6B05102 Биотехнология в Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Биотехнологиялық өндірістерді жаңғырту мақсатында биологиялық нысандармен және заманауи жабдықтармен жұмыс істеудің жаңашыл тәжірибелік тәсілдерін қолдануға білікті, бәсекеге қабілетті кәсіби құзыреттілікке ие мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Математика
Курстың мақсаты - ғылыми-техникалық есептерді шешуде және инженерлік пәндерді оқытуда қолданылатын математика бөлімдері бойынша білімнің берік негізін қамтамасыз ету болып табылады. Курста элементар функциялар, сызықтық интерполяция, интегралды есептеуге кіріспе, векторлық алгебра, түзу және жазықтықтың теңдеуі, ықтималдық теориясы мен математикалық статистика элементтері, олардың инженерлік қосымшалары зерттеледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Пәнаралық білім беру модулі (Қаржылық сауаттылық және кәсіпкерлік негіздері, Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері, Экология және өмір қауіпсіздігі)
Модуль пәндері қаржы өнімдерін тұтыну кезінде туындайтын мәселелердің ықтималдығын азайту мақсатында қаржылық сауаттылық бойынша, кәсіпкерлік қызмет негіздері, экономикалық ойлауды қалыптастыру және өз ісін құру, құқық негіздері, құқықтық өзін-өзі тануды және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті арттыру, экология және экологиялық мәдениет негіздері, тіршілік қауіпсіздігі бойынша білім алушылардың білімі мен дағдыларын игеруіне арналған
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ботаника
Ботаника курсы өсімдіктердің жалпы құрылысын сипаттайтын морфологияны, өсімдіктер әлемінің анатомиялық құрылымын түсіндіреді. Пән цитологиямен, гистологиямен, өсімдіктер физиологиясымен және экологиямен байланысты. Пән теориялық және қолданбалы мәнге ие, өйткені ол өсімдіктер мен саңырауқұлақтардың әртүрлі жүйелі топтарындағы репродуктивті биологияның негіздерін айқындайды. Өсімдіктер әлемінің эволюциясы, өсімдіктер арасындағы байланыс, тірі организмдердің басқа деңгейлері мен тіршілік ету ортасы туралы көзқарастарды қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Зоология
Зоология пәні биологияның негізгі тұжырымдамаларын, объектілері мен әдістерін, даму жоспарын; жануарлардың алуан түрлілігі мен олардың пайда болуының негізгі заңдылықтарын; биологиялық прогрестің немесе белгілі бір түрлердің регрессиясының негізін; организмдердің морфологиялық сипаттамасы мен құрылымын, жануарлардың негізгі түрлерінің даму эволюциясын және жүйелі жіктелуін; жануарлардың экожүйелердегі орны мен рөлін, сондай-ақ олардың экономикалық,мәдени және мәдени ерекшеліктерін анықтайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Микробиология
Микробиология курсы микроорганизмдердің түрлерін, олардың тірі табиғат иерархиясындағы орнын, микроорганизмдер мен вирустардың негізгі қасиеттерін, ерекшеліктерін, жіктеу принциптерін, табиғат пен адам өміріндегі рөлін, сондай-ақ практикалық қолдануды зерттейді; курс аяқталғаннан кейін студенттер микроорганизмдермен жұмыс істеу ережелерін сақтай отырып, микроорганизмдерді бөлу және культивациялау бойынша практикалық дағдыларды меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасуша биологиясы
"Жасуша биологиясы" пәні организмдердің жасушалық құрылымын, жасуша теориясы мен оның принциптерін, тірі организмдерге тән тіршілік әрекетін жүзеге асырудағы жасуша функцияларын зерттейді: өсу және көбею, метаболизм, тыныс алу, тітіркену. Жасушаның барлық аспектілерін, өмір сүру кезеңдерін, бөлінуді үйретеді. Жарық микроскоптарының негізгі түрлерін, жасуша құрылысын зерттеу үшін цитологиялық және гистологиялық препараттарды зерттейді; жануарлар мен өсімдік жасушаларының қызметін сипаттайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология негіздері
