, ТҚІҚ және өзге де мүмкіндіктер саласындағы мүмкіндіктерді, ТҚІҚ мақсаттарын анықтауға және оларға қол жеткізуді жоспарлауға қатысты мәселелерді қарау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
Техникалық реттеу міндеттері. Өнімнің Мемлекеттік стандарттар мен техникалық регламенттер талаптарына сәйкестігін бағалау. Техникалық регламенттер. "Техникалық реттеу туралы"ҚР Заңы. Негізгі ұғымдар. Техникалық реттеудің мақсаттары мен принциптері. Мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі.Уәкілетті орган. Техникалық комитеттер. Техникалық регламенттер. Сарапшы-аудитор.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мемлекеттік метрологиялық қадағалау және метрологиялық бақылау
Мемлекеттік метрологиялық қадағалау мен бақылаудың объектілері мен түрлері. Өлшем бірлігін қамтамасыз ету жөніндегі мемлекеттік инспектор. Жоспарлы, жоспардан тыс және қайталама кезектен тыс тексеру нысандары. Тексеру нәтижелері бойынша актілерді ресімдеу ережесі. Анықталған бұзушылықтардың жойылуын және нұсқамалардың орындалуын бақылау. Мемлекеттік инспекторлардың функциялары, метрологиялық бақылауды орындайтын адамдардың құқықтары мен міндеттері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс ісінің негіздері
Ғимараттар мен құрылыстар туралы негізгі түсінік. Өнеркәсіптік және азаматтық ғимараттардың көлемдік-жоспарлау және конструктивтік элементтері. Ғимараттарды техникалық-экономикалық бағалау. Сәулет-құрылыстық жобалау. Құрылыс өндірісі. Ғимараттарды техникалық-экономикалық бағалау.Жобалау кезеңдері. Құрылысқа арналған сметалық құжаттама. Құрылысқа рұқсат.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылық өнімдерін стандарттау
Торлау функциялары мен принциптері.Сертификацич қызметтер. Терминдер менанықтамалар. Ауыл шаруашылығы өнімдерінсертификаттау негіздері. Ауыл шаруашылығыөнімдерін сертификаттаудың мақсаттары менміндеттері. Ауыл шаруашылығы өнімдерінсертификаттаудың функциялары менпринциптері
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сметалық іс негіздері
Қолданыстағы баға белгілеу жүйесі жағдайында құрылысқа арналған сметалық құжаттарды жасау, сметаларды нормалау саласындағы негізгі материалдармен танысу және құрылыстағы баға белгілеу. Сметаларды шығаруды автоматтандыру, бағдарламаларды қолдану. Құрылыстағы баға және процестердің сметалық құны.Қажетті құрылыс жұмыстарының көлемін және материалдық базаға қажеттілікті анықтау. Тікелей шығындар, шығындар және нормативтік пайда.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрлыстағы мемлекеттік стандарттарды әзірлеу
Қазақстан Республикасында қолданылатын мемлекеттік стандарттардың түрлері. Шығарылатын өнімге стандарттарды әзірлеу сатылары мен дәйектілігі. Техникалық шарттар. Фирмалық стандарттар. Ғылыми-техникалық қоғамдар мен бірлестіктердің стандарттары. Мемлекетаралық стандарттар. Ұсынымдар. Стандартты әзірлеуге арналған техникалық тапсырманың мазмұны. Стандарттарды әзірлеудің кезең-кезеңмен мерзімдері.Әзірленген стандартның соңғы редакциясын келісу. Стандарттың бекітілуі. Жаңа стандартты шығару.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын сынау және бақылау
Курстың мақсаты: Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сандық және сапалық қасиеттерінің сипаттамаларын эксперименттік анықтау туралы білімдерін қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету жүйесінің даму тарихы. Жануарлардан алынатын өнимнің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін негізгі нормативтік құжаттар. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын органолептикалық және физико-химиялық бағалау әдістері. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау және басқарудың статистикалық әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы техникалық қадағалау
Құрылыстағы стандарттау және сертификаттау негіздері туралы білім. Құрылыс индустриясы өндірісіндегі жобалау, құрылыс-монтаж жұмыстарының сапасын бақылау жүйелері. Мемлекеттік құрылысты қадағалау және бақылау. Құрылыс саласындағы бақылаушы органдар. Құрылыстағы стандарттау. Тапсырыс берушілердің құрылыс сапасын техникалық қадағалау. Құрылыс-монтаждау жұмыстарының түрлері бойынша құрылыс сапасын техникалық қадағалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдары және сертификаттық сынақтарды жүргізу технологиясы
Қолданыстағы заңнамаға сәйкес қабылданған Негізгі ережелер, МЕМСТ, нормативтік құжаттар. Аккредиттеу зертханалары. Сертификаттау сынақтарының объективтілігі. Сынақ хаттамасы. Сынақтарды өткізу әдістері мен технологиялары. Құрылыс материалдарын сынау көрсеткіштері. Құрылыс материалдарының сапалық немесе сандық сипаттамаларын алу немесе өзіне жүктелген функцияларды орындау үшін берілген жағдайларда құрылыс материалдарының қабілетіне бағалау жүргізу
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сынау және сынау жабдығы
Объектіні және анықталатын параметрлерді таңдау. Сынау шарттары мен әсер ететін факторларды анықтау принциптері. Сынақтарды жіктеу. Сынау түрлері. Сынау әдістемесінің мазмұны. Соққы беріктігі мен орнықтылығын сынау. Созылу сынақтары. Сынау жүргізу тәсілдері. Қысуға, иілуге және бұрауға сынау. Сынау әдістемесіне қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы өндірісінің негіздері
Курстың мақсаты: Ауыл шаруашылығындағы көптүрлілікті және нарықтық экономика жағдайында ауыл шаруашылығы кәсіпорындарын ұйымдастыру принциптерін зерттеу. Пәннің мазмұны: Ауыл шаруашылығы өнімін өндірудің тиімділігін арттыру жөніндегі іс-шаралардың әзірлемелерін; Ауылшаруашылық кооперативтерін, шаруа (фермер) қожалықтарын, мемлекеттік және муниципалды унитарлық кәсіпорындарды құрудың ұйымдастырушылық-экономикалық заңдылықтары мен принциптерін; Ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында еңбекті ұйымдастыру және материалдық ынталандыру негіздерін зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын статистикалық талдау
Технологиялық процесті статистикалық реттеу, статистикалық қабылдау бақылауы. Мұның бәрі болашақ сапа мамандарына өндірілетін өнімді бақылаудың қажетті деңгейін қамтамасыз етуге көмектеседі. Статистикалық талдау мен сапаны басқарудың негізгі түсініктері мен анықтамалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджменті жүйесі
Курстың мақсаты: Өмірлік циклдің барлық кезеңдерінде сапаны жақсарту үшін өнімнің, процестердің және сапа менеджменті жүйелерінің әртүрлі аудиттерін жүргізудің негізгі принциптері мен ережелерін зерттеу, кәсіби қызмет түрі ретінде басқару туралы ғылыми идеяны қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Менеджмент жүйелерін терең білу, олардың қазіргі ұйымдардағы маңызы туралы, шаруашылық жүргізудің нарықтық қатынастарын дамыту жағдайында өндірісте менеджмент жүйелерін енгізу және жетілдіру әдістері мен алгоритмдері, тұтынушылардың да, шаруашылық жүргізуші субъектілердің де мүдделерін ескере отырып реттеуді қамтамасыз ету принциптері туралы түсінік қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыста менеджмент жүйесін енгізу
Курстың мақсаты: Менеджмент саласындағы жалпы теориялық түсініктер мен білім негізінде қажетті базалық дағдыларды қалыптастыру, бұл практикалық жағдайларда құрылысты тұрақты және тиімді басқаруды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді. Пәннің мазмұны: Сапа жүйелерін сертификаттау негіздерін зерделеу, Құрылыс өндірісінің өнім сапасының тұрақтылығын қамтамасыз ету. Сапа жүйелерін стандарттар талаптарына сәйкестікке сертификаттау процесі, ГОСТ ИСО 9001 бойынша сапа менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу. Сапа менеджменті жүйесінің стандарттары. ISO 9001 әзірлеу және енгізу кезеңдері. ISO 9001 халықаралық сертификаттау. Құрылыстағы менеджмент жүйелеріне аудит және сертификаттау жүргізетін органдарға қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімді сәйкестендіру, бұрмалау және таңбалау
Өнімдерді сәйкестендіру, процестерді сәйкестендіру әдістері туралы сұрақтарды зерттеу. Өндіріс процестерінің валидациясы. Сәйкестендіру процестерін техникалық қамтамасыз ету. Сәйкестендіру процестерін ұйымдастырушылық қамтамасыз ету. Сәйкестендіру қауіп. Процестер мен өнімдерді сәйкестендіру үшін ХАССП принциптерін қолдану. Азық-түлік өнімдерінің кейбір топтарындағы жалғандықты анықтау, азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және жаңа технологиялар бойынша өнімдердің сапасы мен азық-түлік қауіпсіздігі бойынша бұрмалау курстары, сондай-ақ өнімдердегі қоспалардың санын анықтай білу
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс нормалары мен ережелері
Жалпы мемлекеттік мақсаттағы нормативтік құжаттар-құрылыс нормалары мен ережелері (ҚНжЕ), құрылыс саласындағы мемлекеттік стандарттар. Жобалау және құрылыс бойынша ережелер жинағы. Құрылыс саласының басшылық құжаттары (ҚБҚ). Санитарлық ережелер (БК). Құрылыстағы жобалық құжаттама жүйесі( ҚҚЖ), құрылыстағы қауіпсіз еңбек жағдайлары бойынша нормативтік құжаттар, құрылыс объектілерінің өртке қарсы қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандартизациялау және құрылыс материалдарының сапасын бақылау
Стандарттау, сертификаттау және құрылыс материалдарының сапасын бақылау стандарттау, метрология және сапаның заңнамалық және қолданбалы негіздерінің әдіснамалық бірлігін зерттейді. Өлшеу құралдарымен байланысты негізгі ұғымдарды білу. Метрологиялық қамтамасыз ету және стандарттаудың құқықтық негіздері, ISO халықаралық стандарттары. Құрылыс материалдары үшін мемлекеттік стандарттау жүйесінің негізгі ережелері. Құрылыс материалдары өндірісінің сапасын анықтау және бақылау әдістемесі
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыста сертификаттық сынақтарды ұйымдастыру және өткізу
Өнімнің сапалық немесе сандық сипаттамалары немесе белгілі бір жағдайларда сертификатталған өнімнің өзіне жүктелген функцияларды орындау қабілетіне бағалау жүргізу. Негізгі ережелер, МЕМСТ, қолданыстағы заңнамаға сәйкес қабылданған нормативтік құжаттар. Зертханаларды аккредиттеу. Сертификаттау сынақтарының объективтілігі. Сынақ хаттамасы. Сынақтарды жүргізу әдістемесі. Сертификаттық сынақтар көрсеткіші.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық объектілерді жүйелі талдау және диагностикалау
Жүйелік түсініктерді дамыту. Жүйелілік және алгоритмдік. Танымдық қызметтің жүйелілігі. Жүйелер моделінің жүйелері. Жүйенің екінші анықтамасы. Жүйенің құрылымдық сұлбасы. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар және оларға қойылатын талаптар. Конструкторлық және технологиялық құжаттаманы стандарттау. Техникалық-экономикалық және әлеуметтік ақпаратты кодтау және жіктеу, құжаттама жүйелерін стандарттау. Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі жұмыстарға қатысатын халықаралық ұйымдар. Мемлекеттік стандарттар талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау. Өнімнің сапасын бақылау жүйесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сертификаттау жөніндегі органдар мен сынақ орталықтарын аккредиттеу
Аккредиттеудің мақсаты мен міндеттері. ҚР Мемлекеттік аккредиттеу жүйесі. "Аккредиттеу туралы"заң. Сертификаттау жөніндегі органдар мен сынақ орталықтарын аккредиттеуді жүргізу рәсімі. Сарапшы-аудиторларды ұлттық аттестаттау. Сертификаттау жөніндегі органдарды аккредиттеу. Сынақ зертханасын аккредиттеу. Мемлекеттік қадағалауға қойылатын талаптар. Аккредиттеудің перспективалық міндеттері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнім сапасының көрсеткіштері және бағалау әдістері
Курстың мақсаты: Студенттерді шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау әдістерімен таныстыру. Пәннің мазмұны: Өнім сапасының деңгейін бағалау. Өнім сапасының техникилық деңгейінің картасы. Өнім сапасының деңгейін бағалау әдістері. Өнім сапасының техникилық деңгейін бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпорындарда сапа менеджментінің біріктірілген жүйелерін әзірлеу және енгізу
Сапа менеджментінің біріктірілген жүйесінің (БСМ) мәні мен талаптарын, БСМ әзірлеу және енгізу бойынша жұмыстарды жоспарлауды, БСМ процестерін сәйкестендіруді, БСМ модельдері мен процестерін әзірлеуді, менеджмент жүйесіне арналған стандарттар талаптарын интеграциялауды зерделеу. Курс әлеуметтік жауапкершілік стандарттарының, ақпараттық қауіпсіздік пен салалық стандарттардың талаптарын ескеру, БСМ құжаттау, сертификаттау, БСМ бақылау және жақсарту мәселелерін қарастыруға арналған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс өндірісін ұйымдастыру
Құрылыс өндірісін ұйымдастыру, құрылыстағы жобалау мен іздестіру жөніндегі негізгі ережелерді білетін маман даярлау, құрылысты ұйымдастыру-технологиялық даярлау. Құрылыс өндірісін ұйымдастырудың заманауи әдістері. Құрылыстағы келісімшарттық және шарттық қатынастар. Жобалау және іздестіру. Желіні жоспарлау және басқару жүйесі. Құрылыстағы Күнтізбелік жоспарлау негіздері. Құрылысты материалдық-техникалық ресурстармен қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы жобалау жұмыстарының сапасын технологиялық қамтамасыз ету
Әзірлеу және мемлекеттік сараптама құрылыс кешеніндегі инвестициялық процестің міндетті кезеңі және мемлекеттік регламенттер мен стандарттардың талаптарына жауап бермейтін өнім шығаруды болдырмау мақсатында жүргізіледі. Жобалық құжаттаманың мемлекеттік сараптамасы. Инженерлік іздестіру нәтижелерінің мемлекеттік сараптамасы. Құрылыс жобаларын сараптау. Құрылыс жобалары мен сметаларын келісу және бекіту. Жобалық ұйымдардың авторлық қадағалауы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық регламенттерді қолдану
Өнімдер мен қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ететін техникалық регламенттерді қолдану бойынша білім мен дағдыларды игеру. Пәннің мазмұны: Техникалық регламенттердің жобаларын қалыптастыру әдістемелерін, техникалық регламенттерді әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және жою қағидаларын, тәуекелдерді болдырмау және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін өндірісте техникалық регламенттерді қолдану тәсілдерін зерделеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімнің және процестердің сапасын басқаруды бақылаудың статистикалық әдістері
Өнімнің сапасын басқаруды бақылау әдістерін статистикалық талдау процестің дәлдігі мен тұрақтылығын қамтиды. Статистикалық бақылауының мақсаттары мен міндеттері. Бұл материал болашақ сапа мамандарына өндірілетін өнімді бақылаудың қажетті деңгейін жүзеге асыруға және қамтамасыз етуге көмектеседі. Сапаны басқарудың статистикалық әдістерінің жалпы түсініктері мен анықтамалары. Сапаны қалыптастыру кезеңдері. Бақылау карталары бойынша технологиялық операциялардың дәлдігін бақылауды талдау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқару
Курстың мақсаты: Ауыл шаруашылығы өнімін өндіру, сақтау, тасымалдау және тұтыну кезінде оның сапасын басқарудың кешенді жүйесі туралы білімді қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын басқару өндіріс процесінің дәлдігі мен тұрақтылығын талдауды қамтиды. Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын статикалық талдау мен басқарудың негізгі түсініктері мен анықтамалары. Сапаның қалыптасу кезеңдері. Бақылау карталары бойынша технологиялық операциялардың дәлдігін талдау. Бақылау түрлері. Бақылау әдістері. Статистикалық талдау кезіндегі бақылау жоспарлары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы лицензиялау
Құрылыс өндірісінде лицензия алу тәртібі. Құрылыс қызметін лицензиялау. Лицензиялық қызметтің құқықтық негіздері. "Лицензиялау туралы"ҚР Заңы. Құрылыс қызметінің әртүрлі түріне лицензия алу реті мен реттілігі. Лицензия түрлері. Жеке және заңды тұлғаларды лицензиардың санаттарына жатқызуы. Лицензия қызметі жағдайындағы біліктілік талаптары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану-ғылыми және техникалық пәндер бойынша нақты міндеттерді, оны күнделікті жағдайларда практикада қолдану тәсілдерін шеше алатын, ақпараттық-коммуникациялық технологияларды қолдана отырып, ақпараттық және библиографиялық мәдениет негізінде кәсіби қызметтің стандартты міндеттерін шеше алатын, кәсіптік қызметте жаратылыстану-ғылыми және жалпы техникалық пәндердің негізгі заңдарын пайдалана алады
- Кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін бағалауға, бизнесті жүргізудің экономикалық тиімді тәсілдерін таңдай білуге, экономикалық білімді нақты өндірістік жағдайларда қолдануға қабілетті болады
- Стандарттау объектілері бойынша ақпаратты талдауға және жүйелеуге, стандарттарды әзірлеудің орындылығы туралы қорытынды жасауға, соның негізінде стандарттарды әзірлеу жүзеге асырылатын болады, электрондық деректер базасымен және стандарттау, сертификаттау, техникалық реттеуді жоспарлау бойынша электрондық жүйелер интерфейсімен жұмыс істей білуге, әзірлеудің техникалық-экономикалық негіздемесін жоспарлай білуге, стандарт жобасының НҚА, ТР және т. б. өзара байланысын анықтай білуге қабілетті болады
- Шығарылатын өнім түрлері мен өндірістік процестің сәйкестігін зерттеу және сынау әдістері бойынша нормативтік техникалық құжаттарды талдауға, үлгілер мен сынамаларды іріктеу критерийлері мен рәсімдерін әзірлеуге, тамақ өнімдерінің түріне байланысты сақтау, тасымалдау және сәйкестендіру жағдайларын бағалаудың релевантты өлшемшарттарын таңдай білуге, таңбалауды қоса алғанда, өнімді сәйкестендіре білуге қабілетті болады
- Өндірістің және өндірістің технологиялық процестерінің жай-күйін бағалау бағдарламасын орындауды қамтамасыз ететін рәсімдерді әзірлеуге, сапа менеджменті жүйесінің жұмысқа қабілеттілігін бағалау үшін рәсімдер мен тестілерді әзірлеуге қабілетті болады, Тамақ өнімдері мен шикізат өндірісіндегі технологиялық құжаттаманы түсінуге, қолданылатын стандарттар мен тамақ өнімдерін техникалық реттеу және оны дайындаудың техникалық процестері бойынша басқа да құжаттардың сәйкестігін анықтауға қабілетті болады
- Тамақ өнімдері өндірісінде ХАССП жүйесінің жұмыс қабілеттілігін бағалау рәсімдерін әзірлеуге, тәуекелдерді талдауды ескере отырып, ескерілетін қауіптер тізбесін жасауға, өндірілетін өнім түріне байланысты қауіпті факторларды ажырата білуге, сыни бақылау нүктелерінде іс-қимылдарды іске асыру бойынша ақпаратты талдауға, талданатын өндірістің енгізілген құжатталған рәсімдерін және өндірістік бақылаудың іске асырылатын түрлерін түсінуге қабілетті болады
- Сынақ жүргізу бойынша әдістемелер мен рәсімдік құжаттарды түсініп, қолдана алады, тамақ өнімдерін өндіру процесінде дайын өнім сапасына зертханалық сынақтар жүргізуді талдай және бағалай алады, сапа менеджменті жүйесі саласында Қазақстан Республикасының нормативтік-құқықтық актілерін қолдана алады, стандарттау жөніндегі жұмыстарды жоспарлау негіздерін біледі, сапа менеджменті жүйесі саласындағы тәжірибені, халықаралық ұйымдардың стандарттарын жүйелеуге қабілетті болады
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын өлшеу және бақылау нәтижелерінің дұрыстығын, өндірістің гигиеналық қауіпсіздігін анықтай алады, аспаптық зерттеу дағдыларын игере алады, белгіленген талаптарға сәйкес сапаны бақылау және сынау нәтижелерін ресімдей алады
- Технологиялық желілерде өндірістің технологиялық процестерін бағалауды жүргізуге қабілетті болады, өнімнің, жұмыстар мен қызметтердің сапасын бақылау және сынау параметрлерін анықтай алады, бақылау нәтижелерін статистикалық өңдеуді орындай алады, өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын зертханалық зерттеулерді бағалауды жүзеге асыра алады, сертификаттау органдарын, өлшеу және сынақ зертханаларын аккредиттеу процесінде кәсіпорында қолданылатын стандарттардың сәйкестігін жүйелі түрде тексере алады
- Сақтау және тасымалдау жағдайларын зерттеу кезінде бақылау-өлшеу жабдықтарын пайдалануға, өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми, ұйымдастырушылық, техникалық және нормативтік-құқықтық негізін орындауға қабілетті болады, өлшеу, сынау және бақылау процестері мен құралдарын модельдеуге қатысуға, мемлекеттік стандарттарды әзірлеуге қатысуға, еңбекті қорғау туралы ақпаратты талдауға қабілетті болады
- Өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми, ұйымдастырушылық, техникалық және нормативтік-құқықтық негізін білетін, өлшеу, сынау және бақылау процестері мен құралдарын модельдеуге қатыса алатын, метрологиялық қамтамасыз ету және техникалық бақылау бойынша жұмыстарды орындай алатын; өлшеу, бақылау, сынау және сапаны басқарудың заманауи әдістерін қолдана алатын болады
- Құрылыс өндірісінің, құрылыс материалдары өндірісінің технологиялық процестерін игеру технологиясын меңгере алады, құрылыс қызметін лицензиялау процесін талдай алады, құрылыстың сметалық құнын анықтау үшін бастапқы деректерді дайындай алады, жобалау-сметалық құжаттаманың электрондық файлдарының ресімделуінің сәйкестігін тексере алады, жобалау материалдарының ресімделу бірлігі мен толықтығын, олардың қолданыстағы эталондарға сәйкестігін қамтамасыз ету талаптарын білетін болады
- Әзірленетін жобалар мен техникалық құжаттаманың жобалау және құрылыс жөніндегі стандарттарға, техникалық шарттарға және басқа да нормативтік құжаттарға сәйкестігін қамтамасыз ету тәсілдерін, сондай-ақ жобалауға арналған тапсырманы, құрылыс объектілерін зерттеп-қарау нәтижелері бойынша қажетті құжаттаманы ресімдеуді білетін болады
Ұқсас БББ
6B07501 Өнеркәсіптік инженерия
Қ.И.Сәтбаев атындағы Қазақ ұлттық техникалық зерттеу университеті (Satbayev University)
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
Халықаралық көлік және гуманитарлық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
6B07501 Стандартизация, сертификация и метрология ( по отраслям)
Еуразия Технологиялық Университеті (ЕТУ)
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалары бойынша)
Қызылорда "Болашақ" университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау
Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (ХИТУ)
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша)
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Д.Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан техникалық университеті (Д.Серікбаев атындағы ШҚТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
Торайгыров университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университеті (ҚМТУ)
6B07501 Азық-түлік өнімдерінің өндірісіндегі стандарттау жəне сертификаттау
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Қарағанды индустриялық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті