Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07201 Тамақ өнімдерінің технологиясы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Сызба геометриясы және инженерлік графика

    Кеңістіктік қиялды дамыту және дұрыс логикалық ойлау дағдыларын, жазықтықта кеңістіктік формалардың кескіндерін құру әдістерін үйрету, кескіндерді түрлендіруге мүмкіндік беретін осы формаларды өлшеу, жобалық құжаттаманың бірыңғай жүйесіне (ESKD) сәйкес жобалық құжаттаманы жобалау ережелері, жеке бөлшектер мен құрастыру бірліктерінің сызбаларын орындау және оқу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Математика

    Пән сызықтық алгебраны (Анықтауыштар, олардың қасиеттері және есептеулері. Матрицалардың түрлері, матрицаларға амалдар. Сызықтық теңдеулер жүйелерін шешу); аналитикалық геометрияны (жазықтықтағы түзу, екінші ретті қисықтар, векторларға амалдар, жазықтық теңдеуі, кеңістіктегі түзу теңдеуі); бір айнымалы функцияның дифференциалдық есебін (Функцияның шегі. Функцияның туындысы. Туынды арқылы функцияны зерттеу.); бір айнымалы функцияның интегралдық есебін (Антитуынды. Белгісіз интеграл. Анықталған интегралды қолдану) қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қолданбалы механика

    Статиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары. Ауырлық орталығы. Жылжымалы үйкеліс күштері. Нүктенің кинематикасы. Берілу тәсілдері, қозғалыс жылдамдығы мен жеделдету нүктелері. Динамиканың негізгі ұғымдары мен заңдары. Өзектерді созу және қысу. Нақты объект және есептеу схемасы. Иілу кезіндегі ішкі күш факторлары. Кернеулі және деформацияланған күйлердің негізгі теориялары. Нүктедегі жағдай, негізгі платформалар. Машина бөлшектерінің негізгі ережелері. Машиналардың сенімділігі туралы түсінік.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Физика

    Пән негізгі физикалық құбылыстарды, іргелі заңдар мен түсініктерді, сондай-ақ физикалық зерттеу әдістерін зерттейді. Физиканың әртүрлі салаларындағы типтік есептерді шешудің тәсілдері мен әдістерін қарастырады, қазіргі заманғы ғылыми жабдықтармен таныстырады, эксперимент жүргізу дағдыларын, болашақ мамандықтың қолданбалы есептерінде нақты физикалық мазмұнды бөліп көрсету қабілетін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Химия

    Студенттерде химияның негізгі заңдары мен талдаудың физика-химиялық әдістері туралы іргелі білім жүйесін қалыптастыру, оларды кейіннен кәсіби қызметті қолдану және инженерлік мәселелерді шешу үшін қолдану. Химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық реакцияларды, олардың жүру ерекшеліктерін, басқару әдістерін, органикалық қосылыстардың құрылымдық теориясын, органикалық химиядағы реагенттер мен реакциялардың классификациясын зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Микробиология

    Микробиология как наука изучает морфологию и физиологию организмов, их разнообразия и роль в качестве патогенов вызывающих изменения в растении организмов, биохимию, систематику, генетику и экологию микроорганизмов.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерліктегі экономика, құқық және қаржы

    Пән студенттерде экономикалық, құқықтық және қаржылық факторларды ескере отырып, кәсіпкерлік қызметті жүргізудің негізгі аспектілері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында бизнесті ұйымдастыру мен басқарудың заманауи тәсілдері, кәсіпкерліктің құқықтық негіздері, сондай-ақ кәсіпорындардың тұрақты дамуы үшін қажетті қаржы құралдары қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің ғылыми зерттеу негіздері

    Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын шикізаттың, тамақ өнімдерінің және дайын өнімнің әртүрлі қасиеттерін зерттеудің заманауи әдістерімен байланысты ғылыми зерттеулер жүргізудің әдіснамасы мен жоспарлауы туралы ұғымның кәсіби құзыреттілігін игеру. Ойлау, ауызша және жазбаша сөйлеу нәтижелерін логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді және нақты құра білу, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, ғылыми ақпаратты өңдеу, эксперименттік және теориялық зерттеулер, эксперименттік факторлық математикалық модельдер жүргізу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Астықты сақтау және қайта өңдеу кәсіпорындарының көтеру-тасымалдау құрылғылары және желдету қондырғылары

    Астықты сақтау және қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық процестерді жүргізе білу. Астықты сақтау және қайта өңдеу кәсіпорындарындағы жабдықтармен жұмыс істеуге қажетті теориялық және тәжірибелік дағдыларды игеру. Көтеру-тасымалдау және желдету қондырғыларын эксплуатациялау кезінде тиімді жұмыс режимдерін және экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге қабылетті болу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Экология, тіршілік әрекетінің негіздері және ТДМ

    Пән ағзалардың тіршілік ету орталарымен өзара әрекет ету заңдылықтарын, экология ғылымының басқа бағыттармен байланысын, биосфераның әртүрлі бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілк етуі мен дамуының заңдылықтарын, тұрақты даму мақсаттары, адамзаттың ғаламдық проблемалары және оның шешу жолдары, техносферада адамның өмірі мен денсаулығын сақтауға байланысты сұрақтарды, техногенді және табиғи жағдайда пайда болатын қауіп қатерлерден қорғану және қолайлы жағдай жасауды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Өсімдік шаруашылық негізінде астықтану

    Негізгі дақыл дәндерінің жіктелуі, құрылымы, химиялық құрамын оқып, үйрену. Тартпа алу қағидаларын игеру. Органолептикалық, физикалық, химиялық әдістермен анықталатын дәннің сапа белгілерін оқып, үйрену. Дәннің сапа белгілері мен технологиялық қасиеттерінің байланысын оқып, үйрену. Астықты стандарттау түрлерімен танысу. Жеке дақылдарды оқып, үйрену: бидай, қара бидай, жүгері, арпа, сұлы, жарма, бұршақ, майлы дақылдар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері технологиясының теориялық негіздері 1

    Тамақтану заңдылықтары, зат алмасу туралы жалпы ақпаратты зерттей білу. Тамақ өнімдерінің негізгі тағамдық және биологиялық белсенді заттарымен танысу. Өнімдердің құрылымы мен қасиеттерін, ағзаның маңызы мен қажеттілігін және олардың адам ағзасына әсер ету ерекшеліктерін сипаттай білу. Негізгі сапалық сипаттамаларын, тағамдық, биологиялық және энергетикалық құндылығын анықтай білу. Тамақ өнімдерін өндірудің теориялық негізінің бастапқы заңдары мен принциптерін меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерінің тауартануы

    Тауартану негіздері мен әдістерін, тауарлардың сапасын бақылау әдістерін, тамақ өнімдерінің химиялық құрамын, тұтыну қасиеттерін, азық-түлік тауарларының физикалық қасиеттерін, тамақ өнімдерін сақтау шарттарын, азық-түлік тауарларының жіктелуі мен ассортиментін зерделеу; қазіргі заманғы әдістер мен технологияларды қолдану негізінде тамақ өнімдерін тауарлық бағалауды ұйымдастыру және жүргізу дағдыларын меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Курс сыбайлас жемқорлықпен күресу бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осының негізінде осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды дамытады. Пән заңнама негіздерін зерттейді; нормативтік-құқықтық актілер, моральдық-құқықтық нормалар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Элеваторлы-қойма шаруашылығы

    Астық қоймаларының классификациясын және оларға қойылатын талаптарды зерделеу. Сусымалы материалдардың механикасын білу. Астық қоймаларының, механикаландырылған жұмыс мұнараларының, элеваторлар мен металлдан жасалған қоймаларының жобаларын меңгеру. Элеватордың оперативті есебін және қазіргі элеваторлардың, тұқым өңдеу цехтары мен зауыттарының, астық өңдеу өнімдерін сақтайтын қоймалардың технологиялық ерекшеліктерін оқып білу. Элеваторлар мен қоймаларды пайдалану ерекшеліктерін үйрену. Қауіпсіздік техникасы, өндірістік санитария, қоршаған ортаны қорғау және өрт-жарылыс қауіпсіздігі ережелерін түсіну.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сызбаларды орындауды автоматтандыру.

    Электрондық құралдарды жасау кезінде заманауи автоматтандырылған жобалаудың негізгі принциптері мен әдіснамасын зерделеу, жобалауды автоматтандыру құралдарын пайдалана отырып, пәннің негізгі бөлімдері бойынша есептерді шешудің әдістері мен тәсілдері, конструкцияның математикалық модельдерін жасау, SolidWorks, Компас 3D, Altium Designer, T-Flex CAD жүйелері сияқты конструкторлық-технологиялық құжаттаманы дайындау мен шығаруды автоматтандыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Жасанды интеллект қағидаттары, тарихы, этикасы, мәтін өңдеу, компьютерлік көру, шешім қабылдау жүйелері, логика, жоспарлау, сонымен қатар GPT, IBM Watson, Microsoft Azure AI сияқты платформаларды қолданып деректерді талдау және процестерді автоматтандыру әдістері қамтылған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Аналитиалық химия

    Аналитикалық химияның пәні мен міндеттері. Аналитикалық химия әдістерінің жіктелуі. Сандық және сандық талдау әдістерінің жіктелуі. Талдау әдістерінің метрологиялық сипаттамалары. Заттарды бөлу, айдау, экстракциялау, бірге тұндыру әдістері. Гравиметриялық талдау. Титриметриялық талдау әдістері. Бейтараптандыру әдісі. Тотығу-тотықсыздану титрлеу әдістері. Перманганатометрия. Йодометрия. Аргентометрия. Комплексонометриялық титрлеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам саласын стандарттау, метрология және сертификаттау

    Тамақ саласындағы стандарттау туралы жалпы түсінік. Заңнама және ұлттық стандарттау жүйесі. Тамақ саласындағы нормативтік құжаттар. Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптар. Тамақ өнеркәсібіндегі сертификаттау объектілері. Тамақ өнімдерінің сәйкестігін растау. Нарықтағы ет және сүт өнімдеріне қойылатын техникалық регламенттердің талаптары. Тамақ саласы кәсіпорындарын метрологиялық қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Астықты жинағаннан кейін өңдеу технологиясы

    Астық массасын сақтау объектісі ретінде зерделеу: астық массасының сипаттамалары. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін жинаудан кейінгі өңдеу және сақтауды, астық кәсіпорындарында астық және тұқыммен орындалатын негізгі операцияларды білу. Астықты тауар және тұтыну объектісі ретінде талдау. Өлшеу тәртібі, таразылау жабдықтары және таразыларды пайдаланумен танысу. Астықты тазалау технологиясын, аэрациялық қондырғыларды және дәнді белсенді желдетуді зерделеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері технологиясының теориялық негіздері 2

    Тамақ өнімдерінің сапасы, органолептикалық, физика-химиялық, микробиологиялық шикізат пен дайын өнім сапасының көрсеткіштерімен танысу және зерделеу. Тамақ өнімдерінің көрсеткіштері және олардың сапасы бойынша мәселелерді шеше білу. Тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің негізгі дағдыларын қалыптастыруды меңгеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ет өнімдерін өңдеудің физико-химиялық әдістері

    Ет шикізаты мен өнімдерін өңдеу кезінде электр энергиясын оның әртүрлі формаларында қолдану мүмкіндігін игеру, яғни электростатикалық өрісте өңдеу, тамақ өнімдерін өнеркәсіптік жиіліктегі электр тогымен, жоғары жиілікті токтармен, электромагниттік өрісте жоғары және ультра жоғары жиілікті токтармен өңдеуді игеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері өндірісінің жабдықтары

    Тамақ өндірісіне қажетті ет, сүт өндірісінің технологиялық жабдықтарын меңгерудің теориялық және практикалық дағдыларын меңгеру. Ет-сүт өнеркәсібіне арналған машиналар мен аппараттардың негізгі сипаттамаларымен қатар негізгі технологиялық есептеулер мен конструкцияларын оқып үйрену. Жабдықтардың жұмыс істеу принциптері мен ерекшеліктері, қолданыстағы жабдықтарды жетілдіру жолдары, технологиялық процестерді механикаландыру мен автоматтандыру және оларды басқару мүмкіндіктерін қарастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Биохимия

    Пән ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың, липидтердің, минералдардың және витаминдер мен гормондардың биохимиясын зерттейді; организмдерде болатын химиялық өзгерістердің мәнін, олардың реттелу механизмдерін және олардың ағзаның тіршілік әрекетін қамтамасыз етудегі рөлін қарастырады; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістері. Биологиялық материалдағы биоактивті заттардың сапалық және сандық талдауын зерттеу жүргізеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері

    Өсімдік және жануар текті шикізаттан тамақ өнімдерін өндіру технологиясының негіздерін оқып-үйрену. Өсімдік тектес шикізатқа қойылатын талаптармен танысу, өңдеу әдістерін меңгеру, технологиялық өндірістік процестерді ұйымдастыру және жүргізу дағдыларын меңгеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің үдерістері мен аппараттары 1

    Үдерістері мен аппараттар туралы ғылымның негізгі заңдарымен танысу. Қайта өңдеу өндірістерінің үдерістері мен аппараттарының негізгі технологиялық процестерінің физикалық мәні, мақсаты. Қайта өңдеу өндірістерінің үдерістері мен аппараттарын талдау және есептеу принциптері. Гидро және пневматикалық процестер теориясы, әртекті жүйелерді бөлу және тұндыру, сүзу үдерістері, жылу алмасу және буландыру үдерістерінің теориясы мен құрылымдық ерекшеліктері және жұмыс принциптері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары

    Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық желілері мен машиналарының мақсатын, қолданылу саласы, констуркциясы мен жұмысының технологиялық процесін оқып үйрену. Қайта өңдеу өндірістері жабдықтарының технологиялық процестер теориясының элементтерін, жабдықтың негізгі есептік параметрлері мен оларды анықтау жолдарын меңгеру. Өсімдік майы мен астық өңдеу, нан пісіру, макарон және құрама жем өнеркәсібі кәсіпорындарын жаңа заманауи жабдықтармен жабдықтау перспективаларымен танысу. Қолданыстағы (жаңа) машиналар мен аппараттардың функционалдық-конструктивтік шешімдерін, олардың техникалық-экономикалық сипаттамаларын талдау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Тамақ өнімдерінің үдерістері мен аппараттары 1

    Тамақ өнімдерінің үдерістері мен аппараттарының негізгі технологиялық процестерінің физикалық мәні, мақсаты. Процестер мен аппараттарды талдау және есептеу принциптері. Гидростатика және гидродинамика процестер теориясы, гетерогенді жүйелерді бөлу және тұндыру, сүзу процестері,жылу беру және конденсациялау процестерінің теориясы және құрылымдық ерекшеліктері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ұн технологиясы

    Ұн зауытына түсетін астықтың сипаттамасымен танысу. Диірменнің майдалау бөлімі. Диірменнің дайындау және майдалау бөлімінде жүргізілетін процесстерді зерделеу. Диірменнің дайындау және майдалау бөлімінде қолданылатын жабдықтарды зерделеу. Ұн түрлерінің сипаттамаларымен және бидай мен қара бидайдың сорттық ұн тартуларының құрылымымен танысу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ет және ет өнімдер технологиясы 1

    Сойылған мал және құс етін қоса алғанда, ет өнімдерін өндіру процестерін, әдістері мен технологиясын зерттеу. Өндірістің барлық кезеңдерін оқып-үйрену: малдарды союға дайындау; мал мен құсты қайта өңдеу; ет және ет өнімдерін тоңазыту; қанды, эндокриндік-ферменттік және арнайы шикізатты қайта өңдеу. Алынған білімді практикалық және зертханалық зерттеулерде қолдану. Ет өнімдерін өндірудің рецептурасы мен технологиялық схемаларын жасау. Еттің химиялық және микробиологиялық талдауын зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сүт өнімдерін өңдеудің физика-химиялық әдістері

    Электростатикалық өрісте сүт және сүт өнімдерін өңдеудің физика-химиялық әдістерін, өнеркәсіптік жиіліктегі электр тогын, жоғары жиілікті токтарды, электромагниттік өрісте жоғары және ультра жоғары жиілікті токтарды, сондай-ақ басқада заманауи әдістерді қолдануды меңгеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Астық кептіру технологиясы

    Астықты кептіру объектісі ретінде қарастыру. Ылғалды ауаның қасиеттері және кептіру кезіндегі жылу мен ылғалдың берілуі. Астық кептіру технологиясын, оның ішінде технологиялық сұлбаларды, кептіру режимдерін, кептіру үрдісіндегі физикалық, биологиялық өзгерістерді танып білу. Шахталы, камералық, барабанды, таспалы, карусельді, рециркуляциялық және жылжымалы астық кептіргіштердің констуркциясын талдау. Астық кептіргіштерін бақылау, кептіру үрдісін автоматтандыру жолдарын оқып үйрену. Қауіпсіздік және өрттің алдын алу шараларын ұйымдастыру жолдарын меңгеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Өсімдік өнімдерінің технохимиялық бақылауы, сапасын бағалау және қауіпсіздігі 1

    Өңдеу өнеркәсібіндегі шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын және сынау әдістерін сараптау. Элеватор, ұн, жарма, жем зауыттарындағы технохимиялық бақылауды жүзеге асыру. Дәнді, бұршақ, майлы, эфир майлы, мал азықтық дақылдардың қауіпсіздігі және сапасын бағалаудың нәтижелерін талдау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерінің үдерістері мен аппараттары 2

    Тамақ өнімдерінің процестер мен аппараттарын талдау және есептеу принциптері. Масса алмасу процестерінің теориясы, дистиляция және түзету процестері. «Сұйықтық-сұйықтық» және «Қатты-сұйықтық» жүйесіндегі экстракция процестерінің теориясы және құрылымдық ерекшеліктері, жұмыс принципі, осы процестерді жүзеге асыруға арналған құрылғылардың негізгі есептеулерін тәжірибелік міндеттерді шешу үшін қолдана білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің үдерістері мен аппараттары 2

    Есептерді шешуде қысқа, бірақ нақты түсіндірмелермен қажетті сұлбаларды бірге жүргізуді үйрену. Масса алмасу, сорбциялық, экстракциялық үдерістерің жіктелуі және жалпы сипаттамасы. Кептіру үдерістері. Механикалық үдерістер теориясы және құрылымдық ерекшеліктері, жұмыс принципі. Осы үдерістері жүзеге асыруға арналған құрылғылардың негізгі есептеулері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы 1

    Қоғамдық тамақтануды дамытудың қазіргі тенденцияларын зерттеу. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының қызметінің жіктелуімен және ерекшеліктерімен, өндірісті ұйымдастыру дағдыларымен және технологиялық құжаттамасымен танысу. Азық-түлікті аспаздық өңдеу әдістерін зерттеу. Суық, ыстық тағамдар мен тағамдар, тұздықтар, жартылай фабрикаттар дайындау процесін ұйымдастыру дағдыларын меңгеру. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында калькуляциямен және есепке алумен танысу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сүт және сүт өнімдер технологиясы 1

    Сүт және сүт өнімдерінің қасиеттерін, құрамын және тағамдық құндылығын зерттеу. Сүт сапасына қойылатын талаптармен таныстыру. Сүтті алғашқы өңдеу. Қазіргі заманғы бақылау әдістері мен стандарттарына сәйкес сүт және сүт өнімдерінің негізгі көрсеткіштерін анықтау әдістерін меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өсімдік майлары технологиясы 1

    Майлы дақылдарды өңдеуде теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды меңгеру; өсімдік майларын өндіруде технологиялық мәселелерді тиімді және қауіпсіз шешу үшін алған білімдерін қолдана білу; шикізат пен өсімдік майлардың сапасын талдау әдістерін қолдану; өндірістің технологиялық стандарттарын білу; физикалық және химиялық процестердің сипаттамасы, кәсіби және тұлғалық даму үшін ақпаратты іздеу және пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өсімдік тектес екіншілік шикізаттарды биоконверсиялау негіздері 1

    Өсімдік тектес екіншілік шикізаттарды биоконверсиялаудың негізгі технологиялық әдістерін, ерекшеліктерін және принциптерін меңгеру. Өсімдік тектес екіншілік шикізаттардың классификациясын, өңдеу түрлерін және классикалық қолданылуын зерделеу. Химиялық және технологиялық өңдеу кезінде өсімдік липидтері мен майларының құрылымы, синтезі және түрленуі туралы құзыреттіліктерді қалыптастыру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Макарон өнімдері және нан технологиясы 1

    Қазіргі заманғы нан өндірісі мен макарон өнімдері технологияларымен таныстыру. Нан және макарон өнімдерін өндіру үшін қолданылатын негізгі және қосымша шикізаттарды зерттеу. Тиімді басқарушылық шешімдер қабылдау үшін нан және макарон өнімдерін өндіру және сақтау кезінде орындалатын негізгі процестерді зерттеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Жануар тектес екіншілік шикізаттарды кешенді қайта өңдеу негіздері 1

    Жануарлардан алынатын екіншілік шикізаттарды кешенді өңдеудің негізгі технологиялық әдістерін, ерекшеліктері мен принциптерін меңгеру. Ет өңдеу кәсіпорындарының екіншілік шикізаттарының жіктелуін, өңдеу түрлерін және классикалық қолданылуын зерделеу. Химиялық-технологиялық өңдеу кезінде жануарлар майларының құрылымы, синтезі және трансформациясы туралы құзыреттіліктерді қалыптастыру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ет өнімдерінің технохимиялық бақылауы, сапасын бағалау және қауіпсіздігі

    Мал сою және ұқсатуды бақылауды зерттеу. Тағамдық мал майларын өндірісін және сапасын бақылау. Жем ұнын, қан және оны ұқсату өнімдерінің өндірісін және сапасын бағалауды жүзеге асыру. Шұжық, қақталған ет, жартылай дайын өнімдерінің, банкадағы ет консервілерінің қауіпсіздігі және технохимиялық бақылаудың нәтижелерін талдау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өсімдік майлары технологиясы 2

    Майды қайта өңдейтін өндірістердің технологиялық процестерінің теориялық негіздерін және өзара байланысын білу; майды қайта өңдеудің технологиялық процестерінің тиімділігін жоғарылатуға инновациялардың соңғы жетістіктері мен нәтижелерін қолдану; процестердің сапалық және сандық параметрлерін талдау негізінде олардың жүру сипатын реттеу; май өнімдердің сапасын, қауіпсіздігі мен қоректік құндылығын анықтау әдістерін қолдану; екіншілік ресурстарды пайдалану тәсілдерін меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Менеджмент

    Курс заманауи менеджменттің теориялық және практикалық негіздерін құрайтын, менеджмент тәжірибесін ғылыми ұсыныстармен қамтамасыз ететін, менеджмент дағдыларын қалыптастыратын ғылыми білім жүйесін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Өсімдік тектес екіншілік шикізаттарды биоконверсиялау негіздері 2

    Өсімдік шикізатын өңдеу зауыттарының органикалық ағынды суларын кәдеге жаратудың классификациясын, өңдеу түрлерін және классикалық технологиялық схемасын зерделеу. Өсімдік шикізатын қайта өңдеу зауыттарының екіншілік шикізаттары мен ағынды суларын валоризациялау және биоконверсиялау бойынша құзыреттіліктерді қалыптастыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құрама жем және жарма технологиясы

    Жарма зауытына түсетін астықтың сипаттамасымен танысу. Жарма зауытының дайындау және ақтау бөліміндерінде жүргізілетін процесстерді зерделеу. Жарма зауытының дайындау және ақтау бөлімідерінде қолданылатын жабдықтарды зерделеу. Әр түрлі жармалар өндірудің жеке технологиясын игеру. Дайындау технологиялық линиялары. Құрама жем зауыттарында жүргізілетін технологиялық процестерді оқып, үйрену. Құрама жемді түйіршіктеу

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Макарон өнімдері және нан технологиясы 2

    Технологиялық процесті жүргізу және өнім сапасын бақылау талаптарын негіздей білу. Өнім сапасын талдаудың жүйелі тәсілі негізінде бар технологиялық процестерді жетілдіру және оңтайландыру бойынша кәсіби құзыреттіліктерді меңгеру. Нан және макарон өнімдерінің сапасын бағалаудың заманауи әдістерін қолдану

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ет және ет өнімдер технологиясы 2

    Ет шикізатының құрамы мен қасиеттерін, сондай-ақ тағамдық мал майларын, техникалық майларды және жемшөп өнімдерін өндіру технологиясын зерделеу. Шұжық, жартылай фабрикаттар және тұздалған өнімдер, ет консервілері өндірістерімен танысу. Өңдеу мен консервілеуде практикалық дағдыларды қолдану. Ет өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздік стандарттарын, соның ішінде май, ақуыз, көмірсулар және басқа да қоректік заттарға қойылатын талаптарды, сондай-ақ сатуға арналған Өнімді өңдеу және буып-түю ережелерін зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Сүт және сүт өнімдер технологиясы 2

    Ашытылған сүт өнімдерінің, балмұздақтың, сары майдың қасиеттерін, құрамын және тағамдық құндылығын зерттеу. Сүт консервілерінің технологиясын оқу. Ашытылған сүт өнімдерінің сапасына қойылатын талаптармен таныстыру. Ашыған сүт өнімдерінің, балмұздақтың, сары майдың қазіргі заманғы бақылау әдістері мен стандарттарына сәйкес негізгі көрсеткіштерін анықтау әдістерін меңгеру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Өсімдік өнімдерінің технохимиялық бақылауы, сапасын бағалау және қауіпсіздігі 2

    Нан, макарон, кондитерлік, қант, крахмал зауыттарындағы және ашыту кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылауды жүзеге асыру. Нан-тоқаш, макарон, кондитерлік өнімдердің, қант, крахмал өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасын бағалаудың нәтижелерін талдау. Тамырлардың (корнеплоды), түйнелерді (клубнеплоды) қауіпсіздігі және сапасын бағалаудың нәтижелерін талдау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы 2

    Бірінші, екінші тағамдарды дайындау; нан-тоқаш, ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді даярлау дағдыларын меңгеру. Дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бағалауды зерттеу. Әлем халықтарының ұлттық тағамдарымен таныстыру. Ыдыс-аяқ пен аспаздық өнімдерді ұсыну және жобалау бойынша тәжірибелік білімді шыңдау. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында қызмет көрсетуді зерттеу. Мейрамханалар мен кафелердегі инновациялар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жануар тектес екіншілік шикізаттарды кешенді қайта өңдеу негіздері 2

    Сүт кәсіпорындарының екіншілік шикізаттарының классификациясын зерделеу. Өңдеу түрлерін және классикалық қолданылуын зерделеу. Ет-сүт өнеркәсібінің екіншілік шикізаты мен ағынды суларын валоризациялау және биоконверсиялау бойынша құзыреттіліктерді қалыптастыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Сүт өнімдерінің технохимиялық бақылауы, сапасын бағалау және қауіпсіздігі

    Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарына түсетін шикізаттың сапасын технохимиялық бақылауды зерттеу. Тұтас сүт өнімдері, балмұздақ, сары май, ірімшік, сүт консервілері өндірісін және сапасын бағалауды жүзеге асыру. Қосымша шикізаттарды, материалдарды және өндірістің санитарлық-гигиеналық жағдайларын технохимиялық бақылаудың нәтижелерін талдау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау

    Білім алушыларда тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау және реконструкциялауда теориялық білім, практикалық дағдылар мен әдістемелік негіздер кешенін қалыптастыру және дамыту. Жобаланатын тамақ өндірісі кәсіпорны құрылысының техникалық-экономикалық көрсеткіштерін, өндіріс ассортименттері мен технологиялық схемаларын негіздеу, шикізат есебі, жұмысшылар саны, технологиялық жабдықтар және цехтың жалпы ауданы есептеулерін оқып үйрену. Өндірістің бас жоспарын және өндірістік цехтың орналасуын орындау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Кәсіпорын экономикасы және кәсіпкерлік

    Кәсіпкерлік субъектісі және кәсіпкерлік қызмет объектісі ретінде тұжырымдамасы; Кәсіпорын өнімі, оның бәсекеге қабілеттілігі; Кәсіпорынның өндірістік ресурстары; Кәсіпорын - нарықтың экономикалық субъектісі; Акционерлік қоғамдар; Шағын бизнес; Шағын бизнеске салық салу; Сауда фирмасын ұйымдастыру және тіркеу; Бизнес-жүйеде бәсекелестік; Компанияның коммерциялық қызметі; Бизнес-инфрақұрылым; Бизнес жүйесінде маркетинг; Кәсіпорын қызметінде басқару; Басқаруды ынталандыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Өсімдік тектес өнімдерді өндіретін кәсіпорындарды жобалау

    Өсімдік тектес шикізатты өңдейтін кәсіпорынды жобалау үшін нормативтік-техникалық және жобалық құжаттаманы әзірлеуге мүмкіндік беретін кәсіби құзыреттерді дамыту. Технологиялық желілерді, цехтарды және кәсіпорындардың жекелеген учаскелерін жобалаудың, реконструкциялаудың есептеулерін еркін меңгеру. Жобалау кезінде автоматтандырылған жобалау және бағдарламалық қамтамасыз ететін ақпараттық технологиялар жүйелерін пайдалана білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 8

Оқыту нәтижелері

  • Шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын, технологиялық процестердің параметрлерін және өңдеу әдістерін ұйымдастыру және жүзеге асыру. Өнімді техникалық бақылау және сынау әдістерін әзірлеу.
  • Өнімді өндірудің технологиялық процестерін жетілдіру жөніндегі іс шараларды әзірлей алу қабілетін көрсету және зерттеуді жобалау мен жүргізу кезінде процестерді математикалық модельдеу заңдылықтарын пайдалана білу.
  • Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес кәсіби қызметте технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін қолдана білу. Прогрессивті технологиялық процестер мен технологиялық жабдықтардың түрлерін әзірлеу және енгізу. Тамақ өнімдерін өндіруде технологиялық процестерін ұйымдастыру, енгізу және басқару.
  • Жеке қаржы және инвестицияларды басқарудың негізгі білімі мен дағдыларын дамыту. Білім беру бағдарламасы бойынша кәсіби деңгейде тілді меңгеру, сала бойынша терминдерді еркін аудару, еркін коммуникативтік дағдыларға ие болу.
  • Кәсіби қызмет саласында заманауи техникамен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру, техникалық сызбаларды орындау және оқу.
  • Тамақ және қайта өңдеу саласының кәсіпорындарында технологиялық процесті ұйымдастыру, ұйымдық-басқару шешімдерін қабылдау, кәсіби қызмет саласындағы сәйкестікті растау рәсімін жүргізуге өнімді стандарттау және дайындау бойынша жұмыстарды орындау.
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау және қайта жабдықтау саласындағы қызметтердің сапасын бағалау. Кәсіпорында технологиялық тәртіптің сақталуын және технологиялық жабдықтың дұрыс пайдаланылуын бақылауды жүзеге асыру.
  • Қайта өңдеу саласы мен тамақ өнімдерін өндірудің тиімділігін арттыру үшін өнімді өңдеу, сақтау және қайта өңдеу технологиясының негіздерін пайдалану.
  • Кәсіби, экономикалық және экологиялық салалардағы іргелі, қолданбалы және жаратылыстану-ғылыми білім негізінде, сондай-ақ тұрақты даму мақсаттары мен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері шеңберінде дағдыларды, қабілеттерді және міндеттерді шешуге дайындықты игеру.
  • Шикізат ресурстарын ұтымды пайдалануды, жаңа тамақ өнімдерінің кең ассортиментін алуды қамтамасыз ететін жаңа технологияларды іске асыру. Технологиялық процесті және өндірістегі дайын өнімнің шығуын бақылау.
Top