Биотехнология негіздері курсы микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар жасушаларының қатысуымен Адам өмірі үшін маңызды түрлі қажетті өнімдерді технологиялық жолдармен алуды үйретеді. Ауыл шаруашылығы, азық-түлік, мал, өсімдік салаларын жекелеген бағыттарда қарайды. Курс биотехнология өндірістерінде, зертханада пайдаланылатын құрал-жабдықтарды, жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік ережелерін зерттейді, теориялық оқыту барысында алған білімдерін тәжірибе жүзінде көрсете білу дағдысын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ұлттық руханият
Курс рухани құндылықтар жүйесін, қазақтың ұлттық болмысын, руханияттың этномәдени бастауларын, ұлттық сананы, салт-дәстүрлерді, әдет-ғұрыптарды, дүниетанымды, діни шыдамдылықты, салт-дәстүрлерді, өнерді, әдебиетті, ұлттық тәрбиені, дәстүрлі мәдениетті, жоғары сананы тәрбиелейтін рухани мұраны зерттейді. Пән әлемдік және жалпыадамзаттық құндылықтарды, халықтық дәстүрлерді, ата-баба мұрасын құрметтеу рухында тәрбиеленген рухани-адамгершілік тұлғаны қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Еңбекті қорғау және қауіпсіздік
"Еңбекті қорғау және қауіпсіздік" пәні кәсіпорындардағы еңбекті қорғауды ұйымдастыру принциптерін, кәсіпорындағы еңбекті қорғау жағдайларын бағалауға және оңтайландыруға бағытталған. Еңбекті қорғау қызметінің негізгі міндеттері мен функцияларын, оларды іске асыру әдістерін, қауіпті және зиянды өндірістік факторлардың негізгі параметрлерін қарастырады. Еңбекті қорғау саласындағы нормативтік -базалары туралы, еңбек процесінде жұмыскердің еңбек ету қабілетіне әсер ететін жағдайлар мен факторлар туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гистология және эмбриология негіздері
Дененің әртүрлі физиологиялық және қорғаныс-бейімделу реакцияларына байланысты жасушалар мен тіндердің құрылымындағы өзгерістерді тануды, тіндер мен ағзалардың жасушаларында және жасушааралық заттарында байқалатын құрылымдық өзгерістерді талдау және салыстырмалы талдау жүргізуді үйретеді. Жасушалардың, тіндердің, ағзалардың жас ерекшеліктеріне, тіндердің, мүшелердің сыртқы орта факторларына бейімделуіне, цитогенез және гистогенез заңдылықтарына, тіндер регенерациясының дифференциялдану жолдарына көңіл бөледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасуша биотехнологиясы
Курс онтогенетикалық және филогенетикалық деңгейде генотиптің жұмыс істеу принципін оқытады. Жасушаның ішкі құрылымын қозғайтын (микротехнология) және қозғамайтын (макротехнология) биоконструкторлы технологияларға мән беріледі. Клетканы культивирлеу әдістері мен принциптері, генотиптерді клондау әдістері қарастырылады. Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің кешенді төзімді генотиптерін алу, жасушаларды, тіндерді культивациялау арқылы шаруашылыққа пайдалы өнім алу, асыл тұқымды жануарлар алу технологияларын қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Генетика
Генетика курсы-барлық тірі организмдерге тән тұқым қуалаушылық пен өзгергіштікті зерттейтін биология ғылымының саласы. Организмдердің тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігі туралы ғылым генетика деп аталады. Генетика тұқым қуалаушылық пен өзгергіштік заңдылықтарын ашуға және оларды қоғамның дамуы үшін қолдану жолдарын шешуге үлкен үлес қосты. Сондықтан ол биология ғылымының басқа салалары арасында маңызды орын алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Органикалық және биологиялық химия
Органикалық және биологиялық химия басқа элементтер түзетін органикалық қосылыстарды, олардың өзара өзгеру заңдылықтарын зерттейді. Бұл курстың органикалық заттардың синтезі мен құрылымын анықтаудағы, олардағы электрондардың тығыздығының таралуын, атомдардың кеңістіктік орналасуын және химиялық реакция механизмін анықтаудағы мүмкіндіктері шексіз. Ол сондай-ақ ғылым мен техниканың жаңа салаларының пайда болуына және дамуына ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Оқу курсы ғылыми зерттеудің мазмұны мен әдістері туралы жүйелі түсініктерді қалыптастыруға, түрлі салаларда зерттеулер жүргізуге мүмкіндік беретін білім, дағды, технологиялар мен әдістерді игеруге бағытталған. Пән бағдарламасы ғылыми зерттеу тақырыбын, мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау жөніндегі әдістемелік ұсынымдарды; теориялық және эксперименттік зерттеулердің әдіснамасын зерделеу; зерттеулерді талдау және тұжырымдар мен ұсыныстар беруді қамтиды. Ғылыми зерттеулердің енгізілуі мен тиімділігіне, сондай-ақ ғылыми-зерттеу және дипломдық жұмыстарды ресімдеу ережелеріне көп көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам микробиологиясы және санитарлық гигиена
«Тағам микробиологиясы және санитарлық гигиена» курсы зооантропонозды ауруларды тудыратын микроорганизмдер, тағамдық улану, инфекциялық улану, жануарлардан және өсімдіктерден адамға азық-түлік арқылы берілетін улану түрлерін қарастырады. Микроорганизмдердің санитарлық-көрсеткіштерін, тағам өндірісін санитарлық-микробиологиялық бақылау, микробиологиялық бақылау және дезинфекция жасау жолдары мен түрлері, өндірістік санитария қағидалары, өнімдердің бүліну қоздырғыштарының түрлері мен продуценттерін, әр түрлі тағамда ашытқылардың, микроорганизмдердің мөлшерін зерттеуді үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тиімді тамақтану физиологиясы
Адамның тағамдағы заттарға деген қажеттілігін және тамақтанудың негізгі қағидаларын оқытады. Курста биомолекулалардың негізгі кластары: ақуыздар, майлар, көмірсулар, және т.б. және түрлі макро, микроэлементтер, дәрумендер сияқты негізгі тағам қосылыстарының қалыпты мөлшері сипатталады. Әр түрлі популяциялар үшін тамақтануының жас ерекшеліктері мен нормаларына, организм үшін минералдардың рөліне, рациондық тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздеріне жалпылама түсінік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам микробиологиясы
«Тағам микробиологиясы» пәні өнеркәсіптік микробиологияның негізгі бөлігі ретінде қарастырады. Микроорганизмдердің физиологиясы, микроорганизмдердің табиғаттағы және тамақ өндірісіндегі рөлі, микроорганизмдерді өндіру шарттары, тамақ микрофлорасы, жеке гигиена ережелерінмен, тағам микробиологиясының перспективаларымен, тамақ өндірісінде қолданылатын микроорганизмдердің физиологиялық және биохимиялық қасиеттерімен таныстырады. Шикізатты өңдеудің биохимиялық жүйелерінде микробиологиялық буын ретінде пайдалануға арналған микроорганизмдердің жіктелуі туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұтыну қалдықтарын қайта өңдеу биотехнологиясы
«Тұтыну қалдықтарын қайта өңдеу биотехнологиясы» курсы тұтыну қалдықтары туралы түсінік және оларды жіктеу, тұтыну қалдықтарының қоршаған ортаға техногенді әсері, тұтыну қалдықтарының өмірлік және технологиялық циклы, тұтыну қалдықтарын пайдалану сферасында мемлекеттік басқаруды жүзеге асыру бойынша стратегия және экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету туралы білімді қалыптастырады. Тұтыну қалдықтарын қайта өңдеудегі биотехнологияның жаңа технологияларына және ережелеріне негіздейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану физиологиясы
Адамның тамақтану физиологиясы туралы, диеталық тамақтану принциптері мен құнарлы тамақтанудың теориялық негіздері бойынша білім береді. Азық-түлік өнімдерінің физиологиялық қасиеттерін және олардың ағзаға әсер ету механизмін білу; шикізаттың пайдалы қасиеттерін оңтайлы қолдана білу, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен олардың құнарлығын үйретеді. Энергетикалық баланс, қоректік заттардың сіңуі, тағам рационындағы микро,макроэлементтер мен дәрумендердің номалары сияқты білімдерді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндіріс қалдықтарын қайта өңдеу биотехнологиясы
Курс биотехнологиялық технологиялар көмегімен өндіріс қалдықтарын халық шаруашылығында қайта пайдалануды қамтамасыз ету және шикізат, энергия, бұйымдар мен материалдар алу туралы түсінік береді. Сонымен бірге уытты өндірістік қалдықтар түрлерін және сипаттамасын, өндіріс қалдықтарының өмірлік және технологиялық циклын, қалдықтарды кәдеге жарату алдында оларды залалсыздандыру, өндіріс қалдықтарымен жұмыс істеуді бақылау, биотехнологиялық жолмен қайта өңдеу технологияларына талдау жасауды оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микроағзалар биотехнологиясының қолданбалы аспектілері
ККурстың мазмұны микробиологиялық процестердің принциптері мен ерекшеліктері, микроорганизмдердің жоғары өнімді өндірістік штамдарын алу әдістері, оларды өсіру және сақтау әдістері, биотехнологиялық жолмен микроорганизмдерді өндірістік жағдайды бөліп алу және өсіру туралы заңдылықтарына түсінік береді. Микроорганиздерді культивирлеу, культивирдеу кезеңдері мен әр кезеңнің ерекшелігі, өсіру кезінде туындаған морфологиялық өзгергіштіктерін айқындау әдістеріне және микроорганизмдердің әр түрлі өнеркәсіптерде қолдану аясыны ерекше көңіл бөледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микроағзалар биотехнологиясы
Курс микроорганизмдерді культивирлеу, культивирлеудің отпимальді жағдайлары, өсу және көбею, культивирлеу әдістерін қарастырады. Микробиологиялық өндірістің негіздері, шикізат алу технологиялық процестердің сатыларын, микробты биомассаны алу, нан пісіру ашытқыларын алу, мелассадан ашытқы алу, табиғи газды микробты биомассасын, сутекті бактериялардың биомассасын алуды үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктанудағы жасушалық және ұлпалық биотехнология
Генетикалық және жасушалық әдістерді қолдана отырып өсімдіктердің жаңа сорттарын алу қағидаларын, жасушалар мен ұлпалардың дақылын, өсімдіктердің оқшауланған ұлпаларын өсіру техникасын, каллус ұлпаларының дақылын қарастырады. Гормонға тәуелді емес өсімдік ұлпаларын, жасушалық суспензия дақылын, жеке жасушалар дақылын, каллус ұлпаларындағы морфогенезін, өсімдіктерді клональді микрокөбейтуді, өсімдіктер селекциясындағы оқшауланған жасушалар мен ұлпалардың дақылымен жұмыс жасай алуды үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер биотехнологиясы
Курс мәдени жасушалардың биологиясын, каллустың пайда болуын, in vitro жасушаларын өсірудің негізгі әдістерін, қоректік орта түрлері мен құрамын, жасушалық технологияны қолдану кезеңдерін, in vitro өсімдіктерінің морфогенезі мен регенерациясы жолдарын, клон өсімдіктерін микрокөбейту және сауықтыруды, өсімдіктердін жаңа сорттарын алу технологияларын, жасуша селекциясын, өсімдік жасушаларын культивирлеу, гендік және жасушалық инженерия технологиясының кезеңдері мен ерекшеліктерін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инженерлік энзимология және жасанды интеллект
«Инженерлік энзимология және жасанды интеллект» пәні ферменттік инженерлік процесстерді, ферменттер, иммобилдеу әдістерін, ферменттерді бөліп алуда қолданылатын технологиялық сызбанұсқа, шикізат және қоректік орта, ферментаторлардың принциптік сызбанұсқасы, түрлері және ферментациялау режимі, өнімді алу әдістері, тұрақты даму концепциясында инженерлік энзимологияның орны, инженерлік энзимология және қоршаған орта, энзимді инженерлік зертеулерде жасанды интеллекты қолданудың әлеуметтік аспектісін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Иммундық биотехнология
«Иммундық биотехнология» курсы жалпы иммунологияның алатын орнын, организмдегі иммундық жауап, иммундық мүшелер жүйесін, иммунологиялық реакцияларды жалпылай қарастырады. Клеткалық, гуморальдық иммунитеттің түзілу жолдарын, туа біткен және жүре пайда болған иммундық жауаптың ерекшеліктерін бейнелеу. Жасуша жады, Т және В жасушалары, лейкоциттер, лимфоциттер сияқты иммундық жауапқа қатысатын жасушалардың функциясын және иммунопотология, иммуножетіспеушіліктен туатын иммунологиялық және аутоиммунды аурулардың пайда болу принципін түсіндіреді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнология және жануарлар селекциясы
Курс жануарлар биотехнологиясының дамуының негізгі бағыттарын, мал шаруашылығындағы клеткалық және эмрбиогенетикалық инженерия, трансплантанттардың өнімді қасиеттерін қалыптастырудың биологиялық және биотехнологиялық мәселелерді қарастырады. Жануарлардың биотехнологиясы мен селекциясында генетикалық трансформацияны қолданады. Биохимия, генетика, молекулалық биология, иммунология, микробиология сияқты биологиялық ғылымдардың қарқынды дамуына байланысты жануарлардың бұрын қиын жолмен жазылатын ауруларының терапиясы үшін пайдаланылатын жаңа фармацевтік және ветеринарлық препараттарды өндіруді жүйелі мүмкіндіктерін пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық биотехнологиясы
«Ауылшаруашылығы биотехнологиясы» курсы әртүрлі ауруларға қарсы медициналық дәрі-дәрмектер, альтернативті энергия көздерін алу жолдарын, ауылшаруашылық өндірісінде өсімдіктердің зиянкестерімен күресу мен жаңа сұрыптарын шығару, мал өнімділіктерін арттыру және экологиялық апат салдарларымен тиімді күресу әдістерін түсіндіреді. Сонымен қатар азықтық ақуыз алу технологиясын, мал азығының сапасын арттыру көздерін, ауылшаруашылық зиянкестерге қарсы биологиялық күресу жолдарының білудің дағдысын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнология өндірісінің негіздері
Өнеркәсіптік биотехнология әртүрлі бағыттағы технологиялық процестерді жүргізу мақсатында микроорганизмдерді, жасушаларды, тіндерді және гендерді пайдалану үшін микробиологияны қолданбалы ғылымдармен біріктіреді. Биотехнологиялық өндірістің кезеңдерімен таныстыру, оның ішінде: шикізат түрлерімен, био объектілермен, процестер түрлерімен танысу, тазалау процестерімен танысу және түпкілікті өнімнің тауарлық нысанын, сондай-ақ микроағзаларды өсірудің әдістері, биотехнологиялық өндірістердің сипаттамаларын білу – тағамдық және ашытқылы өндірістер, биореакторлардың әр-түрлі түрлері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Менеджмент және көшбасшылық
Бұл курс басқару мен көшбасшылық жөнінде білімдер кешені мен көшбасшылық дағдыларды қалыптастырады. Пәнді игеру барысында менеджмент пен көшбасшылық теориясы, басқару әдістері мен функциялары, басшылық пен билік стилдері, көшбасшылық қызметтің заңдылықтары мен оны жүзеге асырудың механизмдері, команда құру және коммуникация, басқарушылық шешімдер, мотивация, жанжалдарды және өзгерістерді басқару, көшбасшы имиджі сұрақтары қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің технологиясы
Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері саласындағы білімді, іскерлікті және дағдыларды меңгеру арқылы тамақтану өнімдерін өндіру бағытындағы басымдықтарды белгілеу және айқындау, тамақтану өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу,қолданылатын техникалық құралдар мен технологияларды таңдау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу принциптерін және технологиялық жоспарлау негіздерін қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
Курс тамақ өнiмдерiн өндiру технологиясындағы микроорганизмдердiң рөлiн, тағам өндіру технологияларының сұлбасын және кезеңдерін, тағам қоспаларын, дәмдеуіштер мен тұрақтандырғыштар, қышқылдандырғыштар маңызы мен механизмін зерттейді. Сүт тағамдарын, шарап, сыра жасау жəне нан пiсiру өндiрiс технологиясын, тамақ өнiмдерiн дайындаудағы биотехнологиялық процестердiң факторлары мен жағдайларын, тамақ өндiрiстерiнiң микробиологиялық бақылауының жалпы принциптерiн, тағам өнімдерін сапасын бағалау критерийлерін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірістік биотехнология
Өндірістік биотехнология курсы микробиологиялық өндірістің негізі, микробиологиялық өндірісінің типтік технологиялық сызбасы, медициналық препараттар мен вакциналарды микробиологиялық жолмен алудың теориялық және тәжірибелік негізімен таныстырады. Шикізаттың түрлерін, биообъекттілер - жасушалар және ферменттер, соңғы өнімдерді бөлу, тазарту және тауарлы формаларын алу, микроағзалардың бірегей мүмкіндіктері мен биоөндірістердің негізінде жатқан ферментативті реакциялардың әртүрлілігі, шикізаттың сипаттамасы туралы түсінік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Медициналық биотехнология
Қазіргі заманғы медицина саласында адам және жануарлардың ауруларына қарсы нәтижелі емдік қасиеті бар заттары синтездеуге бағытталған технологиялардың қолданылуын түсіндіре отырып, дәрі-дәрмектік препараттар мен белсенді заттарды алуда қолданылатын продуценттер, оларға қойылатын талаптар бойынша түсінік береді. Кең көлемде дәрі - дәрмектік қасиеті бар өнімдерді синтездеуге бағытталған қазіргі дәрі - дәрмек саласындағы өзгерістерді, биологиялық әдістердің кеңінен қолданылуын түсіндіреді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірістік биотехнологиядағы процестер мен аппараттар
Пән теориялық және практикалық білімдерін биотехнологиялық құрылғылармен жұмыс істеу барысында пайдаланды үйретеді. Биотехнология өндірісінің апараттар мен жабдықтар түрлерін зерттеу, жұмыс істеу ережелерін, жабдықтармен жұмыс істеу қағидаларын, жолдарын білу және биотехнологиялық өндірістер мен зертханаларды құрылғылармен жабдықдау заңдылықтарын меңгереді. Биотехнологиялық өнеркәсіптерде жүзеге асатын процесстердің жабдықтарына шолу жасалынады, зерттеу жұмыстарын жүргізу реттілігін қарастырады. Технологиялық процестерді іске асыру және басқару қабілетін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы
Курс шикі сүт және оның микробиологиялық негіздері, сүт ашыту, сүт ашыту патогендері, сүт өнеркәсібі пайдаланылатын микроорганизмдер, сүт өнімдерінің сипаттамалары, сүт зарарсыздандыру және пастерлеу, дайындау және пісіру, сүт және сүт өнімдерінің сапасын биохимиялық, санитарлық талдау әдістерін қарастырады. Сүттерді өңдеу әдістері, сүт өндірісіндегі технологиялық сұлбалар, жұмыс реттілігі, қолданылатын құрал-жабдықтар мен олардың жұмыс істеу принциптерін қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулалық биология
Молекулалық биология-өмірдің белгілері мен олардың негізгі қасиеттерін молекулалық деңгейде зерттейді. Негізгі мақсаты-барлық деңгейдегі биологиялық ірі молекулалардың (ақуыздар, нуклеин қышқылдары) құрылымын зерттеу. Молекулалық биологияны зерттеудің негізгі бағыттары-1) жасушалардың генетикалық аппаратының құрылымдық-функционалдық коагуляциясын және тұқым қуалайтын ақпаратын (молекулалық генетика), вирустардың жасушалармен өзара әрекеттесуінің молекулалық механизмдерін (молекулалық вирусология), ағзаның иммундық реакцияларының заңдылықтарын (молекулалық муннология), организмнің жеке дамуында сапалы жасушалар мен мамандандырылған жасушалардың қалыптасуын (молекулалық молекулалық даму биологиясын зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Молекулалық биотехнология
«Молекулалық биотехнология» гендер және геномдардың реттелу принциптерін зерттейді. Молекулалық клондаудың векторлық жүйелері, рекомбинантты ДНҚ алу және клондау технологиясы, ақуыздардың гендік инженериясы, генотиптердің биоқұрылымды технологиясының принциптері және әдістеріне ерекше көңіл бөледі. Молекулалық биотехнология сонымен қатар РНҚ мен ақуыздардың құрылымын, өзара әрекеттесуін және физиологиялық функцияларын зерттейді. Биотехнологиядағы гендік және жасушалық инженерия нәтижелері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологиядағы құрал-жабдықтар
"Биотехнологиялық құрал-жабдықтар негіздері" процестің негізгі кезеңдерін және оның жұмыс істеу технологиясы жөніндегі материалды қамтиды. Биообъектінің периодты, жартылай үздіксіз және үздіксіз дақылдау процесі үшін негізгі технологиялық құрылғыларды есептеу, жоғарғы биотехнологиялық өнімді таза күйінде бөліп алу, биотехнологиялық өндірістің әр түрлі сызбаларын жобалау кезінде қолданылатын құрылғылармен жұмыс істеу принциптерін қарастырады. Серологиялық, молекулалық, генетикалық зертханалар және өндірістерде өолданылатын құрал-жабдықтардың барлық түрімен танысады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәрі-дәрмек препараттардың және ГМӨ-дің биотехнологиясы
Дәрілік заттарды әзірлеу, зерттеу және сараптау, дәрілік препараттарды дайындау үшін негізгі биологиялық, физика-химиялық, химиялық, математикалық әдістерді қолдану қабілетін қалыптастырады. Дәрілік заттар өндірісіндегі биотехнологиялық процестің сатылары мен операцияларын, биотехнологиялық процесті мақсатты өнімді бөлу және тазарту сатыларында аппаратуралық жабдықтандыру ережелерін және гендік модификацияланған өнімдер және олардың түрлерін, алу жолдарын, қолдану аймағын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экологиялық биотехнология
Экологиялық биотехнологияның маңызды міндеттерінің бірі-планетамыздың өнеркәсіптік, ауылшаруашылық және тұрмыстық қалдықтармен, автомобиль шығарындыларының улы компоненттерімен ластану ауқымын шектеу. Топырақты рекультивациялау, су мен ауаны биологиялық тазарту және өзгертілген қоршаған ортаның адамдар мен жануарларға зиянды әсерін шектеу әдістері, қалдықсыз тазарту технологиясы, қоршаған ортаны ластайтын заттардың биотрансформациясы қарастырылған. Табиғатты қорғау мәселелерін диагностикалау қабілетін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның заманауи әдістері
Пән биотехнологияның ғылымдағы заманауи жетістіктері, медициналық, ауылшаруашылық, өнідірістік, зертаханылық өнеркәсіптерде биотехнологияның алатын орны және заманауи тәсілдерін оқытады. Сонымен қатар биотехнологиядағы иммунологиялық, серологиялық, молекулалық - генетикалық әдістер, биотехнологиядағы ақпараттық технологиялар, ақуыздар, бірінші және екінші реттік метоболиттер өнімдерін алу технологиялық жүйелерін зерттеудің әдістері қарастырылады. Биотехнологияның барлық салаларында жасушалық және гендік инжерения әдістерінің қолдану аймағын, мүмкіншіліктерін қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоршаған ортаны қорғау биотехнологиясы
"Қоршаған ортаны қорғау биотехнологиясы" курсы әртүрлі ластаушы көздердің қоршаған ортаны ластауының биологиялық өзгергенуін, алмасуын, антропогендік бұзылған экожүйелердің биотестілеуі және биоиндикациясын қарастырады. микроорганизмдер анаэробты ашыту жолымен ағынды сулар мен қатты тұрмыстық қалдықтарды жою және тазарту, экологиялық ластану көзін анықтау, табиғи ағынды суларды биологиялық тазарту, биологиялық белсенді сіңіргіш материалар арқылы ластанған ауаны тазарту, ластанған топырақты микробтық қалпына келтіру технологияларын оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы
Сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы курсы сүт өнімдерінің ферментациясын, сүтқышқылды өнімдерін, сүт өнеркәсібінде қолданатын закваскалар түрлерін, сүт өндіру кезінде биологиялық белсенді қоспаларды пайдалану ережелері және мөлшерін, өнімнің сапасын және қаупсіздігін қадағалау жүйесін, ашыту жұмыстары жүргізілетін бөлімдерінде жұмыс тәртібін үйретеді. Ашытқылар және оларға қойылатын талаптар,сүт және сүт өнімдерін алу тәсілдерінің жолдарын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәрілік өсімдіктер фиторесурстары
Курста Дәрілік өсімдіктер туралы ғылымның даму тарихы, дәрілік өсімдіктер ресурстарын, дәрілік препарат көзі ретінде өсімдік шикізатын қолданып, өсімдіктің фармацевтикалық қасиеттерін анықтауды, шикізаттан дәрілік препараттау жасау технологиясын, дәрілік өсімдік шикізатын дайындау базасын үйренеді. Дәрілік өсімдіктердің әсер етуші заттарын, дәрілік өсімдік шикізатын, және олардың дайындау жолдарын, дәрілік өсімдіктердегі биологиялық белсенді заттарды анықтау жолдарын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Стандарттау, метрология және сертификаттау негіздері
Бұл курста стандарттау, метрология және сертификаттау негіздерінің нысаны, өлшеу жүйесі, стандарттардың мемлекеттік жүйесі, өлшеу құралдары мен әдістерін стандарттау, ҚР метрологиялық қызметі, стандарттау бірлік өлшеу әдістері мен құралдарын жіктеу, өнімнің сапасын бақылау және сертификаттау мәселелері қарастырылады. Биотехнологиялық өндірістерді метрологиялық тексеруден өткізілетін құрылғылар түрлерін, метрология тексеру ережелерін, сертификат беру ұйымдарын, сертификаттау жөнінде негізгі заңдылықтарды үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Сүт және пробиотикалық өнімдерді, дәрілік заттарды алуда биотехнологияда пайдаланылатын микроорганизмдердің штаммдарын алу үшін микроорганизмдерді өсірудің негізгі әдістерін пайдалану және стандарттау және сертификаттау талаптарын ескере отырып сараптайды;
- Өсімдік шикізаттарына негізделген жасушалық биотехнологияларды пайдалана отырып алынған биомасса мен препараттарды бақылау және зертханалық биореакторларды пайдалану дағдыларын меңгеру, өсімдік материалдарына негізделген дәрілік заттарды, биологиялық белсенді заттарды өндіруде ферменттеудің технологиялық параметрлерін жобалауда жасанды интеллектті қолданады;
- ҚР заңнамасының талаптарын ескере отырып, кәсіби қызметтің ғылыми-зерттеу, ақпараттық-технологиялық, қаржылық сауаттылық және кәсіпкерлік міндеттерін шешу үшін ағылшын тілін қолданады, қоғамдық-саяси және ұлттық руханият пәндері саласындағы көшбасшылық қабілеттерінің мәнін түсінеді; құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетке үйрене отырып, әлеуметтік дүниетанымдар туралы көзқарастарын қалыптастырады.
- Молекулалық биотехнология, генетика саласында дәл және қолданбалы ғылымдар арқылы биотехнологиялық процестерді жүзеге асыру үшін қазіргі заманғы әдістерді қолданады;
- Өндірістік биотехнологиялық процестердің негізгі параметрлерін өлшеу үшін техникалық құралдар мен жабдықтарды пайдалану регламенттеріне сәйкес технологиялық процестерді дамытудың және пайдаланудың болжамды жағдайларын бағалайды;
- Биотехнологиялық салаларда жазатайым оқиғалардың, апаттардың, табиғи апаттардың және еңбекті қорғаудың ықтимал салдарымен өмір қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін математика, биология және жаратылыстану ғылымдарында жалпы білім беруді қолданады
- өсімдіктер мен жануарлардың алуан-түрлілігін түсіндіреді, бақылайды, сәйкестендіріреді, жіктейді, өсімдіктердің морфо-анатомиялық құрылысын және тірі организмдерде кездесетін нақты химиялық процестерді түсіндіру және пайдалану үшін негізгі химиялық заңдарды, үлгілерді және теорияларды, сондай-ақ заманауи технологияларды қолданады;
- Өсімдіктердің жасушалық және ұлпалық биотехнологиясына, жасушалық, ұрықтық технологияға бағытталған өндірісте биотехнологияны қолданудың негізгі критерийлерін және биотехнология әдістерін қолдану арқылы асыл тұқымды іріктеу, тағам өнімдерін өндіру технологиясында биотехнологияның заманауи мүмкіндіктерін қолдану жұмыстарын жүргізеді.
- Ұтымды тамақтану жағдайын, тұтыну тамақ өнімдерінің сапасын және қоғамдық тамақтандыру мекемелеріндегі гигиеналық жағдайларды бағалайды;
- Микроорганизмдер биотехнологиясы, қоршаған ортаны қорғау биотехнологиясы, өндірістік биотехнология және биотехнологиялық процестердің соңғы өнімнің сапасына әсері туралы жаңа әдістерін қолданады;
- Тұтыну қалдықтары мен өндірістік биотехнологиялық процестерін талдау және көптеген улы қосылыстардың, биокодтардың және адам денсаулығына теріс әсер ететін басқа да түрлерден қоршаған ортаны тазалаудың және қалпына келтірудің әртүрлі әдістері туралы мәліметтерді жинақтайды;
Ұқсас БББ
6B05102 Биотехнология сала бойынша
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B05102 Биотехнология
Торайгыров университеті
6B05102 Биотехнология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
6B05102 Биотехнология
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B05102 Биотехнология
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B05102 Биотехнология
Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университеті (ҚарУ Е.А.Бөкетов)
6B05102 Биотехнология
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті